Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. Żuwaczkowym.
B. Kieszonkowym.
C. Zapachowym.
D. Rektalnym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Pszczoła kaukaska zaliczana jest do grupy pszczół
A. ciemnych z północnej Europy.
B. ciemnych z północnej Afryki.
C. orientalnych.
D. bałkanów.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do uprawy na glebach lekkich nadaje się
A. gryka.
B. pszenica.
C. gorczyca.
D. rzepak.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych roślin uprawnych cechuje się największą wydajnością miodową z 1 ha?
A. Gorczyca biała.
B. Koniczyna białoróżowa.
C. Koniczyna biała.
D. Nostrzyk biały.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak często powinno przeprowadzać się odmulanie dna rowów melioracyjnych w celu ich konserwacji?
A. Raz na kwartał.
B. Co 4-5 lat.
C. Raz na rok.
D. Co 2-3 lata.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile pokarmu miodowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku kwietnia do końca czerwca?
| Produkt | Miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
A. 43 kg
B. 23 kg
C. 28 kg
D. 35 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Zgnilca amerykańskiego.
B. Choroby woreczkowej.
C. Zgnilca europejskiego.
D. Grzybicy wapiennej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?
| Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past. |
A. Propolisu.
B. Pyłku.
C. Pierzgi.
D. Wosku.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się ostry i chroniczny paraliż pszczół?
A. Grzybiczych.
B. Wirusowych.
C. Pasożytniczych.
D. Bakteryjnych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który szkodnik jest przedstawiony na ilustracji?

A. Chowacz czterozębny.
B. Słodyszek rzepakowy.
C. Mszyca kapuściana.
D. Pryszczarek kapustnik.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka jest obsada zwierząt w opisanym gospodarstwie?
| W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada w dużych jednostkach przeliczeniowych (DJP): − 10 DJP krów, − 1,0 DJP cieląt w wieku 0 – 6 m-cy, − 1,5 DJP jałówek i byczków 6 – 12 m-cy, − 4,0 DJP jałówek i byczków w wieku 12 – 24 m-cy. |
A. 1,10 DJP/ha
B. 0,67 DJP/ha
C. 1,03 DJP/ha
D. 0,93 DJP/ha
Prowadzenie produkcji pszczel…
Z którym nawozem można mieszać mączkę fosforytową?
A. Fosforanem amonu.
B. Saletrzakiem.
C. Solą potasową.
D. Superfosfatem pylistym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.
| Produkt | Miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód, kg | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek, kg | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
A. 18,3 kg
B. 20,4 kg
C. 12,0 kg
D. 10,2 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych miodów charakteryzuje się barwą jasnosłomkową, wysoką zawartością fruktozy i powolną krystalizacją?
A. Gryczany.
B. Wrzosowy.
C. Malinowy.
D. Akacjowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim okresie sezonu wegetacyjnego kwitnie roślina pokazana na ilustracji?

A. Późnowiosennym.
B. Wczesnowiosennym.
C. Jesiennym.
D. Letnim.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Gdzie montuje się przedstawiony na rysunku poławiacz pyłku?

A. Na dnie dennicy.
B. Na wylocie ula.
C. Nad gniazdem.
D. W powałce.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Najbardziej energetyczny składnik paszy to
A. białka.
B. skrobia.
C. tłuszcze.
D. węglowodany.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby
A. plastry miały dużo komórek trutowych.
B. matka miała maksymalnie 2 lata.
C. pszczoły były żądliwe.
D. plastry w ulu były ciemne.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zaskorupienie gleby, w okresie kiełkowania rzepaku, można zlikwidować
A. wałem kolczatką.
B. pługiem.
C. kultywatorem.
D. wałem gładkim.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Najlepszy przedplon dla rzepaku ozimego to
A. pszenica.
B. wczesne ziemniaki.
C. rzepak.
D. buraki pastewne.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który zabieg wykonuje się w celu rozgarnięcia kretowisk oraz wyrównania powierzchni łąk i pastwisk?
A. Wykaszanie.
B. Włókowanie.
C. Wałowanie.
D. Bronowanie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na ile stanowisk uwięziowych przeznaczone jest 1 poidło indywidualne u krów?
A. Na dwa.
B. Na trzy.
C. Na pięć.
D. Na cztery.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Miód z plastrów nadstawkowych można wirować, jeżeli komórki zasklepione są
A. przynajmniej na 3/4 powierzchni plastra.
B. na całej powierzchni plastra.
C. przynajmniej na 2/3 powierzchni plastra.
D. na połowie powierzchni plastra.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki jest zasób surowca miodowego borówki czarnej, stanowiącej 4% powierzchni 100 ha lasu i wydajności miodowej 100 kg/ha?
A. 400 kg
B. 200 kg
C. 300 kg
D. 100 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?

A. Agregatu ścierniskowego.
B. Owijarki bel.
C. Prasy kostkującej.
D. Prasy zwijającej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który gruczoł pszczoły wydziela mleczko pszczele?
A. Ślinowy.
B. Kieszonkowy.
C. Rektalny.
D. Gardzielowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka w przybliżeniu temperatura panuje w centrum kłębu w czasie zimowli, gdy w rodzinie nie ma czerwiu?
A. 25 °C
B. 15 °C
C. 35 °C
D. 30 °C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która roślina uprawna toleruje następstwo po sobie?
A. Lucerna.
B. Słonecznik.
C. Peluszka.
D. Kukurydza.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przedstawiony na ilustracji przyrząd służy do oznaczania zawartości

A. soli mineralnych w miodzie.
B. wody w miodzie.
C. pyłku w miodzie.
D. enzymów w miodzie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?
| W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem. |
A. Kiślicę.
B. Nosemozę.
C. Askosferiozę.
D. Warrozę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
O czym może świadczyć osyp rozrzucony po całej dennicy po zimowli pszczół?
A. O braku mleczka.
B. O braku matki.
C. O wilgoci w ulu.
D. O występowaniu warrozy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile wynosi przeciętna ilość wysiewu koniczyny czerwonej w kg na 1 ha?
A. 32-34 kg
B. 26-30 kg
C. 20-24 kg
D. 12-18 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która fermentacja powinna zachodzić podczas prawidłowo przebiegającego procesu kiszenia pasz?
A. Propionowa.
B. Octowa.
C. Mlekowa.
D. Masłowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego miodu dotyczy opis?
| Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń. |
A. Wrzosowego.
B. Akacjowego.
C. Spadziowego.
D. Rzepakowego.
ROL.03 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji pszczel…
Alkoholu etylowego podczas zwalczania zgnilca łagodnego używa się do odkażania
A. rąk i drobnego sprzętu metalowego.
B. uli i drewnianego sprzętu.
C. plastrów z zapasem.
D. ubioru pasiecznego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego z wymienionych nawozów nie powinno się stosować w nawożeniu mineralnym na glebach kwaśnych?
A. Mocznika.
B. Siarczanu amonu.
C. Saletry amonowej.
D. Saletrzaku.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu wyrównania zapachu łączonych rodzin pszczelich można zastosować
A. wywar z pokrzywy.
B. kamforę krystaliczną.
C. olejek lawendowy.
D. roztwór octu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Wierzba iwa jest pożytkiem
A. wczesnowiosennym.
B. jesiennym.
C. wczesnoletnim.
D. późnoletnim.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku
A. tłuszczowo-mięsnym.
B. bekonowym.
C. mięsnym.
D. mięsno-słoninowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

A. O wysokiej zawartości wody.
B. O dojrzałości miodu.
C. O braku zanieczyszczeń.
D. O początkach krystalizacji.