Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

W celu ułatwienia odnalezienia wejścia do ula pszczoły oznaczają pobliże ula wydzieliną. W którym gruczole powstaje ta wydzielina?

A. Żuwaczkowym.
B. Kieszonkowym.
C. Zapachowym.
D. Rektalnym.
ROL.03 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak często powinno przeprowadzać się odmulanie dna rowów melioracyjnych w celu ich konserwacji?

A. Raz na kwartał.
B. Co 4-5 lat.
C. Raz na rok.
D. Co 2-3 lata.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której choroby dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

Ilustracja do pytania 7
A. Zgnilca amerykańskiego.
B. Choroby woreczkowej.
C. Zgnilca europejskiego.
D. Grzybicy wapiennej.
ROL.03 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?

Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past.

A. Propolisu.
B. Pyłku.
C. Pierzgi.
D. Wosku.
ROL.03 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest obsada zwierząt w opisanym gospodarstwie?

W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada w dużych jednostkach przeliczeniowych (DJP):
   − 10 DJP krów,
   − 1,0 DJP cieląt w wieku 0 – 6 m-cy,
   − 1,5 DJP jałówek i byczków 6 – 12 m-cy,
   − 4,0 DJP jałówek i byczków w wieku 12 – 24 m-cy.

A. 1,10 DJP/ha
B. 0,67 DJP/ha
C. 1,03 DJP/ha
D. 0,93 DJP/ha
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód, kg113815201513832190
Pyłek, kg-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 18,3 kg
B. 20,4 kg
C. 12,0 kg
D. 10,2 kg
ROL.03 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych miodów charakteryzuje się barwą jasnosłomkową, wysoką zawartością fruktozy i powolną krystalizacją?

A. Gryczany.
B. Wrzosowy.
C. Malinowy.
D. Akacjowy.
ROL.03 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby

A. plastry miały dużo komórek trutowych.
B. matka miała maksymalnie 2 lata.
C. pszczoły były żądliwe.
D. plastry w ulu były ciemne.
ROL.03 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg wykonuje się w celu rozgarnięcia kretowisk oraz wyrównania powierzchni łąk i pastwisk?

A. Wykaszanie.
B. Włókowanie.
C. Wałowanie.
D. Bronowanie.
ROL.03 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na ile stanowisk uwięziowych przeznaczone jest 1 poidło indywidualne u krów?

A. Na dwa.
B. Na trzy.
C. Na pięć.
D. Na cztery.
ROL.03 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji pszczel…

Miód z plastrów nadstawkowych można wirować, jeżeli komórki zasklepione są

A. przynajmniej na 3/4 powierzchni plastra.
B. na całej powierzchni plastra.
C. przynajmniej na 2/3 powierzchni plastra.
D. na połowie powierzchni plastra.
ROL.03 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?

W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem.

A. Kiślicę.
B. Nosemozę.
C. Askosferiozę.
D. Warrozę.
ROL.03 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego miodu dotyczy opis?

Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

A. Wrzosowego.
B. Akacjowego.
C. Spadziowego.
D. Rzepakowego.
ROL.03 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego z wymienionych nawozów nie powinno się stosować w nawożeniu mineralnym na glebach kwaśnych?

A. Mocznika.
B. Siarczanu amonu.
C. Saletry amonowej.
D. Saletrzaku.
ROL.03 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wierzba iwa jest pożytkiem

A. wczesnowiosennym.
B. jesiennym.
C. wczesnoletnim.
D. późnoletnim.
ROL.03 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji pszczel…

W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku

A. tłuszczowo-mięsnym.
B. bekonowym.
C. mięsnym.
D. mięsno-słoninowym.
ROL.03 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Ilustracja do pytania 40
A. O wysokiej zawartości wody.
B. O dojrzałości miodu.
C. O braku zanieczyszczeń.
D. O początkach krystalizacji.