Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. 80 litrów.
B. 40 litrów.
C. 60 litrów.
D. 20 litrów.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką maksymalną zawartość wody może mieć produkt przedstawiony na ilustracji, oferowany do sprzedaży?

A. 4%
B. 2%
C. 6%
D. 8%
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby koni dotyczy opis?
| Koń jest niespokojny, podrzuca nogi ku brzuchowi, rozgląda się na boki, wierzga kopytami, tarza się, wygina górną wargę, obficie poci się, przybiera postawę jak do oddawania moczu i siedzącego psa (pozycja ta zmniejsza ucisk na przeponę i ułatwia oddychanie), ma zaczerwienione lub zażółcone spojówki, ma wzdęcie, czyli dostrzegalne gołym okiem powiększenie obwodu brzucha. |
A. Kolki.
B. Żabki.
C. Lipcówki.
D. Łykawości.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Brunatne pasożyty widoczne na larwach i poczwarkach pszczół oraz na odwłoku i tułowiu dorosłych osobników są objawem
A. warrozy.
B. nosemozy.
C. kiślicy.
D. amebiozy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest
A. wydajność miodowa i woskowa.
B. trzymanie się plastrów.
C. mała skłonność do rabunku.
D. kolor wosku.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim czasie po udoju należy schłodzić mleko?
A. Bezpośrednio po udoju.
B. Do czterech godzin.
C. Do trzech godzin.
D. Do dwóch godzin.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Co wpływa na wybór larw do przekładania?
A. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
B. Wielkość i kształt larwy.
C. Data złożenia jajeczka przez matkę.
D. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych nawozów naturalnych ma najniższą zawartość fosforu?
A. Obornik.
B. Kompost.
C. Gnojówka.
D. Gnojowica.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jeżeli koniczyna czerwona jest uprawiana bez rośliny ochronnej, to pierwszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest
A. wałowanie.
B. włókowanie.
C. bronowanie.
D. rozgarnianie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Z którym nawozem można mieszać mączkę fosforytową?
A. Solą potasową.
B. Saletrzakiem.
C. Superfosfatem pylistym.
D. Fosforanem amonu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką maksymalną temperaturę należy zapewnić podczas suszenia ziarna, aby nie utraciło ono zdolności kiełkowania?
A. 20°C
B. 50°C
C. 45°C
D. 35°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zapach stęchlizny siana w stodole świadczy o tym, że
A. zostało ono zaatakowane przez szkodniki.
B. jest ono wyługowane przez deszcz.
C. było ono poddane dłuższemu działaniu promieni słonecznych.
D. było ono niedostatecznie wysuszone przed zwiezieniem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do zadrzewień pszczelarskich robinie akacjową najlepiej rozmnażać
A. z odrostów korzeniowych.
B. przez siew.
C. przez szczepienie.
D. z sadzonek zielnych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby zwierząt gospodarskich dotyczy zamieszczony opis?
| Do zakażenia dochodzi przez głębokie zanieczyszczone rany. Objawy choroby to napięcie mięśni głowy, szyi, zadu, kończyn, chore zwierzęta stoją z zaciśniętymi zębami, uszy są nieruchome, szyja wyprężona, nozdrza rozdęte, oddech jest utrudniony. Chore zwierzę jest podniecone i najmniejszy szelest wywołuje u niego silne ataki drgawek. |
A. Wąglika.
B. Nosówki.
C. Tężca.
D. Szelestnicy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile razy na dobę należy poić konie w czasie upałów?
A. 6-8
B. 8-10
C. 2-4
D. 4-6
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli podaj roślinę, która jest bardzo dobrym źródłem pożytku dla pszczół i dostarczy najbardziej wartościowego surowca miodowego.
| Procentowa zawartość cukrów w nektarze | |||
|---|---|---|---|
| Roślina miododajna | Glukoza i fruktoza | Sacharoza | Razem |
| Śliwy różne odmiany | 4,5 | 8,4 | 12,9 |
| Jabłonie różne odmiany | 12,8 | 8,5 | 21,3 |
| Lipa drobnolistna | 8,1-11,6 | 17,8-19,3 | 28,6 |
| Trojeść syryjska | 1,3-4,0 | 26,7-27,2 | 29,6 |
| Rzepak ozimy | 45,1 | 0,0 | 45,1 |
| Jasnota biała | 9,6 | 32,8 | 42,4 |
A. Trojeść syryjska.
B. Jasnota biała.
C. Rzepak ozimy.
D. Lipa drobnolistna.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego typu dojarni dotyczy opis?
| Dojarnie te stosowane są w gospodarstwach z małą obsadą bydła mlecznego. W zależności od potrzeb są wyposażone w 6÷24 stanowisk udojowych rozmieszczonych pod kątem 40°÷45° wzdłuż korytarza technicznego. Dojarnie tego typu w ciągu godziny mogą wydoić od 20 do 80 krów. |
A. Rybia ość.
B. Paralell.
C. Tandem.
D. Karuzelowej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

A. Malinę właściwą.
B. Robinię akacjową.
C. Lipę drobnolistną.
D. Kruszynę pospolitą.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która roślina uprawna toleruje następstwo po sobie?
A. Kukurydza.
B. Peluszka.
C. Lucerna.
D. Słonecznik.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą część anatomiczną krowy zaznaczono cyfrą "1" na zamieszczonym rysunku?

A. Księgi.
B. Trawieniec.
C. Żwacz.
D. Czepiec.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która część żołądka młodych cieląt rozwija się podczas trawienia siana z traw?
A. Żwacz.
B. Czepiec.
C. Księgi.
D. Trawieniec.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?

A. Owijarki bel.
B. Prasy kostkującej.
C. Prasy zwijającej.
D. Agregatu ścierniskowego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na ile stanowisk uwięziowych przeznaczone jest 1 poidło indywidualne u krów?
A. Na trzy.
B. Na cztery.
C. Na dwa.
D. Na pięć.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które narzędzie zootechniczne przedstawiono na ilustracji?

A. Kleszcze czołowe.
B. Poskrom dla krów.
C. Kleszcze do nozdrzy.
D. Uchwyt dla byka.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który zabieg agrotechniczny należy wykonać bezpośrednio po podorywce?
A. Bronowanie.
B. Kultywatorowanie.
C. Włókowanie.
D. Wałowanie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim celu stosuje się bronowanie?
A. Wymieszania obornika z glebą.
B. Zagęszczenia podglebia po orce zimowej.
C. Zagęszczenia wierzchniej warstwy gleby przed siewem.
D. Przerwania parowania gleby wiosną.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim celu stosuje się zabieg uprawowy zwany talerzowaniem?
A. Pocięcia wierzchniej warstwy roli i częściowego jej odwrócenia.
B. Częściowego przykrycia obornika.
C. Przedsiewnego spulchnienia zleżałej roli, po dawno wykonanej orce.
D. Pocięcia rozłogów perzu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli zapotrzebowanie na miód i pyłek w rodzinie pszczelej jest największe
| Produkt | Kolejne miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
A. w lipcu.
B. w sierpniu.
C. w czerwcu.
D. w maju.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która grupa zwierząt gospodarskich nie podlega kolczykowaniu?
A. Świnie.
B. Konie.
C. Bydło.
D. Kozy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Objawami niedoboru azotu na roślinie są:
A. zwiędły pokrój rośliny, zielononiebieskie zabarwienie.
B. strzelisty pokrój rośliny, żółtozielone zabarwienie.
C. młode liście skręcone i zgięte haczykowato, purpurowe zabarwienie.
D. chloroza młodych liści, zabarwienie niebieskozielone.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką temperaturę przechowywania miodu należy zapewnić, aby zachował on początkową, wysoką jakość przez okres około roku?
A. 20°C
B. 15°C
C. 10°C
D. 25°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na rysunku przedstawiającym narządy wewnętrzne szyi bydła cyfrą 3 oznaczono

A. tchawicę.
B. grasicę.
C. przełyk.
D. tarczycę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak często powinno przeprowadzać się odmulanie dna rowów melioracyjnych w celu ich konserwacji?
A. Raz na kwartał.
B. Co 4-5 lat.
C. Raz na rok.
D. Co 2-3 lata.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która fermentacja powinna zachodzić podczas prawidłowo przebiegającego procesu kiszenia pasz?
A. Masłowa.
B. Mlekowa.
C. Octowa.
D. Propionowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które z wymienionych zbóż charakteryzuje się największą mrozoodpornością?
A. Żyto.
B. Pszenica.
C. Jęczmień.
D. Owies.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który zabieg na glebach lekkich należy zastosować w uprawie pożniwnej?
A. Kultywatorowanie.
B. Orkę odwrotkę.
C. Orkę głęboką.
D. Podorywkę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która roślina nadaje się do poprawy pożytków późnych?
A. Koniczyna biała.
B. Nawłoć kanadyjska.
C. Facelia błękitna.
D. Chaber nadreński.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie danych z tabeli, określ zasób surowca miodowego ze 100 ha lasu mieszanego.
| Rośliny miododajne | Powierzchnia zwartego łanu w ha lub szt. | Wydajność miodowa w kg/ha |
|---|---|---|
| Las mieszany (100 ha) | ||
| Borówka czarna 4% | 4 | 100 |
| Malina 2% | 2 | 150 |
| Kruszyna 3% | 3 | 80 |
A. 780 kg
B. 940 kg
C. 330 kg
D. 180 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych sposobów ochrony upraw truskawek przed przymrozkami wiosennymi jest najskuteczniejszy?
A. Skrapianie środkami przeciw wyleganiu.
B. Okrycie powierzchni uprawy włókniną.
C. Późne wysadzanie roślin.
D. Odymianie plantacji.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przedstawione objawy chorobowe wskazują na wystąpienie u bydła
| Choroba powoduje zmiany w wyglądzie wymienia (zaczerwienienie, obrzęk, zanik tkanki wydzielniczej) oraz mleka (zmiana konsystencji, barwy, smaku i zapachu, obecność domieszki krwi). Podczas badania palpacyjnego można stwierdzić stwardnienia i guzy w obrębie tkanki gruczołowej. |
A. obrzęku wymienia.
B. brodawczycy skóry wymienia.
C. zapalenia strzyków.
D. zapalenia gruczołu mlecznego.