Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 1
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą część anatomiczną krowy zaznaczono cyfrą "1" na zamieszczonym rysunku?

Ilustracja do pytania 1
A. Czepiec.
B. Żwacz.
C. Trawieniec.
D. Księgi.
ROL.03 Pytanie 2
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

U pszczoły wole wchodzi w skład jelita

A. prostego.
B. przedniego.
C. środkowego.
D. tylnego.
ROL.03 Pytanie 3
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Warunkiem koniecznym likwidacji nastroju rojowego jest

A. wykonanie odkładów.
B. dodanie węzy.
C. niszczenie mateczników.
D. poddanie matki czerwiącej.
ROL.03 Pytanie 4
Kategorie: Choroby i szkodniki Sprzęt i narzędzia pasieczne Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Alkoholu etylowego podczas zwalczania zgnilca łagodnego używa się do odkażania

A. uli i drewnianego sprzętu.
B. plastrów z zapasem.
C. rąk i drobnego sprzętu metalowego.
D. ubioru pasiecznego.
ROL.03 Pytanie 5
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile pokarmu miodowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku kwietnia do końca czerwca?

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód113815201513832190
Pyłek-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 28 kg
B. 35 kg
C. 23 kg
D. 43 kg
ROL.03 Pytanie 6
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która roślina nadaje się do poprawy pożytków głównych?

A. Trojeść amerykańska.
B. Wierzba wawrzynkowa.
C. Irga czarna.
D. Gorczyca biała.
ROL.03 Pytanie 7
Kategorie: Choroby i szkodniki Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas doboru środków chemicznych zwalczających owady należy zwrócić szczególną uwagę na

A. okres karencji i prewencji dla pszczół.
B. odległość plantacji od lasu.
C. fazę rozwoju chronionych roślin.
D. rodzaj zastosowanego opryskiwacza.
ROL.03 Pytanie 8
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która choroba pszczół powoduje u nich biegunkę, niechęć do wychodzenia z ula przy niższych temperaturach, słabe odbudowywanie plastrów oraz małą ilość miodu w ulu?

A. Woreczkowa.
B. Roztoczowa.
C. Sporowcowa.
D. Pełzakowa.
ROL.03 Pytanie 9
Kategorie: Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który miód charakteryzuje się wysoką zawartością glukozy, szybką krystalizacją i drobnoziarnistą konsystencją?

A. Rzepakowy.
B. Wrzosowy.
C. Spadziowy.
D. Akacjowy.
ROL.03 Pytanie 10
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego produktu pszczelego pszczoły używają do dezynfekcji ula?

A. Pyłku kwiatowego.
B. Kitu pszczelego.
C. Jadu owadów.
D. Mleczka pszczelego.
ROL.03 Pytanie 11
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która część żołądka młodych cieląt rozwija się podczas trawienia siana z traw?

A. Czepiec.
B. Trawieniec.
C. Księgi.
D. Żwacz.
ROL.03 Pytanie 12
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Po ilu dniach nakrop zostaje zasklepiony i jest już dojrzałym miodem?

A. 11-13
B. 2-4
C. 5-7
D. 8-10
ROL.03 Pytanie 13
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawione objawy chorobowe wskazują na wystąpienie u bydła

Choroba powoduje zmiany w wyglądzie wymienia (zaczerwienienie, obrzęk, zanik tkanki wydzielniczej) oraz mleka (zmiana konsystencji, barwy, smaku i zapachu, obecność domieszki krwi). Podczas badania palpacyjnego można stwierdzić stwardnienia i guzy w obrębie tkanki gruczołowej.

A. zapalenia gruczołu mlecznego.
B. obrzęku wymienia.
C. zapalenia strzyków.
D. brodawczycy skóry wymienia.
ROL.03 Pytanie 14
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który pomiar służący do oceny cech pokroju krowy mlecznej przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 14
A. Głębokość tułowia.
B. Wysokość w krzyżu.
C. Wysokość w kłębie.
D. Kątowość sylwetki.
ROL.03 Pytanie 15
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód, kg113815201513832190
Pyłek, kg-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 12,0 kg
B. 10,2 kg
C. 20,4 kg
D. 18,3 kg
ROL.03 Pytanie 16
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wilgotność przechowywanych nasion rzepaku powinna wynosić około

A. 18%
B. 4%
C. 13%
D. 7%
ROL.03 Pytanie 17
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych typów uli przystosowany jest do prowadzenia gospodarki wędrownej?

A. Wielkopolski leżak.
B. Wielkopolski stojak.
C. Warszawski poszerzony.
D. Warszawski zwykły.
ROL.03 Pytanie 18
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zwiększenie odległości pasieki od pożytku powoduje

A. zwiększoną ilość lotów zbieraczek po nektar.
B. zmniejszone zużycie miodu przez pszczoły.
C. zwiększone zużycie miodu przez pszczoły.
D. zmniejszony wysiłek organizmu pszczoły.
ROL.03 Pytanie 19
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Niedobór którego pierwiastka w roślinach może spowodować wystąpienie opisanych objawów?

Niedobór tego pierwiastka powoduje zahamowanie wzrostu łodygi i liści, karłowacenie roślin, słaby rozwój kwiatów. Nasiona nie wytwarzają się prawidłowo. Rośliny stają się drobne, strzeliste, o cienkich łodygach i słabym systemie korzeniowym. Wytwarzają mniej nasion, a owoce są gorszej jakości. Roślina przybiera matowe ciemnozielone zabarwienie, przechodzące w fioletowe lub czerwone, czasem liście mają czerwieniejące brzegi.

A. Boru.
B. Fosforu.
C. Siarki.
D. Manganu.
ROL.03 Pytanie 20
Kategorie: Biologia pszczół Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Po jakim czasie przechowywania kit pszczeli traci swoją aktywność biologiczną?

A. Po 6 miesiącach.
B. Po 2 latach.
C. Po 12 miesiącach.
D. Po 3 latach.
ROL.03 Pytanie 21
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile roślin owsa głuchego może wystąpić na 1 m2 plantacji nasiennej jęczmienia zgłoszonej do produkcji nasion kategorii kwalifikowane?

A. 20
B. 10
C. 30
D. 40
ROL.03 Pytanie 22
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak często należy wykonywać zabieg korekcji racic u bydła trzymanego w oborach uwięziowych?

A. Raz na trzy miesiące.
B. Raz na miesiąc.
C. Raz na pół roku.
D. Raz w roku.
ROL.03 Pytanie 23
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Pierwszym symptomem pojawienia się nastroju rojowego u pszczół jest

A. budowa miseczek matecznikowych.
B. pojawienie się mateczników.
C. bielenie przez nie plastrów.
D. pojawienie się czerwiu garbatego.
ROL.03 Pytanie 24
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile powinna wynosić maksymalna odległość pasieki od bazy pożytkowej?

A. 4 km
B. 2 km
C. 1 km
D. 3 km
ROL.03 Pytanie 25
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość syropu cukrowego uzyska się z 50 kg cukru, jeżeli do zakarmienia należy użyć syropu o proporcji 5:3?

A. 80 litrów
B. 30 litrów
C. 50 litrów
D. 60 litrów
ROL.03 Pytanie 26
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Robinia akacjowa jest pożytkiem

A. długotrwałym ciągłym.
B. krótkotrwałym.
C. długotrwałym przerywanym.
D. średniodługim.
ROL.03 Pytanie 27
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który preparat stosuje się do odkażania pomieszczeń inwentarskich?

A. Kwas octowy.
B. Kwas mrówkowy.
C. Sodę amoniakalną.
D. Mleko wapienne.
ROL.03 Pytanie 28
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?

Ilustracja do pytania 28
A. Owijarki bel.
B. Agregatu ścierniskowego.
C. Prasy zwijającej.
D. Prasy kostkującej.
ROL.03 Pytanie 29
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Z której rośliny w okresie wczesno letnim uzyskuje się miód towarowy?

A. Z rzepaku ozimego.
B. Z koniczyny czerwonej.
C. Z przegorzanu pospolitego.
D. Z robinii akacjowej.
ROL.03 Pytanie 30
Kategorie: Biologia pszczół
Prowadzenie produkcji pszczel…

Narząd wzroku pszczoły zbudowany jest z oka

A. złożonego i prostego.
B. bocznego i złożonego.
C. skrzelowego.
D. stereoskopowego.
ROL.03 Pytanie 31
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Świeżo odebrane obnóża pyłkowe z poławiacza wylotowego można przechowywać w temperaturze pokojowej przez

A. jedną dobę.
B. 2-3 tygodnie.
C. jeden tydzień.
D. jeden miesiąc.
ROL.03 Pytanie 32
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Z którym nawozem można mieszać mączkę fosforytową?

A. Fosforanem amonu.
B. Superfosfatem pylistym.
C. Solą potasową.
D. Saletrzakiem.
ROL.03 Pytanie 33
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak nazywa się chwast roślin uprawnych przedstawiony na rysunku?

Ilustracja do pytania 33
A. Czyściec błotny.
B. Koniczyna żółtozłocista.
C. Mlecz polny.
D. Wierzbownica kosmata.
ROL.03 Pytanie 34
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który sprzęt przedstawiony jest na ilustracji?

Ilustracja do pytania 34
A. Owijarka bel.
B. Prasa belująca.
C. Prasa zwijająca.
D. Gniotownik walcowy.
ROL.03 Pytanie 35
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych roślin miododajnych jest pożytkiem najwcześniejszym?

A. Chaber bławatek.
B. Wierzba iwa.
C. Rzepak ozimy.
D. Mniszek lekarski.
ROL.03 Pytanie 36
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie tabeli określ jaka kategoria powinna być nadana jajom o masie 70 g.

Nazwa kategoriiSymbolmasa jaja, g
bardzo dużeXL75 i więcej
dużeL63-73
średnieM53-63
małeS48-53

A. S
B. XL
C. L
D. M
ROL.03 Pytanie 37
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jakie jest maksymalne dopuszczalne stężenie dwutlenku węgla w oborze?

A. 0,1% (1000 ppn)
B. 0,4% (4000 ppn)
C. 0,2% (2000 ppn)
D. 0,3% (3000 ppn)
ROL.03 Pytanie 38
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg wykonuje się w celu rozgarnięcia kretowisk oraz wyrównania powierzchni łąk i pastwisk?

A. Bronowanie.
B. Wykaszanie.
C. Włókowanie.
D. Wałowanie.
ROL.03 Pytanie 39
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej

A. brak czerwiu otwartego.
B. brak czerwiu krytego.
C. mateczniki ratunkowe.
D. mateczniki rojowe.
ROL.03 Pytanie 40
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych chwastów pól uprawnych ma największą wartość pożytkową?

A. Chaber bławatek.
B. Gorczyca polna.
C. Rzodkiew świrzepa.
D. Wyka ptasia.