Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie świń zgodnie z zasadami identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi polega na

A. założeniu na prawą małżowinę uszną duplikatu kolczyka.
B. założeniu opaski.
C. wytatuowaniu numeru identyfikacyjnego.
D. założeniu na obu małżowinach usznych kolczyków.
ROL.03 Pytanie 83
Prowadzenie produkcji pszczel…

Chorobą występującą u bydła i owiec objawiającą się wysoką temperaturą, brakiem apetytu oraz powstaniem charakterystycznych obrzęków na klatce piersiowej, ramionach i szyi, jest

A. szelestnica.
B. pryszczyca.
C. wścieklizna.
D. gruźlica.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód, kg113815201513832190
Pyłek, kg-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 18,3 kg
B. 12,0 kg
C. 10,2 kg
D. 20,4 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakiej formie należy zastosować lek widoczny na ilustracji?

Ilustracja do pytania 5
A. Ułożyć tabletkę na powałce ula.
B. Podać tabletkę rozpuszczoną w syropie.
C. Zawiesić tabletkę między plastrami z czerwiem.
D. Wprowadzić tlącą się tabletkę przez wylot.
ROL.03 Pytanie 86
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które z wymienionych roślin są mało wymagające i dadzą dobre plony nawet na glebach należących do kompleksów żytnich bardzo słabych?

A. Pszenica i kukurydza.
B. Pszenżyto i ziemniaki.
C. Seradela i łubin.
D. Rzepak i jęczmień.
ROL.03 Pytanie 87
Prowadzenie produkcji pszczel…

W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mlekozastępczymi, powinny być utrzymywane

A. w indywidualnych kojcach z budkami.
B. w kojcach zbiorowych.
C. z matkami.
D. w kombiboksach.
ROL.03 Pytanie 88
Prowadzenie produkcji pszczel…

W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada:
- 10 szt. krów,
- 5 szt. cieląt w wieku 0–6 m-cy,
- 5 szt. jałówek i byczków w wieku 6–12 m-cy,
- 5 szt. jałówek i byczków w wieku 12–24 m-cy.
Ile obornika produkuje stado?

Grupa zwierzątobornikgnojowica
masa
ton
azot
kg
fosfor
kg
potas
kg
masa
ton
azot
kg
fosfor
kg
potas
kg
Cielęta 0 – 6 m-cy2,620,85,215,6----
Jałówki, byczki 6 – 12 m-cy2,915,48,119,17,023,17,729,4
Jałówki, byczki 12 – 24 m-cy4,825,015,43,212,142,315,758,1
Krowy12,066,038,364,823,297,439,4107,0

A. 211,50 t
B. 171,50 t
C. 327,50 t
D. 173,97 t
ROL.03 Pytanie 91
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rasy pszczół dotyczy zamieszczony opis?

Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobiałym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie klują gniazdo, ul trzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki.

A. Kaukaskiej.
B. Włoskiej.
C. Środkowoeuropejskiej.
D. Krainskiej.
ROL.03 Pytanie 94
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg należy wykonać w rodzinie pszczelej posiadającej czerw przedstawiony na ilustracji?

Ilustracja do pytania 14
A. Podzielić rodzinę.
B. Ścieśnić gniazdo.
C. Usunąć czerw.
D. Wymienić matkę.
ROL.03 Pytanie 96
Prowadzenie produkcji pszczel…

Najkorzystniejszą porą do prowadzenia wychowu matek jest okres między

A. wrześniem a połową października.
B. kwietniem a połową maja.
C. czerwcem a połową lipca.
D. lutym a połową marca.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych metod jest stosowana do zwalczania warrozy u pszczół?

A. Przesiedlanie rodzin.
B. Zwiększenie objętości gniazda poprzez dodanie ramki z węzą.
C. Wymiana matki pszczelej.
D. Wstawianie do gniazda ramek pracy.
ROL.03 Pytanie 99
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych produktów pasiecznych jest produktem przetworzonym?

A. Świeczki woskowe.
B. Mleczko pszczele.
C. Miód wielokwiatowy.
D. Pyłek pszczeli.
ROL.03 Pytanie 100
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość syropu cukrowego uzyska się z 50 kg cukru, jeżeli do zakarmienia należy użyć syropu o proporcji 5:3?

A. 80 litrów
B. 30 litrów
C. 50 litrów
D. 60 litrów
ROL.03 Pytanie 101
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z opisanych stanów biologicznych rodziny pszczelej jest anormalnym?

A. Stara matka w rodzinie.
B. Obecność trutni jesienią.
C. Agresywność pszczół.
D. Czerw zwarty na plastrze.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do wyrobu świec parafinowo-woskowych o średnicy 2,3 cm powinny być użyte knoty o numerach

Średnica świecy
mm
Numery knota dla świec
parafinowo (45%)-
woskowa (55%)
woskowa (100%)
0 – 50 – 10 – 1
5 – 80 – 11 – 2
8 – 102 – 33 – 4
10 – 1534 – 5
15 – 183 – 46 – 7
18 – 2048 – 9
20 – 224 – 510 – 11
22 – 256 – 711 – 12
25 – 307 – 812 – 13
30 – 358 – 913 – 14
35 – 4010 – 1114 – 15
40 – 4511 – 1215 – 16
45 – 5012 – 1316 – 17
50 – 5513 – 1418 – 19
55 – 6014 – 1519 – 20
60 – 7016 – 1720
70 – 8018 – 19-

A. 6-7
B. 11-12
C. 4-5
D. 13-14
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?

§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż:

1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;

2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany;

5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa.

2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa.

3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4.

A. 7°C
B. 8°C
C. 6°C
D. 4°C
ROL.03 Pytanie 112
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych cech pszczół jest ich podstawową cechą użytkową?

A. Czerwienie matki.
B. Sklepianie miodu na sucho lub mokro.
C. Zachowanie się na plastrze.
D. Miodność.
ROL.03 Pytanie 113
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego miodu dotyczy opis?

Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

A. Akacjowego.
B. Wrzosowego.
C. Spadziowego.
D. Rzepakowego.
ROL.03 Pytanie 114
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wiosną, brak lotów i bezsilne staczanie się pszczół z deski wylotowej oznacza

A. występowanie choroby sporowcowej.
B. występowanie warrozy.
C. głód w rodzinie.
D. brak matki.
ROL.03 Pytanie 116
Prowadzenie produkcji pszczel…

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, określ która roślina charakteryzuje się najwyższą wydajnością miodową.

Rośliny zielnekg/ha
Arcydzięgiel litwordo 200
Aster amerykański65
Aster krzaczasty50
Barszcz Sosnowskiegodo 300
Bobik (pastewny)ok. 25
Bodziszek leśny70-90
Bodziszek łąkowyok. 50
Cebula jadalna80-140
Chaber bławatek350
Chaber driakiewnik500
Chaber górski300
Chaber łąkowy200
Chaber nadreńskido 600
Ciemięży białokwiatowy200

A. Bodziszek leśny.
B. Barszcz Sosnowskiego.
C. Chaber nadreński.
D. Ciemiężyk białokwiatowy.
ROL.03 Pytanie 117
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych ras pszczół charakteryzuje się jednolitym ziemisto-ciemnobrązowym ubarwieniem ciała, krótkim języczkiem, dużą skłonnością do żądlenia, płochliwością na plastrze oraz dobrą zimotrwałością?

A. Włoska.
B. Środkowoeuropejska.
C. Kaukaska.
D. Kraińska.
ROL.03 Pytanie 118
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych chwastów pól uprawnych ma największą wartość pożytkową?

A. Gorczyca polna.
B. Wyka ptasia.
C. Chaber bławatek.
D. Rzodkiew świrzepa.