Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 81
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas pierwszego przeglądu wiosennego pszczelarz stwierdził w gnieździe rodziny pszczelej za małą ilość pokarmu węglowodanowego. Czym powinien uzupełnić brakujący pokarm?

A. Cukrem pudrem.
B. Ciastem miodowo-cukrowym.
C. Syropem cukrowym.
D. Nektarem.
ROL.03 Pytanie 82
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do wyrobu świec parafinowo-woskowych o średnicy 2,3 cm powinny być użyte knoty o numerach

Średnica świecy
mm
Numery knota dla świec
parafinowo (45%)-
woskowa (55%)
woskowa (100%)
0 – 50 – 10 – 1
5 – 80 – 11 – 2
8 – 102 – 33 – 4
10 – 1534 – 5
15 – 183 – 46 – 7
18 – 2048 – 9
20 – 224 – 510 – 11
22 – 256 – 711 – 12
25 – 307 – 812 – 13
30 – 358 – 913 – 14
35 – 4010 – 1114 – 15
40 – 4511 – 1215 – 16
45 – 5012 – 1316 – 17
50 – 5513 – 1418 – 19
55 – 6014 – 1519 – 20
60 – 7016 – 1720
70 – 8018 – 19-

A. 11-12
B. 6-7
C. 4-5
D. 13-14
ROL.03 Pytanie 83
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawiona na ilustracji maszyna uprawowa służy do

Ilustracja do pytania 3
A. przygotowania gleby do wykonywania orki.
B. kruszenia gleby.
C. wałowania wgłębnego gleby.
D. zagęszczania wierzchniej warstwy gleby.
ROL.03 Pytanie 84
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest obsada zwierząt w opisanym gospodarstwie?

W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada w dużych jednostkach przeliczeniowych (DJP):
   − 10 DJP krów,
   − 1,0 DJP cieląt w wieku 0 – 6 m-cy,
   − 1,5 DJP jałówek i byczków 6 – 12 m-cy,
   − 4,0 DJP jałówek i byczków w wieku 12 – 24 m-cy.

A. 0,93 DJP/ha
B. 0,67 DJP/ha
C. 1,03 DJP/ha
D. 1,10 DJP/ha
ROL.03 Pytanie 85
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki jest maksymalny okres przechowywania mleczka pszczelego w temperaturze 0-5 °C?

A. 21 dni.
B. 28 dni.
C. 14 dni.
D. 7 dni.
ROL.03 Pytanie 86
Kategorie: Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 6
A. Lipę drobnolistną.
B. Malinę właściwą.
C. Robinię akacjową.
D. Kruszynę pospolitą.
ROL.03 Pytanie 87
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest

A. zgnilec złośliwy.
B. choroba sporowcowa.
C. posocznica bakteryjna.
D. chroniczny paraliż pszczół.
ROL.03 Pytanie 88
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która roślina pożytkowa charakteryzuje się najwyższą wydajnością miodową?

A. Przegorzan pospolity.
B. Chaber łąkowy.
C. Rezeda biała.
D. Gryka zwyczajna.
ROL.03 Pytanie 89
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozporządzenia określ, z jakiego okresu rolnik prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj pozyskanych od drobiu i trudniący się ich sprzedażą bezpośrednią, powinien prowadzić dokumentację, zawierającą informacje o ilości sprzedanych jaj.

§ 39. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o:

1) ilości sprzedanych produktów w danym:

a) tygodniu – w przypadku jaj pozyskanych od drobiu,

b) miesiącu – w przypadku jaj pozyskanych od ptaków bezgrzebieniowych;

2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18.

2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

A. Z tygodnia.
B. Z dwóch lat.
C. Z roku.
D. Z miesiąca.
ROL.03 Pytanie 90
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Rombowate zaczerwienienia na powierzchni skóry świń to objawy

A. różycy.
B. ochwatu.
C. brucelozy.
D. pomoru.
ROL.03 Pytanie 91
Kategorie: Biologia pszczół Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ilustracja przedstawia siedlisko/domek dla jednego z gatunków pszczoły samotnicy. Jaki to gatunek?

Ilustracja do pytania 11
A. Kornutka.
B. Spójnica lucernowa.
C. Pszczolinka.
D. Murarka ogrodowa.
ROL.03 Pytanie 92
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę należy zapewnić podczas suszenia ziarna, aby nie utraciło ono zdolności kiełkowania?

A. 45 °C
B. 35 °C
C. 50 °C
D. 20 °C
ROL.03 Pytanie 93
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jakie urządzenie przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 13
A. Kopaczka elewatorowa.
B. Szarpak kiszonki.
C. Wycinak kiszonki.
D. Chwytak do bel.
ROL.03 Pytanie 94
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Najkorzystniejszą porą do prowadzenia wychowu matek jest okres między

A. lutym a połową marca.
B. wrześniem a połową października.
C. czerwcem a połową lipca.
D. kwietniem a połową maja.
ROL.03 Pytanie 95
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które narzędzie uprawowe, zapewniające intensywne spulchnianie gleby nawet na dużej głębokości, przedstawiono na fotografii?

Ilustracja do pytania 15
A. Włókę.
B. Spulchniacz.
C. Gruber.
D. Kultywator.
ROL.03 Pytanie 96
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych pól zabrania się stosowania nawozów naturalnych, zgodnie z zaleceniami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej?

A. Na wieloletnich uprawach polowych.
B. Na glebach przykrytych śniegiem.
C. Na glebach lekkich.
D. Na użytkach zielonych.
ROL.03 Pytanie 97
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym może świadczyć osyp rozrzucony po całej dennicy po zimowli pszczół?

A. O wilgoci w ulu.
B. O braku mleczka.
C. O występowaniu warrozy.
D. O braku matki.
ROL.03 Pytanie 98
Kategorie: Gospodarka pasieczna Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

W pasiece prowadzonej metodami ekologicznymi można

A. wirować miód z plastrów, na których znajduje się czerw.
B. dokarmiać pszczoły ciastem cukrowym.
C. stosować lakiery do zabezpieczania uli od wewnątrz.
D. przycinać skrzydła królowej.
ROL.03 Pytanie 99
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jakiej rasy pszczół dotyczy opis?

Należą do najmniejszych pszczół europejskich lecz posiadają najdłuższy języczek 6,7-7,3 mm. Są bardzo łagodne, podczas przeglądów dobrze trzymają się plastrów. Posiadają zdolność szybkiego wyszukiwania nowych pożytków. Pszczoły te wykazują dużą skłonność do rabunków, ale własnego gniazda bronią bardzo energicznie. Wyjątkowo mocno kitują gniazdo i wylot.

A. Kaukaskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Kraińskiej.
D. Włoskiej.
ROL.03 Pytanie 100
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które narzędzie stosuje się do ręcznego zbierania obornika?

A. Motykę.
B. Widły.
C. Grabie.
D. Łopatę.
ROL.03 Pytanie 101
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?

A. 4 kg
B. 1 kg
C. 3 kg
D. 2 kg
ROL.03 Pytanie 102
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?

A. 64,5°C
B. 50,5°C
C. 60,5°C
D. 34,5°C
ROL.03 Pytanie 103
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który szkodnik wiosną drąży łodygi rzepaku powodując ich łamanie?

A. Słodyszek rzepakowy.
B. Chowacz podobnik.
C. Gnatarz rzepakowiec.
D. Chowacz brukwiaczek.
ROL.03 Pytanie 104
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych właściwości jest podstawową cechą świadczącą o jakości matki pszczelej?

A. Liczba plastrów zajętych przez pszczoły.
B. Liczba plastrów z czerwiem.
C. Wygląd czerwiu na plastrze.
D. Zachowanie się pszczół w gnieździe.
ROL.03 Pytanie 105
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez

A. zastosowanie kraty odgrodowej.
B. podkarmienie stymulacyjne.
C. przestawienie czerwiu.
D. odsklepienie plastrów.
ROL.03 Pytanie 106
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą czynność, wykonywaną w zakresie okulizacji, przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 26
A. Nacinanie podkładki.
B. Wycinanie zrazu.
C. Nacinanie komponentów.
D. Wycinanie oczka.
ROL.03 Pytanie 107
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Według W. Ostrowskiej najlepiej zimują pszczoły, które wygryzają się

A. na przełomie sierpnia i września.
B. na przełomie lipca i sierpnia.
C. około połowy października.
D. do połowy lipca.
ROL.03 Pytanie 108
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zapach stęchlizny siana w stodole świadczy o tym, że

A. było ono niedostatecznie wysuszone przed zwiezieniem.
B. zostało ono zaatakowane przez szkodniki.
C. jest ono wyługowane przez deszcz.
D. było ono poddane dłuższemu działaniu promieni słonecznych.
ROL.03 Pytanie 109
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, który sposób suszenia zielonej masy przynosi największe straty białka strawnego.

Sposób suszeniaStraty w %
Suchej masyBiałka strawnegoKarotenu
Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie15-3012-2560-85
Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie25-5050-6095-98
Dosuszanie nieogrzanym powietrzem15-2010-2050-85
Sztuczne suszenie ciągłym powietrzem5-105-85-6

A. Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie.
B. Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie.
C. Dosuszanie niedogrzanym powietrzem.
D. Dosuszanie ciepłym powietrzem.
ROL.03 Pytanie 110
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki będzie efekt prowadzenia orki zawsze na taką samą głębokość?

A. Gleba ulegnie zaskorupieniu.
B. Powstanie podeszwa płużna.
C. Warstwa orna ulegnie zbryleniu.
D. Nastąpi rozwój chwastów.
ROL.03 Pytanie 111
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile rodzin pszczelich maksymalnie można ustawić na 1 km2 terenu pożytkowego?

A. 7 rodzin.
B. 14 rodzin.
C. 28 rodzin.
D. 21 rodzin.
ROL.03 Pytanie 112
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka temperatura powinna panować w tuczarni?

A. 2-8°C
B. 24-30°C
C. 8-18°C
D. 18-24°C
ROL.03 Pytanie 113
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Z jakiej słomy najlepiej sporządzić sieczkę, która ma być dodatkiem do paszy treściwej dla konia?

A. Owsianej.
B. Żytniej.
C. Pszennej.
D. Jęczmiennej.
ROL.03 Pytanie 114
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki jest zasób surowca miodowego borówki czarnej, stanowiącej 4% powierzchni 100 ha lasu i wydajności miodowej 100 kg/ha?

A. 100 kg
B. 300 kg
C. 400 kg
D. 200 kg
ROL.03 Pytanie 115
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który szkodnik jest przedstawiony na ilustracji?

Ilustracja do pytania 35
A. Słodyszek rzepakowy.
B. Chowacz czterozębny.
C. Pryszczarek kapustnik.
D. Mszyca kapuściana.
ROL.03 Pytanie 116
Kategorie: Biologia pszczół Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na rysunku przedstawiono kwiaty

Ilustracja do pytania 36
A. berberysu.
B. lipy.
C. głogu.
D. wierzby.
ROL.03 Pytanie 117
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawiona na ilustracji owca rasy czarnogłówka nadaje się najbardziej do produkcji

Ilustracja do pytania 37
A. kożuchów.
B. mleka.
C. mięsa.
D. wełny.
ROL.03 Pytanie 118
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zadaniem pracy hodowlanej w pszczelarstwie jest

A. tworzenie odkładów na sprzedaż.
B. zapobieganie rójkom w pasiece.
C. doskonalenie pogłowia pszczół.
D. zwiększenie liczebności pogłowia pszczół w pasiece.
ROL.03 Pytanie 119
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rośliny poplonowej dostarczającej pożytku dotyczy opis?

Wykorzystuje się ją w uprawach rolniczych, traktując jako wartościową roślinę okrywową lub poplon, mający zastosowanie jako nawóz zielony. W uprawach ma dodatkowo tę zaletę, że ogranicza występowanie ślimaków (które odstrasza) oraz nicieni glebowych. Ponieważ jednak należy do rodziny kapustowatych, nie powinno się jej wysiewać na stanowiskach, gdzie będą uprawiane kapustne.

A. Gorczycy białej.
B. Łubinu żółtego.
C. Seradeli pastewnej.
D. Facelii błękitnej.
ROL.03 Pytanie 120
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych zabiegów powinien być zastosowany w celu uniknięcia zaparzenia rodzin pszczelich w czasie transportu na pożytek?

A. Usunięcie kraty odgrodowej.
B. Dodanie nadstawek z plastrami wypełnionymi miodem.
C. Dostawienie kolejnego korpusu z pustymi plastrami pod powałkę.
D. Dostawienie korpusu z pustymi plastrami nad powałkę.