Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 161
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które niekorzystne zjawisko, najczęściej w okresie deszczowej i ciepłej pogody, występuje u roślin zbożowych?

A. Wyleganie korzeniowe.
B. Porastanie zboża.
C. Wysmalanie zboża.
D. Wyleganie źdźbłowe.
ROL.03 Pytanie 162
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy kiszeniu parowanych ziemniaków dla świń, wskazane jest dodawanie

A. zielonek z młodych roślin motylkowych.
B. plew z seradeli.
C. suszu z młodych zielonek.
D. plew z koniczyny.
ROL.03 Pytanie 163
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką temperaturę przechowywania miodu należy zapewnić, aby zachował on początkową, wysoką jakość przez okres około roku?

A. 15°C
B. 20°C
C. 25°C
D. 10°C
ROL.03 Pytanie 164
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych użytkach rolnych stosowanie płynnych nawozów naturalnych stwarza zagrożenie chorobotwórcze i obniża smakowitość paszy?

A. Na uprawach wieloletnich.
B. Na łąkach.
C. Na pastwiskach.
D. Na gruntach ornych.
ROL.03 Pytanie 165
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg agrotechniczny należy wykonać bezpośrednio po podorywce?

A. Włókowanie.
B. Wałowanie.
C. Bronowanie.
D. Kultywatorowanie.
ROL.03 Pytanie 166
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Których nawozów mineralnych nie można stosować w gospodarstwie ekologicznym?

A. Potasowych.
B. Wapniowych.
C. Fosforowych.
D. Azotowych.
ROL.03 Pytanie 167
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który chwast został przedstawiony na zdjęciu?

Ilustracja do pytania 7
A. Ostrożeń polny.
B. Świerzbnica polna.
C. Chaber bławatek.
D. Czyściec błotny.
ROL.03 Pytanie 168
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na

A. założeniu kolczyków na obu małżowinach usznych.
B. wytatuowaniu na grzbiecie numeru oborowego.
C. wytatuowaniu na grzbiecie numeru osobnika w stadzie.
D. założeniu kolczyka na lewej małżowinie usznej.
ROL.03 Pytanie 169
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki szkodnik roślin uprawnych został przedstawiony na fotografii?

Ilustracja do pytania 9
A. Mszyca zbożowa.
B. Skrzypionka zbożowa.
C. Słodyszek rzepakowy.
D. Łąkoś garbatek.
ROL.03 Pytanie 170
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do poprawy pożytków głównych nadaje się

A. robinia akacjowa.
B. ewodia aksamitna.
C. niecierpek Roylego.
D. facelia błękitna.
ROL.03 Pytanie 171
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zasób roślinności nektarodajnej i pyłkodajnej jest najuboższy w Polsce

A. centralnej.
B. południowej.
C. południowo-zachodniej.
D. północno-wschodniej.
ROL.03 Pytanie 172
Kategorie: Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Krzew miododajny, poprawiający bazę pożytkową, przedstawiony na ilustracji to

Ilustracja do pytania 12
A. berberys pospolity.
B. złotokap zwyczajny.
C. wiciokrzew pospolity.
D. tamaryszek drobnokwiatowy.
ROL.03 Pytanie 173
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przewóz pasieki wędrownej należy zorganizować tak, aby na miejsce pożytku dojechać

A. do południa.
B. o zachodzie słońca.
C. po południu.
D. o wschodzie słońca.
ROL.03 Pytanie 174
Kategorie: Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego zabiegu pasiecznego dotyczy opis?

Z dwu stojących obok siebie uli odstawia się jeden na bok, na skutek czego większość pszczół lotnych z obu uli powraca do tego pozostawionego na starym miejscu. Otrzymuje się w ten sposób rodzinę wzmocnioną w pszczoły lotne, zdolną do zgromadzenia większych ilości miodu niż dwie rodziny, nie połączone w ten sposób.

A. Napszczelenia.
B. Nalotu.
C. Tworzenia składanców.
D. Łączenia rodzin.
ROL.03 Pytanie 175
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiszonkę z kukurydzy sporządza się

A. w dołach ziemnych.
B. w silosach.
C. w kopach.
D. w zagłębieniach terenu.
ROL.03 Pytanie 176
Kategorie: Biologia pszczół Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?

Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past.

A. Wosku.
B. Propolisu.
C. Pyłku.
D. Pierzgi.
ROL.03 Pytanie 177
Kategorie: Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który miód ma barwę bursztynowoherbacianą, jest lekko gorzkawy w smaku, a w temperaturze około 20°C żeluje w galaretowatą masę?

A. Wrzosowy.
B. Lipowy.
C. Wielokwiatowy.
D. Gryczany.
ROL.03 Pytanie 178
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych z tabeli, określ zasób surowca miodowego ze 100 ha lasu mieszanego.

Rośliny miododajnePowierzchnia zwartego łanu
w ha lub szt.
Wydajność miodowa
w kg/ha
Las mieszany (100 ha)
Borówka czarna    4%4100
Malina             2%2150
Kruszyna         3%380

A. 180 kg
B. 780 kg
C. 940 kg
D. 330 kg
ROL.03 Pytanie 179
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką minimalną ilość pszczół powinna liczyć rodzina pszczela na początku maja, aby można było uznać ją za silną?

A. Ok. 80 tys.
B. Ok. 20 tys.
C. Ok. 40 tys.
D. Ok. 10 tys.
ROL.03 Pytanie 180
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim zakresie temperatury należy przechowywać mleczko pszczele po odebraniu z mateczników?

A. 5 do 10°C
B. 10 do 15°C
C. -5 do 0°C
D. 0 do 5°C
ROL.03 Pytanie 181
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na ilustracji przedstawiono larwy szkodnika roślin uprawnych. Jaki to szkodnik?

Ilustracja do pytania 21
A. Chrabąszcz majowy.
B. Bielinek kapustnik.
C. Słodyszek rzepakowy.
D. Stonka ziemniaczana.
ROL.03 Pytanie 182
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?

A. Wymianę matek.
B. Ujmowanie czerwiu.
C. Odbieranie miodu.
D. Dodawanie pszczół.
ROL.03 Pytanie 183
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się ostry i chroniczny paraliż pszczół?

A. Pasożytniczych.
B. Bakteryjnych.
C. Grzybiczych.
D. Wirusowych.
ROL.03 Pytanie 184
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą rasę kur opisano w załączonej ramce?

charakterystyka rasy kur:

– stara polska rasa.

– nie nadaje się do chowu wielkostadnego.

– przejawia skłonności do kanibalizmu i pterofagii w stadach większych niż 50 szt.

– nadaje się do chowu w małych stadach gospodarskich.

A. Zielononóżka kuropatwiana.
B. Plymouth rock.
C. Karzełek polski.
D. Dominant white.
ROL.03 Pytanie 185
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Widoczny na ilustracji sprzęt zalicza się do typu miodarek

Ilustracja do pytania 25
A. promienistych.
B. kasetowych.
C. hordialnych.
D. radialnych.
ROL.03 Pytanie 186
Kategorie: Choroby i szkodniki Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Słodyszek rzepakowy jest szkodnikiem żerującym

A. w pąkach kwiatowych.
B. na łodydze.
C. w nasionach roślin.
D. na liściach.
ROL.03 Pytanie 187
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą właściwość miodu można określić za pomocą refraktometru?

A. Kwasowość.
B. Zawartość wody.
C. Ciężar właściwy.
D. Przewodność elektryczną.
ROL.03 Pytanie 188
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką barwę ma dobrej jakości siano z traw?

A. Zielonkawą.
B. Brunatną.
C. Brązową.
D. Szarą.
ROL.03 Pytanie 189
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zgodnie z zasadą zmianowania ziemniaki mogą być uprawiane na tym samym stanowisku co

A. 4-5 lat.
B. 6-7 lat.
C. 2-3 lata.
D. 8-9 lat.
ROL.03 Pytanie 190
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wapnowanie gleby pod plantacje koniczyny czerwonej należy przeprowadzić

A. jesienią, dwa lata przed zasiewem.
B. latem poprzedzającym wiosenny zasiew.
C. latem, dwa lata przed zasiewem.
D. jesienią poprzedzającą wiosenny zasiew.
ROL.03 Pytanie 191
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak należy postąpić z plastrami z czerwiem porażonym zgnilcem amerykańskim?

A. Przetopić.
B. Spalić.
C. Poddać działaniu środków dezynfekcyjnych.
D. Umyć w gorącej wodzie.
ROL.03 Pytanie 192
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli zapotrzebowanie na miód i pyłek w rodzinie pszczelej jest największe

ProduktKolejne miesiące rokuRazem
123456789101112
Miód113815201513832190
Pyłek-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. w lipcu.
B. w czerwcu.
C. w maju.
D. w sierpniu.
ROL.03 Pytanie 193
Kategorie: Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą metodę tworzenia rodzin pszczelich opisano?

W macierzaku wyłapać matkę do klateczki. Do podstawionego pustego ula z zakrytym wylotem przenieść z macierzaka 2-3 ramki z czerwiem na wygryzieniu razem z obsiadającymi je pszczołami. Do tworzonej rodziny dodatkowo zmieść pszczoły z kilku plastrów oraz dostawić plastry odrywowe z zapasami miodu i pierzgi. Młodą matkę pszczelą w klateczce z korkiem umieścić na plastrze środkowym. Wieczorem ocenić stan utworzonej rodziny. Korek w klateczce z matką zastąpić podziurkowaną wezą i ciastem miodowo-cukrowym. Nowo zasiedlony ul odstawić w miejsce na pasiecznisku i uchylić wylotek.

A. Zsypańce.
B. Dzielenia rodziny na pół lotu.
C. Odkłady.
D. Z dwóch rodzin trzecią.
ROL.03 Pytanie 194
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest

A. wydajność miodowa i woskowa.
B. kolor wosku.
C. mała skłonność do rabunku.
D. trzymanie się plastrów.
ROL.03 Pytanie 195
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wilgotne ziarno zbóż należy dosuszyć

A. w workach na ściernisku.
B. w workach pod wiatą.
C. wszczelnych silosach zbożowych.
D. wsilosach zbożowych z perforowaną podłogą.
ROL.03 Pytanie 196
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakiej maksymalnej temperaturze można dekrystalizować miód, aby nie tracił on wartości leczniczych?

A. 42°C
B. 60°C
C. 75°C
D. 52°C
ROL.03 Pytanie 197
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której orki dotyczy opis?

Jest to orka głęboka (20-30 cm), wykonywana jesienią na polach przeznaczonych pod roślinę jarą. Umożliwia uzyskanie sprawności roli w okresie siewu tych roślin.

A. Razówki.
B. Ziębli.
C. Odwrotki.
D. Siewnej.
ROL.03 Pytanie 198
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą metodę pozyskiwania mateczników przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 38
A. Millera.
B. Hopkinsa.
C. Zandera.
D. Alleya.
ROL.03 Pytanie 199
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych cech pszczół jest ich podstawową cechą użytkową?

A. Sklepianie miodu na sucho lub mokro.
B. Miodność.
C. Zachowanie się na plastrze.
D. Czerwienie matki.
ROL.03 Pytanie 200
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Najbardziej energetyczny składnik paszy to

A. węglowodany.
B. tłuszcze.
C. białka.
D. skrobia.