Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 202
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych miodów charakteryzuje się barwą jasnosłomkową, wysoką zawartością fruktozy i powolną krystalizacją?

A. Gryczany.
B. Malinowy.
C. Akacjowy.
D. Wrzosowy.
ROL.03 Pytanie 203
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę należy zapewnić podczas suszenia ziarna, aby nie utraciło ono zdolności kiełkowania?

A. 20 °C
B. 35 °C
C. 45 °C
D. 50 °C
ROL.03 Pytanie 205
Prowadzenie produkcji pszczel…

O ile dni wcześniej trzeba przystąpić do wychowu trutni niż do wychowu matek, by trutnie były gotowe do unasienniania w tym samym czasie co młode matki?

A. 10-12 dni.
B. 14-21 dni.
C. 6-8 dni.
D. 24-26 dni.
ROL.03 Pytanie 206
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zaplanowano uprawę facelii błękitnej. W celu zabezpieczenia uprawy przed wzrostem chwastów zastosowane zostaną herbicydy. Najlepszym czasem, aby to zrobić jest

A. jesień roku poprzedzającego wysiew.
B. wczesna wiosna.
C. okres bezpośrednio po siewie.
D. faza trzeciego liścia.
ROL.03 Pytanie 208
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który szkodnik wiosną drąży łodygi rzepaku powodując ich łamanie?

A. Chowacz brukwiaczek.
B. Gnatarz rzepakowiec.
C. Słodyszek rzepakowy.
D. Chowacz podobnik.
ROL.03 Pytanie 209
Prowadzenie produkcji pszczel…

Pszczelarz wykonując główny przegląd jesienny oszacował zgromadzony miód w gnieździe na 2 kg.
Z ilu kg cukru musi wykonać syrop 3:2, aby uzupełnić żelazny zapas?

A. 2 kg
B. 6 kg
C. 3 kg
D. 7 kg
ROL.03 Pytanie 213
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg walki ze zgnilcem złośliwym jest najbardziej radykalny?

A. Usunięcie plastrów z chorym czerwiem.
B. Siarkowanie pszczół.
C. Poddanie głodówce pszczół.
D. Podwójne przesiedlenie rodzin.
ROL.03 Pytanie 214
Prowadzenie produkcji pszczel…

Pierwszym symptomem pojawienia się nastroju rojowego u pszczół jest

A. bielenie przez nie plastrów.
B. pojawienie się mateczników.
C. budowa miseczek matecznikowych.
D. pojawienie się czerwiu garbatego.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozporządzenia określ, z jakiego okresu rolnik prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj pozyskanych od drobiu i trudniący się ich sprzedażą bezpośrednią, powinien prowadzić dokumentację, zawierającą informacje o ilości sprzedanych jaj.

§ 39. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o:

1) ilości sprzedanych produktów w danym:

a) tygodniu – w przypadku jaj pozyskanych od drobiu,

b) miesiącu – w przypadku jaj pozyskanych od ptaków bezgrzebieniowych;

2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18.

2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

A. Z miesiąca.
B. Z dwóch lat.
C. Z tygodnia.
D. Z roku.
ROL.03 Pytanie 217
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą metodę tworzenia rodzin pszczelich opisano?

W macierzaku wyłapać matkę do klateczki. Do podstawionego pustego ula z zakrytym wylotem przenieść z macierzaka 2-3 ramki z czerwiem na wygryzieniu razem z obsiadającymi je pszczołami. Do tworzonej rodziny dodatkowo zmieść pszczoły z kilku plastrów oraz dostawić plastry odrywowe z zapasami miodu i pierzgi. Młodą matkę pszczelą w klateczce z korkiem umieścić na plastrze środkowym. Wieczorem ocenić stan utworzonej rodziny. Korek w klateczce z matką zastąpić podziurkowaną wezą i ciastem miodowo-cukrowym. Nowo zasiedlony ul odstawić w miejsce na pasiecznisku i uchylić wylotek.

A. Dzielenia rodziny na pół lotu.
B. Zsypańce.
C. Odkłady.
D. Z dwóch rodzin trzecią.
ROL.03 Pytanie 219
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podeszwa płużna powstaje, gdy orze się

A. pługiem z pogłębiaczem.
B. pługiem odwracalnym.
C. zawsze na tę samą głębokość.
D. na głębokość 20-25 cm.
ROL.03 Pytanie 223
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która choroba pszczół powoduje u nich biegunkę, niechęć do wychodzenia z ula przy niższych temperaturach, słabe odbudowywanie plastrów oraz małą ilość miodu w ulu?

A. Pełzakowa.
B. Sporowcowa.
C. Woreczkowa.
D. Roztoczowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych podanych w tabeli wskaż wysokość nadwyżki bezpośredniej z jednej rodziny pszczelej, produkującej 20 kg miodu.

Przychody/kosztyCena za 1 kg lub szt.Wartość zł
Przychody
Miód20 kg30,00600,00
Wosk0,3 kg20,006,00
Inne produkty25% wartości miodu150,00
Razem przychody756,00
Koszty
Cukier15 kg2,0030,00
Węza0,3 kg30,009,00
Matka pszczela½ szt.30,0015,00
Lekirównowartość ceny
hurtowej 1 kg miodu
15,0015,00
Inne kosztyrównowartość ceny
handlowej 1 kg miodu
30,0030,00
Razem koszty99,00

A. 756,00 zł
B. 198,00 zł
C. 855,00 zł
D. 657,00 zł
ROL.03 Pytanie 226
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które niekorzystne zjawisko, najczęściej w okresie deszczowej i ciepłej pogody, występuje u roślin zbożowych?

A. Wyleganie korzeniowe.
B. Porastanie zboża.
C. Wyleganie źdźbłowe.
D. Wysmalanie zboża.
ROL.03 Pytanie 227
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który sprzęt przedstawiony jest na ilustracji?

Ilustracja do pytania 27
A. Prasa belująca.
B. Owijarka bel.
C. Prasa zwijająca.
D. Gniotownik walcowy.
ROL.03 Pytanie 229
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą czynność, wykonywaną w zakresie okulizacji, przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 29
A. Nacinanie komponentów.
B. Wycinanie oczka.
C. Wycinanie zrazu.
D. Nacinanie podkładki.
ROL.03 Pytanie 230
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawiona na ilustracji owca rasy czarnogłówka nadaje się najbardziej do produkcji

Ilustracja do pytania 30
A. mleka.
B. wełny.
C. mięsa.
D. kożuchów.
ROL.03 Pytanie 232
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Ilustracja do pytania 32
A. O braku zanieczyszczeń.
B. O wysokiej zawartości wody.
C. O dojrzałości miodu.
D. O początkach krystalizacji.
ROL.03 Pytanie 233
Prowadzenie produkcji pszczel…

Po jakim czasie przechowywania kit pszczeli traci swoją aktywność biologiczną?

A. Po 3 latach.
B. Po 6 miesiącach.
C. Po 2 latach.
D. Po 12 miesiącach.
ROL.03 Pytanie 234
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość cukru należy przygotować do sporządzenia syropu cukrowego dla 10 rodzin zimujących w ulu warszawskim zwykłym z których każda posiada 5 plastrów?

A. 20kg
B. 100kg
C. 10kg
D. 50kg
ROL.03 Pytanie 235
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy wysiewany jest międzyplon ścierniskowy?

A. Wiosną jednocześnie z plonem głównym.
B. Wczesną wiosną przed wysianiem plonu głównego.
C. W drugiej połowie lata po zbiorze wczesnego plonu głównego.
D. Jesienią po zbiorze plonu głównego.
ROL.03 Pytanie 237
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wilgotność optymalna w pomieszczeniach dla bydła wynosi

A. od 40% do 60%
B. od 60% do 80%
C. od 30% do 40%
D. od 80% do 90%
ROL.03 Pytanie 238
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wierzba iwa jest pożytkiem

A. późnoletnim.
B. wczesnowiosennym.
C. wczesnoletnim.
D. jesiennym.
Prowadzenie produkcji pszczel…

W pasiece prowadzonej metodami ekologicznymi można

A. dokarmiać pszczoły ciastem cukrowym.
B. przycinać skrzydła królowej.
C. wirować miód z plastrów, na których znajduje się czerw.
D. stosować lakiery do zabezpieczania uli od wewnątrz.