Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. wsilosach zbożowych z perforowaną podłogą.
B. w workach na ściernisku.
C. wszczelnych silosach zbożowych.
D. w workach pod wiatą.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Grzybicy wapiennej.
B. Zgnilca amerykańskiego.
C. Zgnilca europejskiego.
D. Choroby woreczkowej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Wilgotność przechowywanych nasion rzepaku powinna wynosić około
A. 13%
B. 7%
C. 18%
D. 4%
Prowadzenie produkcji pszczel…
Świeżo odebrane obnóża pyłkowe z poławiacza wylotowego można przechowywać w temperaturze pokojowej przez
A. jeden tydzień.
B. jedną dobę.
C. jeden miesiąc.
D. 2-3 tygodnie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Miód z której rośliny zmienia się w ciągu 23 tygodni w galaretowatą masę?
A. Z wrzosu zwyczajnego.
B. Z maliny właściwej.
C. Z rzepaku ozimego.
D. Z gryki zwyczajnej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?
| Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past. |
A. Pierzgi.
B. Wosku.
C. Propolisu.
D. Pyłku.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jaki sposób powinien być przechowywany kit pszczeli?
A. W jasnych workach lnianych.
B. W ciemnych workach foliowych spożywczych.
C. W jasnych opakowaniach szklanych.
D. W ciemnych opakowaniach kartonowych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak nazywa się chwast roślin uprawnych przedstawiony na rysunku?

A. Wierzbownica kosmata.
B. Mlecz polny.
C. Koniczyna żółtozłocista.
D. Czyściec błotny.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki szkodnik roślin uprawnych został przedstawiony na fotografii?

A. Mszyca zbożowa.
B. Łąkoś garbatek.
C. Skrzypionka zbożowa.
D. Słodyszek rzepakowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą cyfrą oznaczono na rysunku wole pszczoły robotnicy?

A. 1
B. 3
C. 4
D. 2
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który miód ma barwę bursztynowoherbacianą, jest lekko gorzkawy w smaku, a w temperaturze około 20°C żeluje w galaretowatą masę?
A. Lipowy.
B. Wielokwiatowy.
C. Gryczany.
D. Wrzosowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile rodzin pszczelich maksymalnie można ustawić na 1 km2 terenu pożytkowego?
A. 21 rodzin.
B. 7 rodzin.
C. 28 rodzin.
D. 14 rodzin.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych pasz zaliczana jest do pasz objętościowych suchych?
A. Zielonki.
B. Siano.
C. Ziemniaki.
D. Buraki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mleko-zastępczymi, powinny być utrzymywane
A. w indywidualnych kojcach z budkami.
B. w kojcach zbiorowych.
C. w kombiboksach.
D. z matkami.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej
A. brak czerwiu krytego.
B. mateczniki ratunkowe.
C. brak czerwiu otwartego.
D. mateczniki rojowe.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego pszczoły używają do dezynfekcji ula?
A. Jadu owadów.
B. Pyłku kwiatowego.
C. Mleczka pszczelego.
D. Kitu pszczelego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W którym miesiącu pszczoły zużywają największą ilość miodu na własne potrzeby?
A. W sierpniu.
B. W czerwcu.
C. W lipcu.
D. W maju.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na ilustracji przedstawiono larwy szkodnika roślin uprawnych. Jaki to szkodnik?

A. Bielinek kapustnik.
B. Słodyszek rzepakowy.
C. Stonka ziemniaczana.
D. Chrabąszcz majowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?
A. Wymianę matek.
B. Odbieranie miodu.
C. Ujmowanie czerwiu.
D. Dodawanie pszczół.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do poprawnego i bezpiecznego przywiązania konia podczas jego czyszczenia są potrzebne
A. ogłowie i wodze.
B. kantar i uwiąz.
C. ogłowie i uwiąz.
D. kantar i wodze.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Roślina pożytkowa przedstawiona na rysunku jest

A. lucerna sierpowata.
B. mniszek pospolity.
C. lnica pospolita.
D. wierzbownica kosmata.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest
A. zgnilec złośliwy.
B. posocznica bakteryjna.
C. chroniczny paraliż pszczół.
D. choroba sporowcowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim zakresie temperatury należy przechowywać mleczko pszczele po odebraniu z mateczników?
A. 5 do 10°C
B. -5 do 0°C
C. 0 do 5°C
D. 10 do 15°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki jest maksymalny okres przechowywania mleczka pszczelego w temperaturze 0-5 °C?
A. 21 dni.
B. 14 dni.
C. 28 dni.
D. 7 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych czynności należy wykonać przed wstawieniem nadstawki?
A. Założyć kratę odgrodową.
B. Założyć poławiacze obnóży.
C. Odsklepić zapasy w plastrach.
D. Umieścić matkę w klateczce.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka temperatura powinna panować w tuczarni?
A. 24-30°C
B. 2-8°C
C. 18-24°C
D. 8-18°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy opis?
| Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Włoskiej.
B. Kaukaskiej.
C. Krainskiej.
D. Środkowoeuropejskiej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?
| W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem. |
A. Warrozę.
B. Askosferiozę.
C. Nosemozę.
D. Kiślicę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą rasę owiec charakteryzującą się najdłuższą wełną w odroście rocznym przedstawiono na ilustracji?

A. Wrzosówka.
B. Kent.
C. Lincoln.
D. Merynos.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak nazywa się okres ciągłego wydzielania mleka u zwierząt gospodarskich od porodu do zasuszenia?
A. Produkcyjność.
B. Laktacja.
C. Mleczność.
D. Wydajność.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę paszową przedstawiono na fotografii?

A. Koniczyna inkarnatka.
B. Lucerna.
C. Koniczyna biała.
D. Komonica.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku
A. tłuszczowo-mięsnym.
B. bekonowym.
C. mięsnym.
D. mięsno-słoninowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych roślin miododajnych jest pożytkiem najwcześniejszym?
A. Chaber bławatek.
B. Wierzba iwa.
C. Mniszek lekarski.
D. Rzepak ozimy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu zwiększenia wytrzymałości zboża ozimego na wymarzanie należy zastosować nawożenie
A. fosforem.
B. wapniem.
C. magnezem.
D. azotem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który preparat stosuje się do odkażania pomieszczeń inwentarskich?
A. Mleko wapienne.
B. Kwas mrówkowy.
C. Sodę amoniakalną.
D. Kwas octowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Widoczny na ilustracji sprzęt zalicza się do typu miodarek

A. promienistych.
B. hordialnych.
C. radialnych.
D. kasetowych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Temperatura w tuczarni trzody chlewnej powinna wynosić
A. 13-14°C
B. 10-12°C
C. 15-18°C
D. 19-21°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którym narzędziem pasiecznym należy usuwać dziką woskową zabudowę z powałki?
A. Szczotką pasieczną.
B. Odsklepiaczem nożowym.
C. Skrobaczką krótką.
D. Dłutem pasiecznym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który typ użytkowy świń przedstawiono na rysunku?

A. Tłuszczowo-mięsny.
B. Mięsny.
C. Słoninowy.
D. Smalcowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką rolę w rodzinie pszczelej pełnią 3-dniowe pszczoły robotnice?
A. Budują plastry.
B. Karmią larwy.
C. Bronią ula.
D. Zbierają nektar.