Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

O którą z wymienionych informacji należy uzupełnić pokazaną na rysunku etykietę, aby była zgodna z przepisami dotyczącymi oznakowania środków spożywczych?

Ilustracja do pytania 1
A. Zawartość netto.
B. Sposób przyrządzania.
C. Logo producenta.
D. Datę produkcji.
ROL.03 Pytanie 282
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby

A. plastry miały dużo komórek trutowych.
B. plastry w ulu były ciemne.
C. pszczoły były żądliwe.
D. matka miała maksymalnie 2 lata.
ROL.03 Pytanie 283
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych nawozów azotowych najmniej uszkadza liście i dlatego można go stosować w postaci roztworu do nawożenia dolistnego roślin?

A. Saletrzak.
B. Saletrę amonową.
C. Mocznik.
D. Siarczan amonu.
ROL.03 Pytanie 284
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podkarmianie pobudzające, przygotowujące pszczoły do zimowli należy zakończyć nie później niż

A. 25-30 września.
B. 25-30 października.
C. 20-25 lipca.
D. 20-25 sierpnia.
ROL.03 Pytanie 285
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?

A. 50,5°C
B. 60,5°C
C. 34,5°C
D. 64,5°C
ROL.03 Pytanie 287
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wykaszanie roślinności ze skarp i dna rowu melioracyjnego należy do obowiązków

A. właściciela i użytkownika gruntów.
B. właściwego inspektora ochrony środowiska.
C. właściwego lokalnie wójta gminy.
D. właściwego lokalnie starosty.
ROL.03 Pytanie 288
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez

A. przestawienie czerwiu.
B. zastosowanie kraty odgrodowej.
C. odsklepienie plastrów.
D. podkarmienie stymulacyjne.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na

A. wytatuowaniu na grzbiecie numeru oborowego.
B. założeniu kolczyków na obu małżowinach usznych.
C. wytatuowaniu na grzbiecie numeru osobnika w stadzie.
D. założeniu kolczyka na lewej małżowinie usznej.
ROL.03 Pytanie 292
Prowadzenie produkcji pszczel…

Celem poprawy późnoletniej bazy pożytkowej wokół pasieki jest

A. zmniejszenie pogłowia trutni.
B. zmniejszenie czerwienia matek.
C. zwiększenie pogłowia trutni.
D. zwiększenie czerwienia matek.
ROL.03 Pytanie 293
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawiona na ilustracji maszyna uprawowa służy do

Ilustracja do pytania 13
A. kruszenia gleby.
B. zagęszczania wierzchniej warstwy gleby.
C. wałowania wgłębnego gleby.
D. przygotowania gleby do wykonywania orki.
ROL.03 Pytanie 294
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych użytkach rolnych stosowanie płynnych nawozów naturalnych stwarza zagrożenie chorobotwórcze i obniża smakowitość paszy?

A. Na łąkach.
B. Na uprawach wieloletnich.
C. Na pastwiskach.
D. Na gruntach ornych.
ROL.03 Pytanie 295
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy należy poddać młodą matkę do rodziny bezmatecznej?

A. W obecności matki czerwiącej, bez przeglądu gniazda.
B. 4-6 dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
C. 4-6 godz. po usunięciu matki z rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu się starej, bez przeglądu gniazda.
ROL.03 Pytanie 296
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przewóz pasieki wędrownej należy zorganizować tak, aby na miejsce pożytku dojechać

A. o zachodzie słońca.
B. do południa.
C. o wschodzie słońca.
D. po południu.
ROL.03 Pytanie 298
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka musi być minimalna temperatura powietrza, aby można było przeprowadzić główny przegląd wiosenny z dokonaniem oceny rodziny po zimie?

A. 5°C
B. 20°C
C. 15°C
D. 10°C
ROL.03 Pytanie 300
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy kiszeniu parowanych ziemniaków dla świń, wskazane jest dodawanie

A. suszu z młodych zielonek.
B. zielonek z młodych roślin motylkowych.
C. plew z seradeli.
D. plew z koniczyny.
ROL.03 Pytanie 301
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zwiększenie odległości pasieki od pożytku powoduje

A. zwiększoną ilość lotów zbieraczek po nektar.
B. zwiększone zużycie miodu przez pszczoły.
C. zmniejszony wysiłek organizmu pszczoły.
D. zmniejszone zużycie miodu przez pszczoły.
ROL.03 Pytanie 302
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest obsada zwierząt w opisanym gospodarstwie?

W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada w dużych jednostkach przeliczeniowych (DJP):
   − 10 DJP krów,
   − 1,0 DJP cieląt w wieku 0 – 6 m-cy,
   − 1,5 DJP jałówek i byczków 6 – 12 m-cy,
   − 4,0 DJP jałówek i byczków w wieku 12 – 24 m-cy.

A. 1,03 DJP/ha
B. 0,67 DJP/ha
C. 0,93 DJP/ha
D. 1,10 DJP/ha
ROL.03 Pytanie 304
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który pomiar służący do oceny cech pokroju krowy mlecznej przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 24
A. Wysokość w krzyżu.
B. Głębokość tułowia.
C. Wysokość w kłębie.
D. Kątowość sylwetki.
ROL.03 Pytanie 306
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych roślin miododajnych powinna być wybrana do uprawy na glebach zasadowych?

A. Groch siewny.
B. Lucerna siewna.
C. Rzepak ozimy.
D. Koniczyna czerwona.
ROL.03 Pytanie 307
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przez jaką chorobę została zaatakowana roślina, której źdźbło przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 27
A. Zgorzel.
B. Pleśń śniegową.
C. Sporysz.
D. Rdzę wieńcową.
ROL.03 Pytanie 308
Prowadzenie produkcji pszczel…

Według W. Ostrowskiej najlepiej zimują pszczoły, które wygryzają się

A. na przełomie sierpnia i września.
B. na przełomie lipca i sierpnia.
C. około połowy października.
D. do połowy lipca.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych osób ma obowiązek zarejestrowania sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii?

A. Pszczelarz sprzedający miód w domu i na targu.
B. Pszczelarz sprzedający odkłady.
C. Pszczelarz wytwarzający produkty pszczele tylko na własne potrzeby.
D. Pszczelarz prowadzący pasiekę hodowlaną.
ROL.03 Pytanie 310
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z opisanych sytuacji w ulu jest wskazaniem do użycia węzy?

A. Budowa dzikiej zabudowy.
B. Pojawienie się nakropu w gnieździe.
C. Zajęcie przez pszczoły ostatniej uliczki.
D. Pojawienie się czerwiu na drugim plastrze z brzegu.
ROL.03 Pytanie 311
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest dzienna dawka owsa dla konia?

A. 10-12 kg
B. 4-6 kg
C. 13-15 kg
D. 7-9 kg