Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile litrów wody należy użyć do sporządzenia brzeczki z 20 litrów miodu, przeznaczonej do domowej produkcji miodu pitnego "czwórniak"?

A. 80 litrów.
B. 60 litrów.
C. 20 litrów.
D. 40 litrów.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której choroby koni dotyczy opis?

Koń jest niespokojny, podrzuca nogi ku brzuchowi, rozgląda się na boki, wierzga kopytami, tarza się, wygina górną wargę, obficie poci się, przybiera postawę jak do oddawania moczu i siedzącego psa (pozycja ta zmniejsza ucisk na przeponę i ułatwia oddychanie), ma zaczerwienione lub zażółcone spojówki, ma wzdęcie, czyli dostrzegalne gołym okiem powiększenie obwodu brzucha.

A. Lipcówki.
B. Żabki.
C. Łykawości.
D. Kolki.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Brunatne pasożyty widoczne na larwach i poczwarkach pszczół oraz na odwłoku i tułowiu dorosłych osobników są objawem

A. warrozy.
B. amebiozy.
C. kiślicy.
D. nosemozy.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest

A. wydajność miodowa i woskowa.
B. kolor wosku.
C. trzymanie się plastrów.
D. mała skłonność do rabunku.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Co wpływa na wybór larw do przekładania?

A. Data złożenia jajeczka przez matkę.
B. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
C. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
D. Wielkość i kształt larwy.
ROL.03 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych nawozów naturalnych ma najniższą zawartość fosforu?

A. Obornik.
B. Gnojowica.
C. Gnojówka.
D. Kompost.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jeżeli koniczyna czerwona jest uprawiana bez rośliny ochronnej, to pierwszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest

A. włókowanie.
B. bronowanie.
C. rozgarnianie.
D. wałowanie.
ROL.03 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zapach stęchlizny siana w stodole świadczy o tym, że

A. zostało ono zaatakowane przez szkodniki.
B. było ono poddane dłuższemu działaniu promieni słonecznych.
C. było ono niedostatecznie wysuszone przed zwiezieniem.
D. jest ono wyługowane przez deszcz.
ROL.03 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której choroby zwierząt gospodarskich dotyczy zamieszczony opis?

Do zakażenia dochodzi przez głębokie zanieczyszczone rany. Objawy choroby to napięcie mięśni głowy, szyi, zadu, kończyn, chore zwierzęta stoją z zaciśniętymi zębami, uszy są nieruchome, szyja wyprężona, nozdrza rozdęte, oddech jest utrudniony. Chore zwierzę jest podniecone i najmniejszy szelest wywołuje u niego silne ataki drgawek.

A. Nosówki.
B. Szelestnicy.
C. Tężca.
D. Wąglika.
ROL.03 Pytanie 15
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile razy na dobę należy poić konie w czasie upałów?

A. 4-6
B. 8-10
C. 2-4
D. 6-8
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli podaj roślinę, która jest bardzo dobrym źródłem pożytku dla pszczół i dostarczy najbardziej wartościowego surowca miodowego.

Procentowa zawartość cukrów w nektarze
Roślina miododajnaGlukoza i fruktozaSacharozaRazem
Śliwy różne odmiany4,58,412,9
Jabłonie różne odmiany12,88,521,3
Lipa drobnolistna8,1-11,617,8-19,328,6
Trojeść syryjska1,3-4,026,7-27,229,6
Rzepak ozimy45,10,045,1
Jasnota biała9,632,842,4

A. Rzepak ozimy.
B. Lipa drobnolistna.
C. Trojeść syryjska.
D. Jasnota biała.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego typu dojarni dotyczy opis?

Dojarnie te stosowane są w gospodarstwach z małą obsadą bydła mlecznego. W zależności od potrzeb są wyposażone w 6÷24 stanowisk udojowych rozmieszczonych pod kątem 40°÷45° wzdłuż korytarza technicznego. Dojarnie tego typu w ciągu godziny mogą wydoić od 20 do 80 krów.

A. Tandem.
B. Rybia ość.
C. Karuzelowej.
D. Paralell.
ROL.03 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 18
A. Kruszynę pospolitą.
B. Robinię akacjową.
C. Malinę właściwą.
D. Lipę drobnolistną.
ROL.03 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą część anatomiczną krowy zaznaczono cyfrą "1" na zamieszczonym rysunku?

Ilustracja do pytania 20
A. Księgi.
B. Żwacz.
C. Czepiec.
D. Trawieniec.
ROL.03 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która część żołądka młodych cieląt rozwija się podczas trawienia siana z traw?

A. Żwacz.
B. Księgi.
C. Czepiec.
D. Trawieniec.
ROL.03 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na ile stanowisk uwięziowych przeznaczone jest 1 poidło indywidualne u krów?

A. Na trzy.
B. Na cztery.
C. Na dwa.
D. Na pięć.
ROL.03 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg agrotechniczny należy wykonać bezpośrednio po podorywce?

A. Kultywatorowanie.
B. Bronowanie.
C. Włókowanie.
D. Wałowanie.
ROL.03 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim celu stosuje się bronowanie?

A. Zagęszczenia wierzchniej warstwy gleby przed siewem.
B. Wymieszania obornika z glebą.
C. Przerwania parowania gleby wiosną.
D. Zagęszczenia podglebia po orce zimowej.
ROL.03 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim celu stosuje się zabieg uprawowy zwany talerzowaniem?

A. Pocięcia rozłogów perzu.
B. Pocięcia wierzchniej warstwy roli i częściowego jej odwrócenia.
C. Przedsiewnego spulchnienia zleżałej roli, po dawno wykonanej orce.
D. Częściowego przykrycia obornika.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli zapotrzebowanie na miód i pyłek w rodzinie pszczelej jest największe

ProduktKolejne miesiące rokuRazem
123456789101112
Miód113815201513832190
Pyłek-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. w maju.
B. w czerwcu.
C. w lipcu.
D. w sierpniu.
ROL.03 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji pszczel…

Objawami niedoboru azotu na roślinie są:

A. chloroza młodych liści, zabarwienie niebieskozielone.
B. strzelisty pokrój rośliny, żółtozielone zabarwienie.
C. młode liście skręcone i zgięte haczykowato, purpurowe zabarwienie.
D. zwiędły pokrój rośliny, zielononiebieskie zabarwienie.
ROL.03 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką temperaturę przechowywania miodu należy zapewnić, aby zachował on początkową, wysoką jakość przez okres około roku?

A. 10°C
B. 25°C
C. 20°C
D. 15°C
ROL.03 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na rysunku przedstawiającym narządy wewnętrzne szyi bydła cyfrą 3 oznaczono

Ilustracja do pytania 32
A. tchawicę.
B. przełyk.
C. grasicę.
D. tarczycę.
ROL.03 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak często powinno przeprowadzać się odmulanie dna rowów melioracyjnych w celu ich konserwacji?

A. Co 2-3 lata.
B. Raz na kwartał.
C. Raz na rok.
D. Co 4-5 lat.
ROL.03 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg na glebach lekkich należy zastosować w uprawie pożniwnej?

A. Podorywkę.
B. Orkę odwrotkę.
C. Kultywatorowanie.
D. Orkę głęboką.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych z tabeli, określ zasób surowca miodowego ze 100 ha lasu mieszanego.

Rośliny miododajnePowierzchnia zwartego łanu
w ha lub szt.
Wydajność miodowa
w kg/ha
Las mieszany (100 ha)
Borówka czarna    4%4100
Malina             2%2150
Kruszyna         3%380

A. 780 kg
B. 330 kg
C. 180 kg
D. 940 kg
ROL.03 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych sposobów ochrony upraw truskawek przed przymrozkami wiosennymi jest najskuteczniejszy?

A. Odymianie plantacji.
B. Okrycie powierzchni uprawy włókniną.
C. Skrapianie środkami przeciw wyleganiu.
D. Późne wysadzanie roślin.
ROL.03 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawione objawy chorobowe wskazują na wystąpienie u bydła

Choroba powoduje zmiany w wyglądzie wymienia (zaczerwienienie, obrzęk, zanik tkanki wydzielniczej) oraz mleka (zmiana konsystencji, barwy, smaku i zapachu, obecność domieszki krwi). Podczas badania palpacyjnego można stwierdzić stwardnienia i guzy w obrębie tkanki gruczołowej.

A. obrzęku wymienia.
B. brodawczycy skóry wymienia.
C. zapalenia strzyków.
D. zapalenia gruczołu mlecznego.