Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 1
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą część anatomiczną krowy zaznaczono cyfrą "1" na zamieszczonym rysunku?

Ilustracja do pytania 1
A. Trawieniec.
B. Księgi.
C. Żwacz.
D. Czepiec.
ROL.03 Pytanie 2
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

U pszczoły wole wchodzi w skład jelita

A. środkowego.
B. przedniego.
C. tylnego.
D. prostego.
ROL.03 Pytanie 3
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Warunkiem koniecznym likwidacji nastroju rojowego jest

A. poddanie matki czerwiącej.
B. wykonanie odkładów.
C. niszczenie mateczników.
D. dodanie węzy.
ROL.03 Pytanie 4
Kategorie: Choroby i szkodniki Sprzęt i narzędzia pasieczne Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Alkoholu etylowego podczas zwalczania zgnilca łagodnego używa się do odkażania

A. ubioru pasiecznego.
B. rąk i drobnego sprzętu metalowego.
C. plastrów z zapasem.
D. uli i drewnianego sprzętu.
ROL.03 Pytanie 5
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile pokarmu miodowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku kwietnia do końca czerwca?

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód113815201513832190
Pyłek-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 28 kg
B. 35 kg
C. 23 kg
D. 43 kg
ROL.03 Pytanie 6
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która roślina nadaje się do poprawy pożytków głównych?

A. Wierzba wawrzynkowa.
B. Gorczyca biała.
C. Irga czarna.
D. Trojeść amerykańska.
ROL.03 Pytanie 7
Kategorie: Choroby i szkodniki Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas doboru środków chemicznych zwalczających owady należy zwrócić szczególną uwagę na

A. odległość plantacji od lasu.
B. rodzaj zastosowanego opryskiwacza.
C. okres karencji i prewencji dla pszczół.
D. fazę rozwoju chronionych roślin.
ROL.03 Pytanie 8
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która choroba pszczół powoduje u nich biegunkę, niechęć do wychodzenia z ula przy niższych temperaturach, słabe odbudowywanie plastrów oraz małą ilość miodu w ulu?

A. Pełzakowa.
B. Sporowcowa.
C. Roztoczowa.
D. Woreczkowa.
ROL.03 Pytanie 9
Kategorie: Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który miód charakteryzuje się wysoką zawartością glukozy, szybką krystalizacją i drobnoziarnistą konsystencją?

A. Rzepakowy.
B. Akacjowy.
C. Wrzosowy.
D. Spadziowy.
ROL.03 Pytanie 10
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego produktu pszczelego pszczoły używają do dezynfekcji ula?

A. Mleczka pszczelego.
B. Pyłku kwiatowego.
C. Jadu owadów.
D. Kitu pszczelego.
ROL.03 Pytanie 11
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która część żołądka młodych cieląt rozwija się podczas trawienia siana z traw?

A. Trawieniec.
B. Czepiec.
C. Żwacz.
D. Księgi.
ROL.03 Pytanie 12
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Po ilu dniach nakrop zostaje zasklepiony i jest już dojrzałym miodem?

A. 5-7
B. 2-4
C. 8-10
D. 11-13
ROL.03 Pytanie 13
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawione objawy chorobowe wskazują na wystąpienie u bydła

Choroba powoduje zmiany w wyglądzie wymienia (zaczerwienienie, obrzęk, zanik tkanki wydzielniczej) oraz mleka (zmiana konsystencji, barwy, smaku i zapachu, obecność domieszki krwi). Podczas badania palpacyjnego można stwierdzić stwardnienia i guzy w obrębie tkanki gruczołowej.

A. brodawczycy skóry wymienia.
B. zapalenia strzyków.
C. zapalenia gruczołu mlecznego.
D. obrzęku wymienia.
ROL.03 Pytanie 14
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który pomiar służący do oceny cech pokroju krowy mlecznej przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 14
A. Wysokość w krzyżu.
B. Wysokość w kłębie.
C. Kątowość sylwetki.
D. Głębokość tułowia.
ROL.03 Pytanie 15
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód, kg113815201513832190
Pyłek, kg-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 18,3 kg
B. 10,2 kg
C. 12,0 kg
D. 20,4 kg
ROL.03 Pytanie 16
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wilgotność przechowywanych nasion rzepaku powinna wynosić około

A. 4%
B. 18%
C. 7%
D. 13%
ROL.03 Pytanie 17
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych typów uli przystosowany jest do prowadzenia gospodarki wędrownej?

A. Wielkopolski stojak.
B. Warszawski zwykły.
C. Warszawski poszerzony.
D. Wielkopolski leżak.
ROL.03 Pytanie 18
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zwiększenie odległości pasieki od pożytku powoduje

A. zwiększone zużycie miodu przez pszczoły.
B. zwiększoną ilość lotów zbieraczek po nektar.
C. zmniejszone zużycie miodu przez pszczoły.
D. zmniejszony wysiłek organizmu pszczoły.
ROL.03 Pytanie 19
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Niedobór którego pierwiastka w roślinach może spowodować wystąpienie opisanych objawów?

Niedobór tego pierwiastka powoduje zahamowanie wzrostu łodygi i liści, karłowacenie roślin, słaby rozwój kwiatów. Nasiona nie wytwarzają się prawidłowo. Rośliny stają się drobne, strzeliste, o cienkich łodygach i słabym systemie korzeniowym. Wytwarzają mniej nasion, a owoce są gorszej jakości. Roślina przybiera matowe ciemnozielone zabarwienie, przechodzące w fioletowe lub czerwone, czasem liście mają czerwieniejące brzegi.

A. Boru.
B. Fosforu.
C. Manganu.
D. Siarki.
ROL.03 Pytanie 20
Kategorie: Biologia pszczół Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Po jakim czasie przechowywania kit pszczeli traci swoją aktywność biologiczną?

A. Po 3 latach.
B. Po 2 latach.
C. Po 6 miesiącach.
D. Po 12 miesiącach.
ROL.03 Pytanie 21
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile roślin owsa głuchego może wystąpić na 1 m2 plantacji nasiennej jęczmienia zgłoszonej do produkcji nasion kategorii kwalifikowane?

A. 40
B. 10
C. 20
D. 30
ROL.03 Pytanie 22
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak często należy wykonywać zabieg korekcji racic u bydła trzymanego w oborach uwięziowych?

A. Raz na trzy miesiące.
B. Raz na miesiąc.
C. Raz w roku.
D. Raz na pół roku.
ROL.03 Pytanie 23
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Pierwszym symptomem pojawienia się nastroju rojowego u pszczół jest

A. pojawienie się czerwiu garbatego.
B. budowa miseczek matecznikowych.
C. pojawienie się mateczników.
D. bielenie przez nie plastrów.
ROL.03 Pytanie 24
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile powinna wynosić maksymalna odległość pasieki od bazy pożytkowej?

A. 3 km
B. 2 km
C. 4 km
D. 1 km
ROL.03 Pytanie 25
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość syropu cukrowego uzyska się z 50 kg cukru, jeżeli do zakarmienia należy użyć syropu o proporcji 5:3?

A. 30 litrów
B. 80 litrów
C. 60 litrów
D. 50 litrów
ROL.03 Pytanie 26
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Robinia akacjowa jest pożytkiem

A. średniodługim.
B. krótkotrwałym.
C. długotrwałym ciągłym.
D. długotrwałym przerywanym.
ROL.03 Pytanie 27
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który preparat stosuje się do odkażania pomieszczeń inwentarskich?

A. Kwas mrówkowy.
B. Mleko wapienne.
C. Kwas octowy.
D. Sodę amoniakalną.
ROL.03 Pytanie 28
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?

Ilustracja do pytania 28
A. Prasy zwijającej.
B. Owijarki bel.
C. Prasy kostkującej.
D. Agregatu ścierniskowego.
ROL.03 Pytanie 29
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Z której rośliny w okresie wczesno letnim uzyskuje się miód towarowy?

A. Z rzepaku ozimego.
B. Z przegorzanu pospolitego.
C. Z robinii akacjowej.
D. Z koniczyny czerwonej.
ROL.03 Pytanie 30
Kategorie: Biologia pszczół
Prowadzenie produkcji pszczel…

Narząd wzroku pszczoły zbudowany jest z oka

A. bocznego i złożonego.
B. stereoskopowego.
C. złożonego i prostego.
D. skrzelowego.
ROL.03 Pytanie 31
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Świeżo odebrane obnóża pyłkowe z poławiacza wylotowego można przechowywać w temperaturze pokojowej przez

A. jedną dobę.
B. jeden tydzień.
C. 2-3 tygodnie.
D. jeden miesiąc.
ROL.03 Pytanie 32
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Z którym nawozem można mieszać mączkę fosforytową?

A. Superfosfatem pylistym.
B. Saletrzakiem.
C. Fosforanem amonu.
D. Solą potasową.
ROL.03 Pytanie 33
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak nazywa się chwast roślin uprawnych przedstawiony na rysunku?

Ilustracja do pytania 33
A. Wierzbownica kosmata.
B. Mlecz polny.
C. Czyściec błotny.
D. Koniczyna żółtozłocista.
ROL.03 Pytanie 34
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który sprzęt przedstawiony jest na ilustracji?

Ilustracja do pytania 34
A. Prasa belująca.
B. Owijarka bel.
C. Prasa zwijająca.
D. Gniotownik walcowy.
ROL.03 Pytanie 35
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych roślin miododajnych jest pożytkiem najwcześniejszym?

A. Wierzba iwa.
B. Rzepak ozimy.
C. Mniszek lekarski.
D. Chaber bławatek.
ROL.03 Pytanie 36
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie tabeli określ jaka kategoria powinna być nadana jajom o masie 70 g.

Nazwa kategoriiSymbolmasa jaja, g
bardzo dużeXL75 i więcej
dużeL63-73
średnieM53-63
małeS48-53

A. S
B. XL
C. M
D. L
ROL.03 Pytanie 37
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jakie jest maksymalne dopuszczalne stężenie dwutlenku węgla w oborze?

A. 0,2% (2000 ppn)
B. 0,4% (4000 ppn)
C. 0,3% (3000 ppn)
D. 0,1% (1000 ppn)
ROL.03 Pytanie 38
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg wykonuje się w celu rozgarnięcia kretowisk oraz wyrównania powierzchni łąk i pastwisk?

A. Bronowanie.
B. Włókowanie.
C. Wałowanie.
D. Wykaszanie.
ROL.03 Pytanie 39
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej

A. brak czerwiu krytego.
B. mateczniki ratunkowe.
C. brak czerwiu otwartego.
D. mateczniki rojowe.
ROL.03 Pytanie 40
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych chwastów pól uprawnych ma największą wartość pożytkową?

A. Gorczyca polna.
B. Rzodkiew świrzepa.
C. Wyka ptasia.
D. Chaber bławatek.