Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?

§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż:

1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;

2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany;

5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa.

2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa.

3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4.

A. 4°C
B. 6°C
C. 7°C
D. 8°C
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do wyrobu świec parafinowo-woskowych o średnicy 2,3 cm powinny być użyte knoty o numerach

Średnica świecy
mm
Numery knota dla świec
parafinowo (45%)-
woskowa (55%)
woskowa (100%)
0 – 50 – 10 – 1
5 – 80 – 11 – 2
8 – 102 – 33 – 4
10 – 1534 – 5
15 – 183 – 46 – 7
18 – 2048 – 9
20 – 224 – 510 – 11
22 – 256 – 711 – 12
25 – 307 – 812 – 13
30 – 358 – 913 – 14
35 – 4010 – 1114 – 15
40 – 4511 – 1215 – 16
45 – 5012 – 1316 – 17
50 – 5513 – 1418 – 19
55 – 6014 – 1519 – 20
60 – 7016 – 1720
70 – 8018 – 19-

A. 6-7
B. 13-14
C. 11-12
D. 4-5
ROL.03 Pytanie 83
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych ras pszczół charakteryzuje się jednolitym ziemisto-ciemnobrązowym ubarwieniem ciała, krótkim języczkiem, dużą skłonnością do żądlenia, płochliwością na plastrze oraz dobrą zimotrwałością?

A. Kraińska.
B. Kaukaska.
C. Włoska.
D. Środkowoeuropejska.
ROL.03 Pytanie 85
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest

A. chroniczny paraliż pszczół.
B. posocznica bakteryjna.
C. choroba sporowcowa.
D. zgnilec złośliwy.
ROL.03 Pytanie 86
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość syropu cukrowego uzyska się z 50 kg cukru, jeżeli do zakarmienia należy użyć syropu o proporcji 5:3?

A. 50 litrów
B. 80 litrów
C. 30 litrów
D. 60 litrów
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych metod jest stosowana do zwalczania warrozy u pszczół?

A. Wstawianie do gniazda ramek pracy.
B. Wymiana matki pszczelej.
C. Przesiedlanie rodzin.
D. Zwiększenie objętości gniazda poprzez dodanie ramki z węzą.
ROL.03 Pytanie 88
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który sprzęt przedstawiony jest na ilustracji?

Ilustracja do pytania 8
A. Gniotownik walcowy.
B. Prasa zwijająca.
C. Prasa belująca.
D. Owijarka bel.
ROL.03 Pytanie 89
Prowadzenie produkcji pszczel…

Których plastrów należy użyć do utworzenia 5-ramkowego startera wg Hodowli Pszczół J. Wilde i J. Prabuckiego?

A. Plastra z pierzgą i dwóch plastrów z zapasem miodu.
B. Dwóch plastrów z czerwiem krytym i dwóch plastrów z zapasem miodu.
C. Plastra z zapasem miodu, plastra z pierzgą i plastra z czerwiem otwartym.
D. Plastra z czerwiem krytym, dwóch z czerwiem otwartym, plastra z zapasem miodu i plastra z pierzgą.
ROL.03 Pytanie 90
Prowadzenie produkcji pszczel…

W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada:
- 10 szt. krów,
- 5 szt. cieląt w wieku 0–6 m-cy,
- 5 szt. jałówek i byczków w wieku 6–12 m-cy,
- 5 szt. jałówek i byczków w wieku 12–24 m-cy.
Ile obornika produkuje stado?

Grupa zwierzątobornikgnojowica
masa
ton
azot
kg
fosfor
kg
potas
kg
masa
ton
azot
kg
fosfor
kg
potas
kg
Cielęta 0 – 6 m-cy2,620,85,215,6----
Jałówki, byczki 6 – 12 m-cy2,915,48,119,17,023,17,729,4
Jałówki, byczki 12 – 24 m-cy4,825,015,43,212,142,315,758,1
Krowy12,066,038,364,823,297,439,4107,0

A. 171,50 t
B. 173,97 t
C. 211,50 t
D. 327,50 t
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozporządzenia określ, z jakiego okresu rolnik prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj pozyskanych od drobiu i trudniący się ich sprzedażą bezpośrednią, powinien prowadzić dokumentację, zawierającą informacje o ilości sprzedanych jaj.

§ 39. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o:

1) ilości sprzedanych produktów w danym:

a) tygodniu – w przypadku jaj pozyskanych od drobiu,

b) miesiącu – w przypadku jaj pozyskanych od ptaków bezgrzebieniowych;

2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18.

2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

A. Z roku.
B. Z dwóch lat.
C. Z tygodnia.
D. Z miesiąca.
ROL.03 Pytanie 92
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której choroby koni dotyczy opis?

Koń jest niespokojny, podrzuca nogi ku brzuchowi, rozgląda się na boki, wierzga kopytami, tarza się, wygina górną wargę, obficie poci się, przybiera postawę jak do oddawania moczu i siedzącego psa (pozycja ta zmniejsza ucisk na przeponę i ułatwia oddychanie), ma zaczerwienione lub zażółcone spojówki, ma wzdęcie, czyli dostrzegalne gołym okiem powiększenie obwodu brzucha.

A. Łykawości.
B. Lipcówki.
C. Kolki.
D. Żabki.
ROL.03 Pytanie 93
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rasy pszczół dotyczy zamieszczony opis?

Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobiałym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie klują gniazdo, ul trzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki.

A. Włoskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Krainskiej.
D. Kaukaskiej.
ROL.03 Pytanie 95
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do jakiego zjawiska podczas dojrzewania zbóż ozimych może dojść w okresie długotrwałej deszczowej i ciepłej pogody?

A. Wylegania.
B. Porastania.
C. Wyprzenia.
D. Wysmalenia.
ROL.03 Pytanie 96
Prowadzenie produkcji pszczel…

Objawami niedoboru azotu na roślinie są:

A. zwiędły pokrój rośliny, zielononiebieskie zabarwienie.
B. młode liście skręcone i zgięte haczykowato, purpurowe zabarwienie.
C. chloroza młodych liści, zabarwienie niebieskozielone.
D. strzelisty pokrój rośliny, żółtozielone zabarwienie.
ROL.03 Pytanie 97
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, który sposób suszenia zielonej masy przynosi największe straty białka strawnego.

Sposób suszeniaStraty w %
Suchej masyBiałka strawnegoKarotenu
Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie15-3012-2560-85
Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie25-5050-6095-98
Dosuszanie nieogrzanym powietrzem15-2010-2050-85
Sztuczne suszenie ciągłym powietrzem5-105-85-6

A. Dosuszanie ciepłym powietrzem.
B. Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie.
C. Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie.
D. Dosuszanie niedogrzanym powietrzem.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie świń zgodnie z zasadami identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi polega na

A. założeniu na obu małżowinach usznych kolczyków.
B. założeniu na prawą małżowinę uszną duplikatu kolczyka.
C. wytatuowaniu numeru identyfikacyjnego.
D. założeniu opaski.
ROL.03 Pytanie 101
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rośliny poplonowej dostarczającej pożytku dotyczy opis?

Wykorzystuje się ją w uprawach rolniczych, traktując jako wartościową roślinę okrywową lub poplon, mający zastosowanie jako nawóz zielony. W uprawach ma dodatkowo tę zaletę, że ogranicza występowanie ślimaków (które odstrasza) oraz nicieni glebowych. Ponieważ jednak należy do rodziny kapustowatych, nie powinno się jej wysiewać na stanowiskach, gdzie będą uprawiane kapustne.

A. Facelii błękitnej.
B. Seradeli pastewnej.
C. Łubinu żółtego.
D. Gorczycy białej.
ROL.03 Pytanie 102
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wiosną, brak lotów i bezsilne staczanie się pszczół z deski wylotowej oznacza

A. głód w rodzinie.
B. występowanie choroby sporowcowej.
C. brak matki.
D. występowanie warrozy.
ROL.03 Pytanie 103
Prowadzenie produkcji pszczel…

Z jakiej słomy najlepiej sporządzić sieczkę, która ma być dodatkiem do paszy treściwej dla konia?

A. Owsianej.
B. Pszennej.
C. Jęczmiennej.
D. Żytniej.
ROL.03 Pytanie 104
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą właściwość miodu można określić za pomocą refraktometru?

A. Kwasowość.
B. Ciężar właściwy.
C. Przewodność elektryczną.
D. Zawartość wody.
ROL.03 Pytanie 106
Prowadzenie produkcji pszczel…

Chorobą występującą u bydła i owiec objawiającą się wysoką temperaturą, brakiem apetytu oraz powstaniem charakterystycznych obrzęków na klatce piersiowej, ramionach i szyi, jest

A. gruźlica.
B. pryszczyca.
C. szelestnica.
D. wścieklizna.
ROL.03 Pytanie 107
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli podaj roślinę, która jest bardzo dobrym źródłem pożytku dla pszczół i dostarczy najbardziej wartościowego surowca miodowego.

Procentowa zawartość cukrów w nektarze
Roślina miododajnaGlukoza i fruktozaSacharozaRazem
Śliwy różne odmiany4,58,412,9
Jabłonie różne odmiany12,88,521,3
Lipa drobnolistna8,1-11,617,8-19,328,6
Trojeść syryjska1,3-4,026,7-27,229,6
Rzepak ozimy45,10,045,1
Jasnota biała9,632,842,4

A. Trojeść syryjska.
B. Lipa drobnolistna.
C. Rzepak ozimy.
D. Jasnota biała.
ROL.03 Pytanie 109
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg należy wykonać w rodzinie pszczelej posiadającej czerw przedstawiony na ilustracji?

Ilustracja do pytania 29
A. Ścieśnić gniazdo.
B. Usunąć czerw.
C. Wymienić matkę.
D. Podzielić rodzinę.
ROL.03 Pytanie 110
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę należy zapewnić podczas suszenia ziarna, aby nie utraciło ono zdolności kiełkowania?

A. 45 °C
B. 50 °C
C. 35 °C
D. 20 °C
ROL.03 Pytanie 111
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak często należy wykonywać zabieg korekcji racic u bydła trzymanego w oborach uwięziowych?

A. Raz na pół roku.
B. Raz w roku.
C. Raz na trzy miesiące.
D. Raz na miesiąc.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli zapotrzebowanie na miód i pyłek w rodzinie pszczelej jest największe

ProduktKolejne miesiące rokuRazem
123456789101112
Miód113815201513832190
Pyłek-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. w sierpniu.
B. w lipcu.
C. w czerwcu.
D. w maju.
ROL.03 Pytanie 115
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który miód charakteryzuje się wysoką zawartością glukozy, szybką krystalizacją i drobnoziarnistą konsystencją?

A. Akacjowy.
B. Rzepakowy.
C. Wrzosowy.
D. Spadziowy.
ROL.03 Pytanie 117
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?

A. 60,5°C
B. 64,5°C
C. 50,5°C
D. 34,5°C
ROL.03 Pytanie 118
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która choroba pszczół powoduje u nich biegunkę, niechęć do wychodzenia z ula przy niższych temperaturach, słabe odbudowywanie plastrów oraz małą ilość miodu w ulu?

A. Woreczkowa.
B. Pełzakowa.
C. Roztoczowa.
D. Sporowcowa.
ROL.03 Pytanie 119
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jeżeli pszczoły oblepiają kitem siatkę klateczki, w której poddawana jest nowa matka to należy

A. wypuścić matkę do gniazda.
B. przejrzeć gniazdo w celu usunięcia mateczników.
C. usunąć z ula klateczkę z matką.
D. usunąć kit z klateczki.