Filtrowanie pytań
Który z wymienionych miodów charakteryzuje się barwą jasnosłomkową, wysoką zawartością fruktozy i powolną krystalizacją?
Jaką maksymalną temperaturę należy zapewnić podczas suszenia ziarna, aby nie utraciło ono zdolności kiełkowania?
Którą metodę pozyskiwania mateczników przedstawiono na ilustracji?

O ile dni wcześniej trzeba przystąpić do wychowu trutni niż do wychowu matek, by trutnie były gotowe do unasienniania w tym samym czasie co młode matki?
Zaplanowano uprawę facelii błękitnej. W celu zabezpieczenia uprawy przed wzrostem chwastów zastosowane zostaną herbicydy. Najlepszym czasem, aby to zrobić jest
Jaką rasę pszczół przedstawiono na ilustracji?

Który szkodnik wiosną drąży łodygi rzepaku powodując ich łamanie?
Pszczelarz wykonując główny przegląd jesienny oszacował zgromadzony miód w gnieździe na 2 kg.
Z ilu kg cukru musi wykonać syrop 3:2, aby uzupełnić żelazny zapas?
Słodyszek rzepakowy jest szkodnikiem żerującym
Obszar porośnięty maliną leśną zajmuje 2% obszaru lasu o powierzchni 50 ha. Oblicz zasób surowca miodowego, jeśli wydajność miodowa maliny wynosi 100 kg/ha.
Zasób roślinności nektarodajnej i pyłkodajnej jest najuboższy w Polsce
Który zabieg walki ze zgnilcem złośliwym jest najbardziej radykalny?
Pierwszym symptomem pojawienia się nastroju rojowego u pszczół jest
Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozporządzenia określ, z jakiego okresu rolnik prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj pozyskanych od drobiu i trudniący się ich sprzedażą bezpośrednią, powinien prowadzić dokumentację, zawierającą informacje o ilości sprzedanych jaj.
§ 39. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o: 1) ilości sprzedanych produktów w danym: a) tygodniu – w przypadku jaj pozyskanych od drobiu, b) miesiącu – w przypadku jaj pozyskanych od ptaków bezgrzebieniowych; 2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18. 2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii. |
Zgodnie z zasadą zmianowania ziemniaki mogą być uprawiane na tym samym stanowisku co
Którą metodę tworzenia rodzin pszczelich opisano?
| W macierzaku wyłapać matkę do klateczki. Do podstawionego pustego ula z zakrytym wylotem przenieść z macierzaka 2-3 ramki z czerwiem na wygryzieniu razem z obsiadającymi je pszczołami. Do tworzonej rodziny dodatkowo zmieść pszczoły z kilku plastrów oraz dostawić plastry odrywowe z zapasami miodu i pierzgi. Młodą matkę pszczelą w klateczce z korkiem umieścić na plastrze środkowym. Wieczorem ocenić stan utworzonej rodziny. Korek w klateczce z matką zastąpić podziurkowaną wezą i ciastem miodowo-cukrowym. Nowo zasiedlony ul odstawić w miejsce na pasiecznisku i uchylić wylotek. |
W celu wyrównania zapachu łączonych rodzin pszczelich można zastosować
Podeszwa płużna powstaje, gdy orze się
Które narzędzie uprawowe, zapewniające intensywne spulchnianie gleby nawet na dużej głębokości, przedstawiono na fotografii?

Którą roślinę pożytkową przedstawiono na rysunku?

Na podstawie tabeli określ jaka kategoria powinna być nadana jajom o masie 70 g.
| Nazwa kategorii | Symbol | masa jaja, g |
| bardzo duże | XL | 75 i więcej |
| duże | L | 63-73 |
| średnie | M | 53-63 |
| małe | S | 48-53 |
Która choroba pszczół powoduje u nich biegunkę, niechęć do wychodzenia z ula przy niższych temperaturach, słabe odbudowywanie plastrów oraz małą ilość miodu w ulu?
Na podstawie danych podanych w tabeli wskaż wysokość nadwyżki bezpośredniej z jednej rodziny pszczelej, produkującej 20 kg miodu.
| Przychody/koszty | Cena za 1 kg lub szt. | Wartość zł | |
|---|---|---|---|
| Przychody | |||
| Miód | 20 kg | 30,00 | 600,00 |
| Wosk | 0,3 kg | 20,00 | 6,00 |
| Inne produkty | 25% wartości miodu | 150,00 | |
| Razem przychody | 756,00 | ||
| Koszty | |||
| Cukier | 15 kg | 2,00 | 30,00 |
| Węza | 0,3 kg | 30,00 | 9,00 |
| Matka pszczela | ½ szt. | 30,00 | 15,00 |
| Leki | równowartość ceny hurtowej 1 kg miodu | 15,00 | 15,00 |
| Inne koszty | równowartość ceny handlowej 1 kg miodu | 30,00 | 30,00 |
| Razem koszty | 99,00 | ||
Dobra kiszonka zawiera dużą ilość kwasu
Które niekorzystne zjawisko, najczęściej w okresie deszczowej i ciepłej pogody, występuje u roślin zbożowych?
Który sprzęt przedstawiony jest na ilustracji?

W jakim celu stosuje się sprzęt pokazany na ilustracji?

Którą czynność, wykonywaną w zakresie okulizacji, przedstawiono na rysunku?

Przedstawiona na ilustracji owca rasy czarnogłówka nadaje się najbardziej do produkcji

Których nawozów mineralnych nie można stosować w gospodarstwie ekologicznym?
O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Po jakim czasie przechowywania kit pszczeli traci swoją aktywność biologiczną?
Jaką ilość cukru należy przygotować do sporządzenia syropu cukrowego dla 10 rodzin zimujących w ulu warszawskim zwykłym z których każda posiada 5 plastrów?
Kiedy wysiewany jest międzyplon ścierniskowy?
Ile pokarmu miodowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku kwietnia do końca czerwca?
| Produkt | Miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
Wilgotność optymalna w pomieszczeniach dla bydła wynosi
Wierzba iwa jest pożytkiem
Przedstawiony na ilustracji przyrząd służy do oznaczania zawartości
