Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 241
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wilgotne ziarno zbóż należy dosuszyć

A. wszczelnych silosach zbożowych.
B. wsilosach zbożowych z perforowaną podłogą.
C. w workach pod wiatą.
D. w workach na ściernisku.
ROL.03 Pytanie 242
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której choroby dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

Ilustracja do pytania 2
A. Zgnilca amerykańskiego.
B. Zgnilca europejskiego.
C. Choroby woreczkowej.
D. Grzybicy wapiennej.
ROL.03 Pytanie 244
Prowadzenie produkcji pszczel…

Świeżo odebrane obnóża pyłkowe z poławiacza wylotowego można przechowywać w temperaturze pokojowej przez

A. jeden tydzień.
B. 2-3 tygodnie.
C. jeden miesiąc.
D. jedną dobę.
ROL.03 Pytanie 245
Prowadzenie produkcji pszczel…

Miód z której rośliny zmienia się w ciągu 23 tygodni w galaretowatą masę?

A. Z wrzosu zwyczajnego.
B. Z rzepaku ozimego.
C. Z gryki zwyczajnej.
D. Z maliny właściwej.
ROL.03 Pytanie 246
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?

Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past.

A. Wosku.
B. Pierzgi.
C. Pyłku.
D. Propolisu.
ROL.03 Pytanie 247
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jaki sposób powinien być przechowywany kit pszczeli?

A. W jasnych workach lnianych.
B. W jasnych opakowaniach szklanych.
C. W ciemnych workach foliowych spożywczych.
D. W ciemnych opakowaniach kartonowych.
ROL.03 Pytanie 248
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak nazywa się chwast roślin uprawnych przedstawiony na rysunku?

Ilustracja do pytania 8
A. Mlecz polny.
B. Koniczyna żółtozłocista.
C. Czyściec błotny.
D. Wierzbownica kosmata.
ROL.03 Pytanie 249
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki szkodnik roślin uprawnych został przedstawiony na fotografii?

Ilustracja do pytania 9
A. Mszyca zbożowa.
B. Łąkoś garbatek.
C. Skrzypionka zbożowa.
D. Słodyszek rzepakowy.
ROL.03 Pytanie 251
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który miód ma barwę bursztynowoherbacianą, jest lekko gorzkawy w smaku, a w temperaturze około 20°C żeluje w galaretowatą masę?

A. Wielokwiatowy.
B. Gryczany.
C. Wrzosowy.
D. Lipowy.
ROL.03 Pytanie 254
Prowadzenie produkcji pszczel…

W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mleko-zastępczymi, powinny być utrzymywane

A. w kombiboksach.
B. z matkami.
C. w indywidualnych kojcach z budkami.
D. w kojcach zbiorowych.
ROL.03 Pytanie 255
Prowadzenie produkcji pszczel…

Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej

A. mateczniki rojowe.
B. mateczniki ratunkowe.
C. brak czerwiu otwartego.
D. brak czerwiu krytego.
ROL.03 Pytanie 258
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na ilustracji przedstawiono larwy szkodnika roślin uprawnych. Jaki to szkodnik?

Ilustracja do pytania 18
A. Chrabąszcz majowy.
B. Stonka ziemniaczana.
C. Słodyszek rzepakowy.
D. Bielinek kapustnik.
ROL.03 Pytanie 259
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?

A. Odbieranie miodu.
B. Dodawanie pszczół.
C. Ujmowanie czerwiu.
D. Wymianę matek.
ROL.03 Pytanie 262
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest

A. zgnilec złośliwy.
B. chroniczny paraliż pszczół.
C. posocznica bakteryjna.
D. choroba sporowcowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności należy wykonać przed wstawieniem nadstawki?

A. Umieścić matkę w klateczce.
B. Odsklepić zapasy w plastrach.
C. Założyć poławiacze obnóży.
D. Założyć kratę odgrodową.
ROL.03 Pytanie 267
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rasy pszczół dotyczy opis?

Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki.

A. Włoskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Kaukaskiej.
D. Krainskiej.
ROL.03 Pytanie 268
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?

W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem.

A. Nosemozę.
B. Warrozę.
C. Askosferiozę.
D. Kiślicę.
ROL.03 Pytanie 269
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą rasę owiec charakteryzującą się najdłuższą wełną w odroście rocznym przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 29
A. Merynos.
B. Kent.
C. Wrzosówka.
D. Lincoln.
ROL.03 Pytanie 270
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak nazywa się okres ciągłego wydzielania mleka u zwierząt gospodarskich od porodu do zasuszenia?

A. Produkcyjność.
B. Wydajność.
C. Mleczność.
D. Laktacja.
ROL.03 Pytanie 272
Prowadzenie produkcji pszczel…

W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku

A. tłuszczowo-mięsnym.
B. bekonowym.
C. mięsnym.
D. mięsno-słoninowym.
ROL.03 Pytanie 277
Prowadzenie produkcji pszczel…

Temperatura w tuczarni trzody chlewnej powinna wynosić

A. 15-18°C
B. 10-12°C
C. 13-14°C
D. 19-21°C
ROL.03 Pytanie 279
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który typ użytkowy świń przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 39
A. Smalcowy.
B. Mięsny.
C. Słoninowy.
D. Tłuszczowo-mięsny.