Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdy koń zapadnie na ochwat, co należy zrobić przed przybyciem weterynarza?

A. okryć konia derką i dać mu siano
B. ochłodzić nogi konia przez zastosowanie zimnych okładów
C. masować koronki
D. rozgrzać nogi konia za pomocą ciepłych okładów
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejsze warunki dla dobrostanu krów mlecznych stwarza obora

A. wolnostanowiskowa z głęboką ściółką
B. z uwięziami i bez ściółki
C. wolnostanowiskowa bez ściółki
D. stanowiskowa z płytką ściółką
ROL.04 Pytanie 3
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Określ optymalną temperaturę w kojcu dla warchlaków odsadzonych w 35 dniu życia.

Temperatura wymagana w kojcach dla prosiąt
GrupaTemperatura (°C)
minimalnaoptymalnamaksymalna
Prosięta 1 – 3-dniowe253234
Prosięta 4 – 14-dniowe242832
Prosięta 15 – 28-dniowe182327
Warchlaki 28 – 56-dniowe182125

A. 18oC
B. 23oC
C. 21oC
D. 25oC
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie Założeń produkcyjnych tuczu mlecznego koźląt oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy 30 koźląt w tuczu mlecznym.

Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt
Ilość koźląt tuczonych w grupie30 szt.
Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu15 kg
Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu8 litrów
Czas trwania tuczu60 dni

A. 14 400 litrów.
B. 3 600 litrów.
C. 7 200 litrów.
D. 1 800 litrów.
ROL.04 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką minimalną długość powinny mieć stanowiska dla krów w oborach ściółkowych oraz uwięziowych?

A. 205 cm
B. 165 cm
C. 220 cm
D. 250 cm
ROL.04 Pytanie 6
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do grupy koni zimnokrwistych w Polsce zaliczają się konie

A. arabskie
B. sztumskie
C. huculskie
D. wielkopolskie
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obsada zwierząt w gospodarstwach ekologicznych nie powinna przekraczać 2 SD/1 ha. Określ, które gospodarstwo spełnia wymagania obsady zwierząt dla gospodarstw ekologicznych?

Numer gospodarstwaLiczba zwierząt (szt.)Średnia masa ciała zwierząt (kg)Powierzchnia gospodarstwa (ha)
I4050012
II2050015
III204508
IV4045012

A. Gospodarstwo IV.
B. Gospodarstwo I.
C. Gospodarstwo II.
D. Gospodarstwo III.
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przepływ wody w poidłach dla prosiąt po odsadzeniu, przy prawidłowo wyregulowanej instalacji wodnej, powinien wynosić

Grupa zwierzątPrędkość przepływu wody (l/min)
Prosięta ssące
Warchlaki
Tuczniki
Lochy luźne i prośne
Lochy karmiące
< 0,5
0,5 ÷ 0,8
0,9 ÷ 1,2
1,5 ÷ 2
>4

A. 0,5 ÷ 0,8 l/min
B. 0,9 ÷ 1,2 l/min
C. > 4 l/min
D. < 0,5 l/min
ROL.04 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas oznaczania bydła kolczykami należy

A. założyć po jednym kolczyku z tym samym numerem identyfikacyjnym na każdej małżowinie usznej
B. założyć kolczyk na brzegu prawej małżowiny usznej
C. część męską kolczyka umieścić po wewnętrznej stronie małżowiny usznej
D. założyć kolczyk z numerem stada, w którym urodziło się zwierzę, na lewą małżowinę uszną
ROL.04 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Typ mięsno-tłuszczowy reprezentują świnie rasy

A. wielka biała polska
B. duroc
C. puławska
D. hampshire
ROL.04 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Brak witaminy D w diecie zwierząt rosnących skutkuje

A. kanibalizmem
B. opóźnieniem krzepnięcia krwi
C. obniżeniem sprawności widzenia
D. krzywicą
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie przedstawionego schematu organizacji żywienia koni, oblicz ile kilogramów siana należy podać sześciu koniom na ostatni odpas, jeśli dzienna dawka siana wynosi 30 kg/szt.

Organizacja żywienia koni
GodzinaCzynność
4.00 - 6.00Pojenie, zadanie z całodziennej dawki ¼ obroku, 1/5 siana lub zielonki
8.00 - 8.30Zadanie 1/4 obroku, 1/5 siana lub zielonki
12.00 - 13.30Pojenie, zadanie 1/4 obroku, 1/5 siana lub zielonki
16.30 - 17.00Zadanie 1/5 siana lub zielonki
19.00Pojenie, zadanie 1/2 obroku, 1/5 siana lub zielonki oraz ściółka ze słomy

A. 30 kg
B. 36 kg
C. 6 kg
D. 5 kg
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką rolę pełnią leukocyty w organizmach zwierząt?

A. reakcje immunologiczne
B. przewóz tlenu do komórek
C. krzepnięcie krwi
D. wytwarzanie fibrynogenu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Realizacja sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwa po uzyskaniu odpowiedniej zgody?

A. Agencji Rynku Rolnego
B. Instytutu Żywności i Żywienia
C. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Powiatowego Lekarza Weterynarii
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie prowadzona jest produkcja tuczników w cyklu otwartym od 30 kg do 110 kg. Średnie zużycie paszy przez jednego tucznika w okresie tuczu wynosi 245 kg. Oceń efektywność tuczu.

Ocena efektywności tuczu tuczników
Zużycie paszy na 1 kg masy ciałaOcena
Do 3,0 kgBardzo dobra
3,0 – 3,5 kgDobra
3,6 – 4,0 kgDostateczna
4,1 – 4,5 kgDopuszczająca

A. Dobra.
B. Bardzo dobra.
C. Dostateczna.
D. Dopuszczająca.
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ogiery do hodowli powinny być trzymane

A. na pastwisku w towarzystwie klaczy
B. w stajniach z wolnym dostępem
C. w wspólnych boksach
D. w osobnych boksach
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W kojcach dla prosiąt montuje się promienniki podczerwieni w celu

A. dezynfekcji przestrzeni
B. zapewnienia odpowiedniego oświetlenia
C. zapewnienia właściwej temperatury
D. zapobiegania krzywicy u prosiąt
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są główne cele hodowli zwierząt?

A. uzyskiwanie towarów pochodzenia zwierzęcego
B. reprodukcja zwierząt użytkowych
C. generowanie heterozji
D. ochrona gatunków zwierząt
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do wytworzenia 1 litra mleka o 4 % zawartości tłuszczu krowa potrzebuje

A. 78 g b.o. i 2,9 MJ energii
B. 78 g b.o. i 1,5 MJ energii
C. 60 g b.o. i 1,5 MJ energii
D. 60 g b.o. i 2,9 MJ energii
ROL.04 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Celem krzyżowania bydła czarno-białego z rasą holsztyńsko-fryzyjską jest poprawa

A. wydajności mlecznej i cech pokroju
B. płodności oraz zawartości tłuszczu w mleku
C. cech mięsnych
D. łatwości porodów
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym sposobem na uzupełnienie brakującego białka w diecie krów jest

A. zielonka z lucerny
B. zielonka ze słonecznika
C. kiszonka z kukurydzy
D. kiszonka z kapusty pastewnej
ROL.04 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepiej do zaprzęgów nadają się konie

A. rasy śląskiej
B. rasy małopolskiej
C. pełnej krwi angielskiej
D. czystej krwi arabskiej
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane

A. w zatoce mlekonośnej
B. w kanałach strzykowych
C. w kanalikach mlekonośnych
D. w pęcherzykach mlekotwórczych
ROL.04 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas oceny organoleptycznej mięsa ze zwierząt rzeźnych, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę?

A. temperaturę oraz smak
B. zawartość wody oraz pH
C. zapach oraz zawartość popiołu
D. barwę oraz teksturę
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki rodzaj użytkowy krowy wyróżnia się elegancką i delikatną konstrukcją, cienką, ale mocną kość, długimi nogami oraz płasko ożebrowaną i stosunkowo płytką klatką piersiową?

A. Mięsny
B. Roboczy
C. Hybrydowy
D. Mleczny
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych z tabeli określ temperaturę składowania mleka pasteryzowanego, w której zachowa ono trwałość przez 10 dni?

Temperatura składowania [°C]Trwałość [dni]
240
420
610
85
102,5
121,25

A. 2°C
B. 4°C
C. 6°C
D. 10°C
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Duży krwioobieg zaczyna się

A. w lewym przedsionku
B. w lewej komorze
C. w prawym przedsionku
D. w prawej komorze
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Które pomieszczenie jest najsłabiej oświetlone światłem naturalnym?

PomieszczenieStosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi
Chlewnia dla loch i prosiąt1 : 15
Bukaciarnia1 : 25
Obora dla krów mlecznych1 : 18
Tuczarnia1 : 30

A. Chlewnia dla loch i prosiąt.
B. Bukaciarnia.
C. Obora dla krów mlecznych.
D. Tuczarnia.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii

Nazwa kategoriiSymbolMasa jaja w (g)
bardzo dużeXL75 i więcej
dużeL63÷73
średnieM53÷63
małeS48÷53

A. duże.
B. małe.
C. średnie.
D. bardzo duże.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wpływ dodawania małych ilości tłuszczu do pasz dla kurczaków rzeźnych na

A. poprawę aromatu paszy
B. podniesienie wartości energetycznej paszy
C. poprawę walorów smakowych paszy
D. zmniejszenie otłuszczenia tuszek ptaków
ROL.04 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie składniki stosuje się w żywieniu cieląt w pierwszym tygodniu życia?

A. mleko odtłuszczone
B. mieszankę C i siano z lucerny
C. marchew pastewną oraz Bovitan
D. siarę
ROL.04 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czas trwania nieprzerwanego wydzielania mleka - od narodzin do zasuszenia - to

A. użytkowość.
B. produkcja.
C. laktacja.
D. mleczność.