Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. okryć konia derką i dać mu siano
B. ochłodzić nogi konia przez zastosowanie zimnych okładów
C. masować koronki
D. rozgrzać nogi konia za pomocą ciepłych okładów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najkorzystniejsze warunki dla dobrostanu krów mlecznych stwarza obora
A. wolnostanowiskowa z głęboką ściółką
B. z uwięziami i bez ściółki
C. wolnostanowiskowa bez ściółki
D. stanowiskowa z płytką ściółką
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Określ optymalną temperaturę w kojcu dla warchlaków odsadzonych w 35 dniu życia.
| Temperatura wymagana w kojcach dla prosiąt | |||
|---|---|---|---|
| Grupa | Temperatura (°C) | ||
| minimalna | optymalna | maksymalna | |
| Prosięta 1 – 3-dniowe | 25 | 32 | 34 |
| Prosięta 4 – 14-dniowe | 24 | 28 | 32 |
| Prosięta 15 – 28-dniowe | 18 | 23 | 27 |
| Warchlaki 28 – 56-dniowe | 18 | 21 | 25 |
A. 18oC
B. 23oC
C. 21oC
D. 25oC
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie Założeń produkcyjnych tuczu mlecznego koźląt oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy 30 koźląt w tuczu mlecznym.
| Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt | |
|---|---|
| Ilość koźląt tuczonych w grupie | 30 szt. |
| Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu | 15 kg |
| Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu | 8 litrów |
| Czas trwania tuczu | 60 dni |
A. 14 400 litrów.
B. 3 600 litrów.
C. 7 200 litrów.
D. 1 800 litrów.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką minimalną długość powinny mieć stanowiska dla krów w oborach ściółkowych oraz uwięziowych?
A. 205 cm
B. 165 cm
C. 220 cm
D. 250 cm
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do grupy koni zimnokrwistych w Polsce zaliczają się konie
A. arabskie
B. sztumskie
C. huculskie
D. wielkopolskie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obsada zwierząt w gospodarstwach ekologicznych nie powinna przekraczać 2 SD/1 ha. Określ, które gospodarstwo spełnia wymagania obsady zwierząt dla gospodarstw ekologicznych?
| Numer gospodarstwa | Liczba zwierząt (szt.) | Średnia masa ciała zwierząt (kg) | Powierzchnia gospodarstwa (ha) |
|---|---|---|---|
| I | 40 | 500 | 12 |
| II | 20 | 500 | 15 |
| III | 20 | 450 | 8 |
| IV | 40 | 450 | 12 |
A. Gospodarstwo IV.
B. Gospodarstwo I.
C. Gospodarstwo II.
D. Gospodarstwo III.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przepływ wody w poidłach dla prosiąt po odsadzeniu, przy prawidłowo wyregulowanej instalacji wodnej, powinien wynosić
| Grupa zwierząt | Prędkość przepływu wody (l/min) |
|---|---|
| Prosięta ssące Warchlaki Tuczniki Lochy luźne i prośne Lochy karmiące | < 0,5 0,5 ÷ 0,8 0,9 ÷ 1,2 1,5 ÷ 2 >4 |
A. 0,5 ÷ 0,8 l/min
B. 0,9 ÷ 1,2 l/min
C. > 4 l/min
D. < 0,5 l/min
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas oznaczania bydła kolczykami należy
A. założyć po jednym kolczyku z tym samym numerem identyfikacyjnym na każdej małżowinie usznej
B. założyć kolczyk na brzegu prawej małżowiny usznej
C. część męską kolczyka umieścić po wewnętrznej stronie małżowiny usznej
D. założyć kolczyk z numerem stada, w którym urodziło się zwierzę, na lewą małżowinę uszną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Typ mięsno-tłuszczowy reprezentują świnie rasy
A. wielka biała polska
B. duroc
C. puławska
D. hampshire
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Brak witaminy D w diecie zwierząt rosnących skutkuje
A. kanibalizmem
B. opóźnieniem krzepnięcia krwi
C. obniżeniem sprawności widzenia
D. krzywicą
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby wzbogacić dietę w minerały oraz witaminy, konieczne jest zastosowanie
A. premiksów
B. enzymów
C. probiotyków
D. antybiotyków
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie przedstawionego schematu organizacji żywienia koni, oblicz ile kilogramów siana należy podać sześciu koniom na ostatni odpas, jeśli dzienna dawka siana wynosi 30 kg/szt.
| Organizacja żywienia koni | |
|---|---|
| Godzina | Czynność |
| 4.00 - 6.00 | Pojenie, zadanie z całodziennej dawki ¼ obroku, 1/5 siana lub zielonki |
| 8.00 - 8.30 | Zadanie 1/4 obroku, 1/5 siana lub zielonki |
| 12.00 - 13.30 | Pojenie, zadanie 1/4 obroku, 1/5 siana lub zielonki |
| 16.30 - 17.00 | Zadanie 1/5 siana lub zielonki |
| 19.00 | Pojenie, zadanie 1/2 obroku, 1/5 siana lub zielonki oraz ściółka ze słomy |
A. 30 kg
B. 36 kg
C. 6 kg
D. 5 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką rolę pełnią leukocyty w organizmach zwierząt?
A. reakcje immunologiczne
B. przewóz tlenu do komórek
C. krzepnięcie krwi
D. wytwarzanie fibrynogenu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Realizacja sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwa po uzyskaniu odpowiedniej zgody?
A. Agencji Rynku Rolnego
B. Instytutu Żywności i Żywienia
C. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Powiatowego Lekarza Weterynarii
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie prowadzona jest produkcja tuczników w cyklu otwartym od 30 kg do 110 kg. Średnie zużycie paszy przez jednego tucznika w okresie tuczu wynosi 245 kg. Oceń efektywność tuczu.
| Ocena efektywności tuczu tuczników | |
|---|---|
| Zużycie paszy na 1 kg masy ciała | Ocena |
| Do 3,0 kg | Bardzo dobra |
| 3,0 – 3,5 kg | Dobra |
| 3,6 – 4,0 kg | Dostateczna |
| 4,1 – 4,5 kg | Dopuszczająca |
A. Dobra.
B. Bardzo dobra.
C. Dostateczna.
D. Dopuszczająca.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ogiery do hodowli powinny być trzymane
A. na pastwisku w towarzystwie klaczy
B. w stajniach z wolnym dostępem
C. w wspólnych boksach
D. w osobnych boksach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który produkt rolny charakteryzuje się największą pracochłonnością?
A. żywiec wieprzowy
B. wełna
C. mleko
D. żywiec wołowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W kojcach dla prosiąt montuje się promienniki podczerwieni w celu
A. dezynfekcji przestrzeni
B. zapewnienia odpowiedniego oświetlenia
C. zapewnienia właściwej temperatury
D. zapobiegania krzywicy u prosiąt
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są główne cele hodowli zwierząt?
A. uzyskiwanie towarów pochodzenia zwierzęcego
B. reprodukcja zwierząt użytkowych
C. generowanie heterozji
D. ochrona gatunków zwierząt
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie zagrożenie może wystąpić w związku z planowaną działalnością Jana Kowalskiego w hodowli bydła mięsnego?
A. Stali klienci żywca
B. Brak oczyszczalni do ścieków
C. Wysoki import żywca po niskich kosztach
D. Nieodpowiednie maszyny i budynki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Automatyczne poidła dzwonowe służą do zapewnienia wody dla
A. owców
B. zwierząt hodowlanych
C. koni
D. ptactwa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do wytworzenia 1 litra mleka o 4 % zawartości tłuszczu krowa potrzebuje
A. 78 g b.o. i 2,9 MJ energii
B. 78 g b.o. i 1,5 MJ energii
C. 60 g b.o. i 1,5 MJ energii
D. 60 g b.o. i 2,9 MJ energii
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przy sprzedaży bydła do rzeźni wymagane są
A. świadectwa urodzenia
B. udokumentowane pochodzenie
C. ocena użytkowości mięsnej
D. indywidualne paszporty
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Celem krzyżowania bydła czarno-białego z rasą holsztyńsko-fryzyjską jest poprawa
A. wydajności mlecznej i cech pokroju
B. płodności oraz zawartości tłuszczu w mleku
C. cech mięsnych
D. łatwości porodów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszym sposobem na uzupełnienie brakującego białka w diecie krów jest
A. zielonka z lucerny
B. zielonka ze słonecznika
C. kiszonka z kukurydzy
D. kiszonka z kapusty pastewnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepiej do zaprzęgów nadają się konie
A. rasy śląskiej
B. rasy małopolskiej
C. pełnej krwi angielskiej
D. czystej krwi arabskiej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane
A. w zatoce mlekonośnej
B. w kanałach strzykowych
C. w kanalikach mlekonośnych
D. w pęcherzykach mlekotwórczych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas oceny organoleptycznej mięsa ze zwierząt rzeźnych, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę?
A. temperaturę oraz smak
B. zawartość wody oraz pH
C. zapach oraz zawartość popiołu
D. barwę oraz teksturę
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki rodzaj użytkowy krowy wyróżnia się elegancką i delikatną konstrukcją, cienką, ale mocną kość, długimi nogami oraz płasko ożebrowaną i stosunkowo płytką klatką piersiową?
A. Mięsny
B. Roboczy
C. Hybrydowy
D. Mleczny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych z tabeli określ temperaturę składowania mleka pasteryzowanego, w której zachowa ono trwałość przez 10 dni?
| Temperatura składowania [°C] | Trwałość [dni] |
|---|---|
| 2 | 40 |
| 4 | 20 |
| 6 | 10 |
| 8 | 5 |
| 10 | 2,5 |
| 12 | 1,25 |
A. 2°C
B. 4°C
C. 6°C
D. 10°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Duży krwioobieg zaczyna się
A. w lewym przedsionku
B. w lewej komorze
C. w prawym przedsionku
D. w prawej komorze
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Które pomieszczenie jest najsłabiej oświetlone światłem naturalnym?
| Pomieszczenie | Stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi |
|---|---|
| Chlewnia dla loch i prosiąt | 1 : 15 |
| Bukaciarnia | 1 : 25 |
| Obora dla krów mlecznych | 1 : 18 |
| Tuczarnia | 1 : 30 |
A. Chlewnia dla loch i prosiąt.
B. Bukaciarnia.
C. Obora dla krów mlecznych.
D. Tuczarnia.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy w budynkach dla ptaków wystąpią piórojady, należy przeprowadzić zabieg mający na celu ich eliminację
A. dekornizacji
B. dezynsekcji
C. deratyzacji
D. dezynfekcji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii
| Nazwa kategorii | Symbol | Masa jaja w (g) |
|---|---|---|
| bardzo duże | XL | 75 i więcej |
| duże | L | 63÷73 |
| średnie | M | 53÷63 |
| małe | S | 48÷53 |
A. duże.
B. małe.
C. średnie.
D. bardzo duże.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas podawania pasz trzodzie chlewnej zaangażowane były kobiety. Maksymalne obciążenie, które mogą unieść ręcznie, wynosi
A. 16 kg
B. 20 kg
C. 12 kg
D. 10 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wpływ dodawania małych ilości tłuszczu do pasz dla kurczaków rzeźnych na
A. poprawę aromatu paszy
B. podniesienie wartości energetycznej paszy
C. poprawę walorów smakowych paszy
D. zmniejszenie otłuszczenia tuszek ptaków
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie składniki stosuje się w żywieniu cieląt w pierwszym tygodniu życia?
A. mleko odtłuszczone
B. mieszankę C i siano z lucerny
C. marchew pastewną oraz Bovitan
D. siarę
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Proces oczyszczania krwi od zbędnych produktów przemiany materii przebiega
A. w trzustce
B. w wątrobie
C. w sercu
D. w nerkach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czas trwania nieprzerwanego wydzielania mleka - od narodzin do zasuszenia - to
A. użytkowość.
B. produkcja.
C. laktacja.
D. mleczność.