Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 81
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej masywna, dobrze wykorzystująca pasze rasa bydła, przydatna do opasu intensywnego, to

Wartość wybranych cech bydła ras mięsnych
RasaMasa ciała (kg)Dobowe przyrosty
w wieku / m-cy (g)
BuhajkrowaBuhajkrowa
Aberdeen angus8005001050950
Charolaise105080011301040
Hereford950550985880
Salers8005001050950

A. aberdeen angus.
B. hereford.
C. salers.
D. charolaise.
ROL.04 Pytanie 82
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym jest laktacja?

A. wydzielanie mleka podczas dojenia
B. ilość mleka wytworzonego w ciągu roku
C. wydzielanie mleka przez samice
D. ilość mleka produkowana od porodu do porodu
ROL.04 Pytanie 83
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Objawy takie jak gorączka, nagły spadek produkcji mleka oraz pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej, skórze wymienia i w okolicach racic u krów wskazują na

A. ochwatu
B. grudy
C. brucelozy
D. pryszczycy
ROL.04 Pytanie 84
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W danym roku kalendarzowym, termin na przeprowadzenie spisu bydła przybywającego do siedziby stada, upływa

A. 7 stycznia roku następnego
B. 31 grudnia roku danego
C. 31 stycznia roku następnego
D. 30 listopada roku danego
ROL.04 Pytanie 85
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Niedożywienie maciorek kotnych może prowadzić do osłabienia przerobowości wełny przez

A. spadek higroskopijności wełny
B. niewłaściwe karbikowanie wełny
C. wystąpienie przewężeń głodowych
D. wzrost skłonności do spilśniania
ROL.04 Pytanie 86
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tuż przed sprzedażą bydła rzeźnego do zakładów ubojowych zwierzęta należy

A. dodatkowo nakarmić
B. obficie napoić
C. wymyć
D. przegłodzić
ROL.04 Pytanie 87
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maksymalna liczba komórek somatycznych w 1 ml mleka krowiego klasy ekstra nie powinna przekraczać

A. 40 tys.
B. 400 tys.
C. 100 tys.
D. 4 tys.
ROL.04 Pytanie 88
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Chemiczne trawienie u przeżuwaczy zachodzi głównie

A. w czepcu.
B. w księgach.
C. w żwaczu.
D. w trawieńcu.
ROL.04 Pytanie 89
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przycinanie racic bydła powinno odbywać się

A. raz na dwa lata
B. jeden raz w roku
C. dwa razy w ciągu roku
D. trzy razy w ciągu roku
ROL.04 Pytanie 90
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Objawy takie jak kaszel, płytki oddech, kichanie, zapadnięte boki oraz niskie przyrosty u prosiąt trzymanych w zimnych chlewniach mogą sugerować

A. pomór
B. różycę
C. chorobę pęcherzykową
D. zakaźne odoskrzelowe zapalenie płuc prosiąt
ROL.04 Pytanie 91
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z jakich elementów składa się jelito cienkie u ssaków?

A. jelito biodrowe, jelito ślepe oraz okrężnica
B. okrężnica, jelito czcze oraz odbytnica
C. dwunastnica, jelito ślepe oraz jelito kręte
D. dwunastnica, jelito czcze oraz jelito kręte
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz maksymalną liczbę brojlerów kurzych w wieku 6 tygodni, zapewniającą dobrostan ptaków, utrzymywanych w kurniku o wymiarach 86 m x 13 m.

Maksymalna obsada brojlerów kurzych przy utrzymaniu ptaków w systemie podłogowym na ściółce w zależności od wieku
WiekObsada brojlerów kurzych (szt./m²)
Do 3 tygodnia35
Od 3 do 5 tygodnia22
Powyżej 5 tygodnia17

A. 19 006 szt.
B. 1 118 szt.
C. 24 596 szt.
D. 39 130 szt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Natychmiast po zakończeniu udoju, urządzenia do dojenia powinny być najpierw przepłukane

A. preparatem dezynfekującym
B. gorącym roztworem środka czyszczącego
C. roztworem sody amoniakalnej w wodzie
D. letnią lub zimną wodą
ROL.04 Pytanie 94
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do masowej hodowli brojlerów najbardziej odpowiednie są mieszańce z oznaczeniem handlowym

A. Astra B
B. Astra N
C. Astra P
D. Astra D
ROL.04 Pytanie 95
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielę, które przyszło na świat w gospodarstwie, należy oznaczyć i zgłosić do ARiMR przed opuszczeniem siedziby stada, jednak nie później niż

A. przed ukończeniem 1 miesiąca życia
B. w ciągu 7 dni od dnia urodzenia
C. przed ukończeniem 3 miesiąca życia
D. w ciągu 10 dni od dnia urodzenia
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powierzchnie podłóg w korytarzach obiektów inwentarskich powinny charakteryzować się

A. szczelinami, ułatwiającymi czyszczenie
B. gładkością, nienasiąkliwością, minimalizowaniem poślizgu
C. nachyleniem 10° w kierunku drzwi wyjściowych
D. przezroczystością, przepuszczalnością
ROL.04 Pytanie 97
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się system hodowli kur, gdy kury w gospodarstwie są trzymane na twardym podłożu, mają dostęp do wybiegu oraz są karmione gotowymi mieszankami paszowymi?

A. Ekologiczny
B. Klatkowy
C. Bateryjny
D. Ściółkowy
ROL.04 Pytanie 98
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zwierzęta są trzymane bez specjalnych budynków inwentarskich, mają zapewnione 0,5 ha pastwiska na jedną krowę z cielęciem, ochronę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi, możliwość schronienia przed dzikimi zwierzętami, dostęp do wody pitnej (w zimie nie zamarzającej), dostatek paszy oraz suche miejsce do leżenia.
Opis ten odnosi się do chowu bydła mięsnego

A. intensywnego
B. półintensywnego
C. ekstensywnego
D. wolnego
ROL.04 Pytanie 99
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się rasa bydła, która została wyhodowana w Wielkiej Brytanii i charakteryzuje się czerwonym umaszczeniem oraz białymi elementami na głowie, podgardlu, brzuchu i końcówce ogona?

A. Limousine
B. Aberdeen Angus
C. Piemontese
D. Hereford
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Planowane zużycie paszy pełnoporcjowej Grower, w ilości 60 kg oraz cenie 1000 zł/t, przeznaczone jest na odchów warchlaka od 10 kg do 30 kg. Jaki jest koszt żywienia warchlaka na uzyskanie przyrostu masy ciała o 1 kg?

A. 2 zł
B. 3 zł
C. 4 zł
D. 6 zł
ROL.04 Pytanie 102
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak można pomóc krowie z silnym wzdęciem, gdy nie można wezwać lekarza weterynarii?

A. Podanie zimnej wody do picia
B. Przebicie żwacza trokarem z lewej strony, w okolicy dołu głodowego
C. Podanie 5% roztworu soli kuchennej
D. Okrycie krowy i polewanie ciepłą wodą, aby utrzymać odpowiednią temperaturę
ROL.04 Pytanie 103
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najważniejszym źródłem przeciwciał dla organizmu cielęcia tuż po narodzinach jest

A. prefiks.
B. preparat zastępujący mleko.
C. preparat witaminowy.
D. siara.
ROL.04 Pytanie 104
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wymianę tlenu oraz dwutlenku węgla, która zachodzi w płucach pomiędzy środowiskiem a organizmem zwierzęcia, nazywa się

A. wymianą gazów w tkankach
B. oddychaniem zewnętrznym
C. wydalaniem tlenu
D. oddychaniem wewnętrznym
ROL.04 Pytanie 105
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do której klasy EUROP zostanie zaklasyfikowana tusza barania o wadze 80 kg, w której zawartość chudego mięsa wynosi 40 kg?

Klasy określające procentową zawartość chudego mięsa w tuszy wg EUROP
Klasa tuszyZawartość mięsa (%)
S60% lub więcej
E55% lub więcej, ale mniej niż 60%
U50% lub więcej, ale mniej niż 55%
R45% lub więcej, ale mniej niż 50%
O40% lub więcej, ale mniej niż 45%
Pmniej niż 40%
Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy/masa tuszy x 100%

A. Klasa tuszy R
B. Klasa tuszy U
C. Klasa tuszy O
D. Klasa tuszy E
ROL.04 Pytanie 106
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tuszę wieprzową o 58% mięsności zalicza się do klasy

KlasaProcent miesności
Spow. 60%
E55÷60%
U50÷55%
R45÷50%
O40÷45%
PDo 40%

A. E
B. U
C. O
D. S
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Efektywnym sposobem na zmniejszenie liczby komórek somatycznych w mleku krów jest

A. schłodzenie mleka do temperatury 3-5°C w ciągu dwóch godzin po zakończeniu doju
B. przeprowadzanie dezynfekcji strzyków bezpośrednio po doju
C. przechowywanie mleka po udoju w hermetycznie zamkniętych zbiornikach
D. stosowanie metody natychmiastowego zasuszania krów bez zastosowania antybiotyków
ROL.04 Pytanie 108
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej

A. mięsno-mlecznego
B. mlecznego
C. mleczno-mięsnego
D. mięsnego
ROL.04 Pytanie 109
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Próba reduktazowa z błękitem metylenowym określa jakość mikrobiologiczną mleka. Która z prób A, B, C, D wskazuje na najlepszą jakość mikrobiologiczną mleka?

PróbaCzas odbarwianiaLiczba bakterii w 1 ml
A20 minut20 min
B20 minut – 2 godz.4 – 20 min
C2 godz. – 5,5 godz.0,5 – 4 min
D5,5 godz. – 7 godz.100 tys. – 500 tys.

A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
ROL.04 Pytanie 111
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką funkcję pełnią czerwone krwinki?

A. ochrona organizmu przed bakteriami chorobotwórczymi
B. transportowanie tlenu z płuc do komórek
C. przewożenie składników odżywczych do komórek mięśniowych
D. zwiększanie krzepliwości krwi
ROL.04 Pytanie 112
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który surowiec rolniczy ma najmniejszą sezonowość w produkcji?

A. Korzenia buraka cukrowego
B. Ziarna pszenicy jarej
C. Mleka surowego
D. Nasion rzepaku ozimego
ROL.04 Pytanie 114
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdzie powinno być największe proporcjonalne zagospodarowanie powierzchni okien w stosunku do powierzchni podłogi?

A. w owczarniach
B. w kurnikach
C. w oborach dla krów mlecznych
D. w stajniach dla klaczy z źrebiętami
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż, który elektryzator jest odpowiedni do wykonania ogrodzenia elektrycznego pastwiska dla bydła mięsnego o wymiarach 4000 m x 2500 m za pomocą dwóch drutów.

Parametry
techniczne
Oznaczenie elektryzatora
A.B.C.D.
Napięcie zasilania (V)Akumulator 12V
lub bateria 9V
Akumulator 12VAkumulator 12V
lub bateria 9V
Akumulator 6V
Pobór prądu (Ma)30-501503550
Maksymalna energia
impulsu (J)
1,930,32
Maksymalna długość
linii (km)
15401018

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż system hodowli bydła mięsnego, który gwarantuje:
- dostęp zwierząt do najlepszej i najzdrowszej paszy,
- mniejsze straty paszy, oszczędność pracy,
- niższe wydatki, lepsze warunki sprzyjające zdrowiu zwierząt?

A. Utrzymanie uwięziowe, ściołowe
B. Utrzymanie kombiboksowe
C. Utrzymanie oborowe, wolnostanowiskowe
D. Utrzymanie pastwiskowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Masarnia, która produkuje wyroby według tradycyjnych metod, dostarczała swoje wyroby do sieci delikatesów, które są przez klientów postrzegane jako ekskluzywne. Dysponując wolnymi zdolnościami produkcyjnymi, postanowiła wytwarzać popularne wędliny oraz otworzyć własny sklep w pobliskim mieście. Jakie to działanie ilustruje?

A. rozwoju produktu
B. rozwoju rynku
C. penetracji rynku
D. dywersyfikacji
ROL.04 Pytanie 119
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rasy przeżuwaczy wykorzystywane w produkcji mleka to:

A. charolaise, alpejska, ile de france
B. polska czerwona, burska, merynos
C. hereford, kaszmirska, czarnogłówka
D. jersey, saaneńska, fryzyjska
ROL.04 Pytanie 120
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pasze treściwe, które mają w pełni zrównoważoną zawartość składników odżywczych to

A. mieszanki pełnoporcjowe
B. mieszanki witaminowo-mineralne
C. mieszanki uzupełniające
D. koncentraty wysokobiałkowe