Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 41
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdrowym, dorosłym koniom ziarno owsa należy serwować

A. moczone przez 3 - 4 dni
B. w całości
C. po ześrutowaniu
D. gniecione
ROL.04 Pytanie 43
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co należy zrobić w przypadku poronienia u krowy w drugiej części ciąży?

A. nie podejmować żadnych działań
B. skontaktować się z lekarzem weterynarii i zlecić badania płodu
C. zdezynfekować pomieszczenia i pochować poroniony płód
D. przekazać płód do zakładu utylizacji
ROL.04 Pytanie 44
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko pobierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno mieć więcej niż

A. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych
B. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych
C. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
D. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
ROL.04 Pytanie 46
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Utrata masy ciała oraz asymetryczne porażenie kończyn (w pozycji szpagatu) i ogólne objawy wyniszczenia u kur wskazują na

A. ospę
B. chorobę Mareka
C. kolibakteriozę
D. chorobę Gumboro
ROL.04 Pytanie 47
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wybierz rasy bydła najbardziej odpowiednie do produkcji mięsa wołowego?

A. Holsztyńsko-Fryzyjska, Aberdeen Angus
B. Charolaise, Limousine
C. Czarno-biała, Hereford
D. Czarno-biała, Jersey
ROL.04 Pytanie 48
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z podanych opcji przedstawia grupy produkcyjne świń uporządkowane według rosnącego zapotrzebowania na pokarm?

A. Warchlaki, tuczniki, lochy karmiące, knury stadne
B. Knury stadne, lochy karmiące, tuczniki, warchlaki
C. Lochy karmiące, knury stadne, tuczniki, warchlaki
D. Warchlaki, tuczniki, knury stadne, lochy karmiące
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbiorniki przeznaczone na płynne odchody zwierząt powinny być wyposażone w

A. nieprzepuszczalne dno oraz przepuszczalne ściany
B. nieprzepuszczalne dno i ściany
C. przepuszczalne dno i ściany
D. nieprzepuszczalne ściany oraz przepuszczalne dno
ROL.04 Pytanie 50
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się u świń czerwonych, wznoszących się plam o czworokątnym kształcie na skórze, połączone z gorączką oraz zagrzebywaniem się w ściółce, wskazuje na objawy

A. choroby obrzękowej
B. pomoru świń
C. różycy
D. grypy
ROL.04 Pytanie 52
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który odcinek kręgosłupa ssaków hodowlanych, które są stałocieplne, ma ustaloną liczbę kręgów?

A. Krzyżowy
B. Piersiowy
C. Szyjny
D. Lędźwiowy
ROL.04 Pytanie 53
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Opisane w ramce zachowanie oraz wygląd krowy wskazują na wystąpienie

Widoczne objawy niepokoju, zwierzę poci się i ogląda na boki. Występuje wysklepienie powłok brzusznych szczególnie lewego dołu głodowego, utrudnione odbijanie gazów i zanik przeżuwania.

A. tężyczki pastwiskowej.
B. choroby motyliczej.
C. niestrawności zasadowej.
D. wzdęcia żwacza.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Test komórkowy TOK jest używany do oceny zdrowia wymienia oraz jakości mleka surowego. Na podstawie wyników zawartości komórek somatycznych w próbkach mleka po wykonaniu testu, która z próbek pochodzi od krowy cierpiącej na zapalenie wymienia i wykazuje najniższą jakość?

A. Mleko 3: mieszanina z wyraźnymi smugami, lekko galaretowata, o barwie czerwono-fioletowej - komórki somatyczne w ilości od 500 000 do 1 000 000
B. Mleko 2: mieszanina z delikatnymi smugami o kolorze pomarańczowoczerwonym - komórki somatyczne w ilości od 200 000 do 500 000
C. Mleko 4: galaretowata mieszanka, w odcieniu czerwono-niebieskim z ponad 1 000 000 komórek somatycznych
D. Mleko 1: płynna mieszanina, bez smug, w kolorze żółtym - około 100 000 komórek somatycznych
ROL.04 Pytanie 55
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie pokazów, prezentując bydło w ringu, prowadzący powinien

A. ustawiać zwierzę jak najbliżej krawędzi ringu
B. prowadzić zwierzę idąc po jego lewej stronie
C. prowadzić zwierzę w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara
D. trzymać rękę na kółku prezenterki, a nie na łańcuszku (linki)
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zachowania odpowiedniej higieny krów mlecznych w oborze, można wykorzystać

A. wydłużenie stanowisk do 2,5 m
B. przedłużenie łańcucha uwiązowego
C. strzyżenie sierści na brzuchu, bokach i zadzie
D. pojenie krów jedynie dwa razy dziennie
ROL.04 Pytanie 57
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie pokarmowe lochy w okresie karmienia?

A. czasookresu laktacji.
B. metod żywienia.
C. wielkości miotu.
D. liczby oproszeń.
ROL.04 Pytanie 58
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie 305-dniowego okresu laktacji najwyższa produkcja mleka u krowy występuje

A. tuż po wycieleniu
B. w drugim miesiącu po wycieleniu
C. dwa tygodnie przed zasuszeniem
D. w szóstym miesiącu laktacji
ROL.04 Pytanie 59
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Biologiczne trawienie u zwierząt przeżuwających zachodzi dzięki enzymom produkowanym przez

A. gruczoły trawienne w błonie śluzowej żwacza
B. bakterie oraz pierwotniaki w żwaczu
C. bakterie oraz pierwotniaki w trawieńcu
D. gruczoły trawienne w błonie śluzowej czepca
ROL.04 Pytanie 60
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa bydła należy do ras mięsnych?

A. Nizinna czarno - biała
B. Jersey
C. Polska czerwona
D. Charolaise
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz koszty wytworzenia 1 litra mleka w gospodarstwie o uśrednionej wydajności 6.000 I mleka w ciągu roku, jeżeli na jedną krowę poniesiono następujące wydatki:
- koszt pasz - 3240 zł,
- wydatki na leczenie - 240 zł,
- koszty remontu stada - 720 zł,
- inne wydatki - 300 zł

A. 0,70 zł
B. 0,66 zł
C. 0,54 zł
D. 0,75 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W diecie krowy mlecznej należy uwzględnić w odniesieniu do masy ciała poniższą ilość pasz

A. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
B. 15 % pasz soczystych objętościowo, 5 % pasz suchych objętościowo i paszę treściwą
C. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
D. 5 % pasz soczystych objętościowo, 15 % pasz suchych objętościowo oraz 5 kg paszy treściwej
ROL.04 Pytanie 64
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Śruta sojowa poekstrakcyjna stosowana jest w karmieniu zwierząt z uwagi na wysoką zawartość

A. tłuszczu
B. węglowodanów
C. włókna
D. białka
ROL.04 Pytanie 65
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wprowadzenie do diety bydła ziarna zbóż w formie śrutowanej lub gniecionej oraz nasion roślin strączkowych wpływa na zwierzęta poprzez

A. zwiększenie przyswajalności składników odżywczych
B. wzmożone wydzielanie śliny
C. nadmierne zakwaszenie żwacza
D. pojawią się biegunki
ROL.04 Pytanie 67
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy przeprowadzać skracanie ogonków u prosiąt?

A. po przetransportowaniu miotu do kojca zbiorczego
B. po odsadzeniu od matki
C. przed upływem 7 dnia życia
D. po zakończeniu 3 tygodnia życia
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dzienne zapotrzebowanie na mieszankę pasz treściwych w 8 tygodniu życia dla 10 jagniąt ssących wynosi

Przykładowe dzienne dawki (w g) dla jagnięcia ssącego
Wiek jagniąt (tydzień)SianoOwiesMieszanki pasz treściwychMarchew
510010010100
612510030200
715010052300
817575100400

A. 1000g
B. 520 g
C. 1500g
D. 2000 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Użycie mączki rybnej w karmieniu tuczników

A. zmniejsza walory smakowe i zapachowe mięsa
B. wydłuża czas tuczu
C. powoduje zwiększenie niedoborów aminokwasów egzogennych
D. obniża dzienne przyrosty
Prowadzenie produkcji rolnicz…

CCM - to pasza przygotowywana z

A. koniczyny czerwonej zebranej po zakończeniu kwitnienia
B. nasion i łodyg słonecznika
C. zielonki żyta zbieranej w końcowym etapie strzelania w źdźbło
D. kolb kukurydzy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaja przeznaczone do spożycia, które będą sprzedawane, powinny być przechowywane w następujących warunkach:

A. temperatura 4-5°C, wilgotność 70%, maksymalnie 60 dni
B. temperatura 4-5°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
C. temperatura 10-15°C, wilgotność 60%, maksymalnie 35 dni
D. temperatura 15-20°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowce wykorzystywane w gospodarstwie do produkcji mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej, po upływie terminu przydatności, należy

A. wrzucić na kompost
B. przeznaczyć do karmienia bydła
C. zastosować przy przygotowywaniu kiszonki
D. przekazać do utylizacji
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką paszę objętościową soczystą można wymienić?

A. preparat mlekozastępczy
B. śruta poekstrakcyjna rzepakowa
C. pójło z otrąb pszennych
D. kiszonka z kukurydzy
ROL.04 Pytanie 77
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Owca rasy merynos polski jest hodowana głównie w celu uzyskania

A. mięsa
B. futra
C. wełny
D. mleka
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie instrukcji oblicz, ile wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.

Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego
1.Do wody dodać świeżego wapna hydratyzowanego (nigdy odwrotnie) w proporcji:
na 1kilogram wapna przypada 5 litrów wody.
2.Otrzymany roztwór – farba wapienna - wymieszać i przecedzić przez sito w celu wyłapania niezlasowanego wapna lub innych zanieczyszczeń mechanicznych.

A. 200 g
B. 400 g
C. 600 g
D. 800 g
ROL.04 Pytanie 79
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maksymalne dozwolone wartości wilgotności względnej w pomieszczeniach dla tuczników nie powinny być wyższe niż

A. 90%
B. 60%
C. 70%
D. 80%
ROL.04 Pytanie 80
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Szczepienie prosiąt preparatem, który zawiera żelazo, powinno być przeprowadzone

A. zaraz po narodzeniu
B. w 2.-3. dniu po narodzinach
C. po odsadzeniu od matki
D. w 2 tygodniu życia prosiąt