Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 361
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia krowę rasy

Ilustracja do pytania 1
A. Jersey.
B. Polskiej czerwonej.
C. Limousin.
D. Holsztyńsko-fryzyjskiej.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oborach z głęboką ściółką, gdzie stosuje się system wolnostanowiskowy, do usuwania obornika wykorzystywane są

A. szufle mechaniczne
B. przenośniki o ruchu ciągłym
C. ładowarki czołowe
D. przenośniki o ruchu postępowo-zwrotnym
ROL.04 Pytanie 363
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ziarno owsa powinno być podawane zdrowym, dorosłym koniom

A. po zmieleniu.
B. namoczone przez 3-4 dni.
C. w postaci całej.
D. rozgniecione.
ROL.04 Pytanie 364
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Typowe zachowania samicy w obecności samca, takie jak przysiadanie, podnoszenie ogona, oddawanie małych ilości moczu oraz eksponowanie sromu (tzw. "błyskanie" sromem), wskazują na ruję u

A. krowy
B. lochy
C. klaczy
D. kozy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dobierz wymiary beleczek i otworów podłogi ażurowej w kojcach dla warchlaków.

Grupa świńMinimalna szerokość beleczekMaksymalna szerokość otworów
Prosięta50 mm11 mm
Warchlaki50 mm14 mm
Knurki i loszki hodowlane80 mm14 mm
Tuczniki80 mm18 mm
Maciory, loszki po pokryciu80 mm20 mm

A. Minimalna szerokość beleczek 50 mm; maksymalna szerokość otworów 14 mm.
B. Minimalna szerokość beleczek 80 mm; maksymalna szerokość otworów 18 mm.
C. Minimalna szerokość beleczek 80 mm; maksymalna szerokość otworów 20 mm.
D. Minimalna szerokość beleczek 50 mm; maksymalna szerokość otworów 11 mm.
ROL.04 Pytanie 366
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?

A. nizinna czarno-biała
B. limousine
C. jersey
D. holsztyńsko-fryzyjska
ROL.04 Pytanie 370
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podawanie pełnoporcjowych mieszanek zwierzętom hodowlanym stanowi formę żywienia

A. pełnodawkowym
B. klasycznym
C. mieszanym
D. różnorodnym
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najniższe straty jakościowe podczas produkcji i przechowywania kiszonki powstają w silosach

Straty jakościowe i ilościowe kiszonki (%) w zależności od rodzaju silosu
Rodzaj silosuStraty białkaStraty skrobiStraty ilościowe
Wieżowy gazoszczelny2,03,05 – 8
Wieżowy otwarty9,68,210 – 15
Przejazdowy9,78,625
Komorowy7,87.315 - 20

A. wieżowych otwartych.
B. komorowych.
C. wieżowych gazoszczelnych.
D. przejazdowych.
ROL.04 Pytanie 372
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zwiększając ilość młodych zielonek dla krów mlecznych, ważne jest, aby pamiętać o stosowaniu dodatków paszowych

A. wysokoenergetycznych
B. mineralnych
C. wzbogaconych w tłuszcze
D. zawierających antybiotyki
ROL.04 Pytanie 373
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie zwiększyła się liczba bydła. Aby zapewnić zwierzętom odpowiednią paszę, konieczne jest powiększenie powierzchni upraw.

A. kukurydzy z owsem
B. rzepaku
C. pszenicy
D. koniczyny z trawami
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, ile powinna wynosić powierzchnia płyty gnojowej dla 10 DJP bydła w gospodarstwie położonym poza strefą OSN.

Wymagana powierzchnia płyt i pojemność zbiorników w przeliczeniu na 1 DJP
Gatunek zwierzątPojemność wymagana
w strefach azotanowych OSN
(na 6 miesięcy)
Pojemność wymagana na
pozostałych obszarach
(na 4 miesiące)
Powierzchnia płyt obornikowych w m²/DJP
Bydło, trzoda, owce, konie3,52,5
Drób1,61,1
Pojemność zbiorników na gnojówkę w m³/DJP
Bydło, trzoda, owce3,02,0
Drób0,250,2
Konie1,51,0
Pojemność zbiorników na gnojowicę w m³/DJP
Trzoda, bydło10,07,0

A. 25 m2
B. 11 m2
C. 16 m2
D. 35 m2
ROL.04 Pytanie 375
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W kątnicy koni zachodzi proces

A. wchłaniania substancji powstałych w wyniku trawienia
B. produkcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
C. trawienia białek na skutek działania enzymu pepsyny
D. rozkładu celulozy w trakcie fermentacji mikrobiologicznej
ROL.04 Pytanie 376
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz ilość suchej masy w dawce pokarmowej dla krowy o masie ciała 600 kg, której dzienna wydajność wynosi 25 kg mleka.

Sucha masa (kg) = (0,025 × mc) + (0,1 × y)
mc = masa ciała (kg)
y = dzienna produkcja mleka (kg)

A. 25,00 kg
B. 15,00 kg
C. 17,50 kg
D. 2,50 kg
ROL.04 Pytanie 377
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie symptomów określ schorzenie bydła:
Na grzbiecie zwierząt zauważalne są guzki osiągające rozmiar orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na wierzchołku guzka dostrzega się otwór zatkany ropną wydzieliną.

A. gza wica
B. bruceloza
C. pryszczyca
D. ketoza