Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 321
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa owiec jest najlepsza do masowej produkcji wełny?

A. berishon du chaire
B. owca wielkopolska
C. owca fryzyjska
D. merynos
ROL.04 Pytanie 322
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz największą liczbę kur niosek, które można hodować w systemie podłogowym w kurniku o wymiarach 50 x 15 m, przy założeniu, że maksymalna obsada wynosi 9 szt./m2?

A. 750 szt.
B. 3 750 szt.
C. 6 750 szt.
D. 450 szt.
ROL.04 Pytanie 323
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwach ekologicznych czas tuczu brojlerów kurzych powinien wynosić minimum

A. 4 miesiące
B. 6 tygodni
C. 1 miesiąc
D. 10 tygodni
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie rolnym, które zajmuje się tuczem świń, w określonym czasie wyprodukowano 20 000 kg wagi żywej tuczników. Koszty bezpośrednie oraz pośrednie tej produkcji są następujące:
- materiały bezpośrednie 40 000 zł
- płace bezpośrednie 20 000 zł
- inne koszty bezpośrednie 5 000 zł
- koszty administracyjne i zarządu 5 000 zł
Całkowity koszt własny wytworzenia wynosi 70 000 zł
Jak wysoki jest koszt jednostkowy wytworzenia 1 kilograma wagi żywej tuczników w tym gospodarstwie?

A. 2,00 zł/kg
B. 2,50 zł/kg
C. 3,00 zł/kg
D. 3,50 zł/kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Prędkość ruchu powietrza w pomieszczeniach dla warchlaków w okresie letnim powinna wynosić

Grupa wiekowa trzody chlewnejPrędkość ruchu powietrza (m/sek)
LatoZima
Prosięta ok. 14 dniowych0,20,15
Warchlaki0,30,2
Lochy karmiące0,40,2
Tuczniki0,40,2
Knury0,50,3

A. 0,20 m/sek
B. 0,40 m/sek
C. 0,15 m/sek
D. 0,30 m/sek
ROL.04 Pytanie 326
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Projektując budynek inwentarski dla tuczników o powierzchni podłogi 120 m2, zgodnie z dobrostanem zwierząt, należy zaplanować okna o powierzchni co najmniej

Kategoria zwierzątOświetlenie dzienne (stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi)
Tuczniki1 : 30

A. 4 m2
B. 30 m2
C. 36 m2
D. 3 m2
ROL.04 Pytanie 327
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż, w którym pomieszczeniu zachowane są optymalne warunki temperatury i wilgotności dla tuczników.

PomieszczenieTemperatura powietrza (°C)Wilgotność powietrza (%)
A.10 ÷ 1250 ÷ 70
B.14 ÷ 1680 ÷ 90
C.18 ÷ 2060 ÷ 70
D.8 ÷ 1070 ÷ 75

A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do prowadzenia dorosłego byka (powyżej 12 miesięcy), należy stosować

A. wytrzymałe łańcuchy o długości nie krótszej niż 150 cm, uwiązane do pierścienia nosowego
B. atestowaną linkę o długości minimum 150 cm, przywiązaną do pierścienia nosowego
C. solidny łańcuch o długości co najmniej 150 cm, przypięty do szyi zwierzęcia
D. tyczkę o długości nie mniejszej niż 140 cm, przymocowaną do pierścienia nosowego
ROL.04 Pytanie 329
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Sianokiszonkę z traw w balotach, zebraną w dniu 1 czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt

A. dopiero w czasie zimowego żywienia
B. bezpośrednio po owinięciu w folię
C. po upływie dwóch tygodni od jej przygotowania
D. około 6 tygodni po jej przygotowaniu
ROL.04 Pytanie 330
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku zgubienia kolczyka przez kozę kupioną w Holandii hodowca powinien

Posiadacz zwierzęcia jest zobowiązany do jego oznakowania i zgłoszenia tego faktu Agencji przed opuszczeniem przez zwierzę gospodarstwa lub

  • w terminie do 7 dni od dnia urodzenia zwierzęcia - w przypadku bydła
  • w terminie do 180 dni od urodzenia - w przypadku owiec i kóz
  • w terminie 30 dni od dnia urodzenia - w przypadku świń

Zwierzęta kupione z krajów Unii Europejskiej przy wjeździe do Polski zachowują dotychczasowe oznakowanie. Nie wolno usuwać kolczyka lub zastępować go innym. W przypadku utraty lub uszkodzenia kolczyka należy złożyć zamówienie na jego duplikat na odpowiednim formularzu, a po otrzymaniu kolczyka z tym samym numerem, założyć go odpowiedniemu zwierzęciu.

A. założyć nowy kolczyk w ciągu 7 dni.
B. w ciągu 180 dni zgłosić zakup zwierzęcia i wystąpić o nowy kolczyk.
C. zgłosić zakup zwierzęcia w Biurze Powiatowym ARiMR w ciągu 30 dni.
D. złożyć w Biurze Powiatowym ARiMR zamówienie na jego duplikat, a po otrzymaniu kolczyka z tym samym numerem, założyć go kozie.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, ile poideł miskowych należy zamontować w oborze wolnostanowiskowej dla 120 krów o średniej masie ciała 600 kg.

Masa zwierzęcia (kg) od:300400500600700
Liczba zwierząt na 1 podło miskowe88666
Liczba zwierząt na 1 metr podła komorowego1312111010

A. 6 szt.
B. 60 szt.
C. 20 szt.
D. 120 szt.
ROL.04 Pytanie 332
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czas chowania kaczek typu brojler nie powinien przekraczać 9 tygodni, ponieważ po tym okresie u kaczek

A. wzrasta zachorowalność
B. gromadzi się tylko tkanka tłuszczowa
C. zaczyna się przepierzanie i nie przyrastają na wadze
D. zaczyna się nieśność
ROL.04 Pytanie 333
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę, którą należy zapewnić w pomieszczeniu dla cieląt do 3 miesiąca życia.

Temperatura powietrza w pomieszczeniach
dla wybranych grup bydła hodowlanego
Grupa zwierzątTemperatura [°C]
minimalnaoptymalnamaksymalna
Krowy w porodówce1616 – 2025
Cielęta w profilaktorium1216 – 2030
Cielęta w wieku 3 – 6 miesięcy
utrzymywane w systemie:
– ściółkowym812 – 1625
– bezściółkowym1212 – 2025

A. 8 °C
B. 30 °C
C. 16 °C
D. 12 °C
ROL.04 Pytanie 334
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Główne procesy trawienia błonnika u koni zachodzą w

A. jelicie ślepym
B. prostnicy
C. jelicie cienkim
D. żołądku
ROL.04 Pytanie 335
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Konie o niskim wzroście, które mają mocny grzbiet, łagodny charakter oraz są przyzwyczajone do wspinaczki, mogą być wykorzystywane w celu

A. zaprzęgowym
B. jucznym
C. sportowym
D. wierzchowym
ROL.04 Pytanie 336
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powierzchnia płyty obornikowej dla 10 DJP, przy 4-miesięcznym okresie składowania, powinna wynosić

Rodzaj utrzymania zwierzątPojemność wymagana na OSN
(na 6-miesięcy)
Pojemność wymagana
na pozostałych obszarach
(na 4-miesiące)
System ściółkowy3,5 m2/1 DJP dla obornika2,5 m2/1 DJP dla obornika
System ściółkowy3,5 m3/1 DJP na gnojówkę, wody gnojowe2 m3/1 DJP na gnojówkę, wody gnojowe
System bezściółkowy10 m3/1 DJP dla gnojowicy7 m3/1 DJP dla gnojowicy

A. 2,5 m2
B. 25,0 m2
C. 3,5 m2
D. 10,0 m2
ROL.04 Pytanie 337
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięsny kierunek użytkowania reprezentują rasy zwierząt gospodarskich wymienione w grupie

A.B.C.D.
pietrainwielka biała polskapolska biała zwisłouchaduroc
holsztyńsko-fryzyjskajerseycharolaisepolska czerwona
owca fryzyjskawrzosówkaczarnogłówkamerynos
leghornsussexindyk biały szerokopierśnykaczka piżmowa

A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ w jakiej temperaturze maksymalnej powinno być przechowywane mleko surowe.

Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej
Rodzaj produktuTemperatura w °C
tuszki drobiowe, drobna zwierzyna łowna niewypatroszona;4
tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;7
mleko surowe i surowa śmietana;6
produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa2

A. 6°C
B. 2°C
C. 8°C
D. 4°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie zamieszczonych założeń produkcyjnych oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy koźląt w tuczu mlecznym.

Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt.
Ilość koźląt tuczonych w grupie30 szt.
Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu15 kg
Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu8 litrów
Czas trwania tuczu60 dni

A. 14400 litrów.
B. 3600 litrów.
C. 7200 litrów.
D. 1800 litrów.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Choroba, która pojawia się u rolników, czyli alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika, jest spowodowana przez

A. włośnię spiralnego
B. tasiemca
C. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
D. wirusy przenoszone przez gryzonie
ROL.04 Pytanie 342
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie składniki należy wykorzystywać do przygotowania pełnoporcjowych mieszanek dla tuczników mięsnych, uwzględniając własne śruty zbożowe?

A. ziemniaki gotowane na parze
B. koncentraty białkowe
C. kiszonkę z kukurydzy na CCM
D. serwatkę
ROL.04 Pytanie 343
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wprowadzenie do rejestru zwierząt powinno nastąpić

A. niezwłocznie po wystąpieniu zdarzenia, które wymaga wpisu, nie później jednak niż w ciągu 7 dni
B. tuż przed wystąpieniem zdarzenia wymagającego wpisu, jednak nie wcześniej niż na 3 dni przed
C. w ciągu 10 dni od daty przeprowadzenia inspekcji w przypadku bydła oraz 14 dni dla innych grup zwierząt
D. w ciągu 7 dni od daty przeprowadzenia inspekcji dla bydła oraz 10 dni dla pozostałych kategorii zwierząt
ROL.04 Pytanie 346
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Karmienie bydła w systemie TMR polega na stosowaniu

A. mieszankach częściowo pełnoporcjowych
B. w pełni wymieszanej dawki pełnoporcjowej
C. oddzielnym podawaniu pasz treściwych
D. w sposób dowolny (ad libitum)
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ekologicznej produkcji rolniczej zabronione jest zapobieganie chorobom zwierząt poprzez

A. redukcję liczby zwierząt.
B. selekcję odpowiednich ras i odmian.
C. profilaktyczne podawanie antybiotyków.
D. wprowadzenie wentylacji mechanicznej w pomieszczeniach inwentarskich.
ROL.04 Pytanie 350
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kozy rasy burskiej hoduje się w celu

A. zbierania puchu
B. produkcji mleka
C. pozyskania wełny
D. uzyskania mięsa
ROL.04 Pytanie 351
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.

A. Ochwat
B. Zagwożdżenie
C. Kulawizna
D. Morzysko
ROL.04 Pytanie 352
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W systemie oborowo-pastwiskowym, korekcję racic przeprowadza się

A. dwa razy w roku, przed i po sezonie pastwiskowym
B. raz w roku, na dwa miesiące przed wypuszczeniem krów na pastwisko
C. co trzy miesiące (cztery razy w roku)
D. raz w roku, po zakończeniu sezonu pastwiskowego
ROL.04 Pytanie 353
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W mieszankach paszowych dla trzody chlewnej, jako dodatków poprawiających efektywność wykorzystania paszy nie można stosować

A. ziołowych dodatków
B. probiotyków
C. antybiotyków
D. enzymów
ROL.04 Pytanie 354
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są dobowe ilości mleka produkowanego przez kozy oraz czas trwania laktacji?

A. 10 - 12 litrów; do 300 dni
B. 7 - 10 litrów; do 100 dni
C. 1 - 3 litry; do 150 dni
D. 1 - 6 litrów; do 300 dni
ROL.04 Pytanie 355
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mieszanka pełnoporcjowa dla loch karmiących zawiera 12 MJ energii metabolicznej w 1 kg. Ustal wymaganą zawartość lizyny w tej mieszance

Wymagana zawartość lizyny i białka w gramach na 1MJ energii metabolicznej
Faza cykluLizynaBiałko ogólneBiałko strawneWapń
Ciąża do 90 dnia0,4511,08,70,60
Laktacja0,6513,010,00,62

A. 78,00 g
B. 0,65 g
C. 7,80 g
D. 6,50 g
ROL.04 Pytanie 356
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są produktami ubocznymi powstającymi z obróbki buraków cukrowych, które wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt?

A. kiełki słodowe i wysłodki buraczane
B. kiełki słodowe oraz otręby
C. młóto oraz wysłodki buraczane
D. wysłodki buraczane i melasa
ROL.04 Pytanie 357
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie metody stosuje się do oznaczania ras w rejestrze bydła?

A. skróty nazw ras z uwzględnieniem angielskiej ortografii
B. pełne polskie nazwy ras
C. skrócone formy polskich nazw ras
D. kody literowe ustalone w przepisach dotyczących identyfikacji i rejestracji zwierząt
ROL.04 Pytanie 358
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką stroną "wystawową" określamy jałówkę podczas wstępnej oceny?

A. lewa strona
B. przód
C. zad
D. prawa strona
ROL.04 Pytanie 359
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Proces rozdrabniania pasz i przekształcanie ich chemicznych składników odżywczych na prostsze związki, które mogą wnikać do krwi, nazywamy

A. trawienie
B. przeżuwanie
C. utlenianie
D. wchłanianie