Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. zwalczania gryzoni
B. eliminacji szkodliwych insektów
C. zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów
D. obniżenia stężenia amoniaku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W oborach, gdzie zwierzęta mają swobodny dostęp, aby uniknąć wzajemnego zranienia, przeprowadza się czynność
A. korygowania racic
B. odrobaczania
C. dekoronizacji
D. dezynfekcji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jajnikach samic odbywa się proces
A. zapłodnienia
B. wytwarzania oraz dojrzewania komórek jajowych
C. rozwoju zarodka
D. transportu zarodka do macicy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy należy kastrować knurki hodowlane, które są wybrakowane?
A. 3 - 4 tygodnie
B. 5 - 8 tygodni
C. 9 - 11 tygodni
D. 7 - 10 tygodni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaka powinna być zawartość białka ogólnego w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej dla lochy karmiącej, przy koncentracji energii 12 MJ/kg paszy.
| Wymagania zawartości białka w gramach na 1MJ energii | ||
|---|---|---|
| Faza cyklu | Białko ogólne | Białko strawne |
| Ciąża do 90 dnia | 11,0 | 8,7 |
| Laktacja | 13,0 | 10,0 |
A. 130,0 g
B. 10,0 g
C. 13,0 g
D. 156,0 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa kur należy do typu nieśnego?
A. new hampshire
B. sussex
C. leghorn
D. rhode island red
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj rasę owiec, która jest hodowana dla mleka.
A. Owca fryzyjska
B. Owca Romanowska
C. Merynos polski
D. Owca pomorska
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do produkcji mięsa nadają się świnie
A. szybko rosnące i wcześnie dojrzewające
B. szybko rosnące i późno dojrzewające
C. wolno rosnące i wcześnie dojrzewające
D. wolno rosnące i późno dojrzewające
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Objawy u krów o wysokiej wydajności mleka, takie jak brak apetytu, obniżona produkcja mleka, twardy i suchy kał oraz wydychany zapach acetonu, świadczą o
A. mastitis
B. biegunce
C. kwasicy żwacza
D. ketozie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepiej fermentują pasze o
A. średnim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
B. niskim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
C. wysokim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
D. wysokim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakich warunkach temperatury i wilgotności powietrza krowy mogą doświadczać stresu cieplnego?
A. Przy wysokiej temperaturze i wysokiej wilgotności
B. Przy niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności
C. Przy niskiej temperaturze i niskiej wilgotności
D. Przy wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ekologicznym gospodarstwie dozwolone jest w żywieniu trzody chlewnej wykorzystanie
A. pasz z roślin genetycznie modyfikowanych
B. syntetycznych zamienników pasz naturalnych
C. mączek rybnych
D. stymulatorów wzrostu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Sianokiszonkę z traw, która została owinięta w baloty pierwszego czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt?
A. zaraz po owinięciu folią
B. po upływie dwóch tygodni od sporządzenia
C. około 6 tygodni po jej przygotowaniu
D. tylko w czasie żywienia zimowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wysoka jakość oraz produkcja mięsa mogą pochodzić od bydła rasy
A. Limousine
B. nizinnej czarno - białej
C. holsztyńsko - fryzyjskiej
D. Jersey
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz maksymalną ilość mocznika paszowego w diecie dla krowy o wadze 600 kg, jeżeli dzienne dozwolone spożycie mocznika przez krowę wynosi 1 g na każde 4 kg wagi ciała?
A. 1 200 g
B. 40 g
C. 600 g
D. 150 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W tabeli przedstawiono przykładowe dawki pokarmowe dla jałowic - żywienie zimowe. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ dzienne zapotrzebowanie na kiszonkę i siano dla 10 jałówek w wieku dwóch lat.
| Pasza w kg | Wiek jałówek w miesiącach | |||
|---|---|---|---|---|
| od 6 do12 | od 13 do 18 | od 19 do 24 | od 25 do 30 | |
| Buraki pastewne | 8 | 15 | 20 | 25 |
| Siano | 4 | 5 | 5 | 5 |
| Kiszonka | - | 5 | 10 | 15 |
| Pasze treściwe | 1 | - | - | - |
A. Kiszonka 50 kg i siano 100 kg
B. Kiszonka 100 kg i siano 100 kg
C. Kiszonka 50 kg i siano 50 kg
D. Kiszonka 100 kg i siano 50 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na wzrost produkcji jaj w trakcie okresu nieśności kur wpływ ma
A. obecność samców w kurniku
B. zmiana upierzenia kur niosek
C. wydłużenie czasu dnia świetlnego
D. wzrost poziomu wapnia w dostarczanej paszy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepsze efekty w hodowli uzyskuje się przy użyciu rasy
A. charolais
B. duńska czerwona
C. czarno - biała
D. jersey
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zgodnie z normatywem zawartym w tabeli, w kojcu o wymiarach 4m x 6m może być utrzymywanych maksymalnie
| Grupa świń | Powierzchnia kojca w m²/na 1 sztukę |
|---|---|
| warchlaki 10 - 20 kg | 0,20 |
| warchlaki 20 - 30 kg | 0,30 |
| tuczniki 30 - 50 kg | 0,40 |
| tuczniki 50 - 85 kg | 0,55 |
| tuczniki 85 - 110 kg | 0,65 |
A. 24 tuczniki o masie do 85 kg.
B. 48 tuczników o masie do 110 kg.
C. 60 tuczników o masie do 50 kg.
D. 40 warchlaków o masie do 30 kg.
ROL.04 Pytanie 300
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najbardziej bezpieczną metodą dojenia krów jest dój
A. w hali udojowej.
B. przez piąstkowanie.
C. robotem udojowym
D. mechaniczny na miejscach.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Infekcja brucelozą może wystąpić w wyniku
A. kontaktowania się z chorymi zwierzętami lub udzielania im pomocy
B. jedzenia jajek lub mięsa od zakażonych kur
C. konsumpcji mięsa pochodzącego od zarażonych owiec
D. spożywania mleka oraz mięsa pochodzącego od zarażonych krów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cap to osobnik płci męskiej
A. krów.
B. królików.
C. dzikiej.
D. koz.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W celu zapewnienia odpowiednich potrzeb paszowych dla bydła w gospodarstwie dysponującym ograniczoną powierzchnią użytków zielonych, korzystne może być wprowadzenie do struktury zasiewów płodozmianu paszowego z przewagą uprawy
A. roślin strączkowych na nasiona
B. zbóż
C. mieszanki roślin motylkowych z trawami
D. kukurydzy na nasiona
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia
| Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn. |
| (Wyciąg) |
| Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku. |
| Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3. |
| Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między: |
| 18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g); |
A. 6 listopada 2008 r.
B. 18 października 2008 r.
C. 23 grudnia 2008 r.
D. 6 listopada 2010 r.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W chlewniach z systemem bezściołowym do mechanicznego odprowadzania gnojowicy wykorzystuje się
A. przenośnik typu delta
B. okresowy samospływ
C. ciagły samospływ
D. mechaniczną szuflę
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zespół procesów biologicznych występujących w systemie reprodukcyjnym samicy pomiędzy kolejnymi jajeczkowaniami określamy jako
A. cyklem płciowym
B. ortogenezą
C. owulacją
D. rują
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, na podstawie danych z tabeli, zapotrzebowanie tucznika o masie 53á75 kg na energię metaboliczną i białko ogólno strawne w ciągu 30 dni tuczu.
| Normy żywienia tuczników (tucz mięsny intensywny) | ||
|---|---|---|
| Orientacyjna masa ciała [kg] | Energia metaboliczna [MJ] | Białko strawne [g] |
| 25÷31 | 16,0 | 180 |
| 31÷53 | 21,5 | 240 |
| 53÷75 | 27,0 | 300 |
| 75÷96 | 32,0 | 360 |
A. EM 810 MJ i 300 g b.s.
B. EM 27 MJ i 9000 g b.s.
C. EM 27 MJ i 300 g b.s.
D. EM 810 MJ i 9000 g b.s.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zminimalizować rozwój mikroorganizmów, mleko surowe zbierane co drugi dzień z gospodarstwa powinno być schłodzone do temperatury nieprzekraczającej
A. 8°C w ciągu 6 godzin po udoju
B. 10°C w ciągu 8 godzin po udoju
C. 8°C w ciągu 2 godzin po udoju
D. 6°C w ciągu 2 godzin po udoju
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, jaką ilość preparatu należy użyć do przeprowadzenia suchej dezynfekcji ściółki w kojcu porodowym o powierzchni 3,5 m2 dla lochy, gdy optymalna dawka wynosi 100 g/1 m2 podłogi?
A. 1 000 g
B. 100 g
C. 700 g
D. 350 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie zwierzęta dotyka choroba obrzękowa?
A. cielęta w pierwszych dniach życia
B. źrebaki w czasie odsądzenia
C. prosięta w czasie odsądzenia
D. jagnięta pasące się na pastwisku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się metoda hodowli świń, w której zwierzęta przez cały czas przebywają w pomieszczeniach (w kojcach) wyposażonych w automaty do karmienia oraz automatyczne poidła?
A. Alkierzowy
B. Okólnikowy
C. Wolnowybiegowy
D. Klatkowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby przygotować tryka do stanówki, co należy wykonać?
A. ograniczyć dostęp do wybiegów
B. zwiększyć w dawce udział pasz objętościowych
C. miesiąc przed stanówką zrealizować strzyżenie
D. zmniejszyć w dawce udział pasz treściwych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, wykorzystując dane z tabeli, ile paszy treściwej należy przygotować w gospodarstwie dla 10 krów na cały rok żywienia, przy założeniu że przeciętna wydajność krowy wynosi 5500 I mleka o zawartości 4% tłuszczu.
| Orientacyjne normy zapotrzebowania na pasze dla jednej sztuki efektywnej bydła w okresie żywienia 365 dni [dt] | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Wydajność krów – mleko o zawartości tłuszczu 4 % | Siano | Zielonki | Kiszonki | Pasze treściwe | Rośliny okopowe |
| 3500 litrów | 11 | 74 | 77 | 3,3 | - |
| 5000 litrów | 15 | 81 | 77 | 6,8 | 12 |
| 5500 litrów | 16 | 85 | 78 | 8,2 | 15 |
| 6000 litrów | 17 | 87 | 78 | 9,6 | 15 |
A. 170 dt
B. 8,2 dt
C. 16 dt
D. 82 dt
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj datę odsadzenia prosiąt od lochy, która wyprosiła się 20 lipca, jeśli prosięta przybywają z matką po 28 dniach.
A. 24 sierpnia
B. 11 sierpnia
C. 17 sierpnia
D. 20 sierpnia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką metodę termiczną stosuje się do eliminowania zawiązków rogów u bydła?
A. nóż Robertsa
B. kleszcze Burdizzo
C. dekornizator gazowy
D. krążki gumowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Niebezpieczną chorobą zawodową rolników, która jest przenoszona przez kleszcze, jest
A. toksoplazmoza
B. wścieklizna
C. borelioza
D. bruceloza
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wiek, w którym rozpoczyna się użytkowanie rozpłodowe ogierów ras gorącokrwistych, to
A. 12 - 18 miesięcy
B. 6 - 12 miesięcy
C. 18 - 24 miesięcy
D. 36 - 48 miesięcy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produktem pochodzącym z przemysłu mleczarskiego z zawartością tłuszczu między 15% a 18% jest
A. mleko odtłuszczone
B. ser twarogowy pełnotłusty
C. masło śmietankowe
D. jogurt owocowy light
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdzie znajduje się staw pęcinowy?
A. wyżej stawu skokowego
B. wyżej stawu kolanowego
C. niżej stawu koronowego
D. niżej stawu nadgarstkowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakim wieku odsadza się źrebięta od klaczy?
A. 6 miesięcy
B. 9 miesięcy
C. 3 miesiące
D. 12 miesięcy