Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. Pietrain
B. Duroc
C. Landrace
D. Hampshire
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zapobiec anemii fizjologicznej u prosiąt, konieczne jest podanie preparatu w 3 i 14 dniu ich życia?
A. preparat magnezowy
B. preparat żelazowy
C. wapń
D. lizynę
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W chlewniach, w systemie bezściołowym, do mechanicznego usuwania gnojowicy wykorzystuje się
A. samospływ ciągły
B. przenośnik typu delta
C. samospływ okresowy
D. szuflę mechaniczną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Tuczniki trzymane w kojcach bezściołowych muszą w dniu narodzin przejść proces
A. karbowania uszu
B. tatuowania
C. kurtyzowania ogonków
D. kastracji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cechą charakterystyczną gatunku jest wszystkożerność i wysoka płodność
A. świń
B. owiec
C. bydła
D. kóz
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Celem użytkowania smuszkowego owiec jest zdobycie
A. mięsa z dwutygodniowych jagniąt
B. skór z dwudniowych oraz trzydniowych jagniąt
C. mięsa z dojrzałych owiec
D. skór z dojrzałych owiec
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Użycie w diecie trzody chlewnej pasz z dużą zawartością włókna prowadzi do
A. wzrostu strawności białka
B. spadku wartości przyrostów
C. redukcji uczucia sytości
D. wolniejszego przemieszczania się treści pokarmowej przez jelita
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Śruta poekstrakcyjna sojowa stanowi paszę
A. mineralną
B. treściwą
C. węglowodanową
D. objętościową
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas skaleczenia narzędziem zanieczyszczonym nawozem zwierzęcym istnieje ryzyko zakażenia
A. brucelozą
B. tężcem
C. wścieklizną
D. wąglikiem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Opas wyróżnia się najlepszymi wynikami w produkcji
A. intensywny
B. ekstensywny
C. półintensywny
D. na białe mięso
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Nadmierne wykorzystanie ziarna kukurydzy w paszy dla tuczników prowadzi do
A. poprawy efektywności rzeźnej tuszy
B. pogorszenia jakości słoniny
C. wydłużenia czasu tuczu
D. ulepszenia właściwości technologicznych mięsa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym są probiotyki?
A. preparaty bakteryjne
B. antybiotyki stosowane w paszach
C. koncentraty białkowe
D. mieszanki pełnoporcjowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Prawidłowe wchłanianie substancji powstałych w trakcie trawienia zachodzi w jelicie
A. cienkim
B. grubym
C. czczym
D. ślepym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie rejestracji zwierząt w ARiMR wydawane są dokumenty tożsamości dla
A. bydła
B. owiec
C. kóz
D. świn
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak często trzeba przeprowadzać czyszczenie koni w stajni?
A. Co miesiąc.
B. Przed ich sprzedażą.
C. Wyłącznie podczas linienia koni.
D. Codziennie.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych z tabeli określ normę pokarmową dla tryka rasy merynos o wadze 120 kg poza sezonem kopulacyjnym.
| Masa ciała [kg] | Sucha masa [kg] | Jedn. ows. [j.o.] | Energia strawna [MJ] | Białko ogólne strawne [g] |
|---|---|---|---|---|
| Poza sezonem kopulacyjnym | ||||
| 60 | 1,4–1,7 | 1,00 | 5,92 | 95 |
| 80 | 1,9–2,2 | 1,25 | 7,40 | 120 |
| 100 | 2,3–2,6 | 1,55 | 9,18 | 140 |
| 120 | 2,5–2,8 | 1,70 | 10,05 | 150 |
A. Sucha masa 2,2 kg - 2,4 kg; 1,6 j.o; 9,00 MJ; 140 g białka strawnego.
B. Sucha masa 2,5 kg - 2,8 kg; 1,7 j.o; 10,05 MJ; 150 g białka strawnego.
C. Sucha masa 1,9 kg - 2,1 kg; 1,5 j.o; 8,00 MJ; 120 g białka strawnego.
D. Sucha masa 2,9 kg - 3,0 kg; 1,8 j.o; 12,05 MJ; 160 g białka strawnego.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kojec grupowy o wymiarach 3 m x 5 m, w którym znajduje się 10 cieląt o przeciętnej masie 130 kg,
| Masa ciała zwierząt (kg) | Minimalna powierzchnia kojca (m²/1 szt.) |
|---|---|
| Do 150 kg | 1,5 m² |
| 150–220 kg | 1,7 m² |
| Powyżej 220 kg | 1,8 m² |
A. przekracza normę powierzchniową o 2 m2.
B. spełnia normę powierzchniową.
C. jest za duży.
D. jest za mały.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką paszę objętościową w postaci suchej wykorzystuje się w karmieniu bydła mlecznego?
A. zieleń.
B. rośliny okopowe paszowe.
C. kiszonka z traw.
D. siano.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znakowanie identyfikacyjne zwierząt za pomocą tatuażu jest dozwolone.
A. u bydła
B. u owiec
C. u koni
D. u świń
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do żywienia tuczników zaleca się stosowanie paszy w formie papki
A. autokarmidła wyposażone w poidło smoczkowe
B. rurowe porcjowniki z miską rozsypową
C. wielosekcyjne karmidła z pojemnikiem na paszę
D. autokarmidła z poidłem zraszającym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz całkowitą wartość sprzedaży dla 40 sztuk jagniąt o wadze 45 kg każda, jeżeli cena netto wynosi 6,0 zł za kg, a stawka VAT wynosi 8%?
A. 19 440 zł
B. 11 664 zł
C. 18 000 zł
D. 10 800 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy stosuje się przycinanie dziobów oraz amputację grzebienia?
A. w chowie przemysłowym kur
B. w chowie masowym indyków
C. w hodowli zarodowej kur
D. w hodowli zarodowej gęsi
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Części podstawowe uzyskane z półtuszy, takie jak: łopatka, karkówka, rozbratel, antrykot, szponder, są typowe dla półtuszy
A. baraniej
B. wołowej
C. wieprzowej
D. końskiej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W odniesieniu do budynków mieszkalnych, gdzie powinny być zlokalizowane budynki inwentarskie?
A. od szczytu budynku mieszkalnego
B. od strony południowej
C. w kierunku przeciwnym do dominującego wiatru
D. od strony północnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W hodowli masowej prosiąt kiełki należy przycinać
A. w czasie trzech tygodni od momentu narodzin
B. tuż po ich urodzeniu
C. po trzech miesiącach od urodzenia
D. po upływie miesiąca od narodzin
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cielęta ras mięsnych należy po urodzeniu
A. pozostawić z matką przez czas karmienia siarą, a potem przenieść do kojca grupowego
B. umieścić w indywidualnym kojcu
C. przenieść do kojca grupowego
D. zostawić z matką do momentu odsądzenia w wieku 6-7 miesięcy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obcinanie ogonków u jagniąt powinno się przeprowadzić w jakim wieku?
A. do końca 2-go tygodnia
B. 3-4 tygodnie
C. po 2 miesiącach
D. zaraz po urodzeniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do kluczowych czynników środowiskowych wpływających na wyniki hodowli trzody chlewnej zalicza się
A. oświetlenie oraz temperaturę w pomieszczeniu
B. oświetlenie oraz obecność NH3 w pomieszczeniu
C. poziom CO2 oraz H2S w pomieszczeniu
D. wilgotność i temperaturę w pomieszczeniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W stajni dla krów mlecznych proporcja powierzchni przeszkleń okien do powierzchni podłogi powinna wynosić
A. 1:5
B. 1:25
C. 1:18
D. 1:40
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Doprowadzanie do rozmnażania zwierząt tej samej rasy to
A. kojarzenie
B. heterozja
C. hybrydyzacja
D. krzyżowanie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym jest pasza objętościowa?
A. śruta sojowa
B. siano z lucerny
C. susz ziemniaczany
D. ziarno kukurydzy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokumentem, który potwierdza pochodzenie jałówki hodowlanej przy jej sprzedaży jest
A. raport z doju próbnego RW-2.
B. Karta Jałówki – Krowy.
C. karta wsadowa rejestru bydła.
D. świadectwo rodowodowe.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile krów można maksymalnie hodować w ekologicznym gospodarstwie o powierzchni 18 ha, aby gęstość zwierząt nie była wyższa niż 2 DJP/ha?
A. 18 szt.
B. 38 szt.
C. 28 szt.
D. 36 szt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką czynność wykonuje się po porodzie u prosiąt jako pierwszą?
A. kastracja knurków
B. podanie preparatu żelazowego
C. skrócenie i dezynfekcja pępowiny
D. przycinanie kiełków
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pęcherze znajdujące się na koronie i piętkach racic oraz podwyższona temperatura ciała wynosząca 40,5 stopni C - jakie objawy są typowe dla tej sytuacji?
A. grypy
B. brucelozy
C. pomoru klasycznego
D. pryszczycy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, ile powinna wynosić powierzchnia kojca dla 12 tuczników o wadze 85-100 kg.
| Kategoria świń | Masa ciała kg | Powierzchnia (m² na zwierzę) |
|---|---|---|
| Prosięta | do 10 | 0,15 |
| Warchlaki | 10-20 | 0,20 |
| Warchlaki | 20-30 | 0,30 |
| Tuczniki | 30-50 | 0,40 |
| Tuczniki | 50-85 | 0,55 |
| Tuczniki | 85-100 | 0,65 |
| Tuczniki | pow. 100 | 1 |
A. 5,5 m2
B. 4,5 m2
C. 6,5 m2
D. 7,8 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszymi surowcami do kiszenia są pasze
A. o średniej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
B. o niskiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
C. o wysokiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
D. o wysokiej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe dla lochy karmiącej wynosi
| Grupa produkcyjna | Koncentracja energii EM (MJ) | Białko ogólne (g) | Białko strawne (g) |
|---|---|---|---|
| Loszki 30 – 110 kg | 29,0 | 365 | 290 |
| Lochy ciąża do 90 dni | 26,0 | 281 | 225 |
| Lochy ciąża powyżej 90 dni | 38,0 | 479 | 380 |
| Lochy laktacja 6 tydzień | 68,0 | 881 | 700 |
A. 68 MJ i 700 g b.s.
B. 38 MJ i 380 g b.s.
C. 29 MJ i 290 g b.s.
D. 26 MJ i 225 g b.s.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź mieszankę nasion odpowiednią do utworzenia pastwiska?
A. 55% trawy wysokie, 35% trawy niskie, 10% motylkowe
B. 60% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 5% trawy średnie, 10% motylkowe
C. 55% trawy niskie, 35% trawy wysokie, 10% motylkowe
D. 55% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 10% trawy średnie, 10% motylkowe
ROL.04 Pytanie 240
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie hodowanych jest 60 krów. Jedna krowa w ciągu roku wytwarza 10 t obornika. Na jaką powierzchnię działek rolnych można wykorzystać obornik, jeśli zaplanowana norma wynosi 30 t/ha?
A. 180 ha
B. 20 ha
C. 2 ha
D. 90 ha