Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 201
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką rasę ojcowską świni, charakteryzującą się czerwonym umaszczeniem, można wykorzystać do krzyżowania komercyjnego?

A. Pietrain
B. Duroc
C. Landrace
D. Hampshire
ROL.04 Pytanie 202
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zapobiec anemii fizjologicznej u prosiąt, konieczne jest podanie preparatu w 3 i 14 dniu ich życia?

A. preparat magnezowy
B. preparat żelazowy
C. wapń
D. lizynę
ROL.04 Pytanie 204
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tuczniki trzymane w kojcach bezściołowych muszą w dniu narodzin przejść proces

A. karbowania uszu
B. tatuowania
C. kurtyzowania ogonków
D. kastracji
ROL.04 Pytanie 205
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cechą charakterystyczną gatunku jest wszystkożerność i wysoka płodność

A. świń
B. owiec
C. bydła
D. kóz
ROL.04 Pytanie 206
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Celem użytkowania smuszkowego owiec jest zdobycie

A. mięsa z dwutygodniowych jagniąt
B. skór z dwudniowych oraz trzydniowych jagniąt
C. mięsa z dojrzałych owiec
D. skór z dojrzałych owiec
ROL.04 Pytanie 207
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Użycie w diecie trzody chlewnej pasz z dużą zawartością włókna prowadzi do

A. wzrostu strawności białka
B. spadku wartości przyrostów
C. redukcji uczucia sytości
D. wolniejszego przemieszczania się treści pokarmowej przez jelita
ROL.04 Pytanie 211
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nadmierne wykorzystanie ziarna kukurydzy w paszy dla tuczników prowadzi do

A. poprawy efektywności rzeźnej tuszy
B. pogorszenia jakości słoniny
C. wydłużenia czasu tuczu
D. ulepszenia właściwości technologicznych mięsa
ROL.04 Pytanie 214
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie rejestracji zwierząt w ARiMR wydawane są dokumenty tożsamości dla

A. bydła
B. owiec
C. kóz
D. świn
ROL.04 Pytanie 215
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak często trzeba przeprowadzać czyszczenie koni w stajni?

A. Co miesiąc.
B. Przed ich sprzedażą.
C. Wyłącznie podczas linienia koni.
D. Codziennie.
ROL.04 Pytanie 216
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych z tabeli określ normę pokarmową dla tryka rasy merynos o wadze 120 kg poza sezonem kopulacyjnym.

Masa ciała [kg]Sucha masa [kg]Jedn. ows. [j.o.]Energia strawna [MJ]Białko ogólne strawne [g]
Poza sezonem kopulacyjnym
601,4–1,71,005,9295
801,9–2,21,257,40120
1002,3–2,61,559,18140
1202,5–2,81,7010,05150

A. Sucha masa 2,2 kg - 2,4 kg; 1,6 j.o; 9,00 MJ; 140 g białka strawnego.
B. Sucha masa 2,5 kg - 2,8 kg; 1,7 j.o; 10,05 MJ; 150 g białka strawnego.
C. Sucha masa 1,9 kg - 2,1 kg; 1,5 j.o; 8,00 MJ; 120 g białka strawnego.
D. Sucha masa 2,9 kg - 3,0 kg; 1,8 j.o; 12,05 MJ; 160 g białka strawnego.
ROL.04 Pytanie 217
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kojec grupowy o wymiarach 3 m x 5 m, w którym znajduje się 10 cieląt o przeciętnej masie 130 kg,

Masa ciała zwierząt (kg)Minimalna powierzchnia kojca (m²/1 szt.)
Do 150 kg1,5 m²
150–220 kg1,7 m²
Powyżej 220 kg1,8 m²

A. przekracza normę powierzchniową o 2 m2.
B. spełnia normę powierzchniową.
C. jest za duży.
D. jest za mały.
ROL.04 Pytanie 218
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką paszę objętościową w postaci suchej wykorzystuje się w karmieniu bydła mlecznego?

A. zieleń.
B. rośliny okopowe paszowe.
C. kiszonka z traw.
D. siano.
ROL.04 Pytanie 219
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Znakowanie identyfikacyjne zwierząt za pomocą tatuażu jest dozwolone.

A. u bydła
B. u owiec
C. u koni
D. u świń
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do żywienia tuczników zaleca się stosowanie paszy w formie papki

A. autokarmidła wyposażone w poidło smoczkowe
B. rurowe porcjowniki z miską rozsypową
C. wielosekcyjne karmidła z pojemnikiem na paszę
D. autokarmidła z poidłem zraszającym
ROL.04 Pytanie 222
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy stosuje się przycinanie dziobów oraz amputację grzebienia?

A. w chowie przemysłowym kur
B. w chowie masowym indyków
C. w hodowli zarodowej kur
D. w hodowli zarodowej gęsi
ROL.04 Pytanie 223
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Części podstawowe uzyskane z półtuszy, takie jak: łopatka, karkówka, rozbratel, antrykot, szponder, są typowe dla półtuszy

A. baraniej
B. wołowej
C. wieprzowej
D. końskiej
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W odniesieniu do budynków mieszkalnych, gdzie powinny być zlokalizowane budynki inwentarskie?

A. od szczytu budynku mieszkalnego
B. od strony południowej
C. w kierunku przeciwnym do dominującego wiatru
D. od strony północnej
ROL.04 Pytanie 225
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W hodowli masowej prosiąt kiełki należy przycinać

A. w czasie trzech tygodni od momentu narodzin
B. tuż po ich urodzeniu
C. po trzech miesiącach od urodzenia
D. po upływie miesiąca od narodzin
ROL.04 Pytanie 226
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielęta ras mięsnych należy po urodzeniu

A. pozostawić z matką przez czas karmienia siarą, a potem przenieść do kojca grupowego
B. umieścić w indywidualnym kojcu
C. przenieść do kojca grupowego
D. zostawić z matką do momentu odsądzenia w wieku 6-7 miesięcy
ROL.04 Pytanie 227
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obcinanie ogonków u jagniąt powinno się przeprowadzić w jakim wieku?

A. do końca 2-go tygodnia
B. 3-4 tygodnie
C. po 2 miesiącach
D. zaraz po urodzeniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do kluczowych czynników środowiskowych wpływających na wyniki hodowli trzody chlewnej zalicza się

A. oświetlenie oraz temperaturę w pomieszczeniu
B. oświetlenie oraz obecność NH3 w pomieszczeniu
C. poziom CO2 oraz H2S w pomieszczeniu
D. wilgotność i temperaturę w pomieszczeniu
ROL.04 Pytanie 230
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Doprowadzanie do rozmnażania zwierząt tej samej rasy to

A. kojarzenie
B. heterozja
C. hybrydyzacja
D. krzyżowanie
ROL.04 Pytanie 234
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką czynność wykonuje się po porodzie u prosiąt jako pierwszą?

A. kastracja knurków
B. podanie preparatu żelazowego
C. skrócenie i dezynfekcja pępowiny
D. przycinanie kiełków
ROL.04 Pytanie 235
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pęcherze znajdujące się na koronie i piętkach racic oraz podwyższona temperatura ciała wynosząca 40,5 stopni C - jakie objawy są typowe dla tej sytuacji?

A. grypy
B. brucelozy
C. pomoru klasycznego
D. pryszczycy
ROL.04 Pytanie 236
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, ile powinna wynosić powierzchnia kojca dla 12 tuczników o wadze 85-100 kg.

Kategoria świńMasa ciała
kg
Powierzchnia
(m² na zwierzę)
Prosiętado 100,15
Warchlaki10-200,20
Warchlaki20-300,30
Tuczniki30-500,40
Tuczniki50-850,55
Tuczniki85-1000,65
Tucznikipow. 1001

A. 5,5 m2
B. 4,5 m2
C. 6,5 m2
D. 7,8 m2
ROL.04 Pytanie 237
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszymi surowcami do kiszenia są pasze

A. o średniej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
B. o niskiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
C. o wysokiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
D. o wysokiej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
ROL.04 Pytanie 238
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe dla lochy karmiącej wynosi

Grupa produkcyjnaKoncentracja energii EM (MJ)Białko ogólne (g)Białko strawne (g)
Loszki 30 – 110 kg29,0365290
Lochy ciąża do 90 dni26,0281225
Lochy ciąża powyżej 90 dni38,0479380
Lochy laktacja 6 tydzień68,0881700

A. 68 MJ i 700 g b.s.
B. 38 MJ i 380 g b.s.
C. 29 MJ i 290 g b.s.
D. 26 MJ i 225 g b.s.
ROL.04 Pytanie 239
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź mieszankę nasion odpowiednią do utworzenia pastwiska?

A. 55% trawy wysokie, 35% trawy niskie, 10% motylkowe
B. 60% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 5% trawy średnie, 10% motylkowe
C. 55% trawy niskie, 35% trawy wysokie, 10% motylkowe
D. 55% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 10% trawy średnie, 10% motylkowe