Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż grupę gazów, których stężenie w pomieszczeniach inwentarskich jest regulowane i powinno być utrzymywane na poziomie bezpiecznym dla zwierząt?

A. Amoniak, tlenek węgla, siarkowodór
B. Amoniak, dwutlenek węgla, metan
C. Amoniak, dwutlenek węgla, siarkowodór
D. Amoniak, metan, siarkowodór
ROL.04 Pytanie 123
Prowadzenie produkcji rolnicz…

U krów, które są hodowane na wilgotnych pastwiskach, mogą występować objawy takie jak wychudzenie, utrata apetytu, biegunka, zmniejszona produkcja mleka, nastroszona sierść, obrzęki w okolicy przedpiersia i szyi, a w przypadku poważnych inwazji także niedokrwistość oraz żółtaczka, co może sugerować

A. choroby motyliczej
B. zarazy rzęsistkowej
C. gruźlicy
D. pryszczycy
ROL.04 Pytanie 124
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wybierz mieszankę pełnoporcjową dla kurcząt brojlerów na I okres tuczu.

Nazwa mieszankiPrzeznaczenie mieszanki
Pre-DJDla kur niosek od 16-18 tygodnia do 2% nieśności
DKM-1Dla kurcząt hodowlanych od 0 do 6 tygodnia życia
DKA-StarterDla kurcząt rzeźnych od 0 do 10 dnia tuczu
DKA-GrowerDla kurcząt brojlerów od 11 dnia tuczu do 7 dni przed ubojem

A. Pre-DJ
B. DKM-1
C. DKA-Starter
D. DKA-Grower
ROL.04 Pytanie 125
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy mlecznej charakteryzuje się typem użytkowym

A. polskiej czerwono-białej
B. jersey
C. polskiej czerwonej
D. limusine
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik zajmujący się hodowlą świń zauważył u kilku osobników chorobę - pomór świń. W takiej sytuacji powinien

A. przeprowadzić szczepienia ochronne przeciwko tej chorobie
B. niezwłocznie poinformować najbliższy zakład weterynaryjny
C. od razu sprzedać chore zwierzęta na ubój
D. natychmiast wzbogacić paszę o mieszanki witaminowo-mineralne
ROL.04 Pytanie 128
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.

Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego
Grupa zwierzątśrednia dzienna dawka paszy (kg)Energia metaboliczna (MJ / kg)Białko strawne (g/MJ)
lochy prośne (1-90 dzień)2,411,99,4
lochy prośne (91-111dzień)3,211,610,6
lochy karmiące6,212,810

A. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
B. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
C. 38 MJ EM oraz 112 g białka
D. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
ROL.04 Pytanie 129
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tucznik przybrał na wadze 80 kg w trakcie 100 dni tuczu. W tym okresie spożył 250 kilogramów mieszanki pełnoporcjowej. Oblicz średnie zużycie paszy na każdy kilogram przyrostu masy ciała tucznika?

A. 2,50 kg
B. 3,50 kg
C. 3,13 kg
D. 1,25 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką przewagę ma producent rolny zajmujący się chowem trzody chlewnej?

A. rosnąca cena mięsa wieprzowego w punktach skupu
B. brak wykształcenia oraz niskie umiejętności marketingowe producenta
C. wzrost kosztów wynagrodzeń dla pracowników produkcyjnych
D. posiadanie nowoczesnego wyposażenia chlewni
ROL.04 Pytanie 134
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kto wydaje paszporty dla koni huculskich?

A. Polski Klub Wyścigów Konnych
B. Polski Związek Hodowców Koni
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Ministerstwo Rolnictwa
ROL.04 Pytanie 135
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Znakowanie kolczykami nowo narodzonych cieląt powinno zostać przeprowadzone najpóźniej

A. w ciągu 24 godzin po narodzinach
B. do końca drugiego tygodnia życia
C. do 180 dni od narodzin
D. do 7 dni po narodzinach cielęcia
ROL.04 Pytanie 136
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie parametry temperatury i wilgotności względnej są optymalne w chlewni dla karmiących loch?

A. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
B. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
C. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
D. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest główne zadanie dezynfekcji przeprowadzanej w pomieszczeniach dla zwierząt?

A. likwidacja szkodliwych insektów
B. eliminacja drobnoustrojów
C. pozbycie się zanieczyszczeń mineralnych
D. zwalczanie szkodliwych gryzoni
ROL.04 Pytanie 138
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile poideł komorowych o długości 2 m trzeba zainstalować w oborze boksowej na 120 krów o masie 600 kg, aby spełnić zamieszczone normy?

Masa zwierzęcia (kg) od:300400500600700
Liczba zwierząt na poidło miskowe88666
Liczba zwierząt na 1 metr poidła komorowego1312111010

A. 2
B. 10
C. 12
D. 6
ROL.04 Pytanie 139
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa bydła najlepiej nadaje się do wytwarzania opasów?

A. Holsztyńsko-fryzyjska.
B. Jersey.
C. Nizinna czarno-biała.
D. Limousine.
ROL.04 Pytanie 140
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rasa, która nie nadaje się do tuczu mięsnego świń, to

A. puławska
B. wielka biała polska
C. polska biała zwisłoucha
D. złotnicka pstra
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Hodowca tuczników, z siedzibą stada na terenie obszaru zapowietrzonego, po dokonaniu uboju gospodarskiego obowiązany jest zgłosić zdarzenie do

W przypadku zagrożenia wystąpienia lub gdy dojdzie do wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt, podlegającej obowiązkowi zwalczania i zostanie określony obszar zapowietrzony, zagrożony lub inny obszar podlegający ograniczeniom, posiadacz świń zobowiązany jest zgłosić Kierownikowi Biura Powiatowego ARiMR zmianę stanu stada świń w terminie 24 godzin od dnia następujących zdarzeń:

  • zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada,
  • uboju zwierzęcia gospodarskiego,

A. Powiatowego Lekarza Weterynarii nie później niż w dniu uboju.
B. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR w terminie 24 godzin.
C. Powiatowego Lekarza Weterynarii w terminie 14 dni.
D. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR do 7-u dni od zaistnienia zdarzenia.
ROL.04 Pytanie 142
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Otręby pszenne są stosowane w karmieniu zwierząt głównie z uwagi na swoje właściwości

A. mlekopędne
B. bakteriobójcze
C. zatwardzające
D. tuczące
ROL.04 Pytanie 143
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie płody rolne są jednocześnie surowcem dla branży spożywczej oraz produktem żywnościowym?

A. korzeń buraka cukrowego
B. nasiona rzepaku
C. mleko krowie
D. ziarno jęczmienne
ROL.04 Pytanie 144
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie zamieszczonej instrukcji oblicz, ile gramów wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.

Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego.
  1. Do wody dodać świeżego wapna hydratyzowanego (nigdy odwrotnie) w proporcji:
    na 1kilogram wapna przypada 5 litrów wody.
  2. Otrzymany roztwór - farba wapienna - wymieszać i przecedzić przez sito w celu wyłapania niezlasowanego wapna lub innych zanieczyszczeń mechanicznych.

A. 200 g
B. 400 g
C. 600 g
D. 800 g
ROL.04 Pytanie 145
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Świnie, które mają szybki przyrost masy ciała oraz późną dojrzałość płciową, klasyfikowane są do typu użytkowego

A. smalcowego
B. mięsnego
C. tłuszczowo-mięsnego
D. słoninowego
ROL.04 Pytanie 146
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wzbogacenie ziarna jęczmienia, wykorzystywanego w diecie dorosłych zwierząt gospodarskich, w białko ogólne można uzyskać podczas

A. słodowania
B. granulowania
C. śrutowania
D. mocznikowania
ROL.04 Pytanie 147
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Za kontrolowanie ruchów zwierzęcia odpowiadają ośrodki nerwowe, które są zlokalizowane

A. w śródmózgowiu
B. w móżdżku
C. w międzymózgowiu
D. w rdzeniu przedłużonym
ROL.04 Pytanie 148
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się proces łączenia plemnika z komórką jajową, który zachodzi w jajowodzie samicy?

A. inseminacja
B. kopulacja
C. zapłodnienie
D. owulacja
ROL.04 Pytanie 149
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięsny kierunek użytkowania reprezentują rasy zwierząt gospodarskich wymienione w grupie

Grupa IGrupa IIGrupa IIIGrupa IV
pietrainwielka biała polskapolska biała zwisłouchaduroc
holsztyńsko-fryzyjskajerseycharolaisepolska czerwona
owca fryzyjskawrzosówkaczarnogłówkameryños
leghornsussexindyk biały szerokopierśnykaczka piżmowa

A. II
B. III
C. IV
D. I
ROL.04 Pytanie 150
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie działania należy podjąć w sytuacji, gdy w gospodarstwie wystąpi pomór świń?

A. Zwierzęta są leczone na koszt właściciela gospodarstwa
B. Zwierzęta są leczone na koszt budżetu państwa
C. Należy przeprowadzić ubój zwierząt z urzędowej decyzji
D. Należy wykonać ubój gospodarczy zwierząt
ROL.04 Pytanie 152
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przedstawione objawy zaobserwowane u lochy następnego dnia po porodzie, wskazują na występowanie

  • Podwyższona temperatura ciała (powyżej 39,8°C)
  • Przyspieszony oddech i tętno
  • Powiększone gruczoły sutkowe (pokrywająca je skóra jest napięta, zaczerwieniona i bolesna)
  • Brak apetytu, osowiałość, brak zainteresowania prosiętami
  • Locha nie dopuszcza prosiąt do ssania

A. zespołu rozrodczo - oddechowego PRRS.
B. różycy świń.
C. bezmleczności poporodowej MMA.
D. kolibakteriozy.
ROL.04 Pytanie 153
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W systemie klatkowym hodowli kur niosek, nierównomierne rozdrobnienie mieszanki paszowej, w której zbyt duża ilość stanowi drobna frakcja, może wywołać

A. zwiększenie poziomu spożycia wody
B. poprawę rozwoju żołądka mięśniowego
C. zmniejszenie spożycia paszy
D. redukcję ilości pyłów w kurniku
ROL.04 Pytanie 154
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W produkcji mięsa wykorzystuje się kury rasy

A. leghorn
B. sussex
C. dominant white cornish
D. zielononóżka kuropatwiana
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie przewozu koni przeznaczonych do sprzedaży poza granice gminy, przewoźnik nie jest zobowiązany do posiadania

A. świadectwa zatwierdzenia środka transportu.
B. dokumentów potwierdzających kwalifikacje kierowcy do transportowania zwierząt.
C. dowodu urodzenia źrebiąt.
D. paszportu zwierząt.
ROL.04 Pytanie 156
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zaleca się regularne czyszczenie kopyt konia?

A. po jeździe
B. przed każdą jazdą
C. raz na tydzień
D. przed jazdą i po jeździe
ROL.04 Pytanie 157
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Opisane zachowanie oraz wygląd krowy wskazują na wystąpienie

Widoczne objawy niepokoju, zwierzę poci się i ogląda na boki. Występuje wzdęcie powłok brzusznych szczególnie lewego dołu głodowego, utrudnione odbijanie gazów i zanik przeżuwania.

A. wzdęcia żwacza.
B. choroby motyliczej.
C. niestrawności zasadowej.
D. tężyczki pastwiskowej.
ROL.04 Pytanie 158
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Technologiczny odpad, który może być wartościową paszą dla zwierząt i wykorzystywany w żywieniu ludzi, to

A. płatki zbożowe
B. mąka tortowa
C. kaszka makaronowa
D. otręby zbożowe
ROL.04 Pytanie 159
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielęta do drugiego tygodnia życia powinny być hodowane

A. w grupowych kojcach bez ściółki
B. na stanowiskach z głęboką ściółką
C. na stanowiskach bez ściółki
D. w indywidualnych kojcach na ściółce
ROL.04 Pytanie 160
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile kilogramów kiszonki z kukurydzy, zawierającej 30% suchej masy, można maksymalnie dać krowie o wadze 600 kg, jeśli jej dzienne zapotrzebowanie na suchą masę wynosi 3,5% masy ciała?

A. 30 kg
B. 70 kg
C. 21 kg
D. 45 kg