Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito grube, jelito cienkie
B. Jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
C. Jama gębowa, gardło, żołądek, przełyk, jelito grube, jelito cienkie
D. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką chorobę u bydła zwalcza się z urzędowego nakazu?
A. pryszczyca
B. ketoza
C. promienica
D. zapalenie wymienia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź jaką chorobę mogą z łatwością złapać owce, które pasą się na wilgotnych łąkach?
A. Ospa owcza
B. Motylica wątrobowa
C. Świerzb
D. Pryszczyca
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Optymalna temperatura w porodówce dla krów powinna wynosić
A. 8 - 16 stopni C
B. 16 - 20 stopni C
C. 15 - 18 stopni C
D. 10 - 18 stopni C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W hodowli owiec w duchu ekologicznym możliwe jest zastosowanie
A. pasz wspomagających wzrost oraz wydajność
B. syntetycznych substytutów naturalnych pasz
C. pasz pochodzących z roślin zmodyfikowanych genetycznie
D. zielonek i siana pozyskiwanych z naturalnych łąk oraz pastwisk
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jeśli locha została zapłodniona 20 marca, to kiedy można się spodziewać porodu?
A. 12 sierpnia
B. 11 września
C. 12 lipca
D. 22 lipca
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie Założeń produkcyjnych tuczu mlecznego koźląt oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy 30 koźląt w tuczu mlecznym.
| Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt | |
|---|---|
| Ilość koźląt tuczonych w grupie | 30 szt. |
| Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu | 15 kg |
| Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu | 8 litrów |
| Czas trwania tuczu | 60 dni |
A. 1 800 litrów.
B. 14 400 litrów.
C. 3 600 litrów.
D. 7 200 litrów.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie rolniczym, gdzie ilość wyprodukowanego obornika przekracza 170 kg N/ha użytków rolnych, rolnik powinien
A. zwiększyć ilość nawożenia roślin obornikiem
B. zmniejszyć liczbę zwierząt
C. wdrożyć dodatkowy program nawożenia
D. zmienić system hodowli zwierząt na bezściołowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięsień, który rozdziela klatkę piersiową od brzucha, to
A. łopatka
B. opłucna
C. przepona
D. brzusiec
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podstawowe pasze objętościowe soczyste w żywieniu bydła to
A. kiszonka z kukurydzy oraz śruta rzepakowa
B. liście buraków cukrowych oraz otręby pszenne
C. suszenie i kiszonka z koniczyny
D. zielonka i kiszonka z lucerny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku ryzyka wystąpienia choroby zakaźnej wśród zwierząt, właściciel zwierząt oraz osoby mające z nimi kontakt mają obowiązek
A. niezwłocznie poinformować o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższą lecznicę dla zwierząt
B. natychmiast zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby
C. odizolować podejrzane zwierzęta od reszty stada, trzymając je w oddzielnym pomieszczeniu
D. powiadomić sąsiadów o możliwości wystąpienia choroby zakaźnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wysoka ilość błonnika w diecie zwierząt produkcyjnych, w największym stopniu ogranicza przyswajalność paszy w żywieniu
A. bydła
B. koni
C. świń
D. owiec
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zredukować skutki stresu u odsadzonych prosiąt, należy
A. usunąć lochę z kojca i pozostawić w nim prosięta przez 10 do 14 dni
B. najpierw odsadzić najsilniejsze prosięta, a po kilku dniach pozostałe
C. najpierw odłączyć najcięższe prosięta, później średnie, a na końcu najlżejsze
D. od razu zabrać cały miot od lochy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Lizawki solne są podawane bydłu w celu
A. uzupełnienia związków mineralnych
B. poprawy strawności włókna
C. zmniejszenia spożycia wody
D. ulepszenia krążenia krwi
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz powierzchnię kurnika dla 1 500 niosek trzymanych na ściółce, przy założeniu, że norma obsady wynosi 6 ptaków/m2?
A. 600 m2
B. 1 500 m2
C. 9 000 m2
D. 250 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych z tabeli oblicz minimalną powierzchnię kojców, którą należy przygotować do odchowu 200 tuczników o masie od 85 kg do 110 kg.
| Minimalna powierzchnia kojca w m² na sztukę dla świń utrzymywanych grupowo | |
|---|---|
| Grupa zwierząt | Minimalna powierzchnia kojca w m² na 1 sztukę |
| Prosięta do 10 kg | 0,15 |
| Warchlaki powyżej 10 do 20 kg | 0,2 |
| Warchlaki powyżej 20 do 30 kg | 0,3 |
| Tuczniki powyżej 30-50 kg | 0,4 |
| Tuczniki powyżej 50-85 kg | 0,55 |
| Tuczniki powyżej 85-110 kg | 0,65 |
| Tuczniki powyżej 110 kg | 1,0 |
A. 120m2
B. 140 m2
C. 130 m2
D. 100m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką funkcję pełni osocze krwi?
A. produkcję czerwonych oraz białych krwinek
B. dostarczanie tlenu do komórek
C. transport substancji odżywczych do komórek
D. eliminowanie szkodliwych bakterii
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Sianokiszonka z traw, która została owinięta w baloty pierwszego czerwca, może być używana do karmienia zwierząt
A. tuż po owinięciu folią
B. około 6 tygodni od jej przygotowania
C. jedynie w sezonie zimowym
D. po dwóch tygodniach od jej wytworzenia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik planujący sprzedaż produktów zwierzęcych z własnego gospodarstwa dla konsumentów poza granicami powiatu powinien o tym zawiadomić
A. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
B. odpowiedniego Powiatowego Lekarza Weterynarii, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
C. odpowiedniego Powiatowego Inspektora Pracy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
D. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przedstawiona na rysunku rasa owiec najbardziej nadaje się do produkcji

A. wełny.
B. mleka.
C. mięsa.
D. futer.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W fermach charakteryzujących się dużym udziałem trwałych użytków zielonych, główną paszą wykorzystywaną w opasie bydła jest
A. kiszonka z prasowanych wysłodków buraczanych
B. kiszonka z kukurydzy
C. kiszonka GPS
D. sianokiszonka z traw
Prowadzenie produkcji rolnicz…
TMR, czyli system żywienia krów, opiera się na podawaniu
A. mieszanki paszy podstawowej oraz treściwej
B. wyłącznie mieszanki treściwej w nieograniczonej ilości
C. paszy treściwej raz dziennie
D. tylko paszy objętościowej w nieograniczonej ilości
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W oparciu o dane zawarte w tabeli określ maksymalną temperaturę transportu mleka surowego przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej.
| Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej | |
|---|---|
| Rodzaj produktu | Temperatura (°C) |
| Produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa | 2 |
| Narządy wewnętrzne grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej | 3 |
| Tuszki drobiowe, zajęczaki i drobna zwierzyna łowna | 4 |
| Mleko surowe i śmietana | 6 |
| Tusze grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej | 7 |
A. 4°C
B. 7°C
C. 6°C
D. 3°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz roczne zapotrzebowanie na siano dla grupy 20 krów, zakładając 10% zapasu, gdy średnia dzienna konsumpcja to 4 kg/szt.
A. 32,12 t
B. 29,20 t
C. 36,50 t
D. 17,30 t
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę i maksymalną wilgotność powietrza, którą należy zapewnić w oborze krów mlecznych.
| Grupa zwierząt | Optymalne warunki zoohigieniczne | |
|---|---|---|
| Temperatura (°C) | Wilgotność (%) | |
| Krowy mleczne | 10 – 16 | 60 – 85 |
| Cielęta do 3 miesięcy | 12 – 20 | 60 – 85 |
| Jałówki powyżej 6 miesięcy | 8 – 16 | 60 – 85 |
| Opasy | 10 – 18 | 60 – 85 |
A. Temperatura 8 °C i wilgotność 85 %.
B. Temperatura 16 °C i wilgotność 60 %.
C. Temperatura 10 °C i wilgotność 60 %.
D. Temperatura 10 °C i wilgotność 85 %.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kastrację koziołków przy użyciu metody bezkrwawnej, polegającej na miażdżeniu nasieniowodów za pomocą kleszczy "Burdizzo", zaleca się wykonywać w wieku
A. 1 roku
B. 0,5-3 miesięcy
C. 6-9 miesięcy
D. 1 tygodnia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest wskazanie terminu pierwszej kontroli efektywności inseminacji (na podstawie symptomów rui u lochy), której zabieg przeprowadzono 2 sierpnia?
A. Około 23 sierpnia
B. Około 10 lipca
C. Około 12 września
D. Około 27 grudnia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wielkość sieczki z słomy, potrzebnej do przygotowania paszy dla koni, powinna wynosić
A. 3 cm
B. 10 cm
C. 5 cm
D. 8 cm
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, mięso, które poddaje się obowiązkowym badaniom na obecność włośni, to
A. świń
B. kóz
C. owiec
D. bydła
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięśniochwat to schorzenie, które występuje
A. u koni
B. u owiec i bydła
C. u koni i owiec
D. u bydła
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zdjęcie przedstawia rasę

A. duroc.
B. wielką białą polską.
C. pietrain.
D. polską białą zwisłouchą.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką pojemność powinien mieć zbiornik na gnojówkę w gospodarstwie, które posiada 25 DJP, jeśli dla jednej DJP wymagane jest 3 m3?
A. 100 m3
B. 50 m3
C. 25 m3
D. 75 m3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie symptomy mogą świadczyć o zakażeniu krów przez gza bydlęcego?
A. Intensywny świąd, niepokój, ocieranie się o różne obiekty, zadrapania, wyłysienia, złuszczanie naskórka na głowie, szyi, grzbiecie oraz ogonie
B. Na skórze głowy, szyi, łopatkach oraz w okolicy nasady ogona widoczne są okrągłe i owalne bezwłose plamy, pokryte szarobiałymi strupami
C. Na grzbiecie guzy o wielkości orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na szczycie guza znajduje się otwór z ropną wydzieliną
D. Gorączka, zmniejszona mleczność, obecność pęcherzy i ran w jamie gębowej, na wymieniu oraz w rejonie racic
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie objawy mogą sugerować wystąpienie choroby obrzękowej u prosiąt?
A. Czerwone wykwity na skórze o romboidalnym kształcie, znikające przy ucisku
B. Utrata apetytu, wymioty, niezborność ruchów, niedowład zadu
C. Zaparcia lub biegunki, wybroczyny na skórze, wyciek ropny z nosa
D. Biegunka, duszność, charczenie, obrzęk powiek, chwiejny chód
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najkorzystniejszym sposobem sprzedaży dla rolnika, który każdego dnia produkuje 900 kg żywca wołowego, jest sprzedaż
A. z ubojni
B. hurtowa
C. wysyłkowa
D. na bazarze
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zredukować kanibalizm i pterofagię w hodowli ptaków, sugeruje się pomalowanie okien oraz wykorzystanie żarówek w kolorze
A. białym
B. niebieskim
C. zielonym
D. czerwonym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do pokarmów treściwych należą
A. plewy
B. słoma
C. ziarno
D. siano
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa jest najbardziej odpowiednia do hodowli brojlerów kurzych?
A. Sussex
B. Dominant White Cornish
C. Leghorn
D. Zielononóżka kuropatwiana
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ilość błonnika w diecie krowy mlecznej wpływa na
A. przyswajalność wapnia w organizmie
B. tempo oddawania mleka
C. czas trwania rui
D. procent tłuszczu w mleku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz minimalną powierzchnię wybiegu dla stada 20 szt. kóz i dwóch kozłów zapewniającą dobrostan zwierząt.
| Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich Minimalne warunki utrzymywania kóz § 18.ust.4 Powierzchnia wybiegu, w przeliczeniu na jedną kozę, powinna wynosić - co najmniej 4 m2, a w przypadku kozłów - co najmniej 6 m2. |
A. 80 m2
B. 92 m2
C. 12 m2
D. 68 m2