Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. zabiegi po udoju dotyczące wymienia
B. metody leczenia oraz korekty wad kończyn
C. rehabilitacyjne procedury dla koni po kontuzjach kończyn
D. czynności pielęgnacyjne przed aukcją lub wystawą
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na zmniejszenie poziomu białka w mleku ma wpływ
A. obniżenie w dawce ilości pasz treściwych
B. zwiększenie w dawce ilości pasz treściwych
C. zmniejszenie udziału w dawce pasz objętościowych
D. zastąpienie dawki siana sianokiszonką
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką rasę owiec należy wykorzystać do produkcji wełny mieszanej?
A. polska owca długowełnista
B. merynos polski
C. polska owca nizinna
D. wrzosówka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wzdęcia u bydła pojawiają się w wyniku podawania
A. pasz pełnoporcjowych w systemie TMR.
B. zbyt dużej ilości kiszonki z liści buraków.
C. młodej i wilgotnej zielonki z lucerny.
D. zbyt dużej ilości sianokiszonki z traw.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz zapotrzebowanie na paszę dla brojlera mającego 2,1 kg masy ciała, jeśli na 1 kg jego przyrostu potrzeba 2 kg paszy.
A. 4,2 kg
B. 2,0 kg
C. 2,2 kg
D. 4,4 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy należy przeprowadzić odrobaczanie ciężarnej lochy?
A. najpóźniej 5 dni przed przeniesieniem do sektora porodowego
B. w dniu porodu
C. tuż po kryciu/ inseminacji
D. w dniu przeniesienia do sektora porodowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Owce rasy merynos polski są hodowane w celu produkcji mięsa
A. i w celu uzyskiwania wełny jednolitej białej.
B. i do pozyskiwania kożuchów.
C. i w użytkowaniu smuszkowym.
D. i do pozyskiwania wełny kolorowej.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są końcowe produkty rozkładu białek w jelicie cienkim u zwierząt monogastrycznych?
A. polipeptydy
B. cukry proste
C. aminokwasy
D. kwasy tłuszczowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych w tabeli, określ zapotrzebowanie loch prośnych na wapń i fosfor w 105 dniu prośności.
| Okres ciążności [dni] | Termin odsadzania prosiąt w wieku [dni] | Energii metabolicznej [MJ] | Jedn. ows. | Białka ogólnego strawnego [g] | Ca [g] | P [g] | NaCl [g] |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1—100 | 28 42 56 | 25 + (43) | 2,3 + (0,4) | 285 | 23 | 18 | 7 |
| 27 + (4,3) | 2,5 + (0,4) | 320 | 25 | 20 | 8 | ||
| 30 + (4,3) | 2,8 + (0,4) | 345 | 27 | 21 | 9 | ||
| 101—111 111 - 114 | 43 — | 4,0 — | 500 | 36 | 28 | 12 | |
| 21 — | 2,0 — | 250 | 18 | 14 | 6 |
A. 18 g i 14 g
B. 25 g i 20 g
C. 36 g i 28 g
D. 27 g i 21 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak jest skonstruowany kolektor w urządzeniu do udoju?
A. rozkładany w celu ustawienia częstotliwości pulsacji dojarki
B. rozkładany w celu ułatwienia czyszczenia
C. nierozkładany w celu uzyskania ciśnienia zmiennego
D. nierozkładany w celu zapobiegania zakażeniom bakteryjnym mleka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Optymalna temperatura oraz wilgotność dla przechowywania jaj wylęgowych powinna wynosić
A. 17 - 20 stopni C i 70%
B. 21 - 25 stopni C i 75%
C. 4 - 8 stopni C i 65%
D. 10 - 15 stopni C i 70%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokumentacja zwierzęcia, które zostało ubite w rzeźni, powinna być
A. trzymana w biurze rzeźni
B. złożona w odpowiednim Urzędzie Gminy
C. przechowywana w domu do wglądu
D. dostarczona do odpowiedniego Biura Powiatowego ARiMR
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie najlepiej nadaje się do rozdrabniania owsa dla koni?
A. rozdrabniacz uniwersalny
B. gniotownik ziarna
C. śrutownik bijakowy
D. śrutownik tarczowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięso wieprzowe uzyskane z własnego (gospodarskiego) uboju można spożywać po
A. upływie 24 godzin od momentu uboju
B. schłodzeniu do temperatury 4°C
C. zgłoszeniu uboju do ARiMR
D. przebadaniu mięsa w kierunku włośnicy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Z danych zamieszczonych w poniższej tabeli wynika, że buhajek o wadze 500 kg, przyrastający 1000 g dziennie zużywa:
| Zapotrzebowanie dzienne na składniki pokarmowe w zależności od masy ciała | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Masa ciała [kg] | Sucha masa [kg] | Dzienne przyrosty masy ciała | Białko ogólne [g] | |||
| 800 g | 1000 g | 1200 g | ||||
| Energia metaboliczna [MJ] | ||||||
| 450 | 8 – 10 | 42,6 | 45,5 | 50,3 | 700 | |
| 500 | 9 – 10 | 45,5 | 49,1 | 55,0 | 780 | |
| 550 | 9 – 10 | 49,1 | 53,2 | 59,2 | 780 | |
| 600 | 9 – 11 | 52,1 | 57,4 | 63,3 | 780 | |
A. 45,5 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
B. 49,1 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
C. 42,6 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
D. 55,0 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym różni się jajo kurze przeznaczone do konsumpcji od jaja wylęgowego?
A. zawartością odżywczą
B. kolorem skorupy
C. wagą
D. stanem tarczki zarodkowej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie produkty uboczne pochodzące z przemysłu cukrowniczego są wykorzystywane jako źródła energii w dietach bydła?
A. wysłodki i melasa
B. śruty poekstrakcyjne i drożdże
C. makuchy i młóto
D. kiełki słodowe i otręby
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Początkowa masa bukata w określonej grupie wiekowej oraz produkcyjnej wynosi 85 kg. Masa końcowa osiąga 450 kg. Średni okres opasu tego typu trwa 12 miesięcy. Wyznacz dobowe przyrosty masy ciała?
A. 800 g
B. 750 g
C. 600 g
D. 1 000 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W pomieszczeniach dla zwierząt w największej ilości występuje
A. SO2
B. H2S
C. CO2
D. NH3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Poidła kropelkowe wykorzystywane są w obiektach inwentarskich do nawadniania
A. kur
B. jagniąt
C. cieląt
D. prosiąt
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są optymalne wartości temperatury i wilgotności w kojcach dla prosiąt w ich pierwszych dniach życia?
A. 32°C i 75%
B. 24°C i 75%
C. 24°C i 50%
D. 32°C i 60%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką nazwę nosi rasa bydła, która jest wykorzystywana do produkcji mięsa?
A. czerwono-biała
B. czarno-biała
C. charolaise
D. jersey
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak długo po przygotowaniu kiszonki można ją najwcześniej podać do skarmiania?
A. Po 3 miesiącach
B. Po 6 tygodniach
C. Po 5 miesiącach
D. Po 2 tygodniach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przed każdym zasiedleniem kojca dla cieląt przeprowadza się dezynfekcję pomieszczenia, aby
A. zniszczyć mikroorganizmy chorobotwórcze.
B. wyeliminować gryzonie.
C. zlikwidować szkodliwe owady.
D. zmniejszyć poziom szkodliwych gazów.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Widoczne zwiększenie objętości brzucha, wypełnienie dołów głodowych (szczególnie po lewej stronie), apatia, brak łaknienia, zwierzę porusza się z oporem, stoi z rozstawionymi nogami. W poważniejszych sytuacjach napięte powłoki brzucha, twarde doły głodowe pod uciskiem, stękanie, ryczenie, wyciągnięta szyja i wysunięty język, zasinienie błon śluzowych, duszność, bezwładne oddawanie kału. czy te objawy mogą świadczyć o wystąpieniu u krowy
A. zatrucia
B. wzdęcia
C. brucelozy
D. tężyczki pastwiskowej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cielętom optymalnie serwować mleko oraz preparaty zastępujące mleko
A. świeże, w czystych naczyniach umieszczonych na czas pojenia na posadzce
B. schłodzone, w wiadrosmokach umieszczonych na wysokości mniej więcej 100 cm nad podłożem
C. świeże, o temperaturze około 35 °C, w czystych wiadrosmokach, ustawionych na wysokości 50 - 60 cm nad podłożem
D. w wiadrosmokach, na bieżąco uzupełnianych świeżym pójłem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dodanie tłuszczu do pasz treściwych dla drobiu ma wpływ na
A. zmniejszenie wartości energetycznej paszy
B. wzrost wartości zapachowej paszy
C. zwiększenie smakowitości paszy
D. zwiększenie wartości energetycznej paszy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez
A. włośnię spiralnego
B. tasiemca
C. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
D. wirusy przenoszone przez gryzonie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło jakiej rasy wykazuje najwyższe wydajności mleczne?
A. Polskiej czerwonej
B. Piemontese
C. Holsztyńsko - fryzyjskiej
D. Simentalskiej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Surowe mleko krowie, które ma być używane do produkcji mleka do picia, mleka fermentowanego, twarogu, galaretek mlecznych oraz śmietany, nie może mieć w 1 ml więcej komórek somatycznych niż
A. 400 000
B. 100 000
C. 200 000
D. 300 000
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rodzina zwierząt, w której występują wyłącznie gatunki świń, to:
A. Jersey, Duroc, holsztyńsko-fryzyjska
B. Hereford, Jersey, holsztyńsko-fryzyjska
C. Jersey, Duroc, Hampshir
D. Pietrain, Duroc, Hampshir
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż gatunki zwierząt hodowlanych, dla których, zgodnie z normami zootechnicznymi, należy zapewnić optymalne temperatury w pomieszczeniach inwentarskich?
A. Jagnięta
B. Cielęta
C. Prosięta
D. Äąąrebięta
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zapobiec wzajemnym zranieniom zwierząt oraz zredukować ryzyko dla personelu, w systemie utrzymywania bydła w wolnostanowiskowym trybie wykonuje się zabieg
A. kolczykowania
B. korekcji racic
C. dekoronizacji
D. tatuowania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką temperaturę powinno mieć mleko przeznaczone do sprzedaży w momencie odbioru z gospodarstwa?
A. do 12 h od udoju - do 15 °C
B. do 6 h od udoju - do 20 °C
C. co dwa dni - do 6 °C
D. raz na dobę - do 10 °C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obowiązkowe oznaczenia na powierzchni jaj konsumpcyjnych obejmują: kod metody chowu, kod kraju pochodzenia oraz numer identyfikacyjny weterynaryjny. Cyfra "0" wskazuje na chów
A. klatkowy
B. ekologiczny
C. ściółkowy
D. z wolnym wybiegiem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak długo powinny być przechowywane jaja kurze w inkubatorze i wykluwalniku?
A. 13 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
B. 17 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
C. 21 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
D. 9 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Liczba drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie powinna być wyższa niż
A. 100 tys.
B. 200 tys.
C. 300 tys.
D. 400 tys.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do podawania pasz TMR (mieszanka pasz objętościowych i treściwych wzbogacona składnikami witaminowo-mineralnymi)?
A. automat paszowy
B. wóz paszowy
C. przenośnik transportowy
D. przyczepa samowyładowcza
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Tucznik przybrał na wadze 80 kg w trakcie 100 dni tuczu. W tym okresie pobrał 250 kilogramów mieszanki paszowej. Jakie jest średnie zużycie paszy na 1 kilogram masy ciała tucznika?
A. 2,50 kg
B. 3,50 kg
C. 1,25 kg
D. 3,13 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Krew jest rodzajem tkanki
A. łącznej
B. nerwowej
C. nabłonkowej
D. mięśniowej