Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 43
Wykonywanie badań analityczny…

Który zestaw kationów zawiera kationy reagujące z roztworem (NH4)2C03 w obecności wodnego roztworu amoniaku i w wyniku tych reakcji wytrącają się białe osady?

A.B2+, Sr2+, Ca2+
B.Mg2+, Na+, K+
C.Fe3+, Al3+, Cr3+
D.Ag+, H22+, Pb2+

A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
CHM.04 Pytanie 45
Wykonywanie badań analityczny…

Na podstawie zamieszczonych w tabeli informacji wskaż związek chemiczny, którego należy użyć w celu oddzielenia kationu Pb2+ z mieszaniny kationów grupy pierwszej.

Pb2+Hg22+Ag+
+ rozc. HCl
PbCl2Hg2Cl2AgCl↓
Dodać kilka kropli H2O, ogrzać na łaźni, odsączyć na gorąco
Pb2+Hg2Cl2AgCl↓
+ K2CrO4+ NH3 aq+stęż. NH3 aq

A. H2O, ogrzać na łaźni
B. HgCl2
C. K+CrO4
D. Rozc. roztwór HCl
CHM.04 Pytanie 46
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczony opis definiuje wskaźniki stosowane w miareczkowaniu

Substancje te zmieniają zabarwienie w zależności od zmiany stężenia jonów wodorowych w roztworze. Są to słabe kwasy lub zasady organiczne, których barwa niezdysocjowanej cząsteczki w roztworze wodnym różni się od barwy jonów.

A. strąceniowym.
B. kompleksometrycznym.
C. redoksometrycznym.
D. alkacymetrycznym.
CHM.04 Pytanie 47
Wykonywanie badań analityczny…

Aby określić typ stopu, na jego powierzchnię naniesiono kroplę stężonego kwasu azotowego(V), a następnie po upływie około jednej minuty dodano dwie krople stężonego amoniaku. Na powierzchni stopu zauważono niebieskie zabarwienie. Wynik eksperymentu sugeruje, że badany materiał to stop

A. glinu
B. ołowiu
C. miedzi
D. żelaza
CHM.04 Pytanie 48
Wykonywanie badań analityczny…

W jakich instrumentalnych metodach optycznych wykorzystuje się zjawiska absorpcji oraz rozpraszania promieniowania elektromagnetycznego?

A. W refraktometrii
B. W turbidymetrii
C. W polarymetrii
D. W absorpcjometrii
Wykonywanie badań analityczny…

Zestaw przedstawiony na rysunku służy do oznaczania zawartości
Opis schematu:
1 - kolba okrągłodenna
2 - odbieralnik
3 - chłodnica zwrotna

Ilustracja do pytania 11
A. wody metodą destylacji azeotropowej.
B. soli amonowych metodą formalinową.
C. amoniaku metodą mineralizacji mokrej.
D. węglanu sodu metodą Wardera.
Wykonywanie badań analityczny…

W celu oznaczenia zawartości naproksenu w badanej próbce wykonano analizę według procedury. Jaką wartość współmierności kolby i pipety należy podstawić do wzoru, obliczając wynik oznaczenia wykonanego według opisanej procedury?

Próbkę roztworu naproksenu przenieść ilościowo do kolby miarowej o pojemności 100 cm3 i uzupełnić roztworem woda + metanol (1:3, v/v) do kreski. Odpipetować 25 cm3 tak przygotowanego roztworu do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 i po dodaniu 5 kropli fenoloftaleiny miareczkować mianowanym roztworem NaOH do uzyskania lekko różowego zabarwienia.
Obliczyć zawartość naproksenu w próbce według wzoru:
X = C · V · M · W
C - stężenie molowe roztworu NaOH, mol/dm3
V - objętość roztworu NaOH zużyta do miareczkowania, dm3
M - masa molowa naproksenu, g/mol
W – współmierność kolby i pipety

A. 4
B. 1
C. 10
D. 2,5
CHM.04 Pytanie 54
Wykonywanie badań analityczny…

Opisana metoda miareczkowania zaliczana jest do

Ilościowe oznaczenie cukrów polega na redukcji soli miedzi(II) roztworem cukru, a następnie dodaniu do próbki roztworu KI i odmiareczkowaniu wydzielonego jodu mianowanym roztworem tiosiarczanu sodu

A. acydymetrii.
B. bromianometrii.
C. precypitometrii.
D. redoksymetrii.
Wykonywanie badań analityczny…

W tabeli przedstawiono gęstość wodnych roztworów gliceryny w temperaturze 20°C w zależności od jej stężenia wyrażonego w % wagowych.
Z informacji zawartych w tabeli wynika, że stężenie gliceryny o gęstości 1,10 g/cm³ wynosi

% wagowy gliceryny102030405060708090100
[g/cm3] gęstość1,0221,0471,0721,0991,1261,1531,1801,2081,2351,261

A. ok. 30%
B. ok. 60%
C. ok. 40%
D. ok. 50%
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczony w ramce opis określa liczbę

Liczba gramów fluorowca, przeliczona na gramy jodu, który w określonych warunkach ulega reakcji addycji do atomów węgla związanych wiązaniem wielokrotnym, zawartych w 100 g badanego tłuszczu. Jest ona proporcjonalna do liczby wiązań wielokrotnych w tłuszczach.

A. estrową olejów jadalnych.
B. kwasową tłuszczów.
C. fluorowcową.
D. jodową tłuszczów.
CHM.04 Pytanie 59
Wykonywanie badań analityczny…

Metoda analityczna, która polega na wyznaczaniu masy osadzonej substancji z roztworu z wykorzystaniem azotanu(V) srebra, to

A. kompleksometria
B. jodometria
C. alkacymetria
D. argentometria
CHM.04 Pytanie 60
Wykonywanie badań analityczny…

Dawka substancji, która powoduje pierwsze widoczne zmiany w organizmie, nazywana jest

A. lecznicza
B. progowa
C. letalna
D. toksyczna
CHM.04 Pytanie 61
Wykonywanie badań analityczny…

Roztwór tiocyjanianu amonu NH4SCN jest wykorzystywany jako titrant w oznaczaniu bromków przy użyciu metody miareczkowania?

A. jodometrycznego
B. kompleksometrycznego
C. argentometrycznego
D. bromianometrycznego
Wykonywanie badań analityczny…

Zawartość nadtlenków w oleju rzepakowym nie powinna przekraczać 5 milirównoważników aktywnego tlenu na 1 kg tłuszczu. Wartość ta, gdy jest wyższa, oznacza

A. niską zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
B. wysoki stopień utlenienia tłuszczu
C. niewielką ilość przeciwutleniaczy w oleju
D. wiele przeciwutleniaczy w oleju
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie szczegółowej struktury komórek roślinnych oraz zwierzęcych, jak również rozmieszczenia atomów w kryształach metali i minerałów, jest możliwe dzięki wykorzystaniu mikroskopu

A. elektronowego
B. optycznego
C. fluorescencyjnego
D. sił atomowych
CHM.04 Pytanie 65
Wykonywanie badań analityczny…

Aby zmierzyć kąt skręcenia płaszczyzny światła spolaryzowanego przechodzącego przez analizowaną substancję, należy zastosować metodę

A. spektrofotometryczną
B. nefelometryczną
C. polarymetryczną
D. refraktometryczną
Wykonywanie badań analityczny…

Skalę wzorców do oznaczenia zawartości ołowiu przygotowano w cylindrach Nesslera o pojemności 100 cm3. Zawartość ołowiu oznaczona w tabeli jako X wynosi

Ilość wzorcowego roztworu roboczego ołowiu w cm30,00,51,02,03,0
Zawartość ołowiu w mg0,00,005X0,0200,030

A. 0,0001 mg
B. 0,001 mg
C. 0,010 mg
D. 0,100 mg
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie organoleptyczne wody przeznaczonej do ludzkiego spożycia obejmuje określenie

A. koloru, mętności, smaku oraz zapachu
B. stężenia jonów wodoru (pH) i przewodności elektrycznej
C. łącznej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C
D. bakterii z grupy coli
CHM.04 Pytanie 68
Wykonywanie badań analityczny…

Techniką polegającą na mierzeniu siły elektromotorycznej ogniwa składającego się z dwóch elektrod umieszczonych w analizowanym roztworze jest

A. konduktometria
B. potencjometria
C. polarografia
D. elektrograwimetria
CHM.04 Pytanie 69
Wykonywanie badań analityczny…

W celu identyfikacji cukru przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli. Identyfikowanym cukrem była

DoświadczenieWynik doświadczenia
Próba Trommeraceglastoczerwony osad
Próba Tollensalustro srebrne
Próba z wodą bromową w obecności wodorowęglanu soduodbarwienie wody bromowej

A. glukoza.
B. sacharoza.
C. skrobia.
D. fruktoza.
Wykonywanie badań analityczny…

Do elementów glebowej mikroflory autochtonicznej, składającej się z gatunków trwale żyjących w glebie, nie można zaliczyć

A. bakterii zajmujących się biologiczną przemianą fosforu, na przykład Serratia, Pseudomonas
B. mikroorganizmów wykorzystujących proces fotosyntezy, takich jak Chlorobiaceae, Chromatiaceae, Rhodospirillaceae
C. bakterii z rodzajów: Bacillus, Escherichia, Proteus oraz różnych gatunków mikroorganizmów termofilnych
D. bakterii wiążących azot z atmosfery, takich jak Azotobacter, Arthrobacter, Nitrosomonas
CHM.04 Pytanie 75
Wykonywanie badań analityczny…

Metoda analityczna opierająca się na pomiarze kąta rotacji płaszczyzny światła spolaryzowanego to

A. refraktometria
B. potencjometria
C. polarymetria
D. polarografia
CHM.04 Pytanie 76
Wykonywanie badań analityczny…

Obecność skrobi w bulwie ziemniaka można wykryć, stosując

A. stężonego kwasu azotowego (V).
B. płynu Lugola.
C. sudanu III.
D. świeżo wytrąconego wodorotlenku miedzi (II).
Wykonywanie badań analityczny…

W celu identyfikacji czterech próbek cukrów zbadano ich skręcalność właściwą. Błąd systematyczny pomiaru wynosił + 10%. Wynik próbki pierwszej to + 57,8°. Na podstawie danych zawartych w tabeli można stwierdzić, że badanym cukrem jest

Skręcalność właściwa roztworów niektórych związków optycznie czynnych (w temp. 20°C)
SubstancjaRozpuszczalnikSkręcalność właściwa
SacharozaWoda+ 66,5°
GlukozaWoda+ 52,5°
FruktozaWoda+ 93,0°
MaltozaWoda+ 136,9°

A. maltoza.
B. fruktoza.
C. sacharoza.
D. glukoza.