Oznaczono LZ i LJ dla czterech różnych próbek tłuszczów. Wyniki zestawiono w tabeli. Na podstawie zamieszczonych danych o liczbach właściwych wybranych tłuszczów wskaż próbkę, którą stanowi olej rzepakowy. 
 
| Liczby właściwe wybranych tłuszczów | ||
|---|---|---|
| Rodzaj tłuszczu | Liczba zmydlania (LZ) mg KOH / g tłuszczu  | Liczba jodowa (LJ) g I₂ / 100 g tłuszczu  | 
| Olej lniany | 187 – 197 | 169 – 192 | 
| Olej sojowy | 188 – 195 | 114 – 138 | 
| Olej rzepakowy | 167 – 179 | 94 – 106 | 
| Tran wielorybi | 170 – 202 | 102 – 144 | 
| Masło krowie | 218 – 245 | 25 – 38 | 
| Smalec wieprzowy | 193 – 200 | 46 – 66 | 
| Próbka | Liczba zmydlania (LZ) | Liczba jodowa (LJ) | 
|---|---|---|
| 1 | 190 | 140 | 
| 2 | 171 | 99 | 
| 3 | 194 | 105 | 
| 4 | 195 | 60 | 

