Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie badań analityczny…

W zamieszczonej ramce przedstawiono procedurę oznaczania

Powierzchnię - suchą próbkę rozetrzeć w moździerzu, przesiać przez sito o średnicy oczek 1,25 mm i odważyć z niej 10 g w zlewce poj. 50 cm3. Do zlewki z próbką dodać 25 cm3 1-molowego roztworu KCl i energicznie mieszać, aż całość przejdzie w zawiesinę. Włączyć pH-metr, zanurzyć elektrody w zawiesinie i odczytać wartość na skali urządzenia. Pomiaru dokonać 3-krotnie, po każdym pomiarze przepłukując elektrody wodą destylowaną. Za wynik uznać średnią z trzech pomiarów obliczoną z dokładnością 0,05 pH.

A. pH roztworu chlorku potasu.
B. kwasowości wody.
C. pH gleby metodą kolorymetryczną.
D. kwasowości gleby.
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie organoleptyczne wody przeznaczonej do ludzkiego spożycia obejmuje określenie

A. łącznej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C
B. bakterii z grupy coli
C. stężenia jonów wodoru (pH) i przewodności elektrycznej
D. koloru, mętności, smaku oraz zapachu
Wykonywanie badań analityczny…

Do elementów glebowej mikroflory autochtonicznej, składającej się z gatunków trwale żyjących w glebie, nie można zaliczyć

A. mikroorganizmów wykorzystujących proces fotosyntezy, takich jak Chlorobiaceae, Chromatiaceae, Rhodospirillaceae
B. bakterii z rodzajów: Bacillus, Escherichia, Proteus oraz różnych gatunków mikroorganizmów termofilnych
C. bakterii wiążących azot z atmosfery, takich jak Azotobacter, Arthrobacter, Nitrosomonas
D. bakterii zajmujących się biologiczną przemianą fosforu, na przykład Serratia, Pseudomonas
Wykonywanie badań analityczny…

W badanym powietrzu zawartość mikroorganizmów wyniosła 33,33 w 10 dm3. Zgodnie z zamieszczonymi normami powietrze takie uważa się za

Stopień zanieczyszczeniaOgólna liczba bakterii w 1 m3
Niezanieczyszczoneponiżej 1000
Średnio zanieczyszczoneod 1000 do 3000
Silnie zanieczyszczonepowyżej 3000

A. niezanieczyszczone.
B. średnio zanieczyszczone.
C. silnie zanieczyszczone.
D. bardzo silnie zanieczyszczone.
Wykonywanie badań analityczny…

W ramce opisano

Jest to system zapewnienia jakości badań, odnoszący się do procesów organizacyjnych i warunków w jakich niekliniczne badania z zakresu bezpieczeństwa i zdrowia człowieka i środowiska są planowane, przeprowadzane, monitorowane, zapisywane, przechowywane i sprawozdawane.

A. HACCP - System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
B. GLP - System Dobrej Praktyki Laboratoryjnej.
C. system akredytacji laboratoriów środowiskowych.
D. system akredytacji laboratoriów medycznych.
Wykonywanie badań analityczny…

Dla czterech różnych próbek gleb lekkich o odczynie kwaśnym oznaczono zawartość metali w mg/kg suchej masy. Wyniki zestawiono w tabeli:

Graniczne zawartości metali śladowych w powierzchniowej warstwie gleb bardzo lekkich
niezależnie od pH i lekkich kwaśnych odpowiadające różnym stopniom jej zanieczyszczenia

Stopień
zanieczyszczenia gleb
Zawartość metali w mg/kg suchej masy
PbCdZnCuNi
0
zawartość naturalna
300,3501510
1
zawartość podwyższona
7011003030
2
słabe zanieczyszczenie
10023005050
3
średnie zanieczyszczenie
5003700150100
4
silne zanieczyszczenie
250053000300400
5
bardzo silne zanieczyszczenie
>2500>5>3000>300>400
MetalPróbka 1.Próbka 2.Próbka 3.Próbka 4.
Pb180,015,025,029,0
Cd1,60,30,20,6
Zn40,055,548,037,0
Cu328,025,08,056,0
Ni135,08,08,019,0
Która próbka odpowiada glebie o stopniu zanieczyszczenia 0?

A. Próbka 2.
B. Próbka 3.
C. Próbka 4.
D. Próbka 1.
Wykonywanie badań analityczny…

W tabeli przedstawiono skalę wzorców do oznaczania barwy wody.
Wyznacz barwę badanej próbki wody, korzystając ze wzoru:

Numer wzorca1.2.3.4.5.
Odmierzona ilość roztworu wzorcowego [cm3]01234
Barwa w stopniach mg Pt/dm305101520

Objętość
badanej próbki
wody [cm3]
100
Wzorzec2.

X = a · 100 V

gdzie:

a – odczytana ze skali wzorców barwa próbki, mg Pt/dm³

V – objętość próbki, cm³

A. 5 mgPt/dm3
B. 10 mgPt/dm3
C. 0 mgPt/dm3
D. 15 mgPt/dm3
Wykonywanie badań analityczny…

Na schemacie przedstawiono parametry jakości wód. Dla wody o pH = 8,5 należy wykonać badanie

Ilustracja do pytania 17
A. tylko zasadowości mineralnej.
B. tylko kwasowości ogólnej.
C. kwasowości ogólnej i mineralnej.
D. zasadowości ogólnej i mineralnej.
Wykonywanie badań analityczny…

Glebę leśną o pHKCl = 6,7 należy zakwalifikować jako

pHKClGleby uprawnepHKClGleby leśne
< 4,0Bardzo kwaśne< 3,5Bardzo silnie kwaśne
4,1 – 4,5Kwaśne3,6 – 4,5Silnie kwaśne
4,6 – 5,0Średnio kwaśne4,6 – 5,5Kwaśne
5,1 – 6,0Słabo kwaśne5,6 – 6,5Słabo kwaśne
6,1 – 6,5Obojętne6,6 – 7,2Obojętne
6,6 – 7,0Słabo alkaliczne7,3 – 8,0Słabo alkaliczne
7,1 – 7,5Średnio alkaliczne> 8,0Alkaliczne
> 7,5Alkaliczne

A. słabo alkaliczną.
B. słabo kwaśną.
C. kwaśną.
D. obojętną.
Wykonywanie badań analityczny…

W wodzie do picia identyfikacja stężenia jonów Fe3+ może być zrealizowana

A. refraktometrycznie, ponieważ wartość współczynnika załamania światła w wodzie pitnej ma prostoliniowy związek z zawartością jonów Fe3+ w wodzie
B. chromatograficznie, ponieważ próbka zyskuje żółte zabarwienie
C. polarymetrycznie, ponieważ związki żelaza wykazują aktywność optyczną
D. spektrofotometrycznie, ponieważ jony Fe3+ tworzą barwne kompleksy z jonami SCN-
Wykonywanie badań analityczny…

Twardość całkowita wody

A. dotyczy łącznej zawartości jonów wapnia i magnezu oraz innych jonów metali, które wpływają na twardość wody
B. odnosi się do całkowitej ilości wodorowęglanów wapnia i magnezu
C. nazywana jest przemijającą, ponieważ znika podczas gotowania
D. definiuje ilość chlorków, siarczanów i azotanów, głównie wapnia i magnezu
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku badań mikrobiologicznych wody przeznaczonej do produkcji soków, po 3 dniach inkubacji stwierdzono w 1 ml próbki 100 j.t.k. bakterii, w tym 2 j.t.k Escherichia coli.
Ustal jakość wody na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli.

Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda
Lp.ParametrNajwyższa dopuszczalna wartość liczby jednostek tworzących kolonię [j.t.k]
1Escherichia coli0
2Enterokoki0
3Pseudomonas aeruginosa0
4Ogólna liczba mikroorganizmów w (36±2) °C po 48h20
5Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) °C po 72h100

A. Nadaje się do produkcji soków.
B. Nadaje się do produkcji soków po dezynfekcji.
C. Nie nadaje się do produkcji soków.
D. Nadaje się do produkcji soków po przegotowaniu.
Wykonywanie badań analityczny…

Aby określić całkowitą zawartość żelaza w próbce wody, konieczne jest zredukowanie żelaza(III) do żelaza(II), a następnie wykorzystanie metody analitycznej, która nazywa się

A. redoksometria
B. alkacymetria
C. analiza strąceniowa
D. kompleksometria
Wykonywanie badań analityczny…

Który z wskaźników wskazuje na zawartość minerałów w ściekach?

A. Ogólny węgiel organiczny
B. Pozostałość po prażeniu
C. Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu
D. Chemiczne zapotrzebowanie tlenu
Wykonywanie badań analityczny…

Z uwagi na niską zawartość żelaza w wodzie, najbardziej adekwatną metodą określania całkowitej ilości jonów żelaza(II) oraz (III) w próbkach wody pitnej jest

A. argentometryczne wykrywanie jonów żelaza(III) przy zastosowaniu metody Mohra
B. manganometryczne wykrywanie jonów żelaza(II)
C. spektrfotometryczne wykrywanie jonów żelaza(III) z użyciem metody rodankowej
D. polarograficzne oznaczanie jonów żelaza(III) z użyciem rodanku potasu
Wykonywanie badań analityczny…

Zapach z grupy oznaczonej symbolem G może być spowodowany zawartością w wodzie

Grupa zapachówSymbolPochodzenieZapach
roślinnyRobecność substancji organicznych nie będących w stanie rozkładuziemisty, kwiatowy
gnilnyGobecność substancji organicznych w stanie rozkładu gnilnegostęchły, fekalny
specyficznySobecność substancji nie występujących normalnie w wodach naturalnychnafty, chloru

A. siarkowodoru.
B. torfu.
C. fenolu.
D. glonów.
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie analiz mikrobiologicznych wody ze studni stwierdzono obecność bakterii rodzaju coli w ilości 200 bakterii/100 ml. To oznacza, że woda

A. jest odpowiednia do konsumpcji po przegotowaniu
B. nie nadaje się do picia
C. może być spożywana bezpośrednio
D. jest odpowiednia do picia jedynie dla zwierząt hodowlanych
Wykonywanie badań analityczny…

Wykonano analizę mikrobiologiczną próbki wody wodociągowej o objętości 100 ml i uzyskano wyniki:

Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda wodociągowa wprowadzana
do jednostkowych opakowań w sytuacjach nadzwyczajnych
(powodzie, awarie sieci itp.)

Lp.ParametrWartość parametryczna
liczba mikroorganizmów
[jtk lub NPL]
objętość próbki
[ml]
1.Escherichia coli0250
2.Enterokoki0250
3.Pałeczka ropy błękitnej
(Pseudomonas aeruginosa)
0250
4.Ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2°C201
5.Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2°C1001
Escherichia colinieobecne
Enterokokinieobecne
Pałeczki ropy błękitnejnieobecne
Ogólna liczba mikroorganizmów w 37°C1200
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C11000
Na podstawie zamieszczonych informacji dotyczących wymagań mikrobiologicznych i wyników analizy wody wodociągowej można stwierdzić, że badana woda

A. spełnia wymagania normy pod względem wszystkich badanych parametrów.
B. nie spełnia wymagań normy pod względem ogólnej liczby mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C.
C. spełnia wymagania normy tylko pod względem obecności bakterii: Escherichia coli, Enterokoki, Pseudomonas aeruginosa.
D. nie spełnia wymagań normy pod względem ogólnej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C.
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaż grupę związków chemicznych powodujących twardość niewęglanową wody.

A.CaSO4, MgCl2, Ca(NO3)2, MgSO4
B.CaCl2, Ca(HCO3)2, MgCl2, MnSO4
C.Ca(NO3)2, Ca(HCO3)2, MgCl2, MnSO4
D.CaCO3, Mg(HCO3)2, MgSO4, Ca(NO3)2

A. C.
B. A.
C. B.
D. D.