Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie badań analityczny…

Jednym z kroków w procesie przygotowania preparatu mikrobiologicznego w stanie żywym jest

A. barwienie preparatu za pomocą jednego barwnika.
B. utrwalanie preparatu poprzez suszenie go.
C. barwienie preparatu przy użyciu co najmniej dwóch barwników.
D. przygotowanie szkiełka nakrywkowego z kroplą wiszącą.
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie szczegółowej struktury komórek roślinnych oraz zwierzęcych, jak również rozmieszczenia atomów w kryształach metali i minerałów, jest możliwe dzięki wykorzystaniu mikroskopu

A. elektronowego
B. fluorescencyjnego
C. optycznego
D. sił atomowych
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie organoleptyczne wody przeznaczonej do ludzkiego spożycia obejmuje określenie

A. stężenia jonów wodoru (pH) i przewodności elektrycznej
B. koloru, mętności, smaku oraz zapachu
C. łącznej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C
D. bakterii z grupy coli
Wykonywanie badań analityczny…

Do elementów glebowej mikroflory autochtonicznej, składającej się z gatunków trwale żyjących w glebie, nie można zaliczyć

A. bakterii z rodzajów: Bacillus, Escherichia, Proteus oraz różnych gatunków mikroorganizmów termofilnych
B. bakterii zajmujących się biologiczną przemianą fosforu, na przykład Serratia, Pseudomonas
C. bakterii wiążących azot z atmosfery, takich jak Azotobacter, Arthrobacter, Nitrosomonas
D. mikroorganizmów wykorzystujących proces fotosyntezy, takich jak Chlorobiaceae, Chromatiaceae, Rhodospirillaceae
Wykonywanie badań analityczny…

W badanym powietrzu zawartość mikroorganizmów wyniosła 33,33 w 10 dm3. Zgodnie z zamieszczonymi normami powietrze takie uważa się za

Stopień zanieczyszczeniaOgólna liczba bakterii w 1 m3
Niezanieczyszczoneponiżej 1000
Średnio zanieczyszczoneod 1000 do 3000
Silnie zanieczyszczonepowyżej 3000

A. bardzo silnie zanieczyszczone.
B. niezanieczyszczone.
C. silnie zanieczyszczone.
D. średnio zanieczyszczone.
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczony opis dotyczy barwienia bakterii metodą

− fiolet krystaliczny, 2-3 minuty,
− płyn Lugola, 1-2 minuty,
− alkohol aż do odbarwienia, ok. 30 sekund,
− woda – spłukanie,
− fuksyna w roztworze fenolowym (rozcieńczenie1:10), 20 sekund,
− woda – spłukanie

A. Grama.
B. Neissera.
C. Ziehla-Neelsena.
D. Giemsy.
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie badań mikrobiologicznych, pomimo stosowania pełnego i sterylnego stroju ochronnego oraz szczególnej staranności przy przeprowadzaniu pomiarów, dochodzi do zanieczyszczenia podłoża wzrostowego, co skutkuje wynikiem o kilka JTK/m3 wyższym od faktycznego stężenia zanieczyszczeń. Jakie to zjawisko?

A. kontaminacja
B. sanityzacja
C. dekontaminacja
D. aseptyka
CHM.04 Pytanie 19
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaż właściwe uporządkowanie kształtów bakterii przedstawionych na rysunku.

Ilustracja do pytania 19
A. 1 - pałeczki, 2 - krętki, 3 - ziarniaki, 4 - przecinkowce, 5 - laseczki
B. 1 - przecinkowce, 2 - krętki, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - laseczki
C. 1 - laseczki. 2 - paciorkowce, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - przecinkowce
D. 1 - dwoinki, 2 - gronkowce, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - laseczki
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku badań mikrobiologicznych wody przeznaczonej do produkcji soków, po 3 dniach inkubacji stwierdzono w 1 ml próbki 100 j.t.k. bakterii, w tym 2 j.t.k Escherichia coli.
Ustal jakość wody na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli.

Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda
Lp.ParametrNajwyższa dopuszczalna wartość liczby jednostek tworzących kolonię [j.t.k]
1Escherichia coli0
2Enterokoki0
3Pseudomonas aeruginosa0
4Ogólna liczba mikroorganizmów w (36±2) °C po 48h20
5Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) °C po 72h100

A. Nadaje się do produkcji soków.
B. Nadaje się do produkcji soków po dezynfekcji.
C. Nie nadaje się do produkcji soków.
D. Nadaje się do produkcji soków po przegotowaniu.
Wykonywanie badań analityczny…

Dostanie się do środowiska bakterii Salmonella, które były hodowane na pożywkach mikrobiologicznych, może skutkować

A. długotrwałym zanieczyszczeniem gruntów
B. długotrwałym zanieczyszczeniem atmosfery
C. wystąpieniem u ludzi zatrucia pokarmowego
D. wystąpieniem u ludzi problemów z oddychaniem
Wykonywanie badań analityczny…

Widoczne bez użycia mikroskopu skupisko mikroorganizmów, które powstało z jednej komórki na płytce z podłożem hodowlanym, to

A. kolonia drobnoustrojów
B. formy przetrwalnikowe bakterii
C. preparat przyżyciowy
D. jednostka wzrostowa
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie mikrobiologicznych analiz żywności przed posiewem konieczne jest dokonanie rozcieńczenia próbki. W tym celu po dokładnym wymieszaniu badanego płynu pobiera się 10 cm3 za pomocą jałowej pipety, umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego i starannie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki, wzbogaconej o 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób uzyskuje się rozcieńczenie

A. 1:10
B. 1:100
C. 1:9
D. 1:90
Wykonywanie badań analityczny…

Przeprowadzono orientacyjną ocenę jakości mikrobiologicznej mleka w tak zwanej próbie azotanowej, która zabarwiła się na kolor bladoróżowy, co znaczy, że jakość mleka wziętego do analizy była

Zabarwienie próbki mlekaOcena jakości próbki
Mleko:
bez zmiany barwybardzo dobre i dobre
lekko lub wyraźnie różowaśredniej jakości
intensywnie różowa, czerwona lub brunatnazłej jakości

A. średnia.
B. dobra.
C. zła.
D. bardzo dobra.
Wykonywanie badań analityczny…

Czym zajmuje się System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?

A. wdrażania standardów w produkcji przemysłowej, a coraz częściej także w sektorze gastronomicznym
B. zapewnienia jakości analiz w obszarze bezpieczeństwa oraz zdrowia ludzi i ochrony środowiska
C. realizacji działań dotyczących przestrzegania zasad higienicznych podczas produkcji przemysłowej
D. zapewnienia bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do wymagań zdrowotnych oraz ryzyka pojawienia się zagrożeń
Wykonywanie badań analityczny…

W tabeli przedstawiono kolejne etapy barwienia preparatu mikroskopowego metodą

Etap 1Nałożenie barwnika – fioletu krystalicznego.
Etap 2Nałożenie płynu Lugola.
Etap 3Naniesienie alkoholu.
Etap 4Naniesienie barwnika – fuksyny zasadowej.

A. Neissera
B. Ziehl-Neelsena.
C. Grama.
D. Burri-Ginsa.
Wykonywanie badań analityczny…

Woda pobrana do analizy mikrobiologicznej została rozcieńczona w proporcji 1:1000. Z uzyskanej mieszanki pobrano 0,1 ml, który następnie umieszczono na szalce z pożywką. Po hodowli na szalce zaobserwowano 10 jtk. Jakie było stężenie bakterii w analizowanej wodzie?

A. 10 000 komórek/ml
B. 100 000 komórek/ml
C. 100 komórek/ml
D. 1 000 komórek/ml
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie analiz mikrobiologicznych wody ze studni stwierdzono obecność bakterii rodzaju coli w ilości 200 bakterii/100 ml. To oznacza, że woda

A. może być spożywana bezpośrednio
B. nie nadaje się do picia
C. jest odpowiednia do konsumpcji po przegotowaniu
D. jest odpowiednia do picia jedynie dla zwierząt hodowlanych
Wykonywanie badań analityczny…

Wykonano analizę mikrobiologiczną próbki wody wodociągowej o objętości 100 ml i uzyskano wyniki:

Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda wodociągowa wprowadzana
do jednostkowych opakowań w sytuacjach nadzwyczajnych
(powodzie, awarie sieci itp.)

Lp.ParametrWartość parametryczna
liczba mikroorganizmów
[jtk lub NPL]
objętość próbki
[ml]
1.Escherichia coli0250
2.Enterokoki0250
3.Pałeczka ropy błękitnej
(Pseudomonas aeruginosa)
0250
4.Ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2°C201
5.Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2°C1001
Escherichia colinieobecne
Enterokokinieobecne
Pałeczki ropy błękitnejnieobecne
Ogólna liczba mikroorganizmów w 37°C1200
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C11000
Na podstawie zamieszczonych informacji dotyczących wymagań mikrobiologicznych i wyników analizy wody wodociągowej można stwierdzić, że badana woda

A. spełnia wymagania normy tylko pod względem obecności bakterii: Escherichia coli, Enterokoki, Pseudomonas aeruginosa.
B. nie spełnia wymagań normy pod względem ogólnej liczby mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C.
C. nie spełnia wymagań normy pod względem ogólnej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C.
D. spełnia wymagania normy pod względem wszystkich badanych parametrów.