Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie badań analityczny…

Przed każdym pomiarem pryzmaty refraktometru powinny być starannie oczyszczone

A. acetonem lub eterem i osuszyć
B. 2% roztworem zasady sodowej i osuszyć
C. roztworem kwasu octowego i pozostawić do wyschnięcia
D. 10% roztworem kwasu solnego i wysuszyć
Wykonywanie badań analityczny…

W ramce opisano

Jest to system zapewnienia jakości badań, odnoszący się do procesów organizacyjnych i warunków w jakich niekliniczne badania z zakresu bezpieczeństwa i zdrowia człowieka i środowiska są planowane, przeprowadzane, monitorowane, zapisywane, przechowywane i sprawozdawane.

A. GLP - System Dobrej Praktyki Laboratoryjnej.
B. system akredytacji laboratoriów środowiskowych.
C. HACCP - System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
D. system akredytacji laboratoriów medycznych.
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie badań mikrobiologicznych, pomimo stosowania pełnego i sterylnego stroju ochronnego oraz szczególnej staranności przy przeprowadzaniu pomiarów, dochodzi do zanieczyszczenia podłoża wzrostowego, co skutkuje wynikiem o kilka JTK/m3 wyższym od faktycznego stężenia zanieczyszczeń. Jakie to zjawisko?

A. sanityzacja
B. aseptyka
C. kontaminacja
D. dekontaminacja
Wykonywanie badań analityczny…

Jak należy ogrzewać probówkę z roztworem w trakcie wykrywania kationów II grupy analitycznej, gdy powstaje H2S?

A. W otwartym zestawie, wykorzystując do ogrzewania gorący olej
B. W łaźni piaskowej usytuowanej w wydzielonym miejscu laboratorium
C. W łaźni wodnej umieszczonej pod sprawnie działającym wyciągiem
D. W zamkniętym zestawie, używając jako źródła ciepła palnika gazowego
Wykonywanie badań analityczny…

Zwiększenie efektu toksycznego jednej substancji chemicznej poprzez inną substancję, która jest jednocześnie dostarczana do organizmu, nazywa się działaniem

A. niezależnym
B. synergistycznym
C. antagonistycznym
D. symulującym
Wykonywanie badań analityczny…

Dostanie się do środowiska bakterii Salmonella, które były hodowane na pożywkach mikrobiologicznych, może skutkować

A. długotrwałym zanieczyszczeniem gruntów
B. wystąpieniem u ludzi problemów z oddychaniem
C. wystąpieniem u ludzi zatrucia pokarmowego
D. długotrwałym zanieczyszczeniem atmosfery
Wykonywanie badań analityczny…

Przeprowadzono orientacyjną ocenę jakości mikrobiologicznej mleka w tak zwanej próbie azotanowej, która zabarwiła się na kolor bladoróżowy, co znaczy, że jakość mleka wziętego do analizy była

Zabarwienie próbki mlekaOcena jakości próbki
Mleko:
bez zmiany barwybardzo dobre i dobre
lekko lub wyraźnie różowaśredniej jakości
intensywnie różowa, czerwona lub brunatnazłej jakości

A. średnia.
B. zła.
C. bardzo dobra.
D. dobra.
Wykonywanie badań analityczny…

Czym zajmuje się System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?

A. wdrażania standardów w produkcji przemysłowej, a coraz częściej także w sektorze gastronomicznym
B. realizacji działań dotyczących przestrzegania zasad higienicznych podczas produkcji przemysłowej
C. zapewnienia bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do wymagań zdrowotnych oraz ryzyka pojawienia się zagrożeń
D. zapewnienia jakości analiz w obszarze bezpieczeństwa oraz zdrowia ludzi i ochrony środowiska
Wykonywanie badań analityczny…

Wszelkie działania, które powinny zostać podjęte w celu usunięcia zidentyfikowanej niezgodności CCP (krytyczne punkty kontroli) w systemie HACCP, to działania

System HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, stanowi zbiór wzajemnie powiązanych ze sobą procedur, które w całości tworzą system zarządzania bezpieczeństwem żywności.

A. monitorujące
B. korygujące
C. walidacyjne
D. weryfikacyjne
Wykonywanie badań analityczny…

Przedstawiona na rysunku komora laminarna jest stosowana w laboratorium w celu bezpiecznego wykonywania prac

Ilustracja do pytania 20
A. w sztucznym mikroklimacie.
B. w podwyższonym ciśnieniu.
C. w obniżonej temperaturze.
D. mikrobiologicznych.