Filtrowanie pytań
W autoklawach realizuje się proces sterylizacji
W ramce opisano 
 
| Jest to system zapewnienia jakości badań, odnoszący się do procesów organizacyjnych i warunków w jakich niekliniczne badania z zakresu bezpieczeństwa i zdrowia człowieka i środowiska są planowane, przeprowadzane, monitorowane, zapisywane, przechowywane i sprawozdawane. | 
W trakcie badań mikrobiologicznych, pomimo stosowania pełnego i sterylnego stroju ochronnego oraz szczególnej staranności przy przeprowadzaniu pomiarów, dochodzi do zanieczyszczenia podłoża wzrostowego, co skutkuje wynikiem o kilka JTK/m3 wyższym od faktycznego stężenia zanieczyszczeń. Jakie to zjawisko?
Jak należy ogrzewać probówkę z roztworem w trakcie wykrywania kationów II grupy analitycznej, gdy powstaje H2S?
Jaką temperaturę powinny mieć próbki wody lub ścieków w czasie transportu?
Ezy oraz igły stosowane w mikrobiologii należy wyjaławiać
Działanie, które ma na celu określenie relacji pomiędzy wartościami mierzonymi dla wzorcowych próbek a odczytami systemu pomiarowego, realizowane w specyficznych warunkach, to
Zwiększenie efektu toksycznego jednej substancji chemicznej poprzez inną substancję, która jest jednocześnie dostarczana do organizmu, nazywa się działaniem
Właściwością jakościową produktów technologicznych jest
Dostanie się do środowiska bakterii Salmonella, które były hodowane na pożywkach mikrobiologicznych, może skutkować
Przeprowadzono orientacyjną ocenę jakości mikrobiologicznej mleka w tak zwanej próbie azotanowej, która zabarwiła się na kolor bladoróżowy, co znaczy, że jakość mleka wziętego do analizy była 
 
| Zabarwienie próbki mleka | Ocena jakości próbki Mleko:  | 
|---|---|
| bez zmiany barwy | bardzo dobre i dobre | 
| lekko lub wyraźnie różowa | średniej jakości | 
| intensywnie różowa, czerwona lub brunatna | złej jakości | 
Czym zajmuje się System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?
Dostanie się do środowiska pałeczek Salmonella, hodowanych na podłożach mikrobiologicznych, skutkuje
Wszelkie działania, które powinny zostać podjęte w celu usunięcia zidentyfikowanej niezgodności CCP (krytyczne punkty kontroli) w systemie HACCP, to działania
System HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, stanowi zbiór wzajemnie powiązanych ze sobą procedur, które w całości tworzą system zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Podstawowe kryteria oceny jakości nafty to:
Proces, w wyniku którego formy wegetatywne mikroorganizmów ulegają zniszczeniu (pozostają jedynie bakterie w postaci spor oraz tzw. wolne wirusy), nazywany jest
W mikrobiologicznych badaniach, dezynfekcja ma na celu eliminację
W mikrobiologii metoda sterylizacji przy użyciu suchego, gorącego powietrza zalicza się do
Przedstawiona na rysunku komora laminarna jest stosowana w laboratorium w celu bezpiecznego wykonywania prac

Jakie warunki powinny panować w pomieszczeniu, w którym znajdują się wagi? 
 
| Temperatura | Wilgotność | |
|---|---|---|
| A. | 20-25 °C | 30-80% | 
| B. | 20-25 °C | 20-60% | 
| C. | 15-30 °C | 30-80% | 
| D. | 15-30 °C | 20-60% | 
- ‹
 - 1
 - ›