Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie hurtowni zauważono niedobór cukru, który mieści się w granicach norm i ubytków, wynikający z jego właściwości fizyko-chemicznych. Jaki rodzaj niedoboru wystąpił w tym przypadku?

A. Nieuzasadniony
B. Zawinione
C. Naturalny
D. Niezawinione
HAN.01 Pytanie 2
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych dokumentów potwierdza przyjęcie zakupionych towarów do magazynu?

A. PZ – Przyjęcie Zewnętrzne
B. RW – Rozchód Wewnętrzny
C. WZ – Wydanie Zewnętrzne
D. PW – Przyjęcie Wewnętrzne
HAN.01 Pytanie 3
Prowadzenie sprzedaży

Proponowanie klientowi kuponu, który umożliwia uzyskanie rabatu przy przyszłym zakupie, jest przykładem

A. promocji sprzedaży
B. sprzedaży osobistej
C. public relations
D. reklamy
HAN.01 Pytanie 4
Prowadzenie sprzedaży

Personalizacja procesu obsługi klienta to

A. jednakowe traktowanie wszystkich klientów
B. lekceważący stosunek sprzedawcy do klienta
C. brak zainteresowania klientem przez sprzedawcę
D. indywidualne podejście do każdego klienta
HAN.01 Pytanie 5
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz wartość sprzedaży brutto sukienki, jeżeli cena sprzedaży netto wynosi 600,00 zł, a na sprzedaż sukienek nałożona jest 23% stawka podatku VAT?

A. 738,00 zł
B. 177,22 zł
C. 779,22 zł
D. 138,00 zł
HAN.01 Pytanie 6
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest

A. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
B. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
C. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
D. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
HAN.01 Pytanie 7
Prowadzenie sprzedaży

Długotrwała praca w zimnym, wilgotnym magazynie przy sklepie może prowadzić u pracownika do

A. żylaków nóg
B. chorób kręgosłupa
C. reumatyzmu
D. płaskostopia
HAN.01 Pytanie 8
Prowadzenie sprzedaży

Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje prawidłowość skanowania towaru, znajduje się

A. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
B. na początku
C. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
D. na końcu
HAN.01 Pytanie 9
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym zatrudniono 3 sprzedawców odpowiedzialnych za powierzone mienie, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w proporcjach przedstawionych w tabeli. Podczas inwentaryzacji stwierdzono niedobór w kwocie 2 600,00 zł. Ustal wartość odpowiedzialności pracowników.

L.p.PracownikOdpowiedzialność materialna
w % wartości niedoboru
1.A. Nowakowska30
2.A. Dębski30
3.J. Dudkiewicz40

A. A. Nowakowska 700,00 zł; A. Dębski 700,00 zł; J. Dudkiewicz 1 200,00 zł.
B. A. Nowakowska 600,00 zł; A. Dębski 600,00 zł; J. Dudkiewicz 1 400,00 zł.
C. A. Nowakowska 780,00 zł; A. Dębski 780,00 zł; J. Dudkiewicz 1 040,00 zł.
D. A. Nowakowska 730,00 zł; A. Dębski 730,00 zł: J. Dudkiewicz 1 140,00 zł.
HAN.01 Pytanie 10
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku włamania z kradzieżą w sklepie sprzedaży detalicznej konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji

A. kontrolnej okresowej
B. zdawczo-odbiorczej
C. bez przerw w sprzedaży
D. kontrolnej nadzwyczajnej
HAN.01 Pytanie 11
Prowadzenie sprzedaży

Typowym sposobem informowania klientów małego sklepu detalicznego o dostępnych produktach jest

A. przygotowanie oferty telefonicznej
B. zamieszczenie informacji na stronie internetowej
C. emitowanie reklamy telewizyjnej
D. prezentacja towarów w witrynie
HAN.01 Pytanie 12
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zestawienia utargu ustal kwotę, którą odprowadzi sprzedawca do banku.

Zestawienie utargu
WyszczególnienieKwota w zł
Kasa 1
Gotówka79 000,00
Karty płatnicze40 000,00
Rabaty5 000,00
Razem
Gotówka79 000,00
Karty płatnicze40 000,00
Rabaty5 000,00
Pogotowie kasowe na następny dzień3 000,00

A. 74 000,00 zł
B. 71 000,00 zł
C. 76 000,00 zł
D. 79 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 13
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować

A. wygląd produktów
B. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
C. cechy produktów
D. poprawność etykietowania opakowania
HAN.01 Pytanie 14
Prowadzenie sprzedaży

Którą kwotę reszty otrzyma klient, jeżeli zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem 20 zł?

Wykaz towarów kupionych przez klienta
Lp.Nazwa towaruJednostka miaryIlośćCena jednostkowa brutto
w zł
1.ogórkikg0,54,00
2.pomarańczekg1,55,00

A. 10,50 zł
B. 9,00 zł
C. 9,50 zł
D. 11,00 zł
HAN.01 Pytanie 15
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie samoobsługowym klient dodał do koszyka pieczywo za 6,50 zł, nabiał za 8,30 zł oraz paczkę szynki o wadze 10 dkg w cenie 16 zł/kg. Jaką minimalną kwotę powinien mieć, aby opłacić zamówione produkty?

A. 31,00 zł
B. 17,00 zł
C. 25,00 zł
D. 16,00 zł
HAN.01 Pytanie 16
Prowadzenie sprzedaży

Umieszczając w ladzie chłodniczej masło obok margaryny, wykorzystano zasadę rozmieszczania artykułów w pobliżu siebie

A. na które popyt występuje po sezonie
B. kupowanych razem
C. substytucyjnych
D. komplementarnych
HAN.01 Pytanie 17
Prowadzenie sprzedaży

Jaką biologiczną transformację przechodzą towary składowane?

A. dojrzewanie serów
B. zbrylanie się soli
C. odbarwienie się tkaniny
D. korozja metali
HAN.01 Pytanie 18
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedając produkty spożywcze oraz niespożywcze dla klientów zlokalizowanych na obszarach wiejskich, najlepiej wykorzystać

A. samoobsługę
B. handel uliczny
C. handel obwoźny
D. handel tradycyjny
HAN.01 Pytanie 19
Prowadzenie sprzedaży

Jakim dokumentem należy się posłużyć w sytuacji, gdy zachodzi konieczność poprawienia błędu na fakturze sprzedaży wysłanej do kontrahenta, który polega na użyciu niewłaściwej stawki podatku VAT dla sprzedanego towaru?

A. faktura korygująca
B. nota korygująca
C. faktura pro-forma
D. nota odsetkowa
HAN.01 Pytanie 20
Prowadzenie sprzedaży

Kupujący zwraca nabyte towary, dla których sporządzona została faktura. Który dokument w tej sytuacji powinien wystawić sprzedawca?

A. Paragon fiskalny
B. Fakturę korygującą
C. Fakturę "Duplikat"
D. Notę korygującą
HAN.01 Pytanie 21
Prowadzenie sprzedaży

Osobie kupującej towar od akwizytora przysługuje możliwość odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny w czasie

A. 30 dni
B. 7 dni
C. 21 dni
D. 14 dni
HAN.01 Pytanie 22
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel firmy handlowej, rozważając ulokowanie dostępnych funduszy na rok, bierze pod uwagę propozycje czterech banków, z których najlepsza jest oferta banku

A. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po sześciu miesiącach
B. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po czterech miesiącach
C. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po upływie roku
D. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek co trzy miesiące
HAN.01 Pytanie 23
Prowadzenie sprzedaży

Długotrwałe przenoszenie przez pracownika towarów o masie przekraczającej ustalone normy może prowadzić do

A. chorób zatok
B. osłabienia mięśni
C. chorób kręgosłupa
D. reakcji alergicznych
HAN.01 Pytanie 24
Prowadzenie sprzedaży

Podczas układania produktów na sali sprzedażowej należy

A. produkty z późniejszym terminem ważności umieszczać z przodu półek
B. produkty o największych wymiarach umieszczać na najwyższych półkach
C. dobra komplementarne umieszczać na najwyższych półkach
D. produkty o najwyższej zyskowności umieszczać na wysokości oczu
HAN.01 Pytanie 25
Prowadzenie sprzedaży

Osoba odpowiedzialna za ważenie towaru dostarczanego do sklepu, wykonuje kontrolę

A. szczegółową jakościową
B. szczegółową ilościową
C. wstępną ilościową
D. wstępną jakościową
HAN.01 Pytanie 26
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 1 kg mięsa mielonego w cenie 12,50 zł/kg oraz 0,50 kg szynki Babuni po 15,00 zł/kg. Jaką kwotę powinien uiścić za zamówione produkty?

A. 27,50 zł
B. 12,50 zł
C. 20,00 zł
D. 15,00 zł
HAN.01 Pytanie 27
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył suszarkę do włosów 15.03.2024 r. W dniu 29.05.2024 zgłosił reklamację do sprzedawcy. Zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta, sprzedawca jest zobowiązany odpowiedzieć na reklamację najpóźniej w dniu

A. 01.06.2024 r.
B. 10.06.2024 r.
C. 12.06.2024 r.
D. 15.06.2024 r.
HAN.01 Pytanie 28
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodę sprzedaży warto zastosować przy dystrybucji paczkowanych mrożonych owoców?

A. Samoobsługową
B. Preselekcyjną
C. Z automatów
D. Z rozwiniętą obsługą
HAN.01 Pytanie 29
Prowadzenie sprzedaży

Którą z poniższych informacji sprzedawca nie ma obowiązku przekazywać klientom sklepu spożywczego?

A. Cen, które obowiązują w innych sklepach
B. Informacji o składnikach odżywczych produktu
C. Informacji o źródle pochodzenia produktu
D. Daty ważności do spożycia
HAN.01 Pytanie 30
Prowadzenie sprzedaży

Bawełna to materiał

A. naturalny pochodzenia roślinnego.
B. syntetyczny.
C. sztuczny.
D. naturalny pochodzenia zwierzęcego.
HAN.01 Pytanie 31
Prowadzenie sprzedaży

W dniu 20 listopada 2011 r. Salon Samochodowy ARIKO nabył we Włoszech 20 sztuk samochodów osobowych marki Alfa Romeo 147, płacąc za każdy z nich 10 000 euro. Według tabeli kursów na dzień zakupu, kurs euro wynosił 4,50 zł. Jaką wartość miała transakcja w złotych polskich?

A. 900 000 zł
B. 44 444 zł
C. 45 000 zł
D. 90 000 zł
HAN.01 Pytanie 32
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie jogurtu znajduje się informacja, iż należy go spożyć do 5 lipca. W dniu 4 lipca sprzedawca powinien ten jogurt

A. usunąć.
B. podarować klientom.
C. zaprzestać jego sprzedaży.
D. przecenić.
HAN.01 Pytanie 33
Prowadzenie sprzedaży

Co zawiera karta oceny ryzyka zawodowego?

A. przepisy oraz normy odnoszące się do oceny ryzyka zawodowego
B. wykaz stanowisk pracy oraz czynności, dla których poziom ryzyka jest niedopuszczalny
C. spis stosowanych środków ochronnych i zabezpieczeń
D. zidentyfikowane zagrożenia bhp występujące na danym stanowisku pracy
HAN.01 Pytanie 34
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto zmywarki, zakładając, że cena zakupu netto wynosi 1 250,00 zł, a marża w wysokości 20% jest obliczana od ceny zakupu netto.

A. 1 000,00 zł
B. 1 250,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 250,00 zł
HAN.01 Pytanie 35
Prowadzenie sprzedaży

Jak należy zarejestrować odsetki od funduszy zgromadzonych przez przedsiębiorstwo handlowe na koncie?

A. Ct "Pozostałe przychody operacyjne", Dt "Rachunek bankowy"
B. Dt "Rachunek bankowy", Ct "Przychody finansowe"
C. Ct "Rachunek bankowy", Dt "Koszty finansowe"
D. Dt "Pozostałe koszty operacyjne", Ct "Rachunek bankowy"
HAN.01 Pytanie 36
Prowadzenie sprzedaży

Ile razy w ciągu miesiąca pracownik odpowiedzialny za zaopatrzenie w Supersamie planuje zakupy w hurtowni spożywczej, jeśli zamierza robić to co 2 dni?

A. 5 razy
B. 15 razy
C. 10 razy
D. 3 razy
HAN.01 Pytanie 37
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie AGD klient kupił telewizor i odkurzacz. Na podstawie oferty sklepu przedstawionej w tabeli wskaż, ile zapłaci klient za zakupione towary po uzyskaniu rabatu.

Nazwa towaruj.m.Cena*
Telewizorszt.960,00 zł
Odkurzaczszt.680,00 zł
PRZY ZAKUPACH O WARTOŚCI PONAD 1200,00 ZŁ
DRUGA RZECZ 30% TANIEJ!" *
*Rabat dotyczy towaru tańszego

A. 672,00 zł za telewizor oraz 680,00 zł za odkurzacz.
B. 672,00 zł za telewizor oraz 476,00 zł za odkurzacz.
C. 960,00 zł za telewizor oraz 476,00 zł za odkurzacz.
D. 960,00 zł za telewizor oraz 680,00 zł za odkurzacz.
HAN.01 Pytanie 38
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie jednostki znajdują się towary przyjęte z dostaw z dnia 10 maja, 15 i 22 czerwca oraz 29 lipca. Przygotowując artykuły do sprzedaży zgodnie z metodą FIFO, które dostawy powinny być umieszczone na półkach jako pierwsze?

A. 10 maja i 29 lipca
B. 22 czerwca i 29 lipca
C. 15 czerwca i 22 czerwca
D. 10 maja i 15 czerwca
HAN.01 Pytanie 39
Prowadzenie sprzedaży

Sklep z kosmetykami nabył 100 sztuk lakierów do włosów w zbiorczych opakowaniach po 25 sztuk. Cena za jedno takie opakowanie wyniosła 250,00 zł netto. Jaką jednostkową cenę zakupu netto ma lakier do włosów?

A. 10,00 zł
B. 2,50 zł
C. 25,00 zł
D. 4,00 zł
HAN.01 Pytanie 40
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak produkt, cena, promocja oraz dystrybucja są narzędziami marketingu mix, które są kontrolowane i kształtowane przez przedsiębiorstwa w celu wpływania na rynek. Działania marketingowe producenta odzieży sportowej, który rozpoczął intensywną kampanię informacyjną na rzecz zdrowego stylu życia, dotyczą

A. produktu
B. dystrybucji
C. promocji
D. ceny