Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1
Prowadzenie sprzedaży

Faktury VAT, które potwierdzają sprzedaż produktów, powinny być przechowywane

A. przez 5 lat, licząc od zakończenia roku, w którym miał miejsce termin zapłaty podatku
B. do dnia, w którym biegły rewident przeprowadza badanie sprawozdań finansowych
C. na stałe
D. do momentu zatwierdzenia sprawozdania finansowego za dany rok obrotowy
HAN.01 Pytanie 2
Prowadzenie sprzedaży

Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody

A. preselekcji
B. tradycyjnej
C. samoobsługi
D. wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 3
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów można zgłaszać do reklamacji z powodu niezgodności z umową, jeśli reklamacja została dokonana w odpowiednim czasie?

A. Torebkę uszkodzoną w wyniku naturalnego zużycia materiału
B. Sukienkę z rozdarciem wynikającym z niedbalstwa użytkownika
C. Bluzkę, która straciła kolor po praniu w zbyt wysokiej temperaturze
D. Płaszcz, którego tkanina odbarwiła się podczas deszczu
HAN.01 Pytanie 4
Prowadzenie sprzedaży

W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi

Rodzaj towaruŁączna wartość sprzedanego towaru
w zł
Sprzęt sportowy30 000
Sprzęt fitnes70 000
Sprzęt lekkoatletyczny21 000
Ubiór sportowy9 000

A. 520 000 zł
B. 559 000 zł
C. 640 000 zł
D. 528 000 zł
HAN.01 Pytanie 5
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.

Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka"
Rodzaj produktu mięsnegoBiałka (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Kiełbasa krakowska19,79,50,0
Kiełbasa zwyczajna17,312,80,1
Szynka wędzona2333,00,0
Kaszanka jęczmienna8,518,513,6

A. Szynka wędzona.
B. Kiełbasa zwyczajna.
C. Kiełbasa krakowska.
D. Kaszanka jęczmienna.
HAN.01 Pytanie 6
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku, gdy na fakturze występują nieprawidłowości dotyczące ceny oraz kwoty podatku VAT, sprzedawca powinien wystawić

A. protokół anulowania
B. paragon fiskalny
C. fakturę korygującą
D. notę korygującą
HAN.01 Pytanie 7
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym znajduje się 60 opakowań serka homogenizowanego. Termin jego przydatności do spożycia został określony przez producenta na opakowaniu jako: "Najlepiej spożyć do 10 marca 2008 roku". W związku z tym od 11 marca kierownik sklepu powinien

A. zwrócić serek dostawcy z prośbą o wymianę na nowy
B. wręczyć serek klientom jako darmowy dodatek do zakupów
C. usunąć cały zapas serka z oferty sprzedaży
D. sprzedać serek
HAN.01 Pytanie 8
Prowadzenie sprzedaży

Firma zaciągnęła kredyt bankowy na sfinansowanie zakupu maszyny do produkcji. Zakup ten prowadzi do zmian

A. w aktywach obrotowych oraz w kapitałach własnych
B. w aktywach trwałych i kapitałach obcych
C. w aktywach obrotowych i kapitałach obcych
D. w aktywach trwałych oraz w aktywach obrotowych
HAN.01 Pytanie 9
Prowadzenie sprzedaży

Aby w pełni wykorzystać powierzchnię wystawienniczą sklepu z szeroką gamą produktów, należy

A. towary o tych samych kształtach ustawiać na półce jeden za drugim
B. rozmaite towary ustawiać na półce jeden za drugim
C. towary w opakowaniach o różnych kolorach ustawiać na półce jeden za drugim
D. toweary identyczne układać na półce jeden za drugim
HAN.01 Pytanie 10
Prowadzenie sprzedaży

Klient zamierza zakupić 1,5 kilograma cukierków sprzedawanych w paczkach po 25 dag. Ile paczek cukierków powinno się wydać klientowi?

A. 6 paczek
B. 3 paczki
C. 5 paczek
D. 4 paczki
HAN.01 Pytanie 11
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona w formie tabeli baza danych osobowych kandydatów na stanowisko pracownika sekretariatu została sklasyfikowana według kryterium

Nazwisko i imięData urodzeniaMiejsce urodzenia
Grzelak Ewa13.04.1973 r.Głowno
Królak Anna16.07.1980 r.Zgierz
Sieradzka Emila15.03.1976 r.Poznań

A. rzeczowego.
B. chronologicznego.
C. alfabetycznego.
D. geograficznego.
HAN.01 Pytanie 12
Prowadzenie sprzedaży

Nabywca towaru wystawia notę korygującą w sytuacji, gdy

A. otrzymał dodatkowy rabat
B. faktura zawiera błędną wartość zamówionego towaru
C. zwrócił towar
D. na fakturze podano nieprawidłowy numer NIP wystawcy
HAN.01 Pytanie 13
Prowadzenie sprzedaży

Fermentacja mleka ma miejsce w procesie wytwarzania

A. jogurtu
B. mleka skondensowanego
C. śmietany
D. mleka w proszku
HAN.01 Pytanie 14
Prowadzenie sprzedaży

Kto może przeprowadzić ocenę jakości towarów dostarczonych do sklepu?

A. osoba zatrudniona w jednostce handlu detalicznego
B. pracownik jednostki handlu detalicznego, który dysponuje niezbędną wiedzą z zakresu towaroznawstwa
C. menedżer sklepu
D. dostawca towaru
HAN.01 Pytanie 15
Prowadzenie sprzedaży

Co oznacza pojęcie dług publiczny?

A. zadłużenie publicznych firm wobec państwa
B. zadłużenie jednostek sektora finansów publicznych
C. różnicę między przychodami a wydatkami budżetu państwowego
D. różnicę między dochodami a wydatkami budżetu państwowego
HAN.01 Pytanie 16
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość przyjmuje podstawą opodatkowania towarów i usług według stawki podatku VAT?

A. cena zakupu w hurtowni towarów i usług
B. wydatki na zakup towarów i usług
C. suma brutto towarów i usług
D. wartość netto towarów i usług
HAN.01 Pytanie 17
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zachowanie charakteryzuje klienta, który jest zdecydowany?

A. Skupia się na produktach, które go interesują, i zadaje konkretne pytania dotyczące towaru
B. Określa swoje oczekiwania, lecz jest ostrożny wobec sprzedawcy i oferowanych artykułów
C. Przyspiesza sprzedawcę i stara się przejść przed kolejką
D. Bezrefleksyjnie przyjmuje informacje udzielone przez sprzedawcę
HAN.01 Pytanie 18
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż zasady rozmieszczania produktów w sklepie, które mają na celu pobudzić klientów do zakupów i przynosić duże zyski?

A. Produkty tańsze są umieszczane wyżej, a droższe niżej
B. Produkty kupowane pod wpływem impulsu, na których osiągana jest największa marża, są umieszczane na wysokości wzroku klienta
C. Produkty drogie, rzadko kupowane, są umieszczane na regale przy kasie
D. Produkty lekkie są umieszczane wyżej, a cięższe niżej
HAN.01 Pytanie 19
Prowadzenie sprzedaży

Jak należy zarejestrować odsetki od funduszy zgromadzonych przez przedsiębiorstwo handlowe na koncie?

A. Ct "Rachunek bankowy", Dt "Koszty finansowe"
B. Dt "Rachunek bankowy", Ct "Przychody finansowe"
C. Dt "Pozostałe koszty operacyjne", Ct "Rachunek bankowy"
D. Ct "Pozostałe przychody operacyjne", Dt "Rachunek bankowy"
HAN.01 Pytanie 20
Prowadzenie sprzedaży

Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć

A. marynowanie
B. solenie
C. suszenie
D. kwaszenie
HAN.01 Pytanie 21
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które najczęściej znajdują nabywców w sklepie typu tradycyjnego, powinny być umieszczane

A. na półce przy drzwiach wyjściowych
B. na regale w zasięgu ręki sprzedawcy
C. na najwyższych poziomach regału
D. na dolnych półkach regału
HAN.01 Pytanie 22
Prowadzenie sprzedaży

W której z wymienionych sytuacji przeprowadzono inwentaryzację kontrolno-okresową odnoszącą się do działalności sklepu, w celu skontrolowania stanu zapasów i zestawienia go ze stanem księgowym?

A. Sklep jest w trakcie likwidacji
B. W sklepie miało miejsce włamanie połączone z kradzieżą oraz zniszczeniem mienia
C. Na zakończenie roku kalendarzowego wykonano spis wszystkich składników majątkowych
D. Kierownik sklepu, z powodu długotrwałej nieobecności zdrowotnej, powołał swojego zastępcę
HAN.01 Pytanie 23
Prowadzenie sprzedaży

Kto sprawuje nadzór nad prawidłowością i działalnością jednostek handlowych?

A. Państwowa Inspekcja Pracy
B. Inspekcja Handlowa
C. Powiatowy Rzecznik Praw Konsumenta
D. Urząd Skarbowy
HAN.01 Pytanie 24
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu spożywczego weszła osoba, która miała ograniczony czas, spieszyła się, była zdenerwowana i szybko zdecydowała o zakupie oferowanego towaru. Na podstawie tego opisu można stwierdzić, że sprzedawca obsłużył klienta

A. niecierpliwego
B. niegrzecznego
C. niedowierzającego
D. odrzucającego
HAN.01 Pytanie 25
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. mięsa i wędlin
B. trwałych produktów cukierniczych
C. biżuterii wysokiej klasy
D. materiałów edukacyjnych
HAN.01 Pytanie 26
Prowadzenie sprzedaży

Weryfikacja jakości towarów dostarczonych do sklepu może być dokonana jedynie przez

A. pracownika jednostki sprzedaży detalicznej
B. pracownika sklepu posiadającego konieczne informacje z zakresu towaroznawstwa
C. dostawcę towaru
D. menedżera sklepu
HAN.01 Pytanie 27
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie hurtowni doszło do pożaru, w wyniku którego zniszczone zostały towary. Taka sytuacja wymaga wykonania inwentaryzacji

A. doraźnej
B. okresowej
C. ciągłej
D. cyklicznej
HAN.01 Pytanie 28
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty powinny być ustawione obok siebie w sklepie?

A. W opakowaniach o identycznych rozmiarach
B. Zaspokajające tę samą potrzebę
C. W tej samej kategorii cenowej
D. W opakowaniach o tym samym kolorze
HAN.01 Pytanie 29
Prowadzenie sprzedaży

Preselekcja związana ze sprzedażą według wzorów jest stosowana w handlu

A. materiałów biurowych
B. roślin doniczkowych
C. płytek ceramicznych
D. złotej biżuterii
HAN.01 Pytanie 30
Prowadzenie sprzedaży

Strategia marketingowa puli wciągania oznacza

A. motywowanie hurtowników do zakupów poprzez system zniżek
B. działania promocyjne producentów ukierunkowane na ostatecznych odbiorców
C. specjalny program marketingowy dla detalistów
D. strategię reklamową realizowaną przez detalistę
HAN.01 Pytanie 31
Prowadzenie sprzedaży

Wada fundamentalna produktu to

A. nierównomierne oczka w serze
B. asymetria pomidorów
C. pęknięcia na skórce chleba
D. bombaż konserw w puszkach
HAN.01 Pytanie 32
Prowadzenie sprzedaży

Do jakiej kategorii produktów należy przypisać balsam do ciała?

A. Pielęgnacyjnych
B. Higienicznych
C. Makijażowych
D. Perfumeryjnych
HAN.01 Pytanie 33
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty podlegają pasteryzacji?

A. Sok jabłkowy.
B. Masło.
C. Kabanosy.
D. Miód.
HAN.01 Pytanie 34
Prowadzenie sprzedaży

Zniżka oferowana stałym klientom w celu motywowania ich do dalszych zakupów u tego samego dostawcy, to rabat

A. ilościowy
B. gotówkowy
C. sezonowy
D. lojalnościowy
HAN.01 Pytanie 35
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył odkurzacz objęty dwuletnią gwarancją jakości, który po upływie roku, mimo właściwego użytkowania, przestał działać. Klient ma prawo dochodzić swoich roszczeń

A. z tytułu gwarancji lub z tytułu rękojmi
B. zarazem z tytułu gwarancji i z tytułu rękojmi
C. wyłącznie z tytułu rękojmi
D. wyłącznie z tytułu gwarancji
HAN.01 Pytanie 36
Prowadzenie sprzedaży

Cena detaliczna butów wynosiła 320,00 zł. Została obniżona o 20%. Jaka jest wartość obuwia po obniżce?

A. 64,00 zł
B. 300,00 zł
C. 256,00 zł
D. 384,00 zł
HAN.01 Pytanie 37
Prowadzenie sprzedaży

Jakie narzędzie płatnicze wydawane przez bank ma charakter elektroniczny?

A. karta płatnicza
B. polecenie przelewu
C. czek
D. weksel
HAN.01 Pytanie 38
Prowadzenie sprzedaży

Wartość netto sprzedaży 1 kg sera kortowskiego wynosi 15,00 zł. Stawka VAT na ten produkt to 7%. Jaka jest wartość brutto sprzedaży?

A. 15,00 zł
B. 13,95 zł
C. 16,05 zł
D. 10,50 zł
HAN.01 Pytanie 39
Prowadzenie sprzedaży

W nowoczesnym sklepie odzieżowym sprzedawca, kierując się zasadą komplementarności, powinien oprócz płaszczy eksponować

A. rękawiczki i spódniczki
B. szałiki i rękawiczki
C. szałiki i sweterki
D. sweterki i spódniczki
HAN.01 Pytanie 40
Prowadzenie sprzedaży

Ile wyniesie stan końcowy gotówki w kasie obliczony na podstawie zamieszczonych informacji o dokonanych transakcjach?

Pogotowie
kasowe - wpłata
1 200,00 zł
Wpływy ze sprzedaży
gotówkowej
2 100,00 zł
Wpływy ze sprzedaży
bezgotówkowej
1 800,00 zł
Odprowadzenie
utargu do banku
2 100,00 zł

A. 3 000,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 5 100,00 zł
D. 3 300,00 zł