Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym zatrudniono 3 sprzedawców odpowiedzialnych za powierzone mienie, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w proporcjach przedstawionych w tabeli. Podczas inwentaryzacji stwierdzono niedobór w kwocie 2 600,00 zł. Ustal wartość odpowiedzialności pracowników.

L.p.PracownikOdpowiedzialność materialna
w % wartości niedoboru
1.A. Nowakowska30
2.A. Dębski30
3.J. Dudkiewicz40

A. A. Nowakowska 700,00 zł; A. Dębski 700,00 zł; J. Dudkiewicz 1 200,00 zł.
B. A. Nowakowska 600,00 zł; A. Dębski 600,00 zł; J. Dudkiewicz 1 400,00 zł.
C. A. Nowakowska 730,00 zł; A. Dębski 730,00 zł: J. Dudkiewicz 1 140,00 zł.
D. A. Nowakowska 780,00 zł; A. Dębski 780,00 zł; J. Dudkiewicz 1 040,00 zł.
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu towarów, które zostały zakupione, nie należy zaliczać sprawdzenia

A. ilości towarów w stosunku do dokumentów dołączonych do dostawy
B. stanów magazynowych, aby określić potrzeby w zakresie towarów
C. zgodności asortymentów z złożonym zamówieniem
D. jakości przekazanych towarów
Prowadzenie sprzedaży

W maju tego roku do magazynu wpłynęło 800 opakowań mleka o pojemności 1 litra, natomiast wydano 850 opakowań tego mleka. Jaki będzie stan zapasów mleka na koniec maja, jeżeli zapas na dzień 1 maja wynosił 150 opakowań?

A. 50 litrów
B. 100 litrów
C. 200 litrów
D. 150 litrów
Prowadzenie sprzedaży

Po dokonaniu inwentaryzacji towarów, stwierdzony brak został uznany za winę. Kto podejmuje decyzję o obciążeniu osoby materialnie odpowiedzialnej wartością brakującego towaru uznanego za winny?

A. Przewodniczący zespołu spisowego
B. Kierownik działu handlowego
C. Przewodniczący komisji inwentaryzacyjnej
D. Kierownik przedsiębiorstwa
Prowadzenie sprzedaży

Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury

A. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
B. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
C. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
D. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działanie nie jest powiązane z odbiorem zakupionych towarów w sklepie?

A. Weryfikacja jakości dostarczonych produktów
B. Sprawdzenie zgodności towarów z dokonanym zamówieniem
C. Ocena stanów magazynowych w celu ustalenia zapotrzebowania na towary
D. Porównanie ilości dostarczonego towaru z dokumentacją towarzyszącą
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia rozbieżności między stanem księgowym a rzeczywistym, ustalone w wyniku inwentaryzacji przeprowadzonej w jednostce handlowej. W toku postępowania wyjaśniającego komisja inwentaryzacyjna stwierdziła

TowarJ.m.Cena (zł)Stan
Księgowy (szt.)Rzeczywisty (szt.)
Płaszczszt.300,00101100
Kurtkaszt.150,0099100

A. niedobór płaszcza 300 zł i nadwyżkę kurtki 150 zł
B. niedobór płaszcza 150 zł i nadwyżkę kurtki 300 zł
C. nadwyżkę płaszcza 300 zł i niedobór kurtki 150 zł
D. nadwyżkę płaszcza 150 zł i niedobór kurtki 300 zł
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie której z czynności sprzedawca jest najbardziej narażony na zranienie rąk?

A. Transportowania szklanek w opakowaniach zbiorczych
B. Krojenia wędlin
C. Umieszczania słoików z dżemami na półkach
D. Oznaczania towarów
Prowadzenie sprzedaży

Gdy występują różnice między dokumentacją dostawy a faktycznie dostarczonymi towarami, należy przygotować protokół

A. niezgodności inwentaryzacyjnych
B. uszkodzeń towarów
C. różnic w dostawie
D. reklamacji usługi transportowej
Prowadzenie sprzedaży

Operację gospodarczą "przyjęcie towarów do magazynu" na podstawie dokumentu księgowego Pz ewidencjonuje się na kontach

A. Wn "Rozliczenie zakupu towarów", Ma "Towary"
B. Wn "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu", Ma "Towary"
C. Wn "Towary", Ma "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu"
D. Wn "Towary", Ma "Rozliczenie zakupu towarów"
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenie techniczne pozwala sprzedawcy na zbadanie dostępności określonego towaru w magazynie?

A. Drukarka wielofunkcyjna z łączem internetowym
B. Kolektor danych - terminal z czytnikiem kodów kreskowych
C. Metkownica dwurzędowa
D. Kasa fiskalna
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi

A. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
B. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
C. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
D. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
Prowadzenie sprzedaży

W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić

A. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
B. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
C. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
D. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
Prowadzenie sprzedaży

Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:

A. temperatura, wilgotność powietrza i światło
B. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
C. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
D. metoda składowania, opakowanie i światło
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych nieprawidłowości dotyczących dostawy zostanie wykryta w trakcie odbioru ilościowego?

A. Brak trzech paczek kawy w uszkodzonym opakowaniu zbiorczym
B. Zepsute owoce w jednej z pięciu przyjmowanych skrzynek
C. Brak druku na sześciu stronach w dostarczonych książkach
D. Odbarwienia na pięciu przyjętych parach butów
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru według
spisu z naturyksiąg rachunkowych
1.Krem nawilżającyszt.30,00703700
2.Szampon z odżywkąszt.27,00630650
3.Mydło w płynieszt.9,002 2102 200

A. 540,00 zł
B. 20,00 zł
C. 180,00 zł
D. 360,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Papryka.
B. Czosnek.
C. Por.
D. Cebula.
Prowadzenie sprzedaży

W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi

Rodzaj towaruŁączna wartość sprzedanego towaru
w zł
Sprzęt sportowy30 000
Sprzęt fitnes70 000
Sprzęt lekkoatletyczny21 000
Ubiór sportowy9 000

A. 528 000 zł
B. 520 000 zł
C. 559 000 zł
D. 640 000 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie o temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 90%.

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperatura w °C.wilgotność względna w %
por090-95
cebula0-165-70
papryka7-1080-90
czosnek070-75

A. Papryka.
B. Cebula.
C. Czosnek.
D. Por.
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.

TowarStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
A10 szt. po 10,00 zł/szt.13 szt. po 10,00 zł/szt.
B55 szt. po 1,00 zł/szt.67 szt. po 1,00 zł/szt.
C15 szt. po 11,00 zł/szt.10 szt. po 11,00 zł/szt.
D65 szt. po 2,00 zł/szt.55szt. po 2,00 zł/szt

A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
Prowadzenie sprzedaży

Do zadań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie wlicza się weryfikacja

A. ilości towaru z dokumentami towarzyszącymi dostawie
B. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
C. jakości dostarczonych towarów
D. zgodności pozycji asortymentowych ze złożonym zamówieniem
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?

A. Duża wilgotność powietrza
B. Nasłonecznienie towarów i opakowań
C. Wysoka temperatura powietrza
D. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zawartych w tabeli danych z inwentaryzacji przeprowadzonej w hurtowni artykułów biurowych, określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Stan według
spisu z naturyzapisów
księgowych
1.Pióro wieczneszt.35,00804800
2.Zszywacz biurowyszt.22,00520540
3.Segregator A4szt.7,001 3101 300

A. 140,00 zł
B. 70,00 zł
C. 360,00 zł
D. 440,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony

A. musi być przewożony w temperaturze +10°C
B. może być trzymany w temperaturze pokojowej
C. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
D. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
Prowadzenie sprzedaży

W czasie analizowanego okresu sklep uzyskał przychód w wysokości 300 000 zł. Średni stan towarów wyniósł 50 000 zł. Ile razy dokonano sprzedaży w stosunku do przeciętnego stanu zapasów w tym sklepie?

A. 1 raz
B. 60 razy
C. 6 razy
D. 10 razy
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie należy zaliczyć sprawdzenia

A. zgodności asortymentu z złożonym zamówieniem
B. jakości dostarczonych produktów
C. ilości towarów na dokumentach towarzyszących dostawie
D. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
Prowadzenie sprzedaży

Towary handlowe w punktach obrotu detalicznego, według ustawy o rachunkowości, powinny być poddawane inwentaryzacji

A. jednokrotnie w ciągu dwóch lat
B. jednokrotnie w miesiącu
C. jednokrotnie w roku
D. jednokrotnie w ciągu czterech lat