Filtrowanie pytań
Jaki dokument jest sporządzany w chwili przyjęcia towarów do magazynu w hurtowni?
W magazynie zatrudnionych jest 3 pracowników, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w równych częściach. Po przeprowadzeniu inwentaryzacji wykryto braki na kwotę 15 000,00 zł, z czego 12 000,00 zł wynika z winy pracowników. Jaka jest kwota, za którą odpowiada każdy z pracowników?
Kiedy przeprowadza się inwentaryzację nadzwyczajną?
Jakie z wymienionych produktów można przechowywać w sąsiedztwie wyrobów tytoniowych?
Który z poniższych produktów można przechowywać przez najdłuższy czas?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.
| „Rotacja w razach w wybranych sklepach firmy X w 2013 roku" | ||||
|---|---|---|---|---|
| KWARTAŁY | SKLEPY | |||
| Maja | Ewa | Basia | Olga | |
| I | 10 | 8 | 11 | 5 |
| II | 5 | 6 | 6 | 12 |
| III | 5 | 6 | 6 | 10 |
| IV | 7 | 8 | 10 | 5 |
Przechowywanie ziemniaków w chłodnych miejscach o wysokiej wilgotności może doprowadzić do procesu
Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą
Jakie urządzenie transportowe powinno być użyte do przeniesienia towarów z samochodu do magazynu, gdy są one umieszczone na paletach, a następnie do ich ułożenia w stosy?
Pracownik nie kontrolował terminów przydatności do spożycia towarów, za które ponosił pełną odpowiedzialność materialną. W magazynie powstał zapas towarów przeterminowanych. Na podstawie przepisów Kodeksu pracy, określ maksymalną wysokość odszkodowania dla pracodawcy za powstałą szkodę.
| Fragment Kodeksu pracy |
|---|
(…) Art. 118. W razie wyrządzenia szkody przez kilku pracowników każdy z nich ponosi odpowiedzialność za część szkody stosownie do przyczynienia się do niej i stopnia winy. Jeżeli nie jest możliwe ustalenie stopnia winy i przyczynienia się poszczególnych pracowników do powstania szkody, odpowiadają oni w częściach równych. Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody. Art. 120. § 1. W razie wyrządzenia przez pracownika przy wykonywaniu przez niego obowiązków pracowniczych szkody osobie trzeciej, zobowiązany do naprawienia szkody jest wyłącznie pracodawca. (…) |
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal wynik inwentaryzacji.
| 1. Stan faktyczny według spisu z natury: | |
| • proszek do prania DIX | 5 000 zł |
| • mydło Fa | 300 zł |
| • gotówka w kasie | 900 zł |
| 2. Stan według zapisów księgowych: | |
| • proszek do prania DIX | 5 020 zł |
| • mydło Fa | 310 zł |
| • gotówka w kasie | 900 zł |
Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?
W sklepie znajduje się 30 sztuk bluzek, na które nie występuje zapotrzebowanie. Jak należy ocenić ten stan zapasów?
Ziemniaki nie będą zmieniały koloru na zielony, jeśli w miejscu ich przechowywania zapewni się
Co rozumiemy przez zapasy towarowe?
Które z wymienionych rodzajów opakowań najlepiej nadają się do transportu i przeprowadzania operacji manipulacyjnych?
W środowiskach z optymalną wilgotnością powietrza wynoszącą 90% powinno się magazynować
Zajmują się tym zazwyczaj spedycje
Jak długo przechowuje się dokumenty inwentaryzacyjne?
W instrukcjach obsługi wózków przeznaczonych do transportu towarów, zwłaszcza tych z silnikowym napędem, wskazano, że pracownicy hurtowni powinni nosić obuwie robocze, które jest wiązane powyżej kostki. Ignorowanie tej zasady najczęściej prowadzi do
W samoobsługowym osiedlowym sklepie spożywczym, obrót pomiędzy kolejnymi terminami spisu z natury wyniósł 100 000,00 zł. Korzystając z przedstawionej tabeli, oblicz dopuszczalną wielkość niedoboru, jeżeli zastosowano limit maksymalny.
| Limity niedoborów towarowych dla wybranych branż w % | ||||
|---|---|---|---|---|
| Branża | Limit – sklep samoobsługowy | Limit- sklep tradycyjny | ||
| minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny | |
| mięsna | 1 | 2 | 0,8 | 1,5 |
| ogólnospożywcza | 0,6 | 1 | 0,4 | 0,8 |
Na początku roku w magazynie hurtowni z artykułami spożywczymi znajdowało się 1 000 paczek herbaty zielonej. Przez cały rok dokonano zakupu 50 000 paczek tej herbaty, a na koniec roku pozostało 500 paczek. Ile paczek herbaty zielonej zostało sprzedanych w ciągu roku?
Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?
Inwentaryzację w sklepach detalicznych należy wykonać raz
Który rodzaj wózka widłowego powinien być wykorzystywany wyłącznie w otwartych magazynach?
Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania
W skład kosztów zmiennych w firmie handlowej wchodzą koszty
Na podstawie zamieszczonych informacji ustal rodzaj i wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów w magazynie.
| Nazwa towaru | Dane wg spisu z natury | Dane według kartotek towarowych programu magazynowo - sprzedażowego | Cena towaru |
|---|---|---|---|
| Czekoladki mleczne | 300 kg | 350 kg | 12,00 zł/kg |
| Czekoladki deserowe | 200 kg | 180 kg | 10,00 zł/kg |
Dokument informujący o towarze gotowym do odbioru lub wysyłki, przesyłany faksem, pocztą lub ewentualnie e-mailem to
Dokument Wz w magazynie jest tworzony w momencie
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych oblicz wartość netto różnicy w dostawie towaru, ustalonej podczas odbioru ilościowego.
| Nazwa towaru | J.m. | Cena za jednostkę bez podatku VAT w zł | Ilość towaru w szt. | |
|---|---|---|---|---|
| faktycznie otrzymana przez sklep | wg danych z dowodu dostawy | |||
| Czekolada | szt. | 2,00 | 9 | 12 |
Tabela przedstawia stan księgowy zapasów i wynik inwentaryzacji planowej. Różnica między stanem księgowym zapasów i wynikiem inwentaryzacji wynosi
| Stan księgowy zapasów | 60 500 zł |
| Wynik inwentaryzacji | 61 100 zł |
Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających
| Pomieszczenia suche wilgotność względna 60% przewiewne temp. 8 ÷ 10 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 95% przewiewne temp. 0 ÷ 5 °C | Pomieszczenia suche wilgotność względna 60%, temp. 0 ÷ 4 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 90% temp. -18 ÷ -26 °C |
|---|---|---|---|
Artykuły higroskopijne: - suche artykuły zbożowe,- pieczywo trwałe, - suche nasiona roślin strączkowych, - cukier, - używki i przyprawy, - koncentraty. | Artykuły o dużej - warzywa,zawartości wody: - owoce, - ziemniaki. | Artykuły łatwo psujące się: - tłuszcze,- czekolada, - chałwa, - mleko, - jaja, - mięso i wędliny, - drób, - orzechy. | Artykuły zamrożone: - mięso,- drób, - ryby, - mrożonki warzywne i owocowe, - inne półprodukty mrożone. |