Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

W magazynie zatrudnionych jest 3 pracowników, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w równych częściach. Po przeprowadzeniu inwentaryzacji wykryto braki na kwotę 15 000,00 zł, z czego 12 000,00 zł wynika z winy pracowników. Jaka jest kwota, za którą odpowiada każdy z pracowników?

A. 3 000,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 9 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy przeprowadza się inwentaryzację nadzwyczajną?

A. na zakończenie roku kalendarzowego
B. podczas przekazywania odpowiedzialności za towary innemu pracownikowi sklepu
C. w regularnych odstępach w celu weryfikacji poziomu zapasów oraz porównania go z danymi księgowymi
D. po tym, jak doszło do włamania do sklepu i kradzieży
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.

„Rotacja w razach w wybranych sklepach firmy X w 2013 roku"
KWARTAŁYSKLEPY
MajaEwaBasiaOlga
I108115
II56612
III56610
IV78105

A. Sklep Maja.
B. Sklep Basia.
C. Sklep Ewa.
D. Sklep Olga.
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą

A. podobnych materiałów, które zostały wytworzone przez osobę odpowiedzialną za dany magazyn
B. podobnych materiałów, które pochodzą z różnych magazynów
C. innych materiałów
D. odmiennych osób odpowiedzialnych za ich powstanie
HAN.01 Pytanie 90
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenie transportowe powinno być użyte do przeniesienia towarów z samochodu do magazynu, gdy są one umieszczone na paletach, a następnie do ich ułożenia w stosy?

A. Dźwig towarowy
B. Przenośnik taśmowy
C. Wózek widłowy
D. Transporter ślimakowy
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik nie kontrolował terminów przydatności do spożycia towarów, za które ponosił pełną odpowiedzialność materialną. W magazynie powstał zapas towarów przeterminowanych. Na podstawie przepisów Kodeksu pracy, określ maksymalną wysokość odszkodowania dla pracodawcy za powstałą szkodę.

Fragment Kodeksu pracy

(…)

Art. 118. W razie wyrządzenia szkody przez kilku pracowników każdy z nich ponosi odpowiedzialność za część szkody stosownie do przyczynienia się do niej i stopnia winy. Jeżeli nie jest możliwe ustalenie stopnia winy i przyczynienia się poszczególnych pracowników do powstania szkody, odpowiadają oni w częściach równych.

Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.

Art. 120. § 1. W razie wyrządzenia przez pracownika przy wykonywaniu przez niego obowiązków pracowniczych szkody osobie trzeciej, zobowiązany do naprawienia szkody jest wyłącznie pracodawca.

(…)

A. Pełna wysokość szkody, nie większa jednak od trzymiesięcznego wynagrodzenia pracownika.
B. Dwukrotna wysokość szkody, nie większa jednak od dwumiesięcznego wynagrodzenia pracownika.
C. Trzykrotna wysokość szkody, nie większa jednak od miesięcznego wynagrodzenia pracownika.
D. Pełna wysokość szkody, nie większa jednak od miesięcznego wynagrodzenia pracownika.
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal wynik inwentaryzacji.

1. Stan faktyczny według spisu z natury:
• proszek do prania DIX5 000 zł
• mydło Fa300 zł
• gotówka w kasie900 zł
2. Stan według zapisów księgowych:
• proszek do prania DIX5 020 zł
• mydło Fa310 zł
• gotówka w kasie900 zł

A. Niedobór 30 zł.
B. Niedobór 130 zł.
C. Nadwyżka 30 zł.
D. Nadwyżka 130 zł.
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?

A. jest to ocena organoleptyczna książek
B. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
C. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
D. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
Prowadzenie sprzedaży

Ziemniaki nie będą zmieniały koloru na zielony, jeśli w miejscu ich przechowywania zapewni się

A. niską temperaturę.
B. brak dostępu promieni słonecznych.
C. brak dostępu powietrza.
D. wysoką wilgotność.
Prowadzenie sprzedaży

Co rozumiemy przez zapasy towarowe?

A. wszystkie towary zgromadzone w sklepie
B. towary przechowywane jedynie na zapleczu
C. towary umieszczone na sali sprzedaży
D. towary, które niedawno dotarły do sklepu
Prowadzenie sprzedaży

W instrukcjach obsługi wózków przeznaczonych do transportu towarów, zwłaszcza tych z silnikowym napędem, wskazano, że pracownicy hurtowni powinni nosić obuwie robocze, które jest wiązane powyżej kostki. Ignorowanie tej zasady najczęściej prowadzi do

A. skręcenia stopy
B. urazów kręgosłupa
C. płaskostopia
D. żylaków nóg
Prowadzenie sprzedaży

W samoobsługowym osiedlowym sklepie spożywczym, obrót pomiędzy kolejnymi terminami spisu z natury wyniósł 100 000,00 zł. Korzystając z przedstawionej tabeli, oblicz dopuszczalną wielkość niedoboru, jeżeli zastosowano limit maksymalny.

Limity niedoborów towarowych dla wybranych branż w %
BranżaLimit – sklep samoobsługowyLimit- sklep tradycyjny
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
mięsna120,81,5
ogólnospożywcza0,610,40,8

A. 8 000,00 zł
B. 600,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 400,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na początku roku w magazynie hurtowni z artykułami spożywczymi znajdowało się 1 000 paczek herbaty zielonej. Przez cały rok dokonano zakupu 50 000 paczek tej herbaty, a na koniec roku pozostało 500 paczek. Ile paczek herbaty zielonej zostało sprzedanych w ciągu roku?

A. 48 500 paczek
B. 49 500 paczek
C. 50 500 paczek
D. 51 500 paczek
HAN.01 Pytanie 104
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?

A. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
B. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
C. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
D. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
HAN.01 Pytanie 107
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania

A. transportowe
B. zbiorcze
C. uniwersalne
D. jednostkowe
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonych informacji ustal rodzaj i wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów w magazynie.

Nazwa towaruDane wg spisu z naturyDane według kartotek towarowych programu magazynowo - sprzedażowegoCena towaru
Czekoladki mleczne300 kg350 kg12,00 zł/kg
Czekoladki deserowe200 kg180 kg10,00 zł/kg

A. Niedobór 200,00 zł, nadwyżka 600,00 zł
B. Niedobór 600,00 zł, nadwyżka 200,00 zł
C. Niedobór 800,00 zł
D. Nadwyżka 800,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych oblicz wartość netto różnicy w dostawie towaru, ustalonej podczas odbioru ilościowego.

Nazwa towaruJ.m.Cena za jednostkę bez podatku VAT w złIlość towaru w szt.
faktycznie otrzymana przez sklepwg danych z dowodu dostawy
Czekoladaszt.2,00912

A. Brak 3 zł.
B. Nadwyżka 3 zł.
C. Nadwyżka 6 zł.
D. Brak 6 zł.
HAN.01 Pytanie 114
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających

Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%
przewiewne
temp. 8 ÷ 10 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 95%
przewiewne
temp. 0 ÷ 5 °C
Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%,
temp. 0 ÷ 4 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 90%
temp. -18 ÷ -26 °C
Artykuły higroskopijne:
- suche artykuły zbożowe,
- pieczywo trwałe,
- suche nasiona roślin
strączkowych,
- cukier,
- używki i przyprawy,
- koncentraty.
Artykuły o dużej
zawartości wody:
- warzywa,
- owoce,
- ziemniaki.
Artykuły łatwo psujące się:
- tłuszcze,
- czekolada,
- chałwa,
- mleko,
- jaja,
- mięso i wędliny,
- drób,
- orzechy.
Artykuły zamrożone:
- mięso,
- drób,
- ryby,
- mrożonki warzywne
i owocowe,
- inne półprodukty
mrożone.

A. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
B. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
C. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
D. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
Prowadzenie sprzedaży

Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale

A. nabiałowym
B. piekarniczym
C. owocowo-warzywnym
D. rybnym
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji odkryto brak towarów o łącznej wartości 440,00 zł. Jaką kwotą zostanie obciążony pracownik materialnie odpowiedzialny, jeśli wartość sprzedaży w sklepie wyniosła 40 000,00 zł, a limit ubytków na pokrycie niedoborów wynosi 0,3% obrotu?

A. 132,00 zł
B. 320,00 zł
C. 440,00 zł
D. 120,00 zł
HAN.01 Pytanie 118
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania używane w sklepach samoobsługowych, które zawierają określoną ilość towaru i pozwalają na jego identyfikację, nazywają się opakowaniami

A. zbiorczymi
B. uniwersalnymi
C. jednostkowymi
D. transportowymi