Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 121
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować

A. poprawność etykietowania opakowania
B. cechy produktów
C. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
D. wygląd produktów
HAN.01 Pytanie 122
Prowadzenie sprzedaży

Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady

A. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
B. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
C. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
D. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
HAN.01 Pytanie 123
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. mięsa i wędlin
B. trwałych produktów cukierniczych
C. materiałów edukacyjnych
D. biżuterii wysokiej klasy
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.

Lp.Nazwa towaruCena zakupuStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
1.Kukurydza w puszce3 zł/szt.132 szt.130 szt.
2.Groszek w puszce2 zł/szt.225 szt.230 szt.

A. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł.
B. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł.
C. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł.
D. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł.
HAN.01 Pytanie 125
Prowadzenie sprzedaży

Podstawowa kontrola jakości towarów odbywa się

A. u odbiorcy, tuż przed potwierdzeniem dostawy, obejmując sprawdzenie ilości oraz identyfikację widocznych wad towaru
B. u producenta, tuż przed wydaniem towaru z magazynu i obejmuje weryfikację stanu opakowań
C. po dokonaniu odbioru towaru i ma na celu wykrycie wad, które nie ujawniają się podczas dostawy
D. w domu klienta i ma na celu identyfikację wad, które mogą być zauważone w trakcie użytkowania towaru
HAN.01 Pytanie 126
Prowadzenie sprzedaży

Na jakim etapie procesu sprzedaży realizowane są zadania związane z dozowaniem, pakowaniem i etykietowaniem produktów?

A. Prezentacji towaru
B. Planowania sprzedaży
C. Reklamowania towaru
D. Organizowania sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku powodzi część towarów składowanych w magazynie została zniszczona przez wodę, co doprowadziło do powstania różnicy inwentaryzacyjnej, która jest klasyfikowana

A. do niedoborów naturalnych
B. do niedoborów bezspornych
C. do niedoborów zawinionych
D. do niedoborów nadzwyczajnych
Prowadzenie sprzedaży

Na początku odbioru ilościowego powinno się

A. ocenić organoleptycznie stan oraz jakość opakowania
B. przeliczyć opakowania zbiorcze i zestawić z dokumentem dostawy
C. sprawdzić poprawność oznaczenia towarów
D. przeliczyć jednostkowe opakowania w każdym opakowaniu zbiorczym
HAN.01 Pytanie 130
Prowadzenie sprzedaży

Która zasada opiera się na przypuszczeniu, że produkty, które jako pierwsze trafiły do magazynu, zostaną z niego wydane jako pierwsze?

A. HIFO
B. LOFO
C. LIFO
D. FIFO
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy

A. towar poddać ocenie konsumenckiej
B. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
C. towar skierować do analizy laboratoryjnej
D. odmówić przyjęcia towaru
Prowadzenie sprzedaży

Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:

A. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
B. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
C. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
D. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

Czynności wykonywane przez sprzedawcę
1Metkowanie towaru
2Odbiór ilościowy towarów
3Sporządzenie dokumentu Pz
4Układanie towarów na półkach sklepowych
5Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach

A. Czynności: 2, 3 i 5.
B. Czynności: 1, 2 i 4.
C. Czynności: 2, 3 i 4.
D. Czynności: 1, 4 i 5.
HAN.01 Pytanie 137
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?

A. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
B. Mleko skondensowane w puszce
C. Mleko pasteryzowane w butelce
D. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
HAN.01 Pytanie 138
Prowadzenie sprzedaży

Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest

A. liofilizacja
B. blanszowanie
C. tyndalizacja
D. sterylizacja
Prowadzenie sprzedaży

W lokalnym sklepie spożywczym miało miejsce włamanie oraz kradzież towaru. Aby ustalić faktyczny stan towarów po tym incydencie, konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji

A. nadzwyczajnej
B. ciągłej
C. zdawczo-odbiorczej
D. okresowej
HAN.01 Pytanie 141
Prowadzenie sprzedaży

Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy

A. opakować w szary papier
B. owinąć folią stretch
C. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
D. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000,00 zł.

Tabela. Limity niedoborów w wybranych formach sprzedaży
Limit niedoborów – sklepy samoobsługoweLimit niedoborów – sprzedaż tradycyjna
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
0,5%0,8%0,4%0,7%

A. 160,00 zł
B. 256,00 zł
C. 224,00 zł
D. 128,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

1Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach
2Układanie towarów na półkach sklepowych
3Kompletowanie zestawów towarów
4Sporządzenie dokumentu Pz
5Odbiór ilościowy towarów
6Metkowanie towaru

A. Czynności: 1, 2, 3 i 6
B. Czynności: 1, 2, 3 i 4
C. Czynności: 3, 4, 5 i 6
D. Czynności: 2, 3, 5 i 6
HAN.01 Pytanie 146
Prowadzenie sprzedaży

Transport mrożonek od producenta do hurtowni powinien być realizowany

A. na niewielkich dystansach
B. w krótkim okresie
C. z zapewnieniem jednakowego umiejscowienia mrożonek w środkach transportu
D. z utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego
HAN.01 Pytanie 147
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?

A. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
B. Wysoka wilgotność w otoczeniu
C. Nasłonecznienie towarów i opakowań
D. Wysoka temperatura składowania
HAN.01 Pytanie 149
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady przechowywania niektórych towarów spożywczych. Wskaż towar, którego nie można umieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie twarogu.

TowarW bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
tłuszcze roślinnekonserwy, przetwory warzywne, nabiałmięso, ryby, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe
nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe

A. Olej jadalny.
B. Chleb.
C. Dżem.
D. Śliwki.
HAN.01 Pytanie 150
Prowadzenie sprzedaży

Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane

A. w zbyt wysokiej temperaturze
B. w opakowaniach jednostkowych
C. w zbyt niskiej temperaturze
D. w opakowaniach zbiorczych
HAN.01 Pytanie 151
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok

W bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
PieczywoNabiał, wyroby cukierniczeMięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
NabiałPieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinneMięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe
Wyroby cukierniczeWina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiałMięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe
Przetwory zbożoweCukierMięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe

A. tłuszczów roślinnych i warzyw.
B. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
C. warzyw i owoców.
D. pieczywa i owoców.
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z ilościowym odbiorem towaru zalicza się

A. analiza właściwości towaru w porównaniu do tych podanych przez producenta
B. weryfikacja poprawności etykietowania towaru
C. sprawdzenie zgodności ilości odebranego towaru z dokumentacją towarzyszącą dostawie
D. ocena i kontrola stanu opakowania towaru
Prowadzenie sprzedaży

W firmie, podczas inwentaryzacji, odkryto stratę w wysokości 3 500,00 zł, za którą odpowiedzialność ponosi pięciu pracowników. Kto będzie odpowiadał materialnie za tę stratę?

A. Pracownik wskazany przez pracodawcę
B. Wszyscy pracownicy firmy solidarnie
C. Pracodawca wraz z pracownikami
D. Pracownicy, którzy przyczynili się do powstania straty, solidarnie
HAN.01 Pytanie 154
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?

A. Mleko świeże 3,2
B. Mleko UHT 0,5%
C. Śmietana 18
D. Mleko pasteryzowane
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji w jednostce handlowej. Oszacuj wartość różnicy inwentaryzacyjnej.

WyszczególnienieWartość spisu z naturyStan księgowy
towary55 900 zł57 900 zł
opakowania1 000 zł1 000 zł
gotówka w kasie0 zł990 zł
Razem56 900 zł59 890 zł

A. Niedobór w wysokości około 3 000 zł
B. Nadwyżka w wysokości około 3 000 zł
C. Niedobór w wysokości około 2 000 zł
D. Nadwyżka w wysokości około 2 000 zł
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie inwentaryzacji zdawczo-odbiorczej przeprowadzonej z powodu zmiany w zarządzie sklepu dokonano spisu rzeczywistych zasobów

A. wszystkich towarów, gotówki i opakowań
B. opakowań oraz towarów znajdujących się w zapleczu
C. wszystkich produktów
D. towarów umieszczonych na półkach sklepowych