Filtrowanie pytań
 Prowadzenie sprzedaży 
A. poprawność etykietowania opakowania
B. cechy produktów
C. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
D. wygląd produktów
 Prowadzenie sprzedaży 
Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady
A. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
B. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
C. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
D. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
 Prowadzenie sprzedaży 
Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do
A. mięsa i wędlin
B. trwałych produktów cukierniczych
C. materiałów edukacyjnych
D. biżuterii wysokiej klasy
 Prowadzenie sprzedaży 
Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym. 
 
| Lp. | Nazwa towaru | Cena zakupu | Stan według | |
|---|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | |||
| 1. | Kukurydza w puszce | 3 zł/szt. | 132 szt. | 130 szt. | 
| 2. | Groszek w puszce | 2 zł/szt. | 225 szt. | 230 szt. | 
A. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł.
B. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł.
C. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł.
D. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł.
 Prowadzenie sprzedaży 
Podstawowa kontrola jakości towarów odbywa się
A. u odbiorcy, tuż przed potwierdzeniem dostawy, obejmując sprawdzenie ilości oraz identyfikację widocznych wad towaru
B. u producenta, tuż przed wydaniem towaru z magazynu i obejmuje weryfikację stanu opakowań
C. po dokonaniu odbioru towaru i ma na celu wykrycie wad, które nie ujawniają się podczas dostawy
D. w domu klienta i ma na celu identyfikację wad, które mogą być zauważone w trakcie użytkowania towaru
 Prowadzenie sprzedaży 
Na jakim etapie procesu sprzedaży realizowane są zadania związane z dozowaniem, pakowaniem i etykietowaniem produktów?
A. Prezentacji towaru
B. Planowania sprzedaży
C. Reklamowania towaru
D. Organizowania sprzedaży
 Prowadzenie sprzedaży 
W wyniku powodzi część towarów składowanych w magazynie została zniszczona przez wodę, co doprowadziło do powstania różnicy inwentaryzacyjnej, która jest klasyfikowana
A. do niedoborów naturalnych
B. do niedoborów bezspornych
C. do niedoborów zawinionych
D. do niedoborów nadzwyczajnych
 Prowadzenie sprzedaży 
Na początku odbioru ilościowego powinno się
A. ocenić organoleptycznie stan oraz jakość opakowania
B. przeliczyć opakowania zbiorcze i zestawić z dokumentem dostawy
C. sprawdzić poprawność oznaczenia towarów
D. przeliczyć jednostkowe opakowania w każdym opakowaniu zbiorczym
 Prowadzenie sprzedaży 
Ile zgrzewek wody mineralnej powinno się przygotować do wysyłki, jeśli klient zamówił 2 400 butelek, a w jednej zgrzewce jest 6 butelek?
A. 400 opakowań
B. 600 opakowań
C. 240 opakowań
D. 800 opakowań
 Prowadzenie sprzedaży 
Która zasada opiera się na przypuszczeniu, że produkty, które jako pierwsze trafiły do magazynu, zostaną z niego wydane jako pierwsze?
A. HIFO
B. LOFO
C. LIFO
D. FIFO
 HAN.01  Pytanie 131 
 Prowadzenie sprzedaży 
Kto powinien być obecny podczas przeprowadzania inwentaryzacji towarów przez komisję inwentaryzacyjną?
A. przedstawiciela związków zawodowych
B. członków działu księgowości
C. osoby posiadającej wiedzę o gospodarce magazynowej
D. osób materialnie odpowiedzialnych
 Prowadzenie sprzedaży 
W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy
A. towar poddać ocenie konsumenckiej
B. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
C. towar skierować do analizy laboratoryjnej
D. odmówić przyjęcia towaru
 Prowadzenie sprzedaży 
Do kategorii aktywów obrotowych zaliczamy
A. oprogramowanie komputerowe
B. środki transportu
C. zapasy materiałów i towarów
D. prawa autorskie
 Prowadzenie sprzedaży 
Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:
A. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
B. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
C. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
D. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
 Prowadzenie sprzedaży 
Skutek powodzi spowodował, że część towarów w magazynie została zalana i całkowicie zniszczona. Taki niedobór nazywamy
A. zawiniony
B. naturalny
C. niezawiniony
D. pozorny
 Prowadzenie sprzedaży 
Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży? 
 
| Czynności wykonywane przez sprzedawcę | |
|---|---|
| 1 | Metkowanie towaru | 
| 2 | Odbiór ilościowy towarów | 
| 3 | Sporządzenie dokumentu Pz | 
| 4 | Układanie towarów na półkach sklepowych | 
| 5 | Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach | 
A. Czynności: 2, 3 i 5.
B. Czynności: 1, 2 i 4.
C. Czynności: 2, 3 i 4.
D. Czynności: 1, 4 i 5.
 Prowadzenie sprzedaży 
Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?
A. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
B. Mleko skondensowane w puszce
C. Mleko pasteryzowane w butelce
D. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
 Prowadzenie sprzedaży 
Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest
A. liofilizacja
B. blanszowanie
C. tyndalizacja
D. sterylizacja
 Prowadzenie sprzedaży 
Na podstawie danych w tabeli określ, która oferta dostawy towaru dla stałych klientów jest najkorzystniejsza. 
 
| Oferta dostawy towaru | Cena towaru w zł/szt | Opust ceny towaru dla stałych klientów w % | Koszty transportu w zł | 
|---|---|---|---|
| A. | 160 | 25 | 90 | 
| B. | 150 | 16 | 70 | 
| C. | 140 | 20 | 80 | 
| D. | 130 | 10 | 90 | 
A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
 Prowadzenie sprzedaży 
W lokalnym sklepie spożywczym miało miejsce włamanie oraz kradzież towaru. Aby ustalić faktyczny stan towarów po tym incydencie, konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji
A. nadzwyczajnej
B. ciągłej
C. zdawczo-odbiorczej
D. okresowej
 Prowadzenie sprzedaży 
Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy
A. opakować w szary papier
B. owinąć folią stretch
C. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
D. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
 Prowadzenie sprzedaży 
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000,00 zł. 
 
| Tabela. Limity niedoborów w wybranych formach sprzedaży | |||
|---|---|---|---|
| Limit niedoborów – sklepy samoobsługowe | Limit niedoborów – sprzedaż tradycyjna | ||
| minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny | 
| 0,5% | 0,8% | 0,4% | 0,7% | 
A. 160,00 zł
B. 256,00 zł
C. 224,00 zł
D. 128,00 zł
 Prowadzenie sprzedaży 
Odpady handlowe, które w przypadku niewłaściwego składowania stają się największym zagrożeniem dla zdrowia publicznego, to odpady
A. tekturowe
B. organicze
C. z tworzyw sztucznych
D. szklane
 Prowadzenie sprzedaży 
Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży? 
 
| 1 | Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach | 
| 2 | Układanie towarów na półkach sklepowych | 
| 3 | Kompletowanie zestawów towarów | 
| 4 | Sporządzenie dokumentu Pz | 
| 5 | Odbiór ilościowy towarów | 
| 6 | Metkowanie towaru | 
A. Czynności: 1, 2, 3 i 6
B. Czynności: 1, 2, 3 i 4
C. Czynności: 3, 4, 5 i 6
D. Czynności: 2, 3, 5 i 6
 Prowadzenie sprzedaży 
Jaki dokument powinien wydać magazynier przyjmujący z powrotem reklamowany towar do magazynu?
A. Zw Zwrot wewnętrzny
B. Pw Przyjęcie wewnętrzne
C. Pz Przyjęcie zewnętrzne
D. Wz Wydanie zewnętrzne
 Prowadzenie sprzedaży 
Transport mrożonek od producenta do hurtowni powinien być realizowany
A. na niewielkich dystansach
B. w krótkim okresie
C. z zapewnieniem jednakowego umiejscowienia mrożonek w środkach transportu
D. z utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego
 Prowadzenie sprzedaży 
Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?
A. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
B. Wysoka wilgotność w otoczeniu
C. Nasłonecznienie towarów i opakowań
D. Wysoka temperatura składowania
 Prowadzenie sprzedaży 
W trakcie odbioru produktów bez dostarczonej dokumentacji, odbiorca sporządza
A. dokument dostarczenia produktów
B. list przewozowy
C. dowód przyjęcia towarów
D. specyfikację
 Prowadzenie sprzedaży 
Tabela przedstawia zasady przechowywania niektórych towarów spożywczych. Wskaż towar, którego nie można umieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie twarogu. 
 
| Towar | W bezpośrednim sąsiedztwie | |
|---|---|---|
| można układać | nie można układać | |
| pieczywo | nabiał, wyroby cukiernicze | mięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe | 
| tłuszcze roślinne | konserwy, przetwory warzywne, nabiał | mięso, ryby, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe | 
| nabiał | pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | mięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe | 
A. Olej jadalny.
B. Chleb.
C. Dżem.
D. Śliwki.
 Prowadzenie sprzedaży 
Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane
A. w zbyt wysokiej temperaturze
B. w opakowaniach jednostkowych
C. w zbyt niskiej temperaturze
D. w opakowaniach zbiorczych
 Prowadzenie sprzedaży 
Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok 
 
| W bezpośrednim sąsiedztwie | ||
|---|---|---|
| można układać | nie można układać | |
| Pieczywo | Nabiał, wyroby cukiernicze | Mięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe | 
| Nabiał | Pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | Mięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe | 
| Wyroby cukiernicze | Wina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiał | Mięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe | 
| Przetwory zbożowe | Cukier | Mięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe | 
A. tłuszczów roślinnych i warzyw.
B. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
C. warzyw i owoców.
D. pieczywa i owoców.
 Prowadzenie sprzedaży 
Do działań związanych z ilościowym odbiorem towaru zalicza się
A. analiza właściwości towaru w porównaniu do tych podanych przez producenta
B. weryfikacja poprawności etykietowania towaru
C. sprawdzenie zgodności ilości odebranego towaru z dokumentacją towarzyszącą dostawie
D. ocena i kontrola stanu opakowania towaru
 Prowadzenie sprzedaży 
W firmie, podczas inwentaryzacji, odkryto stratę w wysokości 3 500,00 zł, za którą odpowiedzialność ponosi pięciu pracowników. Kto będzie odpowiadał materialnie za tę stratę?
A. Pracownik wskazany przez pracodawcę
B. Wszyscy pracownicy firmy solidarnie
C. Pracodawca wraz z pracownikami
D. Pracownicy, którzy przyczynili się do powstania straty, solidarnie
 Prowadzenie sprzedaży 
Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?
A. Mleko świeże 3,2
B. Mleko UHT 0,5%
C. Śmietana 18
D. Mleko pasteryzowane
 Prowadzenie sprzedaży 
Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?
A. Mleko UHT w kartonie
B. Mleko skondensowane w puszce
C. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
D. Dżem w słoiku
 Prowadzenie sprzedaży 
W firmie handlowej zauważono, że jeden z pracowników popełnił kradzież towaru. W związku z tym podjęto decyzję o przeprowadzeniu inwentaryzacji
A. planowanej
B. okresowej
C. odbiorczej
D. nadzwyczajnej
 Prowadzenie sprzedaży 
Długotrwała praca w zimnym, wilgotnym magazynie przy sklepie może prowadzić u pracownika do
A. żylaków nóg
B. płaskostopia
C. reumatyzmu
D. chorób kręgosłupa
 Prowadzenie sprzedaży 
Jaki dokument powinien być użyty do rejestrowania dostaw i wydawania towarów?
A. Kartotekę magazynową
B. Fakturę zakupu
C. Arkusz spisu z natury
D. Rejestr zakupu VAT
 Prowadzenie sprzedaży 
W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji w jednostce handlowej. Oszacuj wartość różnicy inwentaryzacyjnej. 
 
| Wyszczególnienie | Wartość spisu z natury | Stan księgowy | 
|---|---|---|
| towary | 55 900 zł | 57 900 zł | 
| opakowania | 1 000 zł | 1 000 zł | 
| gotówka w kasie | 0 zł | 990 zł | 
| Razem | 56 900 zł | 59 890 zł | 
A. Niedobór w wysokości około 3 000 zł
B. Nadwyżka w wysokości około 3 000 zł
C. Niedobór w wysokości około 2 000 zł
D. Nadwyżka w wysokości około 2 000 zł
 Prowadzenie sprzedaży 
W trakcie inwentaryzacji zdawczo-odbiorczej przeprowadzonej z powodu zmiany w zarządzie sklepu dokonano spisu rzeczywistych zasobów
A. wszystkich towarów, gotówki i opakowań
B. opakowań oraz towarów znajdujących się w zapleczu
C. wszystkich produktów
D. towarów umieszczonych na półkach sklepowych