Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym zatrudniono 3 sprzedawców odpowiedzialnych za powierzone mienie, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w proporcjach przedstawionych w tabeli. Podczas inwentaryzacji stwierdzono niedobór w kwocie 2 600,00 zł. Ustal wartość odpowiedzialności pracowników.

L.p.PracownikOdpowiedzialność materialna
w % wartości niedoboru
1.A. Nowakowska30
2.A. Dębski30
3.J. Dudkiewicz40

A. A. Nowakowska 730,00 zł; A. Dębski 730,00 zł: J. Dudkiewicz 1 140,00 zł.
B. A. Nowakowska 600,00 zł; A. Dębski 600,00 zł; J. Dudkiewicz 1 400,00 zł.
C. A. Nowakowska 700,00 zł; A. Dębski 700,00 zł; J. Dudkiewicz 1 200,00 zł.
D. A. Nowakowska 780,00 zł; A. Dębski 780,00 zł; J. Dudkiewicz 1 040,00 zł.
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu towarów, które zostały zakupione, nie należy zaliczać sprawdzenia

A. zgodności asortymentów z złożonym zamówieniem
B. ilości towarów w stosunku do dokumentów dołączonych do dostawy
C. jakości przekazanych towarów
D. stanów magazynowych, aby określić potrzeby w zakresie towarów
Prowadzenie sprzedaży

W maju tego roku do magazynu wpłynęło 800 opakowań mleka o pojemności 1 litra, natomiast wydano 850 opakowań tego mleka. Jaki będzie stan zapasów mleka na koniec maja, jeżeli zapas na dzień 1 maja wynosił 150 opakowań?

A. 100 litrów
B. 150 litrów
C. 50 litrów
D. 200 litrów
Prowadzenie sprzedaży

Po dokonaniu inwentaryzacji towarów, stwierdzony brak został uznany za winę. Kto podejmuje decyzję o obciążeniu osoby materialnie odpowiedzialnej wartością brakującego towaru uznanego za winny?

A. Kierownik działu handlowego
B. Kierownik przedsiębiorstwa
C. Przewodniczący komisji inwentaryzacyjnej
D. Przewodniczący zespołu spisowego
Prowadzenie sprzedaży

Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury

A. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
B. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
C. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
D. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działanie nie jest powiązane z odbiorem zakupionych towarów w sklepie?

A. Ocena stanów magazynowych w celu ustalenia zapotrzebowania na towary
B. Porównanie ilości dostarczonego towaru z dokumentacją towarzyszącą
C. Weryfikacja jakości dostarczonych produktów
D. Sprawdzenie zgodności towarów z dokonanym zamówieniem
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia rozbieżności między stanem księgowym a rzeczywistym, ustalone w wyniku inwentaryzacji przeprowadzonej w jednostce handlowej. W toku postępowania wyjaśniającego komisja inwentaryzacyjna stwierdziła

TowarJ.m.Cena (zł)Stan
Księgowy (szt.)Rzeczywisty (szt.)
Płaszczszt.300,00101100
Kurtkaszt.150,0099100

A. niedobór płaszcza 300 zł i nadwyżkę kurtki 150 zł
B. nadwyżkę płaszcza 150 zł i niedobór kurtki 300 zł
C. niedobór płaszcza 150 zł i nadwyżkę kurtki 300 zł
D. nadwyżkę płaszcza 300 zł i niedobór kurtki 150 zł
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie której z czynności sprzedawca jest najbardziej narażony na zranienie rąk?

A. Oznaczania towarów
B. Krojenia wędlin
C. Transportowania szklanek w opakowaniach zbiorczych
D. Umieszczania słoików z dżemami na półkach
Prowadzenie sprzedaży

Gdy występują różnice między dokumentacją dostawy a faktycznie dostarczonymi towarami, należy przygotować protokół

A. niezgodności inwentaryzacyjnych
B. uszkodzeń towarów
C. różnic w dostawie
D. reklamacji usługi transportowej
Prowadzenie sprzedaży

Operację gospodarczą "przyjęcie towarów do magazynu" na podstawie dokumentu księgowego Pz ewidencjonuje się na kontach

A. Wn "Towary", Ma "Rozliczenie zakupu towarów"
B. Wn "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu", Ma "Towary"
C. Wn "Towary", Ma "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu"
D. Wn "Rozliczenie zakupu towarów", Ma "Towary"
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenie techniczne pozwala sprzedawcy na zbadanie dostępności określonego towaru w magazynie?

A. Metkownica dwurzędowa
B. Kasa fiskalna
C. Kolektor danych - terminal z czytnikiem kodów kreskowych
D. Drukarka wielofunkcyjna z łączem internetowym
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi

A. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
B. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
C. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
D. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
Prowadzenie sprzedaży

W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić

A. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
B. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
C. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
D. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
Prowadzenie sprzedaży

Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:

A. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
B. temperatura, wilgotność powietrza i światło
C. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
D. metoda składowania, opakowanie i światło
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych nieprawidłowości dotyczących dostawy zostanie wykryta w trakcie odbioru ilościowego?

A. Zepsute owoce w jednej z pięciu przyjmowanych skrzynek
B. Odbarwienia na pięciu przyjętych parach butów
C. Brak druku na sześciu stronach w dostarczonych książkach
D. Brak trzech paczek kawy w uszkodzonym opakowaniu zbiorczym
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru według
spisu z naturyksiąg rachunkowych
1.Krem nawilżającyszt.30,00703700
2.Szampon z odżywkąszt.27,00630650
3.Mydło w płynieszt.9,002 2102 200

A. 540,00 zł
B. 20,00 zł
C. 360,00 zł
D. 180,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Papryka.
B. Czosnek.
C. Por.
D. Cebula.
Prowadzenie sprzedaży

W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi

Rodzaj towaruŁączna wartość sprzedanego towaru
w zł
Sprzęt sportowy30 000
Sprzęt fitnes70 000
Sprzęt lekkoatletyczny21 000
Ubiór sportowy9 000

A. 528 000 zł
B. 559 000 zł
C. 640 000 zł
D. 520 000 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie o temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 90%.

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperatura w °C.wilgotność względna w %
por090-95
cebula0-165-70
papryka7-1080-90
czosnek070-75

A. Papryka.
B. Cebula.
C. Por.
D. Czosnek.
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.

TowarStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
A10 szt. po 10,00 zł/szt.13 szt. po 10,00 zł/szt.
B55 szt. po 1,00 zł/szt.67 szt. po 1,00 zł/szt.
C15 szt. po 11,00 zł/szt.10 szt. po 11,00 zł/szt.
D65 szt. po 2,00 zł/szt.55szt. po 2,00 zł/szt

A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
Prowadzenie sprzedaży

Do zadań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie wlicza się weryfikacja

A. ilości towaru z dokumentami towarzyszącymi dostawie
B. jakości dostarczonych towarów
C. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
D. zgodności pozycji asortymentowych ze złożonym zamówieniem
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?

A. Duża wilgotność powietrza
B. Nasłonecznienie towarów i opakowań
C. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
D. Wysoka temperatura powietrza
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zawartych w tabeli danych z inwentaryzacji przeprowadzonej w hurtowni artykułów biurowych, określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Stan według
spisu z naturyzapisów
księgowych
1.Pióro wieczneszt.35,00804800
2.Zszywacz biurowyszt.22,00520540
3.Segregator A4szt.7,001 3101 300

A. 360,00 zł
B. 70,00 zł
C. 140,00 zł
D. 440,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony

A. może być trzymany w temperaturze pokojowej
B. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
C. musi być przewożony w temperaturze +10°C
D. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
Prowadzenie sprzedaży

W czasie analizowanego okresu sklep uzyskał przychód w wysokości 300 000 zł. Średni stan towarów wyniósł 50 000 zł. Ile razy dokonano sprzedaży w stosunku do przeciętnego stanu zapasów w tym sklepie?

A. 1 raz
B. 60 razy
C. 10 razy
D. 6 razy
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie należy zaliczyć sprawdzenia

A. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
B. ilości towarów na dokumentach towarzyszących dostawie
C. jakości dostarczonych produktów
D. zgodności asortymentu z złożonym zamówieniem
Prowadzenie sprzedaży

Towary handlowe w punktach obrotu detalicznego, według ustawy o rachunkowości, powinny być poddawane inwentaryzacji

A. jednokrotnie w ciągu czterech lat
B. jednokrotnie w roku
C. jednokrotnie w ciągu dwóch lat
D. jednokrotnie w miesiącu