Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. nie da się ustalić powiązań.
B. rzeczywisty stan > stan zapisany.
C. rzeczywisty stan < stan zapisany.
D. rzeczywisty stan = stan zapisany.
Prowadzenie sprzedaży
Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na
A. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie
B. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
C. przeliczeniu otrzymanych par butów
D. ocenie organoleptycznej butów
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można
| Nazwa wyrobu | Temperatura przechowywania | Okres przechowywania |
| Kurczak wędzony | od 20C do 100C | 72 h |
| Kabanosy | od 20C do 100C | 25 dni |
| Kabanosy | od 00C do 80C | 10 dni |
| Kaszanka | od 20C do 100C | 48 h |
| Wyroby garmażeryjne | od 00C do 60C | od 4 do 7 dni |
A. kurczaka wędzonego.
B. kabanosy.
C. wyroby garmażeryjne.
D. kaszankę .
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie jednostki znajdują się towary przyjęte z dostaw z dnia 10 maja, 15 i 22 czerwca oraz 29 lipca. Przygotowując artykuły do sprzedaży zgodnie z metodą FIFO, które dostawy powinny być umieszczone na półkach jako pierwsze?
A. 15 czerwca i 22 czerwca
B. 22 czerwca i 29 lipca
C. 10 maja i 15 czerwca
D. 10 maja i 29 lipca
Prowadzenie sprzedaży
Zasada dostawy FRANCO oznacza, że wydatki na transport towarów ponosi
A. bank
B. odbiorca
C. przewoźnik
D. sprzedawca
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary są wrażliwe na wysokie temperatury?
A. artykuły gospodarstwa domowego (AGD)
B. wyroby przemysłu papierniczego
C. obuwie i odzież
D. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
Prowadzenie sprzedaży
Urządzeniem, które umożliwia bieżące oraz systematyczne śledzenie ilości towarów, jest
A. higrometr
B. tensator
C. terminal płatniczy
D. inwentaryzator
Prowadzenie sprzedaży
Osoba odpowiedzialna za ważenie towaru dostarczanego do sklepu, wykonuje kontrolę
A. wstępną ilościową
B. szczegółową jakościową
C. wstępną jakościową
D. szczegółową ilościową
Prowadzenie sprzedaży
Która z wymienionych technologii jest używana do pakowania napojów, mleka i soków w opakowania z tektury oraz cienkiej folii?
A. Transwrap
B. Tetra-pack
C. Blister-pack
D. Flowpack
HAN.01 Pytanie 50
Prowadzenie sprzedaży
Zidentyfikowany niedobór po inwentaryzacji wynosi 14 500 zł, a dostępny limit na jego uregulowanie to 12 000 zł. Jaką sumę pokryje kierownik sklepu detalicznego, jeśli zgodnie z umową o wspólnej odpowiedzialności majątkowej odpowiada za udostępniony majątek w wysokości 40%?
A. 750 zł
B. 1 000 zł
C. 1 500 zł
D. 5 800 zł
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie ziemniaków w ciemnym i chłodnym miejscu ogranicza zmiany biologiczne takie jak
A. wysychanie
B. kiełkowanie
C. bulwienie
D. gnicie
Prowadzenie sprzedaży
Długotrwałe przenoszenie przez pracownika towarów o masie przekraczającej ustalone normy może prowadzić do
A. reakcji alergicznych
B. osłabienia mięśni
C. chorób zatok
D. chorób kręgosłupa
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do wystąpienia strat
A. naturalnych
B. nadzwyczajnych
C. zawinionych
D. niezawinionych
Prowadzenie sprzedaży
Mleko pasteryzowane w plastikowych butelkach powinno być przechowywane w sklepie
A. w lodówce
B. w koszu
C. w witrynie
D. na półce sklepowej
Prowadzenie sprzedaży
Czynnością związana z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. sortowanie
B. otrzymanie płatności za towar
C. spis z natury
D. ewidencja sprzedaży w kasie
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych dokumentów potwierdza przyjęcie zakupionych towarów do magazynu?
A. PW – Przyjęcie Wewnętrzne
B. RW – Rozchód Wewnętrzny
C. PZ – Przyjęcie Zewnętrzne
D. WZ – Wydanie Zewnętrzne
Prowadzenie sprzedaży
Loco magazyn dostawcy to jeden z elementów umowy pomiędzy dostawcą a odbiorcą, który określa
A. dostarczenie towaru przez sprzedawcę na jego koszt
B. odbiór towaru przez nabywcę z lokalizacji wskazanej przez sprzedawcę
C. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu sprzedawcy na własny koszt
D. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu pośrednika
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów znajdujących się w hurtowni spożywczej nie wymagają ochrony przed wchłanianiem wilgoci?
A. Kasze
B. Wędliny
C. Cukry
D. Przyprawy
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie sprawozdawczym przedsiębiorstwo detaliczne uzyskało przychody ze sprzedaży wynoszące 40 000 zł, a średni stan zapasów towarów wyniósł 10 000 zł. Ile razy średni zapas został sprzedany?
A. 1 raz
B. 10 razy
C. 4 razy
D. 40 razy
Prowadzenie sprzedaży
Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi
A. zadysponowana > wydana
B. zadysponowana >= wydana
C. zadysponowana = wydana
D. zadysponowana < wydana
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.
| Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa towaru | Cena jednostkowa | Stan wg spisu z natury w kg | Stan wg zapisów księgowych w kg |
| Wafle orzechowe | 18,00 zł/kg | 26 | 30 |
| Wafle kakaowe | 20,00 zł/kg | 24 | 23 |
A. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
Prowadzenie sprzedaży
Utrata naturalna towarów jest spowodowana
A. brakiem uczciwości pracowników
B. użyciem niewłaściwego opakowania
C. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
D. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?
A. Cement oraz zaprawy klejowe
B. Tkaniny oraz odzież
C. Świeże owoce i warzywa
D. Książki oraz artykuły papiernicze
Prowadzenie sprzedaży
Na dzień 31 maja w magazynie hurtowni spożywczej znajdowało się 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokonano zakupu dodatkowych 600 zgrzewek tego soku. Zapas, który umożliwia ciągłość sprzedaży, wynosi 1 000 zgrzewek. Ile wynosi zapas nadmierny?
A. 180 zgrzewek
B. 400 zgrzewek
C. 420 zgrzewek
D. 1 420 zgrzewek
Prowadzenie sprzedaży
Ile kartonów zbiorczych trzeba wydać, jeśli klient zamówił dostawę 1 800 szt. szamponu do włosów o pojemności 360 ml, który pakowany jest po 12 sztuk w opakowaniu?
A. 150 opakowań
B. 30 opakowań
C. 648 opakowań
D. 54 opakowań
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, ile sztuk towaru powinno być wpisane do Arkusza spisu z natury w czasie inwentaryzacji towaru w magazynie?
| Źródło danych | Ilość towaru w szt. |
|---|---|
| Dane z dowodów Pz/przyjęcie towarów i Wz/wydanie towarów | 95 |
| Dane z kartoteki magazynowej | 90 |
| Informacje uzyskane od osoby materialnie odpowiedzialnej | 80 |
| Dane uzyskane podczas spisu z natury | 70 |
A. 70 szt.
B. 80 szt.
C. 95 szt.
D. 90 szt.
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.
| Towar | Cena w zł/szt. | Stan według | |
|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | ||
| A. | 10,00 | 10 szt. | 13 szt. |
| B. | 1,00 | 55 szt. | 67 szt. |
| C. | 11,00 | 15 szt. | 10 szt. |
| D. | 2,00 | 65 szt. | 55 szt. |
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
Prowadzenie sprzedaży
W oparciu o dane zamieszczone w tabeli, oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli w hurtowni kosmetycznej stosującej sprzedaż tradycyjną, obrót pomiędzy kolejnymi inwentaryzacjami wyniósł 500 000,00 zł.
| Limit niedoborów w % w branży perfumeryjno-drogerynej | ||||
|---|---|---|---|---|
| Samoobsługa i preselekcja | Sprzedaż tradycyjna | |||
| minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny | |
| 0,23 | 0,35 | 0,2 | 0,3 | |
A. 1 000,00 zł
B. 1 150,00 zł
C. 1 750,00 zł
D. 1 500,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie poniższych danych, uzyskanych w wyniku inwentaryzacji w Sklepie "Batonik" oszacuj wynik inwentaryzacji w tym sklepie.
| Wartość towarów w sklepie | 10 000 zł |
| Wartość opakowań w sklepie | 100 zł |
| Gotówka w sklepie | 900 zł |
| Stan księgowy mienia sklepu „Batonik" | 9 500 zł |
A. Nadwyżka 1 500 zł
B. Niedobór 500 zł
C. Nadwyżka 500 zł
D. Niedobór 1 500 zł
HAN.01 Pytanie 70
Prowadzenie sprzedaży
Księgowanie dokumentu Pz (przyjęcie zakupionych towarów do magazynu) odbywa się na kontach
A. Wn (Dt) "Odchylenia od cen ewidencyjnych towarów", Ma (Ct) "Towary"
B. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozliczenie zakupu"
C. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozrachunki z dostawcami"
D. Wn (Dt) "Rozliczenie zakupu", Ma (Ct) "Towary"
Prowadzenie sprzedaży
Która zasada opiera się na przekonaniu, że towary, które zostały przyjęte do magazynu, jako pierwsze zostaną z niego wydane?
A. HIFO
B. FIFO
C. LIFO
D. LOFO
Prowadzenie sprzedaży
Podczas organizowania towarów w magazynie sklepu należy
A. ustawiać je na półkach przylegających do ścian
B. regularnie zmieniać ich miejsca składowania
C. podczas składowania uwzględnić ich cechy fizykochemiczne
D. wszystkie przechowywać w tych samych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych
Prowadzenie sprzedaży
W miesiącu marcu sklep zrealizował sprzedaż towarów o wartości 210 000 zł. W tym czasie przeciętna wartość zapasu wynosiła 70 000 zł. Ile razy sklep musiał zaktualizować przeciętny zapas, aby zapewnić ciągłość sprzedaży?
A. 10 razy
B. 30 razy
C. 3 razy
D. 1 raz
Prowadzenie sprzedaży
Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze
| Warunki przechowywania artykułów żywnościowych | |
|---|---|
| Towar | Temperatura w °C |
| Wędliny świeże | 4°C ÷ 6°C |
| Mięso świeże | 0°C ÷ 3°C |
| Mięso mrożone | -18°C |
| Ryby świeże | -1°C ÷ 5°C |
| Masło | 2°C ÷ 4°C |
| Warzywa | 2°C ÷ 5°C |
| Owoce | 2°C ÷ 5°C |
| Przetwory mleczne | 4°C ÷ 8°C |
| Mrożonki | -6°C ÷ -4°C |
A. -1°C ÷ 5°C
B. -6°C ÷ -4°C
C. 0°C ÷ 3°C
D. 4°C ÷ 6°C
Prowadzenie sprzedaży
Planową inwentaryzację przeprowadza się zawsze
A. zgodnie z harmonogramem inwentaryzacji
B. na zakończenie roku
C. w każdym momencie
D. cyklicznie co miesiąc
Prowadzenie sprzedaży
Dokumentem, który potwierdza przyjęcie towarów zakupionych od dostawcy do magazynu, jest
A. protokół odbioru
B. przyjęcie wewnętrzne
C. faktura zakupu
D. przyjęcie zewnętrzne
Prowadzenie sprzedaży
Terminologia "loco" oraz "franco" użyta w umowie sprzedaży wskazuje na ustalenie
A. sposobu dostarczenia dokumentów
B. miejsca dostarczenia towarów oraz osoby pokrywającej koszty transportu
C. metody płatności
D. czasów realizacji płatności
Prowadzenie sprzedaży
Na początku stycznia zapas doniczek wynosi 20 sztuk. Zamówiono u producenta 85 sztuk doniczek, które mają być dostarczone do 10 stycznia. Jaki będzie zapas doniczek w dniu 31 stycznia, jeśli sprzedaż doniczek w tym miesiącu wyniesie 95 sztuk?
A. 10 szt.
B. 65 szt.
C. 105 szt.
D. 115 szt.
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje
| L.p. | Nazwa towaru | cena w zł. | Ilość w szt. | |
|---|---|---|---|---|
| wg ewidencji księgowej | wg spisu z natury | |||
| 1 | Jabłka Rubin | 1,50 | 50 | 60 |
| 2 | Jabłka Elster | 2,00 | 80 | 60 |
| 3 | Jabłka Champion | 2,50 | 10 | 10 |
| 4 | Jabłka Lobo | 1,00 | 65 | 60 |
A. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
B. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
C. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
D. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku stwierdzenia braków lub uszkodzeń towaru podczas odbioru dostawy, należy sporządzić
A. arkusz spisu z natury
B. notę korygującą
C. protokół różnic w dostawie
D. fakturę pro forma