Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Niedobór towarów stwierdzony podczas inwentaryzacji oznacza, że

A. nie da się ustalić powiązań.
B. rzeczywisty stan > stan zapisany.
C. rzeczywisty stan < stan zapisany.
D. rzeczywisty stan = stan zapisany.
Prowadzenie sprzedaży

Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na

A. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie
B. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
C. przeliczeniu otrzymanych par butów
D. ocenie organoleptycznej butów
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można

Nazwa wyrobuTemperatura przechowywaniaOkres przechowywania
Kurczak wędzonyod 20C do 100C72 h
Kabanosyod 20C do 100C25 dni
Kabanosyod 00C do 80C10 dni
Kaszankaod 20C do 100C48 h
Wyroby garmażeryjneod 00C do 60Cod 4 do 7 dni

A. kurczaka wędzonego.
B. kabanosy.
C. wyroby garmażeryjne.
D. kaszankę .
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie jednostki znajdują się towary przyjęte z dostaw z dnia 10 maja, 15 i 22 czerwca oraz 29 lipca. Przygotowując artykuły do sprzedaży zgodnie z metodą FIFO, które dostawy powinny być umieszczone na półkach jako pierwsze?

A. 15 czerwca i 22 czerwca
B. 22 czerwca i 29 lipca
C. 10 maja i 15 czerwca
D. 10 maja i 29 lipca
Prowadzenie sprzedaży

Osoba odpowiedzialna za ważenie towaru dostarczanego do sklepu, wykonuje kontrolę

A. wstępną ilościową
B. szczegółową jakościową
C. wstępną jakościową
D. szczegółową ilościową
Prowadzenie sprzedaży

Zidentyfikowany niedobór po inwentaryzacji wynosi 14 500 zł, a dostępny limit na jego uregulowanie to 12 000 zł. Jaką sumę pokryje kierownik sklepu detalicznego, jeśli zgodnie z umową o wspólnej odpowiedzialności majątkowej odpowiada za udostępniony majątek w wysokości 40%?

A. 750 zł
B. 1 000 zł
C. 1 500 zł
D. 5 800 zł
Prowadzenie sprzedaży

Loco magazyn dostawcy to jeden z elementów umowy pomiędzy dostawcą a odbiorcą, który określa

A. dostarczenie towaru przez sprzedawcę na jego koszt
B. odbiór towaru przez nabywcę z lokalizacji wskazanej przez sprzedawcę
C. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu sprzedawcy na własny koszt
D. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu pośrednika
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie sprawozdawczym przedsiębiorstwo detaliczne uzyskało przychody ze sprzedaży wynoszące 40 000 zł, a średni stan zapasów towarów wyniósł 10 000 zł. Ile razy średni zapas został sprzedany?

A. 1 raz
B. 10 razy
C. 4 razy
D. 40 razy
Prowadzenie sprzedaży

Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi

A. zadysponowana > wydana
B. zadysponowana >= wydana
C. zadysponowana = wydana
D. zadysponowana < wydana
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.

Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym
Nazwa towaruCena jednostkowaStan wg spisu z natury w kgStan wg zapisów księgowych w kg
Wafle orzechowe18,00 zł/kg2630
Wafle kakaowe20,00 zł/kg2423

A. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
Prowadzenie sprzedaży

Utrata naturalna towarów jest spowodowana

A. brakiem uczciwości pracowników
B. użyciem niewłaściwego opakowania
C. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
D. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?

A. Cement oraz zaprawy klejowe
B. Tkaniny oraz odzież
C. Świeże owoce i warzywa
D. Książki oraz artykuły papiernicze
Prowadzenie sprzedaży

Na dzień 31 maja w magazynie hurtowni spożywczej znajdowało się 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokonano zakupu dodatkowych 600 zgrzewek tego soku. Zapas, który umożliwia ciągłość sprzedaży, wynosi 1 000 zgrzewek. Ile wynosi zapas nadmierny?

A. 180 zgrzewek
B. 400 zgrzewek
C. 420 zgrzewek
D. 1 420 zgrzewek
Prowadzenie sprzedaży

Ile kartonów zbiorczych trzeba wydać, jeśli klient zamówił dostawę 1 800 szt. szamponu do włosów o pojemności 360 ml, który pakowany jest po 12 sztuk w opakowaniu?

A. 150 opakowań
B. 30 opakowań
C. 648 opakowań
D. 54 opakowań
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, ile sztuk towaru powinno być wpisane do Arkusza spisu z natury w czasie inwentaryzacji towaru w magazynie?

Źródło danychIlość towaru
w szt.
Dane z dowodów Pz/przyjęcie towarów i Wz/wydanie towarów95
Dane z kartoteki magazynowej90
Informacje uzyskane od osoby materialnie odpowiedzialnej80
Dane uzyskane podczas spisu z natury70

A. 70 szt.
B. 80 szt.
C. 95 szt.
D. 90 szt.
Prowadzenie sprzedaży

W oparciu o dane zamieszczone w tabeli, oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli w hurtowni kosmetycznej stosującej sprzedaż tradycyjną, obrót pomiędzy kolejnymi inwentaryzacjami wyniósł 500 000,00 zł.

Limit niedoborów w % w branży perfumeryjno-drogerynej
Samoobsługa i preselekcjaSprzedaż tradycyjna
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
0,230,350,20,3

A. 1 000,00 zł
B. 1 150,00 zł
C. 1 750,00 zł
D. 1 500,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie poniższych danych, uzyskanych w wyniku inwentaryzacji w Sklepie "Batonik" oszacuj wynik inwentaryzacji w tym sklepie.

Wartość towarów w sklepie10 000 zł
Wartość opakowań w sklepie100 zł
Gotówka w sklepie900 zł
Stan księgowy mienia sklepu „Batonik"9 500 zł

A. Nadwyżka 1 500 zł
B. Niedobór 500 zł
C. Nadwyżka 500 zł
D. Niedobór 1 500 zł
Prowadzenie sprzedaży

Podczas organizowania towarów w magazynie sklepu należy

A. ustawiać je na półkach przylegających do ścian
B. regularnie zmieniać ich miejsca składowania
C. podczas składowania uwzględnić ich cechy fizykochemiczne
D. wszystkie przechowywać w tych samych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych
Prowadzenie sprzedaży

W miesiącu marcu sklep zrealizował sprzedaż towarów o wartości 210 000 zł. W tym czasie przeciętna wartość zapasu wynosiła 70 000 zł. Ile razy sklep musiał zaktualizować przeciętny zapas, aby zapewnić ciągłość sprzedaży?

A. 10 razy
B. 30 razy
C. 3 razy
D. 1 raz
Prowadzenie sprzedaży

Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze

Warunki przechowywania artykułów żywnościowych
TowarTemperatura w °C
Wędliny świeże4°C ÷ 6°C
Mięso świeże0°C ÷ 3°C
Mięso mrożone-18°C
Ryby świeże-1°C ÷ 5°C
Masło2°C ÷ 4°C
Warzywa2°C ÷ 5°C
Owoce2°C ÷ 5°C
Przetwory mleczne4°C ÷ 8°C
Mrożonki-6°C ÷ -4°C

A. -1°C ÷ 5°C
B. -6°C ÷ -4°C
C. 0°C ÷ 3°C
D. 4°C ÷ 6°C
Prowadzenie sprzedaży

Terminologia "loco" oraz "franco" użyta w umowie sprzedaży wskazuje na ustalenie

A. sposobu dostarczenia dokumentów
B. miejsca dostarczenia towarów oraz osoby pokrywającej koszty transportu
C. metody płatności
D. czasów realizacji płatności
Prowadzenie sprzedaży

Na początku stycznia zapas doniczek wynosi 20 sztuk. Zamówiono u producenta 85 sztuk doniczek, które mają być dostarczone do 10 stycznia. Jaki będzie zapas doniczek w dniu 31 stycznia, jeśli sprzedaż doniczek w tym miesiącu wyniesie 95 sztuk?

A. 10 szt.
B. 65 szt.
C. 105 szt.
D. 115 szt.
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje

L.p.Nazwa towarucena w zł.Ilość w szt.
wg ewidencji księgowejwg spisu z natury
1Jabłka Rubin1,505060
2Jabłka Elster2,008060
3Jabłka Champion2,501010
4Jabłka Lobo1,006560

A. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
B. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
C. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
D. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.