Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 361
Prowadzenie sprzedaży
A. pszeną
B. kukurydzianą
C. orkiszową
D. żytnią
HAN.01 Pytanie 362
Prowadzenie sprzedaży
Określ sekwencję kroków, które należy wykonać podczas prowadzenia rozmowy handlowej, w zgodzie z zasadami sprzedaży.
A. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, przekonywanie do kolejnych zakupów
B. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie oraz pobranie płatności, wyjaśnienie wątpliwości
C. Przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie potrzeb klienta, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości
D. Przekonywanie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, ustalenie potrzeb klienta
HAN.01 Pytanie 363
Prowadzenie sprzedaży
Która karta umożliwia dokonywanie płatności bez potrzeby posiadania konta bankowego?
A. Karta debetowa
B. Karta kredytowa
C. Karta obciążeniowa
D. Karta przedpłacona
HAN.01 Pytanie 364
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy
A. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
B. odmówić przyjęcia towaru
C. towar skierować do analizy laboratoryjnej
D. towar poddać ocenie konsumenckiej
HAN.01 Pytanie 365
Prowadzenie sprzedaży
Jakim dokumentem należy się posłużyć w sytuacji, gdy zachodzi konieczność poprawienia błędu na fakturze sprzedaży wysłanej do kontrahenta, który polega na użyciu niewłaściwej stawki podatku VAT dla sprzedanego towaru?
A. nota korygująca
B. faktura pro-forma
C. nota odsetkowa
D. faktura korygująca
HAN.01 Pytanie 366
Prowadzenie sprzedaży
Klient pragnie złożyć reklamację na towar z wadą produkcyjną. Zanim przystąpi do wypełnienia protokołu reklamacyjnego, powinien najpierw
A. dostarczyć towar do reklamacji
B. pisemnie potwierdzić sprzedawcy nabycie towaru
C. uzyskać zgodę kierownika sklepu na przyjęcie reklamacji
D. pokazać fakturę lub paragon fiskalny dotyczący tego towaru
HAN.01 Pytanie 367
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, który miód po skrystalizowaniu może charakteryzować się ciemnobrunatną barwą.
Odmiana | Barwa | |
---|---|---|
Przed skrystalizowaniem | Po skrystalizowaniu | |
Wielokwiatowy | od jasnokremowej do herbacianej | od jasnożółtej do jasnobrązowej |
Nektarowo-spadziowy | od zielonkawej do brunatnozielonej | od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej |
Wrzosowy | czerwonobrunatna | żółtopomarańczowa lub brunatna |
Akacjowy | od bezbarwnej do jasnokremowej | od białej do słomkowej |
A. Nektarowo-spadziowy.
B. Wielokwiatowy.
C. Wrzosowy.
D. Akacjowy.
HAN.01 Pytanie 368
Prowadzenie sprzedaży
Zajmują się tym zazwyczaj spedycje
A. firmy ubezpieczeniowe
B. agencje celne
C. agencje ubezpieczeń
D. przedsiębiorstwa transportowe
HAN.01 Pytanie 369
Prowadzenie sprzedaży
W firmie zajmującej się handlem, po upływie określonego czasu ustalono na podstawie prowadzonych ksiąg rachunkowych, że
- wynik (zysk) ze sprzedaży to 180 000 zł
- przychody operacyjne wynoszą 50 000 zł
- pozostałe wydatki operacyjne wynoszą 30 000 zł
Jaki jest zysk z działalności operacyjnej przedsiębiorstwa za ten okres?
A. 260 000 zł
B. 80 000 zł
C. 200 000 zł
D. 20 000 zł
HAN.01 Pytanie 370
Prowadzenie sprzedaży
Obniżka ceny podręczników dla pośredników handlowych w zamian za ich promocję wydawnictwa stanowi przykład zastosowania rabatu
A. wartościowego
B. gotówkowego
C. związanego z nabywcą
D. funkcjonalnego
HAN.01 Pytanie 371
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż urządzenia lub środki, które pozwalają na transport wewnętrzny w firmie handlowej?
A. Wózki widłowe i taczkowe, inne urządzenia transportu składowo-magazynowego
B. Wózki paletowe i widłowe, środki transportu drogowego
C. Wózki widłowe, paletowe, inne środki transportu między firmami
D. Wózki widłowe i taczkowe, środki transportu morskiego
HAN.01 Pytanie 372
Prowadzenie sprzedaży
Towary handlowe w punktach obrotu detalicznego, według ustawy o rachunkowości, powinny być poddawane inwentaryzacji
A. jednokrotnie w ciągu czterech lat
B. jednokrotnie w roku
C. jednokrotnie w miesiącu
D. jednokrotnie w ciągu dwóch lat
HAN.01 Pytanie 373
Prowadzenie sprzedaży
Do działań związanych z prezentacją produktów nie wlicza się
A. sporządzenia faktury za sprzedany produkt
B. ustalenia wymagań klienta dotyczących zakupu produktu
C. przedstawienia zalet związanych z korzystaniem z produktu
D. omówienia metody użytkowania produktu
HAN.01 Pytanie 374
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?
A. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
B. Nasłonecznienie towarów i opakowań
C. Wysoka temperatura składowania
D. Wysoka wilgotność w otoczeniu
HAN.01 Pytanie 375
Prowadzenie sprzedaży
Suma wartości należnego podatku od towarów i usług dla towarów A i B, zgodnie z danymi zawartymi w tabeli, wynosi
Zestawienie sprzedaży towarów | ||
---|---|---|
Towar | Wartość sprzedaży netto towarów | Stawka VAT |
A | 10 000,00 zł | 23% |
B | 5 000,00 zł | 8% |
A. 2 300,00 zł
B. 3 450,00 zł
C. 4 650,00 zł
D. 2 700,00 zł
HAN.01 Pytanie 376
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawa uzyskiwana z mielonej gorczycy, połączonej z wodą, solą, octem oraz cukrem i ziołowo-korzennymi dodatkami typowymi dla różnych gatunków, to
A. majonez
B. sos winegret
C. musztarda
D. sos sojowy
HAN.01 Pytanie 377
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel sklepu spożywczego nabył towar po cenie zakupu netto wynoszącej 12,00 zł. Marża detaliczna, obliczana na podstawie ceny sprzedaży netto, wynosi 20%. Jaką cenę sprzedaży netto osiągnie towar?
A. 18,54 zł
B. 15,00 zł
C. 18,45 zł
D. 14,40 zł
HAN.01 Pytanie 378
Prowadzenie sprzedaży
Na jakiej podstawie powinna być wystawiana faktura sprzedaży?
A. specyfikacji wyrobu
B. przyjęcia towaru z zewnątrz
C. faktury zakupu
D. wydania towaru z magazynu
HAN.01 Pytanie 379
Prowadzenie sprzedaży
Wynagrodzenie osoby pracującej w systemie czasowym, w którym ustalono stawkę godzinową, zależy od
A. efektywności pracy
B. czasu działania sklepu
C. przychodu sklepu
D. liczby przepracowanych godzin
HAN.01 Pytanie 380
Prowadzenie sprzedaży
Stwierdzenie: "Cena rozmów telefonicznych w naszej ofercie jest niższa niż u głównego dostawcy" należy zakwalifikować jako reklamę
A. porównawcza
B. ukryta
C. podprogowa
D. społeczna
HAN.01 Pytanie 381
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę brutto uzyska sklep za sprzedaż 1 kilograma porzeczek, jeśli cena zakupu netto wynosi 3,00 zł, a nałożona marża to 25% ceny zakupu, przy tym owoce te są obciążone 5% podatkiem VAT?
A. 3,30 zł
B. 3,75 zł
C. 3,90 zł
D. 3,94 zł
HAN.01 Pytanie 382
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych artykułów mogą być poddane całkowitej kontroli podczas odbioru jakościowego?
A. Płyny do mycia naczyń oraz ręczniki papierowe
B. Banany oraz pomarańcze
C. Mąka i cukier w kilogramowych opakowaniach
D. Radia oraz słuchawki
HAN.01 Pytanie 383
Prowadzenie sprzedaży
Kto powinien przekazać informacje klientowi, który jest zainteresowany specyfikacjami technicznymi telewizorów oferowanych w hipermarkecie?
A. Sprzedawca w strefie sprzedaży obsługujący dział RTV
B. Każdy sprzedawca przebywający w strefie sprzedaży
C. Kierownik strefy sprzedaży
D. Pracownik działu obsługi klientów
HAN.01 Pytanie 384
Prowadzenie sprzedaży
Do metod chemicznej konserwacji produktów należy
A. kiszenie
B. pasteryzacja
C. solenie
D. blanszowanie
HAN.01 Pytanie 385
Prowadzenie sprzedaży
Jak określa się zapas towarów, który pomimo działań podejmowanych przez punkt sprzedaży, nie znajduje nabywców?
A. Przeciętny
B. Maksymalny
C. Nadmierny
D. Minimalny
HAN.01 Pytanie 386
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z warzywami klientka zakupiła 2 kg mandarynek po cenie 4,50 zł/kg oraz 1,5 kg jabłek, których cena wynosi 2,50 zł/kg. Jaką kwotę wydała na te zakupy?
A. 11,75 zł
B. 12,50 zł
C. 12,75 zł
D. 11,50 zł
HAN.01 Pytanie 387
Prowadzenie sprzedaży
Która metoda przekazywania utargu wymaga szczególnego przygotowania gotówki (sortowanie według nominałów, pakowanie w papier, oklejanie taśmą papierową, opieczętowanie oraz opisanie paczki z gotówką)?
A. Wpłata inkasentowi
B. Wpłata do nadzoru kasowego
C. Wpłata na poczcie
D. Wpłata do banku
HAN.01 Pytanie 388
Prowadzenie sprzedaży
Na którym z rynków obraca się lokatami terminowymi?
A. Finansowym
B. Pracy
C. Dóbr konsumpcyjnych
D. Usług produkcyjnych
HAN.01 Pytanie 389
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy pracownik przewrócił się, ściągając z półki ciężki karton, prawdopodobnie doznał urazu kręgosłupa. W tej sytuacji, co powinno być najważniejszym krokiem?
A. ustawić go w pozycji bezpiecznej na boku
B. nie zmieniać pozycji poszkodowanego i wezwać pogotowie
C. szybko przetransportować go do szpitala
D. położyć go na plecach na płaskim podłożu
HAN.01 Pytanie 390
Prowadzenie sprzedaży
Dodatnio oddziałująca na procesy rynkowe opłacana i masowa metoda promocji produktu lub marki to
A. aktywizacja
B. sponsoring
C. reklama
D. skonto
HAN.01 Pytanie 391
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie samoobsługowym klient dodał do koszyka pieczywo za 6,50 zł, nabiał za 8,30 zł oraz paczkę szynki o wadze 10 dkg w cenie 16 zł/kg. Jaką minimalną kwotę powinien mieć, aby opłacić zamówione produkty?
A. 25,00 zł
B. 17,00 zł
C. 16,00 zł
D. 31,00 zł
HAN.01 Pytanie 392
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto produktu, którego cena zakupu netto wynosi 20 zł, a marża na poziomie 20% jest obliczana od ceny sprzedaży netto?
A. 19,80 zł
B. 24,00 zł
C. 25,00 zł
D. 20,20 zł
HAN.01 Pytanie 393
Prowadzenie sprzedaży
Masa towaru łącznie z opakowaniem określa się jako masa
A. przeciętna
B. tara
C. netto
D. brutto
HAN.01 Pytanie 394
Prowadzenie sprzedaży
Proces konserwacji, który polega na wielokrotnym podgrzewaniu żywności do maksymalnej temperatury 100°C w odstępach dobowych, określa się mianem
A. liofilizacji
B. blanszowania
C. sterylizacji
D. tyndalizacji
HAN.01 Pytanie 395
Prowadzenie sprzedaży
Wskaźnik zysku kapitału własnego pokazuje, jaka kwota zysku przypada na jedną jednostkę
A. aktywów
B. kapitału własnego
C. akcji
D. przychodu ze sprzedaży
HAN.01 Pytanie 396
Prowadzenie sprzedaży
Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi
A. zadysponowana >= wydana
B. zadysponowana = wydana
C. zadysponowana > wydana
D. zadysponowana < wydana
HAN.01 Pytanie 397
Prowadzenie sprzedaży
Którą technikę argumentacji przedstawia zamieszczony opis?
Opis techniki argumentacji |
---|
Sprzedawca rozpoznaje, która cecha towaru jest kluczowa dla klienta i skupia uwagę klienta, podając argumenty istotne właśnie z tego punktu widzenia. |
A. Cenową.
B. Kompensacyjną.
C. Alternatywną.
D. Koncentracji.
HAN.01 Pytanie 398
Prowadzenie sprzedaży
Zidentyfikuj typ klienta, który ma oczekiwanie, że sprzedawca go oszuka, sądzi, że w innym miejscu sprzedaży otrzyma lepszą obsługę oraz nabędzie produkty tańsze i wyższej jakości?
A. Klient lubiący rozmowy
B. Klient nieufny
C. Klient zniecierpliwiony
D. Klient mający wątpliwości
HAN.01 Pytanie 399
Prowadzenie sprzedaży
Które z poniższych należy do warzyw strączkowych?
A. pomidory
B. soję
C. ogórki
D. ziemniaki
HAN.01 Pytanie 400
Prowadzenie sprzedaży
Sklep dokonuje sprzedaży towarów kontrahentowi z Niemiec o wartości 10 000 EUR. Przyjmując średni kurs euro w dniu wystawienia faktury sprzedażowej wynoszący 4,40 PLN/EUR, oblicz wartość tej faktury w polskich złotych?
A. 42 000 zł
B. 41 000 zł
C. 48 000 zł
D. 44 000 zł