Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 361
Prowadzenie sprzedaży
A. 15 razy
B. 3 razy
C. 10 razy
D. 5 razy
HAN.01 Pytanie 362
Prowadzenie sprzedaży
Inwentaryzację w sklepach detalicznych należy wykonać raz
A. co kwartał
B. co miesiąc
C. raz w roku
D. co pół roku
HAN.01 Pytanie 363
Prowadzenie sprzedaży
Jakie działanie jest charakterystyczne dla finalnego etapu sprzedaży akwizycyjnej?
A. Zorganizowanie pokazu towaru wśród znajomych
B. Zadbanie o właściwy przebieg dostawy
C. Pokazanie sposobu korzystania z towaru
D. Sporządzenie listy potencjalnych klientów
HAN.01 Pytanie 364
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.
A. 160,00 zł
B. 25,00 zł
C. 6,25 zł
D. 16,00 zł
HAN.01 Pytanie 365
Prowadzenie sprzedaży
Szkolenie pracownika z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy powinno być realizowane
A. po godzinach pracy i na koszt pracodawcy
B. w godzinach pracy i na koszt pracownika
C. w godzinach pracy i na koszt pracodawcy
D. po godzinach pracy i na koszt pracownika
HAN.01 Pytanie 366
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje
L.p. | Nazwa towaru | cena w zł. | Ilość w szt. | |
---|---|---|---|---|
wg ewidencji księgowej | wg spisu z natury | |||
1 | Jabłka Rubin | 1,50 | 50 | 60 |
2 | Jabłka Elster | 2,00 | 80 | 60 |
3 | Jabłka Champion | 2,50 | 10 | 10 |
4 | Jabłka Lobo | 1,00 | 65 | 60 |
A. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
B. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
C. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
D. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.
HAN.01 Pytanie 367
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm, obwodzie bioder 105 cm.
Rozmiar | Wymiary w cm | ||
---|---|---|---|
wzrost | obwód klatki piersiowej | obwód bioder | |
38 | 164 | 86-89 | 93-96 |
40 | 164 | 90-93 | 97-99 |
42 | 170 | 94-97 | 100-103 |
44 | 170 | 98-101 | 104-106 |
A. 40
B. 42
C. 38
D. 44
HAN.01 Pytanie 368
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie wyników inwentaryzacji przedstawionych w tabeli ustal wartość kompensaty niedoboru nadwyżką.
Nazwa towaru | Cena jednostkowa w zł | Ilość w szt. według | |
---|---|---|---|
spisu z natury | ksiąg rachunkowych | ||
Ołówek techniczny 3H | 1,40 | 106 | 100 |
Ołówek techniczny 6H | 1,50 | 75 | 84 |
A. 9,00 zł
B. 13,50 zł
C. 12,60 zł
D. 8,40 zł
HAN.01 Pytanie 369
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę musi uiścić klient za towar objęty stawką VAT 23%, którego cena sprzedaży brutto wynosi 123,00 zł, po uwzględnieniu 10% rabatu?
A. 100,60 zł
B. 110,70 zł
C. 136,16 zł
D. 90,00 zł
HAN.01 Pytanie 370
Prowadzenie sprzedaży
Jak długo przechowuje się dokumenty inwentaryzacyjne?
A. 25 lat
B. 50 lat
C. 75 lat
D. 5 lat
HAN.01 Pytanie 371
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę argumentacji wykorzystuje sprzedawca, gdy nakłania klienta do udzielania krótkich odpowiedzi TAK lub NIE?
A. Kompensacyjną
B. Alternatywną
C. Koncentracji
D. Cenową
HAN.01 Pytanie 372
Prowadzenie sprzedaży
Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest
A. liofilizacja
B. sterylizacja
C. tyndalizacja
D. blanszowanie
HAN.01 Pytanie 373
Prowadzenie sprzedaży
Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem
A. wąskim i płytkim
B. szerokim i głębokim
C. wąskim i głębokim
D. szerokim i płytkim
HAN.01 Pytanie 374
Prowadzenie sprzedaży
Dokument sklasyfikowany jako BE 5 powinien
A. być przekazany do archiwum państwowego na 5 lat, a następnie przechowywany w siedzibie firmy
B. być przechowywany w siedzibie firmy przez 5 lat, a następnie przekazany do biura rachunkowego
C. być przechowywany w siedzibie firmy przez 5 lat, a następnie przesłany do ekspertyzy archiwalnej
D. być przekazany do biura rachunkowego na 5 lat, a potem przechowywany w siedzibie firmy
HAN.01 Pytanie 375
Prowadzenie sprzedaży
Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze
Warunki przechowywania artykułów żywnościowych | |
---|---|
Towar | Temperatura w °C |
Wędliny świeże | 4°C ÷ 6°C |
Mięso świeże | 0°C ÷ 3°C |
Mięso mrożone | -18°C |
Ryby świeże | -1°C ÷ 5°C |
Masło | 2°C ÷ 4°C |
Warzywa | 2°C ÷ 5°C |
Owoce | 2°C ÷ 5°C |
Przetwory mleczne | 4°C ÷ 8°C |
Mrożonki | -6°C ÷ -4°C |
A. 0°C ÷ 3°C
B. -1°C ÷ 5°C
C. -6°C ÷ -4°C
D. 4°C ÷ 6°C
HAN.01 Pytanie 376
Prowadzenie sprzedaży
Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było
A. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
B. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
C. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
D. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
HAN.01 Pytanie 377
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to
A. sos winegret
B. sos sojowy
C. majonez
D. musztarda
HAN.01 Pytanie 378
Prowadzenie sprzedaży
Która metoda sprzedaży nie wymaga posiadania sklepu?
A. Klasyczna
B. Bezpośrednia
C. Samoobsługowa
D. Preselekcyjna
HAN.01 Pytanie 379
Prowadzenie sprzedaży
Ile egzemplarzy faktury jest wystawianych w sklepie detalicznym?
A. Przynajmniej cztery
B. Jedynie jeden
C. Przynajmniej trzy
D. Przynajmniej dwa
HAN.01 Pytanie 380
Prowadzenie sprzedaży
Który ser powinien być polecony klientowi, który jest zainteresowany kupnem sera pleśniowego?
A. Parmezan
B. Oszczypek
C. Brie
D. Feta
HAN.01 Pytanie 381
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami bhp oraz ochrony przeciwpożarowej w obiektach handlowych nie jest dozwolone
A. blokowanie dostępu do wyjść awaryjnych składowanym towarem
B. umieszczanie na ścianach oznakowań ewakuacyjnych
C. wieszanie gaśnic na ścianach
D. używanie telefonów komórkowych
HAN.01 Pytanie 382
Prowadzenie sprzedaży
Klient może swobodnie i samodzielnie korzystać z towaru, ale aby go nabyć, potrzebuje wsparcia ze strony sprzedawcy. Jaką formę sprzedaży to opisuje?
A. preselekcyjna
B. tradycyjna ze zredukowaną obsługą nabywcy
C. samoobsługowa
D. tradycyjna z rozwiniętą obsługą nabywcy
HAN.01 Pytanie 383
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie jednostki znajdują się towary przyjęte z dostaw z dnia 10 maja, 15 i 22 czerwca oraz 29 lipca. Przygotowując artykuły do sprzedaży zgodnie z metodą FIFO, które dostawy powinny być umieszczone na półkach jako pierwsze?
A. 10 maja i 29 lipca
B. 15 czerwca i 22 czerwca
C. 22 czerwca i 29 lipca
D. 10 maja i 15 czerwca
HAN.01 Pytanie 384
Prowadzenie sprzedaży
Osoba zajmująca się aranżacją produktów w samoobsługowym sklepie spożywczym powinna
A. towary z nowej dostawy układać za produktami z krótszymi datami ważności
B. umieszczać na dolnych półkach produkty o małych gabarytach
C. zmieniać lokalizację eksponowanych towarów
D. oznakowywać etykietami cenowymi jedynie towary premium
HAN.01 Pytanie 385
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie jubilerskim pracownik zidentyfikował potrzeby klienta, pokazał produkt ze złota oraz przedstawił zasady jego konserwacji. Jaką metodą sprzedaży został obsłużony klient?
A. Tradycyjną
B. Preselekcji
C. Samoobsługową
D. Bezpośrednią
HAN.01 Pytanie 386
Prowadzenie sprzedaży
Jaką z wymienionych mąk sprzedawca powinien polecić klientowi, który jest zainteresowany nabyciem produktu bezglutenowego?
A. Orkiszową
B. Jaglaną
C. Pszenną
D. Żytnią
HAN.01 Pytanie 387
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz, jaka jest cena sprzedaży netto towaru, gdy cena brutto wynosi 1 050,00 zł, a towar podlega 5% stawce VAT.
A. 1 050,00 zł
B. 52,50 zł
C. 50,00 zł
D. 1 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 388
Prowadzenie sprzedaży
Który sposób komunikacji o ofercie sklepu w sektorze papierniczym byłby wskazany dla klientów instytucjonalnych, a powinien być unikany w przypadku klientów indywidualnych?
A. Foldery.
B. Sieć Internet.
C. Dokumenty skierowane do klientów.
D. Reklama w lokalnej telewizji.
HAN.01 Pytanie 389
Prowadzenie sprzedaży
Botulizm to dolegliwość spowodowana jedzeniem źle przechowywanych
A. surowych jaj
B. konserw rybnych
C. kaszy gryczanej
D. maślanki odtłuszczonej
HAN.01 Pytanie 390
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia nabyła narty od producenta w cenie zakupu netto wynoszącej 600,00 zł za parę, przy stawce VAT na poziomie 23%. Jaką wartość zysku uzyska hurtownia ze sprzedaży jednej pary nart, zakładając, że zrealizuje zysk równy 40% ceny zakupu?
A. 442,80 zł
B. 360,00 zł
C. 295,20 zł
D. 240,00 zł
HAN.01 Pytanie 391
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszą metodą sprzedaży paczkowanych słodyczy w sklepie dyskontowym jest
A. sprzedaż tradycyjna
B. sprzedaż samoobsługowa
C. sprzedaż wysyłkowa
D. sprzedaż preselekcyjna
HAN.01 Pytanie 392
Prowadzenie sprzedaży
Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości
A. od 170 do 190 cm
B. od 120 do 160 cm
C. powyżej 190 cm
D. poniżej 120 cm
HAN.01 Pytanie 393
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z warzywami klientka zakupiła 2 kg mandarynek po cenie 4,50 zł/kg oraz 1,5 kg jabłek, których cena wynosi 2,50 zł/kg. Jaką kwotę wydała na te zakupy?
A. 12,75 zł
B. 11,50 zł
C. 11,75 zł
D. 12,50 zł
HAN.01 Pytanie 394
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz, ile wynosi osiągnięty wynik finansowy brutto w Spółce z o.o. JANEKS, jeśli obroty na wybranych kontach wynoszą:
KONTO | Wn (Dt) | Ma (Ct) |
---|---|---|
Przychody ze sprzedaży towarów w zł | - | 44 000,00 |
Koszty handlowe w zł | 4 000,00 | - |
Wartość sprzedanych towarów w zł | 44 000,00 | 9 000,00 |
Przychody finansowe w zł | - | 2 000,00 |
Pozostałe przychody operacyjne w zł | - | 3 000,00 |
Straty nadzwyczajne w zł | 1 000,00 | - |
A. 40 000,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 9 000,00 zł
D. 35 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 395
Prowadzenie sprzedaży
Gdy klient uznaje cenę konkretnego modelu aparatu fotograficznego za zbyt wysoką, sprzedawca powinien
A. omówić z klientem kwestię ceny towaru
B. zmniejszyć cenę produktu do możliwości finansowych nabywcy
C. zaprezentować inny, równie wartościowy, ale tańszy aparat
D. poinformować klienta, że ten sam produkt w pobliskim sklepie może być nieco tańszy
HAN.01 Pytanie 396
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary powinny być składowane w magazynach o zamkniętym systemie?
A. Piasek i cement
B. Panele ścienne i podłogowe
C. Armaturę sanitarną i dachówki
D. Cegły i płytki ceramiczne
HAN.01 Pytanie 397
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy powinno się wykonać inwentaryzację nadzwyczajną w punktach sprzedaży detalicznej?
A. gdy dojdzie do kradzieży towarów
B. aby ustalić stan towarów na koniec roku kalendarzowego
C. w celu rozliczenia osób odpowiedzialnych za mienie
D. gdy następuje zmiana osoby odpowiedzialnej materialnie
HAN.01 Pytanie 398
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych artykułów został poddany obróbce biologicznej?
A. Mleko pasteryzowane
B. Konserwa mięsna
C. Ogórki kiszone
D. Dżem jagodowy
HAN.01 Pytanie 399
Prowadzenie sprzedaży
Kto jest odpowiedzialny za przeszkolenie pracownika w zakresie bhp przed jego dopuszczeniem do pracy?
A. zakład pracy
B. Państwowa Inspekcja Sanitarna
C. Państwowa Inspekcja Pracy
D. Państwowa Inspekcja Handlowa
HAN.01 Pytanie 400
Prowadzenie sprzedaży
Czym jest inkaso należności?
A. zwrócenie pieniędzy klientowi
B. akceptacja gotówki do kasy
C. pozostawienie dyspozycji przelewu w banku
D. przekazanie utargu