Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 401
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa z wykorzystaniem metod organoleptycznych realizowana jest przy pomocy

A. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
B. specjalistycznych odczynników chemicznych
C. zmysłów wzroku, smaku i słuchu
D. specjalistycznych urządzeń laboratoryjnych
HAN.01 Pytanie 402
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.

Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym
Nazwa towaruCena jednostkowaStan wg spisu z natury w kgStan wg zapisów księgowych w kg
Wafle orzechowe18,00 zł/kg2630
Wafle kakaowe20,00 zł/kg2423

A. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
HAN.01 Pytanie 403
Prowadzenie sprzedaży

W okresie rozliczeniowym piekarnia uzyskała przychód wynoszący 200 000 złotych. Limit na zrekompensowanie niezawinionego niedoboru ustalono na poziomie 0,21% wartości przychodu. Jaką maksymalną kwotę niedoboru można oszacować w ramach ustalonych norm naturalnych ubytków?

A. 440 zł
B. 400 zł
C. 4 000 zł
D. 2 200 zł
HAN.01 Pytanie 404
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?

ArtykułGarnitur 1Garnitur 2Garnitur 3Garnitur 4
Materiałpoliester 100%bawełna 100%wełna 100%len 100%
Koloryczarny
brązowy
granatowy
czarny
beżowy
czarny
seledynowy
beżowy
RozmiaryS, M, XLS, M, XLS, M, LS, M, XL

A. Garnitur 3
B. Garnitur 2
C. Garnitur 4
D. Garnitur 1
HAN.01 Pytanie 405
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu spożywczego weszła osoba, która miała ograniczony czas, spieszyła się, była zdenerwowana i szybko zdecydowała o zakupie oferowanego towaru. Na podstawie tego opisu można stwierdzić, że sprzedawca obsłużył klienta

A. odrzucającego
B. niegrzecznego
C. niecierpliwego
D. niedowierzającego
HAN.01 Pytanie 406
Prowadzenie sprzedaży

Jakie narzędzie płatnicze wydawane przez bank ma charakter elektroniczny?

A. polecenie przelewu
B. weksel
C. czek
D. karta płatnicza
HAN.01 Pytanie 407
Prowadzenie sprzedaży

Zasada, według której sprzedawca na własny koszt zobowiązuje się dostarczyć zamówiony towar do lokalizacji wskazanej przez odbiorcę, nazywana jest

A. franco
B. inkaso
C. loco
D. skonto
HAN.01 Pytanie 408
Prowadzenie sprzedaży

Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów

A. boreliozą
B. mukowiscydozą
C. salmonellą
D. włośnicą
HAN.01 Pytanie 409
Prowadzenie sprzedaży

Ergonomia to dziedzina naukowa, która zajmuje się przystosowaniem stanowisk pracy do potrzeb poszczególnych pracowników. Odpowiednio zorganizowane ergonomicznie miejsce pracy kasjera w strefie kasowej to stanowisko

A. dostosowane do charakteru wykonywanej pracy oraz indywidualnych potrzeb kasjera
B. przystosowane do realizacji różnorodnych zadań na sali sprzedażowej
C. wyposażone w terminale do kart płatniczych i kasę fiskalną
D. wyposażone w obrotowe krzesło z podłokietnikami
HAN.01 Pytanie 410
Prowadzenie sprzedaży

Sklep z odzieżą męską, który sprzedaje wyłącznie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, rozmiarach oraz kolorach, dysponuje asortymentem

A. wąskim i głębokim
B. szerokim i głębokim
C. wąskim i płytkim
D. szerokim i płytkim
HAN.01 Pytanie 411
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto towaru, jeśli cena zakupu netto wynosi 40,00 zł, a marża na poziomie 20% jest obliczana od ceny sprzedaży netto?

A. 50,00 zł
B. 32,00 zł
C. 48,00 zł
D. 60,00 zł
HAN.01 Pytanie 412
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów powinien być zaproponowany klientce szukającej mięsa o najniższej wartości kalorycznej?

A. Udziec jagnięcy
B. Gicz cielęca
C. Pierś z indyka
D. Schab wieprzowy
HAN.01 Pytanie 413
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynności należy wykonać, aby wędliny mogły być sprzedawane w stoisku samoobsługowym?

A. porcjowania
B. kalibrowania
C. kompletowania
D. segregowania
HAN.01 Pytanie 414
Prowadzenie sprzedaży

Jaki powinien być asortyment towarów w hipermarkecie?

A. szeroki i płytki
B. wąski i płytki
C. szeroki i głęboki
D. wąski i głęboki
HAN.01 Pytanie 415
Prowadzenie sprzedaży

Pożyczkę w wysokości 3 000 zł spłacono w jednej racie po roku, a kwota wyniosła 3 180 zł. Jaka była roczna stopa procentowa?

A. 6%
B. 2%
C. 20%
D. 24%
HAN.01 Pytanie 416
Prowadzenie sprzedaży

Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?

A. Sosy i przyprawy
B. Wędliny i ryby
C. Warzywa i owoce
D. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
HAN.01 Pytanie 417
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli produkt przed podwyżką kosztował 13,00 zł, a po podwyżce 13,65 zł, to jego cena wzrosła o

A. 0,65%
B. 5,0%
C. 0,5%
D. 6,5%
HAN.01 Pytanie 418
Prowadzenie sprzedaży

Przyjęcie towarów zakupionych do magazynu potwierdzane jest poprzez dokument księgowy

A. Pz-przyjęcie zewnętrzne
B. FVZ-faktura zakupu
C. Wz-wydanie zewnętrzne
D. Pk-polecenie księgowania
HAN.01 Pytanie 419
Prowadzenie sprzedaży

Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?

Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł
Wyszczególnienie200420052006Dynamika w %
2005/20042006/2005
Batoniki14 56220 5696 589141,2532,03
Pierniczki58 90057 36752 36697,4091,28
Cukierki23 40025 60037 596109,40146,75
Czekolada34 80025 30026 50072,70104,74
Wafelki32 10020 00022 59662,31112,98

A. Zwiększyć produkcję cukierków.
B. Zwiększyć produkcję batoników.
C. Zmniejszyć produkcję czekolady.
D. Zmniejszyć produkcję wafelków.
HAN.01 Pytanie 420
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, instytucją odpowiedzialną za kontrolowanie utylizacji przeterminowanych produktów żywnościowych w sklepie jest Inspekcja

A. Handlowa
B. Weterynaryjna
C. Skarbowa
D. Sanitarna
HAN.01 Pytanie 421
Prowadzenie sprzedaży

Aby zatwierdzić transakcję zakupu i sprzedaży na urządzeniu fiskalnym, należy wydrukować

A. paragon
B. fakturę
C. przelew
D. rachunek
HAN.01 Pytanie 422
Prowadzenie sprzedaży

Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeśli

A. poprosi o torbę wykonaną z materiałów ekologicznych
B. nie pamiętał, aby wziąć torbę z domu
C. zakupił towary sprzedawane luzem
D. prosi o umieszczenie kupionego towaru w ozdobnej torbie
HAN.01 Pytanie 423
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy

A. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
B. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
C. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
D. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
HAN.01 Pytanie 424
Prowadzenie sprzedaży

Do dóbr zastępczych zaliczamy

A. kuchenka gazowa i gaz
B. długopis i pióro wieczne
C. samochód i paliwo
D. monitor i myszkę
HAN.01 Pytanie 425
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył suszarkę do włosów 15.03.2024 r. W dniu 29.05.2024 zgłosił reklamację do sprzedawcy. Zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta, sprzedawca jest zobowiązany odpowiedzieć na reklamację najpóźniej w dniu

A. 10.06.2024 r.
B. 15.06.2024 r.
C. 12.06.2024 r.
D. 01.06.2024 r.
HAN.01 Pytanie 426
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie zakupiono batoniki morelowe, których cena zakupu netto wynosi 1,60 zł za sztukę. Jaka będzie cena brutto sprzedaży batonika morelowego, jeśli sklep stosuje marżę detaliczną równą 25% naliczaną od ceny zakupu netto oraz podatek VAT wynosi 8%?

A. 1,93 zł
B. 2,65 zł
C. 2,00 zł
D. 2,16 zł
HAN.01 Pytanie 427
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie należy zaliczyć sprawdzenia

A. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
B. ilości towarów na dokumentach towarzyszących dostawie
C. jakości dostarczonych produktów
D. zgodności asortymentu z złożonym zamówieniem
HAN.01 Pytanie 428
Prowadzenie sprzedaży

Cena netto sprzedaży 1 kilograma ryb wynosi 16,00 zł, natomiast cena brutto sprzedaży to 16,80 zł. Jaką stawką podatku VAT jest objęty ten produkt?

A. 0%
B. 5%
C. 23%
D. 8%
HAN.01 Pytanie 429
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii magazynów półotwartych należy

A. zasieki oraz wiaty
B. place składowe oraz obiekty budowlane
C. wiaty i obiekty budowlane
D. zasieki oraz place składowe
HAN.01 Pytanie 430
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli określ, ile wynosiła rentowność sprzedaży netto przedsiębiorstwa w 2005 roku.

Wybrane pozycje rachunku zysków i strat przedsiębiorstwa.
WyszczególnienieStan na dzień
31.12.2005
w tys. zł
Stan na dzień
31.12.2006
w tys. zł
Zysk netto2020
Przychody netto ze sprzedaży80100

A. 20%
B. 30%
C. 80%
D. 25%
HAN.01 Pytanie 431
Prowadzenie sprzedaży

Do jakiej kategorii artykułów należy ozdobna choinka?

A. pierwszej potrzeby
B. luksusowego
C. sezonowego
D. podstawowego
HAN.01 Pytanie 432
Prowadzenie sprzedaży

W zestawieniu finansowym firmy, w kategorii towary, uwzględniono wartość lodówki. Co to oznacza dla bilansu?

A. sklepu z AGD
B. sklepu spożywczego
C. baru mlecznego
D. producenta wyrobów chłodniczych
HAN.01 Pytanie 433
Prowadzenie sprzedaży

Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce

A. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
B. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
C. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
D. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
HAN.01 Pytanie 434
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach samoobsługowych artykuły, które są kupowane pod wpływem impulsu, powinny być ustawiane głównie

A. na wysokości 170 cm
B. na osobnym regale
C. naprzeciwko wejścia
D. przy kasie
HAN.01 Pytanie 435
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik, który z powodu niewykonania lub niewłaściwego wykonania obowiązków służbowych z własnej winy wyrządził szkodę pracodawcy, ponosi odpowiedzialność materialną, która nie może być większa niż kwota jego wynagrodzenia

A. czteromiesięcznego
B. dwumiesięcznego
C. trzymiesięcznego
D. miesięcznego
HAN.01 Pytanie 436
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?

A. Płatki śniadaniowe
B. Owoce
C. Wędzone ryby
D. Przyprawy
HAN.01 Pytanie 437
Prowadzenie sprzedaży

W transakcjach w sklepie internetowym nie wykorzystuje się

A. karty płatniczej
B. przelewu bankowego
C. czeku rozrachunkowego
D. przekazu pocztowego
HAN.01 Pytanie 438
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ustawiając na wystawie płaszcze oraz nakrycia głowy kierował się zasadą

A. łatwej dostępności produktów
B. substytucyjności produktów
C. komplementarności produktów
D. kolejności dostaw produktów
HAN.01 Pytanie 439
Prowadzenie sprzedaży

Który typ wózka widłowego powinien być stosowany jedynie w otwartym magazynie?

A. Napędowy spalinowy
B. Beznapędowy hydrauliczny
C. Napędowy akumulatorowy
D. Beznapędowy pneumatyczny
HAN.01 Pytanie 440
Prowadzenie sprzedaży

Doradztwo ze strony sprzedawcy jest charakterystyczne dla obsługi klienta.

A. nowatorskiego
B. oczekującego wskazówek
C. stanowczego
D. ufnego