Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 401
Prowadzenie sprzedaży
A. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
B. specjalistycznych odczynników chemicznych
C. zmysłów wzroku, smaku i słuchu
D. specjalistycznych urządzeń laboratoryjnych
HAN.01 Pytanie 402
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.
Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym | |||
---|---|---|---|
Nazwa towaru | Cena jednostkowa | Stan wg spisu z natury w kg | Stan wg zapisów księgowych w kg |
Wafle orzechowe | 18,00 zł/kg | 26 | 30 |
Wafle kakaowe | 20,00 zł/kg | 24 | 23 |
A. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
HAN.01 Pytanie 403
Prowadzenie sprzedaży
W okresie rozliczeniowym piekarnia uzyskała przychód wynoszący 200 000 złotych. Limit na zrekompensowanie niezawinionego niedoboru ustalono na poziomie 0,21% wartości przychodu. Jaką maksymalną kwotę niedoboru można oszacować w ramach ustalonych norm naturalnych ubytków?
A. 440 zł
B. 400 zł
C. 4 000 zł
D. 2 200 zł
HAN.01 Pytanie 404
Prowadzenie sprzedaży
Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?
Artykuł | Garnitur 1 | Garnitur 2 | Garnitur 3 | Garnitur 4 |
---|---|---|---|---|
Materiał | poliester 100% | bawełna 100% | wełna 100% | len 100% |
Kolory | czarny brązowy | granatowy czarny | beżowy czarny | seledynowy beżowy |
Rozmiary | S, M, XL | S, M, XL | S, M, L | S, M, XL |
A. Garnitur 3
B. Garnitur 2
C. Garnitur 4
D. Garnitur 1
HAN.01 Pytanie 405
Prowadzenie sprzedaży
Do sklepu spożywczego weszła osoba, która miała ograniczony czas, spieszyła się, była zdenerwowana i szybko zdecydowała o zakupie oferowanego towaru. Na podstawie tego opisu można stwierdzić, że sprzedawca obsłużył klienta
A. odrzucającego
B. niegrzecznego
C. niecierpliwego
D. niedowierzającego
HAN.01 Pytanie 406
Prowadzenie sprzedaży
Jakie narzędzie płatnicze wydawane przez bank ma charakter elektroniczny?
A. polecenie przelewu
B. weksel
C. czek
D. karta płatnicza
HAN.01 Pytanie 407
Prowadzenie sprzedaży
Zasada, według której sprzedawca na własny koszt zobowiązuje się dostarczyć zamówiony towar do lokalizacji wskazanej przez odbiorcę, nazywana jest
A. franco
B. inkaso
C. loco
D. skonto
HAN.01 Pytanie 408
Prowadzenie sprzedaży
Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów
A. boreliozą
B. mukowiscydozą
C. salmonellą
D. włośnicą
HAN.01 Pytanie 409
Prowadzenie sprzedaży
Ergonomia to dziedzina naukowa, która zajmuje się przystosowaniem stanowisk pracy do potrzeb poszczególnych pracowników. Odpowiednio zorganizowane ergonomicznie miejsce pracy kasjera w strefie kasowej to stanowisko
A. dostosowane do charakteru wykonywanej pracy oraz indywidualnych potrzeb kasjera
B. przystosowane do realizacji różnorodnych zadań na sali sprzedażowej
C. wyposażone w terminale do kart płatniczych i kasę fiskalną
D. wyposażone w obrotowe krzesło z podłokietnikami
HAN.01 Pytanie 410
Prowadzenie sprzedaży
Sklep z odzieżą męską, który sprzedaje wyłącznie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, rozmiarach oraz kolorach, dysponuje asortymentem
A. wąskim i głębokim
B. szerokim i głębokim
C. wąskim i płytkim
D. szerokim i płytkim
HAN.01 Pytanie 411
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto towaru, jeśli cena zakupu netto wynosi 40,00 zł, a marża na poziomie 20% jest obliczana od ceny sprzedaży netto?
A. 50,00 zł
B. 32,00 zł
C. 48,00 zł
D. 60,00 zł
HAN.01 Pytanie 412
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów powinien być zaproponowany klientce szukającej mięsa o najniższej wartości kalorycznej?
A. Udziec jagnięcy
B. Gicz cielęca
C. Pierś z indyka
D. Schab wieprzowy
HAN.01 Pytanie 413
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynności należy wykonać, aby wędliny mogły być sprzedawane w stoisku samoobsługowym?
A. porcjowania
B. kalibrowania
C. kompletowania
D. segregowania
HAN.01 Pytanie 414
Prowadzenie sprzedaży
Jaki powinien być asortyment towarów w hipermarkecie?
A. szeroki i płytki
B. wąski i płytki
C. szeroki i głęboki
D. wąski i głęboki
HAN.01 Pytanie 415
Prowadzenie sprzedaży
Pożyczkę w wysokości 3 000 zł spłacono w jednej racie po roku, a kwota wyniosła 3 180 zł. Jaka była roczna stopa procentowa?
A. 6%
B. 2%
C. 20%
D. 24%
HAN.01 Pytanie 416
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?
A. Sosy i przyprawy
B. Wędliny i ryby
C. Warzywa i owoce
D. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
HAN.01 Pytanie 417
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli produkt przed podwyżką kosztował 13,00 zł, a po podwyżce 13,65 zł, to jego cena wzrosła o
A. 0,65%
B. 5,0%
C. 0,5%
D. 6,5%
HAN.01 Pytanie 418
Prowadzenie sprzedaży
Przyjęcie towarów zakupionych do magazynu potwierdzane jest poprzez dokument księgowy
A. Pz-przyjęcie zewnętrzne
B. FVZ-faktura zakupu
C. Wz-wydanie zewnętrzne
D. Pk-polecenie księgowania
HAN.01 Pytanie 419
Prowadzenie sprzedaży
Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?
Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł | |||||
---|---|---|---|---|---|
Wyszczególnienie | 2004 | 2005 | 2006 | Dynamika w % | |
2005/2004 | 2006/2005 | ||||
Batoniki | 14 562 | 20 569 | 6 589 | 141,25 | 32,03 |
Pierniczki | 58 900 | 57 367 | 52 366 | 97,40 | 91,28 |
Cukierki | 23 400 | 25 600 | 37 596 | 109,40 | 146,75 |
Czekolada | 34 800 | 25 300 | 26 500 | 72,70 | 104,74 |
Wafelki | 32 100 | 20 000 | 22 596 | 62,31 | 112,98 |
A. Zwiększyć produkcję cukierków.
B. Zwiększyć produkcję batoników.
C. Zmniejszyć produkcję czekolady.
D. Zmniejszyć produkcję wafelków.
HAN.01 Pytanie 420
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, instytucją odpowiedzialną za kontrolowanie utylizacji przeterminowanych produktów żywnościowych w sklepie jest Inspekcja
A. Handlowa
B. Weterynaryjna
C. Skarbowa
D. Sanitarna
HAN.01 Pytanie 421
Prowadzenie sprzedaży
Aby zatwierdzić transakcję zakupu i sprzedaży na urządzeniu fiskalnym, należy wydrukować
A. paragon
B. fakturę
C. przelew
D. rachunek
HAN.01 Pytanie 422
Prowadzenie sprzedaży
Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeśli
A. poprosi o torbę wykonaną z materiałów ekologicznych
B. nie pamiętał, aby wziąć torbę z domu
C. zakupił towary sprzedawane luzem
D. prosi o umieszczenie kupionego towaru w ozdobnej torbie
HAN.01 Pytanie 423
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy
A. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
B. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
C. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
D. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
HAN.01 Pytanie 424
Prowadzenie sprzedaży
Do dóbr zastępczych zaliczamy
A. kuchenka gazowa i gaz
B. długopis i pióro wieczne
C. samochód i paliwo
D. monitor i myszkę
HAN.01 Pytanie 425
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył suszarkę do włosów 15.03.2024 r. W dniu 29.05.2024 zgłosił reklamację do sprzedawcy. Zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta, sprzedawca jest zobowiązany odpowiedzieć na reklamację najpóźniej w dniu
A. 10.06.2024 r.
B. 15.06.2024 r.
C. 12.06.2024 r.
D. 01.06.2024 r.
HAN.01 Pytanie 426
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie zakupiono batoniki morelowe, których cena zakupu netto wynosi 1,60 zł za sztukę. Jaka będzie cena brutto sprzedaży batonika morelowego, jeśli sklep stosuje marżę detaliczną równą 25% naliczaną od ceny zakupu netto oraz podatek VAT wynosi 8%?
A. 1,93 zł
B. 2,65 zł
C. 2,00 zł
D. 2,16 zł
HAN.01 Pytanie 427
Prowadzenie sprzedaży
Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie należy zaliczyć sprawdzenia
A. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
B. ilości towarów na dokumentach towarzyszących dostawie
C. jakości dostarczonych produktów
D. zgodności asortymentu z złożonym zamówieniem
HAN.01 Pytanie 428
Prowadzenie sprzedaży
Cena netto sprzedaży 1 kilograma ryb wynosi 16,00 zł, natomiast cena brutto sprzedaży to 16,80 zł. Jaką stawką podatku VAT jest objęty ten produkt?
A. 0%
B. 5%
C. 23%
D. 8%
HAN.01 Pytanie 429
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii magazynów półotwartych należy
A. zasieki oraz wiaty
B. place składowe oraz obiekty budowlane
C. wiaty i obiekty budowlane
D. zasieki oraz place składowe
HAN.01 Pytanie 430
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli określ, ile wynosiła rentowność sprzedaży netto przedsiębiorstwa w 2005 roku.
Wybrane pozycje rachunku zysków i strat przedsiębiorstwa. | ||
---|---|---|
Wyszczególnienie | Stan na dzień 31.12.2005 w tys. zł | Stan na dzień 31.12.2006 w tys. zł |
Zysk netto | 20 | 20 |
Przychody netto ze sprzedaży | 80 | 100 |
A. 20%
B. 30%
C. 80%
D. 25%
HAN.01 Pytanie 431
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej kategorii artykułów należy ozdobna choinka?
A. pierwszej potrzeby
B. luksusowego
C. sezonowego
D. podstawowego
HAN.01 Pytanie 432
Prowadzenie sprzedaży
W zestawieniu finansowym firmy, w kategorii towary, uwzględniono wartość lodówki. Co to oznacza dla bilansu?
A. sklepu z AGD
B. sklepu spożywczego
C. baru mlecznego
D. producenta wyrobów chłodniczych
HAN.01 Pytanie 433
Prowadzenie sprzedaży
Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce
A. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
B. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
C. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
D. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
HAN.01 Pytanie 434
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach samoobsługowych artykuły, które są kupowane pod wpływem impulsu, powinny być ustawiane głównie
A. na wysokości 170 cm
B. na osobnym regale
C. naprzeciwko wejścia
D. przy kasie
HAN.01 Pytanie 435
Prowadzenie sprzedaży
Pracownik, który z powodu niewykonania lub niewłaściwego wykonania obowiązków służbowych z własnej winy wyrządził szkodę pracodawcy, ponosi odpowiedzialność materialną, która nie może być większa niż kwota jego wynagrodzenia
A. czteromiesięcznego
B. dwumiesięcznego
C. trzymiesięcznego
D. miesięcznego
HAN.01 Pytanie 436
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?
A. Płatki śniadaniowe
B. Owoce
C. Wędzone ryby
D. Przyprawy
HAN.01 Pytanie 437
Prowadzenie sprzedaży
W transakcjach w sklepie internetowym nie wykorzystuje się
A. karty płatniczej
B. przelewu bankowego
C. czeku rozrachunkowego
D. przekazu pocztowego
HAN.01 Pytanie 438
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ustawiając na wystawie płaszcze oraz nakrycia głowy kierował się zasadą
A. łatwej dostępności produktów
B. substytucyjności produktów
C. komplementarności produktów
D. kolejności dostaw produktów
HAN.01 Pytanie 439
Prowadzenie sprzedaży
Który typ wózka widłowego powinien być stosowany jedynie w otwartym magazynie?
A. Napędowy spalinowy
B. Beznapędowy hydrauliczny
C. Napędowy akumulatorowy
D. Beznapędowy pneumatyczny
HAN.01 Pytanie 440
Prowadzenie sprzedaży
Doradztwo ze strony sprzedawcy jest charakterystyczne dla obsługi klienta.
A. nowatorskiego
B. oczekującego wskazówek
C. stanowczego
D. ufnego