Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 441
Prowadzenie sprzedaży

...Wzrasta zainteresowanie towarem, zyski przedsiębiorstwa się zwiększają, pojawia się rywalizacja, stosowane są promocje zachęcające do zakupu... Dla której etapy cyklu życia produktu charakterystyczny jest opisany stan?

A. Wzrostu
B. Spadku
C. Dojrzałości
D. Wprowadzenia
HAN.01 Pytanie 442
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawczyni obsługująca klientów w klasycznym dziale nabiałowym, powinna być ubrana:

A. w gumowy fartuch, czepek ochronny, rękawice ochronne
B. w czepek ochronny, fartuch gumowy, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
C. w wygodne obuwie na płaskiej podeszwie, rękawice ochronne, czepek ochronny
D. w czysty fartuch, czepek ochronny, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
HAN.01 Pytanie 443
Prowadzenie sprzedaży

Cena netto sprzedaży 1 kilograma ryb wynosi 16,00 zł, natomiast cena brutto sprzedaży to 16,80 zł. Jaką stawką podatku VAT jest objęty ten produkt?

A. 8%
B. 0%
C. 23%
D. 5%
HAN.01 Pytanie 444
Prowadzenie sprzedaży

Wystawa, która prezentuje produkty dostępne w sklepie oraz dekoracje na okres świąteczny, nosi nazwę

A. towarowa
B. reprezentacyjna
C. okolicznościowa
D. masowa
HAN.01 Pytanie 445
Prowadzenie sprzedaży

V W czasie zimowym cena damskich kozaków wynosiła 280 zł. Po zakończeniu sezonu ich cena spadła do 170 zł. O ile procent zmniejszono cenę kozaków?

A. Około 40%
B. Około 20%
C. Około 60%
D. Około 50%
HAN.01 Pytanie 446
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów powinny być chronione przed kradzieżą poprzez stosowanie etykiety zabezpieczającej?

A. Pralinki
B. Lodówka
C. Spodnie
D. Perfumy
HAN.01 Pytanie 447
Prowadzenie sprzedaży

Pracownicy powinni być chronieni za pomocą kasku ochronnego?

A. handlowcy, którzy ręcznie układają towary na półkach.
B. pracownicy dokonujący sprzedaży.
C. operatorzy wózków widłowych
D. osoby zajmujące się ochroną mienia.
HAN.01 Pytanie 448
Prowadzenie sprzedaży

Kupując 2 000 sztuk długopisów w cenie 2,00 zł brutto, detalista skorzystał z rabatu wynoszącego 5% za dokonanie płatności gotówką. Jaka jest całkowita kwota do zapłaty za te długopisy?

A. 3 800,00 zł
B. 1 900,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 4 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 449
Prowadzenie sprzedaży

Warszawska hurtownia NARTEX oferuje narty dla dzieci, kobiet i mężczyzn. Oznacza to, że przy wyborze asortymentu, hurtownia przeprowadziła segmentację rynku według kryterium

A. ekonomicznego
B. demograficznego
C. psychograficznego
D. geograficznego
HAN.01 Pytanie 450
Prowadzenie sprzedaży

Towary "magnesy", które przyciągają uwagę konsumentów swoim wyglądem, powinny być rozmieszczone na półkach

A. w sąsiedztwie kas
B. w centralnych miejscach sali sprzedażowej
C. w tylnej części sali sprzedażowej
D. w odpowiednio wydzielonych strefach
HAN.01 Pytanie 451
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik sklepu chemicznego niewłaściwie obchodził się z substancją żrącą, przez co doznał oparzenia dłoni. Jaką pierwszą pomoc należy mu natychmiast udzielić?

A. zmyciu żrącej substancji z rany dużą ilością zimnej wody
B. posypaniu rany talkiem
C. założeniu na ranę opatrunku
D. posmarowaniu rany kremem
HAN.01 Pytanie 452
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów można przechowywać w sąsiedztwie wyrobów tytoniowych?

A. Wina
B. Warzywa
C. Przyprawy
D. Ryby
HAN.01 Pytanie 453
Prowadzenie sprzedaży

Cechy obuwia, które obejmują płaski obcas, szeroką końcówkę oraz prostotę zapinania, to elementy, które powinny zostać zrealizowane

A. damskie
B. młodzieżowe
C. dziecięce
D. męskie
HAN.01 Pytanie 454
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, eksponując obok siebie na stoisku obuwie wykonane z naturalnej skóry oraz z materiałów sztucznych, zastosował zasadę

A. komplementarności
B. dostępności towarów
C. substytucyjności
D. kolejności dostaw
HAN.01 Pytanie 455
Prowadzenie sprzedaży

Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić

A. bukiety z kwiatów ciętych
B. sadzonki drzew i krzewów
C. kwiaty sztuczne
D. odżywki do roślin
HAN.01 Pytanie 456
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wymaga zatwierdzenia?

A. standardu środka transportowego
B. warunków temperaturowych
C. rodzaju czynnika chłodniczego
D. wielkości przestrzeni magazynowej
HAN.01 Pytanie 457
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument powinien być sporządzony przy wpłacie utargu dziennego do banku?

A. Dowód KP - kasa przyjmie
B. Dowód wpłaty gotówkowej
C. Polecenie przelewu
D. Dowód KW - kasa wypłaci
HAN.01 Pytanie 458
Prowadzenie sprzedaży

Cena detaliczna spodni wynosi 75,00 zł. Sprzedawca zmniejszył cenę spodni o 20%, a potem ją zwiększył o 10%. Jaką kwotę obecnie trzeba zapłacić za spodnie?

A. 72,00 zł
B. 52,50 zł
C. 66,00 zł
D. 60,00 zł
HAN.01 Pytanie 459
Prowadzenie sprzedaży

Mleko pasteryzowane w plastikowych butelkach powinno być przechowywane w sklepie

A. w koszu
B. w witrynie
C. na półce sklepowej
D. w lodówce
HAN.01 Pytanie 460
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku powodzi część towarów składowanych w magazynie została zniszczona przez wodę, co doprowadziło do powstania różnicy inwentaryzacyjnej, która jest klasyfikowana

A. do niedoborów zawinionych
B. do niedoborów naturalnych
C. do niedoborów nadzwyczajnych
D. do niedoborów bezspornych
HAN.01 Pytanie 461
Prowadzenie sprzedaży

Z uwagi na kończący się sezon, ceny obuwia zostały zredukowane o 15%. Jaka będzie cena damskich kozaków, które przed zniżką kosztowały 150 zł?

A. 165,00 zł
B. 127,50 zł
C. 135,00 zł
D. 149,85 zł
HAN.01 Pytanie 462
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest

A. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
B. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
C. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
D. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
HAN.01 Pytanie 463
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?

A. Mięso wieprzowe
B. Ogórek zielony
C. Olej rzepakowy
D. Mleko krowie
HAN.01 Pytanie 464
Prowadzenie sprzedaży

Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać

A. ryby oraz przetwory rybne
B. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
C. mięso i wędliny
D. cukier i stałe wyroby cukiernicze
HAN.01 Pytanie 465
Prowadzenie sprzedaży

W jakim czasie od momentu złożenia przez konsumenta oświadczenia o rezygnacji z umowy zakupu, przedsiębiorca jest zobowiązany zwrócić konsumentowi uiszczone przez niego kwoty?

A. Nie później niż w terminie 21 dni
B. Nie później niż w terminie 30 dni
C. Nie później niż w terminie 7 dni
D. Nie później niż w terminie 14 dni
HAN.01 Pytanie 466
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki wystawione na sprzedaż przed kradzieżą, powinno się zastosować

A. klips ochronny z aktywatorem
B. etykietę zabezpieczającą
C. kasetę ochronną
D. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym przewodem
HAN.01 Pytanie 467
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty podlegają pasteryzacji?

A. Sok jabłkowy.
B. Kabanosy.
C. Masło.
D. Miód.
HAN.01 Pytanie 468
Prowadzenie sprzedaży

Jogurty powinny być przechowywane

A. na paletach uniwersalnych
B. w pojemnikach
C. w chłodniczych ladach
D. w oszklonych witrynach
HAN.01 Pytanie 469
Prowadzenie sprzedaży

Rodzaj gwarancji udzielonej przez gwaranta (producenta, sprzedawcę) jest

A. wiążący
B. polubowny
C. dobrowolny
D. nieistotny dla konsumenta
HAN.01 Pytanie 470
Prowadzenie sprzedaży

W skład kosztów zmiennych w firmie handlowej wchodzą koszty

A. wynagrodzenia kadry zarządzającej.
B. wynajmu lokali.
C. transportu towarów.
D. ochrony obiektów.
HAN.01 Pytanie 471
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów powinien polecić sprzedawca klientowi, który chce nabyć napój niefermentowany?

A. Jogurt owocowy
B. Kefir
C. Mleko zagęszczone
D. Maślankę
HAN.01 Pytanie 472
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zachowania konsumentów najczęściej prowadzą do wystąpienia dysonansu po dokonaniu zakupu?

A. Zwyczajowe.
B. Irracjonalne.
C. Logiczne.
D. Przyzwyczajone.
HAN.01 Pytanie 473
Prowadzenie sprzedaży

Na jakiej podstawie powinna być wystawiana faktura sprzedaży?

A. przyjęcia towaru z zewnątrz
B. wydania towaru z magazynu
C. specyfikacji wyrobu
D. faktury zakupu
HAN.01 Pytanie 474
Prowadzenie sprzedaży

Firma uzyskała zysk ze sprzedaży na poziomie 60 000 zł. Dodatkowe przychody operacyjne wynoszą 7 000 zł, a pozostałe koszty operacyjne to 9 000 zł. Przychody finansowe sięgają 4 000 zł. Jaką wysokość zysku na działalności gospodarczej można obliczyć?

A. 58 000 zł
B. 67 000 zł
C. 60 000 zł
D. 62 000 zł
HAN.01 Pytanie 475
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to

A. musztarda
B. sos winegret
C. majonez
D. sos sojowy
HAN.01 Pytanie 476
Prowadzenie sprzedaży

Jak długo klient sklepu stacjonarnego ma prawo do korzystania z uprawnień z powodu niezgodności towaru z umową?

A. 16 miesięcy od zakupu towaru
B. 8 miesięcy od zakupu towaru
C. 24 miesiące od zakupu towaru
D. 10 miesięcy od zakupu towaru
HAN.01 Pytanie 477
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy pracownik przewrócił się, ściągając z półki ciężki karton, prawdopodobnie doznał urazu kręgosłupa. W tej sytuacji, co powinno być najważniejszym krokiem?

A. szybko przetransportować go do szpitala
B. położyć go na plecach na płaskim podłożu
C. ustawić go w pozycji bezpiecznej na boku
D. nie zmieniać pozycji poszkodowanego i wezwać pogotowie
HAN.01 Pytanie 478
Prowadzenie sprzedaży

Przechowywanie ziemniaków w chłodnych miejscach o wysokiej wilgotności może doprowadzić do procesu

A. wysychania
B. kiełkowania
C. dojrzewania
D. utleniania
HAN.01 Pytanie 479
Prowadzenie sprzedaży

Do metod sprzedaży bezpośredniej można zaliczyć

A. zakupy telefoniczne oraz handel obwoźny
B. handel stacjonarny oraz wysyłkowy
C. akwizycję i handel obnośny
D. akwizycję i zakupy telefoniczne
HAN.01 Pytanie 480
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy

A. odmówić przyjęcia towaru
B. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
C. towar skierować do analizy laboratoryjnej
D. towar poddać ocenie konsumenckiej