Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 441
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest ograniczona odpowiedzialność materialna pracowników względem powierzonego mienia?

A. odzieżą roboczą i towarami
B. odzieżą oraz obuwiem ochronnym
C. towarami i opakowaniami
D. towarami oraz obuwiem ochronnym
HAN.01 Pytanie 442
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia mebli udzieliła klientowi kredytu na odroczenie płatności za zakupione towary, bez zaangażowania banku. Taki kredyt określamy jako

A. gotówkowy
B. kupiecki
C. długoterminowy
D. inwestycyjny
HAN.01 Pytanie 443
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył czajnik elektryczny 15 lipca 2015 roku, a 20 października 2015 roku wymienił wadliwy egzemplarz na nowy zgodnie z gwarancją. Kiedy kończy się odpowiedzialność sprzedawcy w ramach rękojmi za wady sprzedanego towaru?

A. 15 lipca 2016 r.
B. 20 października 2017 r.
C. 20 października 2016 r.
D. 15 lipca 2017 r.
HAN.01 Pytanie 444
Prowadzenie sprzedaży

W osiedlowym sklepie spożywczym z tradycyjną formą obsługi obrót ze sprzedaży wyniósł 200 000,00 zł.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz maksymalną wartość niedoboru.

BranżaLimit – sklep samoobsługowyLimit – sklep tradycyjny
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
mięsny1%2%0,8%1,5%
ogólnospożywczy0,6%1%0,4%0,8%

A. 1 200,00 zł
B. 2 000,00 zł
C. 1 600,00 zł
D. 4 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 445
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania

A. transportowe
B. zbiorcze
C. uniwersalne
D. jednostkowe
HAN.01 Pytanie 446
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego procesu wymagają wędliny, aby mogły być oferowane na stoisku samoobsługowym?

A. Zestawianiu
B. Podziałowi
C. Porcjowaniu
D. Klasyfikacji
HAN.01 Pytanie 447
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniżej wymienionych dokumentów są bezpośrednio związane z przekazaniem towarów dla odbiorcy?

A. Zamówienie oraz oferta handlowa
B. Faktura oraz oferta handlowa
C. Faktura oraz dowód dostawy
D. Zamówienie oraz dowód dostawy
HAN.01 Pytanie 448
Prowadzenie sprzedaży

Operację gospodarczą "przyjęcie towarów do magazynu" na podstawie dokumentu księgowego Pz ewidencjonuje się na kontach

A. Wn "Towary", Ma "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu"
B. Wn "Towary", Ma "Rozliczenie zakupu towarów"
C. Wn "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu", Ma "Towary"
D. Wn "Rozliczenie zakupu towarów", Ma "Towary"
HAN.01 Pytanie 449
Prowadzenie sprzedaży

Jaki rozmiar kurtki powinien kupić mężczyzna o wzroście 178 cm i obwodzie klatki piersiowej 101 cm?

SMLXLXXL
Obwód talii8286909498
Obwód bioder96100104108112
Obwód klatki piersiowej92-9596-99100-103104-107108-...
Wzrost174-175176-177178-179180-181182-...

A. XL
B. M
C. XXL
D. L
HAN.01 Pytanie 450
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia wykaz towarów zakupionych przez klienta. Płacąc banknotem 100 zł klient powinien otrzymać resztę w wysokości

Nazwa towaruIlość
w szt.
Cena jednostkowa
w zł
Kawa Jacobs29,00
Herbata owocowa34,00
Sok malinowy13,00

A. 67,00 zł
B. 79,00 zł
C. 70,00 zł
D. 85,00 zł
HAN.01 Pytanie 451
Prowadzenie sprzedaży

Sklep detaliczny zmniejszył cenę produktu z 200 zł do 120 zł, co oznacza

A. o 40%
B. o 60%
C. o 66%
D. o 24%
HAN.01 Pytanie 452
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie samoobsługowym znajduje się masło śmietankowe z czterech różnych dostaw od tego samego producenta. Masło, z której dostawy powinno być wyłożone na półkach stoiska nabiałowego najbliżej klienta?

DostawaTermin przydatności
do spożycia
Pierwsza08.09.2010 r.
Druga27.08.2010 r.
Trzecia30.10.2010 r.
Czwarta27.11.2010 r.

A. Czwartej.
B. Pierwszej.
C. Drugiej.
D. Trzeciej.
HAN.01 Pytanie 453
Prowadzenie sprzedaży

Wszystkie właściwości produktu, takie jak: jakość, kolor oraz kształt, w kontekście marketingowym, stanowią

A. produkt rzeczywisty
B. rdzeń produktu
C. produkt potencjalny
D. produkt poszerzony
HAN.01 Pytanie 454
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży powinny wybierać osoby prowadzące działalność gospodarczą, które pragną zakupić towary w opakowaniach zbiorczych po cenach zbliżonych do hurtowych?

A. Cash & carry
B. Outlet
C. Dom handlowy
D. Hipermarket
HAN.01 Pytanie 455
Prowadzenie sprzedaży

W firmie handlowej zauważono, że jeden z pracowników popełnił kradzież towaru. W związku z tym podjęto decyzję o przeprowadzeniu inwentaryzacji

A. odbiorczej
B. planowanej
C. okresowej
D. nadzwyczajnej
HAN.01 Pytanie 456
Prowadzenie sprzedaży

Towar sprzedawany w obniżonej cenie promocyjnej powinien być oznaczony przez umieszczenie na jego etykiecie

A. przekreślonej poprzedniej ceny oraz nowej ceny promocyjnej
B. tylko nowej ceny promocyjnej
C. wyższej ceny promocyjnej niż ta obowiązująca przed zmianą
D. wyłącznie dotychczasowej ceny przed zmianą
HAN.01 Pytanie 457
Prowadzenie sprzedaży

Klient dokonał zakupów zgodnie z przedstawioną listą i zapłacił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Ile reszty powinien otrzymać klient?

Lista zakupów klienta
6 czekolad w cenie 3,50 zł/szt.
2 kg mandarynek w cenie 6,00 zł/kg
1 jogurt naturalny w cenie 4,00 zł/szt.

A. 29,00 zł
B. 17,00 zł
C. 13,00 zł
D. 37,00 zł
HAN.01 Pytanie 458
Prowadzenie sprzedaży

Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć

A. solenie
B. kwaszenie
C. marynowanie
D. suszenie
HAN.01 Pytanie 459
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie sera widnieje informacja: "należy spożyć do 10 stycznia 2014 r.". W dniu 11 stycznia 2014 r. manager sklepu powinien

A. usunąć ser z oferty sprzedażowej
B. zostawić ser na półce
C. zwrócić ser do producenta i poprosić o nową dostawę sera świeżego
D. zorganizować promocję, w ramach której ser będzie dodatkiem dla klientów wydających powyżej 20 zł
HAN.01 Pytanie 460
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony

A. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
B. może być trzymany w temperaturze pokojowej
C. musi być przewożony w temperaturze +10°C
D. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
HAN.01 Pytanie 461
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice

A. z dzianiny podgumowanej
B. cienkie foliowe
C. z dzianiny bawełnianej
D. jednorazowe gumowe
HAN.01 Pytanie 462
Prowadzenie sprzedaży

Jaką rolę odgrywa marża handlowa w firmie zajmującej się handlem?

A. uzyskanie zysku
B. pokrycie wydatków na zakup towarów
C. pokrycie strat
D. pokrycie kosztów działalności oraz uzyskanie zysku
HAN.01 Pytanie 463
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal, ile wyniesie wynik finansowy brutto w przedsiębiorstwie handlowym.

WyszczególnienieKwota
Odsetki od środków na rachunku bankowym2 000 zł
Otrzymane dywidendy1 500 zł
Przekazana (zapłacona) kara za nieterminową płatność500 zł
Przychody ze sprzedaży towarów netto70 000 zł
Koszty działalności podstawowej netto55 000 zł
Odsetki od kredytu bankowego4 200 zł
Straty nadzwyczajne300 zł

A. 13 500 zł
B. 14 500 zł
C. 15 000 zł
D. 22 900 zł
HAN.01 Pytanie 464
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ustawiając na wystawie płaszcze oraz nakrycia głowy kierował się zasadą

A. substytucyjności produktów
B. łatwej dostępności produktów
C. komplementarności produktów
D. kolejności dostaw produktów
HAN.01 Pytanie 465
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę detaliczną netto produktu, gdy cena hurtowa netto wynosi 20,00 zł, a marża detaliczna to 30% ceny hurtowej netto.

A. 26,00 zł
B. 23,00 zł
C. 29,00 zł
D. 20,00 zł
HAN.01 Pytanie 466
Prowadzenie sprzedaży

Ile wyniesie stan końcowy gotówki w kasie obliczony na podstawie zamieszczonych informacji o dokonanych transakcjach?

Pogotowie
kasowe - wpłata
1 200,00 zł
Wpływy ze sprzedaży
gotówkowej
2 100,00 zł
Wpływy ze sprzedaży
bezgotówkowej
1 800,00 zł
Odprowadzenie
utargu do banku
2 100,00 zł

A. 1 200,00 zł
B. 5 100,00 zł
C. 3 000,00 zł
D. 3 300,00 zł
HAN.01 Pytanie 467
Prowadzenie sprzedaży

Do produktów, które można nabyć bez trudności, według kryterium stopnia dostępności asortymentu, zaliczamy

A. obuwie
B. mleko
C. odkurzacz
D. samochód
HAN.01 Pytanie 468
Prowadzenie sprzedaży

Modne zestawy odzieżowe, które są wystawione na pokaz i oferowane w cenie promocyjnej, klasyfikują się jako towary

A. luksusowe
B. wybieralne
C. magnesy
D. impulsy
HAN.01 Pytanie 469
Prowadzenie sprzedaży

Franco jako zasada dostarczania towaru wskazuje, że koszty transportu są pokrywane przez

A. sprzedającego
B. agencję reklamową
C. odbiorcę
D. bank
HAN.01 Pytanie 470
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa zrealizowała sprzedaż towaru dla klienta z Francji na kwotę 20 000 EUR. W dniu wystawienia faktury średni kurs euro wynosił 4,40 zł/EUR. Jaka kwota będzie należna w złotych od danego kontrahenta?

A. 20 000 zł
B. 88 000 zł
C. 80 000 zł
D. 44 000 zł
HAN.01 Pytanie 471
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży należy wybrać w handlu, która pozwala na dostęp do określonych produktów i usług poprzez regularne dokonywanie cyklicznych płatności abonamentowych?

A. Preselekcję
B. Samoobsługę
C. Sprzedaż subskrypcyjną
D. Sprzedaż tradycyjną
HAN.01 Pytanie 472
Prowadzenie sprzedaży

Rodzaj kosztu, który nie stanowi dla firmy wydatku, to

A. opłata za prowizję bankową
B. amortyzacja aktywów trwałych
C. wynagrodzenie dla pracowników
D. uregulowanie zobowiązań
HAN.01 Pytanie 473
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz, ile wynosi osiągnięty wynik finansowy brutto w Spółce z o.o. JANEKS, jeśli obroty na wybranych kontach wynoszą:

KONTOWn (Dt)Ma (Ct)
Przychody ze sprzedaży towarów w zł-44 000,00
Koszty handlowe w zł4 000,00-
Wartość sprzedanych towarów w zł44 000,009 000,00
Przychody finansowe w zł-2 000,00
Pozostałe przychody operacyjne w zł-3 000,00
Straty nadzwyczajne w zł1 000,00-

A. 5 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 35 000,00 zł
D. 9 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 474
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawczyni obsługująca klientów w klasycznym dziale nabiałowym, powinna być ubrana:

A. w gumowy fartuch, czepek ochronny, rękawice ochronne
B. w wygodne obuwie na płaskiej podeszwie, rękawice ochronne, czepek ochronny
C. w czysty fartuch, czepek ochronny, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
D. w czepek ochronny, fartuch gumowy, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
HAN.01 Pytanie 475
Prowadzenie sprzedaży

Do jakiej kategorii produktów należy przypisać balsam do ciała?

A. Pielęgnacyjnych
B. Makijażowych
C. Higienicznych
D. Perfumeryjnych
HAN.01 Pytanie 476
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?

A. wełna
B. len
C. bawełna
D. juta
HAN.01 Pytanie 477
Prowadzenie sprzedaży

Wędliny oraz mięsa powinno się magazynować w odpowiednich pomieszczeniach

A. specjalnych
B. półotwartych
C. zwykłych
D. otwartych
HAN.01 Pytanie 478
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego numeru identyfikacyjnego, składającego się z czterech cyfr, należy użyć przy wprowadzaniu utargu do wpłatomatu?

A. PIN
B. PESEL
C. NIP
D. REGON
HAN.01 Pytanie 479
Prowadzenie sprzedaży

Rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 39
A. kartę rabatową.
B. kartę stałego klienta.
C. kartę klubową.
D. kartę płatniczą.
HAN.01 Pytanie 480
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach samoobsługowych artykuły, które są kupowane pod wpływem impulsu, powinny być ustawiane głównie

A. przy kasie
B. na osobnym regale
C. na wysokości 170 cm
D. naprzeciwko wejścia