Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 481
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie odbioru produktów bez dostarczonej dokumentacji, odbiorca sporządza

A. specyfikację
B. list przewozowy
C. dokument dostarczenia produktów
D. dowód przyjęcia towarów
HAN.01 Pytanie 482
Prowadzenie sprzedaży

Z oferty zakładu fotograficznego wynika, że właściciel firmy stosuje rabat

SPECJALNY RABATOWY CENNIK
NA ZDJĘCIA DO DOKUMENTÓW DLA
EMERYTÓW I RENCISTÓW !
Dowód osobisty
4 szt. zdjęć kolor 3,5x4,5 cm 14 zł
Paszport
4 szt. zdjęć kolor 4x5 cm 14 zł
TERMIN 10 MINUT

A. ilościowy.
B. związany z nabywcą.
C. wartościowy.
D. gotówkowy.
HAN.01 Pytanie 483
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia nabyła towar po cenie netto wynoszącej 160 zł i planuje go sprzedać po cenie netto 200 zł. Jaka będzie marża wyliczona na podstawie ceny zakupu netto?

A. 20%
B. 25%
C. 80%
D. 125%
HAN.01 Pytanie 484
Prowadzenie sprzedaży

W formie preselekcji sprzedażowej klient ma opcję

A. samodzielnego wyboru towaru, dokonania przymiarek oraz kontaktu ze sprzedawcą wyłącznie w momencie płatności
B. wyboru towaru jedynie przy pomocy sprzedawcy, który doradza, prezentuje produkty oraz rozwiewa wątpliwości
C. swobodnego i niezależnego wyboru towaru, realizacji przymiarek oraz wstępnego wyboru i nawiązania rozmowy ze sprzedawcą w celu sprecyzowania swoich oczekiwań
D. swobodnego i niezależnego wyboru towaru oraz dokonania zakupu bez bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą
HAN.01 Pytanie 485
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi ochrony środowiska, detaliczne punkty sprzedaży

A. muszą informować klientów o lokalizacjach odbioru opakowań zwrotnych
B. są zobowiązane do przyjmowania opakowań zwrotnych wielokrotnego użytku po produktach, które znajdują się w ich ofercie handlowej
C. mają obowiązek przyjmowania wszystkich opakowań zwrotnych wielokrotnego użytku
D. nie są zobligowane do przyjmowania opakowań wielokrotnego użytku po produktach, które oferują w swojej sprzedaży
HAN.01 Pytanie 486
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca może zaproponować klientowi, który planuje nabyć przewodnik po Wrocławiu, jako produkt uzupełniający

A. mapę drogową Polski
B. plan miasta Wrocław
C. przewodnik po Karkonoszach
D. obrazek przedstawiający okolice Wrocławia
HAN.01 Pytanie 487
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii przypraw nasiennych wlicza się

A. gorczycę
B. cynamon
C. wanilię
D. bazylię
HAN.01 Pytanie 488
Prowadzenie sprzedaży

W skład marketingu-mix, obok ceny i produktu, wchodzą również

A. zarządzanie i promocja
B. promocja i dystrybucja
C. dystrybucja i personel
D. promocja i personel
HAN.01 Pytanie 489
Prowadzenie sprzedaży

W skład oferty handlowej nie powinny wchodzić

A. dane dotyczące warunków dostaw i płatności za towary
B. kalkulacje cen przedstawianych towarów
C. informacje na temat cen oraz rabatów dostępnych towarów
D. opisy oferowanych produktów
HAN.01 Pytanie 490
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej, gdy planujesz sprzedaż cukierków na wagę w sklepie detalicznym?

A. Cena netto, jednostka miary, nazwa towaru
B. Nazwa towaru, jednostka miary, cena brutto
C. Nazwa producenta, cena brutto, stawka VAT
D. Stawka VAT, cena netto, nazwa towaru
HAN.01 Pytanie 491
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z fragmentu instrukcji inwentaryzacyjnej wskaż osobę, która podejmuje decyzję o sposobie rozliczenia różnic inwentaryzacyjnych towarów podobnych.

Fragment instrukcji inwentaryzacyjnej.
Instrukcja inwentaryzacyjna
Hurtowni Materiałów Budowlanych sp. z o. o.
wprowadzona decyzją Prezesa Zarządu nr 5/2009

Par. 22

Na wniosek osób odpowiedzialnych materialnie, zespołów spisowych, komisji inwentaryzacyjnej, głównego księgowego, może być dokonana kompensata niedoborów i nadwyżek stwierdzonych na towarach podobnych (...)

Par. 23

Kierownik jednostki, na wniosek komisji inwentaryzacyjnej zamieszczony w protokole weryfikacji różnic inwentaryzacyjnych, zaopiniowany przez głównego księgowego, podejmuje decyzję o sposobie rozliczenia różnic(...)

A. Osoba materialnie odpowiedzialna.
B. Główny księgowy.
C. Kierownik jednostki gospodarczej.
D. Osoba dokonująca spisu z natury.
HAN.01 Pytanie 492
Prowadzenie sprzedaży

Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do powstania strat

A. zawinione.
B. naturalne.
C. niezawinione.
D. nadzwyczajne.
HAN.01 Pytanie 493
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli cena z VAT towaru objętego podstawową stawką podatku VAT wynosi 61,00 zł, to jaka jest cena netto tego towaru?

A. 50,00 zł
B. 57,01 zł
C. 55,45 zł
D. 59,22 zł
HAN.01 Pytanie 494
Prowadzenie sprzedaży

Podstawowym obowiązkiem sprzedawcy w tradycyjnej formie sprzedaży z rozwiniętą obsługą klienta jest

A. gwarantowanie klientom swobodnego dostępu do produktów
B. prowadzenie rozmowy sprzedażowej i inkasowanie należności za zakupy
C. opracowanie ofert handlowych i ich wysyłka do klientów
D. zarejestrowanie transakcji w kasie, bez udzielania porad sprzedażowych
HAN.01 Pytanie 495
Prowadzenie sprzedaży

Jeżeli sprzedano środek trwały o wartości początkowej 200 000 zł, a dotychczasowe umorzenie wynosi 20 000 zł, to jaką kwotę należy zaksięgować na koncie "Pozostałe koszty operacyjne"?

A. 160 000 zł
B. 20 000 zł
C. 200 000 zł
D. 180 000 zł
HAN.01 Pytanie 496
Prowadzenie sprzedaży

W sprzedaży ratalnej istotne jest, że klient

A. otrzymuje towar przed zapłatą należności
B. wyraża chęć zakupu konkretnego towaru i dokonuje zaliczki
C. spłaca zobowiązanie przy użyciu karty kredytowej
D. stopniowo dostaje zamówiony towar
HAN.01 Pytanie 497
Prowadzenie sprzedaży

Cena kurtki ze skóry wynosi 615,00 zł i uwzględnia 23% podatek VAT. Jaką kwotę stanowi podatek VAT?

A. 473,55 zł
B. 500,00 zł
C. 115,00 zł
D. 141,45 zł
HAN.01 Pytanie 498
Prowadzenie sprzedaży

Kupujący, nabywając energooszczędny piecyk do ogrzewania swojego mieszkania, kieruje się motywacją

A. społeczną
B. emocjonalną
C. irracjonalną
D. racjonalną
HAN.01 Pytanie 499
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę rozkładu towarów zastosował sprzedawca, eksponując płaszcze oraz nakrycia głowy?

A. Komplementarności.
B. Dostępności.
C. Porządku dostaw.
D. Substytucyjności.
HAN.01 Pytanie 500
Prowadzenie sprzedaży

Napoje, które zawierają specyficzne mieszanki zarówno prostych, jak i złożonych węglowodanów, zapewniające stałe uzupełnienie energii traconej w trakcie wysiłku, a także wzbogacone o witaminy i minerały, klasyfikowane są jako napoje

A. używkowych
B. dietetycznych
C. izotonicznych
D. niskokalorycznych
HAN.01 Pytanie 501
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli ustal, który segment słonych przekąsek ma największy udział w rynku.

WARTOŚĆ I WIELKOŚĆ RYNKU SŁONYCH PRZEKĄSEK
SEGMENTYWartość sprzedaży
w 1000 zł/proc. udział
Wielkość sprzedaży
w 1000 kg /proc. udział
Chipsy47 364,7 /41,617 699,9 / 28,1
Chrupki33 148,0 /29,117 577,9 / 27,9
Paluszki16 717,6 / 14,717 372,9 / 27,5
Orzeszki9 876,0 / 8,65 442,1 / 8,6
Pozostałe6 764,7 / 5,95 002,5 / 7,9
Suma113 872,063 095,3
Źródło: ACNielsen, dane za IV 2004 – III 2005

A. Chipsy.
B. Chrupki.
C. Orzeszki.
D. Paluszki.
HAN.01 Pytanie 502
Prowadzenie sprzedaży

Kozaki dla kobiet miały cenę 250 zł. Po zakończeniu sezonu ich wartość została ustalona na 200 zł. Jaką procentową zniżkę zastosowano?

A. Zmniejszenie o 10%
B. Zmniejszenie o 15%
C. Zmniejszenie o 5%
D. Zmniejszenie o 20%
HAN.01 Pytanie 503
Prowadzenie sprzedaży

Asortyment artykułów spożywczych w hipermarketach to asortyment

A. wąski i płytki
B. szeroki i głęboki
C. szeroki i płytki
D. wąski i głęboki
HAN.01 Pytanie 504
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży należy wybrać w tradycyjnym handlu detalicznym?

A. Wysyłkową
B. Internetową
C. Preselekcyjną
D. Obwoźną
HAN.01 Pytanie 505
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych właściwości lodówki będą pierwszymi pytaniami klienta, który przy podejmowaniu decyzji o zakupie kieruje się racjonalnymi przesłankami?

A. Koszt i klasa energetyczna
B. Rozmiar i odcień
C. Częstość sprzedaży oraz dodatkowe funkcje lodówki
D. Odcień i renomowana marka producenta
HAN.01 Pytanie 506
Prowadzenie sprzedaży

Etykieta na towarze konsumpcyjnym powinna zawierać dane

A. o warunkach promocji
B. o nazwie towaru
C. o przydatności towaru
D. o sposobie wykonania wyrobu
HAN.01 Pytanie 507
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie odbioru dostarczonego towaru zauważono uszkodzenie opakowania zbiorczego. Odbiorca powinien w pierwszej kolejności

A. niezwłocznie zweryfikować zawartość opakowania zbiorczego.
B. przygotować protokół reklamacji.
C. przyjąć towar bez dodatkowej kontroli.
D. odmówić przyjęcia towaru.
HAN.01 Pytanie 508
Prowadzenie sprzedaży

Preselekcja stanowi najbardziej efektywną metodę w przypadku sprzedaży

A. artykułów nabiałowych
B. kawy
C. mebli młodzieżowych
D. książek
HAN.01 Pytanie 509
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są wytwarzane z surowców roślinnych?

A. sweter z wełny
B. czapka z moheru
C. bluzka z jedwabiu
D. koszula z bawełny
HAN.01 Pytanie 510
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji w jednostce handlowej. Oszacuj wartość różnicy inwentaryzacyjnej.

WyszczególnienieWartość spisu z naturyStan księgowy
towary55 900 zł57 900 zł
opakowania1 000 zł1 000 zł
gotówka w kasie0 zł990 zł
Razem56 900 zł59 890 zł

A. Niedobór w wysokości około 2 000 zł
B. Nadwyżka w wysokości około 3 000 zł
C. Niedobór w wysokości około 3 000 zł
D. Nadwyżka w wysokości około 2 000 zł
HAN.01 Pytanie 511
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?

A. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
B. Mleko UHT w kartonie
C. Mleko skondensowane w puszce
D. Dżem w słoiku
HAN.01 Pytanie 512
Prowadzenie sprzedaży

Która z przedstawionych form sprzedaży polega na pośrednictwie w transakcjach towarowych pomiędzy sprzedającym a nabywcą?

A. Ratalna
B. Subskrypcyjna
C. Komisowa
D. Abonamentowa
HAN.01 Pytanie 513
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.

A. 6,25 zł
B. 25,00 zł
C. 16,00 zł
D. 160,00 zł
HAN.01 Pytanie 514
Prowadzenie sprzedaży

Podczas układania produktów na sali sprzedażowej należy

A. produkty o najwyższej zyskowności umieszczać na wysokości oczu
B. produkty z późniejszym terminem ważności umieszczać z przodu półek
C. dobra komplementarne umieszczać na najwyższych półkach
D. produkty o największych wymiarach umieszczać na najwyższych półkach
HAN.01 Pytanie 515
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?

A. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
B. Nasłonecznienie towarów i opakowań
C. Duża wilgotność powietrza
D. Wysoka temperatura powietrza
HAN.01 Pytanie 516
Prowadzenie sprzedaży

Dokument informujący o towarze gotowym do odbioru lub wysyłki, przesyłany faksem, pocztą lub ewentualnie e-mailem to

A. specyfikacja towarowa
B. umowa o dostawę
C. faktura
D. awizo
HAN.01 Pytanie 517
Prowadzenie sprzedaży

Aby wędliny mogły być sprzedawane na stoisku z samodzielną obsługą, muszą zostać poddane procesowi

A. kompletowania
B. kalibrowania
C. segregacji
D. porcjonowania
HAN.01 Pytanie 518
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kwotę musi uiścić klient za towar objęty stawką VAT 23%, którego cena sprzedaży brutto wynosi 123,00 zł, po uwzględnieniu 10% rabatu?

A. 136,16 zł
B. 90,00 zł
C. 110,70 zł
D. 100,60 zł
HAN.01 Pytanie 519
Prowadzenie sprzedaży

Wylicz cenę netto sprzedaży torebki damskiej, jeśli do jej netto ceny zakupu wynoszącej 60 zł doliczono marżę w wysokości 30%, obliczoną od ceny zakupu.

A. 90,00 zł
B. 61,80 zł
C. 78,00 zł
D. 60,18 zł
HAN.01 Pytanie 520
Prowadzenie sprzedaży

Jaki powinien być asortyment towarów w hipermarkecie?

A. szeroki i głęboki
B. wąski i płytki
C. wąski i głęboki
D. szeroki i płytki