Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. wydatki na zakup towarów i usług
B. suma brutto towarów i usług
C. cena zakupu w hurtowni towarów i usług
D. wartość netto towarów i usług
Prowadzenie sprzedaży
Zniżka oferowana stałym klientom w celu motywowania ich do dalszych zakupów u tego samego dostawcy, to rabat
A. sezonowy
B. gotówkowy
C. ilościowy
D. lojalnościowy
Prowadzenie sprzedaży
Zajmują się tym zazwyczaj spedycje
A. firmy ubezpieczeniowe
B. agencje ubezpieczeń
C. agencje celne
D. przedsiębiorstwa transportowe
Prowadzenie sprzedaży
Wartość netto sprzedaży 1 kg sera kortowskiego wynosi 15,00 zł. Stawka VAT na ten produkt to 7%. Jaka jest wartość brutto sprzedaży?
A. 13,95 zł
B. 10,50 zł
C. 15,00 zł
D. 16,05 zł
Prowadzenie sprzedaży
V W czasie zimowym cena damskich kozaków wynosiła 280 zł. Po zakończeniu sezonu ich cena spadła do 170 zł. O ile procent zmniejszono cenę kozaków?
A. Około 50%
B. Około 20%
C. Około 60%
D. Około 40%
Prowadzenie sprzedaży
Jak długo przechowuje się dokumenty inwentaryzacyjne?
A. 50 lat
B. 75 lat
C. 25 lat
D. 5 lat
Prowadzenie sprzedaży
Gdy cena sprzedaży netto towaru wynosi 50,00 zł, a stawka VAT to 8%, jaka jest cena sprzedaży brutto?
A. 58,00 zł
B. 54,00 zł
C. 56,00 zł
D. 52,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli określ, ile wynosiła rentowność sprzedaży netto przedsiębiorstwa w 2005 roku.
| Wybrane pozycje rachunku zysków i strat przedsiębiorstwa. | ||
|---|---|---|
| Wyszczególnienie | Stan na dzień 31.12.2005 w tys. zł | Stan na dzień 31.12.2006 w tys. zł |
| Zysk netto | 20 | 20 |
| Przychody netto ze sprzedaży | 80 | 100 |
A. 25%
B. 30%
C. 80%
D. 20%
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.
A. 16,00 zł
B. 6,25 zł
C. 25,00 zł
D. 160,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jaką mąkę powinno się zaoferować klientowi będącemu na diecie bezglutenowej?
A. żytnią
B. orkiszową
C. pszeną
D. kukurydzianą
Prowadzenie sprzedaży
W instrukcjach obsługi wózków przeznaczonych do transportu towarów, zwłaszcza tych z silnikowym napędem, wskazano, że pracownicy hurtowni powinni nosić obuwie robocze, które jest wiązane powyżej kostki. Ignorowanie tej zasady najczęściej prowadzi do
A. płaskostopia
B. urazów kręgosłupa
C. skręcenia stopy
D. żylaków nóg
Prowadzenie sprzedaży
W samoobsługowym osiedlowym sklepie spożywczym, obrót pomiędzy kolejnymi terminami spisu z natury wyniósł 100 000,00 zł. Korzystając z przedstawionej tabeli, oblicz dopuszczalną wielkość niedoboru, jeżeli zastosowano limit maksymalny.
| Limity niedoborów towarowych dla wybranych branż w % | ||||
|---|---|---|---|---|
| Branża | Limit – sklep samoobsługowy | Limit- sklep tradycyjny | ||
| minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny | |
| mięsna | 1 | 2 | 0,8 | 1,5 |
| ogólnospożywcza | 0,6 | 1 | 0,4 | 0,8 |
A. 8 000,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 600,00 zł
D. 400,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie przedstawionych danych w tabeli oblicz, ile wynosi osiągnięty przez firmę handlową zysk brutto.
| Zestawienie sald wybranych kont księgowych | |
|---|---|
| Wyszczególnienie | Wartość w zł |
| Przychody ze sprzedaży | 460 000 |
| Rachunek bankowy | 220 000 |
| Wartość sprzedanych towarów w cenie zakupu | 415 000 |
| Zyski nadzwyczajne | 2 000 |
| Straty nadzwyczajne | 3 000 |
A. 164 000 zł
B. 44 000 zł
C. 140 000 zł
D. 45 000 zł
Prowadzenie sprzedaży
Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych
A. dżemy
B. czekolady
C. powidła
D. jaja
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych dokumentów jest podstawą do złożenia reklamacji związanej z różnicą między zamówioną a dostarczoną ilością towaru?
A. Faktura zakupu
B. Protokół różnic
C. Wydanie zewnętrzne
D. Przyjęcie zewnętrzne
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz cenę brutto sprzedaży towaru, którego cena zakupu netto wynosi 56,00 zł, a marża obliczana w odniesieniu do ceny netto sprzedaży wynosi 30%, natomiast stawka VAT to 23%?
A. 98,40 zł
B. 80,00 zł
C. 89,54 zł
D. 72,80 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jakie rezultaty będą skutkiem prawidłowego przygotowania towarów do sprzedaży?
A. Nastąpi obniżenie kultury sprzedaży
B. Proces sprzedaży ulegnie wydłużeniu
C. Zachodzić będą ubytki towarowe
D. Dojdzie do skrócenia czasu sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia mebli udzieliła klientowi kredytu na odroczenie płatności za zakupione towary, bez zaangażowania banku. Taki kredyt określamy jako
A. długoterminowy
B. inwestycyjny
C. gotówkowy
D. kupiecki
Prowadzenie sprzedaży
Miejsca sprzedaży, które sprzedają swoje wyroby w ilościach hurtowych firmom w samoobsługowych obiektach o dużej powierzchni znane są jako
A. centra handlowe
B. sklepy dyskontowe
C. domy towarowe
D. cash & carry
Prowadzenie sprzedaży
Na początku roku w magazynie hurtowni z artykułami spożywczymi znajdowało się 1 000 paczek herbaty zielonej. Przez cały rok dokonano zakupu 50 000 paczek tej herbaty, a na koniec roku pozostało 500 paczek. Ile paczek herbaty zielonej zostało sprzedanych w ciągu roku?
A. 48 500 paczek
B. 50 500 paczek
C. 51 500 paczek
D. 49 500 paczek
Prowadzenie sprzedaży
Klient otrzymał fakturę z niewłaściwym NIP-em. Jaki dokument powinien być wystawiony, aby skorygować ten błąd?
A. Notę korygującą
B. Rachunek
C. Fakturę pro forma
D. Paragon fiskalny
Prowadzenie sprzedaży
Ustal wartość rozchodu 200 szt. towarów zgodnie z metodą wyceny LIFO "ostatnie weszło, pierwsze wyszło".
| Fragment kartoteki wartościowo-ilościowej | |||
|---|---|---|---|
| Data | Dowód | Cena w zł | Ilość przyjęta w szt. |
| 01.05.2015 | Pz 1 | 1,70 | 200 |
| 10.05.2015 | Pz 2 | 1,80 | 200 |
| 12.05.2015 | Pz 3 | 2,20 | 200 |
| 15.05.2015 | Pz 4 | 2,00 | 300 |
A. 440,00 zł
B. 360,00 zł
C. 400,00 zł
D. 340,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Pracownik, który z powodu niewykonania lub niewłaściwego wykonania obowiązków służbowych z własnej winy wyrządził szkodę pracodawcy, ponosi odpowiedzialność materialną, która nie może być większa niż kwota jego wynagrodzenia
A. dwumiesięcznego
B. trzymiesięcznego
C. czteromiesięcznego
D. miesięcznego
Prowadzenie sprzedaży
Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?
A. Trójkątną
B. Okrągłą
C. Prostokątną
D. Kwadratową
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych w tabeli oblicz kwotę należności, którą powinien zapłacić klient za zakupione towary: 3 kg mąki, 0,50 kg ryżu i 0,30 kg cukierków.
| Nazwa towaru | Cena detaliczna za 1 kg |
|---|---|
| Ryż | 8,00 zł |
| Mąka | 4,00 zł |
| Cukierki | 30,00 zł |
A. 22,00 zł
B. 28,00 zł
C. 20,00 zł
D. 25,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Produkty, które mają na celu zachęcenie klienta do dokonania nieplanowanego zakupu podczas jego pobytu w sklepie, powinny być rozmieszczone na półkach
A. w sąsiedztwie kas
B. w rejonie głównego wejścia do sklepu
C. z artykułami codziennego użytku
D. z towarami w promocji
Prowadzenie sprzedaży
Procedura zapewniająca wysoką jakość higieniczną warunków produkcji oraz przetwarzania żywności to
A. GMP
B. GAP
C. FAO
D. HACCP
Prowadzenie sprzedaży
Wada fundamentalna produktu to
A. asymetria pomidorów
B. pęknięcia na skórce chleba
C. bombaż konserw w puszkach
D. nierównomierne oczka w serze
Prowadzenie sprzedaży
Jakie funkcje nie pełni pieniądz?
A. wskaźnika użyteczności towarów
B. nośnika wymiany
C. nośnika oszczędności
D. wskaźnika wartości dóbr
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii warzyw kapustnych nie zalicza się
A. szpinak
B. brokuł
C. kalafior
D. jarmuż
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył:
– 6 tabliczek czekolady w cenie 2,50 zł/szt.,
– 2 kg mandarynek w cenie 3,00 zł/kg,
– 3 jogurty naturalne w kwocie 2,00 zł/szt.
Za zakupy uiścił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać klient?
A. 35,00 zł
B. 23,00 zł
C. 29,00 zł
D. 38,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?
A. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
B. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
C. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
D. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
Prowadzenie sprzedaży
Obniżka ceny podręczników dla pośredników handlowych w zamian za ich promocję wydawnictwa stanowi przykład zastosowania rabatu
A. funkcjonalnego
B. wartościowego
C. gotówkowego
D. związanego z nabywcą
Prowadzenie sprzedaży
Jakie informacje powinny być zawarte w propozycji sprzedaży?
A. Adresy sprzedawcy i nabywcy, lista oferowanych artykułów, wysokość marży handlowej
B. Dane identyfikacyjne oferenta, lista artykułów z cenami sprzedaży, warunki płatności oraz dostawy
C. Dane identyfikacyjne sprzedawcy i nabywcy, wysokość marży handlowej, ceny zakupu oferowanych artykułów
D. Lista artykułów z cenami sprzedaży, warunki płatności, numery kont bankowych sprzedawcy i nabywcy
Prowadzenie sprzedaży
Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientce, jeżeli zamierza kupić spódnicę z naturalnego materiału w kolorze beżowym, w rozmiarze M?
| Artykuł | Spódnica 1 | Spódnica 2 | Spódnica 3 | Spódnica 4 |
|---|---|---|---|---|
| Materiał | poliester 100% | bawełna 100% | wełna 100% | len 100% |
| Kolory | beżowy, brązowy | biały, kremowy | beżowy, czarny | kremowy, beżowy |
| Rozmiary | S, M, L | S, M, XL | S, L, XL | S, M, XL |
A. Spódnicę 4
B. Spódnicę 3
C. Spódnicę 1
D. Spódnicę 2
Prowadzenie sprzedaży
Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment
A. uniwersalny
B. specjalistyczny
C. podstawowy
D. uzupełniający
Prowadzenie sprzedaży
Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić
A. sadzonki drzew i krzewów
B. kwiaty sztuczne
C. odżywki do roślin
D. bukiety z kwiatów ciętych
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca w sklepie przemieszczał ciężkie ładunki i w wyniku wysiłku doznał krwawienia z nosa. Jakie czynności pierwszej pomocy powinien wykonać?
A. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do przodu
B. należy ułożyć poszkodowanego na plecach i unieść jego nogi
C. należy ułożyć poszkodowanego na wznak
D. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do tyłu
Prowadzenie sprzedaży
Klient zakupił 01 marca 2009 r. zmywarkę do naczyń. Dnia 10 maja 2009 r. zgłosił problem z urządzeniem do punktu sprzedaży, w którym dokonał zakupu. Do 26 maja 2009 r. sklep nie udzielił odpowiedzi. W tej sytuacji można stwierdzić,
A. że reklamacja została uznana
B. że reklamacja została odrzucona
C. że klient powinien oddać zmywarkę do sklepu
D. że klient powinien samodzielnie naprawić zmywarkę
Prowadzenie sprzedaży
Jakie cechy asortymentu posiada dom towarowy?
A. wąskim i głębokim
B. wąskim i płytkim
C. szerokim i płytkim
D. szerokim i głębokim