Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość przyjmuje podstawą opodatkowania towarów i usług według stawki podatku VAT?

A. wydatki na zakup towarów i usług
B. suma brutto towarów i usług
C. cena zakupu w hurtowni towarów i usług
D. wartość netto towarów i usług
HAN.01 Pytanie 485
Prowadzenie sprzedaży

V W czasie zimowym cena damskich kozaków wynosiła 280 zł. Po zakończeniu sezonu ich cena spadła do 170 zł. O ile procent zmniejszono cenę kozaków?

A. Około 50%
B. Około 20%
C. Około 60%
D. Około 40%
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli określ, ile wynosiła rentowność sprzedaży netto przedsiębiorstwa w 2005 roku.

Wybrane pozycje rachunku zysków i strat przedsiębiorstwa.
WyszczególnienieStan na dzień
31.12.2005
w tys. zł
Stan na dzień
31.12.2006
w tys. zł
Zysk netto2020
Przychody netto ze sprzedaży80100

A. 25%
B. 30%
C. 80%
D. 20%
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.

A. 16,00 zł
B. 6,25 zł
C. 25,00 zł
D. 160,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

W instrukcjach obsługi wózków przeznaczonych do transportu towarów, zwłaszcza tych z silnikowym napędem, wskazano, że pracownicy hurtowni powinni nosić obuwie robocze, które jest wiązane powyżej kostki. Ignorowanie tej zasady najczęściej prowadzi do

A. płaskostopia
B. urazów kręgosłupa
C. skręcenia stopy
D. żylaków nóg
Prowadzenie sprzedaży

W samoobsługowym osiedlowym sklepie spożywczym, obrót pomiędzy kolejnymi terminami spisu z natury wyniósł 100 000,00 zł. Korzystając z przedstawionej tabeli, oblicz dopuszczalną wielkość niedoboru, jeżeli zastosowano limit maksymalny.

Limity niedoborów towarowych dla wybranych branż w %
BranżaLimit – sklep samoobsługowyLimit- sklep tradycyjny
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
mięsna120,81,5
ogólnospożywcza0,610,40,8

A. 8 000,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 600,00 zł
D. 400,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych danych w tabeli oblicz, ile wynosi osiągnięty przez firmę handlową zysk brutto.

Zestawienie sald wybranych kont księgowych
WyszczególnienieWartość w zł
Przychody ze sprzedaży460 000
Rachunek bankowy220 000
Wartość sprzedanych towarów w cenie zakupu415 000
Zyski nadzwyczajne2 000
Straty nadzwyczajne3 000

A. 164 000 zł
B. 44 000 zł
C. 140 000 zł
D. 45 000 zł
HAN.01 Pytanie 494
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych

A. dżemy
B. czekolady
C. powidła
D. jaja
HAN.01 Pytanie 495
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych dokumentów jest podstawą do złożenia reklamacji związanej z różnicą między zamówioną a dostarczoną ilością towaru?

A. Faktura zakupu
B. Protokół różnic
C. Wydanie zewnętrzne
D. Przyjęcie zewnętrzne
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę brutto sprzedaży towaru, którego cena zakupu netto wynosi 56,00 zł, a marża obliczana w odniesieniu do ceny netto sprzedaży wynosi 30%, natomiast stawka VAT to 23%?

A. 98,40 zł
B. 80,00 zł
C. 89,54 zł
D. 72,80 zł
HAN.01 Pytanie 497
Prowadzenie sprzedaży

Jakie rezultaty będą skutkiem prawidłowego przygotowania towarów do sprzedaży?

A. Nastąpi obniżenie kultury sprzedaży
B. Proces sprzedaży ulegnie wydłużeniu
C. Zachodzić będą ubytki towarowe
D. Dojdzie do skrócenia czasu sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia mebli udzieliła klientowi kredytu na odroczenie płatności za zakupione towary, bez zaangażowania banku. Taki kredyt określamy jako

A. długoterminowy
B. inwestycyjny
C. gotówkowy
D. kupiecki
HAN.01 Pytanie 499
Prowadzenie sprzedaży

Miejsca sprzedaży, które sprzedają swoje wyroby w ilościach hurtowych firmom w samoobsługowych obiektach o dużej powierzchni znane są jako

A. centra handlowe
B. sklepy dyskontowe
C. domy towarowe
D. cash & carry
Prowadzenie sprzedaży

Na początku roku w magazynie hurtowni z artykułami spożywczymi znajdowało się 1 000 paczek herbaty zielonej. Przez cały rok dokonano zakupu 50 000 paczek tej herbaty, a na koniec roku pozostało 500 paczek. Ile paczek herbaty zielonej zostało sprzedanych w ciągu roku?

A. 48 500 paczek
B. 50 500 paczek
C. 51 500 paczek
D. 49 500 paczek
HAN.01 Pytanie 501
Prowadzenie sprzedaży

Klient otrzymał fakturę z niewłaściwym NIP-em. Jaki dokument powinien być wystawiony, aby skorygować ten błąd?

A. Notę korygującą
B. Rachunek
C. Fakturę pro forma
D. Paragon fiskalny
Prowadzenie sprzedaży

Ustal wartość rozchodu 200 szt. towarów zgodnie z metodą wyceny LIFO "ostatnie weszło, pierwsze wyszło".

Fragment kartoteki wartościowo-ilościowej
DataDowódCena
w zł
Ilość przyjęta
w szt.
01.05.2015Pz 11,70200
10.05.2015Pz 21,80200
12.05.2015Pz 32,20200
15.05.2015Pz 42,00300

A. 440,00 zł
B. 360,00 zł
C. 400,00 zł
D. 340,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik, który z powodu niewykonania lub niewłaściwego wykonania obowiązków służbowych z własnej winy wyrządził szkodę pracodawcy, ponosi odpowiedzialność materialną, która nie może być większa niż kwota jego wynagrodzenia

A. dwumiesięcznego
B. trzymiesięcznego
C. czteromiesięcznego
D. miesięcznego
HAN.01 Pytanie 504
Prowadzenie sprzedaży

Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?

A. Trójkątną
B. Okrągłą
C. Prostokątną
D. Kwadratową
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych w tabeli oblicz kwotę należności, którą powinien zapłacić klient za zakupione towary: 3 kg mąki, 0,50 kg ryżu i 0,30 kg cukierków.

Nazwa towaruCena detaliczna za 1 kg
Ryż8,00 zł
Mąka4,00 zł
Cukierki30,00 zł

A. 22,00 zł
B. 28,00 zł
C. 20,00 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 506
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które mają na celu zachęcenie klienta do dokonania nieplanowanego zakupu podczas jego pobytu w sklepie, powinny być rozmieszczone na półkach

A. w sąsiedztwie kas
B. w rejonie głównego wejścia do sklepu
C. z artykułami codziennego użytku
D. z towarami w promocji
HAN.01 Pytanie 507
Prowadzenie sprzedaży

Procedura zapewniająca wysoką jakość higieniczną warunków produkcji oraz przetwarzania żywności to

A. GMP
B. GAP
C. FAO
D. HACCP
HAN.01 Pytanie 510
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii warzyw kapustnych nie zalicza się

A. szpinak
B. brokuł
C. kalafior
D. jarmuż
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył:
– 6 tabliczek czekolady w cenie 2,50 zł/szt.,
– 2 kg mandarynek w cenie 3,00 zł/kg,
– 3 jogurty naturalne w kwocie 2,00 zł/szt.
Za zakupy uiścił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać klient?

A. 35,00 zł
B. 23,00 zł
C. 29,00 zł
D. 38,00 zł
HAN.01 Pytanie 512
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?

A. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
B. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
C. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
D. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
Prowadzenie sprzedaży

Obniżka ceny podręczników dla pośredników handlowych w zamian za ich promocję wydawnictwa stanowi przykład zastosowania rabatu

A. funkcjonalnego
B. wartościowego
C. gotówkowego
D. związanego z nabywcą
Prowadzenie sprzedaży

Jakie informacje powinny być zawarte w propozycji sprzedaży?

A. Adresy sprzedawcy i nabywcy, lista oferowanych artykułów, wysokość marży handlowej
B. Dane identyfikacyjne oferenta, lista artykułów z cenami sprzedaży, warunki płatności oraz dostawy
C. Dane identyfikacyjne sprzedawcy i nabywcy, wysokość marży handlowej, ceny zakupu oferowanych artykułów
D. Lista artykułów z cenami sprzedaży, warunki płatności, numery kont bankowych sprzedawcy i nabywcy
HAN.01 Pytanie 515
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientce, jeżeli zamierza kupić spódnicę z naturalnego materiału w kolorze beżowym, w rozmiarze M?

ArtykułSpódnica 1Spódnica 2Spódnica 3Spódnica 4
Materiałpoliester 100%bawełna 100%wełna 100%len 100%
Kolorybeżowy, brązowybiały, kremowybeżowy, czarnykremowy, beżowy
RozmiaryS, M, LS, M, XLS, L, XLS, M, XL

A. Spódnicę 4
B. Spódnicę 3
C. Spódnicę 1
D. Spódnicę 2
HAN.01 Pytanie 516
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment

A. uniwersalny
B. specjalistyczny
C. podstawowy
D. uzupełniający
HAN.01 Pytanie 517
Prowadzenie sprzedaży

Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić

A. sadzonki drzew i krzewów
B. kwiaty sztuczne
C. odżywki do roślin
D. bukiety z kwiatów ciętych
HAN.01 Pytanie 518
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie przemieszczał ciężkie ładunki i w wyniku wysiłku doznał krwawienia z nosa. Jakie czynności pierwszej pomocy powinien wykonać?

A. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do przodu
B. należy ułożyć poszkodowanego na plecach i unieść jego nogi
C. należy ułożyć poszkodowanego na wznak
D. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do tyłu
HAN.01 Pytanie 519
Prowadzenie sprzedaży

Klient zakupił 01 marca 2009 r. zmywarkę do naczyń. Dnia 10 maja 2009 r. zgłosił problem z urządzeniem do punktu sprzedaży, w którym dokonał zakupu. Do 26 maja 2009 r. sklep nie udzielił odpowiedzi. W tej sytuacji można stwierdzić,

A. że reklamacja została uznana
B. że reklamacja została odrzucona
C. że klient powinien oddać zmywarkę do sklepu
D. że klient powinien samodzielnie naprawić zmywarkę