Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Ile wyniesie stan końcowy gotówki w kasie obliczony na podstawie zamieszczonych informacji o dokonanych transakcjach?

Pogotowie
kasowe - wpłata
1 200,00 zł
Wpływy ze sprzedaży
gotówkowej
2 100,00 zł
Wpływy ze sprzedaży
bezgotówkowej
1 800,00 zł
Odprowadzenie
utargu do banku
2 100,00 zł

A. 3 000,00 zł
B. 3 300,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 5 100,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych zawartych w tabeli oblicz kwotę należności, którą powinien zapłacić klient za zakupione
0,5 kg kaszy, 3 kg grochu i 0,30 kg żurawiny.

Tabela. Cennik towarów
Nazwa towaruCena detaliczna brutto za 1 kg
Kasza8,00 zł
Groch4,00 zł
Żurawina30,00 zł

A. 38,00 zł
B. 20,00 zł
C. 25,00 zł
D. 42,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Jan Kowalski zamierza otworzyć niewielki zakład usługowy i myśli o wyborze formy opodatkowania. W tej sytuacji może skorzystać z płatnej konsultacji prawnej?

A. biura rachunkowego.
B. banku giełdowego.
C. izby przedsiębiorczej.
D. zakładu ubezpieczeń.
HAN.01 Pytanie 525
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej cukierków sprzedawanych luzem w sklepie detalicznym?

A. Stawka VAT, nazwa producenta, cena brutto
B. Stawka VAT, nazwa produktu, cena netto
C. Nazwa produktu, jednostka miary, cena netto
D. Nazwa produktu, jednostka miary, cena brutto
HAN.01 Pytanie 526
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

W skład rodziny warzyw kapustnych wchodzi

A. szpinak
B. patison
C. brokuł
D. sałata
Prowadzenie sprzedaży

Firma zrealizowała zakup towarów i otrzymała fakturę, której termin płatności wynosi 14 dni. Kwota określona na fakturze stanowi dla firmy - nabywcy

A. zobowiązanie z tytułu dostaw i usług
B. należność długoterminowa
C. należność z tytułu dostaw i usług
D. zobowiązanie długoterminowe
HAN.01 Pytanie 529
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie cenowej produktu w sklepie nie jest konieczne zamieszczenie

A. cena sprzedaży brutto
B. jednostki miary sprzedawanego towaru
C. cena zakupu netto
D. nazwa produktu
HAN.01 Pytanie 530
Prowadzenie sprzedaży

Określ sekwencję kroków, które należy wykonać podczas prowadzenia rozmowy handlowej, w zgodzie z zasadami sprzedaży.

A. Przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie potrzeb klienta, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości
B. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, przekonywanie do kolejnych zakupów
C. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie oraz pobranie płatności, wyjaśnienie wątpliwości
D. Przekonywanie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, ustalenie potrzeb klienta
HAN.01 Pytanie 533
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania

A. jednostkowe
B. uniwersalne
C. zbiorcze
D. transportowe
HAN.01 Pytanie 535
Prowadzenie sprzedaży

Klient zaciągnął w banku kredyt na kwotę 24 000,00 zł na czas 1 roku, spłacany jednorazowo na zakończenie okresu kredytowania. Całkowita kwota odsetek związana z kredytem wynosi 3 120,00 zł. Oprocentowanie kredytu to

A. 30% w przeliczeniu miesięcznym
B. 30% w przeliczeniu rocznym
C. 13% w przeliczeniu rocznym
D. 13% w przeliczeniu miesięcznym
Prowadzenie sprzedaży

Mleczarnia zbyła 2 000 sztuk kostek masła o wartości brutto 6 300,00 zł. Oblicz, jaka jest cena sprzedaży netto jednej kostki masła, jeśli stawka podatku VAT dla tego produktu wynosi 5%?

A. 3,00 zł
B. 3,15 zł
C. 3,24 zł
D. 3,69 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonych informacji ustal rodzaj i wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów w magazynie.

Nazwa towaruDane wg spisu z naturyDane według kartotek towarowych programu magazynowo - sprzedażowegoCena towaru
Czekoladki mleczne300 kg350 kg12,00 zł/kg
Czekoladki deserowe200 kg180 kg10,00 zł/kg

A. Niedobór 600,00 zł, nadwyżka 200,00 zł
B. Niedobór 800,00 zł
C. Niedobór 200,00 zł, nadwyżka 600,00 zł
D. Nadwyżka 800,00 zł
HAN.01 Pytanie 539
Prowadzenie sprzedaży

Na którym etapie procesu sprzedaży występuje zwrot "Proszę, koszula w kolorze granatowym z rozpinanymi guzikami"?

A. Ustalanie korzyści.
B. Wyjaśnianie wątpliwości.
C. Prezentacja produktu.
D. Identyfikacja potrzeb.
HAN.01 Pytanie 540
Prowadzenie sprzedaży

Ceny sprzedaży netto i brutto czterech towarów przedstawiono w tabeli. Na który towar obowiązuje 5% stawka podatku VAT?

TowarCena sprzedaży netto w złCena sprzedaży brutto w zł
A.6,007,38
B.8,009,84
C.11,0011,88
D.16,0016,80

A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
HAN.01 Pytanie 541
Prowadzenie sprzedaży

Konsumentka sklepu z kosmetykami poprosiła o tani szampon do włosów. Co powinien zrobić sprzedawca?

A. zapytać klientkę o typ włosów i zasugerować drogi, ale dobrze oceniany przez użytkowników szampon, odpowiedni do jej typu włosów
B. zapytać klientkę o typ włosów i zaproponować kilka przystępnych cenowo szamponów dostosowanych do jej włosów
C. wybrać dla klientki najtańszy szampon
D. przedstawić klientce całą ofertę szamponów i pozwolić jej na samodzielny wybór produktu
HAN.01 Pytanie 543
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak produkt, cena, promocja oraz dystrybucja są narzędziami marketingu mix, które są kontrolowane i kształtowane przez przedsiębiorstwa w celu wpływania na rynek. Działania marketingowe producenta odzieży sportowej, który rozpoczął intensywną kampanię informacyjną na rzecz zdrowego stylu życia, dotyczą

A. promocji
B. dystrybucji
C. produktu
D. ceny
HAN.01 Pytanie 544
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył odkurzacz elektryczny 7 listopada 2022 roku, a 12 grudnia 2022 roku wymienił go na nowy w ramach gwarancji z powodu wad. Kiedy kończy się termin odpowiedzialności sprzedawcy za wady towaru na podstawie rękojmi?

A. 12 grudnia 2024 r.
B. 7 listopada 2023 r.
C. 12 grudnia 2023 r.
D. 7 listopada 2024 r.
HAN.01 Pytanie 545
Prowadzenie sprzedaży

Aby wędliny mogły być sprzedawane na stoisku z samodzielną obsługą, muszą zostać poddane procesowi

A. segregacji
B. kompletowania
C. kalibrowania
D. porcjonowania
HAN.01 Pytanie 547
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt został poddany konserwacji z użyciem metody biologicznej?

A. Mleko pasteryzowane
B. Dżem jagodowy
C. Ogórki kiszone
D. Konserwa mięsna
HAN.01 Pytanie 548
Prowadzenie sprzedaży

Która z przedstawionych form sprzedaży polega na pośrednictwie w transakcjach towarowych pomiędzy sprzedającym a nabywcą?

A. Subskrypcyjna
B. Komisowa
C. Ratalna
D. Abonamentowa
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy pracownik wystawił ostatni dowód księgowy Wz – Wydanie zewnętrzne, oznaczył go numerem 14/01/2020. Jaki numer powinien mieć dowód Wz, który zostanie sporządzony następnie w tym samym miesiącu?

A. 15/2020
B. 15/01/2020
C. 14/01/2020
D. 14/01
HAN.01 Pytanie 550
Prowadzenie sprzedaży

W niewielkim sklepie z parasolami odbywa się sprzedaż produktów w sposób tradycyjny. Jak powinien zachować się sprzedawca, gdy obsługuje klientkę, która zamierza nabyć parasol na prezent dla swojego męża i jest wyraźnie waha się przy wyborze?

A. Zaoferować parasole, które znajdują się najbliżej.
B. Podać klientce do wyboru po jednym parasolu z każdego typu.
C. W trakcie rozmowy sprzedażowej wyjaśnić, jakie są oczekiwania klientki.
D. Zaproponować parasole najwyższej jakości, lecz najdroższe.
HAN.01 Pytanie 553
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie rozmowy sprzedażowej w drogerii klientka poprosiła o wskazanie szamponu, który skutecznie dba o włosy i efektywnie usuwa resztki po żelach oraz lakierach. Jakiego typu szampon powinien zarekomendować sprzedawca?

A. Szampon klasyczny
B. Szampon peelingujący
C. Szampon kosmetyczny
D. Szampon leczniczy
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych oblicz wartość netto różnicy w dostawie towaru, ustalonej podczas odbioru ilościowego.

Nazwa towaruJ.m.Cena za jednostkę bez podatku VAT w złIlość towaru w szt.
faktycznie otrzymana przez sklepwg danych z dowodu dostawy
Czekoladaszt.2,00912

A. Brak 6 zł.
B. Nadwyżka 6 zł.
C. Nadwyżka 3 zł.
D. Brak 3 zł.
HAN.01 Pytanie 555
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Chałka zdobna to rodzaj pieczywa

A. półcukiernicze
B. dietetyczne
C. mieszane
D. wyborowe
HAN.01 Pytanie 556
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie jogurtu znajduje się informacja, iż należy go spożyć do 5 lipca. W dniu 4 lipca sprzedawca powinien ten jogurt

A. zaprzestać jego sprzedaży.
B. podarować klientom.
C. usunąć.
D. przecenić.
HAN.01 Pytanie 557
Prowadzenie sprzedaży

Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?

Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł
Wyszczególnienie200420052006Dynamika w %
2005/20042006/2005
Batoniki14 56220 5696 589141,2532,03
Pierniczki58 90057 36752 36697,4091,28
Cukierki23 40025 60037 596109,40146,75
Czekolada34 80025 30026 50072,70104,74
Wafelki32 10020 00022 59662,31112,98

A. Zwiększyć produkcję cukierków.
B. Zmniejszyć produkcję wafelków.
C. Zwiększyć produkcję batoników.
D. Zmniejszyć produkcję czekolady.
HAN.01 Pytanie 559
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających

Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%
przewiewne
temp. 8 ÷ 10 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 95%
przewiewne
temp. 0 ÷ 5 °C
Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%,
temp. 0 ÷ 4 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 90%
temp. -18 ÷ -26 °C
Artykuły higroskopijne:
- suche artykuły zbożowe,
- pieczywo trwałe,
- suche nasiona roślin
strączkowych,
- cukier,
- używki i przyprawy,
- koncentraty.
Artykuły o dużej
zawartości wody:
- warzywa,
- owoce,
- ziemniaki.
Artykuły łatwo psujące się:
- tłuszcze,
- czekolada,
- chałwa,
- mleko,
- jaja,
- mięso i wędliny,
- drób,
- orzechy.
Artykuły zamrożone:
- mięso,
- drób,
- ryby,
- mrożonki warzywne
i owocowe,
- inne półprodukty
mrożone.

A. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
B. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
C. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
D. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
Prowadzenie sprzedaży

Pełna indywidualna odpowiedzialność materialna za powierzone dobra powstaje w chwili podpisania umowy pomiędzy

A. pracodawcą a pracownikiem
B. pracodawcą a pracownikami
C. kierownikiem zmiany a pracownikiem
D. kierownikiem magazynu a pracownikiem