Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 521
Prowadzenie sprzedaży

Cenowe etykiety, które oznaczają produkty dostępne dla klientów w sklepie, powinny zawierać

A. nazwę produktu, cenę i kod kreskowy
B. nazwę produktu, cenę i jednostkę miary
C. pojemność opakowania, cenę i nazwę producenta
D. cenę, pojemność opakowania i kod kreskowy
HAN.01 Pytanie 522
Prowadzenie sprzedaży

Osoba zatrudniona w dziale sprzedaży, pracująca na komputerze, jest narażona na działanie uciążliwych czynników, takich jak na przykład.

A. drgania mechaniczne
B. wpływ promieniowania jonizacyjnego
C. wymuszona pozycja przy pracy
D. wpływ pola elektrostatycznego
HAN.01 Pytanie 523
Prowadzenie sprzedaży

Klient otrzymał fakturę z niewłaściwym NIP-em. Jaki dokument powinien być wystawiony, aby skorygować ten błąd?

A. Paragon fiskalny
B. Rachunek
C. Fakturę pro forma
D. Notę korygującą
HAN.01 Pytanie 524
Prowadzenie sprzedaży

Podstawową zasadą ochrony przeciwpożarowej jest zakaz

A. przeprowadzania działań, które mogą prowadzić do pożaru
B. podgrzewania materiałów za pomocą ognia w odległości mniejszej niż 5 m od budynku
C. spalania odpadów w sposób, który może doprowadzić do zapłonu sąsiednich obiektów
D. korzystania z elektrycznych urządzeń grzewczych umieszczonych na palnym podłożu
HAN.01 Pytanie 525
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż atut współczesnej metody sprzedaży?

A. Wydłużenie procesu obsługi klienta
B. Bezpośredni kontakt klienta ze sprzedawcą
C. Skrócenie procesu obsługi klienta
D. Ograniczony kontakt klienta z produktem
HAN.01 Pytanie 526
Prowadzenie sprzedaży

Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza

A. znak ostrzegający
B. kod producenta
C. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
D. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
HAN.01 Pytanie 527
Prowadzenie sprzedaży

W jakim z poniższych przypadków należy wykonać inwentaryzację nadzwyczajną?

A. Po włamaniu do sklepu i dokonaniu kradzieży
B. Po przyjęciu do magazynu nowo zakupionego towaru
C. Na zakończenie roku kalendarzowego
D. Podczas przekazywania odpowiedzialności za towary innemu pracownikowi sklepu
HAN.01 Pytanie 528
Prowadzenie sprzedaży

Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów

A. boreliozą
B. salmonellą
C. włośnicą
D. mukowiscydozą
HAN.01 Pytanie 529
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku, gdy na fakturze występują nieprawidłowości dotyczące ceny oraz kwoty podatku VAT, sprzedawca powinien wystawić

A. protokół anulowania
B. notę korygującą
C. paragon fiskalny
D. fakturę korygującą
HAN.01 Pytanie 530
Prowadzenie sprzedaży

Odstąpienie od umowy kupna jest możliwe, gdy została ona zawarta poza lokalem sprzedaży w ciągu

A. 14 dni
B. 10 dni
C. 30 dni
D. 7 dni
HAN.01 Pytanie 531
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok

W bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
PieczywoNabiał, wyroby cukierniczeMięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
NabiałPieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinneMięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe
Wyroby cukierniczeWina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiałMięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe
Przetwory zbożoweCukierMięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe

A. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
B. warzyw i owoców.
C. pieczywa i owoców.
D. tłuszczów roślinnych i warzyw.
HAN.01 Pytanie 532
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył odkurzacz objęty dwuletnią gwarancją jakości, który po upływie roku, mimo właściwego użytkowania, przestał działać. Klient ma prawo dochodzić swoich roszczeń

A. zarazem z tytułu gwarancji i z tytułu rękojmi
B. z tytułu gwarancji lub z tytułu rękojmi
C. wyłącznie z tytułu gwarancji
D. wyłącznie z tytułu rękojmi
HAN.01 Pytanie 533
Prowadzenie sprzedaży

Klientka chce kupić świeżą, chudą rybę. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli sprzedawca powinien polecić jej

Grupa rybZawartość tłuszczuNazwy ryb
Tłustepowyżej 5%łosoś, makrela, szprot, tuńczyk węgorz, halibut
Średnio tłusteod 1% do 5%karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg
Chudedo 1%morszczuk, okoń, dorsz, szczupak

A. patroszonego karpia.
B. dzwonki łososia.
C. filety z dorsza.
D. płaty pstrąga.
HAN.01 Pytanie 534
Prowadzenie sprzedaży

Umieszczając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedawca wykorzystał zasadę

A. dostępności towarów
B. komplementarności
C. substytucyjności
D. przejrzystości
HAN.01 Pytanie 535
Prowadzenie sprzedaży

Podział sklepu na strefę dla sprzedawcy oraz strefę dla klientów, a także brak bezpośredniego dostępu klientów do towaru to charakterystyka sprzedaży

A. samoobsługowej
B. internetowej
C. preselekcyjnej
D. tradycyjnej
HAN.01 Pytanie 536
Prowadzenie sprzedaży

Analiza finansowa firmy wykazuje, że przedsiębiorstwo ma płynność finansową. Co to oznacza dla zdolności firmy?

A. do generowania zysków
B. do generowania gotówki
C. do regulowania zobowiązań
D. do wymiany waluty
HAN.01 Pytanie 537
Prowadzenie sprzedaży

Zanim pracownik zacznie pracę na posadzie sprzedawcy w markecie spożywczym, powinien mieć aktualną książeczkę

A. zdrowia
B. ubezpieczeniową
C. wojskową
D. oszczędnościową
HAN.01 Pytanie 538
Prowadzenie sprzedaży

Jakie funkcje nie pełni pieniądz?

A. nośnika wymiany
B. wskaźnika wartości dóbr
C. nośnika oszczędności
D. wskaźnika użyteczności towarów
HAN.01 Pytanie 539
Prowadzenie sprzedaży

Dokumenty związane z transakcją zakupu produktów to

A. wydanie zewnętrzne i przyjęcie zewnętrzne
B. raport obrotów oraz arkusz spisu z natury
C. faktura oraz raport obrotów
D. faktura i przyjęcie zewnętrzne
HAN.01 Pytanie 540
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?

A. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
B. Do pieczywa specjalnego
C. Do pieczywa cukierniczego trwałego
D. Do pieczywa mieszanego
HAN.01 Pytanie 541
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku stwierdzenia braków lub uszkodzeń towaru podczas odbioru dostawy, należy sporządzić

A. arkusz spisu z natury
B. fakturę pro forma
C. protokół różnic w dostawie
D. notę korygującą
HAN.01 Pytanie 542
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych dokumentów powinien być wystawiony przez kasjera w przypadku przyjmowania płatności w gotówce?

A. Dokument KW
B. Dokument Pz
C. Dokument Wz
D. Dokument KP
HAN.01 Pytanie 543
Prowadzenie sprzedaży

W jakich okolicznościach sprzedawca nie ma obowiązku dostarczenia pisemnego potwierdzenia zawarcia umowy sprzedaży?

A. W sytuacji sprzedaży ratalnej
B. W przypadku sprzedaży za kwotę przekraczającą 2 tysiące złotych
C. Przy transakcji gotówkowej za kwotę do 2 tysięcy złotych
D. Na prośbę konsumenta
HAN.01 Pytanie 544
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz wartość sprzedaży netto towaru, jeśli cena zakupu netto wynosi 40 zł, a marża to 20% ceny sprzedaży netto (metoda kalkulacji "w stu").

A. 48,00 zł
B. 50,00 zł
C. 39,80 zł
D. 40,80 zł
HAN.01 Pytanie 545
Prowadzenie sprzedaży

Zysk brutto przedsiębiorstwa ALFA obliczony na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli wynosi

Wybrane dane rachunku zysków i strat przedsiębiorstwa ALFA
WyszczególnienieWartość w zł
zysk na działalności gospodarczej200 000,00
przychody finansowe20 000,00
koszty finansowe10 000,00
zyski nadzwyczajne0 000,00
straty nadzwyczajne50 000,00

A. 220 000,00 zł
B. 210 000,00 zł
C. 170 000,00 zł
D. 200 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 546
Prowadzenie sprzedaży

Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było

A. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
B. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
C. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
D. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
HAN.01 Pytanie 547
Prowadzenie sprzedaży

Preselekcja sprzedażowa to typ sprzedaży, który pozwala klientowi

A. otrzymać tradycyjną, kompleksową obsługę od personelu
B. zakupić towary przez Internet
C. wybierać i mieć swobodny dostęp do produktów
D. złożyć zamówienie na podstawie katalogu
HAN.01 Pytanie 548
Prowadzenie sprzedaży

Określ prawidłowy proces obsługi klienta w sklepie z kosmetykami, który sprzedaje swoje produkty w sposób tradycyjny?

A. Prezentacja produktów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
B. Prezentacja produktów, zachęta do kolejnych zakupów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności
C. Zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, prezentacja produktów, zachęcanie do kolejnych zakupów
D. Zidentyfikowanie potrzeb, prezentacja produktów, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
HAN.01 Pytanie 549
Prowadzenie sprzedaży

Niewielki wybór towarów, niskie ceny oraz bardzo ograniczone warunki sprzedaży charakteryzują

A. domy handlowe
B. sklepy branżowe
C. domy dyskontowe
D. sklepy specjalistyczne
HAN.01 Pytanie 550
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które są efektem fermentacji, nie obejmują

A. jogurtu
B. mleka zsiadłego
C. serwatki
D. mleka smakowego
HAN.01 Pytanie 551
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodę sprzedaży powinien zastosować supermarket w danej okolicy, mający dużą przestrzeń sprzedażową, aby umożliwić klientom bezpośredni dostęp do produktów?

A. Tradycyjną
B. Samoobsługową
C. Preselekcyjną
D. Specjalną
HAN.01 Pytanie 552
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli kierownik sklepu sportowego ocenił, że należy złożyć zamówienie na

Stany magazynowe i wielkości zgłaszanego popytu na sprzęt sportowy
WyszczególnienieStan magazynowy w szt.Wielkość zgłaszanego popytu w szt.
Rowery damskie150120
Rowery męskie150150
Rowery dziecięce130150
Rakietki tenisowe5040

A. rowery damskie.
B. rowery dziecięce.
C. rakietki tenisowe.
D. rowery męskie.
HAN.01 Pytanie 553
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył: 2 kg schabu w cenie 13,20 zł/kg, 1 kg mięsa mielonego w cenie 9,70 zł/kg oraz 0,5 kg polędwicy sopockiej w cenie 24 zł/kg. Za zakupione produkty klient uiścił płatność banknotem o nominale 100 zł. Jaką kwotę powinien otrzymać jako resztę?

A. 51,90 zł
B. 53,10 zł
C. 48,10 zł
D. 39,90 zł
HAN.01 Pytanie 554
Prowadzenie sprzedaży

Jaką czynność powinien podjąć sprzedawca, gdy klient nie odebrał zamówionego telewizora?

A. Zwrócić towar na przechowanie na koszt nabywcy
B. Wystawić towar do sprzedaży, nie informując nabywcy
C. Dostarczyć zakupiony towar na koszt kupującego
D. Zwrócić towar na przechowanie na własny koszt
HAN.01 Pytanie 555
Prowadzenie sprzedaży

Pan Nowak planuje otworzyć sklep z wyrobami skórzanymi i szuka dostawców produktów. Od czego powinien rozpocząć swoje działania?

A. zapoznania się z asortymentem
B. wynegocjowania warunków dostawy
C. zapytania o ofertę
D. ustalenia najlepszej ceny
HAN.01 Pytanie 556
Prowadzenie sprzedaży

Którą informację powinien przekazać sprzedawca klientowi, zainteresowanemu zakupem towaru przedstawionego na wywieszce cenowej?

MASŁO 500 g
WIEJSKIE SMAKI
7,50 cena brutto PLN/szt.
cena/ kg
15 zł/kg

A. Musi kupić Pan co najmniej 2 szt. masła.
B. Za zakup 1 szt. masła, drugie jest gratis.
C. Kupując 2 szt. masła zapłaci Pan 7,50 zł.
D. Za 0,5 kg masła zapłaci Pan 7,50 zł.
HAN.01 Pytanie 557
Prowadzenie sprzedaży

Na fakturze sprzedawca wskazał stawkę VAT — 8% zamiast 5%. Należy to poprawić, tworząc

A. notę księgową
B. fakturę korygującą — zmniejszającą
C. notę korygującą
D. fakturę korygującą — zwiększającą
HAN.01 Pytanie 558
Prowadzenie sprzedaży

Skład: brzoskwinie, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, substancja żelująca - pektyna, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, łączna zawartość cukru 38 g na 100 g. Jakim produktem owocowym jest opisany przetwór?

A. Pianki owocowej
B. Galaretki owocowej
C. Kisielu
D. Dżemu
HAN.01 Pytanie 559
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi rękojmi, w przypadku ujawnienia wady fizycznej nowego produktu, sprzedawca ponosi odpowiedzialność wobec konsumenta od chwili wydania towaru do

A. 0,5 roku
B. 5 lat
C. 2 lat
D. 1 roku
HAN.01 Pytanie 560
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych artykułów są narażone na obecność moli spożywczych w wyniku niewłaściwego przechowywania?

A. Wyroby mleczne
B. Owoce świeże
C. Mięsne konserwy
D. Zboża