Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 521
Prowadzenie sprzedaży

W sali sprzedażowej zainstalowano niewłaściwe oświetlenie. Długotrwała praca w takich warunkach może wywołać u ekspedientki

A. zwiększoną pobudliwość oraz problemy ze snem
B. zaburzenia widzenia oraz bóle głowy
C. osłabienie refleksu i duszność
D. problemy ze snem oraz bóle w okolicy serca
HAN.01 Pytanie 522
Prowadzenie sprzedaży

Wylicz cenę netto sprzedaży torebki damskiej, jeśli do jej netto ceny zakupu wynoszącej 60 zł doliczono marżę w wysokości 30%, obliczoną od ceny zakupu.

A. 90,00 zł
B. 60,18 zł
C. 78,00 zł
D. 61,80 zł
HAN.01 Pytanie 523
Prowadzenie sprzedaży

Która organizacja zajmuje się międzynarodową normalizacją?

A. PKN
B. WHO
C. FAO
D. ISO
HAN.01 Pytanie 524
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie znajduje się 30 sztuk bluzek, na które nie występuje zapotrzebowanie. Jak należy ocenić ten stan zapasów?

A. obrotowy
B. przedsezonowy
C. zbędny
D. rezerwowy
HAN.01 Pytanie 525
Prowadzenie sprzedaży

Podczas organizowania towarów w magazynie sklepu należy

A. regularnie zmieniać ich miejsca składowania
B. wszystkie przechowywać w tych samych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych
C. podczas składowania uwzględnić ich cechy fizykochemiczne
D. ustawiać je na półkach przylegających do ścian
HAN.01 Pytanie 526
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki wystawione na sprzedaż przed kradzieżą, powinno się zastosować

A. etykietę zabezpieczającą
B. kasetę ochronną
C. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym przewodem
D. klips ochronny z aktywatorem
HAN.01 Pytanie 527
Prowadzenie sprzedaży

W nowoczesnym sklepie odzieżowym sprzedawca, kierując się zasadą komplementarności, powinien oprócz płaszczy eksponować

A. szałiki i rękawiczki
B. szałiki i sweterki
C. sweterki i spódniczki
D. rękawiczki i spódniczki
HAN.01 Pytanie 528
Prowadzenie sprzedaży

Jakim produktem z kategorii warzyw kapustnych można się posługiwać?

A. szpinak
B. sałata
C. patison
D. brokuł
HAN.01 Pytanie 529
Prowadzenie sprzedaży

Transakcja, w której biorą udział emitent, akceptant oraz centrum rozliczeniowe, realizowana jest za pośrednictwem

A. czeków
B. polecenia przelewu
C. weksli
D. karty płatniczej
HAN.01 Pytanie 530
Prowadzenie sprzedaży

Najbardziej odpowiednią formą dystrybucji dla nietrwałego pieczywa cukierniczego ważącego jest sprzedaż

A. z automatów
B. preselekcyjna
C. samoobsługowa
D. tradycyjna
HAN.01 Pytanie 531
Prowadzenie sprzedaży

Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na

A. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
B. ocenie organoleptycznej butów
C. przeliczeniu otrzymanych par butów
D. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie
HAN.01 Pytanie 532
Prowadzenie sprzedaży

Niewielki wybór towarów, niskie ceny oraz bardzo ograniczone warunki sprzedaży charakteryzują

A. domy dyskontowe
B. sklepy branżowe
C. domy handlowe
D. sklepy specjalistyczne
HAN.01 Pytanie 533
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca może zaproponować klientowi, który planuje nabyć przewodnik po Wrocławiu, jako produkt uzupełniający

A. mapę drogową Polski
B. obrazek przedstawiający okolice Wrocławia
C. plan miasta Wrocław
D. przewodnik po Karkonoszach
HAN.01 Pytanie 534
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty klasyfikowane są jako tłuszcze zwierzęce?

A. olej lniany
B. masło orzechowe
C. tran
D. margaryna
HAN.01 Pytanie 535
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku długotrwałej niezdolności do pracy, która trwa ponad 30 dni, pracownik sklepu powinien otrzymać od swojego pracodawcy skierowanie na badania.

A. wstępne
B. przesiewowe
C. kontrolne
D. na nosicielstwo
HAN.01 Pytanie 536
Prowadzenie sprzedaży

Czynnością związana z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest

A. ewidencja sprzedaży w kasie
B. sortowanie
C. spis z natury
D. otrzymanie płatności za towar
HAN.01 Pytanie 537
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa pozyskiwana z owoców roślinnych to

A. wanilia
B. bazylia
C. gorczyca
D. kapary
HAN.01 Pytanie 538
Prowadzenie sprzedaży

Na początku odbioru ilościowego powinno się

A. przeliczyć opakowania zbiorcze i zestawić z dokumentem dostawy
B. ocenić organoleptycznie stan oraz jakość opakowania
C. przeliczyć jednostkowe opakowania w każdym opakowaniu zbiorczym
D. sprawdzić poprawność oznaczenia towarów
HAN.01 Pytanie 539
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument potwierdza wydanie towarów sprzedanych z magazynu hurtowni?

A. Wz - wydanie na zewnątrz
B. Zamówienie
C. Pz - przyjęcie z zewnątrz
D. Mm - przesunięcie międzymagazynowe
HAN.01 Pytanie 540
Prowadzenie sprzedaży

Kasza manna powstaje z

A. owsa.
B. jęczmienia.
C. pszenicy.
D. żyta.
HAN.01 Pytanie 541
Prowadzenie sprzedaży

Ceny sprzedaży netto i brutto czterech towarów przedstawiono w tabeli. Na który towar obowiązuje 5% stawka podatku VAT?

TowarCena sprzedaży netto w złCena sprzedaży brutto w zł
A.6,007,38
B.8,009,84
C.11,0011,88
D.16,0016,80

A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HAN.01 Pytanie 542
Prowadzenie sprzedaży

Jakie narzędzie powinien zastosować właściciel lokalnego sklepu spożywczego, aby informować swoich klientów o aktualnych promocjach?

A. Billboard
B. Stand
C. Szyld
D. Plakat
HAN.01 Pytanie 543
Prowadzenie sprzedaży

W lokalnym sklepie spożywczym miało miejsce włamanie oraz kradzież towaru. Aby ustalić faktyczny stan towarów po tym incydencie, konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji

A. ciągłej
B. nadzwyczajnej
C. zdawczo-odbiorczej
D. okresowej
HAN.01 Pytanie 544
Prowadzenie sprzedaży

Kupujący otrzymał fakturę z niepoprawną ceną produktu. Który dokument powinien być wydany, aby skorygować powstały błąd?

A. Faktura korygująca
B. Paragon fiskalny
C. Faktura pro forma
D. Nota korygująca
HAN.01 Pytanie 545
Prowadzenie sprzedaży

Według definicji Głównego Urzędu Statystycznego, "sklepy o powierzchni sprzedażowej wynoszącej od 2 500 m2, prowadzące sprzedaż głównie w systemie samoobsługowym, oferujące szeroki asortyment artykułów codziennego użytku, zarówno żywnościowych, jak i nieżywnościowych, zazwyczaj z parkingiem samochodowym", nazywamy

A. domami towarowymi
B. domami handlowymi
C. hipermarketami
D. megasamymi
HAN.01 Pytanie 546
Prowadzenie sprzedaży

Pracownicy powinni być chronieni za pomocą kasku ochronnego?

A. handlowcy, którzy ręcznie układają towary na półkach.
B. operatorzy wózków widłowych
C. pracownicy dokonujący sprzedaży.
D. osoby zajmujące się ochroną mienia.
HAN.01 Pytanie 547
Prowadzenie sprzedaży

W poniedziałek wartość towaru wynosiła 100,00 zł. We wtorek sprzedawca obniżył ją o 10,00 zł, a w środę wprowadził zniżkę na poziomie 20%. Jaka jest cena towaru po dokonanych obniżkach?

A. 80,00 zł
B. 82,00 zł
C. 90,00 zł
D. 72,00 zł
HAN.01 Pytanie 548
Prowadzenie sprzedaży

Wada fundamentalna produktu to

A. nierównomierne oczka w serze
B. bombaż konserw w puszkach
C. asymetria pomidorów
D. pęknięcia na skórce chleba
HAN.01 Pytanie 549
Prowadzenie sprzedaży

Faktury VAT powinny być przechowywane w grupie

A. B2
B. B5
C. B7
D. B10
HAN.01 Pytanie 550
Prowadzenie sprzedaży

Towar o obniżonej wartości może być oferowany do sprzedaży pod warunkiem podania informacji na jego temat

A. przyczyn, które wpłynęły na zmniejszenie jego użyteczności
B. nowej, zmniejszonej ceny
C. ceny przed i po obniżce oraz powodu jej wprowadzenia
D. ceny sprzed obniżki, przekreślonej "X"
HAN.01 Pytanie 551
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie dostępnych jest 400 sztuk jogurtu naturalnego, którego cena wynosi 1,10 zł za sztukę, a termin jego przydatności do konsumpcji kończy się za 4 dni. W celu sprzedaży zapasu jogurtu, jego cena jednostkowa została obniżona o 30%. Jaką kwotę szacuje się na obniżkę tego towaru?

A. około 440 zł
B. około 110 zł
C. około 310 zł
D. około 130 zł
HAN.01 Pytanie 552
Prowadzenie sprzedaży

Księgowa z hurtowni otrzymała fakturę za transport zamówionych produktów. Wydatki te są księgowane w Zespole 4. Ewidencja poniesionych wydatków powinna być zarejestrowana na kontach

A. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Usługi obce"
B. Dt "Rozliczenie kosztów", Ct "Koszty zakupu"
C. Dt "Usługi obce", Ct "Rozrachunki z dostawcami"
D. Dt "Koszty zarządu", Ct "Rozliczenie kosztów"
HAN.01 Pytanie 553
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona procedura obsługi klienta dotyczy sprzedaży

PROCEDURA OBSŁUGI
1.Złożenie zamówienia.
2.Potwierdzenie złożenia zamówienia.
3.Rezerwacja towaru.
4.Informacja o przyjęciu zamówienia do realizacji.
5.Informacja o wysyłce.
6.Podziękowanie za dokonanie zakupu.

A. samoobsługowej.
B. internetowej.
C. preselekcyjnej.
D. tradycyjnej.
HAN.01 Pytanie 554
Prowadzenie sprzedaży

Klient, który został błyskawicznie obsłużony przez sprzedawcę, ponieważ precyzyjnie określił swoje oczekiwania, to klient

A. rozgadany
B. ufny
C. niecierpliwy
D. zdecydowany
HAN.01 Pytanie 555
Prowadzenie sprzedaży

W którym z podanych zestawów produktów wszystkie elementy mogą być oferowane w automacie sprzedającym?

A. Papierosy, batoniki, lody
B. Papierosy, ciastka z kremem, batoniki
C. Ciastka z kremem, batoniki, lody
D. Papierosy, batoniki, napoje w puszkach
HAN.01 Pytanie 556
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych typów klientów może sprawić, że czas obsługi sprzedaży ulegnie znacznemu skróceniu?

A. Niezdecydowany.
B. Nieufny.
C. Zdecydowany.
D. Milczący.
HAN.01 Pytanie 557
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu zakupił towar po cenie netto wynoszącej 600,00 zł za sztukę. Jaka będzie cena sprzedaży brutto towaru, jeśli marża wynosi 20% i jest obliczana od ceny netto sprzedaży, a towar podlega stawce VAT w wysokości 23%?

A. 922,50 zł
B. 885,60 zł
C. 750,00 zł
D. 720,00 zł
HAN.01 Pytanie 558
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż atut współczesnej metody sprzedaży?

A. Bezpośredni kontakt klienta ze sprzedawcą
B. Ograniczony kontakt klienta z produktem
C. Wydłużenie procesu obsługi klienta
D. Skrócenie procesu obsługi klienta
HAN.01 Pytanie 559
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które są efektem fermentacji, nie obejmują

A. mleka smakowego
B. serwatki
C. jogurtu
D. mleka zsiadłego
HAN.01 Pytanie 560
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej formie sprzedaży klient ma możliwość samodzielnego wyboru produktów, a te są wystawione w sklepie w taki sposób, że umożliwiają nabywcy swobodny i niezależny wybór?

A. Tradycyjnej
B. Preselekcyjnej
C. Komisowej
D. Wysyłkowej