Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 521
Prowadzenie sprzedaży
A. kasa fiskalna
B. instrukcja obsługi krajalnicy
C. pudełko na pieniądze
D. ostrzałka do noży
HAN.01 Pytanie 522
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy pracownik hurtowni ceramiki budowlanej spada z wysokości i nie używa środków ochrony indywidualnej, które części ciała są najczęściej narażone na uraz?
A. głowa, nogi i oczy
B. głowa i ręce
C. głowa i oczy
D. głowa, ręce i nogi
HAN.01 Pytanie 523
Prowadzenie sprzedaży
Klient zakupił 01 marca 2009 r. zmywarkę do naczyń. Dnia 10 maja 2009 r. zgłosił problem z urządzeniem do punktu sprzedaży, w którym dokonał zakupu. Do 26 maja 2009 r. sklep nie udzielił odpowiedzi. W tej sytuacji można stwierdzić,
A. że klient powinien oddać zmywarkę do sklepu
B. że reklamacja została uznana
C. że klient powinien samodzielnie naprawić zmywarkę
D. że reklamacja została odrzucona
HAN.01 Pytanie 524
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towaru z podanych mogą być nabywane w automatach?
A. Bilety komunikacji miejskiej, napoje, batoniki
B. Pieczywo, zabawki, owoce
C. Odzież, obuwie, cukierki paczkowane
D. Zeszyty, napoje, warzywa
HAN.01 Pytanie 525
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wagę ma tara towaru, którego etykieta zawiera informację: waga netto 880 g, waga brutto 1 020 g?
A. 1 900 g
B. 140 g
C. 880 g
D. 1 020 g
HAN.01 Pytanie 526
Prowadzenie sprzedaży
Która zasada opiera się na przekonaniu, że towary, które zostały przyjęte do magazynu, jako pierwsze zostaną z niego wydane?
A. LOFO
B. LIFO
C. FIFO
D. HIFO
HAN.01 Pytanie 527
Prowadzenie sprzedaży
Torebka dla kobiet miała cenę 350 zł. Zredukowano ją o 10%. Jaka jest nowa cena torebki po obniżce?
A. 315,00 zł
B. 340,00 zł
C. 356,50 zł
D. 350,00 zł
HAN.01 Pytanie 528
Prowadzenie sprzedaży
Która z poniższych instytucji nie jest częścią polskiego sektora bankowego?
A. Regionalna Izba Obrachunkowa
B. Komisja Nadzoru Finansowego
C. Bank Zachodni WBK
D. Bankowy Fundusz Gwarancyjny
HAN.01 Pytanie 529
Prowadzenie sprzedaży
Jakie opakowanie płatków kosmetycznych warto polecić klientowi, który szuka najkorzystniejszej oferty cenowej?
A. 100 szt. w cenie 1,60 zł
B. 150 szt. w cenie 3,10 zł
C. 120 szt. w cenie 2,30 zł
D. 80 szt. w cenie 1,40 zł
HAN.01 Pytanie 530
Prowadzenie sprzedaży
Pokazanie perfum przez sprzedawcę w klasycznej metodzie sprzedaży opiera się na
A. zapakowaniu flakonów
B. użyciu testera
C. oznaczeniu za pomocą wywieszki
D. odbiorze płatności
HAN.01 Pytanie 531
Prowadzenie sprzedaży
Chałka zdobna to rodzaj pieczywa
A. półcukiernicze
B. dietetyczne
C. wyborowe
D. mieszane
HAN.01 Pytanie 532
Prowadzenie sprzedaży
Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeżeli
A. poprosił o zapakowanie zakupionych produktów w torbę ozdobną
B. zwrócił się o torbę z materiału ekologicznego
C. nabył towar sprzedawany luzem
D. zapomniał wziąć torby z domu
HAN.01 Pytanie 533
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż sytuację, w której towar, zgodnie z aktualnymi przepisami prawa konsumenckiego, nie odpowiada umowie.
A. Spodnie z tkaniny drugiej jakości mają drobne plamy
B. Kupione spodnie są za małe dla klientki
C. Kalosze przepuszczają wodę podczas korzystania w czasie deszczu
D. Zamówiony napój nie odpowiada smakowym preferencjom klienta
HAN.01 Pytanie 534
Prowadzenie sprzedaży
Wędliny oraz mięsa powinno się magazynować w odpowiednich pomieszczeniach
A. półotwartych
B. otwartych
C. specjalnych
D. zwykłych
HAN.01 Pytanie 535
Prowadzenie sprzedaży
Podział sklepu na strefę dla sprzedawcy oraz strefę dla klientów, a także brak bezpośredniego dostępu klientów do towaru to charakterystyka sprzedaży
A. tradycyjnej
B. samoobsługowej
C. preselekcyjnej
D. internetowej
HAN.01 Pytanie 536
Prowadzenie sprzedaży
Netto cena sprzedaży 1 kg cytryn wynosi 5,00 zł, natomiast brutto cena sprzedaży to 5,40 zł. Jaką stawką VAT obciążony jest ten towar?
A. 5%
B. 4%
C. 8%
D. 23%
HAN.01 Pytanie 537
Prowadzenie sprzedaży
Podczas ustawiania chemikaliów na półkach sklepowych, sprzedawca nie dostrzegł, że jeden z pojemników z substancją żrącą był nieszczelny, co doprowadziło do wycieku substancji oraz poparzenia dłoni sprzedawcy. W takiej sytuacji, sprzedawca powinien przede wszystkim
A. nałożyć jałowy bandaż.
B. zdezynfekować poparzoną powierzchnię wodą utlenioną.
C. zadzwonić po karetkę.
D. dokładnie przepłukać dłoń silnym strumieniem wody.
HAN.01 Pytanie 538
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę płatności stosuje się w handlu międzynarodowym, polegającą na zamrożeniu funduszy na koncie dłużnika i ich przekazaniu w zamian za odpowiednie dokumenty?
A. akredytywa
B. zlecenie przelewu
C. zlecenie zapłaty
D. weksle
HAN.01 Pytanie 539
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formą sprzedaży określamy sprzedaż telefoniczną?
A. Samoobsługową
B. Tradycyjną
C. Pośrednią
D. Bezpośrednią
HAN.01 Pytanie 540
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto produktu, którego cena zakupu netto wynosi 20 zł, a marża na poziomie 20% jest obliczana od ceny sprzedaży netto?
A. 19,80 zł
B. 24,00 zł
C. 20,20 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 541
Prowadzenie sprzedaży
Podczas obsługi klientów w dziale mięsnym sprzedawca powinien dysponować:
A. czepkiem ochronnym, wynikami badań lekarskich
B. czystymi dłońmi, książeczką zdrowia, białym fartuchm
C. fartuchm, nakryciem głowy, obuwiem antypoślizgowym
D. certyfikatem ukończenia kursu bhp, nakryciem głowy
HAN.01 Pytanie 542
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz wartość sprzedaży netto towaru, jeśli cena zakupu netto wynosi 40 zł, a marża to 20% ceny sprzedaży netto (metoda kalkulacji "w stu").
A. 40,80 zł
B. 48,00 zł
C. 50,00 zł
D. 39,80 zł
HAN.01 Pytanie 543
Prowadzenie sprzedaży
Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?
A. zatrucie wydobywającym się gazem
B. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
C. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
D. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
HAN.01 Pytanie 544
Prowadzenie sprzedaży
Który opis zachowania odnosi się do klienta, który jest niecierpliwy?
A. Podejmuje decyzję dopiero po konsultacji ze sprzedawcą, jest spokojny i zrównoważony
B. Śpieszy się, wykazuje zdenerwowanie, przestępuje w kolejce z nogi na nogę
C. Rozmawia ze sprzedawcą nie tylko o produktach, długo przegląda dostępny asortyment
D. Spogląda w podłogę, niechętnie odpowiada na zadawane pytania
HAN.01 Pytanie 545
Prowadzenie sprzedaży
Osoba zajmująca się aranżacją produktów w samoobsługowym sklepie spożywczym powinna
A. oznakowywać etykietami cenowymi jedynie towary premium
B. zmieniać lokalizację eksponowanych towarów
C. umieszczać na dolnych półkach produkty o małych gabarytach
D. towary z nowej dostawy układać za produktami z krótszymi datami ważności
HAN.01 Pytanie 546
Prowadzenie sprzedaży
Jakie działanie nie jest powiązane z odbiorem zakupionych towarów w sklepie?
A. Weryfikacja jakości dostarczonych produktów
B. Sprawdzenie zgodności towarów z dokonanym zamówieniem
C. Porównanie ilości dostarczonego towaru z dokumentacją towarzyszącą
D. Ocena stanów magazynowych w celu ustalenia zapotrzebowania na towary
HAN.01 Pytanie 547
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego dokumentu powinien użyć Sklep "KAJA", jeśli w fakturze, którą otrzymał od dostawcy towarów, zauważono błąd w danych adresowych sklepu?
A. Reklamacja.
B. Faktura VAT.
C. Nota korygująca
D. Duplikat faktury.
HAN.01 Pytanie 548
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?
A. Świeże owoce i warzywa
B. Cement oraz zaprawy klejowe
C. Tkaniny oraz odzież
D. Książki oraz artykuły papiernicze
HAN.01 Pytanie 549
Prowadzenie sprzedaży
W nowoczesnym sklepie odzieżowym sprzedawca, kierując się zasadą komplementarności, powinien oprócz płaszczy eksponować
A. rękawiczki i spódniczki
B. sweterki i spódniczki
C. szałiki i sweterki
D. szałiki i rękawiczki
HAN.01 Pytanie 550
Prowadzenie sprzedaży
Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi
A. zadysponowana < wydana
B. zadysponowana = wydana
C. zadysponowana > wydana
D. zadysponowana >= wydana
HAN.01 Pytanie 551
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszym sposobem na sprzedaż paczkowanych produktów zbożowych w dyskoncie jest metoda
A. wysyłkowa
B. samoobsługowa
C. preselekcyjna
D. tradycyjna
HAN.01 Pytanie 552
Prowadzenie sprzedaży
Transakcja, w której biorą udział emitent, akceptant oraz centrum rozliczeniowe, realizowana jest za pośrednictwem
A. czeków
B. polecenia przelewu
C. weksli
D. karty płatniczej
HAN.01 Pytanie 553
Prowadzenie sprzedaży
Podstawą opodatkowania towarów i usług stawką podatku YAT jest jaka wartość?
A. wartość bez podatku towarów i usług
B. wartość całkowita towarów i usług
C. koszt nabycia towarów i usług
D. cena zakupu towarów i usług w hurcie
HAN.01 Pytanie 554
Prowadzenie sprzedaży
Jakie miejsce sprzedaży detalicznej powinien zaproponować pan Nowak, chcąc nabyć gazetę w porze nocnej?
A. Bazar
B. Stragan
C. Automat
D. Kiosk
HAN.01 Pytanie 555
Prowadzenie sprzedaży
Który rodzaj wózka widłowego powinien być wykorzystywany wyłącznie w otwartych magazynach?
A. Napędowy spalinowy
B. Napędowy akumulatorowy
C. Beznapędowy hydrauliczny
D. Beznapędowy pneumatyczny
HAN.01 Pytanie 556
Prowadzenie sprzedaży
Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza
A. znak ostrzegający
B. kod producenta
C. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
D. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
HAN.01 Pytanie 557
Prowadzenie sprzedaży
Czerwona sygnalizacja świetlna w magazynie hurtowni wskazuje na
A. zagrożenie
B. ostrzeżenie przed uruchomieniem systemów transportowych
C. ostrzeganie przed poruszającymi się przedmiotami
D. drogę transportu bez przeszkód
HAN.01 Pytanie 558
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę musi uiścić klient za towar objęty stawką VAT 23%, którego cena sprzedaży brutto wynosi 123,00 zł, po uwzględnieniu 10% rabatu?
A. 136,16 zł
B. 110,70 zł
C. 100,60 zł
D. 90,00 zł
HAN.01 Pytanie 559
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszą metodą sprzedaży paczkowanych słodyczy w sklepie dyskontowym jest
A. sprzedaż samoobsługowa
B. sprzedaż tradycyjna
C. sprzedaż preselekcyjna
D. sprzedaż wysyłkowa
HAN.01 Pytanie 560
Prowadzenie sprzedaży
Klient zamierza zakupić 1,5 kilograma cukierków sprzedawanych w paczkach po 25 dag. Ile paczek cukierków powinno się wydać klientowi?
A. 5 paczek
B. 3 paczki
C. 4 paczki
D. 6 paczek