Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 561
Prowadzenie sprzedaży

Jakim dokumentem należy się posłużyć w sytuacji, gdy zachodzi konieczność poprawienia błędu na fakturze sprzedaży wysłanej do kontrahenta, który polega na użyciu niewłaściwej stawki podatku VAT dla sprzedanego towaru?

A. faktura korygująca
B. faktura pro-forma
C. nota korygująca
D. nota odsetkowa
HAN.01 Pytanie 562
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów muszą być oznaczone datą ważności dla spożycia?

A. Sera białego
B. Soli kuchennej
C. Octu winnego
D. Gumy do żucia
HAN.01 Pytanie 563
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów znajdujących się w hurtowni spożywczej nie wymagają ochrony przed wchłanianiem wilgoci?

A. Wędliny
B. Kasze
C. Przyprawy
D. Cukry
HAN.01 Pytanie 564
Prowadzenie sprzedaży

W dniu 10 lutego 2021 r. klient nabył odkurzacz w miejscu innym niż sklep i nie otrzymał od sprzedawcy informacji o prawie do odstąpienia od umowy. Kiedy upływa termin na odstąpienie od tej umowy?

A. 31 grudnia 2022 r.
B. 10 marca 2021 r.
C. 24 lutego 2021 r.
D. 24 lutego 2022 r.
HAN.01 Pytanie 565
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych okresów sprawozdawczych może zostać przyjęty przez sklep w celu zrealizowania obowiązku rozliczenia się z urzędem skarbowym w zakresie podatku YAT?

A. Na bieżąco
B. Co miesiąc
C. Co pół roku
D. Tygodniowo
HAN.01 Pytanie 566
Prowadzenie sprzedaży

Jakie obiekty określane są mianem magazynów półotwartych?

A. zasieki
B. kopce
C. silosy
D. piwnice
HAN.01 Pytanie 567
Prowadzenie sprzedaży

Dla jakich z wymienionych produktów zaleca się sprzedaż subskrypcyjna?

A. Sprzętu elektronicznego
B. Kosmetyków
C. Serii wydawnictw książkowych
D. Obuwia
HAN.01 Pytanie 568
Prowadzenie sprzedaży

Rodzaj metody badawczej, w której kluczowym narzędziem do gromadzenia danych jest ustandaryzowany kwestionariusz, to

A. burza mózgów
B. ankieta
C. eksperyment
D. test obrazkowy
HAN.01 Pytanie 569
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest cena nabycia?

A. rzeczywista cena zakupu powiększona o koszty bezpośrednio związane z zakupem
B. rzeczywista cena zakupu pomniejszona o koszty opakowania
C. cena ewidencyjna powiększona o marżę handlową oraz podatek VAT
D. cena detaliczna skorygowana o marżę handlową
HAN.01 Pytanie 570
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie nabyto dżinsowe spodnie w cenie zakupu netto wynoszącej 100 zł za sztukę. Marża na poziomie 20% obliczana jest od ceny netto, a stawka VAT wynosi 23%. Jaką cenę sprzedaży brutto tych spodni należy ustalić?

A. 120,00 zł
B. 143,00 zł
C. 147,60 zł
D. 153,75 zł
HAN.01 Pytanie 571
Prowadzenie sprzedaży

Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości

A. powyżej 190 cm
B. od 120 do 160 cm
C. poniżej 120 cm
D. od 170 do 190 cm
HAN.01 Pytanie 572
Prowadzenie sprzedaży

Jakie informacje według obowiązujących przepisów muszą znaleźć się na etykiecie cenowej w sklepie detalicznym?

A. Data wytworzenia
B. Cena jednostkowa netto
C. Termin przydatności do użytkowania
D. Cena jednostkowa brutto
HAN.01 Pytanie 573
Prowadzenie sprzedaży

Według definicji Głównego Urzędu Statystycznego, "sklepy o powierzchni sprzedażowej wynoszącej od 2 500 m2, prowadzące sprzedaż głównie w systemie samoobsługowym, oferujące szeroki asortyment artykułów codziennego użytku, zarówno żywnościowych, jak i nieżywnościowych, zazwyczaj z parkingiem samochodowym", nazywamy

A. megasamymi
B. domami handlowymi
C. domami towarowymi
D. hipermarketami
HAN.01 Pytanie 574
Prowadzenie sprzedaży

Który typ wydruku z kasy fiskalnej powinien zostać wykonany, aby uzyskać zestawienie całkowitej sprzedaży za dany miesiąc, z rozbiciem na właściwe stawki VAT?

A. Sprzedaż według grup
B. Raport fiskalny
C. Paragon fiskalny
D. Raport stanu kasy
HAN.01 Pytanie 575
Prowadzenie sprzedaży

Koszt zakupu przez drogerię kremu do pielęgnacji Natura jest o 20% niższy od jego ceny detalicznej, która wynosi 30 zł/szt. W jakiej kwocie drogeria nabyła ten krem?

A. 30 zł/szt.
B. 36 zł/szt.
C. 6 zł/szt.
D. 24 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 576
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość osiąga cena netto sprzedaży blendera, gdy cena brutto wynosi 1 353,00 zł, a VAT wynosi 23%?

A. 1 664,19 zł
B. 1 041,81 zł
C. 1 100,00 zł
D. 1 330,00 zł
HAN.01 Pytanie 577
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych

A. dżemy
B. jaja
C. powidła
D. czekolady
HAN.01 Pytanie 578
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedaż mięsa oraz wędlin w sklepach z samoobsługą nie może przebiegać

A. w opakowaniach bezpośrednich
B. w opakowaniach porcjowanych
C. bez jednostkowego opakowania
D. w opakowaniach hermetycznych
HAN.01 Pytanie 579
Prowadzenie sprzedaży

Zysk brutto firmy w 2013 roku wyniósł 100 000,00 zł. Przewidywany wzrost na rok 2014 szacuje się na 20%. Jaką wartość osiągnie planowany zysk brutto?

A. 20 000,00 zł
B. 80 000,00 zł
C. 120 000,00 zł
D. 100 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 580
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zestawienie towarów może być w pełni sprzedawane zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny sposób?

A. Wędliny pakowane hermetycznie, owoce, mleko, zabawki, słodycze w opakowaniach
B. Mleko, owoce, ciasto sprzedawane na wagę, zabawki, słodycze w opakowaniach
C. Owoce, słodycze w opakowaniach, wędliny krojone na życzenie klienta, mleko, zabawki
D. Słodycze w opakowaniach, mleko, żywe ryby, zabawki, owoce
HAN.01 Pytanie 581
Prowadzenie sprzedaży

Zanim pracownik zacznie pracę na posadzie sprzedawcy w markecie spożywczym, powinien mieć aktualną książeczkę

A. oszczędnościową
B. wojskową
C. zdrowia
D. ubezpieczeniową
HAN.01 Pytanie 582
Prowadzenie sprzedaży

Wszystkie właściwości produktu, takie jak: jakość, kolor oraz kształt, w kontekście marketingowym, stanowią

A. produkt potencjalny
B. produkt poszerzony
C. produkt rzeczywisty
D. rdzeń produktu
HAN.01 Pytanie 583
Prowadzenie sprzedaży

Sklep detaliczny oferuje produkt w cenie brutto 2,44 zł. Zastosowana marża wynosi 8% obliczana metodą "w stu", a ponadto naliczany jest 22% podatek VAT. Jaka jest wartość ceny zakupu netto tego towaru?

A. 1,84 zł
B. 2,17 zł
C. 1,85 zł
D. 2,16 zł
HAN.01 Pytanie 584
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony

A. może być trzymany w temperaturze pokojowej
B. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
C. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
D. musi być przewożony w temperaturze +10°C
HAN.01 Pytanie 585
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych rodzajów towarów nie powinien być przechowywany w magazynie otwartym?

A. Cement
B. Wyroby stalowe
C. Ceramiczne materiały budowlane
D. Piasek
HAN.01 Pytanie 586
Prowadzenie sprzedaży

Aby uzyskać dane dotyczące dostępnych produktów, ich cen oraz warunków sprzedaży, należy skierować do kontrahenta

A. folder informacyjny
B. zapytanie ofertowe
C. ofertę sprzedaży
D. specyfikację towarową
HAN.01 Pytanie 587
Prowadzenie sprzedaży

Planową inwentaryzację przeprowadza się zawsze

A. w każdym momencie
B. zgodnie z harmonogramem inwentaryzacji
C. na zakończenie roku
D. cyklicznie co miesiąc
HAN.01 Pytanie 588
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca musi podzielić 2-kilogramowy kawałek schabu na 8 równych części. Jaką wagę powinna mieć jedna część schabu?

A. 50 dag
B. 20 dag
C. 10 dag
D. 25 dag
HAN.01 Pytanie 589
Prowadzenie sprzedaży

Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury

A. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
B. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
C. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
D. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
HAN.01 Pytanie 590
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład marketingu mix?

A. cena
B. klient
C. dystrybucja
D. promocja
HAN.01 Pytanie 591
Prowadzenie sprzedaży

Klipsy stosowane na produktach, stanowią sposób ich ochrony przed

A. uszkodzeniem
B. kradzieżą
C. zepsuciem
D. upadkiem
HAN.01 Pytanie 592
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?

A. wełna
B. len
C. juta
D. bawełna
HAN.01 Pytanie 593
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenie służy do pionowego transportu w dużych obiektach handlowych?

A. wózek o dwóch kołach
B. ręczny wózek paletowy
C. przenośnik z rolkami
D. winda osobowa
HAN.01 Pytanie 594
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży należy wybrać, zakładając mały sklep osiedlowy w branży spożywczej?

A. Tradycyjną
B. Komisową
C. Preselekcyjną
D. Samoobsługową
HAN.01 Pytanie 595
Prowadzenie sprzedaży

Typowym sposobem informowania klientów małego sklepu detalicznego o dostępnych produktach jest

A. prezentacja towarów w witrynie
B. zamieszczenie informacji na stronie internetowej
C. emitowanie reklamy telewizyjnej
D. przygotowanie oferty telefonicznej
HAN.01 Pytanie 596
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii magazynów półotwartych należy

A. place składowe oraz obiekty budowlane
B. zasieki oraz place składowe
C. wiaty i obiekty budowlane
D. zasieki oraz wiaty
HAN.01 Pytanie 597
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach z artykułami spożywczymi głównym zadaniem sprzedawcy w zakresie przygotowywania produktów do sprzedaży jest:

A. systematyczne zmienianie lokalizacji towarów na półkach z powodów estetycznych
B. codzienna weryfikacja towarów w celu wycofania z obrotu artykułów przeterminowanych
C. sprawdzanie smaku każdego nowego produktu, aby informować klientów o jego walorach smakowych
D. umieszczanie na półkach nowych produktów przed tymi z wcześniejszych dostaw
HAN.01 Pytanie 598
Prowadzenie sprzedaży

Po zakończeniu transakcji w danym dniu, menedżer sklepu zobowiązany jest do wydrukowania z kasy fiskalnej raportu?

A. zmianowy
B. obrotowy
C. kasowy
D. dobowy
HAN.01 Pytanie 599
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z warzywami klientka zakupiła 2 kg mandarynek po cenie 4,50 zł/kg oraz 1,5 kg jabłek, których cena wynosi 2,50 zł/kg. Jaką kwotę wydała na te zakupy?

A. 11,50 zł
B. 12,75 zł
C. 11,75 zł
D. 12,50 zł
HAN.01 Pytanie 600
Prowadzenie sprzedaży

Informowanie mediów o udziale firmy budowlanej w ogólnopolskiej akcji charytatywnej, która ma na celu finansowanie zakupu sprzętu rehabilitacyjnego dla osób z niepełnosprawnościami, jest formą

A. public relations
B. propagandy
C. reklamy
D. promocji