Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 561
Prowadzenie sprzedaży
A. 24.05.2023 r.
B. 10.05.2024 r.
C. 22.05.2023 r.
D. 08.05.2024 r.
HAN.01 Pytanie 562
Prowadzenie sprzedaży
Klasyfikacja produktów i usług, która stanowi podstawę do określenia właściwej stawki podatku VAT na sprzedawane towary, ma skrót
A. EKD
B. REGON
C. PKWiU
D. KTM
HAN.01 Pytanie 563
Prowadzenie sprzedaży
Jaką zasadę rozkładu towarów zastosował sprzedawca, eksponując płaszcze oraz nakrycia głowy?
A. Porządku dostaw.
B. Substytucyjności.
C. Komplementarności.
D. Dostępności.
HAN.01 Pytanie 564
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z elektroniką cena telewizora została zmniejszona z 2 000 zł na 1 600 zł, co oznacza
A. 30%
B. 40%
C. 20%
D. 50%
HAN.01 Pytanie 565
Prowadzenie sprzedaży
Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi
A. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
B. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
C. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
D. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
HAN.01 Pytanie 566
Prowadzenie sprzedaży
Zamieszczona tabela przedstawia wykaz towarów zakupionych przez klienta. Płacąc banknotem 100 zł klient powinien otrzymać resztę w wysokości
Nazwa towaru | Ilość w szt. | Cena jednostkowa w zł |
---|---|---|
Kawa Jacobs | 2 | 9,00 |
Herbata owocowa | 3 | 4,00 |
Sok malinowy | 1 | 3,00 |
A. 70,00 zł
B. 85,00 zł
C. 79,00 zł
D. 67,00 zł
HAN.01 Pytanie 567
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formą płatności za towar jest transakcja bezgotówkowa?
A. czek imienny
B. wpłata gotówkowa
C. czek rozrachunkowy
D. przekaz pocztowy
HAN.01 Pytanie 568
Prowadzenie sprzedaży
Jakie są kluczowe obowiązki pracownika w zakresie zasad BHP?
A. stosowanie się do norm i regulacji BHP
B. przygotowanie procedur działania w przypadku zagrożenia życia
C. zakup sprzętu do ochrony osobistej
D. tworzenie strategii poprawy warunków BHP
HAN.01 Pytanie 569
Prowadzenie sprzedaży
Na którym etapie rozmowy handlowej występuje zwrot "bluzka ta wykonana jest z bawełny, jej rozmiar to 36, posiadamy kilka wersji kolorystycznych"?
A. Prezentacji towaru.
B. Wyjaśnienia wątpliwości.
C. Identyfikacji potrzeb.
D. Określenia korzyści.
HAN.01 Pytanie 570
Prowadzenie sprzedaży
Raportem fiskalnym, który należy sporządzić na kasie rejestrującej, jest raport
A. sprzedaży
B. dobowy
C. roczny
D. kasjerów
HAN.01 Pytanie 571
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę sprzedaży powinno się wykorzystać w sklepie mięsnym dla produktów nieporcjowanych?
A. Mieszana
B. Tradycyjna
C. Samoobsługowa
D. Preselekcyjna
HAN.01 Pytanie 572
Prowadzenie sprzedaży
Zachęcanie klientów do zakupów poprzez uczestnictwo w loterii z nagrodami to
A. reklama
B. promocja sprzedaży wobec dostawców
C. public relations
D. promocja sprzedaży wobec klientów
HAN.01 Pytanie 573
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych dokumentów jest podstawą do złożenia reklamacji związanej z różnicą między zamówioną a dostarczoną ilością towaru?
A. Faktura zakupu
B. Protokół różnic
C. Wydanie zewnętrzne
D. Przyjęcie zewnętrzne
HAN.01 Pytanie 574
Prowadzenie sprzedaży
Aby zapewnić ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi szklanego wazonu transportowanego samochodem dostawczym do klienta, należy go otoczyć
A. torbą papierową
B. folią translucentną
C. folią bąbelkową
D. arkuszem papieru
HAN.01 Pytanie 575
Prowadzenie sprzedaży
Która zasada opiera się na przypuszczeniu, że produkty, które jako pierwsze trafiły do magazynu, zostaną z niego wydane jako pierwsze?
A. FIFO
B. LOFO
C. LIFO
D. HIFO
HAN.01 Pytanie 576
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość będzie miała cena detaliczna brutto towaru, jeżeli cena zakupu netto wynosi 100 zł, marża detaliczna obliczana "od sta" to 10%, a stawka VAT tego towaru wynosi 7%?
A. 111,00 zł
B. 117,70 zł
C. 171,00 zł
D. 110,70 zł
HAN.01 Pytanie 577
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono zadania instytucji, które wspomagają działalność przedsiębiorstwa handlowego. Które z tych zadań wypełnia agencja marketingowa?
A. | Prowadzenie badań rynku, doradztwo w zakresie promocji sprzedaży. |
B. | Prowadzenie rachunku bankowego, udzielanie kredytów. |
C. | Ubezpieczenie majątku przedsiębiorstwa, wypłata odszkodowań. |
D. | Organizowanie transportu ludzi, zapewnienie przestrzegania łańcucha chłodniczego w trakcie przewozu towarów. |
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
HAN.01 Pytanie 578
Prowadzenie sprzedaży
Do tradycyjnego sklepu z perfumami wszedł klient, który planuje zakupić prezent dla swojej córki. Jakie kroki powinien podjąć sprzedawca w celu obsługi tego klienta?
A. Ustalenie potrzeb, prezentacja produktów, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności, zachęcenie do dodatkowych zakupów
B. Ustalenie potrzeb, wyjaśnienie wątpliwości, prezentacja produktów, inkaso należności, zachęcenie do dodatkowych zakupów
C. Ustalenie potrzeb, prezentacja produktów, zachęcenie do dodatkowych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności
D. Ustalenie potrzeb, zachęcenie do dodatkowych zakupów, prezentacja produktów, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności
HAN.01 Pytanie 579
Prowadzenie sprzedaży
Którą kwotę reszty otrzyma klient, jeżeli zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem 20 zł?
Wykaz towarów kupionych przez klienta | ||||
---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa towaru | Jednostka miary | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł |
1. | ogórki | kg | 0,5 | 4,00 |
2. | pomarańcze | kg | 1,5 | 5,00 |
A. 9,00 zł
B. 11,00 zł
C. 10,50 zł
D. 9,50 zł
HAN.01 Pytanie 580
Prowadzenie sprzedaży
Procedura zapewniająca wysoką jakość higieniczną warunków produkcji oraz przetwarzania żywności to
A. GAP
B. GMP
C. FAO
D. HACCP
HAN.01 Pytanie 581
Prowadzenie sprzedaży
Pracownicy mają prawo do dodatku wynagrodzenia w wysokości 100%
A. pracującym w niepełnym etacie
B. za pracę w dni robocze
C. młodocianym zatrudnionym
D. za pracę w nadliczbowych godzinach nocnych
HAN.01 Pytanie 582
Prowadzenie sprzedaży
Osoba, która pragnie odkrywać nowinki w różnych sektorach, odznaczająca się stosunkowo wysokim statusem społecznym oraz finansowym, szybko podejmująca decyzje i akceptująca oferty zakupu nowoczesnych produktów, to
A. nasładowca
B. innowator
C. odkrywca
D. włóczęga
HAN.01 Pytanie 583
Prowadzenie sprzedaży
Produkty do pielęgnacji oraz czyszczenia obuwia w punkcie sprzedaży obuwniczej stanowią asortyment
A. kluczowy
B. rozbudowany
C. niezbędny
D. uzupełniający
HAN.01 Pytanie 584
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie mięsnym klientka nabyła 0,5 kg szynki wiejskiej w cenie 35,00 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej, której cena wynosi 20,00 zł/kg. Po zapłacie banknotem o nominale 100 zł, jaka kwota reszty powinna zostać wydana klientce?
A. 67,50 zł
B. 35,00 zł
C. 55,00 zł
D. 32,50 zł
HAN.01 Pytanie 585
Prowadzenie sprzedaży
W firmie wykaz przelewu sporządza się na podstawie
A. faktury
B. dowodu księgowego Wz
C. zamówienia
D. potwierdzenia zamówienia
HAN.01 Pytanie 586
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty mogą być wyeksponowane na półce w sklepie obok siebie?
A. Ryby, mięso oraz nabiał
B. Owoce, warzywa oraz cukier
C. Mąka, kasze i przyprawy ziołowe
D. Dżemy, musli oraz płatki śniadaniowe
HAN.01 Pytanie 587
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych sposobów powiadamiania o nowej ofercie hurtowni tkanin może ułatwić podjęcie decyzji o złożeniu zamówienia przez klientów instytucjonalnych?
A. Rozmowa telefoniczna
B. Ulotka informacyjna
C. Gazetka reklamowa
D. Katalog z próbkami
HAN.01 Pytanie 588
Prowadzenie sprzedaży
Zidentyfikuj typ klienta, który ma oczekiwanie, że sprzedawca go oszuka, sądzi, że w innym miejscu sprzedaży otrzyma lepszą obsługę oraz nabędzie produkty tańsze i wyższej jakości?
A. Klient zniecierpliwiony
B. Klient nieufny
C. Klient mający wątpliwości
D. Klient lubiący rozmowy
HAN.01 Pytanie 589
Prowadzenie sprzedaży
Jakie twarde, żółte ser można zaproponować klientce do przygotowania zapiekanki?
A. parmezan
B. brie
C. bryndzę
D. fetę
HAN.01 Pytanie 590
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?
A. Mleko UHT 0,5%
B. Śmietana 18
C. Mleko świeże 3,2
D. Mleko pasteryzowane
HAN.01 Pytanie 591
Prowadzenie sprzedaży
Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać
A. mięso i wędliny
B. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
C. cukier i stałe wyroby cukiernicze
D. ryby oraz przetwory rybne
HAN.01 Pytanie 592
Prowadzenie sprzedaży
Jak wpłynie na funkcjonowanie małych sklepów pojawienie się w ich sąsiedztwie dużych obiektów handlowych?
A. Wzrasta dostępność produktów w małym sklepie
B. Spadną obroty małego sklepu
C. Zmniejszy się ilość reklamacji dotyczących towarów sprzedawanych w małym sklepie
D. Zwiększy się zapotrzebowanie na asortyment oferowany przez mały sklep
HAN.01 Pytanie 593
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zabezpieczenie przeciw kradzieży powinno być zastosowane w przypadku smartfona, aby umożliwić klientowi przetestowanie jego funkcji?
A. Witryna z zamkiem
B. Klips do sklepu
C. Ring antykradzieżowy
D. Zabezpieczenie kabelkowe
HAN.01 Pytanie 594
Prowadzenie sprzedaży
Franco jako zasada dostarczania towaru wskazuje, że koszty transportu są pokrywane przez
A. sprzedającego
B. agencję reklamową
C. bank
D. odbiorcę
HAN.01 Pytanie 595
Prowadzenie sprzedaży
Dokument informujący o towarze gotowym do odbioru lub wysyłki, przesyłany faksem, pocztą lub ewentualnie e-mailem to
A. faktura
B. specyfikacja towarowa
C. awizo
D. umowa o dostawę
HAN.01 Pytanie 596
Prowadzenie sprzedaży
Cena detaliczna butów wynosiła 320,00 zł. Została obniżona o 20%. Jaka jest wartość obuwia po obniżce?
A. 384,00 zł
B. 300,00 zł
C. 64,00 zł
D. 256,00 zł
HAN.01 Pytanie 597
Prowadzenie sprzedaży
Firma handlowa korzysta, w celach badań marketingowych, z analiz statystycznych opublikowanych przez GUS. Te dane klasyfikuje się jako dane
A. wewnętrzne
B. wtórne
C. pierwotne
D. jednorazowe
HAN.01 Pytanie 598
Prowadzenie sprzedaży
Gospodarkę charakteryzują dominująca własność prywatna, wolność działalności gospodarczej, ceny na rynku oraz dążenie do zysku
A. kierowaną
B. naturalną
C. rynkową
D. mieszaną
HAN.01 Pytanie 599
Prowadzenie sprzedaży
Jakie rezultaty będą skutkiem prawidłowego przygotowania towarów do sprzedaży?
A. Zachodzić będą ubytki towarowe
B. Nastąpi obniżenie kultury sprzedaży
C. Proces sprzedaży ulegnie wydłużeniu
D. Dojdzie do skrócenia czasu sprzedaży
HAN.01 Pytanie 600
Prowadzenie sprzedaży
Jakie są wymagania do realizacji zakupów w placówkach cash & carry?
A. prowadzenie działalności gospodarczej przez nabywców
B. dokonywanie zakupów o wartości co najmniej 500 zł
C. posiadanie osobowości prawnej przez kupujących
D. zakupienie jednorazowo co najmniej 10 opakowań tego samego towaru