Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 561
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice

A. z dzianiny podgumowanej
B. cienkie foliowe
C. z dzianiny bawełnianej
D. jednorazowe gumowe
HAN.01 Pytanie 562
Prowadzenie sprzedaży

Która z poniższych instytucji nie jest częścią polskiego sektora bankowego?

A. Bank Zachodni WBK
B. Bankowy Fundusz Gwarancyjny
C. Regionalna Izba Obrachunkowa
D. Komisja Nadzoru Finansowego
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu zakupił towar po cenie netto wynoszącej 600,00 zł za sztukę. Jaka będzie cena sprzedaży brutto towaru, jeśli marża wynosi 20% i jest obliczana od ceny netto sprzedaży, a towar podlega stawce VAT w wysokości 23%?

A. 922,50 zł
B. 720,00 zł
C. 885,60 zł
D. 750,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku, gdy na fakturze występują nieprawidłowości dotyczące ceny oraz kwoty podatku VAT, sprzedawca powinien wystawić

A. protokół anulowania
B. paragon fiskalny
C. notę korygującą
D. fakturę korygującą
Prowadzenie sprzedaży

Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale

A. nabiałowym
B. owocowo-warzywnym
C. rybnym
D. piekarniczym
HAN.01 Pytanie 567
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy pracownik hurtowni ceramiki budowlanej spada z wysokości i nie używa środków ochrony indywidualnej, które części ciała są najczęściej narażone na uraz?

A. głowa i ręce
B. głowa, nogi i oczy
C. głowa i oczy
D. głowa, ręce i nogi
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji odkryto brak towarów o łącznej wartości 440,00 zł. Jaką kwotą zostanie obciążony pracownik materialnie odpowiedzialny, jeśli wartość sprzedaży w sklepie wyniosła 40 000,00 zł, a limit ubytków na pokrycie niedoborów wynosi 0,3% obrotu?

A. 320,00 zł
B. 440,00 zł
C. 120,00 zł
D. 132,00 zł
HAN.01 Pytanie 570
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy

A. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
B. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
C. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
D. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
HAN.01 Pytanie 571
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania używane w sklepach samoobsługowych, które zawierają określoną ilość towaru i pozwalają na jego identyfikację, nazywają się opakowaniami

A. jednostkowymi
B. uniwersalnymi
C. transportowymi
D. zbiorczymi
Prowadzenie sprzedaży

Analiza finansowa firmy wykazuje, że przedsiębiorstwo ma płynność finansową. Co to oznacza dla zdolności firmy?

A. do wymiany waluty
B. do generowania gotówki
C. do generowania zysków
D. do regulowania zobowiązań
HAN.01 Pytanie 577
Prowadzenie sprzedaży

Asortyment towarów oferowanych w hipermarkecie charakteryzuje się

A. wąskim i głębokim zakresem
B. szerokim i głębokim zakresem
C. szerokim i płytkim zakresem
D. wąskim i płytkim zakresem
HAN.01 Pytanie 578
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.

Polistyren
PS
Polietylen
PE
Politerefalan etylenowy
PET
Polichlorek winylu
PCV
przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropianwiele rodzajów opakowań do żywnościbutelki do wody mineralnej, polary, wykładzinyfolia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe
może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościwydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności

A. PET
B. PE
C. PS
D. PCV
HAN.01 Pytanie 579
Prowadzenie sprzedaży

Który artykuł odzieżowy wyprodukowano wyłącznie z surowców pochodzenia zwierzęcego?

ArtykułSkład materiału
A.Sweter50% wełny, 50% akrylu
B.Bluzka70% bawełny, 30% jedwabiu
C.Krawat70% wełny, 30% jedwabiu
D.Spodnie50% bawełny, 50% lnu

A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest cena nabycia?

A. cena ewidencyjna powiększona o marżę handlową oraz podatek VAT
B. cena detaliczna skorygowana o marżę handlową
C. rzeczywista cena zakupu pomniejszona o koszty opakowania
D. rzeczywista cena zakupu powiększona o koszty bezpośrednio związane z zakupem
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia nabyła narty od producenta w cenie zakupu netto wynoszącej 600,00 zł za parę, przy stawce VAT na poziomie 23%. Jaką wartość zysku uzyska hurtownia ze sprzedaży jednej pary nart, zakładając, że zrealizuje zysk równy 40% ceny zakupu?

A. 442,80 zł
B. 295,20 zł
C. 360,00 zł
D. 240,00 zł
HAN.01 Pytanie 582
Prowadzenie sprzedaży

Przekazanie gwarancji jakości produktu odbywa się poprzez

A. danie kupującemu paragonu wraz z zakupionym towarem
B. potwierdzenie zakupu towaru paragonem
C. wręczenie dokumentu gwarancyjnego kupującemu razem z towarem
D. ustne zapewnienie o jakości przez sprzedawcę
HAN.01 Pytanie 583
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować

A. poprawność etykietowania opakowania
B. cechy produktów
C. wygląd produktów
D. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie fragmentu Kodeksu pracy ustal wysokość odszkodowania, należnego właścicielowi sklepu za powstały zawiniony niedobór towarów o wartości 2 000,00 zł, jeżeli miesięczne wynagrodzenie odpowiedzialnego za niedobór sprzedawcy wynosi 5 500,00 zł.

Fragment Kodeksu pracy
(...)
Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.

A. 6 000,00 zł
B. 5 500,00 zł
C. 2 000,00 zł
D. 16 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 585
Prowadzenie sprzedaży

Klient w perfumerii, która działa na tradycyjnych zasadach, planuje nabyć upominek dla swojej córki. Wskaż sekwencję obsługi klienta uporządkowaną zgodnie z logiczną kolejnością, zaczynając od momentu rozpoczęcia obsługi aż do jej zakończenia?

A. Określenie potrzeb, prezentacja produktów, rozwianie wątpliwości, pobranie płatności, skłonienie do kolejnych zakupów
B. Określenie potrzeb, skłonienie do kolejnych zakupów, prezentacja produktów, rozwianie wątpliwości, pobranie płatności
C. Określenie potrzeb, prezentacja produktów, skłonienie do kolejnych zakupów, rozwianie wątpliwości, pobranie płatności
D. Określenie potrzeb, rozwianie wątpliwości, prezentacja produktów, pobranie płatności, skłonienie do kolejnych zakupów
HAN.01 Pytanie 587
Prowadzenie sprzedaży

Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady

A. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
B. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
C. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
D. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych okresów sprawozdawczych może zostać przyjęty przez sklep w celu zrealizowania obowiązku rozliczenia się z urzędem skarbowym w zakresie podatku YAT?

A. Na bieżąco
B. Co miesiąc
C. Tygodniowo
D. Co pół roku
HAN.01 Pytanie 589
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. biżuterii wysokiej klasy
B. mięsa i wędlin
C. materiałów edukacyjnych
D. trwałych produktów cukierniczych
Prowadzenie sprzedaży

Jaką rolę pełni marża w działalności handlowej?

A. finansowanie zakupów towarów
B. zaspokojenie wydatków
C. zwiększenie wartości towarów w magazynie
D. pokrycie kosztów operacyjnych oraz osiągnięcie zysku
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.

Lp.Nazwa towaruCena zakupuStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
1.Kukurydza w puszce3 zł/szt.132 szt.130 szt.
2.Groszek w puszce2 zł/szt.225 szt.230 szt.

A. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł.
B. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł.
C. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł.
D. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł.
HAN.01 Pytanie 592
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?

ArtykułGarnitur 1Garnitur 2Garnitur 3Garnitur 4
Materiałpoliester 100%bawełna 100%wełna 100%len 100%
Koloryczarny
brązowy
granatowy
czarny
beżowy
czarny
seledynowy
beżowy
RozmiaryS, M, XLS, M, XLS, M, LS, M, XL

A. Garnitur 2
B. Garnitur 4
C. Garnitur 1
D. Garnitur 3
HAN.01 Pytanie 593
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest

A. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
B. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
C. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
D. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
HAN.01 Pytanie 594
Prowadzenie sprzedaży

Okres na odstąpienie od umowy zawartej poza siedzibą przedsiębiorstwa może zostać wydłużony do 12 miesięcy w sytuacji, gdy sprzedawca

A. przekazuje informację o możliwości odstąpienia od umowy wraz z towarem
B. poinformuje o możliwości odstąpienia od umowy w ciągu miesiąca od dokonania zakupu
C. nie przekaże informacji o możliwości odstąpienia od umowy
D. poinformuje o możliwości odstąpienia od umowy w ciągu trzech miesięcy od dokonania zakupu
HAN.01 Pytanie 596
Prowadzenie sprzedaży

Kto powinien przekazać informacje klientowi, który jest zainteresowany specyfikacjami technicznymi telewizorów oferowanych w hipermarkecie?

A. Sprzedawca w strefie sprzedaży obsługujący dział RTV
B. Każdy sprzedawca przebywający w strefie sprzedaży
C. Pracownik działu obsługi klientów
D. Kierownik strefy sprzedaży
HAN.01 Pytanie 597
Prowadzenie sprzedaży

Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeżeli

A. poprosił o zapakowanie zakupionych produktów w torbę ozdobną
B. zwrócił się o torbę z materiału ekologicznego
C. nabył towar sprzedawany luzem
D. zapomniał wziąć torby z domu
HAN.01 Pytanie 598
Prowadzenie sprzedaży

Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów

A. mukowiscydozą
B. salmonellą
C. włośnicą
D. boreliozą
Prowadzenie sprzedaży

Nabywca towaru wystawia notę korygującą w sytuacji, gdy

A. faktura zawiera błędną wartość zamówionego towaru
B. zwrócił towar
C. na fakturze podano nieprawidłowy numer NIP wystawcy
D. otrzymał dodatkowy rabat