Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 601
Prowadzenie sprzedaży

Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce

A. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
B. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
C. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
D. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
HAN.01 Pytanie 602
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę ekspozycji towarów zastosował sprzedawca, umieszczając produkty po lewej stronie regału?

A. Kontrastu
B. Zmiany tempa zakupów
C. Prawej ręki
D. Czytania półki jak książki
HAN.01 Pytanie 603
Prowadzenie sprzedaży

Jakie są kluczowe obowiązki pracownika w zakresie zasad BHP?

A. stosowanie się do norm i regulacji BHP
B. tworzenie strategii poprawy warunków BHP
C. zakup sprzętu do ochrony osobistej
D. przygotowanie procedur działania w przypadku zagrożenia życia
HAN.01 Pytanie 604
Prowadzenie sprzedaży

Loco magazyn dostawcy to jeden z elementów umowy pomiędzy dostawcą a odbiorcą, który określa

A. dostarczenie towaru przez sprzedawcę na jego koszt
B. odbiór towaru przez nabywcę z lokalizacji wskazanej przez sprzedawcę
C. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu sprzedawcy na własny koszt
D. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu pośrednika
HAN.01 Pytanie 605
Prowadzenie sprzedaży

Tkanina, która ma następujące cechy: łatwo się czyści, po umyciu staje się biała, trudno ja farbować, jest dosyć sztywna, została stworzona

A. z lnu
B. z jedwabiu
C. z bawełny
D. z wełny
HAN.01 Pytanie 606
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę netto produktu, który podlega podstawowej stawce VAT, mając na uwadze, że jego cena brutto wynosi 246 zł?

A. 223 zł
B. 154 zł
C. 246 zł
D. 200 zł
HAN.01 Pytanie 607
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt powstał z surowca roślinnego?

A. Czapkę z moheru
B. Bluzkę z jedwabiu
C. Koszulę z bawełny
D. Sweter z wełny
HAN.01 Pytanie 608
Prowadzenie sprzedaży

Rodzaj kosztu, który nie stanowi dla firmy wydatku, to

A. uregulowanie zobowiązań
B. opłata za prowizję bankową
C. amortyzacja aktywów trwałych
D. wynagrodzenie dla pracowników
HAN.01 Pytanie 609
Prowadzenie sprzedaży

Firma prowadzi sprzedaż mrożonek z chłodni umieszczonej w pojeździe. Jaką formę sprzedaży można wówczas zidentyfikować?

A. handlu obnośnego
B. akwizycji
C. handlu obwoźnego
D. sprzedaży wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 610
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa uzyskała zysk operacyjny równy 42 000 zł. Koszty finansowe wyniosły 5 000 zł, a straty nadzwyczajne osiągnęły wartość 3 400 zł. Jaką kwotę podatku dochodowego od osób prawnych musi uiścić to przedsiębiorstwo?

A. 37 000 zł
B. 7 728 zł
C. 6 384 zł
D. 33 600 zł
HAN.01 Pytanie 611
Prowadzenie sprzedaży

Aby zaznajomić przyszłych klientów z oferowanym asortymentem, należy do nich przesłać

A. formularz sprzedaży
B. opis towarów
C. ofertę sprzedaży
D. propozycję cenową
HAN.01 Pytanie 612
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych dokumentów jest podstawą do złożenia reklamacji związanej z różnicą między zamówioną a dostarczoną ilością towaru?

A. Faktura zakupu
B. Protokół różnic
C. Przyjęcie zewnętrzne
D. Wydanie zewnętrzne
HAN.01 Pytanie 613
Prowadzenie sprzedaży

Aby przekonać klienta o niecierpliwym usposobieniu do zakupu, sprzedawca powinien

A. zaprezentować ofertę w skrócie
B. dać klientowi więcej czasu na przemyślenie
C. stworzyć atmosferę zaufania
D. dokładnie omówić zalety produktu
HAN.01 Pytanie 614
Prowadzenie sprzedaży

Podstawowym obowiązkiem sprzedawcy w tradycyjnej formie sprzedaży z rozwiniętą obsługą klienta jest

A. opracowanie ofert handlowych i ich wysyłka do klientów
B. zarejestrowanie transakcji w kasie, bez udzielania porad sprzedażowych
C. prowadzenie rozmowy sprzedażowej i inkasowanie należności za zakupy
D. gwarantowanie klientom swobodnego dostępu do produktów
HAN.01 Pytanie 615
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie detalicznym ma obowiązek wydać paragon z kasy fiskalnej klientowi

A. bez zbędnej zwłoki po zrealizowaniu transakcji
B. do końca miesiąca, w którym nastąpiła sprzedaż
C. tylko na prośbę nabywcy
D. najpóźniej w ciągu siedmiu dni od daty zakupu
HAN.01 Pytanie 616
Prowadzenie sprzedaży

Czy pieczywo można trzymać obok?

A. nabiału
B. cukierków
C. warzyw
D. mięsa
HAN.01 Pytanie 617
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy

A. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
B. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
C. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
D. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
HAN.01 Pytanie 618
Prowadzenie sprzedaży

Towary często rotujące powinny być eksponowane na półkach sklepowych

A. na wysokości oczu klientów
B. na najniższych poziomach
C. w pobliżu wejścia
D. jak najdalej od drzwi
HAN.01 Pytanie 619
Prowadzenie sprzedaży

W instrukcjach obsługi wózków przeznaczonych do transportu towarów, zwłaszcza tych z silnikowym napędem, wskazano, że pracownicy hurtowni powinni nosić obuwie robocze, które jest wiązane powyżej kostki. Ignorowanie tej zasady najczęściej prowadzi do

A. płaskostopia
B. urazów kręgosłupa
C. żylaków nóg
D. skręcenia stopy
HAN.01 Pytanie 620
Prowadzenie sprzedaży

Minimalny zapas towarów w sklepie polega na ich gromadzeniu

A. w najniższej ilości, która zapewnia ciągłość sprzedaży
B. w połowie cyklu między następującymi dostawami
C. tuż przed sezonem
D. tuż po dostawie
HAN.01 Pytanie 621
Prowadzenie sprzedaży

Na półce sklepowej obok pieczywa można ustawić

A. tartą bułkę oraz płatki śniadaniowe
B. przyprawy oraz desery w proszku
C. tartą bułkę oraz przyprawy
D. płatki śniadaniowe i owoce
HAN.01 Pytanie 622
Prowadzenie sprzedaży

Wysoka elastyczność cenowa ma miejsce, gdy procentowa zmiana popytu jest

A. mniejsza od procentowej zmiany ceny
B. większa od procentowej zmiany dochodu
C. mniejsza od procentowej zmiany dochodu
D. większa od procentowej zmiany ceny
HAN.01 Pytanie 623
Prowadzenie sprzedaży

Preselekcja związana ze sprzedażą według wzorów jest stosowana w handlu

A. płytek ceramicznych
B. roślin doniczkowych
C. złotej biżuterii
D. materiałów biurowych
HAN.01 Pytanie 624
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które są efektem fermentacji, nie obejmują

A. mleka zsiadłego
B. mleka smakowego
C. serwatki
D. jogurtu
HAN.01 Pytanie 625
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi rękojmi, w przypadku ujawnienia wady fizycznej nowego produktu, sprzedawca ponosi odpowiedzialność wobec konsumenta od chwili wydania towaru do

A. 0,5 roku
B. 1 roku
C. 2 lat
D. 5 lat
HAN.01 Pytanie 626
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku długotrwałej niezdolności do pracy, która trwa ponad 30 dni, pracownik sklepu powinien otrzymać od swojego pracodawcy skierowanie na badania.

A. kontrolne
B. przesiewowe
C. wstępne
D. na nosicielstwo
HAN.01 Pytanie 627
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto artykułu, którego cena zakupu netto wynosi 0,90 zł, przy marży wynoszącej 20% obliczanej od ceny zakupu.

A. 1,08 zł
B. 1,18 zł
C. 0,92 zł
D. 1,10 zł
HAN.01 Pytanie 628
Prowadzenie sprzedaży

Dziś sprzedajemy pomarańcze w obniżonej cenie. Jaką technikę argumentacji zastosował sprzedawca?

A. Zadawania pytań.
B. Skupienia.
C. Prezentacji.
D. Argumentacji cenowej.
HAN.01 Pytanie 629
Prowadzenie sprzedaży

Faktury VAT powinny być przechowywane w grupie

A. B7
B. B10
C. B5
D. B2
HAN.01 Pytanie 630
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie hurtowni doszło do pożaru, w wyniku którego zniszczone zostały towary. Taka sytuacja wymaga wykonania inwentaryzacji

A. ciągłej
B. cyklicznej
C. doraźnej
D. okresowej
HAN.01 Pytanie 631
Prowadzenie sprzedaży

Określ prawidłowy proces obsługi klienta w sklepie z kosmetykami, który sprzedaje swoje produkty w sposób tradycyjny?

A. Prezentacja produktów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
B. Prezentacja produktów, zachęta do kolejnych zakupów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności
C. Zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, prezentacja produktów, zachęcanie do kolejnych zakupów
D. Zidentyfikowanie potrzeb, prezentacja produktów, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
HAN.01 Pytanie 632
Prowadzenie sprzedaży

Towary handlowe w punktach obrotu detalicznego, według ustawy o rachunkowości, powinny być poddawane inwentaryzacji

A. jednokrotnie w ciągu czterech lat
B. jednokrotnie w miesiącu
C. jednokrotnie w roku
D. jednokrotnie w ciągu dwóch lat
HAN.01 Pytanie 633
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów stanowi przykład podstawowej jednostki asortymentowej w sklepie z obuwiem?

A. Pasta do butów
B. Sznurówki
C. Wkładki do obuwia
D. Tenisówki
HAN.01 Pytanie 634
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa zrealizowała sprzedaż towaru dla klienta z Francji na kwotę 20 000 EUR. W dniu wystawienia faktury średni kurs euro wynosił 4,40 zł/EUR. Jaka kwota będzie należna w złotych od danego kontrahenta?

A. 80 000 zł
B. 44 000 zł
C. 88 000 zł
D. 20 000 zł
HAN.01 Pytanie 635
Prowadzenie sprzedaży

W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien

A. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
B. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
C. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
D. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
HAN.01 Pytanie 636
Prowadzenie sprzedaży

Do metod chemicznej konserwacji produktów należy

A. solenie
B. pasteryzacja
C. kiszenie
D. blanszowanie
HAN.01 Pytanie 637
Prowadzenie sprzedaży

Który sposób zachowania wyróżnia klienta, który podjął decyzję?

A. Określanie swoich potrzeb w sposób precyzyjny, ale z dystansem do sprzedawcy i oferowanych produktów.
B. Próbowanie przyspieszenia obsługi przez sprzedawcę i omijanie kolejki.
C. Bezkrytyczne przyjmowanie informacji, które przekazuje sprzedawca.
D. Skierowanie się do produktów, które go interesują, oraz zadawanie konkretnych pytań o towar.
HAN.01 Pytanie 638
Prowadzenie sprzedaży

Polędwica sopocka, która ma być sprzedawana w sklepie samoobsługowym, powinna być umieszczona na półkach

A. w większych kawałkach, do samodzielnego krojenia
B. luzem, pokrojona na plasterki
C. w kawałkach, bez opakowania
D. w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych
HAN.01 Pytanie 639
Prowadzenie sprzedaży

Zakup towaru, który nastąpił nieumyślnie, spowodowany atrakcyjną ceną, zastosowanym rabatem oraz przyznaną gwarancją, jest przyczyną zachowania

A. fizjologicznego
B. emocjonalnego
C. nawykowego
D. refleksyjnego
HAN.01 Pytanie 640
Prowadzenie sprzedaży

Termin, który wskazuje, że sprzedawca na swój koszt ma obowiązek dostarczyć zamówiony towar do miejsca wskazanego przez nabywcę, określa się pojęciem

A. skonto
B. loco
C. inkaso
D. franco