Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. Karta kredytowa
B. Karta przedpłacona
C. Karta debetowa
D. Karta obciążeniowa
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz, jaka jest cena sprzedaży netto towaru, gdy cena brutto wynosi 1 050,00 zł, a towar podlega 5% stawce VAT.
A. 52,50 zł
B. 1 050,00 zł
C. 50,00 zł
D. 1 000,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Pracownik sklepu z artykułami gospodarstwa domowego przywłaszczył blender, co zostało zarejestrowane przez monitoring w sklepie. Za powstałą szkodę będzie on odpowiadał materialnie na zasadzie winy?
A. domniemanej pełnej
B. domniemanej ograniczonej
C. udowodnionej umyślnej
D. udowodnionej nieumyślnej
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii aktywów obrotowych zaliczamy
A. prawa autorskie
B. zapasy materiałów i towarów
C. oprogramowanie komputerowe
D. środki transportu
Prowadzenie sprzedaży
W oparciu o dane przedstawione w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000 zł.
| Dobór bielizny 85 proc. kobiet nosi źle dobrany biustonosz.(...) W Polsce odsetek ten może przekraczać nawet 90 proc. W maju w naszym sklepie stanie Mobilna Przymierzalnia, w której każda kobieta będzie mogła skorzystać z profesjonalnej porady bra-fittingowej.(...) Konsultantki wiodącej marki będą doradzać klientkom, jak odpowiednio dobrać biustonosz oraz pomogą wybrać, zależnie od sylwetki, bieliznę modelującą.(...) Obecnie wiele kobiet zwraca szczególną uwagę przy zakupach na poziom obsługi i porady, z których może skorzystać w salonie.(...) |
A. 224,00 zł
B. 256,00 zł
C. 160,00 zł
D. 128,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:
A. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
B. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
C. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
D. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
Prowadzenie sprzedaży
Skutek powodzi spowodował, że część towarów w magazynie została zalana i całkowicie zniszczona. Taki niedobór nazywamy
A. pozorny
B. naturalny
C. niezawiniony
D. zawiniony
Prowadzenie sprzedaży
Każdy pracownik sklepu spożywczego powinien mieć ważne wyniki badań, które dowodzą, że nie stanowi on zagrożenia zakażeniem pałeczkami
A. salmonelli
B. włośnicy
C. gronkowca
D. tężca
Prowadzenie sprzedaży
Który opis zachowania odnosi się do klienta, który jest niecierpliwy?
A. Rozmawia ze sprzedawcą nie tylko o produktach, długo przegląda dostępny asortyment
B. Podejmuje decyzję dopiero po konsultacji ze sprzedawcą, jest spokojny i zrównoważony
C. Śpieszy się, wykazuje zdenerwowanie, przestępuje w kolejce z nogi na nogę
D. Spogląda w podłogę, niechętnie odpowiada na zadawane pytania
Prowadzenie sprzedaży
Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?
| Czynności wykonywane przez sprzedawcę | |
|---|---|
| 1 | Metkowanie towaru |
| 2 | Odbiór ilościowy towarów |
| 3 | Sporządzenie dokumentu Pz |
| 4 | Układanie towarów na półkach sklepowych |
| 5 | Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach |
A. Czynności: 2, 3 i 5.
B. Czynności: 1, 4 i 5.
C. Czynności: 1, 2 i 4.
D. Czynności: 2, 3 i 4.
Prowadzenie sprzedaży
Piotrek nabył namiot 10 czerwca 2008 roku. Po tygodniu korzystania z namiotu zgodnie z instrukcją, 30 lipca 2008 roku dostrzegł pęknięcie masztu. W jakim terminie powinien zgłosić ten fakt w sklepie, aby móc skorzystać z odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową?
A. Najpóźniej do 10 czerwca 2010 roku
B. Najpóźniej do 30 stycznia 2009 roku
C. Najpóźniej do 10 czerwca 2009 roku
D. Najpóźniej do 30 września 2008 roku
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?
A. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
B. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
C. Mleko pasteryzowane w butelce
D. Mleko skondensowane w puszce
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z warzywami klientka zakupiła 2 kg mandarynek po cenie 4,50 zł/kg oraz 1,5 kg jabłek, których cena wynosi 2,50 zł/kg. Jaką kwotę wydała na te zakupy?
A. 11,75 zł
B. 12,50 zł
C. 11,50 zł
D. 12,75 zł
Prowadzenie sprzedaży
Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć
A. suszenie
B. kwaszenie
C. marynowanie
D. solenie
Prowadzenie sprzedaży
Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest
A. liofilizacja
B. blanszowanie
C. tyndalizacja
D. sterylizacja
Prowadzenie sprzedaży
Jakie aspekty pozwala ocenić analiza SWOT?
A. słabych i mocnych stron oraz szans i zagrożeń przedsiębiorstwa
B. słabych i mocnych stron oraz szans i zagrożeń konkurentów
C. przychodów i kosztów oraz wpływów i wydatków przedsiębiorstwa
D. szans i zagrożeń oraz wpływów i wydatków firmy
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę sprzedaży powinno się wykorzystać w sklepie mięsnym dla produktów nieporcjowanych?
A. Preselekcyjna
B. Mieszana
C. Samoobsługowa
D. Tradycyjna
Prowadzenie sprzedaży
Co zawiera karta oceny ryzyka zawodowego?
A. zidentyfikowane zagrożenia bhp występujące na danym stanowisku pracy
B. wykaz stanowisk pracy oraz czynności, dla których poziom ryzyka jest niedopuszczalny
C. przepisy oraz normy odnoszące się do oceny ryzyka zawodowego
D. spis stosowanych środków ochronnych i zabezpieczeń
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych w tabeli określ, która oferta dostawy towaru dla stałych klientów jest najkorzystniejsza.
| Oferta dostawy towaru | Cena towaru w zł/szt | Opust ceny towaru dla stałych klientów w % | Koszty transportu w zł |
|---|---|---|---|
| A. | 160 | 25 | 90 |
| B. | 150 | 16 | 70 |
| C. | 140 | 20 | 80 |
| D. | 130 | 10 | 90 |
A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
Prowadzenie sprzedaży
W lokalnym sklepie spożywczym miało miejsce włamanie oraz kradzież towaru. Aby ustalić faktyczny stan towarów po tym incydencie, konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji
A. okresowej
B. zdawczo-odbiorczej
C. ciągłej
D. nadzwyczajnej
Prowadzenie sprzedaży
Spółka akcyjna postanowiła przeznaczyć zysk na wypłatę dywidendy w kwocie 80 000 zł. Wypłata dywidendy odbywa się proporcjonalnie do posiadanych udziałów. Udziałowiec pierwszy ma 10% udziałów, udziałowiec drugi 30% udziałów, udziałowiec trzeci 20% udziałów, a udziałowiec czwarty 40% udziałów. Kwoty dywidend wypłaconych poszczególnym udziałowcom przedstawiają się następująco:
A. 8 000 zł, 32 000 zł, 24 000 zł, 16 000 zł
B. 24 000 zł, 32 000 zł, 16 000 zł, 8 000 zł
C. 32 000 zł, 16 000 zł, 24 000 zł, 8 000 zł
D. 8 000 zł, 24 000 zł, 16 000 zł, 32 000 zł
Prowadzenie sprzedaży
Cena kurtki ze skóry wynosi 615,00 zł i uwzględnia 23% podatek VAT. Jaką kwotę stanowi podatek VAT?
A. 500,00 zł
B. 141,45 zł
C. 115,00 zł
D. 473,55 zł
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż sytuację, w której towar, zgodnie z aktualnymi przepisami prawa konsumenckiego, nie odpowiada umowie.
A. Kalosze przepuszczają wodę podczas korzystania w czasie deszczu
B. Kupione spodnie są za małe dla klientki
C. Zamówiony napój nie odpowiada smakowym preferencjom klienta
D. Spodnie z tkaniny drugiej jakości mają drobne plamy
Prowadzenie sprzedaży
Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza
A. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
B. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
C. kod producenta
D. znak ostrzegający
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii przypraw nasiennych wlicza się
A. gorczycę
B. cynamon
C. bazylię
D. wanilię
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony rysunek umieszczony na kremie do twarzy oznacza, że produkt należy

A. używać po upływie 12 miesięcy.
B. utrzymywać na twarzy przez 12 minut.
C. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu zakupu towaru.
D. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu otwarcia opakowania.
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz kwotę podatku od towarów i usług, gdy wartość netto sprzedaży towarów wynosi:
- towary objęte stawką 23% - 10 000 zł;
- towary objęte stawką 8% - 5 000 zł?
A. 2 930,00 zł
B. 2 700,00 zł
C. 3 450,00 zł
D. 1 900,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami BHP, stanowisko pracy powinno być wyposażone w dostęp do bieżącej wody i mydła antybakteryjnego
A. alkoholowe
B. z konserwami mięsnymi
C. rybne
D. z koncentratami spożywczymi
Prowadzenie sprzedaży
Który sposób zachowania wyróżnia klienta, który podjął decyzję?
A. Określanie swoich potrzeb w sposób precyzyjny, ale z dystansem do sprzedawcy i oferowanych produktów.
B. Próbowanie przyspieszenia obsługi przez sprzedawcę i omijanie kolejki.
C. Skierowanie się do produktów, które go interesują, oraz zadawanie konkretnych pytań o towar.
D. Bezkrytyczne przyjmowanie informacji, które przekazuje sprzedawca.
Prowadzenie sprzedaży
Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy
A. opakować w szary papier
B. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
C. owinąć folią stretch
D. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000,00 zł.
| Tabela. Limity niedoborów w wybranych formach sprzedaży | |||
|---|---|---|---|
| Limit niedoborów – sklepy samoobsługowe | Limit niedoborów – sprzedaż tradycyjna | ||
| minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny |
| 0,5% | 0,8% | 0,4% | 0,7% |
A. 160,00 zł
B. 128,00 zł
C. 256,00 zł
D. 224,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Spośród wymienionych w tabeli składników aktywów amortyzacji nie podlegają
| Wybrane składniki aktywów przedsiębiorstwa | ||
|---|---|---|
| Wyszczególnienie | Wartość w zł | |
| Budynki | 1 000 000,00 | |
| Komputery | 8 000,00 | |
| Udziały i akcje | 20 000,00 | |
| Wartości niematerialne i prawne | 1 000,00 | |
A. komputery.
B. budynki.
C. wartości niematerialne i prawne.
D. udziały i akcje.
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument powinien być sporządzony przy wpłacie utargu dziennego do banku?
A. Dowód KP - kasa przyjmie
B. Dowód wpłaty gotówkowej
C. Polecenie przelewu
D. Dowód KW - kasa wypłaci
Prowadzenie sprzedaży
W klasyfikacji towarów według PKWiU nie bierze się pod uwagę kryterium
A. jakości towaru
B. rodzaju zastosowanego surowca
C. technologii produkcji
D. konstrukcji oraz przeznaczenia towaru
Prowadzenie sprzedaży
Towary kupowane w sposób impulsywny, które zaspokajają nieprzewidziane potrzeby i charakteryzują się niską ceną jednostkową, lokalizuje się
A. na najwyższych półkach
B. przy najdroższych towarach
C. przy kasie
D. w najdalszej części sklepu
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył odkurzacz objęty dwuletnią gwarancją jakości, który po upływie roku, mimo właściwego użytkowania, przestał działać. Klient ma prawo dochodzić swoich roszczeń
A. wyłącznie z tytułu gwarancji
B. zarazem z tytułu gwarancji i z tytułu rękojmi
C. z tytułu gwarancji lub z tytułu rękojmi
D. wyłącznie z tytułu rękojmi
Prowadzenie sprzedaży
Odpady handlowe, które w przypadku niewłaściwego składowania stają się największym zagrożeniem dla zdrowia publicznego, to odpady
A. szklane
B. tekturowe
C. z tworzyw sztucznych
D. organicze
Prowadzenie sprzedaży
Jaką strategię sprzedaży powinien przyjąć właściciel małej księgarni znajdującej się w słabo uczęszczanym miejscu w mieście, aby zwiększyć swoje przychody?
A. Preselekcję
B. Akwizycję
C. Sprzedaż komisową
D. Sprzedaż przez Internet
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.
| Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka" | |||
|---|---|---|---|
| Rodzaj produktu mięsnego | Białka (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
| Kiełbasa krakowska | 19,7 | 9,5 | 0,0 |
| Kiełbasa zwyczajna | 17,3 | 12,8 | 0,1 |
| Szynka wędzona | 23 | 33,0 | 0,0 |
| Kaszanka jęczmienna | 8,5 | 18,5 | 13,6 |
A. Kaszanka jęczmienna.
B. Kiełbasa krakowska.
C. Szynka wędzona.
D. Kiełbasa zwyczajna.
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony fragment tekstu pochodzi z ustawy o podatku
| DZIAŁ VIII |
| Wysokość opodatkowania |
| Rozdział 1 |
| Stawki |
| Art. 41. 1. Stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. |
| 2. Dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1. |
| 3. W wewnątrzwspólnotowej dostawie towarów stawka podatku wynosi 0%, z zastrzeżeniem art. 42. |
| 4. W eksporcie towarów, o którym mowa w art. 2 pkt 8 lit. a, stawka podatku wynosi 0%. |
| 5. W eksporcie towarów, o którym mowa w art. 2 pkt 8 lit. a, dokonywanym przez rolników ryczałtowych stawka podatku wynosi 0%, pod warunkiem prowadzenia przez podatnika ewidencji określonej w art. 109 ust. 3. |
| 6. Stawkę podatku 0% stosuje się w eksporcie towarów, o którym mowa w ust. 4 i 5, pod warunkiem, że podatnik przed złożeniem deklaracji podatkowej za dany miesiąc otrzymał dokument potwierdzający wywóz towaru poza terytorium Wspólnoty. |
A. od towarów i usług.
B. dochodowym od osób prawnych.
C. dochodowym od osób fizycznych.
D. akcyzowym.