Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 641
Prowadzenie sprzedaży

Która metoda przekazania utargu wymaga specjalnego przygotowania gotówki, obejmującego sortowanie według nominałów, pakowanie w papier, oklejanie taśmą papierową, opieczętowywanie oraz opisywanie paczek z gotówką?

A. Wpłata inkasentowi
B. Wpłata na poczcie
C. Wpłata do wpłatomatu
D. Wpłata w banku
HAN.01 Pytanie 642
Prowadzenie sprzedaży

Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem

A. szerokim i głębokim
B. szerokim i płytkim
C. wąskim i płytkim
D. wąskim i głębokim
HAN.01 Pytanie 643
Prowadzenie sprzedaży

Proponowanie klientowi kuponu, który umożliwia uzyskanie rabatu przy przyszłym zakupie, jest przykładem

A. promocji sprzedaży
B. sprzedaży osobistej
C. reklamy
D. public relations
HAN.01 Pytanie 644
Prowadzenie sprzedaży

Jeżeli sprzedano środek trwały o wartości początkowej 200 000 zł, a dotychczasowe umorzenie wynosi 20 000 zł, to jaką kwotę należy zaksięgować na koncie "Pozostałe koszty operacyjne"?

A. 200 000 zł
B. 180 000 zł
C. 20 000 zł
D. 160 000 zł
HAN.01 Pytanie 645
Prowadzenie sprzedaży

Koszt zakupu netto długopisu wynosi 10,00 zł, a marża detaliczna to 30% wartości zakupu netto. Sprzedaż tego produktu podlega opodatkowaniu VAT w wysokości 23%. Jaką cenę detaliczną ma długopis?

A. 13,00 zł
B. 15,99 zł
C. 10,00 zł
D. 12,30 zł
HAN.01 Pytanie 646
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie odbioru produktów bez dostarczonej dokumentacji, odbiorca sporządza

A. dowód przyjęcia towarów
B. list przewozowy
C. dokument dostarczenia produktów
D. specyfikację
HAN.01 Pytanie 647
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie rozmowy handlowej należy skorzystać z testera do demonstracji

A. obuwia.
B. perfum.
C. rękawiczek.
D. plecaka.
HAN.01 Pytanie 648
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. mięsa i wędlin
B. trwałych produktów cukierniczych
C. biżuterii wysokiej klasy
D. materiałów edukacyjnych
HAN.01 Pytanie 649
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument należy sporządzić w sytuacji przeniesienia towaru między dwiema lokalizacjami magazynowymi tego samego przedsiębiorstwa handlowego?

A. MM
B. RW
C. WZ
D. PZ
HAN.01 Pytanie 650
Prowadzenie sprzedaży

Jakie narzędzie płatnicze wydawane przez bank ma charakter elektroniczny?

A. weksel
B. czek
C. karta płatnicza
D. polecenie przelewu
HAN.01 Pytanie 651
Prowadzenie sprzedaży

Podczas zakupów, jeden z klientów głośno wyrażał swoje niezadowolenie z wysokich cen. Przekonywał innych nabywców, że w innych sklepach te same produkty można kupić znacznie taniej. W tej sytuacji sprzedawca powinien

A. stanowczo uspokoić klienta
B. zdecydowanie wyprosić klienta ze sklepu
C. poprosić o interwencję kierownika sklepu
D. spokojnie porozmawiać z klientem
HAN.01 Pytanie 652
Prowadzenie sprzedaży

W sytuacji, gdy dochodzi do winy nieumyślnej, pracownik ponoszący odpowiedzialność materialną zwraca szkodę, która w momencie jej powstania nie może przekraczać wysokości wynagrodzenia

A. cztery miesiące
B. jeden miesiąc
C. dwa miesiące
D. trzy miesiące
HAN.01 Pytanie 653
Prowadzenie sprzedaży

Zatrucie lub reakcja alergiczna może stanowić zagrożenie dla sprzedawcy, który przez dłuższy czas pracuje w punkcie sprzedaży oferującym

A. wyroby kaletnicze
B. przetwory zbożowe
C. płytki ceramiczne
D. środki ochrony roślin
HAN.01 Pytanie 654
Prowadzenie sprzedaży

Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeśli

A. prosi o umieszczenie kupionego towaru w ozdobnej torbie
B. poprosi o torbę wykonaną z materiałów ekologicznych
C. zakupił towary sprzedawane luzem
D. nie pamiętał, aby wziąć torbę z domu
HAN.01 Pytanie 655
Prowadzenie sprzedaży

Cena detaliczna butów wynosiła 320,00 zł. Została obniżona o 20%. Jaka jest wartość obuwia po obniżce?

A. 256,00 zł
B. 64,00 zł
C. 300,00 zł
D. 384,00 zł
HAN.01 Pytanie 656
Prowadzenie sprzedaży

Co zawiera karta oceny ryzyka zawodowego?

A. spis stosowanych środków ochronnych i zabezpieczeń
B. przepisy oraz normy odnoszące się do oceny ryzyka zawodowego
C. zidentyfikowane zagrożenia bhp występujące na danym stanowisku pracy
D. wykaz stanowisk pracy oraz czynności, dla których poziom ryzyka jest niedopuszczalny
HAN.01 Pytanie 657
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych należy do warzyw strączkowych?

A. soję
B. ziemniaki
C. ogórki
D. pomidory
HAN.01 Pytanie 658
Prowadzenie sprzedaży

Jak długo są przechowywane dokumenty oznaczone kategorią akt B5?

A. 4 lata
B. 3 lata
C. 6 lat
D. 5 lat
HAN.01 Pytanie 659
Prowadzenie sprzedaży

W okresie rozliczeniowym piekarnia uzyskała przychód wynoszący 200 000 złotych. Limit na zrekompensowanie niezawinionego niedoboru ustalono na poziomie 0,21% wartości przychodu. Jaką maksymalną kwotę niedoboru można oszacować w ramach ustalonych norm naturalnych ubytków?

A. 2 200 zł
B. 400 zł
C. 440 zł
D. 4 000 zł
HAN.01 Pytanie 660
Prowadzenie sprzedaży

Księgowanie operacji gospodarczej o treści "stwierdzono niedobór materiałów w magazynie powstały z winy pracownika" powinno być dokonane na kontach

A. Dt "Straty nadzwyczajne" i Ct "Materiały"
B. Dt "Rozliczenie niedoborów i szkód" i Ct "Materiały"
C. Dt "Koszty wg rodzaju" i Ct "Materiały"
D. Dt "Rozrachunki z pracownikami" i Ct "Materiały"
HAN.01 Pytanie 661
Prowadzenie sprzedaży

Wynagrodzenie osoby pracującej w systemie czasowym, w którym ustalono stawkę godzinową, zależy od

A. czasu działania sklepu
B. przychodu sklepu
C. liczby przepracowanych godzin
D. efektywności pracy
HAN.01 Pytanie 662
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych artykułów są narażone na obecność moli spożywczych w wyniku niewłaściwego przechowywania?

A. Owoce świeże
B. Wyroby mleczne
C. Mięsne konserwy
D. Zboża
HAN.01 Pytanie 663
Prowadzenie sprzedaży

Sklep spożywczy nabył towar po cenie netto wynoszącej 20 zł i sprzedaje go z marżą równą 20% od ceny sprzedaży. Jeśli towar objęty jest stawką VAT 7%, to ile wynosi cena sprzedaży brutto?

A. 26,75 zł
B. 28,62 zł
C. 25,00 zł
D. 30,62 zł
HAN.01 Pytanie 664
Prowadzenie sprzedaży

Do kiedy powinna być wystawiona faktura za towar, który został sprzedany i przekazany w dniu 20.04.2015 r., a za który zapłatę dokonano 27.04.2015 r.?

A. Do 15.05.2015 r.
B. Do 18.05.2015 r.
C. Do 20.04.2015 r.
D. Do 30.04.2015 r.
HAN.01 Pytanie 665
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę detaliczną netto produktu, gdy cena hurtowa netto wynosi 20,00 zł, a marża detaliczna to 30% ceny hurtowej netto.

A. 26,00 zł
B. 23,00 zł
C. 29,00 zł
D. 20,00 zł
HAN.01 Pytanie 666
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów może być umieszczony na półkach sklepowych bez konieczności przechowywania w urządzeniach chłodniczych?

A. Mleko pasteryzowane w butelkach plastikowych
B. Świeży sok z marchwi
C. Ser żółty w plastrach zapakowany próżniowo
D. Śmietanka do kawy UHT
HAN.01 Pytanie 667
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż korzyść z organoleptycznej metody kontroli produktów?

A. Prostota realizacji
B. Precyzja analizy
C. Unikalność wyniku
D. Subiektywność oceny
HAN.01 Pytanie 668
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania

A. uniwersalne
B. zbiorcze
C. jednostkowe
D. transportowe
HAN.01 Pytanie 669
Prowadzenie sprzedaży

Zakupując energooszczędny piecyk do ogrzewania swojego mieszkania, klient kierował się jakim motywem?

A. zabezpieczającym
B. emocjonalnym
C. społecznym
D. racjonalnym
HAN.01 Pytanie 670
Prowadzenie sprzedaży

Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:

A. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
B. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
C. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
D. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
HAN.01 Pytanie 671
Prowadzenie sprzedaży

Zachowania nabywcze, które pozwalają na uzyskanie najwyższej satysfakcji, zazwyczaj związanej z zakupem jak największej ilości produktów przy określonym poziomie dochodu, to zachowania

A. dobrowolne
B. nieracjonalne
C. planowane
D. racjonalne
HAN.01 Pytanie 672
Prowadzenie sprzedaży

Producent nie jest zobowiązany do oznaczania datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia dla takich artykułów jak

A. twarogi i jogurty
B. mleko oraz masło
C. soki oraz napoje niegazowane
D. cukier i sól
HAN.01 Pytanie 673
Prowadzenie sprzedaży

Najlepszym sposobem sprzedaży napojów w puszkach w szkołach jest sprzedaż

A. tradycyjna.
B. preselekcyjna.
C. z automatów.
D. ratalna.
HAN.01 Pytanie 674
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz kwotę podatku od towarów i usług, gdy wartość netto sprzedaży towarów wynosi:
- towary objęte stawką 23% - 10 000 zł;
- towary objęte stawką 8% - 5 000 zł?

A. 2 700,00 zł
B. 2 930,00 zł
C. 1 900,00 zł
D. 3 450,00 zł
HAN.01 Pytanie 675
Prowadzenie sprzedaży

Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na

A. ocenie organoleptycznej butów
B. przeliczeniu otrzymanych par butów
C. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie
D. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
HAN.01 Pytanie 676
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz, jaką sumę zapłaci klient za zakup 30 dag karkówki oraz 0,5 kg kiełbasy, jeśli 1 kg karkówki kosztuje 20,00 zł, a 1 kg kiełbasy ma cenę 23,00 zł?

A. 21,50 zł
B. 18,40 zł
C. 17,50 zł
D. 16,90 zł
HAN.01 Pytanie 677
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa korzysta, w celach badań marketingowych, z analiz statystycznych opublikowanych przez GUS. Te dane klasyfikuje się jako dane

A. jednorazowe
B. wtórne
C. pierwotne
D. wewnętrzne
HAN.01 Pytanie 678
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość przyjmuje się jako podstawę opodatkowania towarów oraz usług w systemie VAT?

A. cena zakupu towarów i usług w hurcie.
B. całkowita wartość towarów i usług.
C. wydatki na zakup towarów i usług.
D. wartość netto towarów i usług.
HAN.01 Pytanie 679
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które mają na celu zachęcenie klienta do dokonania nieplanowanego zakupu podczas jego pobytu w sklepie, powinny być rozmieszczone na półkach

A. w rejonie głównego wejścia do sklepu
B. z artykułami codziennego użytku
C. w sąsiedztwie kas
D. z towarami w promocji
HAN.01 Pytanie 680
Prowadzenie sprzedaży

W firmie handlowej zauważono, że jeden z pracowników popełnił kradzież towaru. W związku z tym podjęto decyzję o przeprowadzeniu inwentaryzacji

A. odbiorczej
B. planowanej
C. okresowej
D. nadzwyczajnej