Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 643
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik sklepu z artykułami gospodarstwa domowego przywłaszczył blender, co zostało zarejestrowane przez monitoring w sklepie. Za powstałą szkodę będzie on odpowiadał materialnie na zasadzie winy?

A. domniemanej pełnej
B. domniemanej ograniczonej
C. udowodnionej umyślnej
D. udowodnionej nieumyślnej
HAN.01 Pytanie 645
Prowadzenie sprzedaży

W oparciu o dane przedstawione w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000 zł.

Dobór bielizny
85 proc. kobiet nosi źle dobrany biustonosz.(...) W Polsce odsetek ten może przekraczać nawet 90 proc. W maju w naszym sklepie stanie Mobilna Przymierzalnia, w której każda kobieta będzie mogła skorzystać z profesjonalnej porady bra-fittingowej.(...) Konsultantki wiodącej marki będą doradzać klientkom, jak odpowiednio dobrać biustonosz oraz pomogą wybrać, zależnie od sylwetki, bieliznę modelującą.(...) Obecnie wiele kobiet zwraca szczególną uwagę przy zakupach na poziom obsługi i porady, z których może skorzystać w salonie.(...)

A. 224,00 zł
B. 256,00 zł
C. 160,00 zł
D. 128,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:

A. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
B. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
C. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
D. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
HAN.01 Pytanie 648
Prowadzenie sprzedaży

Każdy pracownik sklepu spożywczego powinien mieć ważne wyniki badań, które dowodzą, że nie stanowi on zagrożenia zakażeniem pałeczkami

A. salmonelli
B. włośnicy
C. gronkowca
D. tężca
HAN.01 Pytanie 649
Prowadzenie sprzedaży

Który opis zachowania odnosi się do klienta, który jest niecierpliwy?

A. Rozmawia ze sprzedawcą nie tylko o produktach, długo przegląda dostępny asortyment
B. Podejmuje decyzję dopiero po konsultacji ze sprzedawcą, jest spokojny i zrównoważony
C. Śpieszy się, wykazuje zdenerwowanie, przestępuje w kolejce z nogi na nogę
D. Spogląda w podłogę, niechętnie odpowiada na zadawane pytania
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

Czynności wykonywane przez sprzedawcę
1Metkowanie towaru
2Odbiór ilościowy towarów
3Sporządzenie dokumentu Pz
4Układanie towarów na półkach sklepowych
5Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach

A. Czynności: 2, 3 i 5.
B. Czynności: 1, 4 i 5.
C. Czynności: 1, 2 i 4.
D. Czynności: 2, 3 i 4.
HAN.01 Pytanie 651
Prowadzenie sprzedaży

Piotrek nabył namiot 10 czerwca 2008 roku. Po tygodniu korzystania z namiotu zgodnie z instrukcją, 30 lipca 2008 roku dostrzegł pęknięcie masztu. W jakim terminie powinien zgłosić ten fakt w sklepie, aby móc skorzystać z odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową?

A. Najpóźniej do 10 czerwca 2010 roku
B. Najpóźniej do 30 stycznia 2009 roku
C. Najpóźniej do 10 czerwca 2009 roku
D. Najpóźniej do 30 września 2008 roku
HAN.01 Pytanie 652
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?

A. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
B. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
C. Mleko pasteryzowane w butelce
D. Mleko skondensowane w puszce
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z warzywami klientka zakupiła 2 kg mandarynek po cenie 4,50 zł/kg oraz 1,5 kg jabłek, których cena wynosi 2,50 zł/kg. Jaką kwotę wydała na te zakupy?

A. 11,75 zł
B. 12,50 zł
C. 11,50 zł
D. 12,75 zł
HAN.01 Pytanie 654
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć

A. suszenie
B. kwaszenie
C. marynowanie
D. solenie
HAN.01 Pytanie 655
Prowadzenie sprzedaży

Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest

A. liofilizacja
B. blanszowanie
C. tyndalizacja
D. sterylizacja
HAN.01 Pytanie 656
Prowadzenie sprzedaży

Jakie aspekty pozwala ocenić analiza SWOT?

A. słabych i mocnych stron oraz szans i zagrożeń przedsiębiorstwa
B. słabych i mocnych stron oraz szans i zagrożeń konkurentów
C. przychodów i kosztów oraz wpływów i wydatków przedsiębiorstwa
D. szans i zagrożeń oraz wpływów i wydatków firmy
HAN.01 Pytanie 658
Prowadzenie sprzedaży

Co zawiera karta oceny ryzyka zawodowego?

A. zidentyfikowane zagrożenia bhp występujące na danym stanowisku pracy
B. wykaz stanowisk pracy oraz czynności, dla których poziom ryzyka jest niedopuszczalny
C. przepisy oraz normy odnoszące się do oceny ryzyka zawodowego
D. spis stosowanych środków ochronnych i zabezpieczeń
Prowadzenie sprzedaży

W lokalnym sklepie spożywczym miało miejsce włamanie oraz kradzież towaru. Aby ustalić faktyczny stan towarów po tym incydencie, konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji

A. okresowej
B. zdawczo-odbiorczej
C. ciągłej
D. nadzwyczajnej
Prowadzenie sprzedaży

Spółka akcyjna postanowiła przeznaczyć zysk na wypłatę dywidendy w kwocie 80 000 zł. Wypłata dywidendy odbywa się proporcjonalnie do posiadanych udziałów. Udziałowiec pierwszy ma 10% udziałów, udziałowiec drugi 30% udziałów, udziałowiec trzeci 20% udziałów, a udziałowiec czwarty 40% udziałów. Kwoty dywidend wypłaconych poszczególnym udziałowcom przedstawiają się następująco:

A. 8 000 zł, 32 000 zł, 24 000 zł, 16 000 zł
B. 24 000 zł, 32 000 zł, 16 000 zł, 8 000 zł
C. 32 000 zł, 16 000 zł, 24 000 zł, 8 000 zł
D. 8 000 zł, 24 000 zł, 16 000 zł, 32 000 zł
HAN.01 Pytanie 662
Prowadzenie sprzedaży

Cena kurtki ze skóry wynosi 615,00 zł i uwzględnia 23% podatek VAT. Jaką kwotę stanowi podatek VAT?

A. 500,00 zł
B. 141,45 zł
C. 115,00 zł
D. 473,55 zł
HAN.01 Pytanie 663
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż sytuację, w której towar, zgodnie z aktualnymi przepisami prawa konsumenckiego, nie odpowiada umowie.

A. Kalosze przepuszczają wodę podczas korzystania w czasie deszczu
B. Kupione spodnie są za małe dla klientki
C. Zamówiony napój nie odpowiada smakowym preferencjom klienta
D. Spodnie z tkaniny drugiej jakości mają drobne plamy
HAN.01 Pytanie 664
Prowadzenie sprzedaży

Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza

A. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
B. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
C. kod producenta
D. znak ostrzegający
HAN.01 Pytanie 665
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii przypraw nasiennych wlicza się

A. gorczycę
B. cynamon
C. bazylię
D. wanilię
HAN.01 Pytanie 666
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony rysunek umieszczony na kremie do twarzy oznacza, że produkt należy

Ilustracja do pytania 26
A. używać po upływie 12 miesięcy.
B. utrzymywać na twarzy przez 12 minut.
C. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu zakupu towaru.
D. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu otwarcia opakowania.
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz kwotę podatku od towarów i usług, gdy wartość netto sprzedaży towarów wynosi:
- towary objęte stawką 23% - 10 000 zł;
- towary objęte stawką 8% - 5 000 zł?

A. 2 930,00 zł
B. 2 700,00 zł
C. 3 450,00 zł
D. 1 900,00 zł
HAN.01 Pytanie 668
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami BHP, stanowisko pracy powinno być wyposażone w dostęp do bieżącej wody i mydła antybakteryjnego

A. alkoholowe
B. z konserwami mięsnymi
C. rybne
D. z koncentratami spożywczymi
HAN.01 Pytanie 669
Prowadzenie sprzedaży

Który sposób zachowania wyróżnia klienta, który podjął decyzję?

A. Określanie swoich potrzeb w sposób precyzyjny, ale z dystansem do sprzedawcy i oferowanych produktów.
B. Próbowanie przyspieszenia obsługi przez sprzedawcę i omijanie kolejki.
C. Skierowanie się do produktów, które go interesują, oraz zadawanie konkretnych pytań o towar.
D. Bezkrytyczne przyjmowanie informacji, które przekazuje sprzedawca.
HAN.01 Pytanie 670
Prowadzenie sprzedaży

Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy

A. opakować w szary papier
B. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
C. owinąć folią stretch
D. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000,00 zł.

Tabela. Limity niedoborów w wybranych formach sprzedaży
Limit niedoborów – sklepy samoobsługoweLimit niedoborów – sprzedaż tradycyjna
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
0,5%0,8%0,4%0,7%

A. 160,00 zł
B. 128,00 zł
C. 256,00 zł
D. 224,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Spośród wymienionych w tabeli składników aktywów amortyzacji nie podlegają

Wybrane składniki aktywów przedsiębiorstwa
WyszczególnienieWartość w zł
Budynki1 000 000,00
Komputery8 000,00
Udziały i akcje20 000,00
Wartości niematerialne i prawne1 000,00

A. komputery.
B. budynki.
C. wartości niematerialne i prawne.
D. udziały i akcje.
HAN.01 Pytanie 674
Prowadzenie sprzedaży

W klasyfikacji towarów według PKWiU nie bierze się pod uwagę kryterium

A. jakości towaru
B. rodzaju zastosowanego surowca
C. technologii produkcji
D. konstrukcji oraz przeznaczenia towaru
HAN.01 Pytanie 675
Prowadzenie sprzedaży

Towary kupowane w sposób impulsywny, które zaspokajają nieprzewidziane potrzeby i charakteryzują się niską ceną jednostkową, lokalizuje się

A. na najwyższych półkach
B. przy najdroższych towarach
C. przy kasie
D. w najdalszej części sklepu
HAN.01 Pytanie 676
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył odkurzacz objęty dwuletnią gwarancją jakości, który po upływie roku, mimo właściwego użytkowania, przestał działać. Klient ma prawo dochodzić swoich roszczeń

A. wyłącznie z tytułu gwarancji
B. zarazem z tytułu gwarancji i z tytułu rękojmi
C. z tytułu gwarancji lub z tytułu rękojmi
D. wyłącznie z tytułu rękojmi
HAN.01 Pytanie 678
Prowadzenie sprzedaży

Jaką strategię sprzedaży powinien przyjąć właściciel małej księgarni znajdującej się w słabo uczęszczanym miejscu w mieście, aby zwiększyć swoje przychody?

A. Preselekcję
B. Akwizycję
C. Sprzedaż komisową
D. Sprzedaż przez Internet
HAN.01 Pytanie 679
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.

Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka"
Rodzaj produktu mięsnegoBiałka (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Kiełbasa krakowska19,79,50,0
Kiełbasa zwyczajna17,312,80,1
Szynka wędzona2333,00,0
Kaszanka jęczmienna8,518,513,6

A. Kaszanka jęczmienna.
B. Kiełbasa krakowska.
C. Szynka wędzona.
D. Kiełbasa zwyczajna.
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony fragment tekstu pochodzi z ustawy o podatku

DZIAŁ VIII
Wysokość opodatkowania
Rozdział 1
Stawki
Art. 41. 1. Stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.
2. Dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.
3. W wewnątrzwspólnotowej dostawie towarów stawka podatku wynosi 0%, z zastrzeżeniem art. 42.
4. W eksporcie towarów, o którym mowa w art. 2 pkt 8 lit. a, stawka podatku wynosi 0%.
5. W eksporcie towarów, o którym mowa w art. 2 pkt 8 lit. a, dokonywanym przez rolników ryczałtowych stawka podatku wynosi 0%, pod warunkiem prowadzenia przez podatnika ewidencji określonej w art. 109 ust. 3.
6. Stawkę podatku 0% stosuje się w eksporcie towarów, o którym mowa w ust. 4 i 5, pod warunkiem, że podatnik przed złożeniem deklaracji podatkowej za dany miesiąc otrzymał dokument potwierdzający wywóz towaru poza terytorium Wspólnoty.

A. od towarów i usług.
B. dochodowym od osób prawnych.
C. dochodowym od osób fizycznych.
D. akcyzowym.