Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 681
Prowadzenie sprzedaży

Rysunek przedstawia minimalne przejścia między regałami. Przejścia te są typowe dla

Ilustracja do pytania 1
A. dużych sklepów preselekcyjnych.
B. małych sklepów samoobsługowych i preselekcyjnych.
C. średnich sklepów z tradycyjną formą sprzedaży.
D. małych sklepów z tradycyjną formą sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 682
Prowadzenie sprzedaży

Pełna indywidualna odpowiedzialność materialna za powierzone mienie powstaje w momencie podpisania umowy między

A. kierownikiem zmiany i pracownikiem.
B. pracodawcą i pracownikiem.
C. pracodawcą i pracownikami.
D. kierownikiem magazynu i pracownikiem.
HAN.01 Pytanie 683
Prowadzenie sprzedaży

Dane w tabeli przedstawiają stan faktyczny oraz stan księgowy składników majątku. Wynikiem końcowym inwentaryzacji jest

Ilustracja do pytania 3
A. nadwyżka 170 zł.
B. manko 170 zł.
C. superata 200 zł.
D. niedobór 150 zł.
HAN.01 Pytanie 684
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli określ, w którym z przedstawionych wariantów kolejne etapy sprzedaży w punkcie sprzedaży detalicznej są poukładane w prawidłowy sposób.

Ilustracja do pytania 4
A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
HAN.01 Pytanie 685
Prowadzenie sprzedaży

Których artykułów nie sprzedaje się w handlu obwoźnym?

A. Ręczników.
B. Kołder.
C. Mięs.
D. Dywanów.
HAN.01 Pytanie 686
Prowadzenie sprzedaży

Nakłanianie klientów do zakupów poprzez udział w losowaniu nagród rzeczowych, to

A. promocja sprzedaży wobec dostawców.
B. public relations.
C. reklama.
D. promocja sprzedaży wobec klientów.
HAN.01 Pytanie 687
Prowadzenie sprzedaży

Udzielanie rad przez sprzedawcę jest typowe dla obsługi klienta

A. oczekującego doradztwa.
B. zdecydowanego.
C. ufnego.
D. innowacyjnego.
HAN.01 Pytanie 688
Prowadzenie sprzedaży

Papryka zaliczana jest do warzyw

A. strączkowych.
B. kapustnych.
C. psiankowatych.
D. korzeniowych.
HAN.01 Pytanie 689
Prowadzenie sprzedaży

Rysunek przedstawia opakowanie śmietanki. Produkt utrwalono metodą

Ilustracja do pytania 9
A. blanszowania.
B. długotrwałej sterylizacji.
C. bardzo krótkiej (błyskawicznej) sterylizacji.
D. tyndalizacji.
HAN.01 Pytanie 690
Prowadzenie sprzedaży

Jeden czytnik kodów kreskowych w sklepie samoobsługowym wystarczy, gdy jego powierzchnia nie przekracza

A. 410 m2
B. 420 m2
C. 380 m2
D. 401 m2
HAN.01 Pytanie 691
Prowadzenie sprzedaży

Placówka handlowa sprzedała towary odbiorcy z Niemiec o wartości 10 000 EUR. Przyjmując średni kurs euro w dniu wystawienia faktury sprzedaży 4,40 PLN/EUR, określ wartość faktury sprzedaży w złotych.

A. 42 000 zł
B. 44 000 zł
C. 48 000 zł
D. 41 000 zł
HAN.01 Pytanie 692
Prowadzenie sprzedaży

Klientka w sklepie warzywnym kupiła 2 kg mandarynek w cenie 4,50 zł/kg i 1,5 kg jabłek w cenie 2,50 zł/kg. Ile zapłaciła za zakupione towary?

A. 12,50 zł
B. 12,75 zł
C. 11,75 zł
D. 11,50 zł
HAN.01 Pytanie 693
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia ofertę sklepu papierniczego. Klient kupił 2 długopisy, 1 teczkę wiązaną, 1 zeszyt 80 kartkowy w linie i 2 zeszyty 60 kartkowe w kratkę. Zapłacił banknotem 100 zł. Oblicz, ile otrzymał reszty.

Ilustracja do pytania 13
A. 84 zł
B. 76 zł
C. 86 zł
D. 54 zł
HAN.01 Pytanie 694
Prowadzenie sprzedaży

Bezgotówkową formą zapłaty za towar jest

A. czek rozrachunkowy.
B. czek imienny.
C. przekaz pocztowy.
D. wpłata gotówkowa.
HAN.01 Pytanie 695
Prowadzenie sprzedaży

Klient dokonuje zwrotu zakupionych towarów, na które była wystawiona faktura. Który dokument w tej sytuacji wystawi sprzedawca?

A. Paragon fiskalny.
B. Notę korygującą.
C. Fakturę korygującą.
D. Fakturę "Duplikat".
HAN.01 Pytanie 696
Prowadzenie sprzedaży

System postępowania zapewniający wysoki standard higieniczny warunków produkcji i przetwarzania żywności, to

A. GAP
B. FAO
C. GMP
D. HACCP
HAN.01 Pytanie 697
Prowadzenie sprzedaży

Gwarancja udzielona przez gwaranta (producent, sprzedawca) ma charakter

A. nieistotny dla klienta.
B. wiążący.
C. dobrowolny.
D. polubowny.
HAN.01 Pytanie 698
Prowadzenie sprzedaży

Przy dokonywaniu odbioru jakościowego mięsa wykorzystuje się zmysły:

A. smaku, węchu, dotyku.
B. węchu, słuchu, smaku.
C. węchu, wzroku, dotyku.
D. smaku, węchu, wzroku.
HAN.01 Pytanie 699
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, który miód po skrystalizowaniu może charakteryzować się ciemnobrunatną barwą.

Ilustracja do pytania 19
A. Nektarowo-spadziowy.
B. Wielokwiatowy.
C. Akacjowy.
D. Wrzosowy.
HAN.01 Pytanie 700
Prowadzenie sprzedaży

W małym sklepie z parasolami prowadzona jest sprzedaż towarów w formie tradycyjnej. W jaki sposób powinien się zachować sprzedawca obsługując klientkę, która chce kupić parasol na prezent dla męża i jest wyraźnie niezdecydowana?

A. Podać klientce do wyboru po jednym parasolu z każdego rodzaju.
B. W rozmowie sprzedażowej doprecyzować jakie są oczekiwania klientki.
C. Zaproponować parasole najlepsze, ale najdroższe.
D. Podać do wyboru parasole leżące najbliżej.
HAN.01 Pytanie 701
Prowadzenie sprzedaży

Każdy pracownik sklepu z żywnością powinien posiadać aktualne wyniki badań, które potwierdzają, że nie spowoduje on zagrożenia zakażenia pałeczkami

A. salmonelli.
B. włośnicy.
C. gronkowca.
D. tężca.
HAN.01 Pytanie 702
Prowadzenie sprzedaży

Klient chciałby kupić doniczkę do kwiatów. Niestety ma ograniczone środki finansowe. Zamierza wydać maksymalnie 8 zł. Która z przedstawionych cen sprzedaży brutto spełnia możliwości finansowe klienta przy zakupie doniczki w promocji?

Ilustracja do pytania 22
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
HAN.01 Pytanie 703
Prowadzenie sprzedaży

Określ, którą ilość jednostkową oraz kwotę podatku VAT należy wpisać w przedstawionym fragmencie faktury.

Ilustracja do pytania 23
A. Ilość 5 szt., kwota podatku 3,45 zł.
B. Ilość 5 szt., kwota podatku 17,25 zł.
C. Ilość 3 szt., kwota podatku 0,45 zł.
D. Ilość 3 szt., kwota podatku 17,25 zł.
HAN.01 Pytanie 704
Prowadzenie sprzedaży

Klient dokonuje w sklepie wpłaty zaliczki gotówką na zakup pralki. W związku z tym sprzedawca powinien wręczyć mu dokument potwierdzający dokonanie

A. wpłaty gotówki do kasy.
B. wypłaty gotówki z kasy.
C. przelewu gotówki na rachunek sklepu.
D. przelewu środków z rachunku klienta na rachunek sklepu.
HAN.01 Pytanie 705
Prowadzenie sprzedaży

Za zakupiony towar klient miał zapłacić 57,64 zł. Wręczył sprzedawcy 60,00 zł. Która z przedstawionych propozycji wydania reszty w bilonie odzwierciedla kwotę, jaką powinien otrzymać klient od sprzedawcy?

Ilustracja do pytania 25
A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
HAN.01 Pytanie 706
Prowadzenie sprzedaży

Oznakowanie obuwia, przedstawione na rysunkach, oznacza, iż

Ilustracja do pytania 26
A. spód obuwia wykonany jest z materiału włókienniczego, a podszewka z wyściółką ze skóry.
B. spód obuwia i podszewka z wyściółką wykonane są z materiału skóropodobnego.
C. spód obuwia wykonany jest ze skóry, a podszewka z wyściółką z innego materiału.
D. spód obuwia wykonany jest z innego materiału, a podszewka z wyściółką ze skóry.
HAN.01 Pytanie 707
Prowadzenie sprzedaży

Do skorupiaków zalicza się

Ilustracja do pytania 27
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
HAN.01 Pytanie 708
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie prowadzona jest obsługa klienta metodą tradycyjną z rozwiniętą obsługą. Który system rozplanowania sali sprzedażowej należy zastosować, żeby maksymalnie wykorzystać dużą powierzchnię?

A. Liniowy.
B. W kształcie litery U.
C. W kształcie litery L.
D. W postaci dwóch linii równoległych.
HAN.01 Pytanie 709
Prowadzenie sprzedaży

Zapas minimalny stanowią towary zgromadzone w sklepie

A. bezpośrednio po dostawie.
B. w połowie okresu między kolejnymi dostawami.
C. bezpośrednio przed sezonem.
D. w najmniejszej ilości zapewniającej ciągłość sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 710
Prowadzenie sprzedaży

Klient ma swobodny i samodzielny dostęp do towaru, lecz by go zakupić potrzebuje fachowej pomocy sprzedawcy. Jest to forma sprzedaży

A. tradycyjna z rozwiniętą obsługą nabywcy.
B. samoobsługowa.
C. tradycyjna ze zredukowaną obsługą nabywcy.
D. preselekcyjna.
HAN.01 Pytanie 711
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, instytucją kontrolującą w sklepie utylizację przeterminowanych środków spożywczych, jest Inspekcja

A. Skarbowa.
B. Handlowa.
C. Sanitarna.
D. Weterynaryjna.
HAN.01 Pytanie 712
Prowadzenie sprzedaży

W której mące jest największa zawartość popiołu?

Ilustracja do pytania 32
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HAN.01 Pytanie 713
Prowadzenie sprzedaży

Cechy sprzedaży takie jak:
- otrzymanie towaru do użytkowania od razu po podpisaniu umowy i dokonaniu pierwszej wpłaty,
- obowiązek systematycznego spłacania przez klienta należności za towar przez cały okres ustalony w umowie,
- przejście towaru na własność klienta po spłaceniu całej należności, są charakterystyczne dla sprzedaży

A. ratalnej.
B. wysyłkowej.
C. internetowej.
D. akwizycyjnej.
HAN.01 Pytanie 714
Prowadzenie sprzedaży

Spedycją zajmują się zazwyczaj

A. firmy ubezpieczeniowe.
B. agencje celne.
C. agencje ubezpieczeniowe.
D. firmy transportowe.
HAN.01 Pytanie 715
Prowadzenie sprzedaży

Ekspedientka zauważyła dym wydobywający się z silnika chłodziarki. W tej sytuacji powinna

A. odłączyć urządzenie od zasilania i próbować je naprawić.
B. natychmiast opuścić stanowisko pracy.
C. niezwłocznie wezwać kierownika sklepu.
D. w pierwszej kolejności odłączyć urządzenie od zasilania.
HAN.01 Pytanie 716
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie RTV obniżono cenę telewizora z 2 000 zł do 1 600 zł, czyli

A. o 20%
B. o 30%
C. o 40%
D. o 50%
HAN.01 Pytanie 717
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.

Ilustracja do pytania 37
A. Sklep Olga.
B. Sklep Maja.
C. Sklep Ewa.
D. Sklep Basia.
HAN.01 Pytanie 718
Prowadzenie sprzedaży

Cena zakupu towaru wynosi 600 zł, sklep dolicza do niej marżę 20% liczoną od ceny zakupu, a stawka VAT wynosi 23%. Za którą kwotę klient kupi ten towar w sklepie?

A. 720,00 zł
B. 886,50 zł
C. 738,00 zł
D. 885,60 zł
HAN.01 Pytanie 719
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu dostarczono towar i dokonano jego odbioru. Kontrola ilościowa przebiegła bez zastrzeżeń. W związku z tym, ilość wpisana w dowodzie magazynowym Wz powinna odzwierciedlać zapis

A. zadysponowana = wydana.
B. zadysponowana > wydana.
C. zadysponowana >= wydana.
D. zadysponowana < wydana.
HAN.01 Pytanie 720
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających

Ilustracja do pytania 40
A. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
B. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
C. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
D. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.