Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 721
Prowadzenie sprzedaży

Przechowywanie ziemniaków w chłodnych pomieszczeniach o dużej wilgotności może spowodować proces

A. utleniania.
B. kiełkowania.
C. dojrzewania.
D. wysychania.
HAN.01 Pytanie 722
Prowadzenie sprzedaży

Kaskiem ochronnym powinni być zabezpieczeni pracownicy

A. dokonujący przerobu handlowego.
B. ochrony mienia.
C. ręcznie wykładający towar na regały sklepowe.
D. obsługujący wózki widłowe.
HAN.01 Pytanie 723
Prowadzenie sprzedaży

Klientka otrzymała zalecenie od lekarza, aby zaczęła stosować dietę z ograniczoną zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym, sprzedawca powinien zaproponować jej zakup

A. ryb.
B. masła.
C. mięsa wieprzowego.
D. pełnotłustego mleka.
HAN.01 Pytanie 724
Prowadzenie sprzedaży

Limit ubytków towarowych w sklepie przeznaczony jest na pokrycie strat

A. spowodowanych zdarzeniem losowym.
B. wynikających z naturalnych właściwości towarów.
C. wynikających z przeterminowania towarów.
D. spowodowanych włamaniem i kradzieżą.
HAN.01 Pytanie 725
Prowadzenie sprzedaży

Na postawie analizy sprzedaży samochodów za ostatni rok sporządzono tabelę, z której wynika, że największym powodzeniem cieszyły się Volkswageny

Ilustracja do pytania 5
A. Passat.
B. Golf.
C. Bora.
D. Polo.
HAN.01 Pytanie 726
Prowadzenie sprzedaży

Na opakowaniu jogurtu widnieje zapis, że należy spożyć go do 5 lipca. Sprzedawca w dniu 4 lipca powinien ten jogurt

A. wycofać ze sprzedaży.
B. rozdać klientom.
C. przecenić.
D. zutylizować.
HAN.01 Pytanie 727
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, ile kilokalorii dostarcza kromka chleba pszennego o wadze 10 dag.

Ilustracja do pytania 7
A. 288 kcal
B. 140 kcal
C. 2 880 kcal
D. 14 kcal
HAN.01 Pytanie 728
Prowadzenie sprzedaży

Symbol E 202 umieszczony na opakowaniu margaryny oznacza, że jako dodatek do niej zastosowano

Ilustracja do pytania 8
A. zagęszczacz.
B. antyutleniacz.
C. barwnik.
D. konserwant.
HAN.01 Pytanie 729
Prowadzenie sprzedaży

Układanie jajek w bezpośrednim kontakcie z innymi towarami spożywczymi sprzedawanymi luzem, może stać się przyczyną zakażenia tych towarów

A. boreliozą.
B. włośnicą
C. salmonellą.
D. mukowiscydozą.
HAN.01 Pytanie 730
Prowadzenie sprzedaży

Przedsiębiorstwo sprzedaje mrożonki z chłodni umieszczonej na samochodzie. Jest to forma sprzedaży zaliczana do

A. sprzedaży wysyłkowej.
B. akwizycji.
C. handlu obnośnego.
D. handlu obwoźnego.
HAN.01 Pytanie 731
Prowadzenie sprzedaży

Którą formę sprzedaży zastosowano w sklepie, wyposażonym w przedstawiony na fotografii boks kasowy?

Ilustracja do pytania 11
A. Samoobsługową.
B. Tradycyjną ze zredukowaną obsługą nabywcy.
C. Tradycyjną z rozwiniętą obsługą nabywcy.
D. Preselekcyjną.
HAN.01 Pytanie 732
Prowadzenie sprzedaży

Układając w ladzie chłodniczej masło obok margaryny, zastosowano zasadę rozmieszczania obok siebie artykułów

A. substytucyjnych.
B. komplementarnych.
C. na które popyt występuje po sezonie.
D. kupowanych jednocześnie.
HAN.01 Pytanie 733
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, towar jest niezgodny z umową, gdy

A. nie spełnia oczekiwań kupującego.
B. został na zlecenie klienta dostarczony przez sklep do domu klienta, a następnie nieprawidłowo zmontowany w domu klienta przez pracownika sklepu.
C. obarczony jest wadą, o której istnieniu informowała umowa.
D. nie spełnia oczekiwań sprzedającego.
HAN.01 Pytanie 734
Prowadzenie sprzedaży

Ekspedientka w sklepie warzywnym zauważyła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna

A. usunąć z nich pleśń, pokroić na kawałki i rozdać do degustacji klientom.
B. obniżyć cenę tych jabłek o 50%.
C. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji.
D. dokładnie je obmyć, wytrzeć czystą ściereczką i ponownie wyeksponować do sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 735
Prowadzenie sprzedaży

Jeżeli cena sprzedaży brutto towaru wynosi 184,50 zł, a cena sprzedaży netto 150 zł, to stawka podatku VAT wynosi

A. 22%
B. 7%
C. 23%
D. 8%
HAN.01 Pytanie 736
Prowadzenie sprzedaży

Klientka chciałaby zakupić śmietankę potrzebną jej do zrobienia kremu do tortu. W tej sytuacji sprzedawca nie powinien proponować jej

A. śmietany do deserów 36%.
B. śmietanki tortowej 36%.
C. śmietanki kremowej 30%.
D. śmietanki tortowej 30%.
HAN.01 Pytanie 737
Prowadzenie sprzedaży

Ergonomia to nauka zajmująca się dostosowaniem miejsc pracy do potrzeb poszczególnych pracowników. Ergonomicznie zorganizowane miejsce pracy kasjera kasy wydzielonej, to stanowisko

A. wyposażone w czytniki kart i kasę rejestracyjną.
B. wyposażone w krzesło obrotowe z podłokietnikami.
C. dostosowane do rodzaju wykonywanej pracy i indywidualnych potrzeb kasjera.
D. dostosowane do wykonywania różnego rodzaju prac na sali sprzedażowej.
HAN.01 Pytanie 738
Prowadzenie sprzedaży

W ciągu miesiąca salon samochodowy sprzedał 11 pojazdów w cenie sprzedaży netto 68 000 zł każdy. Wartość sprzedaży netto w tym miesiącu wyniosła

A. 1 360 000 zł
B. 1 260 000 zł
C. 680 000 zł
D. 748 000 zł
HAN.01 Pytanie 739
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę sprzedaży netto torebki damskiej, jeżeli do ceny jej zakupu netto wynoszącej 60 zł doliczono w sklepie marżę w wysokości 30%, liczoną od ceny zakupu.

A. 78,00 zł
B. 61,80 zł
C. 90,00 zł
D. 60,18 zł
HAN.01 Pytanie 740
Prowadzenie sprzedaży

Magazynier, podnosząc opakowanie zbiorcze i chcąc uniknąć kontuzji kręgosłupa, powinien mieć

A. wyprostowany kręgosłup i nogi.
B. pochylone plecy i zgięty kręgosłup.
C. ugięte nogi i pochylone plecy.
D. ugięte nogi i wyprostowany kręgosłup.
HAN.01 Pytanie 741
Prowadzenie sprzedaży

Klient dokonał zakupu zgodnie z przedstawioną fakturą. Wręczając sprzedawcy 100 zł, powinien otrzymać resztę w wysokości

Ilustracja do pytania 21
A. 48,95 zł
B. 49,95 zł
C. 54,40 zł
D. 55,40 zł
HAN.01 Pytanie 742
Prowadzenie sprzedaży

Ile razy w ciągu miesiąca zaopatrzeniowiec Supersamu dokona zakupów w hurtowni spożywczej, jeśli planuje robić je co 2 dni?

A. 3 razy.
B. 15 razy.
C. 10 razy.
D. 5 razy.
HAN.01 Pytanie 743
Prowadzenie sprzedaży

Przy rozplanowaniu sali sprzedażowej w niewielkim sklepie samoobsługowym należy założyć, że z całej jej powierzchni na sprzęt do demonstracji towarów należy przeznaczyć od 30% do 40%, a na drogi komunikacyjne

A. od 10% do 20%
B. od 40% do 50%
C. od 20% do 30%
D. od 60% do 70%
HAN.01 Pytanie 744
Prowadzenie sprzedaży

Słowa "loco" i "franco", zapisane w umowie sprzedaży, oznaczają ustalenie

A. terminów zapłaty.
B. sposobu przekazania dokumentów.
C. miejsca przekazania towarów i ponoszącego koszty transportu.
D. formy płatności.
HAN.01 Pytanie 745
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik, zdejmując z regału ciężki karton, przewrócił się doznając prawdopodobnie urazu kręgosłupa. W tej sytuacji, w pierwszej kolejności należy

A. nie zmieniać pozycji poszkodowanego i wezwać pogotowie.
B. szybko zawieźć go do szpitala.
C. ułożyć go na boku w pozycji bezpiecznej.
D. położyć na plecach, na równym podłożu.
HAN.01 Pytanie 746
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu, chcący ustalić wielkość sprzedaży w minionym okresie, powinien do tego celu wykorzystać

A. wywiady z klientami.
B. analizę dokumentacji sprzedażowej.
C. ankiety przeprowadzane wśród klientów.
D. obserwację klientów.
HAN.01 Pytanie 747
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.

Ilustracja do pytania 27
A. Szynka wędzona.
B. Kiełbasa zwyczajna.
C. Kiełbasa krakowska.
D. Kaszanka jęczmienna.
HAN.01 Pytanie 748
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia AMPER prowadzi ewidencję towarów w cenach zakupu netto i stosuje marżę hurtową w wysokości 20% liczoną od ceny zakupu netto. Na podstawie fragmentu faktury zakupu ustal, którą cenę i wartość towaru powinien wpisać pracownik hurtowni wystawiając dowód magazynowy Pz.

Ilustracja do pytania 28
A. Cena 295,20 zł, wartość 2 952,00 zł
B. Cena 246,00 zł, wartość 2 460,00 zł
C. Cena 200,00 zł, wartość 2 000,00 zł
D. Cena 240,00 zł, wartość 2 400,00 zł
HAN.01 Pytanie 749
Prowadzenie sprzedaży

Odbiór jakościowy dostarczonych do sklepu towarów może być przeprowadzony tylko przez

A. dostawcę towaru.
B. pracownika sklepu posiadającego niezbędne wiadomości z zakresu towaroznawstwa.
C. pracownika jednostki handlu detalicznego.
D. kierownika sklepu.
HAN.01 Pytanie 750
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony dokument to

Ilustracja do pytania 30
A. kartoteka magazynowa.
B. rejestr sprzedaży VAT.
C. rejestr zakupu VAT.
D. kartoteka dostaw.
HAN.01 Pytanie 751
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę sprzedaży netto towaru, jeżeli cena zakupu netto wynosi 40 zł, a marża wynosi 20% ceny sprzedaży netto (metoda kalkulacji "w stu”).

A. 50,00 zł
B. 39,80 zł
C. 48,00 zł
D. 40,80 zł
HAN.01 Pytanie 752
Prowadzenie sprzedaży

Ile procent rabatu udzielił sprzedawca na towar, który przed obniżką kosztował 200 zł, a po obniżce 160 zł?

A. 20%
B. 40%
C. 80%
D. 25%
HAN.01 Pytanie 753
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia kupuje towar po 2,00 zł netto za sztukę. Koszty zakupu przypadające na jedną sztukę wynoszą 0,50 zł, a planowany zysk jednostkowy wynosi 50% ceny zakupu netto. Ile wynosi cena sprzedaży netto?

A. 2,50 zł
B. 5,50 zł
C. 3,50 zł
D. 4,50 zł
HAN.01 Pytanie 754
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu zakupiono spódnicę w cenie zakupu netto 120 zł za sztukę. Marża w wysokości 30% liczona jest od ceny zakupu netto, a stawka podatku VAT wynosi 23%. Oblicz cenę sprzedaży brutto tej spódnicy.

A. 120,00 zł
B. 203,75 zł
C. 191,88 zł
D. 156,00 zł
HAN.01 Pytanie 755
Prowadzenie sprzedaży

Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym potwierdzająca poprawność skanowania towaru umieszczona jest

A. po cyfrze określającej nazwę producenta.
B. jako pierwsza.
C. jako ostatnia.
D. po cyfrze określającej kraj pochodzenia.
HAN.01 Pytanie 756
Prowadzenie sprzedaży

Który wózek widłowy powinien być używany wyłącznie w magazynie otwartym?

A. Napędowy akumulatorowy.
B. Beznapędowy hydrauliczny.
C. Napędowy spalinowy.
D. Beznapędowy pneumatyczny.
HAN.01 Pytanie 757
Prowadzenie sprzedaży

Fotografia przedstawia narzędzie komunikacji z rynkiem, którym jest

Ilustracja do pytania 37
A. sponsoring.
B. promocja sprzedaży.
C. public relations.
D. reklama.
HAN.01 Pytanie 758
Prowadzenie sprzedaży

Optymalną formą sprzedaży paczkowanych wyrobów zbożowych w sklepie dyskontowym jest sprzedaż

A. tradycyjna.
B. wysyłkowa.
C. preselekcyjna.
D. samoobsługowa.
HAN.01 Pytanie 759
Prowadzenie sprzedaży

Warunek, zgodnie z którym sprzedawca, na własny koszt, zobowiązany jest dostarczyć zamówiony towar do miejsca wskazanego przez odbiorcę, określa się pojęciem

A. loco.
B. inkaso.
C. franco.
D. skonto.
HAN.01 Pytanie 760
Prowadzenie sprzedaży

Które owoce wymagają dostosowania do samoobsługowej formy sprzedaży?

Ilustracja do pytania 40
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.