Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 721
Prowadzenie sprzedaży
A. kompletowania
B. segregowania
C. porcjowania
D. kalibrowania
HAN.01 Pytanie 722
Prowadzenie sprzedaży
Cenowe etykiety, które oznaczają produkty dostępne dla klientów w sklepie, powinny zawierać
A. nazwę produktu, cenę i kod kreskowy
B. cenę, pojemność opakowania i kod kreskowy
C. pojemność opakowania, cenę i nazwę producenta
D. nazwę produktu, cenę i jednostkę miary
HAN.01 Pytanie 723
Prowadzenie sprzedaży
Próbki zapachów używane jako element promocji nie mogą być
A. rozdawane na ulicy.
B. rozdawane w sklepie.
C. sprzedawane w sklepie.
D. dołączane do rachunku.
HAN.01 Pytanie 724
Prowadzenie sprzedaży
Ubytki towarów naturalnych są wynikające z
A. warunków przewozu
B. niedbałym przechowywaniem
C. nieodpowiednim opakowaniem
D. czynnikami naturalnymi
HAN.01 Pytanie 725
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty powinny być ustawione obok siebie w sklepie?
A. W opakowaniach o identycznych rozmiarach
B. W tej samej kategorii cenowej
C. W opakowaniach o tym samym kolorze
D. Zaspokajające tę samą potrzebę
HAN.01 Pytanie 726
Prowadzenie sprzedaży
Pasta do obuwia w punkcie sprzedaży obuwia stanowi element oferty
A. produkcji
B. kluczowy
C. konieczny
D. uzupełniający
HAN.01 Pytanie 727
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do wystąpienia strat
A. zawinionych
B. naturalnych
C. nadzwyczajnych
D. niezawinionych
HAN.01 Pytanie 728
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?
A. bawełna
B. len
C. wełna
D. juta
HAN.01 Pytanie 729
Prowadzenie sprzedaży
Jakie urządzenie służy do pionowego transportu w dużych obiektach handlowych?
A. przenośnik z rolkami
B. winda osobowa
C. ręczny wózek paletowy
D. wózek o dwóch kołach
HAN.01 Pytanie 730
Prowadzenie sprzedaży
Koszt zakupu towaru wynosi 600 zł, do tej kwoty sklep dodaje marżę w wysokości 20% obliczaną od ceny zakupu, a stawka VAT to 23%. Jaką sumę zapłaci klient za ten towar w sklepie?
A. 720,00 zł
B. 738,00 zł
C. 885,60 zł
D. 886,50 zł
HAN.01 Pytanie 731
Prowadzenie sprzedaży
Typ przedsiębiorstwa, które dokonuje sprzedaży towaru powierzonego przez zleceniodawcę, pobierając od tego prowizję, prowadzi działalność
A. na zamówienie
B. ratalną
C. subskrypcyjną
D. komisową
HAN.01 Pytanie 732
Prowadzenie sprzedaży
Jaki produkt został poddany konserwacji z użyciem metody biologicznej?
A. Mleko pasteryzowane
B. Konserwa mięsna
C. Dżem jagodowy
D. Ogórki kiszone
HAN.01 Pytanie 733
Prowadzenie sprzedaży
Dokumentem, który potwierdza dokonanie wpłaty utargu do kasy bankowej na konto operacyjne jednostki handlowej, jest
A. wpłata gotówkowa
B. asygnata kasowa KP
C. polecenie przelewu
D. przekaz pocztowy
HAN.01 Pytanie 734
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy pracownik przewrócił się, ściągając z półki ciężki karton, prawdopodobnie doznał urazu kręgosłupa. W tej sytuacji, co powinno być najważniejszym krokiem?
A. szybko przetransportować go do szpitala
B. położyć go na plecach na płaskim podłożu
C. ustawić go w pozycji bezpiecznej na boku
D. nie zmieniać pozycji poszkodowanego i wezwać pogotowie
HAN.01 Pytanie 735
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawy do potraw oferowane w sklepie mięsnym stanowią asortyment
A. podstawowy
B. dodatkowy
C. uzupełniający
D. kompleksowy
HAN.01 Pytanie 736
Prowadzenie sprzedaży
Która z poniższych instytucji nie jest częścią polskiego sektora bankowego?
A. Regionalna Izba Obrachunkowa
B. Komisja Nadzoru Finansowego
C. Bank Zachodni WBK
D. Bankowy Fundusz Gwarancyjny
HAN.01 Pytanie 737
Prowadzenie sprzedaży
Aby zatwierdzić transakcję zakupu i sprzedaży na urządzeniu fiskalnym, należy wydrukować
A. paragon
B. fakturę
C. rachunek
D. przelew
HAN.01 Pytanie 738
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych produktów można uznać za mleczny koncentrat?
A. Ser twarogowy
B. Jogurt
C. Mleko w proszku
D. Śmietana
HAN.01 Pytanie 739
Prowadzenie sprzedaży
Strona, która przyjmuje reklamację od klienta z powodu niezgodności towaru z umową oraz odpowiada za ewentualne wady produktu, to
A. sprzedawca
B. gwarant
C. producent
D. kurier
HAN.01 Pytanie 740
Prowadzenie sprzedaży
Jakie typy mięsa powinien polecić klientowi, który pragnie zredukować spożycie tłuszczu?
A. Boczek oraz schab
B. Schab i polędwicę
C. Karkówkę oraz golonkę
D. Polędwicę i karkówkę
HAN.01 Pytanie 741
Prowadzenie sprzedaży
Do kiedy powinna być wystawiona faktura za towar, który został sprzedany i przekazany w dniu 20.04.2015 r., a za który zapłatę dokonano 27.04.2015 r.?
A. Do 30.04.2015 r.
B. Do 18.05.2015 r.
C. Do 20.04.2015 r.
D. Do 15.05.2015 r.
HAN.01 Pytanie 742
Prowadzenie sprzedaży
W czasie analizowanego okresu sklep uzyskał przychód w wysokości 300 000 zł. Średni stan towarów wyniósł 50 000 zł. Ile razy dokonano sprzedaży w stosunku do przeciętnego stanu zapasów w tym sklepie?
A. 1 raz
B. 10 razy
C. 60 razy
D. 6 razy
HAN.01 Pytanie 743
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ma obowiązek dostarczyć nabywcy dowód zakupu, który może przyjąć formę
A. faktury VAT
B. instrukcji obsługi
C. karty gwarancyjnej
D. charakterystyki produktu
HAN.01 Pytanie 744
Prowadzenie sprzedaży
Księgowanie dokumentu Pz (przyjęcie zakupionych towarów do magazynu) odbywa się na kontach
A. Wn (Dt) "Odchylenia od cen ewidencyjnych towarów", Ma (Ct) "Towary"
B. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozliczenie zakupu"
C. Wn (Dt) "Rozliczenie zakupu", Ma (Ct) "Towary"
D. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozrachunki z dostawcami"
HAN.01 Pytanie 745
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami BHP, stanowisko pracy powinno być wyposażone w dostęp do bieżącej wody i mydła antybakteryjnego
A. z koncentratami spożywczymi
B. alkoholowe
C. rybne
D. z konserwami mięsnymi
HAN.01 Pytanie 746
Prowadzenie sprzedaży
Produkty, które mają na celu zachęcenie klienta do dokonania nieplanowanego zakupu podczas jego pobytu w sklepie, powinny być rozmieszczone na półkach
A. z towarami w promocji
B. w sąsiedztwie kas
C. w rejonie głównego wejścia do sklepu
D. z artykułami codziennego użytku
HAN.01 Pytanie 747
Prowadzenie sprzedaży
Który element czeku jest opcjonalny?
A. Nazwa dokumentu "czek"
B. Suma czekowa napisana słownie
C. Suma czekowa wyrażona cyframi
D. Znak opłaty skarbowej
HAN.01 Pytanie 748
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli produkt przed podwyżką kosztował 13,00 zł, a po podwyżce 13,65 zł, to jego cena wzrosła o
A. 0,5%
B. 5,0%
C. 0,65%
D. 6,5%
HAN.01 Pytanie 749
Prowadzenie sprzedaży
Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych
A. jaja
B. powidła
C. czekolady
D. dżemy
HAN.01 Pytanie 750
Prowadzenie sprzedaży
Każdy pracownik sklepu spożywczego powinien mieć ważne wyniki badań, które dowodzą, że nie stanowi on zagrożenia zakażeniem pałeczkami
A. włośnicy
B. salmonelli
C. gronkowca
D. tężca
HAN.01 Pytanie 751
Prowadzenie sprzedaży
Zestaw wypoczynkowy "Alfa" ma cenę 1 750 zł. W związku z niskim zainteresowaniem tymi meblami producent postanowił obniżyć ich cenę o 30%. Jaka będzie cena zestawu wypoczynkowego "Alfa" po obniżce?
A. 1 225,00 zł
B. 525,00 zł
C. 1 802,50 zł
D. 1 697,50 zł
HAN.01 Pytanie 752
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych artykułów mogą być poddane całkowitej kontroli podczas odbioru jakościowego?
A. Mąka i cukier w kilogramowych opakowaniach
B. Płyny do mycia naczyń oraz ręczniki papierowe
C. Radia oraz słuchawki
D. Banany oraz pomarańcze
HAN.01 Pytanie 753
Prowadzenie sprzedaży
Jak należy zarejestrować odsetki od funduszy zgromadzonych przez przedsiębiorstwo handlowe na koncie?
A. Ct "Pozostałe przychody operacyjne", Dt "Rachunek bankowy"
B. Dt "Rachunek bankowy", Ct "Przychody finansowe"
C. Ct "Rachunek bankowy", Dt "Koszty finansowe"
D. Dt "Pozostałe koszty operacyjne", Ct "Rachunek bankowy"
HAN.01 Pytanie 754
Prowadzenie sprzedaży
Analiza finansowa firmy wykazuje, że przedsiębiorstwo ma płynność finansową. Co to oznacza dla zdolności firmy?
A. do wymiany waluty
B. do regulowania zobowiązań
C. do generowania gotówki
D. do generowania zysków
HAN.01 Pytanie 755
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
B. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
C. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
D. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
HAN.01 Pytanie 756
Prowadzenie sprzedaży
W niewielkim sklepie z parasolami odbywa się sprzedaż produktów w sposób tradycyjny. Jak powinien zachować się sprzedawca, gdy obsługuje klientkę, która zamierza nabyć parasol na prezent dla swojego męża i jest wyraźnie waha się przy wyborze?
A. Zaproponować parasole najwyższej jakości, lecz najdroższe.
B. Podać klientce do wyboru po jednym parasolu z każdego typu.
C. W trakcie rozmowy sprzedażowej wyjaśnić, jakie są oczekiwania klientki.
D. Zaoferować parasole, które znajdują się najbliżej.
HAN.01 Pytanie 757
Prowadzenie sprzedaży
Rodzaj metody badawczej, w której kluczowym narzędziem do gromadzenia danych jest ustandaryzowany kwestionariusz, to
A. eksperyment
B. burza mózgów
C. test obrazkowy
D. ankieta
HAN.01 Pytanie 758
Prowadzenie sprzedaży
Weryfikacja jakości produktów przeznaczonych do sprzedaży obejmuje
A. cenę produktu oraz jego oznakowanie
B. stan opakowania i oznakowanie
C. cenę opakowania oraz stan opakowania
D. jakość opakowania oraz cenę produktu
HAN.01 Pytanie 759
Prowadzenie sprzedaży
Strategia marketingowa puli wciągania oznacza
A. strategię reklamową realizowaną przez detalistę
B. motywowanie hurtowników do zakupów poprzez system zniżek
C. specjalny program marketingowy dla detalistów
D. działania promocyjne producentów ukierunkowane na ostatecznych odbiorców
HAN.01 Pytanie 760
Prowadzenie sprzedaży
Czy szpinak należy do kategorii warzyw?
A. dyniowych
B. cebulowych
C. liściowych
D. strączkowych