Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. Higienicznych
B. Makijażowych
C. Perfumeryjnych
D. Pielęgnacyjnych
Prowadzenie sprzedaży
W jakiej sytuacji sprzedawca ma prawo odmówić przyjęcia płatności kartą płatniczą?
A. Transakcji na kwotę mniejszą niż 100 zł
B. Zakupu towarów zamawianych na specjalne życzenie
C. Gdy klient przy pierwszej próbie potwierdzenia transakcji wprowadził błędny PIN
D. Użycia karty płatniczej przez osobę nieuprawnioną
Prowadzenie sprzedaży
Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?
A. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
B. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
C. jest to ocena organoleptyczna książek
D. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty klasyfikowane są jako tłuszcze zwierzęce?
A. margaryna
B. olej lniany
C. tran
D. masło orzechowe
Prowadzenie sprzedaży
Klient odwiedził sklep z perfumami, gdzie prowadzi się sprzedaż tradycyjną, w celu zakupu podarunku dla swojej córki. Jak powinien wyglądać poprawny proces obsługi tego klienta?
A. Określenie potrzeb, prezentacja oferty, dokonanie zakupu, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
B. Określenie potrzeb, rozwianie wątpliwości, zachęcenie do kolejnych zakupów, prezentacja oferty, pobranie płatności
C. Prezentacja oferty, określenie potrzeb, zachęcenie do kolejnych zakupów, zapakowanie produktów, pobranie płatności
D. Prezentacja oferty, rozwianie wątpliwości, zapakowanie produktów, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku, gdy odbiorca zwraca towar z wadą, sprzedawca powinien przygotować fakturę
A. korygującą
B. zbiorczą
C. pro-formę
D. prowizoryczną
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony znak manipulacyjny, umieszczany na opakowaniach oznacza

A. "Dopuszczone do kontaktu z żywnością".
B. "Góra, nie przewracać".
C. "W opakowaniu znajdują się kieliszki".
D. "Uwaga kruche".
Prowadzenie sprzedaży
Doradztwo ze strony sprzedawcy jest charakterystyczne dla obsługi klienta.
A. oczekującego wskazówek
B. stanowczego
C. nowatorskiego
D. ufnego
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia nabywa towar w cenie 2,00 zł netto za sztukę. Koszty związane z zakupem przypadające na jedną sztukę wynoszą 0,50 zł, a zamierzony zysk jednostkowy stanowi 50% wartości zakupu netto. Jaka jest cena sprzedaży netto towaru?
A. 5,00 zł
B. 3,50 zł
C. 2,50 zł
D. 3,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Do perfumerii sprzedającej w tradycyjny sposób wszedł klient pragnący zakupić upominek dla swojej córki. Jak powinien wyglądać właściwy proces obsługi klienta?
A. Ustalenie oczekiwań, prezentacja asortymentu, namawianie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności
B. Ustalenie oczekiwań, namawianie do kolejnych zakupów, prezentacja asortymentu, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności
C. Ustalenie oczekiwań, wyjaśnienie niejasności, prezentacja asortymentu, pobranie płatności, namawianie do kolejnych zakupów
D. Ustalenie oczekiwań, prezentacja asortymentu, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności, namawianie do kolejnych zakupów
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych produktów można przechowywać przez najdłuższy czas?
A. Mleko pasteryzowane
B. Mleko UHT 0,5%
C. Mleko świeże 3,2%
D. Śmietanę 18%
Prowadzenie sprzedaży
Właścicielka sklepu spożywczego nabyła 80 kg słodyczy w cenie 10 zł/kg. Aby sprzedaż słodyczy przyniosła zysk, ustaliła marżę na poziomie 30% ceny zakupu. Jaką kwotę uzyska z marży, jeżeli wszystkie słodycze zostaną sprzedane?
A. 240 zł
B. 30 zł
C. 24 zł
D. 300 zł
Prowadzenie sprzedaży
Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeśli
A. nie pamiętał, aby wziąć torbę z domu
B. zakupił towary sprzedawane luzem
C. poprosi o torbę wykonaną z materiałów ekologicznych
D. prosi o umieszczenie kupionego towaru w ozdobnej torbie
Prowadzenie sprzedaży
Jaką stawką VAT objęty jest produkt, gdy jego cena netto wynosi 25,00 zł, a cena brutto to 27,00 zł?
A. 0%
B. 5%
C. 23%
D. 8%
Prowadzenie sprzedaży
Czy pieczywo można trzymać obok?
A. nabiału
B. warzyw
C. cukierków
D. mięsa
Prowadzenie sprzedaży
Kto ponosi odpowiedzialność za towary przekazane do transportu?
A. magazynier
B. akwizytor
C. odbiorca
D. konwojent
Prowadzenie sprzedaży
Dane w tabeli przedstawiają stan faktyczny oraz stan księgowy składników majątku. Wynikiem końcowym inwentaryzacji jest
| Stan zapasów towarów | 12 000 zł |
| Stan opakowań | 1 300 zł |
| Stan gotówki | 1 100 zł |
| Stan księgowy majątku | 14 230 zł |
A. manko 170 zł.
B. superata 200 zł.
C. nadwyżka 170 zł.
D. niedobór 150 zł.
Prowadzenie sprzedaży
Bilans oraz rachunek zysków i strat powinny być archiwizowane w odpowiedniej kategorii?
A. A
B. Bc
C. Bo
D. B-2
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty podlegają pasteryzacji?
A. Sok jabłkowy.
B. Masło.
C. Kabanosy.
D. Miód.
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można
| Nazwa wyrobu | Temperatura przechowywania | Okres przechowywania |
| Kurczak wędzony | od 20C do 100C | 72 h |
| Kabanosy | od 20C do 100C | 25 dni |
| Kabanosy | od 00C do 80C | 10 dni |
| Kaszanka | od 20C do 100C | 48 h |
| Wyroby garmażeryjne | od 00C do 60C | od 4 do 7 dni |
A. kabanosy.
B. kaszankę .
C. kurczaka wędzonego.
D. wyroby garmażeryjne.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?
A. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
B. Wysoka wilgotność w otoczeniu
C. Wysoka temperatura składowania
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
Prowadzenie sprzedaży
W zestawieniu wpłaconej gotówki w pozycji razem należy wpisać kwotę
| Zestawienie wypłaconej gotówki | ||
|---|---|---|
| Sztuk | Nominał | Kwota |
| 10 | 200 | |
| 20 | 100 | |
| 1 | 50 | |
| 20 | ||
| 3 | 10 | |
| 5 | ||
| 20 | 2 | |
| 1 | ||
| 5 | 0,50 | |
| 0,20 | ||
| 0,10 | ||
| 5 | 0,05 | |
| 2 | 0,02 | |
| 0,01 | ||
| Razem | ||
A. 4 122,79 zł
B. 4 125,29 zł
C. 4 120,54 zł
D. 4 122,57 zł
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca w sklepie przemieszczał ciężkie ładunki i w wyniku wysiłku doznał krwawienia z nosa. Jakie czynności pierwszej pomocy powinien wykonać?
A. należy ułożyć poszkodowanego na plecach i unieść jego nogi
B. należy ułożyć poszkodowanego na wznak
C. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do przodu
D. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do tyłu
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?
A. Mrożonki, koncentraty spożywcze
B. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
C. Mleko, śmietana, jogurty, lody
D. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C
| Nazwa warzywa | Warunki przechowywania | |
|---|---|---|
| temperatura | wilgotność | |
| Cebula | od 0°C do 1°C | od 70% do 75% |
| Czosnek | 0°C | od 60% do 70% |
| Por | 0°C | od 90% do 98% |
| Papryka | od 7°C do 10°C | od 85% do 90% |
A. Czosnek.
B. Cebula.
C. Papryka.
D. Por.
Prowadzenie sprzedaży
Jaką minimalną ilość towaru z oferty handlowej musi zamówić klient, aby mógł skorzystać z rabatu stosowanego przez hurtownię?
| Hurtownia spożywcza JAGA sp. z o.o. | ||
| OFERTA HANDLOWA | ||
| Nazwa towaru | Cena sprzedaży brutto (w zł) | Ilość w opakowaniu zbiorczym (szt.) |
| Sok jabłkowy PIKUŚ | 40,00/op. | 8 |
| Warunki transakcji | ||
| Rabat 5% przy zakupie jednego rodzaju towaru w ilości minimum 100 szt. Jednostka prowadzi sprzedaż wyłącznie w opakowaniach zbiorczych | ||
A. 100 sztuk.
B. 100 opakowań zbiorczych.
C. 13 sztuk.
D. 13 opakowań zbiorczych.
Prowadzenie sprzedaży
Płyty DVD dostępne w księgarni stanowią rodzaj asortymentu
A. wąski
B. podstawowy
C. płytki
D. uzupełniający
Prowadzenie sprzedaży
Jaki produkt został poddany konserwacji z użyciem metody biologicznej?
A. Ogórki kiszone
B. Konserwa mięsna
C. Mleko pasteryzowane
D. Dżem jagodowy
Prowadzenie sprzedaży
Wartość netto sprzedaży opakowania farby do włosów wynosi 13,00 zł. Produkt ten jest obciążony 23% stawką VAT. Jaką cenę brutto osiąga towar?
A. 15,99 zł
B. 13,00 zł
C. 10,01 zł
D. 13,91 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jaką cechą charakteryzuje się artykuł spożywczy?
A. forma.
B. trwałość.
C. rozmiar.
D. kolor.
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi rękojmi, w przypadku ujawnienia wady fizycznej nowego produktu, sprzedawca ponosi odpowiedzialność wobec konsumenta od chwili wydania towaru do
A. 1 roku
B. 2 lat
C. 5 lat
D. 0,5 roku
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę będzie musiał zapłacić klient, który zakupił 5 kg bananów w cenie netto 2,00 zł/kg oraz 2 kg cytryn w cenie netto 5,00 zł/kg, jeżeli na te produkty nałożona jest stawka VAT w wysokości 8%?
A. 20,00 zł
B. 24,60 zł
C. 21,60 zł
D. 10,80 zł
Prowadzenie sprzedaży
Którą instytucję charakteryzuje przedstawiony opis?
| Charakterystyka instytucji | |
|---|---|
| Centralny organ administracji rządowej, stojący na straży praw konsumentów i konkurencji. Organ ten nie zajmuje się sprawami indywidualnych kupujących, skargę można wnieść tylko wtedy, gdy naruszone zostały interesy zbiorowe większej liczby konsumentów. | |
A. Państwową Inspekcję Pracy.
B. Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta.
C. Inspekcję Handlową.
D. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Prowadzenie sprzedaży
Towar nabyty w sklepie online można odesłać bez podawania przyczyny w czasie
A. 30 dni
B. 14 dni
C. 10 dni
D. 15 dni
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie mięsnym klientka nabyła 1 kg szynki chłopskiej w cenie 25 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej za 15 zł/kg. Uregulowała płatność banknotem o wartości 100 zł. Jaką kwotę reszty dostała?
A. 27,50 zł
B. 35,50 zł
C. 45,00 zł
D. 37,50 zł
Prowadzenie sprzedaży
W jakiej formie sprzedaży klient ma możliwość samodzielnego wyboru produktów, a te są wystawione w sklepie w taki sposób, że umożliwiają nabywcy swobodny i niezależny wybór?
A. Preselekcyjnej
B. Tradycyjnej
C. Wysyłkowej
D. Komisowej
Prowadzenie sprzedaży
Zakupując energooszczędny piecyk do ogrzewania swojego mieszkania, klient kierował się jakim motywem?
A. zabezpieczającym
B. emocjonalnym
C. racjonalnym
D. społecznym
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja to sposób sprzedaży, który pozwala klientowi
A. nawiązać bezpośredni kontakt z sprzedawcą.
B. wybierać towary z katalogu.
C. samodzielnie wybierać towar.
D. nabywać towary za pośrednictwem Internetu.
Prowadzenie sprzedaży
Dokument sklasyfikowany jako BE 5 powinien
A. zostać wysłany do archiwum państwowego na 5 lat, a następnie trzymany w siedzibie przedsiębiorstwa
B. zostać przekazany do biura rachunkowego na okres 5 lat, a potem przechowywany w siedzibie firmy
C. być przechowywany w siedzibie przedsiębiorstwa przez 5 lat, a potem przekazany do biura rachunkowego
D. być przechowywany w siedzibie przedsiębiorstwa przez 5 lat, a następnie skierowany do ekspertyzy archiwalnej
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie przedstawionego fragmentu tabeli kursów walut określ, jaka wartość faktury w złotych odpowiada fakturze o wartości 2 000 funtów brytyjskich.
| EUR........3,90 PLN |
| USD........3,20 PLN |
| GBP........5,91 PLN |
A. 11 280 zł
B. 1 128 zł
C. 11 820 zł
D. 1 182 zł