Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 762
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej sytuacji sprzedawca ma prawo odmówić przyjęcia płatności kartą płatniczą?

A. Transakcji na kwotę mniejszą niż 100 zł
B. Zakupu towarów zamawianych na specjalne życzenie
C. Gdy klient przy pierwszej próbie potwierdzenia transakcji wprowadził błędny PIN
D. Użycia karty płatniczej przez osobę nieuprawnioną
HAN.01 Pytanie 763
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?

A. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
B. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
C. jest to ocena organoleptyczna książek
D. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
HAN.01 Pytanie 764
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty klasyfikowane są jako tłuszcze zwierzęce?

A. margaryna
B. olej lniany
C. tran
D. masło orzechowe
HAN.01 Pytanie 765
Prowadzenie sprzedaży

Klient odwiedził sklep z perfumami, gdzie prowadzi się sprzedaż tradycyjną, w celu zakupu podarunku dla swojej córki. Jak powinien wyglądać poprawny proces obsługi tego klienta?

A. Określenie potrzeb, prezentacja oferty, dokonanie zakupu, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
B. Określenie potrzeb, rozwianie wątpliwości, zachęcenie do kolejnych zakupów, prezentacja oferty, pobranie płatności
C. Prezentacja oferty, określenie potrzeb, zachęcenie do kolejnych zakupów, zapakowanie produktów, pobranie płatności
D. Prezentacja oferty, rozwianie wątpliwości, zapakowanie produktów, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
HAN.01 Pytanie 767
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak manipulacyjny, umieszczany na opakowaniach oznacza

Ilustracja do pytania 7
A. "Dopuszczone do kontaktu z żywnością".
B. "Góra, nie przewracać".
C. "W opakowaniu znajdują się kieliszki".
D. "Uwaga kruche".
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia nabywa towar w cenie 2,00 zł netto za sztukę. Koszty związane z zakupem przypadające na jedną sztukę wynoszą 0,50 zł, a zamierzony zysk jednostkowy stanowi 50% wartości zakupu netto. Jaka jest cena sprzedaży netto towaru?

A. 5,00 zł
B. 3,50 zł
C. 2,50 zł
D. 3,00 zł
HAN.01 Pytanie 770
Prowadzenie sprzedaży

Do perfumerii sprzedającej w tradycyjny sposób wszedł klient pragnący zakupić upominek dla swojej córki. Jak powinien wyglądać właściwy proces obsługi klienta?

A. Ustalenie oczekiwań, prezentacja asortymentu, namawianie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności
B. Ustalenie oczekiwań, namawianie do kolejnych zakupów, prezentacja asortymentu, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności
C. Ustalenie oczekiwań, wyjaśnienie niejasności, prezentacja asortymentu, pobranie płatności, namawianie do kolejnych zakupów
D. Ustalenie oczekiwań, prezentacja asortymentu, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności, namawianie do kolejnych zakupów
Prowadzenie sprzedaży

Właścicielka sklepu spożywczego nabyła 80 kg słodyczy w cenie 10 zł/kg. Aby sprzedaż słodyczy przyniosła zysk, ustaliła marżę na poziomie 30% ceny zakupu. Jaką kwotę uzyska z marży, jeżeli wszystkie słodycze zostaną sprzedane?

A. 240 zł
B. 30 zł
C. 24 zł
D. 300 zł
HAN.01 Pytanie 773
Prowadzenie sprzedaży

Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeśli

A. nie pamiętał, aby wziąć torbę z domu
B. zakupił towary sprzedawane luzem
C. poprosi o torbę wykonaną z materiałów ekologicznych
D. prosi o umieszczenie kupionego towaru w ozdobnej torbie
Prowadzenie sprzedaży

Dane w tabeli przedstawiają stan faktyczny oraz stan księgowy składników majątku. Wynikiem końcowym inwentaryzacji jest

Stan zapasów towarów12 000 zł
Stan opakowań1 300 zł
Stan gotówki1 100 zł
Stan księgowy majątku14 230 zł

A. manko 170 zł.
B. superata 200 zł.
C. nadwyżka 170 zł.
D. niedobór 150 zł.
HAN.01 Pytanie 779
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty podlegają pasteryzacji?

A. Sok jabłkowy.
B. Masło.
C. Kabanosy.
D. Miód.
HAN.01 Pytanie 780
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można

Nazwa wyrobuTemperatura przechowywaniaOkres przechowywania
Kurczak wędzonyod 20C do 100C72 h
Kabanosyod 20C do 100C25 dni
Kabanosyod 00C do 80C10 dni
Kaszankaod 20C do 100C48 h
Wyroby garmażeryjneod 00C do 60Cod 4 do 7 dni

A. kabanosy.
B. kaszankę .
C. kurczaka wędzonego.
D. wyroby garmażeryjne.
HAN.01 Pytanie 781
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?

A. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
B. Wysoka wilgotność w otoczeniu
C. Wysoka temperatura składowania
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
Prowadzenie sprzedaży

W zestawieniu wpłaconej gotówki w pozycji razem należy wpisać kwotę

Zestawienie wypłaconej gotówki
SztukNominałKwota
10200
20100
150
20
310
5
202
1
50,50
0,20
0,10
50,05
20,02
0,01
Razem

A. 4 122,79 zł
B. 4 125,29 zł
C. 4 120,54 zł
D. 4 122,57 zł
HAN.01 Pytanie 783
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie przemieszczał ciężkie ładunki i w wyniku wysiłku doznał krwawienia z nosa. Jakie czynności pierwszej pomocy powinien wykonać?

A. należy ułożyć poszkodowanego na plecach i unieść jego nogi
B. należy ułożyć poszkodowanego na wznak
C. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do przodu
D. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do tyłu
HAN.01 Pytanie 784
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?

A. Mrożonki, koncentraty spożywcze
B. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
C. Mleko, śmietana, jogurty, lody
D. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
HAN.01 Pytanie 785
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Czosnek.
B. Cebula.
C. Papryka.
D. Por.
Prowadzenie sprzedaży

Jaką minimalną ilość towaru z oferty handlowej musi zamówić klient, aby mógł skorzystać z rabatu stosowanego przez hurtownię?

Hurtownia spożywcza JAGA sp. z o.o.
OFERTA HANDLOWA
Nazwa towaruCena sprzedaży brutto
(w zł)
Ilość w opakowaniu
zbiorczym (szt.)
Sok jabłkowy PIKUŚ40,00/op.8
Warunki transakcji
Rabat 5% przy zakupie jednego rodzaju towaru w ilości minimum 100 szt.
Jednostka prowadzi sprzedaż wyłącznie w opakowaniach zbiorczych

A. 100 sztuk.
B. 100 opakowań zbiorczych.
C. 13 sztuk.
D. 13 opakowań zbiorczych.
HAN.01 Pytanie 788
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt został poddany konserwacji z użyciem metody biologicznej?

A. Ogórki kiszone
B. Konserwa mięsna
C. Mleko pasteryzowane
D. Dżem jagodowy
HAN.01 Pytanie 790
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaką cechą charakteryzuje się artykuł spożywczy?

A. forma.
B. trwałość.
C. rozmiar.
D. kolor.
HAN.01 Pytanie 791
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi rękojmi, w przypadku ujawnienia wady fizycznej nowego produktu, sprzedawca ponosi odpowiedzialność wobec konsumenta od chwili wydania towaru do

A. 1 roku
B. 2 lat
C. 5 lat
D. 0,5 roku
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kwotę będzie musiał zapłacić klient, który zakupił 5 kg bananów w cenie netto 2,00 zł/kg oraz 2 kg cytryn w cenie netto 5,00 zł/kg, jeżeli na te produkty nałożona jest stawka VAT w wysokości 8%?

A. 20,00 zł
B. 24,60 zł
C. 21,60 zł
D. 10,80 zł
HAN.01 Pytanie 793
Prowadzenie sprzedaży

Którą instytucję charakteryzuje przedstawiony opis?

Charakterystyka instytucji
Centralny organ administracji rządowej, stojący na straży praw konsumentów i konkurencji. Organ ten nie zajmuje się sprawami indywidualnych kupujących, skargę można wnieść tylko wtedy, gdy naruszone zostały interesy zbiorowe większej liczby konsumentów.

A. Państwową Inspekcję Pracy.
B. Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta.
C. Inspekcję Handlową.
D. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie mięsnym klientka nabyła 1 kg szynki chłopskiej w cenie 25 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej za 15 zł/kg. Uregulowała płatność banknotem o wartości 100 zł. Jaką kwotę reszty dostała?

A. 27,50 zł
B. 35,50 zł
C. 45,00 zł
D. 37,50 zł
HAN.01 Pytanie 796
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej formie sprzedaży klient ma możliwość samodzielnego wyboru produktów, a te są wystawione w sklepie w taki sposób, że umożliwiają nabywcy swobodny i niezależny wybór?

A. Preselekcyjnej
B. Tradycyjnej
C. Wysyłkowej
D. Komisowej
HAN.01 Pytanie 798
Prowadzenie sprzedaży

Preselekcja to sposób sprzedaży, który pozwala klientowi

A. nawiązać bezpośredni kontakt z sprzedawcą.
B. wybierać towary z katalogu.
C. samodzielnie wybierać towar.
D. nabywać towary za pośrednictwem Internetu.
Prowadzenie sprzedaży

Dokument sklasyfikowany jako BE 5 powinien

A. zostać wysłany do archiwum państwowego na 5 lat, a następnie trzymany w siedzibie przedsiębiorstwa
B. zostać przekazany do biura rachunkowego na okres 5 lat, a potem przechowywany w siedzibie firmy
C. być przechowywany w siedzibie przedsiębiorstwa przez 5 lat, a potem przekazany do biura rachunkowego
D. być przechowywany w siedzibie przedsiębiorstwa przez 5 lat, a następnie skierowany do ekspertyzy archiwalnej
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionego fragmentu tabeli kursów walut określ, jaka wartość faktury w złotych odpowiada fakturze o wartości 2 000 funtów brytyjskich.

EUR........3,90 PLN
USD........3,20 PLN
GBP........5,91 PLN

A. 11 280 zł
B. 1 128 zł
C. 11 820 zł
D. 1 182 zł