Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 841
Prowadzenie sprzedaży
A. Skrócenie procesu obsługi klienta
B. Bezpośredni kontakt klienta ze sprzedawcą
C. Wydłużenie procesu obsługi klienta
D. Ograniczony kontakt klienta z produktem
HAN.01 Pytanie 842
Prowadzenie sprzedaży
Aby uzyskać dane dotyczące dostępnych produktów, ich cen oraz warunków sprzedaży, należy skierować do kontrahenta
A. folder informacyjny
B. specyfikację towarową
C. zapytanie ofertowe
D. ofertę sprzedaży
HAN.01 Pytanie 843
Prowadzenie sprzedaży
Cena kurtek skórzanych wynosi 615 zł i obejmuje 23% podatek VAT. Oblicz wartość podatku VAT.
A. 500,00 zł
B. 473,55 zł
C. 115,00 zł
D. 141,45 zł
HAN.01 Pytanie 844
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie mięsnym klientka nabyła 0,5 kg szynki wiejskiej w cenie 35,00 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej, której cena wynosi 20,00 zł/kg. Po zapłacie banknotem o nominale 100 zł, jaka kwota reszty powinna zostać wydana klientce?
A. 35,00 zł
B. 55,00 zł
C. 67,50 zł
D. 32,50 zł
HAN.01 Pytanie 845
Prowadzenie sprzedaży
Transakcja, w której biorą udział emitent, akceptant oraz centrum rozliczeniowe, realizowana jest za pośrednictwem
A. weksli
B. polecenia przelewu
C. czeków
D. karty płatniczej
HAN.01 Pytanie 846
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty powinny być ustawione obok siebie w sklepie?
A. W opakowaniach o identycznych rozmiarach
B. W tej samej kategorii cenowej
C. Zaspokajające tę samą potrzebę
D. W opakowaniach o tym samym kolorze
HAN.01 Pytanie 847
Prowadzenie sprzedaży
Kto może przeprowadzić ocenę jakości towarów dostarczonych do sklepu?
A. dostawca towaru
B. osoba zatrudniona w jednostce handlu detalicznego
C. pracownik jednostki handlu detalicznego, który dysponuje niezbędną wiedzą z zakresu towaroznawstwa
D. menedżer sklepu
HAN.01 Pytanie 848
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli wartość netto sprzedaży towaru wynosi 50,00 zł, a stawka podatku YAT wynosi 8%, to jaka jest cena sprzedaży brutto?
A. 52,00 zł
B. 56,00 zł
C. 58,00 zł
D. 54,00 zł
HAN.01 Pytanie 849
Prowadzenie sprzedaży
Ile kartonów zbiorczych trzeba wydać, jeśli klient zamówił dostawę 1 800 szt. szamponu do włosów o pojemności 360 ml, który pakowany jest po 12 sztuk w opakowaniu?
A. 648 opakowań
B. 150 opakowań
C. 30 opakowań
D. 54 opakowań
HAN.01 Pytanie 850
Prowadzenie sprzedaży
Faza rozmowy sprzedażowej, w której sprzedawca odpowiada na pytanie zadane przez klientkę "Czy ta bluzka z pewnością nie rozciągnie się w trakcie prania?", to
A. rozpoznanie potrzeb
B. wyjaśnienie wątpliwości
C. realizacja zamówienia
D. prezentacja towaru
HAN.01 Pytanie 851
Prowadzenie sprzedaży
Jeden skaner kodów kreskowych w sklepie samoobsługowym jest wystarczający, jeśli jego obszar nie przekracza
A. 420 m2
B. 410 m2
C. 380 m2
D. 401 m2
HAN.01 Pytanie 852
Prowadzenie sprzedaży
Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to
A. pasteryzacja
B. sterylizacja
C. blanszowanie
D. tyndalizacja
HAN.01 Pytanie 853
Prowadzenie sprzedaży
Papryka klasyfikowana jest jako warzywo
A. kapustne
B. strączkowe
C. korzeniowe
D. psiankowate
HAN.01 Pytanie 854
Prowadzenie sprzedaży
W sali sprzedażowej zainstalowano niewłaściwe oświetlenie. Długotrwała praca w takich warunkach może wywołać u ekspedientki
A. zaburzenia widzenia oraz bóle głowy
B. zwiększoną pobudliwość oraz problemy ze snem
C. problemy ze snem oraz bóle w okolicy serca
D. osłabienie refleksu i duszność
HAN.01 Pytanie 855
Prowadzenie sprzedaży
Firma handlowa zrealizowała sprzedaż towaru dla klienta z Francji na kwotę 20 000 EUR. W dniu wystawienia faktury średni kurs euro wynosił 4,40 zł/EUR. Jaka kwota będzie należna w złotych od danego kontrahenta?
A. 44 000 zł
B. 20 000 zł
C. 88 000 zł
D. 80 000 zł
HAN.01 Pytanie 856
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszą metodą sprzedaży paczkowanych słodyczy w sklepie dyskontowym jest
A. sprzedaż wysyłkowa
B. sprzedaż tradycyjna
C. sprzedaż samoobsługowa
D. sprzedaż preselekcyjna
HAN.01 Pytanie 857
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawa uzyskiwana z mielonej gorczycy, połączonej z wodą, solą, octem oraz cukrem i ziołowo-korzennymi dodatkami typowymi dla różnych gatunków, to
A. majonez
B. musztarda
C. sos sojowy
D. sos winegret
HAN.01 Pytanie 858
Prowadzenie sprzedaży
Jakie pismo jest powiązane z wydaniem towarów z magazynu hurtowni?
A. Wz - wydanie na zewnątrz
B. Zamówienie
C. Mm - przesunięcie międzymagazynowe
D. Pz - przyjęcie z zewnątrz
HAN.01 Pytanie 859
Prowadzenie sprzedaży
Rodzaj gwarancji udzielonej przez gwaranta (producenta, sprzedawcę) jest
A. nieistotny dla konsumenta
B. wiążący
C. polubowny
D. dobrowolny
HAN.01 Pytanie 860
Prowadzenie sprzedaży
Dane w tabeli przedstawiają stan faktyczny oraz stan księgowy składników majątku. Wynikiem końcowym inwentaryzacji jest
Stan zapasów towarów | 12 000 zł |
Stan opakowań | 1 300 zł |
Stan gotówki | 1 100 zł |
Stan księgowy majątku | 14 230 zł |
A. niedobór 150 zł.
B. superata 200 zł.
C. nadwyżka 170 zł.
D. manko 170 zł.
HAN.01 Pytanie 861
Prowadzenie sprzedaży
Ergonomia to dziedzina naukowa, która zajmuje się przystosowaniem stanowisk pracy do potrzeb poszczególnych pracowników. Odpowiednio zorganizowane ergonomicznie miejsce pracy kasjera w strefie kasowej to stanowisko
A. dostosowane do charakteru wykonywanej pracy oraz indywidualnych potrzeb kasjera
B. wyposażone w terminale do kart płatniczych i kasę fiskalną
C. wyposażone w obrotowe krzesło z podłokietnikami
D. przystosowane do realizacji różnorodnych zadań na sali sprzedażowej
HAN.01 Pytanie 862
Prowadzenie sprzedaży
Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment
A. podstawowy
B. uniwersalny
C. uzupełniający
D. specjalistyczny
HAN.01 Pytanie 863
Prowadzenie sprzedaży
Firma handlowa korzysta, w celach badań marketingowych, z analiz statystycznych opublikowanych przez GUS. Te dane klasyfikuje się jako dane
A. wtórne
B. pierwotne
C. jednorazowe
D. wewnętrzne
HAN.01 Pytanie 864
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?
A. Mleko skondensowane w puszce
B. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
C. Mleko UHT w kartonie
D. Dżem w słoiku
HAN.01 Pytanie 865
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej kategorii produktów należy przypisać balsam do ciała?
A. Pielęgnacyjnych
B. Higienicznych
C. Perfumeryjnych
D. Makijażowych
HAN.01 Pytanie 866
Prowadzenie sprzedaży
Jakie rezultaty będą skutkiem prawidłowego przygotowania towarów do sprzedaży?
A. Dojdzie do skrócenia czasu sprzedaży
B. Proces sprzedaży ulegnie wydłużeniu
C. Nastąpi obniżenie kultury sprzedaży
D. Zachodzić będą ubytki towarowe
HAN.01 Pytanie 867
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C
Nazwa warzywa | Warunki przechowywania | |
---|---|---|
temperatura | wilgotność | |
Cebula | od 0°C do 1°C | od 70% do 75% |
Czosnek | 0°C | od 60% do 70% |
Por | 0°C | od 90% do 98% |
Papryka | od 7°C do 10°C | od 85% do 90% |
A. Cebula.
B. Czosnek.
C. Por.
D. Papryka.
HAN.01 Pytanie 868
Prowadzenie sprzedaży
Określ sekwencję kroków, które należy wykonać podczas prowadzenia rozmowy handlowej, w zgodzie z zasadami sprzedaży.
A. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, przekonywanie do kolejnych zakupów
B. Przekonywanie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, ustalenie potrzeb klienta
C. Przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie potrzeb klienta, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości
D. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie oraz pobranie płatności, wyjaśnienie wątpliwości
HAN.01 Pytanie 869
Prowadzenie sprzedaży
...Dzień dobry. Reprezentuję firmę XYZ i chciałbym zaprezentować Państwu naszą ofertę promocyjną. Jeśli zdecydują się Państwo na zakup już dzisiaj, ten odkurzacz mogą Państwo nabyć za jedyne 4 999,00 zł. Umowę wyślę Państwu pocztą. Od umowy można odstąpić w ciągu 14 dni... Jaką formę sprzedaży przedstawia ten fragment rozmowy sprzedażowej?
A. Preselekcyjną.
B. Komisyjną.
C. Zwykłą.
D. Telefoniczną.
HAN.01 Pytanie 870
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii warzyw korzeniowych należy
A. ziemniaki
B. buraki
C. kalarepę
D. czosnek
HAN.01 Pytanie 871
Prowadzenie sprzedaży
Cechy transakcji takie jak:
- uzyskanie towaru do użytku od razu po podpisaniu umowy oraz dokonaniu pierwszej wpłaty,
- obowiązek regularnego spłacania przez klienta zobowiązań za towar przez cały czas określony w umowie,
- przeniesienie towaru na własność klienta po uregulowaniu całej kwoty, są typowe dla sprzedaży
A. akwizycyjnej
B. internetowej
C. ratalnej
D. wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 872
Prowadzenie sprzedaży
Urządzeniem, które umożliwia bieżące oraz systematyczne śledzenie ilości towarów, jest
A. tensator
B. terminal płatniczy
C. higrometr
D. inwentaryzator
HAN.01 Pytanie 873
Prowadzenie sprzedaży
Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady
A. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
B. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
C. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
D. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
HAN.01 Pytanie 874
Prowadzenie sprzedaży
Ceny jednostkowe nie są zobowiązane do umieszczania na etykietach cenowych produktów?
A. niepełnowartościowych, których cena została obniżona
B. nieżywnościowych sprzedawanych w sklepach dyskontowych
C. spożywczych o terminie ważności poniżej miesiąca
D. których cena jednostkowa jest identyczna z ceną sprzedaży
HAN.01 Pytanie 875
Prowadzenie sprzedaży
Jakie narzędzie płatnicze wydawane przez bank ma charakter elektroniczny?
A. weksel
B. czek
C. karta płatnicza
D. polecenie przelewu
HAN.01 Pytanie 876
Prowadzenie sprzedaży
Klient może swobodnie i samodzielnie korzystać z towaru, ale aby go nabyć, potrzebuje wsparcia ze strony sprzedawcy. Jaką formę sprzedaży to opisuje?
A. tradycyjna ze zredukowaną obsługą nabywcy
B. preselekcyjna
C. tradycyjna z rozwiniętą obsługą nabywcy
D. samoobsługowa
HAN.01 Pytanie 877
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość netto zamówionego jogurtu.
Lp. | Nazwa jogurtu | Pojemność w gramach | Liczba opakowań zbiorczych | Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym | Cena jednostkowa bez podatku VAT w zł/szt. |
---|---|---|---|---|---|
1. | Jogurt naturalny | 450 | 50 | 30 | 1,20 |
A. 36,00 zł
B. 540,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 60,00 zł
HAN.01 Pytanie 878
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi rękojmi, w przypadku ujawnienia wady fizycznej nowego produktu, sprzedawca ponosi odpowiedzialność wobec konsumenta od chwili wydania towaru do
A. 0,5 roku
B. 1 roku
C. 2 lat
D. 5 lat
HAN.01 Pytanie 879
Prowadzenie sprzedaży
Termin kompensata odnosi się do
A. wyrównania niedoboru za pomocą nadwyżki towaru
B. rozliczenia utargu
C. braku gotówki w kasie
D. wpłacenia utargu na konto bankowe
HAN.01 Pytanie 880
Prowadzenie sprzedaży
Jakie narzędzie powinien zastosować właściciel lokalnego sklepu spożywczego, aby informować swoich klientów o aktualnych promocjach?
A. Plakat
B. Billboard
C. Stand
D. Szyld