Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 881
Prowadzenie sprzedaży
A. wyłącznie wtedy, gdy produkt nie spełnia jego wymagań
B. w jedynie w sytuacji, gdy uzgodnił to uprzednio ze sprzedawcą
C. zawsze, pod warunkiem, że jest to artykuł nieżywnościowy
D. zawsze, o ile produkt nie był używany
HAN.01 Pytanie 882
Prowadzenie sprzedaży
Podatek dochodowy od osób fizycznych ma charakter
A. majątkowy.
B. katastralny.
C. pośredni.
D. bezpośredni.
HAN.01 Pytanie 883
Prowadzenie sprzedaży
Pracownicy mają prawo do dodatku wynagrodzenia w wysokości 100%
A. za pracę w nadliczbowych godzinach nocnych
B. młodocianym zatrudnionym
C. pracującym w niepełnym etacie
D. za pracę w dni robocze
HAN.01 Pytanie 884
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów powinien być zaproponowany klientce szukającej mięsa o najniższej wartości kalorycznej?
A. Gicz cielęca
B. Pierś z indyka
C. Schab wieprzowy
D. Udziec jagnięcy
HAN.01 Pytanie 885
Prowadzenie sprzedaży
Rodzaj sprzedaży, który nie jest stosowany w sklepach detalicznych, to
A. sprzedaż preselekcyjna
B. sprzedaż z automatów
C. akwizycja
D. samoobsługa
HAN.01 Pytanie 886
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę będzie musiał zapłacić klient, który zakupił 5 kg bananów w cenie netto 2,00 zł/kg oraz 2 kg cytryn w cenie netto 5,00 zł/kg, jeżeli na te produkty nałożona jest stawka VAT w wysokości 8%?
A. 20,00 zł
B. 24,60 zł
C. 10,80 zł
D. 21,60 zł
HAN.01 Pytanie 887
Prowadzenie sprzedaży
Gdy cena sprzedaży netto towaru wynosi 50,00 zł, a stawka VAT to 8%, jaka jest cena sprzedaży brutto?
A. 54,00 zł
B. 52,00 zł
C. 58,00 zł
D. 56,00 zł
HAN.01 Pytanie 888
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami bhp oraz ochrony przeciwpożarowej w obiektach handlowych nie jest dozwolone
A. używanie telefonów komórkowych
B. wieszanie gaśnic na ścianach
C. umieszczanie na ścianach oznakowań ewakuacyjnych
D. blokowanie dostępu do wyjść awaryjnych składowanym towarem
HAN.01 Pytanie 889
Prowadzenie sprzedaży
Zidentyfikowany niedobór po inwentaryzacji wynosi 14 500 zł, a dostępny limit na jego uregulowanie to 12 000 zł. Jaką sumę pokryje kierownik sklepu detalicznego, jeśli zgodnie z umową o wspólnej odpowiedzialności majątkowej odpowiada za udostępniony majątek w wysokości 40%?
A. 5 800 zł
B. 1 500 zł
C. 750 zł
D. 1 000 zł
HAN.01 Pytanie 890
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie rozmowy handlowej należy skorzystać z testera do demonstracji
A. obuwia.
B. plecaka.
C. rękawiczek.
D. perfum.
HAN.01 Pytanie 891
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedaż mięsa oraz wędlin w sklepach z samoobsługą nie może przebiegać
A. w opakowaniach porcjowanych
B. w opakowaniach bezpośrednich
C. bez jednostkowego opakowania
D. w opakowaniach hermetycznych
HAN.01 Pytanie 892
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy sprzedawca w sklepie detalicznym deponuje pieniądze z utargu w banku, powinien uzupełnić
A. polecenie zapłaty
B. bankowy dowód wpłaty (wpłata gotówkowa)
C. polecenie przelewu
D. czek rozrachunkowy
HAN.01 Pytanie 893
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył 1,5 kg schabu w cenie 18,00 zł za kg oraz 60 dag karkówki po 15,00 zł za kg. Jaką kwotę reszty otrzymał, jeśli za zakupy uiścił banknotem o wartości 100 zł?
A. 67,00 zł
B. 64,00 zł
C. 36,00 zł
D. 42,00 zł
HAN.01 Pytanie 894
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca w sklepie przemieszczał ciężkie ładunki i w wyniku wysiłku doznał krwawienia z nosa. Jakie czynności pierwszej pomocy powinien wykonać?
A. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do przodu
B. należy ułożyć poszkodowanego na plecach i unieść jego nogi
C. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do tyłu
D. należy ułożyć poszkodowanego na wznak
HAN.01 Pytanie 895
Prowadzenie sprzedaży
Weryfikacja jakości produktów przeznaczonych do sprzedaży obejmuje
A. stan opakowania i oznakowanie
B. cenę opakowania oraz stan opakowania
C. jakość opakowania oraz cenę produktu
D. cenę produktu oraz jego oznakowanie
HAN.01 Pytanie 896
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę stanowi cena sprzedaży brutto towaru, którego cena netto z podstawową stawką VAT wynosi 35,00 zł?
A. 28,46 zł
B. 36,75 zł
C. 43,05 zł
D. 37,80 zł
HAN.01 Pytanie 897
Prowadzenie sprzedaży
Prezentacja produktów w tradycyjnej formie sprzedaży odbywa się
A. w sklepie stacjonarnym
B. u wytwórcy
C. u nabywcy
D. u dostawcy
HAN.01 Pytanie 898
Prowadzenie sprzedaży
Towar ma cenę netto 25,00 zł oraz cenę brutto 30,75 zł. Jaka kwota zostanie zapłacona przez klienta za towar, jeżeli otrzyma 25% zniżki?
A. 6,25 zł
B. 7,69 zł
C. 23,06 zł
D. 18,75 zł
HAN.01 Pytanie 899
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?
A. Ogórek zielony
B. Mleko krowie
C. Mięso wieprzowe
D. Olej rzepakowy
HAN.01 Pytanie 900
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, eksponując obok siebie na stoisku obuwie wykonane z naturalnej skóry oraz z materiałów sztucznych, zastosował zasadę
A. komplementarności
B. kolejności dostaw
C. dostępności towarów
D. substytucyjności
HAN.01 Pytanie 901
Prowadzenie sprzedaży
Jedna z zasad merchandisingu mówi, że
A. najlepsze miejsca ekspozycji mieszczą się na wysokości oczu
B. najkorzystniejsze miejsca na półkach są przeznaczone dla najtańszych produktów
C. najlepsze pozycje na półkach są zarezerwowane dla produktów o wysokiej rotacji
D. najkorzystniejsze miejsca ekspozycji znajdują się na górnej i dolnej półce
HAN.01 Pytanie 902
Prowadzenie sprzedaży
Gwarancja na produkt jest zapewniana przez producenta
A. na prośbę klienta
B. po wniesieniu dodatkowej opłaty
C. koniecznie
D. dobrowolnie
HAN.01 Pytanie 903
Prowadzenie sprzedaży
Odzież oraz obuwie powinny być składowane w magazynach
A. podziemnych
B. otwartych
C. zamkniętych
D. specjalnych
HAN.01 Pytanie 904
Prowadzenie sprzedaży
Dokument wydany z kasy fiskalnej, który potwierdza dokonanie transakcji zakupu lub sprzedaży, to
A. przelew
B. rachunek
C. faktura
D. paragon
HAN.01 Pytanie 905
Prowadzenie sprzedaży
Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?
A. Trójkątną
B. Kwadratową
C. Okrągłą
D. Prostokątną
HAN.01 Pytanie 906
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary są szczególnie wrażliwe na wysoką temperaturę podczas przechowywania?
A. produkty gospodarstwa domowego
B. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
C. wyroby z branży papierniczej
D. obuwie oraz odzież
HAN.01 Pytanie 907
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość osiąga cena netto sprzedaży blendera, gdy cena brutto wynosi 1 353,00 zł, a VAT wynosi 23%?
A. 1 041,81 zł
B. 1 100,00 zł
C. 1 664,19 zł
D. 1 330,00 zł
HAN.01 Pytanie 908
Prowadzenie sprzedaży
Detalista złożył zamówienie na 2 000 sztuk ołówków w cenie katalogowej 1,00 zł. Jaką sumę musi uiścić dostawcy, jeśli przysługuje mu 3% rabatu z uwagi na posiadanie karty stałego klienta?
A. 2 060,00 zł
B. 1 400,00 zł
C. 1 940,00 zł
D. 1 700,00 zł
HAN.01 Pytanie 909
Prowadzenie sprzedaży
Tkanina, która ma następujące cechy: łatwo się czyści, po umyciu staje się biała, trudno ja farbować, jest dosyć sztywna, została stworzona
A. z bawełny
B. z lnu
C. z jedwabiu
D. z wełny
HAN.01 Pytanie 910
Prowadzenie sprzedaży
Czy szpinak należy do kategorii warzyw?
A. dyniowych
B. liściowych
C. strączkowych
D. cebulowych
HAN.01 Pytanie 911
Prowadzenie sprzedaży
Do produktów, które można nabyć bez trudności, według kryterium stopnia dostępności asortymentu, zaliczamy
A. odkurzacz
B. obuwie
C. samochód
D. mleko
HAN.01 Pytanie 912
Prowadzenie sprzedaży
Zarysowania na obudowie drukarki dostrzegane w trakcie korzystania z produktu przez konsumenta stanowią wadę
A. widoczną nieistotną
B. widoczną zasadniczą
C. ukrytą nieistotną
D. ukrytą zasadniczą
HAN.01 Pytanie 913
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja stanowi najbardziej efektywną metodę w przypadku sprzedaży
A. kawy
B. artykułów nabiałowych
C. mebli młodzieżowych
D. książek
HAN.01 Pytanie 914
Prowadzenie sprzedaży
Wszystkie właściwości produktu, takie jak: jakość, kolor oraz kształt, w kontekście marketingowym, stanowią
A. rdzeń produktu
B. produkt poszerzony
C. produkt rzeczywisty
D. produkt potencjalny
HAN.01 Pytanie 915
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument należy sporządzić w sytuacji przeniesienia towaru między dwiema lokalizacjami magazynowymi tego samego przedsiębiorstwa handlowego?
A. PZ
B. RW
C. WZ
D. MM
HAN.01 Pytanie 916
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić książki wystawione na sprzedaż przed kradzieżą, powinno się zastosować
A. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym przewodem
B. kasetę ochronną
C. klips ochronny z aktywatorem
D. etykietę zabezpieczającą
HAN.01 Pytanie 917
Prowadzenie sprzedaży
Kto ponosi odpowiedzialność za towary przekazane do transportu?
A. konwojent
B. magazynier
C. akwizytor
D. odbiorca
HAN.01 Pytanie 918
Prowadzenie sprzedaży
Zachęcanie klientów do zakupów poprzez uczestnictwo w loterii z nagrodami to
A. public relations
B. reklama
C. promocja sprzedaży wobec klientów
D. promocja sprzedaży wobec dostawców
HAN.01 Pytanie 919
Prowadzenie sprzedaży
Kupując 2 000 sztuk długopisów w cenie 2,00 zł brutto, detalista skorzystał z rabatu wynoszącego 5% za dokonanie płatności gotówką. Jaka jest całkowita kwota do zapłaty za te długopisy?
A. 1 900,00 zł
B. 3 800,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 4 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 920
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca musi podzielić 2-kilogramowy kawałek schabu na 8 równych części. Jaką wagę powinna mieć jedna część schabu?
A. 10 dag
B. 50 dag
C. 20 dag
D. 25 dag