Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 881
Prowadzenie sprzedaży

Wystawa, która prezentuje produkty dostępne w sklepie oraz dekoracje na okres świąteczny, nosi nazwę

A. towarowa
B. okolicznościowa
C. reprezentacyjna
D. masowa
HAN.01 Pytanie 882
Prowadzenie sprzedaży

Którą kwotę reszty otrzyma klient, jeżeli zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem 20 zł?

Wykaz towarów kupionych przez klienta
Lp.Nazwa towaruJednostka miaryIlośćCena jednostkowa brutto
w zł
1.ogórkikg0,54,00
2.pomarańczekg1,55,00

A. 9,50 zł
B. 10,50 zł
C. 9,00 zł
D. 11,00 zł
HAN.01 Pytanie 883
Prowadzenie sprzedaży

Rodzaj gwarancji udzielonej przez gwaranta (producenta, sprzedawcę) jest

A. nieistotny dla konsumenta
B. polubowny
C. dobrowolny
D. wiążący
HAN.01 Pytanie 884
Prowadzenie sprzedaży

Do obowiązków Inspekcji Handlowej nie wchodzi

A. kontrola planowania wielkości sprzedaży towarów
B. inspekcja produktów w zakresie wymagań dotyczących bezpieczeństwa
C. weryfikacja legalności i rzetelności działań przedsiębiorców prowadzących działalność w sferze produkcji, handlu i usług
D. kontrola produktów będących w obrocie handlowym lub planowanych do wprowadzenia do takiego obrotu, w tym w zakresie oznakowania i fałszerstw oraz kontrola usług
HAN.01 Pytanie 885
Prowadzenie sprzedaży

Tkanina, która ma następujące cechy: łatwo się czyści, po umyciu staje się biała, trudno ja farbować, jest dosyć sztywna, została stworzona

A. z wełny
B. z jedwabiu
C. z bawełny
D. z lnu
HAN.01 Pytanie 886
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz całkowitą kwotę należności za 100 ryz papieru ksero w formacie A4, jeśli cena jednostkowa netto ryzy wynosi 12,00 zł, a stawka VAT wynosi 23%?

A. 1 476,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 240,00 zł
D. 295,20 zł
HAN.01 Pytanie 887
Prowadzenie sprzedaży

Na fakturze sprzedawca wskazał stawkę VAT — 8% zamiast 5%. Należy to poprawić, tworząc

A. notę księgową
B. fakturę korygującą — zmniejszającą
C. notę korygującą
D. fakturę korygującą — zwiększającą
HAN.01 Pytanie 888
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?

A. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
B. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
C. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
D. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
HAN.01 Pytanie 889
Prowadzenie sprzedaży

Jaka jest wartość sprzedaży brutto towaru objętego 23% stawką podatku YAT, jeśli cena nabycia wynosi 500,00 zł, a marża to 100,00 zł?

A. 730,00 zł
B. 615,00 zł
C. 738,00 zł
D. 600,00 zł
HAN.01 Pytanie 890
Prowadzenie sprzedaży

Wada fundamentalna produktu to

A. asymetria pomidorów
B. nierównomierne oczka w serze
C. bombaż konserw w puszkach
D. pęknięcia na skórce chleba
HAN.01 Pytanie 891
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie zakupiono batoniki morelowe, których cena zakupu netto wynosi 1,60 zł za sztukę. Jaka będzie cena brutto sprzedaży batonika morelowego, jeśli sklep stosuje marżę detaliczną równą 25% naliczaną od ceny zakupu netto oraz podatek VAT wynosi 8%?

A. 2,00 zł
B. 2,16 zł
C. 2,65 zł
D. 1,93 zł
HAN.01 Pytanie 892
Prowadzenie sprzedaży

Loco magazyn dostawcy to jeden z elementów umowy pomiędzy dostawcą a odbiorcą, który określa

A. dostarczenie towaru przez sprzedawcę na jego koszt
B. odbiór towaru przez nabywcę z lokalizacji wskazanej przez sprzedawcę
C. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu sprzedawcy na własny koszt
D. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu pośrednika
HAN.01 Pytanie 893
Prowadzenie sprzedaży

Źródłem wiedzy o wymaganiach klientów nie są

A. ankiety przeprowadzone wśród klientów
B. zamówienia od klientów
C. wywiady z klientami
D. oferty handlowe od dostawców
HAN.01 Pytanie 894
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są stworzone z materiału imitującego skórę?

A. Rękawiczki damskie z szewro
B. Kozaki męskie ze skóry bukatowej
C. Torebka damska ze skaju
D. Mokasyny męskie z nubuku
HAN.01 Pytanie 895
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie fragmentu Kodeksu pracy ustal wysokość odszkodowania, należnego właścicielowi sklepu za powstały zawiniony niedobór towarów o wartości 2 000,00 zł, jeżeli miesięczne wynagrodzenie odpowiedzialnego za niedobór sprzedawcy wynosi 5 500,00 zł.

Fragment Kodeksu pracy
(...)
Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.

A. 5 500,00 zł
B. 2 000,00 zł
C. 6 000,00 zł
D. 16 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 896
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów można uznać za towary?

A. Bułki w zakładzie produkującym bułkę tartą
B. Bułki w sklepie spożywczym
C. Bułki przeznaczone do konsumpcji przez rodzinę właściciela piekarni
D. Bułki w kiosku z hamburgerami
HAN.01 Pytanie 897
Prowadzenie sprzedaży

Długotrwałe przenoszenie przez pracownika towarów o masie przekraczającej ustalone normy może prowadzić do

A. chorób kręgosłupa
B. osłabienia mięśni
C. reakcji alergicznych
D. chorób zatok
HAN.01 Pytanie 898
Prowadzenie sprzedaży

Papryka klasyfikowana jest jako warzywo

A. kapustne
B. korzeniowe
C. psiankowate
D. strączkowe
HAN.01 Pytanie 899
Prowadzenie sprzedaży

Jakie mienie dotyczy ograniczona odpowiedzialność materialna pracowników sklepu?

A. towarów i opakowań
B. odzieży roboczej oraz produktów
C. produktów i obuwia ochronnego
D. ubrania i obuwia ochronnego
HAN.01 Pytanie 900
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów zawiera wyłącznie artykuły o wysokiej zawartości białka?

A. Czekolada mleczna, groszek z puszki, morele.
B. Ser żółty, soja, filet rybny z dorsza.
C. Fasola szparagowa, filet drobiowy, rodzynki.
D. Czekoladowy baton, cebula, mleko w proszku.
HAN.01 Pytanie 901
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działanie nie jest powiązane z odbiorem zakupionych towarów w sklepie?

A. Ocena stanów magazynowych w celu ustalenia zapotrzebowania na towary
B. Weryfikacja jakości dostarczonych produktów
C. Porównanie ilości dostarczonego towaru z dokumentacją towarzyszącą
D. Sprawdzenie zgodności towarów z dokonanym zamówieniem
HAN.01 Pytanie 902
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa korzysta, w celach badań marketingowych, z analiz statystycznych opublikowanych przez GUS. Te dane klasyfikuje się jako dane

A. wewnętrzne
B. jednorazowe
C. wtórne
D. pierwotne
HAN.01 Pytanie 903
Prowadzenie sprzedaży

W maju tego roku do magazynu wpłynęło 800 opakowań mleka o pojemności 1 litra, natomiast wydano 850 opakowań tego mleka. Jaki będzie stan zapasów mleka na koniec maja, jeżeli zapas na dzień 1 maja wynosił 150 opakowań?

A. 100 litrów
B. 200 litrów
C. 150 litrów
D. 50 litrów
HAN.01 Pytanie 904
Prowadzenie sprzedaży

Jeżeli sprzedano środek trwały o wartości początkowej 200 000 zł, a dotychczasowe umorzenie wynosi 20 000 zł, to jaką kwotę należy zaksięgować na koncie "Pozostałe koszty operacyjne"?

A. 180 000 zł
B. 20 000 zł
C. 160 000 zł
D. 200 000 zł
HAN.01 Pytanie 905
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę ekspozycji towarów zastosował sprzedawca, umieszczając produkty po lewej stronie regału?

A. Czytania półki jak książki
B. Zmiany tempa zakupów
C. Prawej ręki
D. Kontrastu
HAN.01 Pytanie 906
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych artykułów mogą być poddane całkowitej kontroli podczas odbioru jakościowego?

A. Banany oraz pomarańcze
B. Mąka i cukier w kilogramowych opakowaniach
C. Płyny do mycia naczyń oraz ręczniki papierowe
D. Radia oraz słuchawki
HAN.01 Pytanie 907
Prowadzenie sprzedaży

Wielkość sprzedaży w domu towarowym wg asortymentu w tys. zł podaje tabela. Na podstawie analizy danych zamieszczonych w tabeli, ustal, który asortyment stanowił główny przedmiot sprzedaży w domu towarowym.

AsortymentRok poprzedni w tys. złRok badany w tys. złWskaźniki struktury w badanym roku w%Wskaźniki dynamiki w%
odzieżowo-włókienniczy30048036,6160
obuwie20028021,3140
radiowo-telewizyjny14016812,8120
meble12513810,5110
sprzęt AGD14013210,194
pozostałe1001148,7114
Razem10051312100,0

A. Artykuły odzieżowo-włókiennicze.
B. Obuwie.
C. Artykuły radiowo-telewizyjne.
D. Meble.
HAN.01 Pytanie 908
Prowadzenie sprzedaży

Fermentacja mleka ma miejsce w procesie wytwarzania

A. śmietany
B. mleka skondensowanego
C. jogurtu
D. mleka w proszku
HAN.01 Pytanie 909
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż zasady rozmieszczania produktów w sklepie, które mają na celu pobudzić klientów do zakupów i przynosić duże zyski?

A. Produkty lekkie są umieszczane wyżej, a cięższe niżej
B. Produkty drogie, rzadko kupowane, są umieszczane na regale przy kasie
C. Produkty kupowane pod wpływem impulsu, na których osiągana jest największa marża, są umieszczane na wysokości wzroku klienta
D. Produkty tańsze są umieszczane wyżej, a droższe niżej
HAN.01 Pytanie 910
Prowadzenie sprzedaży

Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza

A. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
B. kod producenta
C. znak ostrzegający
D. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
HAN.01 Pytanie 911
Prowadzenie sprzedaży

Ustal łączną wartość zamieszczonego zamówienia.

Zamówienie do dostawcy
Lp.Kod towaruNazwa towaruJ.m.IlośćCena jednostkowa bruttoWartość towaru brutto
1.1525/OBOdświeżacz powietrza bryzaszt.5002,00 zł
2.1526/OLOdświeżacz powietrza leśnyszt.2003,00 zł
3.1527/OKOdświeżacz powietrza kwiatowyszt.3001,00 zł
Razem1 000

A. 500,00 zł
B. 1 900,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 400,00 zł
HAN.01 Pytanie 912
Prowadzenie sprzedaży

Inkaso zobowiązań to zbiór działań, które realizuje

A. magazynier
B. kasjer
C. księgowa
D. konsument
HAN.01 Pytanie 913
Prowadzenie sprzedaży

Cenowe etykiety, które oznaczają produkty dostępne dla klientów w sklepie, powinny zawierać

A. pojemność opakowania, cenę i nazwę producenta
B. nazwę produktu, cenę i kod kreskowy
C. cenę, pojemność opakowania i kod kreskowy
D. nazwę produktu, cenę i jednostkę miary
HAN.01 Pytanie 914
Prowadzenie sprzedaży

W zestawieniu wpłaconej gotówki w pozycji razem należy wpisać kwotę

Zestawienie wypłaconej gotówki
SztukNominałKwota
10200
20100
150
20
310
5
202
1
50,50
0,20
0,10
50,05
20,02
0,01
Razem

A. 4 122,79 zł
B. 4 120,54 zł
C. 4 122,57 zł
D. 4 125,29 zł
HAN.01 Pytanie 915
Prowadzenie sprzedaży

Na wartość detaliczną produktu, którego sprzedaż podlega opodatkowaniu VAT, składają się

A. cena nabycia netto, marża detaliczna oraz podatek VAT
B. cena nabycia netto oraz marża detaliczna
C. cena nabycia brutto, marża detaliczna oraz podatek VAT
D. cena nabycia brutto i marża detaliczna
HAN.01 Pytanie 916
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?

A. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
B. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
C. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
D. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
HAN.01 Pytanie 917
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów został stworzony z surowca roślinnego?

A. Czapka z moheru
B. Szalik uszyty z jedwabiu
C. Sweter wykonany z wełny
D. Bluzka z materiału bawełnianego
HAN.01 Pytanie 918
Prowadzenie sprzedaży

Klient, który został błyskawicznie obsłużony przez sprzedawcę, ponieważ precyzyjnie określił swoje oczekiwania, to klient

A. ufny
B. zdecydowany
C. niecierpliwy
D. rozgadany
HAN.01 Pytanie 919
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość ma podatek VAT, jeśli cena hurtowa netto paneli podłogowych wynosi 22,00 zł/m2, a cena brutto wynosi 27,06 zł/m2?

A. 16,94 zł
B. 22,00 zł
C. 27,06 zł
D. 5,06 zł
HAN.01 Pytanie 920
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodę aktywizacji sprzedaży wykorzystuje producent soków, gdy oferuje nagrody za zbieranie określonej liczby nakrętek z butelek po sokach?

A. Reklamę
B. Public relations
C. Sprzedaż osobistą
D. Promocję sprzedaży