Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 921
Prowadzenie sprzedaży

Klienci serwisu internetowego "Bon Prix", którzy nabywają odzież, korzystają ze sposobu sprzedaży

A. wysyłkowej
B. komisowej
C. obwoźnej
D. osobistej
HAN.01 Pytanie 922
Prowadzenie sprzedaży

W szczególności wadą prawną oferowanej nieruchomości jest

A. obciążenie sprzedawanej nieruchomości hipoteką
B. niedostosowanie budynku na działalność usługową do potrzeb osób niepełnosprawnych
C. niekompletna dokumentacja budowlana
D. obniżenie funkcjonalności nieruchomości
HAN.01 Pytanie 923
Prowadzenie sprzedaży

Jakie cechy asortymentu posiada dom towarowy?

A. szerokim i płytkim
B. wąskim i płytkim
C. szerokim i głębokim
D. wąskim i głębokim
HAN.01 Pytanie 924
Prowadzenie sprzedaży

Pracownicy mają prawo do dodatku wynagrodzenia w wysokości 100%

A. za pracę w nadliczbowych godzinach nocnych
B. młodocianym zatrudnionym
C. pracującym w niepełnym etacie
D. za pracę w dni robocze
HAN.01 Pytanie 925
Prowadzenie sprzedaży

Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze

Warunki przechowywania artykułów żywnościowych
TowarTemperatura w °C
Wędliny świeże4°C ÷ 6°C
Mięso świeże0°C ÷ 3°C
Mięso mrożone-18°C
Ryby świeże-1°C ÷ 5°C
Masło2°C ÷ 4°C
Warzywa2°C ÷ 5°C
Owoce2°C ÷ 5°C
Przetwory mleczne4°C ÷ 8°C
Mrożonki-6°C ÷ -4°C

A. 0°C ÷ 3°C
B. -1°C ÷ 5°C
C. 4°C ÷ 6°C
D. -6°C ÷ -4°C
HAN.01 Pytanie 926
Prowadzenie sprzedaży

Które produkty spożywcze mogą być oferowane w systemie samoobsługowym?

A. Sałatki oraz surówki sprzedawane na wagę
B. Kawa rozpuszczalna w opakowaniu szklanym
C. Żywe ryby oraz owoce morza
D. Ciasto drożdżowe w porcjach
HAN.01 Pytanie 927
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, ile sztuk towaru powinno być wpisane do Arkusza spisu z natury w czasie inwentaryzacji towaru w magazynie?

Źródło danychIlość towaru
w szt.
Dane z dowodów Pz/przyjęcie towarów i Wz/wydanie towarów95
Dane z kartoteki magazynowej90
Informacje uzyskane od osoby materialnie odpowiedzialnej80
Dane uzyskane podczas spisu z natury70

A. 80 szt.
B. 70 szt.
C. 90 szt.
D. 95 szt.
HAN.01 Pytanie 928
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii warzyw kapustnych nie zalicza się

A. szpinak
B. brokuł
C. kalafior
D. jarmuż
HAN.01 Pytanie 929
Prowadzenie sprzedaży

Jedna z zasad merchandisingu mówi, że

A. najlepsze pozycje na półkach są zarezerwowane dla produktów o wysokiej rotacji
B. najkorzystniejsze miejsca na półkach są przeznaczone dla najtańszych produktów
C. najlepsze miejsca ekspozycji mieszczą się na wysokości oczu
D. najkorzystniejsze miejsca ekspozycji znajdują się na górnej i dolnej półce
HAN.01 Pytanie 930
Prowadzenie sprzedaży

Ziemniaki nie będą zmieniały koloru na zielony, jeśli w miejscu ich przechowywania zapewni się

A. wysoką wilgotność.
B. niską temperaturę.
C. brak dostępu powietrza.
D. brak dostępu promieni słonecznych.
HAN.01 Pytanie 931
Prowadzenie sprzedaży

W przedsiębiorstwie ALTA badano dynamikę przychodów ze sprzedaży. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli stwierdzono, że przyrost wartości przychodów w roku 2009 w stosunku do wartości przychodów w 2008 r. wynosi

Wyszczególnienie2008 r.2009 r.
Wartość w zł
Przychody ze sprzedaży1 000 0001 200 000

A. 80%
B. 20%
C. 120%
D. 117%
HAN.01 Pytanie 932
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.

Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka"
Rodzaj produktu mięsnegoBiałka (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Kiełbasa krakowska19,79,50,0
Kiełbasa zwyczajna17,312,80,1
Szynka wędzona2333,00,0
Kaszanka jęczmienna8,518,513,6

A. Kiełbasa zwyczajna.
B. Kaszanka jęczmienna.
C. Szynka wędzona.
D. Kiełbasa krakowska.
HAN.01 Pytanie 933
Prowadzenie sprzedaży

W klasyfikacji towarów według PKWiU nie bierze się pod uwagę kryterium

A. jakości towaru
B. rodzaju zastosowanego surowca
C. konstrukcji oraz przeznaczenia towaru
D. technologii produkcji
HAN.01 Pytanie 934
Prowadzenie sprzedaży

Pasty do obuwia oraz skórzane paski sprzedawane w punkcie sprzedaży obuwia tworzą asortyment

A. uzupełniający.
B. główny.
C. uniwersalny.
D. substytucyjny.
HAN.01 Pytanie 935
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?

A. Mleko skondensowane w puszce
B. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
C. Mleko pasteryzowane w butelce
D. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
HAN.01 Pytanie 936
Prowadzenie sprzedaży

Sklep sprzedający elegancką odzież oraz kosmetyki wysokiej jakości to

A. butik
B. dyskont
C. stragan
D. supermarket
HAN.01 Pytanie 937
Prowadzenie sprzedaży

Palenie papierosów w obiektach magazynowych jest

A. zabronione podczas odbioru towarów
B. dozwolone, pod warunkiem że nie ma klientów
C. dozwolone jedynie w wydzielonych miejscach
D. bezwarunkowo zabronione
HAN.01 Pytanie 938
Prowadzenie sprzedaży

Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody

A. wysyłkowej
B. preselekcji
C. tradycyjnej
D. samoobsługi
HAN.01 Pytanie 939
Prowadzenie sprzedaży

Szkolenie pracownika z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy powinno być realizowane

A. po godzinach pracy i na koszt pracodawcy
B. w godzinach pracy i na koszt pracownika
C. w godzinach pracy i na koszt pracodawcy
D. po godzinach pracy i na koszt pracownika
HAN.01 Pytanie 940
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynności w tradycyjnej obsłudze klienta są realizowane w odpowiedniej kolejności?

A. prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta, rozwiewanie wątpliwości klienta
B. ustalanie potrzeb klienta, prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta
C. rozwiewanie wątpliwości klienta, prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta
D. prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta, ustalanie potrzeb klienta
HAN.01 Pytanie 941
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki przed kradzieżą, które są prezentowane w sali sprzedaży, należy wdrożyć

A. etykietę zabezpieczającą
B. klips zabezpieczający z aktywatorem
C. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym kablem
D. kasetę zabezpieczającą
HAN.01 Pytanie 942
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia, która jest podatnikiem podstawowej stawki VAT, wystawiła fakturę VAT na kwotę brutto 1 230 zł. Jaką wartość ma sprzedaż netto?

A. 1 000,00 zł
B. 947,10 zł
C. 230,00 zł
D. 282,90 zł
HAN.01 Pytanie 943
Prowadzenie sprzedaży

Jakie obiekty określane są mianem magazynów półotwartych?

A. piwnice
B. silosy
C. kopce
D. zasieki
HAN.01 Pytanie 944
Prowadzenie sprzedaży

Sklep spożywczy, który sprzedaje świeże ryby na wagę, powinien wdrożyć system sprzedaży

A. preselekcyjną
B. samoobsługową
C. tradycyjną
D. wysyłkową
HAN.01 Pytanie 945
Prowadzenie sprzedaży

Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce

A. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
B. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
C. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
D. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
HAN.01 Pytanie 946
Prowadzenie sprzedaży

Spółka uzyskała od klienta czek gotówkowy za sprzedane produkty. Na jakich kontach księgowych powinno się zarejestrować tę transakcję gospodarczą?

A. Inne środki pieniężne Dt, Rozrachunki z odbiorcami Ct
B. Rozrachunki z odbiorcami Dt, Inne środki pieniężne Ct
C. Kasa Dt, Rozrachunki z odbiorcami Ct
D. Rozrachunki z odbiorcami Dt, Kasa Ct
HAN.01 Pytanie 947
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli oceń, jak zmienił się udział sprzedaży wykonany w stosunku do planowanego obuwia damskiego i męskiego w sprzedaży ogółem.

Struktura sprzedaży
WyszczególnienieUdział sprzedaży
Planowany w %Wykonany w %
Obuwie damskie7580
Obuwie męskie2520
Razem100100

A. Udział sprzedaży obuwia damskiego i obuwia męskiego wzrósł.
B. Udział sprzedaży obuwia damskiego spadł a obuwia męskiego wzrósł.
C. Udział sprzedaży obuwia damskiego wzrósł a obuwia męskiego spadł.
D. Udział sprzedaży obuwia damskiego i obuwia męskiego spadł.
HAN.01 Pytanie 948
Prowadzenie sprzedaży

Jakie informacje powinny być zawarte w propozycji sprzedaży?

A. Dane identyfikacyjne oferenta, lista artykułów z cenami sprzedaży, warunki płatności oraz dostawy
B. Lista artykułów z cenami sprzedaży, warunki płatności, numery kont bankowych sprzedawcy i nabywcy
C. Adresy sprzedawcy i nabywcy, lista oferowanych artykułów, wysokość marży handlowej
D. Dane identyfikacyjne sprzedawcy i nabywcy, wysokość marży handlowej, ceny zakupu oferowanych artykułów
HAN.01 Pytanie 949
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary powinny być składowane w magazynach o zamkniętym systemie?

A. Cegły i płytki ceramiczne
B. Piasek i cement
C. Armaturę sanitarną i dachówki
D. Panele ścienne i podłogowe
HAN.01 Pytanie 950
Prowadzenie sprzedaży

Odzież oraz obuwie powinny być składowane w magazynach

A. podziemnych
B. otwartych
C. zamkniętych
D. specjalnych
HAN.01 Pytanie 951
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik sklepu doznał kontuzji w drodze do pracy i był niezdolny do pracy przez 45 dni. Jakie badania lekarskie powinien odbyć pracownik przed powrotem do wykonywania swoich obowiązków?

A. Okresowym
B. Dobrowolnym
C. Kontrolnym
D. Wstępnym
HAN.01 Pytanie 952
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie wyników inwentaryzacji przedstawionych w tabeli ustal wartość kompensaty niedoboru nadwyżką.

Nazwa towaruCena jednostkowa
w zł
Ilość w szt. według
spisu z naturyksiąg rachunkowych
Ołówek techniczny 3H1,40106100
Ołówek techniczny 6H1,507584

A. 9,00 zł
B. 13,50 zł
C. 8,40 zł
D. 12,60 zł
HAN.01 Pytanie 953
Prowadzenie sprzedaży

Jakie usługi proponują sklepy dyskontowe swoim klientom?

A. wysokiej jakości wyposażenie punktu sprzedaży oraz drogie towary
B. korzystne warunki zakupu towarów w wysokiej cenie
C. minimalistyczne wyposażenie przestrzeni handlowej oraz niskie ceny produktów
D. duże ilości towarów sprzedawane po atrakcyjnych cenach
HAN.01 Pytanie 954
Prowadzenie sprzedaży

Procedura zapewniająca wysoką jakość higieniczną warunków produkcji oraz przetwarzania żywności to

A. FAO
B. GAP
C. GMP
D. HACCP
HAN.01 Pytanie 955
Prowadzenie sprzedaży

Na którym etapie rozmowy handlowej występuje zwrot "bluzka ta wykonana jest z bawełny, jej rozmiar to 36, posiadamy kilka wersji kolorystycznych"?

A. Wyjaśnienia wątpliwości.
B. Prezentacji towaru.
C. Identyfikacji potrzeb.
D. Określenia korzyści.
HAN.01 Pytanie 956
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ rodzaj i wartość różnic inwentaryzacyjnych towaru X.

Rodzaj towaruCena jednostkowaStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
Towar X12,00 zł/szt.60 szt.55 szt.

A. Niedobór 55,00 zł.
B. Niedobór 60,00 zł.
C. Nadwyżka 55,00 zł.
D. Nadwyżka 60,00 zł.
HAN.01 Pytanie 957
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż sytuację, w której towar, zgodnie z aktualnymi przepisami prawa konsumenckiego, nie odpowiada umowie.

A. Spodnie z tkaniny drugiej jakości mają drobne plamy
B. Kupione spodnie są za małe dla klientki
C. Zamówiony napój nie odpowiada smakowym preferencjom klienta
D. Kalosze przepuszczają wodę podczas korzystania w czasie deszczu
HAN.01 Pytanie 958
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest ograniczona odpowiedzialność materialna pracowników względem powierzonego mienia?

A. odzieżą oraz obuwiem ochronnym
B. towarami i opakowaniami
C. towarami oraz obuwiem ochronnym
D. odzieżą roboczą i towarami
HAN.01 Pytanie 959
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca musi podzielić 2-kilogramowy kawałek schabu na 8 równych części. Jaką wagę powinna mieć jedna część schabu?

A. 25 dag
B. 10 dag
C. 20 dag
D. 50 dag
HAN.01 Pytanie 960
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie sera widnieje informacja: "należy spożyć do 10 stycznia 2014 r.". W dniu 11 stycznia 2014 r. manager sklepu powinien

A. usunąć ser z oferty sprzedażowej
B. zwrócić ser do producenta i poprosić o nową dostawę sera świeżego
C. zorganizować promocję, w ramach której ser będzie dodatkiem dla klientów wydających powyżej 20 zł
D. zostawić ser na półce