Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 921
Prowadzenie sprzedaży

Klient kupił następujące towary: 1 gazetę, 4 lizaki, 50 litrów paliwa. Ustal należność za zakupione towary korzystając z danych przedstawionych w tabeli.

Ilustracja do pytania 1
A. 27,28 zł
B. 8,96 zł
C. 237,55 zł
D. 233,38 zł
HAN.01 Pytanie 922
Prowadzenie sprzedaży

Która z kart zapewnia możliwość płacenia bez konieczności posiadania rachunku w banku?

A. Kredytowa.
B. Obciążeniowa.
C. Debetowa.
D. Przedpłacona.
HAN.01 Pytanie 923
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony wydruk potwierdza dokonanie płatności

Ilustracja do pytania 3
A. kartą lojalnościową.
B. bonem towarowym.
C. czekiem gotówkowym.
D. kartą płatniczą.
HAN.01 Pytanie 924
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionego fragmentu raportu kasowego, ustal wysokość utargu.

Ilustracja do pytania 4
A. 3 462,50 zł
B. 5 922,50 zł
C. 2 460,00 zł
D. 922,50 zł
HAN.01 Pytanie 925
Prowadzenie sprzedaży

Ustal wartość rozchodu 200 szt. towarów zgodnie z metodą wyceny LIFO "ostatnie weszło, pierwsze wyszło".

Ilustracja do pytania 5
A. 440,00 zł
B. 400,00 zł
C. 360,00 zł
D. 340,00 zł
HAN.01 Pytanie 926
Prowadzenie sprzedaży

Opakowanie przedstawione na zdjęciu służy do pakowania artykułów

Ilustracja do pytania 6
A. szklanych.
B. suszonych.
C. mrożonych.
D. chemicznych.
HAN.01 Pytanie 927
Prowadzenie sprzedaży

Przed rozpoczęciem obsługi kasy fiskalnej kasjer powinien wystawić

A. dowód wpłaty do kasy.
B. czek kasowy.
C. raport stan kasy.
D. raport dobowy.
HAN.01 Pytanie 928
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawione na zdjęciu urządzenie służy do

Ilustracja do pytania 8
A. ważenia towarów.
B. kodowania towarów.
C. sczytywania kodów kreskowych.
D. dezaktywacji etykiet elektromagnetycznych.
HAN.01 Pytanie 929
Prowadzenie sprzedaży

Do kiedy należy wystawić fakturę za towar sprzedany i wydany w dniu 20.04.2015 r., a za który otrzymano zapłatę 27.04.2015 r.?

A. Do 18.05.2015 r.
B. Do 15.05.2015 r.
C. Do 20.04.2015 r.
D. Do 30.04.2015 r.
HAN.01 Pytanie 930
Prowadzenie sprzedaży

Notę korygującą wystawia nabywca towaru, gdy

A. dokonał zwrotu towaru.
B. udzielono mu dodatkowego rabatu.
C. faktura zawiera błędny numer NIP wystawcy.
D. faktura zawiera błędną cenę zamówionego towaru.
HAN.01 Pytanie 931
Prowadzenie sprzedaży

Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie

A. 14 dni od daty otrzymania towaru.
B. 14 dni od daty zakupu towaru.
C. 10 dni od daty zakupu towaru.
D. 10 dni od daty otrzymania towaru.
HAN.01 Pytanie 932
Prowadzenie sprzedaży

Ile czasu ma sprzedawca na ustosunkowanie się do żądania reklamacyjnego klienta?

A. 2 miesiące liczone od dnia następnego po dniu, w którym została złożona reklamacja.
B. 2 miesiące od daty zakupu towaru przez klienta.
C. 2 lata od daty zakupu towaru przez klienta.
D. 14 dni kalendarzowych liczonych od dnia następnego po dniu, w którym została złożona reklamacja.
HAN.01 Pytanie 933
Prowadzenie sprzedaży

Którą kwotę należy wpisać na fakturze w pozycji "Razem do zapłaty"?

Ilustracja do pytania 13
A. 7 084,80 zł
B. 1 324,80 zł
C. 8 409,60 zł
D. 5 760,00 zł
HAN.01 Pytanie 934
Prowadzenie sprzedaży

Jeżeli podczas przyjmowania dostawy zostaną stwierdzone braki towaru lub jego uszkodzenie, to należy sporządzić

A. notę korygującą.
B. fakturę pro forma.
C. protokół różnic w dostawie.
D. arkusz spisu z natury.
HAN.01 Pytanie 935
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych nieprawidłowości w dostawie zostanie ustalona podczas odbioru ilościowego?

A. Brak druku na sześciu stronach w dostarczonych książkach.
B. Odbarwienia na pięciu przyjętych parach butów.
C. Zepsute owoce w jednej z pięciu przyjmowanych skrzynek.
D. Brak trzech paczek kawy w uszkodzonym opakowaniu zbiorczym.
HAN.01 Pytanie 936
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę sprzedaży netto towaru, którego cena zakupu netto wynosi 0,90 zł, a marża w wysokości 20% liczona jest od ceny zakupu.

A. 1,08 zł
B. 0,92 zł
C. 1,18 zł
D. 1,10 zł
HAN.01 Pytanie 937
Prowadzenie sprzedaży

Jeżeli towar przed podwyżką kosztował 13,00 zł, a po podwyżce 13,65 zł, to jego cena wzrosła o

A. 0,5%
B. 6,5%
C. 5,0%
D. 0,65%
HAN.01 Pytanie 938
Prowadzenie sprzedaży

Cena zakupu netto 1 kilograma porzeczek wynosi 3,00 zł. Oblicz cenę sprzedaży brutto, jeżeli sklep stosuje marżę w wysokości 25% ceny zakupu, a owoce te objęte są 5% stawką podatku VAT.

A. 3,90 zł
B. 3,30 zł
C. 3,75 zł
D. 3,94 zł
HAN.01 Pytanie 939
Prowadzenie sprzedaży

Która informacja o warunkach sprzedaży płynu do mycia naczyń będzie istotna dla klienta indywidualnego?

A. Przy zakupie dwóch sztuk trzecia gratis.
B. Przy zakupie 100 sztuk płatność w terminie 14 dni.
C. Przy zakupach na kwotę powyżej 3 000 zł netto bezpłatny transport.
D. Przy zakupie 50 sztuk 5% rabatu.
HAN.01 Pytanie 940
Prowadzenie sprzedaży

W celu uzyskania informacji na temat oferowanych przez sprzedawcę towarów, ich cen i warunków sprzedaży, należy wysłać do niego

A. zapytanie ofertowe.
B. folder informacyjny.
C. specyfikację towarową.
D. ofertę sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 941
Prowadzenie sprzedaży

Mięsa i wędliny należy przechowywać w magazynach

A. zwykłych.
B. półotwartych.
C. otwartych.
D. specjalnych.
HAN.01 Pytanie 942
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów nie wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych?

A. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce.
B. Mleko skondensowane w puszce.
C. Śledzie solone w plastikowym wiaderku.
D. Mleko pasteryzowane w butelce.
HAN.01 Pytanie 943
Prowadzenie sprzedaży

Który produkt został zakonserwowany metodą biologiczną?

A. Konserwa mięsna.
B. Mleko pasteryzowane.
C. Dżem jagodowy.
D. Ogórki kiszone.
HAN.01 Pytanie 944
Prowadzenie sprzedaży

Trzy kolejne cyfry przedstawionego kodu EAN-13 informujące o kraju, w którym towar wyprodukowano, to

Ilustracja do pytania 24
A. 905
B. 208
C. 775
D. 590
HAN.01 Pytanie 945
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady przechowywania niektórych towarów spożywczych. Wskaż towar, którego nie można umieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie twarogu.

Ilustracja do pytania 25
A. Olej jadalny.
B. Śliwki.
C. Dżem.
D. Chleb.
HAN.01 Pytanie 946
Prowadzenie sprzedaży

Ziemniaki nie będą zieleniały, jeżeli w pomieszczeniach podczas ich składowania zapewni się

A. brak dostępu powietrza.
B. niską temperaturę.
C. wysoką wilgotność.
D. brak dostępu promieni słonecznych.
HAN.01 Pytanie 947
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku inwentaryzacji stwierdzono zawiniony niedobór towarów o wartości 1 230 zł. Na podstawie fragmentu umowy o wspólnej odpowiedzialności materialnej, ustal jaką kwotą zostanie obciążona pani Joanna Nowacka.

Ilustracja do pytania 27
A. 492 zł
B. 123 zł
C. 246 zł
D. 369 zł
HAN.01 Pytanie 948
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie wyników inwentaryzacji przedstawionych w tabeli ustal wartość kompensaty niedoboru nadwyżką.

Ilustracja do pytania 28
A. 9,00 zł
B. 12,60 zł
C. 13,50 zł
D. 8,40 zł
HAN.01 Pytanie 949
Prowadzenie sprzedaży

Do grupy warzyw korzeniowych zalicza się

A. buraki.
B. czosnek.
C. ziemniaki.
D. kalarepę.
HAN.01 Pytanie 950
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie fragmentu arkusza spisu z natury i kartoteki magazynowej, określ rodzaj i wielkość różnicy

Ilustracja do pytania 30
A. Nadwyżka 30 szt.
B. Niedobór 30 szt.
C. Niedobór 10 szt.
D. Nadwyżka 10 szt.
HAN.01 Pytanie 951
Prowadzenie sprzedaży

Które cechy charakteryzują ser camembert?

A. Miękki, podpuszczkowy, z porostem pleśniowym.
B. Miękki, kwasowy, z przerostem pleśniowym.
C. Twardy, podpuszczkowy typu włoskiego.
D. Twardy, kwasowo-podpuszczkowy z masy parzonej.
HAN.01 Pytanie 952
Prowadzenie sprzedaży

W celu uproszczenia procedur sprzedaży i zapewnienia całodobowego dostępu do towarów takich jak bilety autobusowe i słodycze należy zastosować sprzedaż

A. tradycyjną.
B. z automatów.
C. obnośną.
D. samoobsługową.
HAN.01 Pytanie 953
Prowadzenie sprzedaży

Którą formą sprzedaży jest sprzedaż telefoniczna?

A. Bezpośrednią.
B. Samoobsługową.
C. Pośrednią.
D. Tradycyjną.
HAN.01 Pytanie 954
Prowadzenie sprzedaży

Etap rozmowy sprzedażowej, w którym sprzedawca odpowiada na zadane przez klientkę pytanie "Czy ta bluzka na pewno nie rozciągnie się podczas prania?“, to

A. realizacja zamówienia.
B. wyjaśnienie wątpliwości.
C. rozpoznanie potrzeb.
D. prezentacja towaru.
HAN.01 Pytanie 955
Prowadzenie sprzedaży

Którą informację sprzedawca przekaże klientowi, jeżeli zapytał on o właściwości napojów izotonicznych?

A. Obniżają poziom cukru w organizmie.
B. Wyrównują poziom elektrolitów w organizmie.
C. Obniżają poziom cholesterolu.
D. Mają działanie uspokajające.
HAN.01 Pytanie 956
Prowadzenie sprzedaży

Klientowi zainteresowanemu napojami mlecznymi niefermentowanymi sprzedawca powinien polecić

A. mleko acidofilne.
B. kefir malinowy.
C. mleko czekoladowe.
D. jogurt truskawkowy.
HAN.01 Pytanie 957
Prowadzenie sprzedaży

Ekspozycja, na której znajdują się towary z oferty sklepu oraz dekoracje świąteczne, to wystawa

A. reprezentacyjna.
B. masowa.
C. okolicznościowa.
D. towarowa.
HAN.01 Pytanie 958
Prowadzenie sprzedaży

W witrynach ze szklanymi półkami, ladach przeszklonych podświetlanych i gablotach przeszklonych zamykanych prezentuje się

A. sprzęt AGD.
B. krawaty.
C. zegarki.
D. telewizory.
HAN.01 Pytanie 959
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca musi poporcjować 2 kilogramowy kawałek schabu na 8 równych porcji. Ile powinna ważyć jedna porcja schabu?

A. 20 dag
B. 10 dag
C. 50 dag
D. 25 dag
HAN.01 Pytanie 960
Prowadzenie sprzedaży

Ustal którą kwotę zapłaci klient za zakup 30 dag karkówki i 0,5 kg kiełbasy, jeżeli 1 kg karkówki kosztuje 20,00 zł, a 1 kg kiełbasy kosztuje 23,00 zł.

A. 16,90 zł
B. 21,50 zł
C. 18,40 zł
D. 17,50 zł