Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 961
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?

Ilustracja do pytania 1
A. Garnitur 2
B. Garnitur 1
C. Garnitur 3
D. Garnitur 4
HAN.01 Pytanie 962
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz kwotę, którą zapłaci klient za zakup 3 czekolad w cenie 3,00 zł za szt., 0,5 kg cukierków po 16,00 zł za 1 kg i 2 napojów w cenie 4,00 zł za szt., jeżeli skorzysta z karty stałego klienta uprawniającej do 3% rabatu.

A. 21,34 zł
B. 17,50 zł
C. 15,40 zł
D. 24,25 zł
HAN.01 Pytanie 963
Prowadzenie sprzedaży

Którą kwotę reszty otrzyma klient, jeżeli zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem 20 zł?

Ilustracja do pytania 3
A. 9,00 zł
B. 9,50 zł
C. 10,50 zł
D. 11,00 zł
HAN.01 Pytanie 964
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca nie odliczy wagi opakowania, jeżeli towar będzie zapakowany w

A. skrzynie drewniane.
B. pudełka tekturowe.
C. torby foliowe.
D. beczki plastikowe.
HAN.01 Pytanie 965
Prowadzenie sprzedaży

W zestawieniu wpłaconej gotówki w pozycji razem należy wpisać kwotę

Ilustracja do pytania 5
A. 4 120,54 zł
B. 4 122,79 zł
C. 4 125,29 zł
D. 4 122,57 zł
HAN.01 Pytanie 966
Prowadzenie sprzedaży

Faktura zbiorcza może być wystawiona

A. jednemu kontrahentowi w przypadku więcej niż jednej dostawy w miesiącu.
B. jednemu kontrahentowi tylko gdy dokonuje zakupów codziennie.
C. grupie kontrahentów dokonujących zakupów tego samego dnia.
D. grupie kontrahentów przy dostawach tych samych towarów.
HAN.01 Pytanie 967
Prowadzenie sprzedaży

Cena sprzedaży netto towaru objętego podstawową stawką podatku VAT wynosi 35,00 zł. Ile wynosi cena sprzedaży brutto?

A. 28,46 zł
B. 36,75 zł
C. 37,80 zł
D. 43,05 zł
HAN.01 Pytanie 968
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ma odprowadzić utarg wpłacając pieniądze na konto bankowe. Który z przedstawionych druków posłuży do sporządzenia dokumentu, potwierdzającego to zdarzenie?

Ilustracja do pytania 8
A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
HAN.01 Pytanie 969
Prowadzenie sprzedaży

Którą stawką podatku VAT opodatkowany jest towar, jeżeli jego cena sprzedaży netto wynosi 80,00 zł, a cena sprzedaży brutto wynosi 84,00 zł?

A. 8%
B. 4%
C. 5%
D. 23%
HAN.01 Pytanie 970
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca 15 maja przyjął zgłoszenie reklamacyjne od klienta, który 13 maja kupił wadliwy towar. Reklamację powinien rozpatrzyć i udzielić odpowiedzi do

A. 27 maja.
B. 13 lipca.
C. 29 maja.
D. 15 lipca.
HAN.01 Pytanie 971
Prowadzenie sprzedaży

Odpowiedzialność za towary po dokonaniu ich przyjęcia do sklepu i potwierdzeniu ich odbioru ponosi

A. dostawca.
B. odbiorca.
C. wynajęty przewoźnik.
D. ostateczny nabywca.
HAN.01 Pytanie 972
Prowadzenie sprzedaży

Waga towaru wraz z opakowaniem to waga

A. tara.
B. przeciętna.
C. brutto.
D. netto.
HAN.01 Pytanie 973
Prowadzenie sprzedaży

Wartość wszystkich przyjętych towarów zgodnie z zamieszczonym dowodem magazynowym PZ wynosi

Ilustracja do pytania 13
A. 900,00 zł
B. 1 650,00 zł
C. 1 400,00 zł
D. 750,00 zł
HAN.01 Pytanie 974
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, który waży towar przyjmowany do sklepu, przeprowadza kontrolę

A. szczegółową jakościową.
B. wstępną jakościową.
C. szczegółową ilościową.
D. wstępną ilościową.
HAN.01 Pytanie 975
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż zaletę organoleptycznej metody kontroli towarów.

A. Niepowtarzalność wyniku.
B. Łatwość wykonania.
C. Dokładność badania.
D. Obiektywność oceny.
HAN.01 Pytanie 976
Prowadzenie sprzedaży

Cena sprzedaży brutto towaru opodatkowanego stawką podatku VAT 23% wynosi 123,00 zł. Ile zapłaci klient za towar z 10% bonifikatą?

A. 100,60 zł
B. 110,70 zł
C. 136,16 zł
D. 90,00 zł
HAN.01 Pytanie 977
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę sprzedaży netto kilograma towaru, który sprzedawany jest w ilości 125 g w opakowaniu jednostkowym w cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.

A. 160,00 zł
B. 25,00 zł
C. 6,25 zł
D. 16,00 zł
HAN.01 Pytanie 978
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu spożywczego kupił towar po cenie zakupu netto 12,00 zł. Marża detaliczna obliczana od ceny sprzedaży netto wynosi 20%. Ile wynosi cena sprzedaży netto towaru?

A. 18,45 zł
B. 14,40 zł
C. 15,00 zł
D. 18,54 zł
HAN.01 Pytanie 979
Prowadzenie sprzedaży

Ile zapłaci klient, który dokonał zakupu 5 kg bananów w cenie netto 2,00 zł/kg oraz 2 kg cytryn w cenie netto 5,00 zł/kg, jeżeli towary objęte są stawką podatku VAT wynoszącą 8%?

A. 21,60 zł
B. 24,60 zł
C. 10,80 zł
D. 20,00 zł
HAN.01 Pytanie 980
Prowadzenie sprzedaży

Schemat przedstawia strukturę ceny

Ilustracja do pytania 20
A. detalicznej.
B. regulowanej.
C. hurtowej.
D. zbytu.
HAN.01 Pytanie 981
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacją zawartą na przedstawionej metce sukienka przeznaczona jest dla klientki o rozmiarze 38, czyli

Ilustracja do pytania 21
A. obwodzie bioder 92 cm, obwodzie pasa 98 cm.
B. obwodzie bioder 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 92 cm.
C. obwodzie klatki piersiowej 92 cm, obwodzie bioder 98 cm.
D. obwodzie pasa 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 98 cm.
HAN.01 Pytanie 982
Prowadzenie sprzedaży

Na rysunku przedstawiono kod

Ilustracja do pytania 22
A. QR
B. EAN
C. ISSN
D. PKWiU
HAN.01 Pytanie 983
Prowadzenie sprzedaży

Które z narzędzi powinien wykorzystać właściciel osiedlowego sklepu spożywczego do informowania swoich klientów o bieżącej ofercie handlowej?

A. Plakat.
B. Billboard.
C. Szyld.
D. Stand.
HAN.01 Pytanie 984
Prowadzenie sprzedaży

Zapas doniczek na dzień 1 stycznia wynosi 20 szt. Złożono u producenta zamówienie na 85 szt. doniczek, z terminem realizacji 10 stycznia. Ile wyniesie zapas doniczek w dniu 31 stycznia, jeżeli miesięczna sprzedaż w styczniu wyniesie 95 szt. doniczek?

A. 115 szt.
B. 105 szt.
C. 10 szt.
D. 65 szt.
HAN.01 Pytanie 985
Prowadzenie sprzedaży

W jednostce handlowej znajduje się 30 szt. bluzek, na które nie ma zapotrzebowania. Zapas ten należy ocenić jako

A. obrotowy.
B. rezerwowy.
C. przedsezonowy.
D. zbędny.
HAN.01 Pytanie 986
Prowadzenie sprzedaży

Do ekspozycji czasopism w sklepie samoobsługowym stosuje się

A. podesty.
B. szafki.
C. gondole.
D. gabloty.
HAN.01 Pytanie 987
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami rozmieszczania grup towarowych wyroby cukiernicze można ułożyć obok

A. warzyw i wyrobów garmażeryjnych.
B. wyrobów tytoniowych i zapałek.
C. mięsa i ryb.
D. win i nabiału.
HAN.01 Pytanie 988
Prowadzenie sprzedaży

W którym miejscu sali sprzedażowej w sklepie samoobsługowym eksponowane są towary codziennego użytku?

A. Przy stanowisku kasowym.
B. W strefach gorących.
C. Przy wejściu.
D. Na końcu sali.
HAN.01 Pytanie 989
Prowadzenie sprzedaży

Wynagrodzenie pracownika zatrudnionego w systemie czasowym z określoną stawką godzinową zależy od

A. liczby godzin pracy.
B. czasu otwarcia sklepu.
C. obrotu sklepu.
D. wydajności pracy.
HAN.01 Pytanie 990
Prowadzenie sprzedaży

W przedsiębiorstwie w wyniku inwentaryzacji stwierdzono stratę w wysokości 3 500,00 zł, za którą udowodnioną winę ponosi 5 pracowników. Kto poniesie odpowiedzialność materialną za powstałą stratę?

A. Pracownik wskazany przez pracodawcę.
B. Solidarnie pracownicy, którzy przyczynili się do powstania straty.
C. Solidarnie wszyscy pracownicy firmy.
D. Pracodawca i pracownicy.
HAN.01 Pytanie 991
Prowadzenie sprzedaży

W osiedlowym sklepie spożywczym z tradycyjną formą obsługi obrót ze sprzedaży wyniósł 200 000,00 zł. Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz maksymalną wartość niedoboru.

Ilustracja do pytania 31
A. 4 000,00 zł
B. 2 000,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 1 600,00 zł
HAN.01 Pytanie 992
Prowadzenie sprzedaży

Które towary na stanowisku z nabiałem dodatkowo zabezpiecza się przed działaniem bakterii?

A. Jogurty owocowe i naturalne.
B. Maślankę i ser biały.
C. Ser żółty i ser biały.
D. Kefir i ser żółty.
HAN.01 Pytanie 993
Prowadzenie sprzedaży

Ubytkiem nadzwyczajnym jest

A. kradzież towarów w magazynie.
B. odparowanie wody z rzodkiewki.
C. rozsypanie cukru podczas ważenia.
D. wysuszenie jabłek.
HAN.01 Pytanie 994
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych znaków należy umieścić na opakowaniu kieliszków w celu zabezpieczenia ich podczas transportu?

Ilustracja do pytania 34
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
HAN.01 Pytanie 995
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku przeprowadzonej w hurtowni inwentaryzacji stwierdzono niedobór orzeszków ziemnych.
Norma ubytków naturalnych wynosi 10% wartości niedoboru. Ustal wartość niedoboru pozostałą do rozliczenia po uwzględnieniu normy ubytków naturalnych.

Ilustracja do pytania 35
A. 60,00 zł
B. 600,00 zł
C. 140,00 zł
D. 540,00 zł
HAN.01 Pytanie 996
Prowadzenie sprzedaży

Który artykuł spośród wymienionych powinien zostać zaproponowany klientce potrzebującej produktu bogatego w wapń?

A. Mięso wieprzowe.
B. Mleko krowie.
C. Ogórek zielony.
D. Olej rzepakowy.
HAN.01 Pytanie 997
Prowadzenie sprzedaży

Z którego materiału zostało wykonane obuwie, jeżeli na opakowaniu zamieszczono przedstawione oznaczenie?

Ilustracja do pytania 37
A. Materiału syntetycznego.
B. Materiału włókienniczego.
C. Skóry naturalnej powlekanej.
D. Skóry naturalnej.
HAN.01 Pytanie 998
Prowadzenie sprzedaży

Do grupy warzyw kapustnych nie należy

A. jarmuż.
B. szpinak.
C. kalafior.
D. brokuł.
HAN.01 Pytanie 999
Prowadzenie sprzedaży

Do dóbr substytucyjnych należą

A. samochód i paliwo.
B. kuchenka gazowa i gaz.
C. długopis i pióro wieczne.
D. monitor i myszka.
HAN.01 Pytanie 1 000
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów sprzedawca powinien polecić do czyszczenia szaf chłodniczych?

Ilustracja do pytania 40
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.