Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1 001
Prowadzenie sprzedaży

Sklep spożywczy nabył towar po cenie netto wynoszącej 20 zł i sprzedaje go z marżą równą 20% od ceny sprzedaży. Jeśli towar objęty jest stawką VAT 7%, to ile wynosi cena sprzedaży brutto?

A. 26,75 zł
B. 30,62 zł
C. 28,62 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 002
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kwotę brutto uzyska sklep za sprzedaż 1 kilograma porzeczek, jeśli cena zakupu netto wynosi 3,00 zł, a nałożona marża to 25% ceny zakupu, przy tym owoce te są obciążone 5% podatkiem VAT?

A. 3,30 zł
B. 3,94 zł
C. 3,90 zł
D. 3,75 zł
HAN.01 Pytanie 1 003
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, dla jakiego produktu należy się spodziewać największego przyrostu popytu w lipcu 2012 r. w porównaniu z lipcem 2011 r.

Zestawienie wyników badań preferencji zakupów produktów P.P. MEGA
ProduktPopyt w lipcu 2011 r. w szt.Prognoza zakupu w lipcu 2012 r. w szt.
Fotele8095
Krzesła120131
Stoły6273
Ławy94126

A. Krzeseł.
B. Stołów.
C. Foteli.
D. Ław.
HAN.01 Pytanie 1 004
Prowadzenie sprzedaży

Z uwagi na kończący się sezon, ceny obuwia zostały zredukowane o 15%. Jaka będzie cena damskich kozaków, które przed zniżką kosztowały 150 zł?

A. 165,00 zł
B. 127,50 zł
C. 149,85 zł
D. 135,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 005
Prowadzenie sprzedaży

Po odebraniu zapłaty za sprzedane produkty, sprzedawca przekazuje klientowi

A. kartę gwarancyjną
B. instrukcję stosowania
C. protokół anulowania
D. paragon fiskalny
HAN.01 Pytanie 1 006
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z raportem nr 14/2014, stan księgowy towarów wyniósł 204 000,00 zł, natomiast rzeczywisty stan, wynikający z protokołu inwentaryzacyjnego, to 200 000,00 zł. Limit na pokrycie niedoboru towarów ustalono na 1 020,00 zł. Jakie będą wyniki rozliczenia limitu ubytków?

A. niedobór, który nie mieści się w limicie w wysokości 5 020,00 zł
B. nadwyżkę limitu nad niedoborem w wysokości 5 020,00 zł
C. niedobór, który nie mieści się w limicie w wysokości 2 980,00 zł
D. nadwyżkę limitu nad niedoborem w wysokości 2 980,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 007
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej sytuacji sprzedawca ma prawo odmówić przyjęcia płatności kartą płatniczą?

A. Zakupu towarów zamawianych na specjalne zamówienie
B. Używania karty płatniczej przez osobę nieuprawnioną
C. Gdy klient przy pierwszej próbie autoryzacji transakcji wprowadził błędny PIN
D. Transakcji na wartość mniejszą niż 100 zł
HAN.01 Pytanie 1 008
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien

A. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
B. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
C. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
D. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
HAN.01 Pytanie 1 009
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie jogurtu znajduje się informacja, iż należy go spożyć do 5 lipca. W dniu 4 lipca sprzedawca powinien ten jogurt

A. zaprzestać jego sprzedaży.
B. podarować klientom.
C. usunąć.
D. przecenić.
HAN.01 Pytanie 1 010
Prowadzenie sprzedaży

Płynność finansowa przedsiębiorstwa jest zachowana, gdy

A. dysponuje gotówką w kasie
B. osiągnęło zysk na koniec danego okresu sprawozdawczego
C. na czas spłaca swoje zobowiązania
D. ma środki pieniężne na koncie bankowym
HAN.01 Pytanie 1 011
Prowadzenie sprzedaży

Przechowywanie ziemniaków w ciemnym i chłodnym miejscu ogranicza zmiany biologiczne takie jak

A. gnicie
B. kiełkowanie
C. bulwienie
D. wysychanie
HAN.01 Pytanie 1 012
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji przedstawionych w tabeli wskaż, którego z towarów nie należy układać w bezpośrednim sąsiedztwie serów pleśniowych.

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układaćnie należy układać
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych

A. Margaryny.
B. Dżemu.
C. Cukierków.
D. Pomarańczy.
HAN.01 Pytanie 1 013
Prowadzenie sprzedaży

Który element czeku jest opcjonalny?

A. Suma czekowa wyrażona cyframi
B. Znak opłaty skarbowej
C. Suma czekowa napisana słownie
D. Nazwa dokumentu "czek"
HAN.01 Pytanie 1 014
Prowadzenie sprzedaży

V W czasie zimowym cena damskich kozaków wynosiła 280 zł. Po zakończeniu sezonu ich cena spadła do 170 zł. O ile procent zmniejszono cenę kozaków?

A. Około 60%
B. Około 50%
C. Około 40%
D. Około 20%
HAN.01 Pytanie 1 015
Prowadzenie sprzedaży

Jaką treść powinna mieć operacja gospodarcza, która została zewidencjonowana na kontach "Inne środki pieniężne" Wn oraz "Rozrachunki z odbiorcami" Ma?

A. Odbiorca uregulował należność przelewem.
B. Przekazano odbiorcy weksel.
C. Przekazano odbiorcy czek rozrachunkowy.
D. Otrzymano czek rozrachunkowy od odbiorcy.
HAN.01 Pytanie 1 016
Prowadzenie sprzedaży

W grudniu do magazynu przyjęto 700 kartonów mleka o pojemności 1 litra, natomiast wydano 750 kartonów tego mleka. Jakie będzie saldo zapasu mleka na koniec grudnia, jeżeli na dzień 1 grudnia wynosił on 150 sztuk?

A. 100 litrów
B. 200 litrów
C. 150 litrów
D. 100 litrów
HAN.01 Pytanie 1 017
Prowadzenie sprzedaży

Na wystawach z przeszklonymi półkami, podświetlanymi ladami oraz zamykanymi gablotami najczęściej eksponuje się

A. zegarki
B. krawaty
C. sprzęt AGD
D. telewizory
HAN.01 Pytanie 1 018
Prowadzenie sprzedaży

Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza

A. znak ostrzegający
B. kod producenta
C. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
D. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
HAN.01 Pytanie 1 019
Prowadzenie sprzedaży

Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury

A. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
B. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
C. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
D. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
HAN.01 Pytanie 1 020
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych czynności nie jest częścią procesu zawierania umowy sprzedaży?

A. Sporządzenie umowy w formie pisemnej
B. Złożenie przyjętego towaru w magazynie
C. Określenie terminu dostawy oraz miejsca odbioru towaru
D. Pisemne potwierdzenie zamówienia telefonicznego
HAN.01 Pytanie 1 021
Prowadzenie sprzedaży

Stawka podstawowa podatku YAT w roku 2014 wynosi

A. 5%
B. 8%
C. 23%
D. 0%
HAN.01 Pytanie 1 022
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach samoobsługowych artykuły, które są kupowane pod wpływem impulsu, powinny być ustawiane głównie

A. naprzeciwko wejścia
B. na osobnym regale
C. przy kasie
D. na wysokości 170 cm
HAN.01 Pytanie 1 023
Prowadzenie sprzedaży

Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być

A. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
B. oznaczony ceną
C. wyposażony w kartę gwarancyjną
D. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
HAN.01 Pytanie 1 024
Prowadzenie sprzedaży

Kto jest odpowiedzialny za przeszkolenie pracownika w zakresie bhp przed jego dopuszczeniem do pracy?

A. zakład pracy
B. Państwowa Inspekcja Sanitarna
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Państwowa Inspekcja Pracy
HAN.01 Pytanie 1 025
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli określ, która oferta dostawy towaru dla stałych klientów jest najkorzystniejsza.

Oferta dostawy towaruCena towaru w zł/sztOpust ceny towaru dla stałych klientów w %Koszty transportu w zł
A.1602590
B.1501670
C.1402080
D.1301090

A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HAN.01 Pytanie 1 026
Prowadzenie sprzedaży

Gospodarkę charakteryzują dominująca własność prywatna, wolność działalności gospodarczej, ceny na rynku oraz dążenie do zysku

A. kierowaną
B. naturalną
C. rynkową
D. mieszaną
HAN.01 Pytanie 1 027
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż towar, dla którego wywieszka cenowa została sporządzona zgodnie z przepisami prawa.

SOK BARTUŚ
jabłkowy

4,50 PLN
Cena sprzedaży
MASŁO NATURAL
roślinne
250 g

6,50 PLN netto
SZAMPON LUX
13% taniej

10,99 zł/op.
340 ml
BALSAM DO CIAŁA
BEAUTY

250 ml
8,50 zł/szt.

34,00zł/1litr

A. Szampon LUX
B. Sok BARTUŚ
C. Balsam do ciała BEAUTY
D. Masło NATURAL
HAN.01 Pytanie 1 028
Prowadzenie sprzedaży

Jakie opakowanie płatków kosmetycznych warto polecić klientowi, który szuka najkorzystniejszej oferty cenowej?

A. 80 szt. w cenie 1,40 zł
B. 150 szt. w cenie 3,10 zł
C. 120 szt. w cenie 2,30 zł
D. 100 szt. w cenie 1,60 zł
HAN.01 Pytanie 1 029
Prowadzenie sprzedaży

Zachowania nabywcze, które pozwalają na uzyskanie najwyższej satysfakcji, zazwyczaj związanej z zakupem jak największej ilości produktów przy określonym poziomie dochodu, to zachowania

A. planowane
B. nieracjonalne
C. racjonalne
D. dobrowolne
HAN.01 Pytanie 1 030
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru według
spisu z naturyksiąg rachunkowych
1.Krem nawilżającyszt.30,00703700
2.Szampon z odżywkąszt.27,00630650
3.Mydło w płynieszt.9,002 2102 200

A. 180,00 zł
B. 20,00 zł
C. 540,00 zł
D. 360,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 031
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?

A. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
B. jest to ocena organoleptyczna książek
C. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
D. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
HAN.01 Pytanie 1 032
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 30 dag słodyczy w cenie 20 zł za kilogram oraz 3 czekolady, które kosztowały po 3,20 zł za sztukę. Jaką kwotę reszty otrzyma klient, jeśli zapłacił banknotem o wartości 20 zł?

A. 15,60 zł
B. 5,40 zł
C. 14,60 zł
D. 4,40 zł
HAN.01 Pytanie 1 033
Prowadzenie sprzedaży

Aby wędliny mogły być sprzedawane na stoisku z samodzielną obsługą, muszą zostać poddane procesowi

A. segregacji
B. kalibrowania
C. kompletowania
D. porcjonowania
HAN.01 Pytanie 1 034
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument powinien być sporządzony przy wpłacie utargu dziennego do banku?

A. Dowód KP - kasa przyjmie
B. Dowód KW - kasa wypłaci
C. Dowód wpłaty gotówkowej
D. Polecenie przelewu
HAN.01 Pytanie 1 035
Prowadzenie sprzedaży

Źródłem wiedzy o wymaganiach klientów nie są

A. wywiady z klientami
B. zamówienia od klientów
C. oferty handlowe od dostawców
D. ankiety przeprowadzone wśród klientów
HAN.01 Pytanie 1 036
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę rozkładu towarów zastosował sprzedawca, eksponując płaszcze oraz nakrycia głowy?

A. Dostępności.
B. Komplementarności.
C. Porządku dostaw.
D. Substytucyjności.
HAN.01 Pytanie 1 037
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem

A. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
B. specjalnych reagentów chemicznych
C. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
D. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
HAN.01 Pytanie 1 038
Prowadzenie sprzedaży

Przed przystąpieniem do pracy z kasą fiskalną, kasjer ma obowiązek wystawić

A. czek gotówkowy
B. dowód wpłaty do kasy
C. raport dzienny
D. raport z saldem kasy
HAN.01 Pytanie 1 039
Prowadzenie sprzedaży

Do zadań sprzedawcy należy

A. poinformowanie klienta (w przypadku sprzedaży towarów w obniżonej cenie) o cechach, które mogą wpływać na obniżenie jakości towaru, stanowiących podstawę do obniżenia ceny
B. udzielenie odpowiedzi ustnej na reklamację towaru złożoną w formie pisemnej w terminie nieprzekraczającym 7 dni
C. pobranie zaliczki od klienta, jeśli wartość transakcji przekracza kwotę 2 000,00 zł
D. sprawdzenie i usunięcie potencjalnych wad ukrytych sprzedawanego towaru
HAN.01 Pytanie 1 040
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ma obowiązek odnieść się do złożonej reklamacji dotyczącej wadliwego towaru w ciągu

A. 14 dni kalendarzowych od dnia następnego po złożeniu reklamacji
B. 30 dni od daty zakupu
C. 7 dni kalendarzowych od dnia następnego po złożeniu reklamacji
D. 2 lata od daty zakupu