Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 1 001
Prowadzenie sprzedaży
A. 23%
B. 8%
C. 5%
D. 4%
HAN.01 Pytanie 1 002
Prowadzenie sprzedaży
Aby zatwierdzić transakcję zakupu i sprzedaży na urządzeniu fiskalnym, należy wydrukować
A. przelew
B. fakturę
C. rachunek
D. paragon
HAN.01 Pytanie 1 003
Prowadzenie sprzedaży
Na etykiecie cenowej produktu w sklepie nie jest konieczne zamieszczenie
A. cena sprzedaży brutto
B. jednostki miary sprzedawanego towaru
C. nazwa produktu
D. cena zakupu netto
HAN.01 Pytanie 1 004
Prowadzenie sprzedaży
Schemat przedstawia strukturę ceny
Struktura ceny | |
koszt jednostkowy | |
zysk producenta | |
cena zbytu | |
marża hurtowa | |
cena hurtowa | |
marża detaliczna | |
cena ............... |
A. zbytu.
B. detalicznej.
C. hurtowej.
D. regulowanej.
HAN.01 Pytanie 1 005
Prowadzenie sprzedaży
W 2013 roku Przedsiębiorstwo Handlowe UFO sp. z o.o. osiągnęło:
- przychody ze sprzedaży towarów wynoszące 1 200 000,00 zł,
- koszty operacyjne na poziomie 800 000,00 zł,
- przychody finansowe w wysokości 20 000,00 zł,
- zapłacone odsetki od kredytu bankowego w wysokości 40 000,00
Jaki był wynik finansowy brutto tej spółki na zakończenie 2013 roku?
A. 380 000,00 zł
B. 360 000,00 zł
C. 420 000,00 zł
D. 400 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 006
Prowadzenie sprzedaży
Na półce sklepowej obok pieczywa można ustawić
A. tartą bułkę oraz przyprawy
B. płatki śniadaniowe i owoce
C. tartą bułkę oraz płatki śniadaniowe
D. przyprawy oraz desery w proszku
HAN.01 Pytanie 1 007
Prowadzenie sprzedaży
Klient zapłacił za zakupiony towar banknotem o nominale 200 zł i otrzymał od sprzedawcy resztę w wysokości 40,40 zł. Jaką wartość miały zakupione towary?
A. 159,60 zł
B. 160,60 zł
C. 149,40 zł
D. 140,40 zł
HAN.01 Pytanie 1 008
Prowadzenie sprzedaży
Do działań związanych z ilościowym odbiorem towaru zalicza się
A. ocena i kontrola stanu opakowania towaru
B. sprawdzenie zgodności ilości odebranego towaru z dokumentacją towarzyszącą dostawie
C. weryfikacja poprawności etykietowania towaru
D. analiza właściwości towaru w porównaniu do tych podanych przez producenta
HAN.01 Pytanie 1 009
Prowadzenie sprzedaży
Towar nabyty w sklepie online można odesłać bez podawania przyczyny w czasie
A. 14 dni
B. 15 dni
C. 30 dni
D. 10 dni
HAN.01 Pytanie 1 010
Prowadzenie sprzedaży
Jaką część imbiru stosuje się jako przyprawę?
A. Liście
B. Kłącza
C. Nasiona
D. Owoce
HAN.01 Pytanie 1 011
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż zasady rozmieszczania produktów w sklepie, które mają na celu pobudzić klientów do zakupów i przynosić duże zyski?
A. Produkty tańsze są umieszczane wyżej, a droższe niżej
B. Produkty drogie, rzadko kupowane, są umieszczane na regale przy kasie
C. Produkty kupowane pod wpływem impulsu, na których osiągana jest największa marża, są umieszczane na wysokości wzroku klienta
D. Produkty lekkie są umieszczane wyżej, a cięższe niżej
HAN.01 Pytanie 1 012
Prowadzenie sprzedaży
Jaką minimalną ilość towaru z oferty handlowej musi zamówić klient, aby mógł skorzystać z rabatu stosowanego przez hurtownię?
Hurtownia spożywcza JAGA sp. z o.o. | ||
OFERTA HANDLOWA | ||
Nazwa towaru | Cena sprzedaży brutto (w zł) | Ilość w opakowaniu zbiorczym (szt.) |
Sok jabłkowy PIKUŚ | 40,00/op. | 8 |
Warunki transakcji | ||
Rabat 5% przy zakupie jednego rodzaju towaru w ilości minimum 100 szt. Jednostka prowadzi sprzedaż wyłącznie w opakowaniach zbiorczych |
A. 100 opakowań zbiorczych.
B. 13 sztuk.
C. 100 sztuk.
D. 13 opakowań zbiorczych.
HAN.01 Pytanie 1 013
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego elementu można nie uwzględniać przy tworzeniu oferty handlowej?
A. Fotografia proponowanych produktów
B. Lista oferowanych produktów
C. Data ważności oferty
D. Informacje kontaktowe sklepu
HAN.01 Pytanie 1 014
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedając produkty spożywcze oraz niespożywcze dla klientów zlokalizowanych na obszarach wiejskich, najlepiej wykorzystać
A. samoobsługę
B. handel tradycyjny
C. handel obwoźny
D. handel uliczny
HAN.01 Pytanie 1 015
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył rower 20.05.2023 r. Otrzymał dowód zakupu oraz kartę gwarancyjną z okresem gwarancji 1 rok. Dnia 10.06.2024 r. dostrzegł usterkę towaru – uszkodzony hamulec. Zgodnie z przepisami klient
A. nie ma możliwości zgłoszenia reklamacji towaru z powodu wady
B. nie ma możliwości zgłoszenia reklamacji towaru na podstawie rękojmi
C. może zgłosić reklamację towaru na podstawie gwarancji
D. może zgłosić reklamację towaru na podstawie niezgodności towaru z umową
HAN.01 Pytanie 1 016
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie ziemniaków w chłodnych miejscach o wysokiej wilgotności może doprowadzić do procesu
A. utleniania
B. dojrzewania
C. kiełkowania
D. wysychania
HAN.01 Pytanie 1 017
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona charakterystyka dotyczy klienta
Klient spodziewa się, że będzie oszukany przez sprzedawcę. Uważa, że w innym punkcie sprzedaży będzie lepiej obsłużony i kupi towar tańszy oraz lepszej jakości. |
A. niecierpliwego.
B. rozmownego.
C. nieufnego.
D. niezdecydowanego.
HAN.01 Pytanie 1 018
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył maszynę do szycia, która objęta jest trzyletnią gwarancją. Po dwóch latach i dwóch miesiącach prawidłowego użytkowania maszyna przestała funkcjonować. Klient ma prawo do
A. zwrotu pieniędzy za zakupiony sprzęt z tytułu gwarancji lub niezgodności towaru z umową
B. wymiany sprzętu na wolny od wad z tytułu gwarancji lub niezgodności sprzętu z umową
C. naprawy maszyny w ramach gwarancji
D. wymiany maszyny na nową z tytułu niezgodności sprzętu z umową
HAN.01 Pytanie 1 019
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do wystąpienia strat
A. zawinionych
B. naturalnych
C. niezawinionych
D. nadzwyczajnych
HAN.01 Pytanie 1 020
Prowadzenie sprzedaży
Sklep zakupił spodnie po cenie netto 100,00 zł za sztukę. Marża wynosząca 20% jest obliczana od ceny zakupu netto, a stawka VAT to 23%. Jaka jest cena sprzedaży brutto tych spodni?
A. 143,00 zł
B. 153,75 zł
C. 147,60 zł
D. 120,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 021
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie zakupiono spódnicę o wartości netto 120 zł za sztukę. Marża wynosząca 30% obliczana jest od ceny zakupu netto, a stawka VAT to 23%. Jaka jest cena sprzedaży brutto tej spódnicy?
A. 191,88 zł
B. 203,75 zł
C. 120,00 zł
D. 156,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 022
Prowadzenie sprzedaży
Operacja gospodarcza o charakterze może wpłynąć na zmiany w aktywach oraz pasywach firmy
A. spłata kredytu bankowego poprzez przelew z konta bieżącego
B. wypłata z kasy zaliczki na wyjazd służbowy pracownika
C. spłata zobowiązań wobec dostawcy z kredytu obrotowego
D. zakup surowców za gotówkę
HAN.01 Pytanie 1 023
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiego etapu procesu sprzedaży można przypisać zdanie sprzedawcy: Proszę się nie martwić. Ten model odkurzacza, dzięki specjalnie dobranym filtrom dla osób uczulonych na kurz i roztocza, umożliwi Panu jego bezpieczne użytkowanie?
A. Prezentacja produktu.
B. Identyfikacja potrzeb.
C. Rozwianie wątpliwości.
D. Finalizacja sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 1 024
Prowadzenie sprzedaży
Termin kompensata odnosi się do
A. wpłacenia utargu na konto bankowe
B. rozliczenia utargu
C. braku gotówki w kasie
D. wyrównania niedoboru za pomocą nadwyżki towaru
HAN.01 Pytanie 1 025
Prowadzenie sprzedaży
Klient, który podpisał umowę na odległość, ma prawo do jej wypowiedzenia bez wskazywania powodów, składając odpowiednie pismo w terminie
A. 10 dni od dnia zakupu towaru
B. 10 dni od dnia otrzymania towaru
C. 14 dni od dnia zakupu towaru
D. 14 dni od dnia otrzymania towaru
HAN.01 Pytanie 1 026
Prowadzenie sprzedaży
Firma handlowa zaciągnęła w banku pożyczkę w wysokości 5 000 zł na czas 1 roku. Odsetki za tę pożyczkę wynoszą 30% rocznie. Jaką kwotę przedsiębiorstwo będzie musiało zwrócić pożyczkodawcy po 12 miesiącach?
A. 5 300 zł
B. 6 500 zł
C. 5 000 zł
D. 8 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 027
Prowadzenie sprzedaży
Pracownik sklepu z artykułami gospodarstwa domowego przywłaszczył blender, co zostało zarejestrowane przez monitoring w sklepie. Za powstałą szkodę będzie on odpowiadał materialnie na zasadzie winy?
A. udowodnionej nieumyślnej
B. domniemanej ograniczonej
C. udowodnionej umyślnej
D. domniemanej pełnej
HAN.01 Pytanie 1 028
Prowadzenie sprzedaży
Firma prowadzi sprzedaż mrożonek z chłodni umieszczonej w pojeździe. Jaką formę sprzedaży można wówczas zidentyfikować?
A. akwizycji
B. handlu obnośnego
C. handlu obwoźnego
D. sprzedaży wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 1 029
Prowadzenie sprzedaży
Kto może przeprowadzić ocenę jakości towarów dostarczonych do sklepu?
A. dostawca towaru
B. menedżer sklepu
C. osoba zatrudniona w jednostce handlu detalicznego
D. pracownik jednostki handlu detalicznego, który dysponuje niezbędną wiedzą z zakresu towaroznawstwa
HAN.01 Pytanie 1 030
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien
A. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
B. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
C. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
D. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
HAN.01 Pytanie 1 031
Prowadzenie sprzedaży
Co rozumiemy przez zapasy towarowe?
A. wszystkie towary zgromadzone w sklepie
B. towary, które niedawno dotarły do sklepu
C. towary umieszczone na sali sprzedaży
D. towary przechowywane jedynie na zapleczu
HAN.01 Pytanie 1 032
Prowadzenie sprzedaży
W szczególności wadą prawną oferowanej nieruchomości jest
A. niedostosowanie budynku na działalność usługową do potrzeb osób niepełnosprawnych
B. obciążenie sprzedawanej nieruchomości hipoteką
C. obniżenie funkcjonalności nieruchomości
D. niekompletna dokumentacja budowlana
HAN.01 Pytanie 1 033
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli czas rotacji towarów w pierwszym kwartale minionego roku wyniósł 18 dni, to wskaźnik rotacji obliczany w razach w tym okresie wyniósł
A. 2
B. 5
C. 20
D. 10
HAN.01 Pytanie 1 034
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami BHP, stanowisko pracy powinno być wyposażone w dostęp do bieżącej wody i mydła antybakteryjnego
A. z konserwami mięsnymi
B. rybne
C. alkoholowe
D. z koncentratami spożywczymi
HAN.01 Pytanie 1 035
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.
Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka" | |||
---|---|---|---|
Rodzaj produktu mięsnego | Białka (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
Kiełbasa krakowska | 19,7 | 9,5 | 0,0 |
Kiełbasa zwyczajna | 17,3 | 12,8 | 0,1 |
Szynka wędzona | 23 | 33,0 | 0,0 |
Kaszanka jęczmienna | 8,5 | 18,5 | 13,6 |
A. Szynka wędzona.
B. Kiełbasa krakowska.
C. Kiełbasa zwyczajna.
D. Kaszanka jęczmienna.
HAN.01 Pytanie 1 036
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż rozmiar rajstop, jaki należy zaproponować klientce o wzroście 168 cm i obwodzie bioder 112 cm.
Rozmiar | S/36-38 | M/40-42 | L/44-46 | XL/48-50 |
Wzrost /w cm/ | 162-164 | 164-170 | 164-170 | 170-176 |
Obwód bioder /w cm/ | 96-104 | 104-108 | 108-116 | 116-121 |
A. XL/48-50
B. S/36-38
C. L/44-46
D. M/40-42
HAN.01 Pytanie 1 037
Prowadzenie sprzedaży
Klient zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem o nominale 100 zł. Kwota reszty, którą powinien otrzymać klient wynosi
Wykaz towarów kupionych przez klienta | ||||
---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa towaru | Jednostka miary | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł |
1. | schab | kg | 1,5 | 18,00 |
2. | karkówka | dag | 60 | 15,00 |
A. 42,00 zł
B. 67,00 zł
C. 36,00 zł
D. 64,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 038
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.
Towar | Stan według | |
---|---|---|
spisu z natury | zapisów księgowych | |
A | 10 szt. po 10,00 zł/szt. | 13 szt. po 10,00 zł/szt. |
B | 55 szt. po 1,00 zł/szt. | 67 szt. po 1,00 zł/szt. |
C | 15 szt. po 11,00 zł/szt. | 10 szt. po 11,00 zł/szt. |
D | 65 szt. po 2,00 zł/szt. | 55szt. po 2,00 zł/szt |
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
HAN.01 Pytanie 1 039
Prowadzenie sprzedaży
Podatek VAT od sprzedaży towarów, na które obowiązuje stawka 22%, wynosi 220 złotych. Jaką kwotę obrotu wzięto pod uwagę przy obliczaniu podatku VAT?
A. 1 000 zł
B. 100 zł
C. 220 zł
D. 48 zł
HAN.01 Pytanie 1 040
Prowadzenie sprzedaży
Tabela przedstawia informacje o warunkach, na których dostawcy oferują swoje towary. Który dostawca przedstawił najkorzystniejszą ofertę?
Warunki dostawy | A. | B. | C. | D. |
---|---|---|---|---|
Cena zakupu | 2,70 zł | 3,10 zł | 3,00 zł | 2,80 zł |
Wartość zakupu | 2 700 zł | 3 100 zł | 3 000 zł | 2 800 zł |
Miejsce wydania towaru | Loco magazyn dostawcy | |||
Czas oczekiwania na realizację zamówienia | 1 dzień | |||
Koszt transportu i ubezpieczenia | 135 zł | 130 zł | 150 zł | 140 zł |
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.