Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 1 041
Prowadzenie sprzedaży
A. Kasza manny
B. Kasza kukurydziana
C. Kasza jaglana
D. Kasza gryczana
HAN.01 Pytanie 1 042
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynności w tradycyjnej obsłudze klienta są realizowane w odpowiedniej kolejności?
A. prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta, rozwiewanie wątpliwości klienta
B. ustalanie potrzeb klienta, prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta
C. rozwiewanie wątpliwości klienta, prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta
D. prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta, ustalanie potrzeb klienta
HAN.01 Pytanie 1 043
Prowadzenie sprzedaży
Osoba, transportująca w zimie cegły i bloczki betonowe za pomocą wózka widłowego na terenie magazynu materiałów budowlanych, powinna być zaopatrzona w:
A. obuwie ochronne, odzież izolującą, okulary ochronne
B. okulary ochronne, odzież izolującą oraz rękawice ochronne
C. kask, obuwie ochronne oraz rękawice ochronne
D. rękawice ochronne, kask i odzież izolującą
HAN.01 Pytanie 1 044
Prowadzenie sprzedaży
Który z drukowanych środków informowania klientów o ofercie handlowej został scharakteryzowany w ramce?
Kilkustronicowy środek informowania klientów o ofercie, wydawany cyklicznie, prezentujący działania promocyjne placówki, najczęściej drukowany na papierze słabej jakości. |
A. Ulotka.
B. Katalog.
C. Folder reklamowy.
D. Gazetka reklamowa.
HAN.01 Pytanie 1 045
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zamieszczonych w tabeli wyników badań marketingowych, dotyczących popytu na słodycze wskaż baton, na który popyt w pierwszym półroczu był największy.
NAZWA TOWARU | POPYT w tys. szt. | |
---|---|---|
I KWARTAŁ | II KWARTAŁ | |
Mars | 3 100 | 2 600 |
Snickers | 3 000 | 2 800 |
Twix | 2 800 | 2 500 |
Bounty | 2 400 | 3 500 |
RAZEM | 11 300 | 11 400 |
A. Twix.
B. Mars.
C. Bounty.
D. Snickers.
HAN.01 Pytanie 1 046
Prowadzenie sprzedaży
Kwota VAT do zapłaty w urzędzie skarbowym stanowi różnicę między
A. wartością brutto zakupu a podatkiem VAT naliczonym
B. wartością brutto sprzedaży a podatkiem VAT należnym
C. podatkiem VAT należnym a podatkiem VAT naliczonym
D. podatkiem VAT należnym a podatkiem VAT naliczonym
HAN.01 Pytanie 1 047
Prowadzenie sprzedaży
Obniżenie ceny podręczników szkolnych dla pośredników w zamian za ich promowanie jest przykładem wykorzystania rabatu
A. funkcjonalnego
B. gotówkowego
C. wartościowego
D. związanego z nabywcą
HAN.01 Pytanie 1 048
Prowadzenie sprzedaży
Utrata naturalna towarów jest spowodowana
A. brakiem uczciwości pracowników
B. użyciem niewłaściwego opakowania
C. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
D. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
HAN.01 Pytanie 1 049
Prowadzenie sprzedaży
Pracownik sklepu chemicznego niewłaściwie obchodził się z substancją żrącą, przez co doznał oparzenia dłoni. Jaką pierwszą pomoc należy mu natychmiast udzielić?
A. posypaniu rany talkiem
B. zmyciu żrącej substancji z rany dużą ilością zimnej wody
C. posmarowaniu rany kremem
D. założeniu na ranę opatrunku
HAN.01 Pytanie 1 050
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów stanowi przykład podstawowej jednostki asortymentowej w sklepie z obuwiem?
A. Tenisówki
B. Wkładki do obuwia
C. Pasta do butów
D. Sznurówki
HAN.01 Pytanie 1 051
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli ustal wynik ze sprzedaży.
Wyszczególnienie kont księgowych | Obroty na kontach w zł |
---|---|
"Przychody ze sprzedaży" | 900 000 |
"Wartość sprzedanych towarów w cenach zakupu" | 500 000 |
"Koszty handlowe" | 300 000 |
A. 400 000 zł
B. 100 000 zł
C. 500 000 zł
D. 800 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 052
Prowadzenie sprzedaży
Jaką stawką VAT objęty jest towar, gdy jego cena sprzedaży netto wynosi 80,00 zł, a cena brutto to 84,00 zł?
A. 5%
B. 23%
C. 8%
D. 4%
HAN.01 Pytanie 1 053
Prowadzenie sprzedaży
Wino o najmniejszej ilości cukru to
A. słodkie
B. wytrawne
C. półwytrawne
D. półsłodkie
HAN.01 Pytanie 1 054
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych okresów sprawozdawczych może zostać przyjęty przez sklep w celu zrealizowania obowiązku rozliczenia się z urzędem skarbowym w zakresie podatku YAT?
A. Co miesiąc
B. Tygodniowo
C. Na bieżąco
D. Co pół roku
HAN.01 Pytanie 1 055
Prowadzenie sprzedaży
Jaką informację sprzedawca przekaże klientowi, jeśli zapyta on o cechy napojów izotonicznych?
A. Wyrównują poziom elektrolitów w organizmie
B. Zmniejszają poziom cholesterolu
C. Obniżają stężenie cukru w organizmie
D. Działają uspokajająco
HAN.01 Pytanie 1 056
Prowadzenie sprzedaży
Przepisy Kodeksu określają zasady odpowiedzialności materialnej pracowników w sektorze sprzedaży detalicznej?
A. pracy
B. cywilnego
C. etyki zawodowej
D. etyki handlowca
HAN.01 Pytanie 1 057
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca w sklepie detalicznym ma obowiązek wydać paragon z kasy fiskalnej klientowi
A. bez zbędnej zwłoki po zrealizowaniu transakcji
B. tylko na prośbę nabywcy
C. najpóźniej w ciągu siedmiu dni od daty zakupu
D. do końca miesiąca, w którym nastąpiła sprzedaż
HAN.01 Pytanie 1 058
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.
Polistyren PS | Polietylen PE | Politerefalan etylenowy PET | Polichlorek winylu PCV |
---|---|---|---|
przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropian | wiele rodzajów opakowań do żywności | butelki do wody mineralnej, polary, wykładziny | folia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe |
może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności | może być stosowany jako opakowanie do żywności | może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności | wydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności |
A. PS
B. PET
C. PE
D. PCV
HAN.01 Pytanie 1 059
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja to sposób sprzedaży, który pozwala klientowi
A. nawiązać bezpośredni kontakt z sprzedawcą.
B. nabywać towary za pośrednictwem Internetu.
C. wybierać towary z katalogu.
D. samodzielnie wybierać towar.
HAN.01 Pytanie 1 060
Prowadzenie sprzedaży
Do sklepu z zabawkami z tradycyjną metodą sprzedaży wszedł klient z zamiarem zakupu prezentu dla dwuletniego dziecka. Prawidłowy przebieg jego obsługi opisany został w tabeli w wierszu
A. | zachęcanie do dalszych zakupów, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie potrzeb, inkaso należności |
B. | ustalenie potrzeb, zachęcanie do dalszych zakupów, inkaso należności, wyjaśnienie wątpliwości, prezentacja produktu |
C. | prezentacja produktu, ustalenie potrzeb, zachęcanie do dalszych zakupów, inkaso należności, wyjaśnienie wątpliwości |
D. | ustalenie potrzeb, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności, zachęcanie do dalszych zakupów |
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HAN.01 Pytanie 1 061
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę płatności stosuje się w handlu międzynarodowym, polegającą na zamrożeniu funduszy na koncie dłużnika i ich przekazaniu w zamian za odpowiednie dokumenty?
A. akredytywa
B. zlecenie przelewu
C. zlecenie zapłaty
D. weksle
HAN.01 Pytanie 1 062
Prowadzenie sprzedaży
Długotrwałe przenoszenie przez pracownika towarów o masie przekraczającej ustalone normy może prowadzić do
A. chorób zatok
B. osłabienia mięśni
C. chorób kręgosłupa
D. reakcji alergicznych
HAN.01 Pytanie 1 063
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji zauważono brak 200 kg materiału w cenie 10 zł. za kg. Niedobór został uznany za wynikający z przyczyn losowych. Jak należy zaksięgować rozliczenie tego niedoboru na kontach?
A. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Zużycie materiałów 2 000 zł
B. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Straty nadzwyczajne 2 000 zł
C. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Koszty działalności podstawowej 2 000 zł
D. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Straty nadzwyczajne 2 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 064
Prowadzenie sprzedaży
Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do
A. materiałów edukacyjnych
B. biżuterii wysokiej klasy
C. trwałych produktów cukierniczych
D. mięsa i wędlin
HAN.01 Pytanie 1 065
Prowadzenie sprzedaży
Jakie jest zamiennik masła?
A. śmietana
B. ser
C. mleko
D. margaryna
HAN.01 Pytanie 1 066
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych rodzajów opakowań najlepiej nadają się do transportu i przeprowadzania operacji manipulacyjnych?
A. Bezzwrotne
B. Jednostkowe
C. Zbiorcze
D. Transportowe
HAN.01 Pytanie 1 067
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę podatku VAT należy odprowadzić od sprzedaży towaru o wartości netto 27 500,00 zł, jeżeli towar ten objęty jest stawką VAT w wysokości 8%?
A. 5 142,28 zł
B. 2 037,04 zł
C. 6 325,00 zł
D. 2 200,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 068
Prowadzenie sprzedaży
Agencja badań marketingowych przedstawiła wyniki przeprowadzonych badań dotyczących struktury sprzedaży kremów do twarzy na rynku lokalnym. Który z kremów ma co najmniej 30% udział w rynku?
Rodzaj kremu | Wartość sprzedaży w zł |
---|---|
Owocowy | 4 300 |
Nagietkowy | 3 500 |
Rumiankowy | 4 200 |
Przeciwalergiczny | 8 000 |
RAZEM | 20 000 |
A. Nagietkowy.
B. Owocowy
C. Przeciwalergiczny.
D. Rumiankowy.
HAN.01 Pytanie 1 069
Prowadzenie sprzedaży
Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości
A. powyżej 190 cm
B. od 120 do 160 cm
C. od 170 do 190 cm
D. poniżej 120 cm
HAN.01 Pytanie 1 070
Prowadzenie sprzedaży
Jaką zasadę ekspozycji towarów zastosował sprzedawca, umieszczając produkty po lewej stronie regału?
A. Prawej ręki
B. Zmiany tempa zakupów
C. Czytania półki jak książki
D. Kontrastu
HAN.01 Pytanie 1 071
Prowadzenie sprzedaży
Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:
A. temperatura, wilgotność powietrza i światło
B. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
C. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
D. metoda składowania, opakowanie i światło
HAN.01 Pytanie 1 072
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie sprawozdawczym przedsiębiorstwo detaliczne uzyskało przychody ze sprzedaży wynoszące 40 000 zł, a średni stan zapasów towarów wyniósł 10 000 zł. Ile razy średni zapas został sprzedany?
A. 4 razy
B. 10 razy
C. 40 razy
D. 1 raz
HAN.01 Pytanie 1 073
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 08.05.2023 r. klient nabył produkt w lokalnym sklepie. Dnia 10.05.2023 r. dostrzegł defekt tego produktu i jeszcze tego samego dnia zgłosił reklamację w sklepie. Kiedy przypada ostateczny termin na rozpatrzenie reklamacji tego produktu?
A. 24.05.2023 r.
B. 10.05.2024 r.
C. 08.05.2024 r.
D. 22.05.2023 r.
HAN.01 Pytanie 1 074
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie znajduje się 30 sztuk bluzek, na które nie występuje zapotrzebowanie. Jak należy ocenić ten stan zapasów?
A. zbędny
B. rezerwowy
C. obrotowy
D. przedsezonowy
HAN.01 Pytanie 1 075
Prowadzenie sprzedaży
Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?
Artykuł | Garnitur 1 | Garnitur 2 | Garnitur 3 | Garnitur 4 |
---|---|---|---|---|
Materiał | poliester 100% | bawełna 100% | wełna 100% | len 100% |
Kolory | czarny brązowy | granatowy czarny | beżowy czarny | seledynowy beżowy |
Rozmiary | S, M, XL | S, M, XL | S, M, L | S, M, XL |
A. Garnitur 3
B. Garnitur 2
C. Garnitur 4
D. Garnitur 1
HAN.01 Pytanie 1 076
Prowadzenie sprzedaży
Typ magazynu, który jest przeznaczony do przechowywania zapasów towarowych, klasyfikuje się jako magazyn
A. manipulacyjnych
B. skupu
C. rozdzielczych
D. zasobowych
HAN.01 Pytanie 1 077
Prowadzenie sprzedaży
Posiadacz księgarni nabył w hurtowni słowniki angielskie w cenie 50 zł/szt. Wprowadza on 10% marżę opartą na cenie zakupu. Stawka VAT wynosi 5%. Cena detaliczna (sprzedaży brutto) pojedynczego słownika to
A. 55,00 zł
B. 60,75 zł
C. 57,75 zł
D. 50,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 078
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył 1,5 kg schabu w cenie 18,00 zł za kg oraz 60 dag karkówki po 15,00 zł za kg. Jaką kwotę reszty otrzymał, jeśli za zakupy uiścił banknotem o wartości 100 zł?
A. 42,00 zł
B. 67,00 zł
C. 64,00 zł
D. 36,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 079
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykietach towarów i kontrolą przeprowadzoną 10 maja 2024 r. wskaż, które produkty nie spełniają norm jakości?
SER ŻÓŁTY Masa netto 250gALEK Produkt przeznaczony do spożycia. Ser podpuszczkowy dojrzewający, pełnotłusty. Pakowany próżniowo. Należy spożyć przed 08.06.2024. Nr partii: 324567 Masa netto 150 g Opakowanie - 10 plastrów | TWARÓG WartośćPÓŁTŁUSTY energetyczna 118 kcal. Należy spożyć do 21.04.2024 r. Tłuszcz 6%, Węglowodany 2%, Cukry 3%, Białko 34%, Sól 2% Nr partii 34398276 | MLEKO ŚWIEŻE Zawartość tłuszczupasteryzowane. 2,0%. Termin przydatności do spożycia 12.05.2024 r. Po otwarciu opakowania przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 24 h. Objętość netto 1L. Opakowanie zawiera 4 sugerowane porcje produktu. | HERBATNIKI 50gMAŚLANE ZIZIU Nr partii 321879 Herbatniki kruche. Składniki: mąka, cukier, tłuszcz palmowy, jajka, skrobia, orzechy. Należy spożyć przed końcem 05.2024 r Herbatniki idealne do deserów dla dzieci. |
A. Herbatniki maślane Zizu.
B. Ser żółty Alek.
C. Mleko świeże 2%.
D. Twaróg półtłusty.
HAN.01 Pytanie 1 080
Prowadzenie sprzedaży
Chałka zdobna to rodzaj pieczywa
A. półcukiernicze
B. dietetyczne
C. mieszane
D. wyborowe