Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1 041
Prowadzenie sprzedaży

Której z kasz nie powinno się rekomendować klientowi, który szuka produktów bezglutenowych?

A. Kasza manny
B. Kasza kukurydziana
C. Kasza jaglana
D. Kasza gryczana
HAN.01 Pytanie 1 042
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynności w tradycyjnej obsłudze klienta są realizowane w odpowiedniej kolejności?

A. prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta, rozwiewanie wątpliwości klienta
B. ustalanie potrzeb klienta, prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta
C. rozwiewanie wątpliwości klienta, prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta
D. prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta, ustalanie potrzeb klienta
HAN.01 Pytanie 1 043
Prowadzenie sprzedaży

Osoba, transportująca w zimie cegły i bloczki betonowe za pomocą wózka widłowego na terenie magazynu materiałów budowlanych, powinna być zaopatrzona w:

A. obuwie ochronne, odzież izolującą, okulary ochronne
B. okulary ochronne, odzież izolującą oraz rękawice ochronne
C. kask, obuwie ochronne oraz rękawice ochronne
D. rękawice ochronne, kask i odzież izolującą
HAN.01 Pytanie 1 044
Prowadzenie sprzedaży

Który z drukowanych środków informowania klientów o ofercie handlowej został scharakteryzowany w ramce?

Kilkustronicowy środek informowania klientów o ofercie, wydawany cyklicznie, prezentujący działania promocyjne placówki, najczęściej drukowany na papierze słabej jakości.

A. Ulotka.
B. Katalog.
C. Folder reklamowy.
D. Gazetka reklamowa.
HAN.01 Pytanie 1 045
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonych w tabeli wyników badań marketingowych, dotyczących popytu na słodycze wskaż baton, na który popyt w pierwszym półroczu był największy.

NAZWA TOWARUPOPYT w tys. szt.
I KWARTAŁII KWARTAŁ
Mars3 1002 600
Snickers3 0002 800
Twix2 8002 500
Bounty2 4003 500
RAZEM11 30011 400

A. Twix.
B. Mars.
C. Bounty.
D. Snickers.
HAN.01 Pytanie 1 046
Prowadzenie sprzedaży

Kwota VAT do zapłaty w urzędzie skarbowym stanowi różnicę między

A. wartością brutto zakupu a podatkiem VAT naliczonym
B. wartością brutto sprzedaży a podatkiem VAT należnym
C. podatkiem VAT należnym a podatkiem VAT naliczonym
D. podatkiem VAT należnym a podatkiem VAT naliczonym
HAN.01 Pytanie 1 047
Prowadzenie sprzedaży

Obniżenie ceny podręczników szkolnych dla pośredników w zamian za ich promowanie jest przykładem wykorzystania rabatu

A. funkcjonalnego
B. gotówkowego
C. wartościowego
D. związanego z nabywcą
HAN.01 Pytanie 1 048
Prowadzenie sprzedaży

Utrata naturalna towarów jest spowodowana

A. brakiem uczciwości pracowników
B. użyciem niewłaściwego opakowania
C. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
D. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
HAN.01 Pytanie 1 049
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik sklepu chemicznego niewłaściwie obchodził się z substancją żrącą, przez co doznał oparzenia dłoni. Jaką pierwszą pomoc należy mu natychmiast udzielić?

A. posypaniu rany talkiem
B. zmyciu żrącej substancji z rany dużą ilością zimnej wody
C. posmarowaniu rany kremem
D. założeniu na ranę opatrunku
HAN.01 Pytanie 1 050
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów stanowi przykład podstawowej jednostki asortymentowej w sklepie z obuwiem?

A. Tenisówki
B. Wkładki do obuwia
C. Pasta do butów
D. Sznurówki
HAN.01 Pytanie 1 051
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli ustal wynik ze sprzedaży.

Wyszczególnienie kont księgowychObroty na kontach w zł
"Przychody ze sprzedaży"900 000
"Wartość sprzedanych towarów w cenach zakupu"500 000
"Koszty handlowe"300 000

A. 400 000 zł
B. 100 000 zł
C. 500 000 zł
D. 800 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 052
Prowadzenie sprzedaży

Jaką stawką VAT objęty jest towar, gdy jego cena sprzedaży netto wynosi 80,00 zł, a cena brutto to 84,00 zł?

A. 5%
B. 23%
C. 8%
D. 4%
HAN.01 Pytanie 1 053
Prowadzenie sprzedaży

Wino o najmniejszej ilości cukru to

A. słodkie
B. wytrawne
C. półwytrawne
D. półsłodkie
HAN.01 Pytanie 1 054
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych okresów sprawozdawczych może zostać przyjęty przez sklep w celu zrealizowania obowiązku rozliczenia się z urzędem skarbowym w zakresie podatku YAT?

A. Co miesiąc
B. Tygodniowo
C. Na bieżąco
D. Co pół roku
HAN.01 Pytanie 1 055
Prowadzenie sprzedaży

Jaką informację sprzedawca przekaże klientowi, jeśli zapyta on o cechy napojów izotonicznych?

A. Wyrównują poziom elektrolitów w organizmie
B. Zmniejszają poziom cholesterolu
C. Obniżają stężenie cukru w organizmie
D. Działają uspokajająco
HAN.01 Pytanie 1 056
Prowadzenie sprzedaży

Przepisy Kodeksu określają zasady odpowiedzialności materialnej pracowników w sektorze sprzedaży detalicznej?

A. pracy
B. cywilnego
C. etyki zawodowej
D. etyki handlowca
HAN.01 Pytanie 1 057
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie detalicznym ma obowiązek wydać paragon z kasy fiskalnej klientowi

A. bez zbędnej zwłoki po zrealizowaniu transakcji
B. tylko na prośbę nabywcy
C. najpóźniej w ciągu siedmiu dni od daty zakupu
D. do końca miesiąca, w którym nastąpiła sprzedaż
HAN.01 Pytanie 1 058
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.

Polistyren
PS
Polietylen
PE
Politerefalan etylenowy
PET
Polichlorek winylu
PCV
przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropianwiele rodzajów opakowań do żywnościbutelki do wody mineralnej, polary, wykładzinyfolia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe
może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościwydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności

A. PS
B. PET
C. PE
D. PCV
HAN.01 Pytanie 1 059
Prowadzenie sprzedaży

Preselekcja to sposób sprzedaży, który pozwala klientowi

A. nawiązać bezpośredni kontakt z sprzedawcą.
B. nabywać towary za pośrednictwem Internetu.
C. wybierać towary z katalogu.
D. samodzielnie wybierać towar.
HAN.01 Pytanie 1 060
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu z zabawkami z tradycyjną metodą sprzedaży wszedł klient z zamiarem zakupu prezentu dla dwuletniego dziecka. Prawidłowy przebieg jego obsługi opisany został w tabeli w wierszu

A.zachęcanie do dalszych zakupów, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie potrzeb, inkaso należności
B.ustalenie potrzeb, zachęcanie do dalszych zakupów, inkaso należności, wyjaśnienie wątpliwości, prezentacja produktu
C.prezentacja produktu, ustalenie potrzeb, zachęcanie do dalszych zakupów, inkaso należności, wyjaśnienie wątpliwości
D.ustalenie potrzeb, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności, zachęcanie do dalszych zakupów

A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HAN.01 Pytanie 1 061
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę płatności stosuje się w handlu międzynarodowym, polegającą na zamrożeniu funduszy na koncie dłużnika i ich przekazaniu w zamian za odpowiednie dokumenty?

A. akredytywa
B. zlecenie przelewu
C. zlecenie zapłaty
D. weksle
HAN.01 Pytanie 1 062
Prowadzenie sprzedaży

Długotrwałe przenoszenie przez pracownika towarów o masie przekraczającej ustalone normy może prowadzić do

A. chorób zatok
B. osłabienia mięśni
C. chorób kręgosłupa
D. reakcji alergicznych
HAN.01 Pytanie 1 063
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji zauważono brak 200 kg materiału w cenie 10 zł. za kg. Niedobór został uznany za wynikający z przyczyn losowych. Jak należy zaksięgować rozliczenie tego niedoboru na kontach?

A. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Zużycie materiałów 2 000 zł
B. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Straty nadzwyczajne 2 000 zł
C. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Koszty działalności podstawowej 2 000 zł
D. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Straty nadzwyczajne 2 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 064
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. materiałów edukacyjnych
B. biżuterii wysokiej klasy
C. trwałych produktów cukierniczych
D. mięsa i wędlin
HAN.01 Pytanie 1 065
Prowadzenie sprzedaży

Jakie jest zamiennik masła?

A. śmietana
B. ser
C. mleko
D. margaryna
HAN.01 Pytanie 1 066
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych rodzajów opakowań najlepiej nadają się do transportu i przeprowadzania operacji manipulacyjnych?

A. Bezzwrotne
B. Jednostkowe
C. Zbiorcze
D. Transportowe
HAN.01 Pytanie 1 067
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kwotę podatku VAT należy odprowadzić od sprzedaży towaru o wartości netto 27 500,00 zł, jeżeli towar ten objęty jest stawką VAT w wysokości 8%?

A. 5 142,28 zł
B. 2 037,04 zł
C. 6 325,00 zł
D. 2 200,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 068
Prowadzenie sprzedaży

Agencja badań marketingowych przedstawiła wyniki przeprowadzonych badań dotyczących struktury sprzedaży kremów do twarzy na rynku lokalnym. Który z kremów ma co najmniej 30% udział w rynku?

Rodzaj kremuWartość sprzedaży w zł
Owocowy4 300
Nagietkowy3 500
Rumiankowy4 200
Przeciwalergiczny8 000
RAZEM20 000

A. Nagietkowy.
B. Owocowy
C. Przeciwalergiczny.
D. Rumiankowy.
HAN.01 Pytanie 1 069
Prowadzenie sprzedaży

Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości

A. powyżej 190 cm
B. od 120 do 160 cm
C. od 170 do 190 cm
D. poniżej 120 cm
HAN.01 Pytanie 1 070
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę ekspozycji towarów zastosował sprzedawca, umieszczając produkty po lewej stronie regału?

A. Prawej ręki
B. Zmiany tempa zakupów
C. Czytania półki jak książki
D. Kontrastu
HAN.01 Pytanie 1 071
Prowadzenie sprzedaży

Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:

A. temperatura, wilgotność powietrza i światło
B. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
C. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
D. metoda składowania, opakowanie i światło
HAN.01 Pytanie 1 072
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie sprawozdawczym przedsiębiorstwo detaliczne uzyskało przychody ze sprzedaży wynoszące 40 000 zł, a średni stan zapasów towarów wyniósł 10 000 zł. Ile razy średni zapas został sprzedany?

A. 4 razy
B. 10 razy
C. 40 razy
D. 1 raz
HAN.01 Pytanie 1 073
Prowadzenie sprzedaży

W dniu 08.05.2023 r. klient nabył produkt w lokalnym sklepie. Dnia 10.05.2023 r. dostrzegł defekt tego produktu i jeszcze tego samego dnia zgłosił reklamację w sklepie. Kiedy przypada ostateczny termin na rozpatrzenie reklamacji tego produktu?

A. 24.05.2023 r.
B. 10.05.2024 r.
C. 08.05.2024 r.
D. 22.05.2023 r.
HAN.01 Pytanie 1 074
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie znajduje się 30 sztuk bluzek, na które nie występuje zapotrzebowanie. Jak należy ocenić ten stan zapasów?

A. zbędny
B. rezerwowy
C. obrotowy
D. przedsezonowy
HAN.01 Pytanie 1 075
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?

ArtykułGarnitur 1Garnitur 2Garnitur 3Garnitur 4
Materiałpoliester 100%bawełna 100%wełna 100%len 100%
Koloryczarny
brązowy
granatowy
czarny
beżowy
czarny
seledynowy
beżowy
RozmiaryS, M, XLS, M, XLS, M, LS, M, XL

A. Garnitur 3
B. Garnitur 2
C. Garnitur 4
D. Garnitur 1
HAN.01 Pytanie 1 076
Prowadzenie sprzedaży

Typ magazynu, który jest przeznaczony do przechowywania zapasów towarowych, klasyfikuje się jako magazyn

A. manipulacyjnych
B. skupu
C. rozdzielczych
D. zasobowych
HAN.01 Pytanie 1 077
Prowadzenie sprzedaży

Posiadacz księgarni nabył w hurtowni słowniki angielskie w cenie 50 zł/szt. Wprowadza on 10% marżę opartą na cenie zakupu. Stawka VAT wynosi 5%. Cena detaliczna (sprzedaży brutto) pojedynczego słownika to

A. 55,00 zł
B. 60,75 zł
C. 57,75 zł
D. 50,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 078
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 1,5 kg schabu w cenie 18,00 zł za kg oraz 60 dag karkówki po 15,00 zł za kg. Jaką kwotę reszty otrzymał, jeśli za zakupy uiścił banknotem o wartości 100 zł?

A. 42,00 zł
B. 67,00 zł
C. 64,00 zł
D. 36,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 079
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykietach towarów i kontrolą przeprowadzoną 10 maja 2024 r. wskaż, które produkty nie spełniają norm jakości?

SER ŻÓŁTY
ALEK
Masa netto 250g
Produkt
przeznaczony
do spożycia.
Ser podpuszczkowy
dojrzewający,
pełnotłusty.
Pakowany
próżniowo.
Należy spożyć przed
08.06.2024.
Nr partii: 324567
Masa netto 150 g
Opakowanie - 10
plastrów
TWARÓG
PÓŁTŁUSTY
Wartość
energetyczna
118 kcal.
Należy spożyć
do 21.04.2024 r.
Tłuszcz 6%,
Węglowodany 2%,
Cukry 3%,
Białko 34%,
Sól 2%
Nr partii 34398276
MLEKO ŚWIEŻE
pasteryzowane.
Zawartość tłuszczu
2,0%. Termin
przydatności
do spożycia
12.05.2024 r.
Po otwarciu
opakowania
przechowywać
w warunkach
chłodniczych nie
dłużej niż 24 h.
Objętość netto 1L.
Opakowanie zawiera
4 sugerowane porcje
produktu.
HERBATNIKI
MAŚLANE ZIZIU
50g
Nr partii 321879
Herbatniki kruche.
Składniki: mąka,
cukier, tłuszcz
palmowy, jajka,
skrobia, orzechy.
Należy spożyć
przed końcem
05.2024 r
Herbatniki idealne
do deserów dla
dzieci.

A. Herbatniki maślane Zizu.
B. Ser żółty Alek.
C. Mleko świeże 2%.
D. Twaróg półtłusty.
HAN.01 Pytanie 1 080
Prowadzenie sprzedaży

Chałka zdobna to rodzaj pieczywa

A. półcukiernicze
B. dietetyczne
C. mieszane
D. wyborowe