Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 1 081
Prowadzenie sprzedaży
A. VAT
B. NIK
C. PIN
D. NIP
HAN.01 Pytanie 1 082
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawczyni w sklepie spożywczym dostrzegła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna
A. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji
B. obniżyć cenę tych jabłek o 50%
C. usunąć pleśń, pokroić na kawałki i zaoferować do degustacji klientom
D. dokładnie je umyć, osuszyć czystą ściereczką i wystawić ponownie do sprzedaży
HAN.01 Pytanie 1 083
Prowadzenie sprzedaży
Pracownicy powinni być chronieni za pomocą kasku ochronnego?
A. operatorzy wózków widłowych
B. handlowcy, którzy ręcznie układają towary na półkach.
C. pracownicy dokonujący sprzedaży.
D. osoby zajmujące się ochroną mienia.
HAN.01 Pytanie 1 084
Prowadzenie sprzedaży
Ile kartonów zbiorczych trzeba wydać, jeśli klient zamówił dostawę 1 800 szt. szamponu do włosów o pojemności 360 ml, który pakowany jest po 12 sztuk w opakowaniu?
A. 54 opakowań
B. 150 opakowań
C. 648 opakowań
D. 30 opakowań
HAN.01 Pytanie 1 085
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawione w tabeli czynności sprzedawcy są typowe dla formy sprzedaży
czynności sprzedawcy:
|
A. tradycyjnej z rozwiniętą obsługą nabywcy.
B. preselekcyjnej.
C. samoobsługowej.
D. tradycyjnej ze zredukowaną obsługą nabywcy.
HAN.01 Pytanie 1 086
Prowadzenie sprzedaży
Dobra, które wzajemnie się dopełniają i nabycie jednego wymusza konieczność nabycia drugiego, to dobra
A. substytucyjne
B. komplementarne
C. trwałe
D. naturalne
HAN.01 Pytanie 1 087
Prowadzenie sprzedaży
Jakie urządzenie transportowe powinno być użyte do przeniesienia towarów z samochodu do magazynu, gdy są one umieszczone na paletach, a następnie do ich ułożenia w stosy?
A. Przenośnik taśmowy
B. Transporter ślimakowy
C. Dźwig towarowy
D. Wózek widłowy
HAN.01 Pytanie 1 088
Prowadzenie sprzedaży
Papryka klasyfikowana jest jako warzywo
A. psiankowate
B. korzeniowe
C. kapustne
D. strączkowe
HAN.01 Pytanie 1 089
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów są względem siebie komplementarne?
A. Kawa i herbata
B. Samochód oraz paliwo silnikowe
C. Benzyna oraz gaz
D. Samochód i rower
HAN.01 Pytanie 1 090
Prowadzenie sprzedaży
Wskaźnik pokrycia aktywów kapitałem własnym równy 1 sugeruje, że cały majątek
A. ma pokrycie w zobowiązaniach długoterminowych
B. jest finansowany kapitałem własnym
C. ma pokrycie w zobowiązaniach krótkoterminowych
D. jest finansowany kapitałem obcym
HAN.01 Pytanie 1 091
Prowadzenie sprzedaży
Mleko pasteryzowane w plastikowych butelkach powinno być przechowywane w sklepie
A. w lodówce
B. w witrynie
C. w koszu
D. na półce sklepowej
HAN.01 Pytanie 1 092
Prowadzenie sprzedaży
Sklep spożywczy, który sprzedaje świeże ryby na wagę, powinien wdrożyć system sprzedaży
A. tradycyjną
B. wysyłkową
C. samoobsługową
D. preselekcyjną
HAN.01 Pytanie 1 093
Prowadzenie sprzedaży
Koszt sprzedaży kurtki skórzanej wynosi 615,00 zł i obejmuje 23% podatek VAT. Jaką kwotę stanowi podatek VAT?
A. 141,45 zł
B. 473,55 zł
C. 115,00 zł
D. 756,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 094
Prowadzenie sprzedaży
Wartość netto sprzedaży opakowania farby do włosów wynosi 13,00 zł. Produkt ten jest obciążony 23% stawką VAT. Jaką cenę brutto osiąga towar?
A. 10,01 zł
B. 13,00 zł
C. 13,91 zł
D. 15,99 zł
HAN.01 Pytanie 1 095
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył towary przedstawione w tabeli. Która z podanych kwot pozwoli mu na zapłacenie rachunku?
Nazwa towaru | J. m. | Ilość | Cena jednostkowa w zł |
---|---|---|---|
Tapeta ścienna | szt. | 2 | 36,00 |
Klej do tapet | szt. | 3 | 10,50 |
Farba olejna | l | 1 | 23,00 |
A. 70,00 zł
B. 127,00 zł
C. 91,00 zł
D. 106,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 096
Prowadzenie sprzedaży
Ustal wartość brutto sprzedanych batonów kakaowych na podstawie przedstawionego fragmentu faktury.
Fragment faktury | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa towaru lub usługi | J.m. | Ilość | Cena bez podatku VAT w zł | Udzielony rabat w % | Wartość bez podatku VAT w zł | Stawka podatku VAT w % | Kwota podatku VAT w zł | Wartość sprzedaży z podatkiem VAT w zł |
1. | Baton kakaowy | szt. | 20 | 2,00 | 10 | 23 |
A. 49,20 zł
B. 44,28 zł
C. 39,20 zł
D. 18,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 097
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż korzyść z organoleptycznej metody kontroli produktów?
A. Subiektywność oceny
B. Unikalność wyniku
C. Prostota realizacji
D. Precyzja analizy
HAN.01 Pytanie 1 098
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie spożywczym samoobsługowym limit naturalnych ubytków został określony na poziomie 0,5% wartości sprzedaży. W roku 2011, w okresie między inwentaryzacjami, sklep uzyskał obrót wynoszący 498 000 zł. Kwota niedoboru, która mieści się w dopuszczalnych normach i naturalnych ubytkach wynosi
A. około 25 000 zł
B. około 25 zł
C. około 250 zł
D. około 2 500 zł
HAN.01 Pytanie 1 099
Prowadzenie sprzedaży
Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:
A. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
B. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
C. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
D. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
HAN.01 Pytanie 1 100
Prowadzenie sprzedaży
Dokument sklasyfikowany jako BE 5 powinien
A. być przechowywany w siedzibie firmy przez 5 lat, a następnie przekazany do biura rachunkowego
B. być przechowywany w siedzibie firmy przez 5 lat, a następnie przesłany do ekspertyzy archiwalnej
C. być przekazany do biura rachunkowego na 5 lat, a potem przechowywany w siedzibie firmy
D. być przekazany do archiwum państwowego na 5 lat, a następnie przechowywany w siedzibie firmy
HAN.01 Pytanie 1 101
Prowadzenie sprzedaży
Dokument związany z zakupem towarów to
A. arkusz spisu z natury
B. faktura VAT
C. raport obrotów
D. wydanie na zewnątrz
HAN.01 Pytanie 1 102
Prowadzenie sprzedaży
Na początku odbioru ilościowego powinno się
A. przeliczyć opakowania zbiorcze i zestawić z dokumentem dostawy
B. ocenić organoleptycznie stan oraz jakość opakowania
C. przeliczyć jednostkowe opakowania w każdym opakowaniu zbiorczym
D. sprawdzić poprawność oznaczenia towarów
HAN.01 Pytanie 1 103
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszym sposobem na sprzedaż paczkowanych produktów zbożowych w dyskoncie jest metoda
A. preselekcyjna
B. tradycyjna
C. samoobsługowa
D. wysyłkowa
HAN.01 Pytanie 1 104
Prowadzenie sprzedaży
Kto ponosi odpowiedzialność za towary przekazane do transportu?
A. magazynier
B. odbiorca
C. akwizytor
D. konwojent
HAN.01 Pytanie 1 105
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji odkryto brak towarów o łącznej wartości 440,00 zł. Jaką kwotą zostanie obciążony pracownik materialnie odpowiedzialny, jeśli wartość sprzedaży w sklepie wyniosła 40 000,00 zł, a limit ubytków na pokrycie niedoborów wynosi 0,3% obrotu?
A. 320,00 zł
B. 440,00 zł
C. 120,00 zł
D. 132,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 106
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż towar, dla którego wywieszka cenowa została sporządzona zgodnie z przepisami prawa.
SOK BARTUŚ jabłkowy 4,50 PLN Cena sprzedaży | MASŁO NATURAL roślinne 250 g 6,50 PLN netto | SZAMPON LUX 13% taniej 10,99 zł/op. 340 ml | BALSAM DO CIAŁA BEAUTY 250 ml 8,50 zł/szt. 34,00zł/1litr |
A. Balsam do ciała BEAUTY
B. Masło NATURAL
C. Szampon LUX
D. Sok BARTUŚ
HAN.01 Pytanie 1 107
Prowadzenie sprzedaży
Na początku prezentacji produktów sprzedawca powinien pokazać klientowi trzy różne artykuły w celu
A. zachęcenia klienta do zakupu większej ilości artykułów
B. zaangażowania klienta w poznawanie produktów, aby obsłużyć kolejnego klienta
C. umożliwienia klientowi podjęcia decyzji, a zarazem nie komplikowania mu wyboru
D. przekazania klientowi informacji, że towaru wystarczy i nie musi szybko podejmować decyzji
HAN.01 Pytanie 1 108
Prowadzenie sprzedaży
Najczęściej wykorzystywaną metodą ustalania wartości towarów, która polega na zwiększeniu ceny zakupu o marżę, jest metoda oparta na
A. spostrzeganej wartości przez klienta
B. cenach konkurencyjnych
C. opiniach zwrotnych od klientów
D. kosztach
HAN.01 Pytanie 1 109
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę trzeba uiścić za towar o wartości 500 euro, jeśli kurs wzrósł o 10% w porównaniu do kursu, który wynosił 3,50 zł za 1 euro?
A. 1 937 zł
B. 1 575 zł
C. 1 925 zł
D. 1 750 zł
HAN.01 Pytanie 1 110
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie dostępnych jest 400 sztuk jogurtu naturalnego, którego cena wynosi 1,10 zł za sztukę, a termin jego przydatności do konsumpcji kończy się za 4 dni. W celu sprzedaży zapasu jogurtu, jego cena jednostkowa została obniżona o 30%. Jaką kwotę szacuje się na obniżkę tego towaru?
A. około 310 zł
B. około 440 zł
C. około 130 zł
D. około 110 zł
HAN.01 Pytanie 1 111
Prowadzenie sprzedaży
Aby uzyskać szczegóły dotyczące produktów oferowanych przez sprzedawcę, ich cen oraz warunków transakcji, należy do niego wysłać
A. specyfikację towarową
B. folder informacyjny
C. zapytanie ofertowe
D. ofertę sprzedaży
HAN.01 Pytanie 1 112
Prowadzenie sprzedaży
Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić
A. kwiaty sztuczne
B. bukiety z kwiatów ciętych
C. sadzonki drzew i krzewów
D. odżywki do roślin
HAN.01 Pytanie 1 113
Prowadzenie sprzedaży
Pełna indywidualna odpowiedzialność materialna za powierzone dobra powstaje w chwili podpisania umowy pomiędzy
A. pracodawcą a pracownikami
B. kierownikiem zmiany a pracownikiem
C. kierownikiem magazynu a pracownikiem
D. pracodawcą a pracownikiem
HAN.01 Pytanie 1 114
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę argumentacji wykorzystuje sprzedawca, gdy nakłania klienta do udzielania krótkich odpowiedzi TAK lub NIE?
A. Cenową
B. Kompensacyjną
C. Alternatywną
D. Koncentracji
HAN.01 Pytanie 1 115
Prowadzenie sprzedaży
Faktury VAT powinny być przechowywane w grupie
A. B10
B. B2
C. B5
D. B7
HAN.01 Pytanie 1 116
Prowadzenie sprzedaży
Urządzeniem, które umożliwia bieżące oraz systematyczne śledzenie ilości towarów, jest
A. tensator
B. higrometr
C. terminal płatniczy
D. inwentaryzator
HAN.01 Pytanie 1 117
Prowadzenie sprzedaży
Jak długo sprzedawca ma na rozpatrzenie reklamacji zgłoszonej przez klienta?
A. 14 dni od dnia zakupu towaru przez klienta
B. 10 dni od daty zakupu towaru przez klienta
C. 14 dni kalendarzowych liczonych od dnia następnego po dniu złożenia reklamacji
D. 10 dni liczone od dnia następnego po złożeniu reklamacji
HAN.01 Pytanie 1 118
Prowadzenie sprzedaży
Aby poinformować klientów o wprowadzeniu nowego asortymentu do sprzedaży, należy przygotować
A. fakturę pro forma
B. protokół reklamacyjny
C. zapytanie ofertowe
D. ofertę sprzedaży
HAN.01 Pytanie 1 119
Prowadzenie sprzedaży
Ile wynosi wartość podatku VAT należnego po dokonaniu korekty sprzedaży na podstawie fragmentu faktury korygującej?
LP | Nazwa / opis jednozrazowy | PKWiU | Ilość | j.m. | Cena jednostkowa netto | Wartość netto | VAT [%] | Kwota VAT | Wartość brutto |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Cytryny | 50,000 | kg. | 10,40 | 520,00 | 8 | 41,60 | 561,60 | |
Korekta: | 0,000 | kg. | -0,62 | -31,00 | 8 | -2,48 | -33,48 | ||
Po korekcie: | 50,000 | kg. | 9,78 | 489,00 | 8 | 39,12 | 528,12 | ||
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni | |||||||||
2 | Mandarynki | 50,000 | kg. | 6,50 | 325,00 | 8 | 26,00 | 351,00 | |
Korekta: | 0,000 | kg. | -0,39 | -19,50 | 8 | -1,56 | -21,06 | ||
Po korekcie: | 50,000 | kg. | 6,11 | 305,50 | 8 | 24,44 | 329,94 | ||
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni |
A. 41,60 zł
B. 26,00 zł
C. 66,04 zł
D. 63,56 zł
HAN.01 Pytanie 1 120
Prowadzenie sprzedaży
Dokument wydany z kasy fiskalnej, który potwierdza dokonanie transakcji zakupu lub sprzedaży, to
A. faktura
B. przelew
C. rachunek
D. paragon