Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1 081
Prowadzenie sprzedaży

Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi

A. zadysponowana < wydana
B. zadysponowana = wydana
C. zadysponowana >= wydana
D. zadysponowana > wydana
HAN.01 Pytanie 1 082
Prowadzenie sprzedaży

W początkowej fazie cyklu życia produktu (wprowadzenie)

A. wydatki i zyski są niskie
B. wydatki są niskie, a zyski wysokie
C. wydatki i zyski są wysokie
D. wydatki są wysokie, a zyski niskie
HAN.01 Pytanie 1 083
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu z zabawkami nabył dużą ilość porcelanowych lalek i ustawił je na półce z lalkami. Nowo zakupione produkty nie wzbudzały zainteresowania klientów. Aby uniknąć problemu z trudnymi do sprzedaży zapasami i zredukować straty, właściciel powinien

A. usunąć lalki z sali sprzedażowej, robiąc przestrzeń na towar 'chodliwy'
B. zwrócić lalki do hurtowni zabawek, w której zostały zakupione
C. rozdać lalki dziewczynkom przychodzącym do sklepu
D. wyeksponować lalki w oknie wystawowym sklepu
HAN.01 Pytanie 1 084
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment

A. podstawowy
B. uzupełniający
C. specjalistyczny
D. uniwersalny
HAN.01 Pytanie 1 085
Prowadzenie sprzedaży

Chałka zdobna to rodzaj pieczywa

A. dietetyczne
B. mieszane
C. półcukiernicze
D. wyborowe
HAN.01 Pytanie 1 086
Prowadzenie sprzedaży

Netto cena sprzedaży 1 kg cytryn wynosi 5,00 zł, natomiast brutto cena sprzedaży to 5,40 zł. Jaką stawką VAT obciążony jest ten towar?

A. 5%
B. 23%
C. 8%
D. 4%
HAN.01 Pytanie 1 087
Prowadzenie sprzedaży

Osoba zajmująca się aranżacją produktów w samoobsługowym sklepie spożywczym powinna

A. oznakowywać etykietami cenowymi jedynie towary premium
B. zmieniać lokalizację eksponowanych towarów
C. towary z nowej dostawy układać za produktami z krótszymi datami ważności
D. umieszczać na dolnych półkach produkty o małych gabarytach
HAN.01 Pytanie 1 088
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak produkt, cena, promocja oraz dystrybucja są narzędziami marketingu mix, które są kontrolowane i kształtowane przez przedsiębiorstwa w celu wpływania na rynek. Działania marketingowe producenta odzieży sportowej, który rozpoczął intensywną kampanię informacyjną na rzecz zdrowego stylu życia, dotyczą

A. dystrybucji
B. produktu
C. ceny
D. promocji
HAN.01 Pytanie 1 089
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli cena z VAT towaru objętego podstawową stawką podatku VAT wynosi 61,00 zł, to jaka jest cena netto tego towaru?

A. 55,45 zł
B. 59,22 zł
C. 50,00 zł
D. 57,01 zł
HAN.01 Pytanie 1 090
Prowadzenie sprzedaży

Podstawowym obowiązkiem sprzedawcy w tradycyjnej formie sprzedaży z rozwiniętą obsługą klienta jest

A. gwarantowanie klientom swobodnego dostępu do produktów
B. zarejestrowanie transakcji w kasie, bez udzielania porad sprzedażowych
C. prowadzenie rozmowy sprzedażowej i inkasowanie należności za zakupy
D. opracowanie ofert handlowych i ich wysyłka do klientów
HAN.01 Pytanie 1 091
Prowadzenie sprzedaży

Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody

A. samoobsługi
B. tradycyjnej
C. preselekcji
D. wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 1 092
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa pozyskiwana z owoców roślinnych to

A. bazylia
B. gorczyca
C. kapary
D. wanilia
HAN.01 Pytanie 1 093
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest ograniczona odpowiedzialność materialna pracowników względem powierzonego mienia?

A. odzieżą oraz obuwiem ochronnym
B. odzieżą roboczą i towarami
C. towarami i opakowaniami
D. towarami oraz obuwiem ochronnym
HAN.01 Pytanie 1 094
Prowadzenie sprzedaży

Czarna porzeczka należy do owoców

A. gronowy
B. ziarnkowy
C. pestkowy
D. jagodowy
HAN.01 Pytanie 1 095
Prowadzenie sprzedaży

Aby uzyskać dane dotyczące dostępnych produktów, ich cen oraz warunków sprzedaży, należy skierować do kontrahenta

A. ofertę sprzedaży
B. specyfikację towarową
C. folder informacyjny
D. zapytanie ofertowe
HAN.01 Pytanie 1 096
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia informacje o warunkach, na których dostawcy oferują swoje towary. Który dostawca przedstawił najkorzystniejszą ofertę?

Warunki dostawyA.B.C.D.
Cena zakupu2,70 zł3,10 zł3,00 zł2,80 zł
Wartość zakupu2 700 zł3 100 zł3 000 zł2 800 zł
Miejsce wydania towaruLoco magazyn dostawcy
Czas oczekiwania na realizację zamówienia1 dzień
Koszt transportu i ubezpieczenia135 zł130 zł150 zł140 zł

A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
HAN.01 Pytanie 1 097
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji przestawionych w tabeli ustal jaki procent konsumentów uznaje cenę 7 zł za zbyt niską.

Cena w złUdział konsumentów uznających cenę za zbyt wysoką w %Udział konsumentów uznających cenę za zbyt niską w %Udział konsumentów akceptujących cenę w %
5104050
7253540
9601030
1140060

A. 40
B. 35
C. 10
D. 0
HAN.01 Pytanie 1 098
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie hurtowni zauważono niedobór cukru, który mieści się w granicach norm i ubytków, wynikający z jego właściwości fizyko-chemicznych. Jaki rodzaj niedoboru wystąpił w tym przypadku?

A. Niezawinione
B. Naturalny
C. Zawinione
D. Nieuzasadniony
HAN.01 Pytanie 1 099
Prowadzenie sprzedaży

W jakim z poniższych przypadków należy wykonać inwentaryzację nadzwyczajną?

A. Po przyjęciu do magazynu nowo zakupionego towaru
B. Po włamaniu do sklepu i dokonaniu kradzieży
C. Podczas przekazywania odpowiedzialności za towary innemu pracownikowi sklepu
D. Na zakończenie roku kalendarzowego
HAN.01 Pytanie 1 100
Prowadzenie sprzedaży

W dniu 15 maja sprzedawca otrzymał reklamację od klienta, który nabył wadliwy produkt 13 maja. Do kiedy powinien rozpatrzyć reklamację i udzielić odpowiedzi?

A. 27 maja
B. 13 lipca
C. 29 maja
D. 15 lipca
HAN.01 Pytanie 1 101
Prowadzenie sprzedaży

Inkaso zobowiązań to zbiór działań, które realizuje

A. księgowa
B. konsument
C. magazynier
D. kasjer
HAN.01 Pytanie 1 102
Prowadzenie sprzedaży

Co oznacza pojęcie dług publiczny?

A. zadłużenie jednostek sektora finansów publicznych
B. różnicę między dochodami a wydatkami budżetu państwowego
C. różnicę między przychodami a wydatkami budżetu państwowego
D. zadłużenie publicznych firm wobec państwa
HAN.01 Pytanie 1 103
Prowadzenie sprzedaży

Lampki na choinkę powinny być zaliczone do kategorii towarów

A. podstawowych
B. luksusowych
C. pierwszej potrzeby
D. sezonowych
HAN.01 Pytanie 1 104
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość będzie miała cena sprzedaży netto towaru, który sprzedawca nabył w cenie zakupu netto 260 zł za sztukę, jeżeli marża detaliczna wynosi 40% ceny zakupu netto?

A. 220 zł
B. 364 zł
C. 300 zł
D. 264 zł
HAN.01 Pytanie 1 105
Prowadzenie sprzedaży

Cechy transakcji takie jak:
- uzyskanie towaru do użytku od razu po podpisaniu umowy oraz dokonaniu pierwszej wpłaty,
- obowiązek regularnego spłacania przez klienta zobowiązań za towar przez cały czas określony w umowie,
- przeniesienie towaru na własność klienta po uregulowaniu całej kwoty, są typowe dla sprzedaży

A. wysyłkowej
B. akwizycyjnej
C. internetowej
D. ratalnej
HAN.01 Pytanie 1 106
Prowadzenie sprzedaży

Klientka planuje nabyć śmietankę niezbędną do przygotowania kremu do tortu. W tym przypadku sprzedawca nie powinien jej proponować

A. śmietanki kremowej 30%
B. śmietanki tortowej 36%
C. śmietany do deserów 36%
D. śmietanki tortowej 30%
HAN.01 Pytanie 1 107
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż towar, który sprzedawca powinien zaproponować klientowi, zamierzającemu kupić energooszczędną pralkę do małej łazienki.

Tabela. Specyfikacja towarowa pralek
TowarPrędkość obrotowa obr/minWymiary w cmKlasa energetyczna
Pralka 1.1 00051x45x70A+
Pralka 2.1 20051x45x70A+++
Pralka 3.1 20055x45x70A+
Pralka 4.1 00057x45x70A+++

A. Pralka 2.
B. Pralka 3.
C. Pralka 1.
D. Pralka 4.
HAN.01 Pytanie 1 108
Prowadzenie sprzedaży

Sklep z kosmetykami nabył 100 sztuk lakierów do włosów w zbiorczych opakowaniach po 25 sztuk. Cena za jedno takie opakowanie wyniosła 250,00 zł netto. Jaką jednostkową cenę zakupu netto ma lakier do włosów?

A. 25,00 zł
B. 4,00 zł
C. 10,00 zł
D. 2,50 zł
HAN.01 Pytanie 1 109
Prowadzenie sprzedaży

Łączna wartość dóbr i usług stworzonych w obrębie danego kraju w ciągu roku to

A. Produkt Narodowy Brutto
B. Produkt Narodowy Netto
C. Produkt Krajowy Brutto
D. Produkt Krajowy Netto
HAN.01 Pytanie 1 110
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego elementu można nie uwzględniać przy tworzeniu oferty handlowej?

A. Lista oferowanych produktów
B. Data ważności oferty
C. Informacje kontaktowe sklepu
D. Fotografia proponowanych produktów
HAN.01 Pytanie 1 111
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty powinny być ustawione obok siebie w sklepie?

A. W tej samej kategorii cenowej
B. Zaspokajające tę samą potrzebę
C. W opakowaniach o identycznych rozmiarach
D. W opakowaniach o tym samym kolorze
HAN.01 Pytanie 1 112
Prowadzenie sprzedaży

Cena nabycia netto spodni wynosi 120,00 zł za sztukę, marża na poziomie 30% obliczana jest od ceny nabycia netto, a stawka VAT wynosi 23%. Oblicz cenę sprzedaży brutto tych spodni?

A. 147,60 zł
B. 156,00 zł
C. 173,00 zł
D. 191,88 zł
HAN.01 Pytanie 1 113
Prowadzenie sprzedaży

Ile wyniesie wartość transakcji na podstawie fragmentu paragonu?

Fragment paragonu
Czekolada mleczna 100 g1 × 2,95=2,95A
Czekolada gorzka 100 g1 × 4,42=4,42A
Czekolada deserowa 100 g1 × 5,61=5,61A

A. 13,89 zł
B. 14,98 zł
C. 12,98 zł
D. 15,89 zł
HAN.01 Pytanie 1 114
Prowadzenie sprzedaży

Wynagrodzenie osoby pracującej w systemie czasowym, w którym ustalono stawkę godzinową, zależy od

A. czasu działania sklepu
B. przychodu sklepu
C. efektywności pracy
D. liczby przepracowanych godzin
HAN.01 Pytanie 1 115
Prowadzenie sprzedaży

Jaką jednostkę miary powinno się umieścić na etykietach cenowych dla towarów sprzedawanych na wagę?

A. Sztuka
B. Litr
C. Kilogram
D. Metr bieżący
HAN.01 Pytanie 1 116
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?

A. Dżem w słoiku
B. Mleko UHT w kartonie
C. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
D. Mleko skondensowane w puszce
HAN.01 Pytanie 1 117
Prowadzenie sprzedaży

Netto cena zakupu tabliczki czekolady wynosi 4 zł/szt., a detaliczna marża to 20% wartości sprzedaży netto. Jaką kwotę stanowi marża uzyskiwana ze sprzedaży tabliczki czekolady?

A. 5,00 zł/szt.
B. 1,00 zł/szt.
C. 8,00 zł/szt.
D. 0,80 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 1 118
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest

A. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
B. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
C. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
D. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
HAN.01 Pytanie 1 119
Prowadzenie sprzedaży

Procedura zapewniająca wysoką jakość higieniczną warunków produkcji oraz przetwarzania żywności to

A. FAO
B. HACCP
C. GMP
D. GAP
HAN.01 Pytanie 1 120
Prowadzenie sprzedaży

Sklep spożywczy, który sprzedaje świeże ryby na wagę, powinien wdrożyć system sprzedaży

A. samoobsługową
B. tradycyjną
C. wysyłkową
D. preselekcyjną